• iRiver Clix 2 z 8GB pomnilnika

    iRiver je napovedal prenovljeno izdajo 2. generacije večpredstavnega predvajalnika Clix, ki bo vsebovala 8 GB pomnilnika, ostale zmogljivosti pa bodo po trenutno dostopnih informacijah ostale nespremenjene.

    Objavljeno: 10.7.2007
  • Statistika Najdi.si za prvo polovico leta

    Spletni iskalnik Najdi.si je predstavil lestvice najbolj iskanih ključnih besed za obdobje od 1. januarja do 30. junija letos. Absolutno prvo mesto zasedajo igre, sledijo pa jim avto.net, vreme, 24ur, google, bolha, email, horoskop, seks in siol.net.

    Objavljeno: 10.7.2007
  • NEC Displays z novimi izdelki

    NEC Displays je predstavil obsežno paleto novih izdelkov, ki naj bi omenjeno podjetje še utrdili v srednjem in višjem cenovnem razredu monitorjev, projektorjev in javnih zaslonov. Podjetje, ki že do sedaj ni merilo na najnižji razred, bo namreč v prihodnje še utrdilo svoja prizadevanja, da svoje blagovne znamke utrdi predvsem v višjih cenovnih razredih, medtem ko se po njihovih besedah ne nameravajo spustiti v boj s proizvajalci izdelkov v najnižjem razredu, kjer so količine sicer največje, a zaradi velikega števila proizvajalcev dobički zelo majhni.

    Objavljeno: 9.7.2007
  • Žepni foto tiskalniki

    Canon je predstavil nov specializiran tiskalnik za digitalne fotografije, ki je dovolj majhen, da ga brez težav spravimo v žep. Canon Selphy CP740 kljub skromnim dimenzijam zmore natisniti fotografije velikosti 15 x 10 cm, pri tem pa premore bralnik za domala vse znane pomnilniške kartice na trgu. Za enostavno rabo brez potrebe po priključitvi fotoaparata služi tudi vgrajen zaslon LCD in programska oprema, ki omogoča osnovne funkcije za retuširanje fotografij. Canon poleg tega računa, da bo kupce pritegnila tudi nizka cena, saj bo v ZDA stal manj kot 100 dolarjev.

    Objavljeno: 8.7.2007
  • Standard za holografske pomnilnike

    Mednarodna organizacija ECMA je objavila dva nova standarda, s katerimi naj bi odprli pot holografskim pomnilnikom kot naslednikom današnjih optičnih nosilcev. Prvi standard predpisuje tehnične podrobnosti za zapisljive kartuše HVD (Holographic Versatile Disk) Recordable Cartidges, ki bodo lahko hranile do 200 GB podatkov. Drugi standard predpisuje nekoliko enostavnejše, a tudi cenejše nosilce HVD-ROM, ki bodo omogočili le branje podatkov z zmogljivostjo 100 GB. Obljubljajo tudi zelo hiter dostop do podatkov tja do 20 MB/s, kar je mogoče s tehnologijo, ki v enem laserskem impulzu prebere ali zapiše do 10 kb podatkov vzporedno. Predvidena je tudi razvojna pot, ki napoveduje v prihodnosti nosilce z zmogljivostjo tja do 1,3 TB.

    Objavljeno: 7.7.2007
  • HTC Omni

    Tajvanski proizvajalec HTC pripravlja nov ročni računalnik, ki bolj kot dosedanji izdelki podjetja spominja na mini prenosni računalnik. HTC Omni bo imel povrh vsega zelo sodobno obliko, ki v nekaterih potezah spominja na stil Apple iPhona. Celota bo temeljila na operacijskem sistemu Windows Mobile 6, uporabniki pa lahko računajo na relativno veliko tipkovnico in zaslon z diagonalo 4 palce, a ločljivostjo 800 x 480 pik. Računalnik naj bi imel celo VGA in TV izhod, 256 MB ROM, 1,2 GB RAM, podporo za kartice SD ter bogat nabor vmesnikov. Poleg Wi-Fi, USB in bluetooth, bo HTC Omni vseboval tudi mobilni telefon združljiv s standardi UMTS in HSDPA. Dimenzije? 13 x 8,1 x 6,1 cm.

    Objavljeno: 7.7.2007
  • 100-kratna pohitritev diskov

    Raziskovalci nizozemske univerze Radbound so razvili novo metodo, ki obeta bistveno pohitritev delovanja magnetnih diskov z uporabo laserske tehnologije. Sodeč po strokovnem poročilu naj bi v laboratorijih razvili sistem, ki s pomočjo laserjev z zelo visoko frekvenco pulziranja segreva magnetno površino in s spremembo polarnosti pulzov na površino zapiše digitalno enico ali ničlo. Praktično so dokazali, da je mogoče polarnost magnetnih delcev mogoče spremeniti brez spremembe magnetnega polja, kot pri klasičnih diskih. Po mnenju znanstvenikov naj bi na ta način dosegli precej hitrejše zapisovanje podatkov, saj lahko posamezno stanje spremenijo že v eni femtosekundi (10e-15) oziroma milijoninki milijardinke sekunde. Za zdaj še ni nobenih oprijemljivih podatkov, kdaj bi nov dosežek lahko dočakali v izdelki v redni prodaji.

    Objavljeno: 6.7.2007
  • Motorola Zante

    Pri Motoroli snujejo nov pametni telefon, ki nastaja pod delovnim imenom Zante Q900. Gre za sodobno oblikovan telefon z drsno tipkovnico in velikim zaslonom (diagonal 2,4 palcev), ki se ponaša tudi z zanimivo črno-vijolično barvno kombinacijo ohišja ter drugih elementov. Kljub vgrajeni tipkovnici naj bi bil telefon precej majhen in lahek, imel bo 128 MB pomnilnika, prostor za kartice SD, digitalni fotoaparat z ločljivostjo 1,3 milijona pik, podporo za vmesnik bluetooth in omrežja GPRS/EDGE. Če veljajo ocene poznavalcev blizu Motorle, naj bi bil Zante Q900 v prodaji oktobra za ceno pod 270 dolarjev.

    Objavljeno: 6.7.2007
  • Intel investira v mobilne tehnologije

    Podjetje Intel Capital, investicijska družba korporacije Intel, je z 10 milijonov dolarjev vredno investicijo postala glavni vlagatelj v podjetju Mirics Semiconductor. Podjetje, ki ima sedež v Veliki Britaniji, se ukvarja z omogočanjem sprejemanja vsebin na mobilne naprave. Intel Capital bo Miricsu zagotovil tako upravljavske in tehnične kapacitete kot tudi nove priložnosti trženja, ki temeljijo na Intelovih mednarodnih odnosih.

    Objavljeno: 6.7.2007
  • Nokia - prostoročni telefon za vozila

    Nokia je predstavila svoj prvi prostoročni mobilni telefon za vozila, ki ne potrebuje avtomobilske avdio napeljave za delovanje. Nokia HF-300 je priročen dodatek za mobilne telefone, ki deluje z lastnim napajanjem, s telefoni se povezuje prek vmesnika bluetooth, pritrdimo pa ga preprosto na senčnik v vozilu. Vgrajen ima mali zvočnik in kakovosten telefon, ki zmanjšuje zajem hrupa v vozilu na račun bolj kakovostnega govora. Eno polnjenje akumulatorja zadostuje za okoli 20 ur pogovorov, za varčevanje z energijo pa HF-300 samodejno izključi vmesnik, bluetooth ko pet minut ni nobene povezave ali klica. V prodaji bo za ceno okoli 90 evrov, dodati pa bo treba e DDV.

    Objavljeno: 5.7.2007
  • Učinki članstva v EU na področju IT

    Članstvo v EU bo odločilno vplivalo na tržišča IT v desetih članicah, ki so se EU pridružile leta 2004. Po mnenju raziskave analitske hiše IDC bodo posredni in neposredni viri v obdobju od 2004 do 2013 dvignili investicije v IT za več kot za 2.2% letno. Tako bo v vseh državah na voljo dodatnih 27,6 milijard USD za nadgradnjo infrastrukture ter za programsko opremo in storitve, medtem ko naj bi v Sloveniji iz tega naslova pridobili dodatnih 740 milijonov USD.

    Objavljeno: 5.7.2007
  • iPhone v Evropi novembra

    Po nadvse uspešnem začetku prodaje telefona iPhone v ZDA se Apple pripravlja na prihod uspešnice v Evropo. Partnerje iz telekomunikacijskega sektorja naj bi izbirali z razpisi, prvega pa naj bi za nemški trg dobil T-Mobile, ki je tesno zmagal pred tekmecem, družbo Vodafone. Neuradno dobro obveščeni navajajo, da bo iPhone v Nemčiji naprodaj novembra, cena pa naj bi bila nekoliko nižja kot v ZDA - 450 evrov (približno 610 dolarjev). Pričakovati je, da bo Apple v drugih državah EU prodajal v nekaj mesecih za tem, T-Mobile pa bo najbrž ponujal iPhone tudi v devetih drugih državah, kjer je prisoten. Po vsej verjetnosti bo Apple za druge trge, zlasti za Italijo, Francijo in Španijo, kjer T-Mobile ni prisoten, sklenil dogovore z drugimi operaterji.

    Objavljeno: 5.7.2007
  • Si.mobil uvaja evrotarifo

    Družba Si.mobil bo v skladu z novo evropsko regulativo na področju telekomunikacij uveljavila novo evropsko tarifo za gostovanje v državah članicah Evropske unije, ki bo veljala tako za odhodne kot za dohodne klice, na voljo pa bo od 29. julija 2007. Vsi naročniki se lahko za novo evrotarifo odločijo in posredujejo zahtevo že danes, vklopili pa jim jo bodo najkasneje v roku enega meseca. Vsi tisti, ki nimajo izbrane posebne tarife ali jim ne pripadajo posebne ugodnosti in se za tarifo ne bodo sami odločili predhodno, bo Si.mobil - Vodafone evropsko tarifo samodejno vklopil 29. septembra 2007. Predplačnikom, ki ne morejo izbrati posebnih tarif (naročniška razmerja) za klicanje v tujini, bodo novo evrotarifo vključili že konec julija.

    Objavljeno: 4.7.2007
  • SAP priznal krivdo

    Podjetje SAP je na presenečenje javnosti priznalo, da je njihovo hčerinsko podjetje TomorrowNow izvajalo nedovoljen dostop in prenos podatkov in podpornih strani podjetja Oracle v druge namene izven določenih s pogodbo o podpori uporabnikov družbe Oracle. TomorrowNow je specializirano podjetje za izvajanje storitev podpore, preden ga je prevzela družba SAP pa je ko partner Oracala izvajala podporo za uporabnike sistemov Oracle.

    Objavljeno: 4.7.2007
  • Souporaba monitorjev

    Podjetje Chuchusoft je predstavilo pomožni program Remote Display, ki omogoča souporabo monitrojev na drugih omrežno povezanih računalnikih. Za razliko od programov za daljinski nadzor računalnikov, je Chuchusoft razvil program, kjer lahko monitor na drugem, omrežnem računalniku uporabljamo kot bi bil del prvega sistema oziroma priključen na lokalni računalnik in s tem povečamo delovno površino grafičnega okolja. Program sestavljata Remote Display Server in Remote Display Client, ki prek posebnih gonilnikov in omrežja prenašata vsebino zaslona enega računalnika na drugega. Program je na voljo za okolja Windows XP in Mac OS X, stane pa 40 dolarjev, v promocijskem obdobju so na voljo izdatni popusti.

    Objavljeno: 4.7.2007
  • 700.000 iPhonov v prvem vikendu

    Apple je potolkel nov rekord in v enem samem vikendu prodal kar 700 tisoč mobilnih telefonov iPhone, za katere v ZDA velja podobna nakupovalna mrzlica, kot v preteklosti za igralne konzole in nekatere vroče filmske naslove (Star Wars). Čeprav so analitiki napovedovali, da bo Apple že takoj na začetku prodal med 200 in 300 tisoč mobilniki, so prodajni rezultati več kot dvakrat večji. Čeprav podatki še niso uradni, je oceno naredilo nekaj uglednih analitskih podjetij, kot je Goldman Sachs. Tudi najbolj pesimistične napovedi govorijo o številkah, ki so višje od pol milijona primerkov.

    Objavljeno: 3.7.2007
  • Organizacije niso pripravljene na zaščito pred zlorabami zasebnosti

    Raziskava, ki jo je za podjetje Oracle izvedel inštitut Ponemon, je razkrila področja, ki so po mnenju strokovnjakov za IT in skladnost z zakonodajo najbolj zaskrbljujoča, ter ugotovila, da med zaposlenimi, ki skrbijo za varnost zaupnih poslovnih podatkov, prevladuje občutek pesimizma. V raziskavi je Ponemon analiziral mnenja več kot 1.000 uporabnikov s področja IT o pogostih tveganjih na področju zasebnosti in varnosti podatkov, ki lahko resno vplivajo na poslovanje podjetja.

    Objavljeno: 3.7.2007
  • Google vstopa v telekomunikacije

    Google nadaljuej z nakupom manjših ponudnikov spletnih tehnologij, s prevzemom podjetja GrandCentral Communications pa vstopajo na področje internetnih telekomunikacij. GrandCentral ponuja spletno tehnologijo za integracijo klasične in internetne telefonije v enovit spletni servis, ki omogoča dostop do telefonskih funkcij iz spletnega brskalnika. Spletna rešitev, ki je še v razvoju, ne predstavlja še eno alternativo internetnim telefonom, kot je Skype, pač pa servis, ki združuje različne telefonske številke uporabnika v enovit servis, ki lahko souporablja spletni telefonski imenik, klicanje neposredno iz spletnih strani, sistem za glasovno pošto upravljan prek spleta predvsem pa možnost pametno preusmerjanje klicev iz enega samega mesta.

    Objavljeno: 3.7.2007
  • Kamera za video konference v visoki ločljivosti

    Logitech je predstavil prvo video kamero za osebne računalnike, ki zmore zajemati video posnetke z ločljivostjo 2 milijona pik. Novost je na voljo v dveh izvedbah in sicer za namizne računalnike v obliki kamere Logitech QuickCam Pro 9000 ter za prenosnike z imenom QuickCam Pro for Notebooks, v obeh primerih pa zmore zajemati video posnetke z ločljivostjo 960 x 720 pik, torej v eni od ločljivosti HDTV. Pri zasnovi objektiva so sodelovali s podjetjem Carls Zeiss, kamera pa zmore samodejno nastavitev fokusa. Nova tehnologija RightLight 2 samodejno prilagodi video okoljem s slabo ali neenakomerno osvetljenostjo, RightSound občutno zmanjša hrup iz ozadja, odpravlja odmev in povratni zvok. V prodaji bo poleti za manj kot 100 evrov.

    Objavljeno: 2.7.2007
  • Zavora za RFID

    Kljub temu, da tehnologija radijskih oznak RFID ponuja možnosti za povečanje učinkovitosti poslovanja na številnih področjih, raziskave kažejo na to, da so dejanske implementacije redke, marsikje pa so celo ustavili že začete projekte implementacije. Glavni razlog je v visokih stroških, tako neposrednih za pametne oznake RFID in ustrezne bralnike, kot posrednih zaradi potrebnih sprememb v obstoječi programski opremi in spremembi poslovnih procesov. Tudi najbolj odmevni projekti potekajo počasneje kot sprva predvideno. Ameriška trgovinska veriga Wal-Mart, ki je eden od prvih pionirjev na tem področju, je doslej s tehnologijo RFID opremila le 5 od načrtovanih 12 distribucijskih centrov, kot so napovedali ob začetku projekta leta 2005. Podjetje VF Corp, ki se ukvarja s proizvodnjo oblačil je celo ustavilo že začet projekt zaradi ponovnega izračuna, ki je pokazal, da pričakovane povrnitve investicije ni moč pričakovati.

    Objavljeno: 2.7.2007
  • Javno naročanje preko spleta

    Finančni minister Andrej Bajuk in direktor direktorata za javno premoženje Žiga Andoljšek sta predstavila spletni portal javnih naročil, ki je namenjen objavi obvestil o javnih naročilih in razpisne dokumentacije.

    Objavljeno: 1.7.2007
  • Windows Live Folders

    Microsoft je že začel s preizkušanjem nove spletne storitve Windows Live Folders, ki bo uporabnikom ponujala 500 MB prostora na spletu, namenjenega dokumentom, glasbi, fotografijam, video in drugim vsebinam.

    Objavljeno: 1.7.2007
  • Nintendo odpira Wii

    Nintendo je prestavil orodje WiiWare, ki bo uporabnikom konzole Wii in neodvisnim razvijalcem iger odprlo pot do hitrega in preprostega razvoja iger za priljubljeno Nintendovo igralno konzolo in njeno značilno igralno palico.

    Objavljeno: 30.6.2007
  • Mrzlična otvoritev prodaje iPhona

    Točno opolnoči iz petka na soboto se je v ZDA začela prodaja težko pričakovanega Applovega mobilnega telefona iPhone, ki je kljub visoki ceni dovolj zanimiv za številne kupce, ki so v dolgih vrstah čakali nanj. Med njimi je bil celo soustanovitelj Appla, Steve Wozniak.

    Objavljeno: 30.6.2007
  • Google Desktop za Linux

    Google je svoj namizni iskalnik ponudil tudi za operacijski sistemi Linux, zaenkrat pa je (kot običajno pri Googlovih novostih) na voljo z razvojno oznako beta. S tem korakom Google sporoča svojo naklonjenost Linuxu na namizju.

    Objavljeno: 29.6.2007
  • Sunbird 0.5

    Izšel je Sunbird 0.5, nova različica samostojnega orodja za upravljanje koledarjev, ki izhaja iz programske kode Mozille in je na voljo za operacijske sisteme Windows, Linux in Mac OS X (univerzalni binarni paket).

    Objavljeno: 29.6.2007
  • Izšel GPL 3

    Organizacija Free Software Foundation (FSF) je izdala tretjo različico dovoljenja GNU General Public License (GNU GPL), ki je najbolj znana in tudi najbolj razširjena licenca prosto dostopne programske opreme.

    Objavljeno: 29.6.2007
  • Kmalu Zune z 80 GB?

    Microsoft naj bi po za zdaj še neuradnih informacijah že pripravljal novo različico večpredstavnega predvajalnika Zune z razvojnim imenom Scropio, katerega glavna odlika bo velik trdi disk s kapaciteto 80 GB.

    Objavljeno: 28.6.2007
  • Tudi SanDiskov microSD zmore 8 GB

    Bitka za prevlado na trgu pomnilniških kartic microSD med Samsungom in SanDiskom se nadaljuje, saj je slednji izenačil največjo kapaciteto Samsungovih miniaturnih kartic v velikosti nohta, ki znaša 8 gigabajtov.

    Objavljeno: 28.6.2007
  • Mobitel predstavil M-certifikat

    Mobitel je kot eden izmed prvih operaterjev na svetu uvedel digitalna potrdila na mobilnikih (WPKI). M-certifikati omogočajo varno digitalno podpisovanje, podobno kot običajna digitalna potrdila na osebnih računalnikih.

    Objavljeno: 27.6.2007
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji