• Prihaja OnePlus 3

    Sredi junija naj bi se začela prodaja novega telefona OnePlus 3, v spletu pa se pojavlja vedno več podatkov in specifikacij novega telefona. Naprava bo imela 5,5 palčni zaslone AMOLED z ločljivostjo 1920 × 1080, poganjal jo bo Qualcommonv Snapdragon 820, enak procesor kot v LGjevem modelu G5, tega smo preizkusili v Monitorju, ki izide čez nekaj dni. OnePlus bo seveda uporabljal OxygenOS, konkretno 3.1. Pomnilnika bo 4 GB, pogon bo velik 64 GB, zadaj bo kamera z ločljivostjo 16 milijonov pik. V tipko za domov bo vgrajen tudi čitalec prstnih odtisov. Z dosedanjimi napravami OnePlus smo bili doslej zadovoljni, sploh glede na ugodne cene, upajmo, da bo to obveljalo tudi za ta nov model.

    Objavljeno: 28.5.2016 10:00
  • Google ni kršil Oraclovih avtorskih pravic za Javo v Androidu

    Končal se je sodni spor med Googlom in Oraclom glede uporabe Jave v Androidu, zaradi česar je Oracle tožil Google. Sodišče v Kaliforniji je odločilo, da Googlova uporaba Jave sodi v okvir poštene rabe, zato Oraclu ni dolžan nobene odškodnine niti ni kršil nobenih avtorskih pravic.

    Objavljeno: 28.5.2016 05:00
  • Najhitrejša podatkovna povezava med Evropo in ZDA doslej

    Microsoft in Facebook sta objavila načrte za izgradnjo najzmogljivejše podatkovne povezave med Evropo in ZDA doslej. Gre za podmorski kabel, ki bo potekal iz mesta Bilbao na severu Španije pa do zvezne države Virginia v ZDA. Projekt bo vodila španska Telefonica, ta bo neuporabljene kapacitete kasneje tudi tržila drugim strankam.

    Objavljeno: 27.5.2016 09:00
  • Jedrske konice z 8-palčnimi disketami, davki pa v COBOL-u

    Ni skrivnost, da so nekateri računalniški sistemi v industriji in javnem sektorju precej stari, saj delujejo in za nadgradnjo in s tem povezano tveganje ni bilo pravega motiva. Vseeno pa preseneča, da ameriško obrambno ministrstvo za nadzor medcelinskih balističnih raket, jedrskih konic in podpornih letal še vedno uporablja IBM Series/1, ki npr. uporablja 8-palčne diskete.

    Objavljeno: 26.5.2016 08:00
  • Foxconn zamenjal 60.000 delavcev z roboti

    Lani je v Kitajski provinci Kunshan petintrideset podjetji, med njimi tudi Foxconn, skupaj vložilo 4 milijarde yuanov v umetno inteligenco in robotiko. Foxconnova tovarna je pri tem zmanjšala število zaposlenih iz 110.000 na 50.000, z več roboti pa so znižali tudi stroške. Kunshan je industrijsko sicer izredno razvita provinca, eden izmed razlogov za prehod na robote pa je tudi industrijska nesreča, ki je leta 2014 povzročila eksplozijo in požar, v katerem je umrlo 146 ljudi. V provinci je bilo pred dvema letoma sicer 2,5 milijonov ljudi, dve tretjini tega naj bi bili migrantski delavci. V Kunshanu je sicer skoraj pet tisoč podjetji iz Tajvana (med njimi tudi Foxconn).

    Objavljeno: 25.5.2016 16:00
  • Google pripravlja Android za Raspberry Pi 3

    Računalnik Raspberry Pi 3, o katerem smo že pisali, naj bi kmalu dobil uradno podporo za sistem Android. Pri Googlu so uradni strani za programsko kodo Android namreč odprli odložišče za Raspberry Pi – v tem trenutku sicer še ni nič naloženega, a si predstavljamo, da bomo kmalu imeli možnost na te naprave namestiti tudi Android. Nekaj malih računalnikov z omenjenim sistemom smo v preteklosti sicer že preizkusili, koristni so predvsem kot večpredstavnostni predvajalniki, imajo pa kar veliko potenciala. Na Raspberry Pi lahko sicer namestimo tako Linux kot Windows, na voljo je celo Googlov Chromium OS.

    Objavljeno: 25.5.2016 15:00
  • iPhone 7 naj bi obdržal oblikovanje predhodnika

    Podjetje Cygnett je predstavilo nove ovitke, ki naj bi bili namenjeni prihajajočem iPhone 7. Podjetje naj bi že dobilo končne mere novih telefonov, te pa so povsem enake kot obstoječi iPhone 6S. Za model 7+ se sicer govori, da bo dobil dvojno kamero, očitno pa tokrat ne moremo računati na bistvene novosti. Je pa res, da je do uradne prestavitve še dolgo in se lahko vmes tudi kaj spremeni.

    Objavljeno: 25.5.2016 13:00
  • HTC 10 predstavljen tudi pri nas

    Danes so v Ljubljani, na novinarski konferenci predstavili novega HTCjevega zastavonošo, telefon, preprosto imenovan HTC 10. Gre seveda za telefon najvišjega razreda, poln vrhunske tehnologije. Uporablja procesorsko vezje Snapdragon 820, posebno pozornost so namenili tudi obema fotoaparatoma (torej spredaj in zadaj), oba imata vgrajeno optično stabilizacijo slike. Veliko so vložili v kakovost zvoka, tako tistega, ki ga predvajamo preko zvočnikov kot tistega, ki ga slišimo preko slušalk.

    Objavljeno: 24.5.2016 16:00
  • Facebook dvignil mejo za oddaje v živo

    Pri Facebooku so dvignili časovno mejo za oddajo videa v živo, tega lahko sedaj neprekinjeno oddajamo kar 24 ur. To je občuten dvig, saj smo lahko doslej v kosu oddajali le 90 minut. Možnost poteka preko vmesnika (API), ki ga lahko s pridom izkoristijo tudi profesionalni uporabniki z resno opremo. Dejansko lahko na Facebooku oddajamo lastni televizijski kanal – ta hip tega sicer še ni veliko, med bolj zanimivimi so kamere, ki spremljajo kake divje živali (denimo kamera, ki predvaja dogajanje v ptičjih gnezdih). Nova je tudi možnost, da uporabniki določijo geografsko področje, kjer je video dostopen.

    Objavljeno: 24.5.2016 15:00
  • Windows Phone padel pod 1 odstotek

    Po besedah analitskega podjetja Gartner naj bi tržni delež Microsoftovega Windows Phone v prvem četrtletju letošnjega leta padel pod en odstotek. V tem času se je svetovna prodaja telefonov sicer dvignila za 3,9 odstotkov, predvsem na račun cenejših telefonov na razvijajočih se trgih.

    Objavljeno: 24.5.2016 09:00
  • Kriptovirus za spletne strani

    V spletu se je pojavil nov kriptovirus, ki ne napada uporabniških računalnikov, temveč spletne strani, ki temeljijo na sistemu Drupal. Konkretno izkoristi napad z vrivanjem SQL ukazov (SQL Injection), da spremenijo administratorsko geslo strani, nato zamenja vstopno stran z lastno stranjo, kjer zahteva odkupnino. Do sedaj naj bi bilo okuženih nekaj čez 400 strani, a nihče še ni plačal odkupnine. Tisti, ki stojijo za temi stranmi, imajo seveda urejeno izdelavo varnostnih kopij in hitro povrnejo stran v prvotno stanje.

    Objavljeno: 23.5.2016 16:00
  • Surface Pro prehitel iPada Pro

    Vsaj v Združenem Kraljestvu je imel Microsoft s svojo tablico, namenjeno profesionalnim uporabnikom, boljše rezultate kot Apple s svojo iPad Pro. V prvem četrtletju letošnjega leta naj bi Microsoft prodal 275.000 naprav Surface Pro, Apple pa 107.000 svojih velikih iPad Pro. Po besedah analitskega podjetja Canalys je prednost Microsoftove naprave v združljivosti z obstoječimi programi in rešitvami v poslovnem segmentu.

    Objavljeno: 23.5.2016 16:00
  • Novi operater mobilne telefonije

    V petek se je na novinarskem dogodku predstavil Mega M, novi operater oziroma ponudnik mobilne telefonije na slovenskem trgu. Gre za virtualnega operaterja, ki bo gostoval oziroma uporabljal omrežje Telekoma. Ciljajo na mlade in poslovne uporabnike, predvsem z ugodnimi paketi z večjo količino prenosa podatkov. Gre torej za koncept, ki je obraten od večine paketov, ki ju ponujata SiMobil in Telekom, tam ima večina dražjih paketov neomejene klice in SMSje, a omejen prenos podatkov, pri Mega M pa so predstavili nekaj paketov, ki ponujajo ravno nasprotno.

    Objavljeno: 23.5.2016 11:00
  • Oculus noče deliti aplikacij s HTCjem

    Nadgradnja programske opreme naprave za prikaz navidezne resničnosti Oculus Rift med drugim prinaša naprednejše zaznavanje avtentičnosti, kar z drugimi besedami pomeni, da bodo na napravi v prihodnje delali zgolj programski izdelki z uradnim pečatom podjetja Oculus. Ker med slednje ne spada Revive, neuradna aplikacija, ki omogoča, da Riftove aplikacije delujejo tudi na HTCjevi opremi, je udarec za VR navdušence precejšen. Ker si le redki lahko privoščijo obe napravi, je bila rešitev s programom Revive v preteklosti zelo priljubljena. Oculus nadgradnjo brani z besedami, da je uperjena proti piratom in ščiti razvijalce. Grenak priokus vseeno ostaja, saj je Palmer Luckey v preteklosti na veliko obljubljal, da ne želi uporabnikov prikleniti na Oculusa, zdaj pa se dogaja prav to.

    Objavljeno: 22.5.2016 10:00
  • Obogateno spletno iskanje

    Google je objavil obogateno različico mobilnega spletnega iskalnika, ki običajne zadetke in izvlečke nadgradi v slikovno osredotočene rezultate. Medtem ko so izvlečki sestavljeni iz majhne slike in krajšega odlomka najdene spletne strani, je nov format prikaza precej bolj vizualno usmerjen, kar lahko vidimo na priloženi sliki. V prvi fazi je funkcionalnost omogočena zgolj pri iskanju filmov in kuharskih receptov. Slikovni vrtiljak z zadetki bomo zaman iskali v slovenski različici iskalnika, saj tako imenovane Rich Cards delujejo le na Google.com. Bržkone bodo pri spletnem velikanu tako več kategorij kot podprtih jezikov dodali sčasoma.

    Objavljeno: 22.5.2016 09:00
  • Tuje pretočne storitve z domačo vsebino?

    Evropska unija pripravlja spremembe, ki bi ponudnike pretočnih vsebin izenačile s klasičnimi televizijskimi hišami. Po novi regulativi bi Netflix, Amazon in druščina morali v katalog umestiti vsaj 20 odstotkov evropskih vsebin ter jih istočasno enakovredno promovirati na spletnih straneh in v mobilnih aplikacijah. Prav tako jim ne uide finančni prispevek, namenjen produkciji lokalnih vsebin, kakršnega že dalj časa plačujejo evropske TV hiše.

    Objavljeno: 21.5.2016 10:00
  • Netflix preizkuša zmogljivost internetne povezave

    Pretočni ponudnik filmov in serij, ki je od letos na voljo v Sloveniji, je znan po kakovosti predvajanih vsebin. Med drugim ponuja tudi sliko z ločljivostjo 4K, zato je logično, da je obseden z zmogljivostjo internetne povezave. Uporabniku po novem s spletno stranjo Fast.com omogoča kjerkoli na svetu hitro in učinkovito preverjanje prepustnosti spletne pipice tako na mobilnih kot stacionarnih povezavah. Test je hiter in preprost. Na strani ni oglasov, vtičnikov in podobne šare, testiranje je samodejno, brez posredovanja uporabnika. Ker test postreže zgolj z osnovnim podatkom o hitrosti prenosa k uporabniku, kar zadostuje za ugotavljanje vzroka težav z Netflixom, bodo zahtevnejši obiskovalci veseli povezave z bolj znanim in zmogljivim SpeedTestom.

    Objavljeno: 20.5.2016 08:00
  • TeslaCrypt je preteklost, objavljen glavni ključ

    Zgodbe o izsiljevalskih virusih imajo redko srečne konce, pa še ti so navadno posledica trdega dela raziskovalcev in površnosti piscev virusov. Zato je toliko bolj presenetljiv konec virusa TeslaCrypt, za katerega so pisci javno objavili glavni dešifrirni ključ. Univerzalno orodje za odklep je že na voljo.

    Objavljeno: 20.5.2016 05:00
  • Nokia se vrača!

    Finsko podjetje skrivnostnega imena HMD Global Oy je pod okriljem Foxconna od Microsofta prevzelo Nokiin posel s telefoni. Obenem so za naslednjih deset let pridobili tudi pravico do uporabe nekdaj zvenečega imena, kar pomeni, da se Nokia vrača. Telefone in tablice blagovne znamke Nokia bo poganjal mobilni operacijski sistem Android. O podjetju HMD ni znanega veliko, vodil ga bo nekdanji Microsoftovec, ki je desetletje preživel tudi pri finski Nokii, Arto Nummela. V razvoj in oglaševanje telefonov bodo pri HMDju v naslednjih treh letih vložili pol milijarde ameriških dolarjev. Denar bodo prispevali vlagatelji ter kupci cenejših Nokiinih telefonov, ki so bili Microsoftu odveč. Ker je natančnejši poslovni načrt še v povojih, ni znano, kdaj bodo na trg prispeli prvi modeli nove Nokie.

    Objavljeno: 19.5.2016 10:00
  • Googlove novosti

    Poleg novega Androida, ki bo med drugim imel poseben način delovanja za prikaz navidezne resničnosti, so pri Googlu na srečanju I/O prikazali tudi nova VR očala. Karton je pozabljen, naprava Daydream je videti kot Oculus Rift in ima kontroler, podoben daljinskemu upravljalcu jabolčnega predvajalnika Apple TV. Zaradi nepregledne množice VR programov, bo trgovina Google Play deležna posebne sekcije za navidezno resničnost.

    Objavljeno: 19.5.2016 08:00
  • Arnes ukinja klicni dostop do interneta

    Hiter dostop do interneta je danes stalnica vsakdanjika. Z njim so opremljeni skorajda vsi slovenski uporabniki spleta. Redke niso več niti optične in mobilne LTE povezave, zato si je težko predstavljati, da obstajajo ljudje, ki se zadovoljijo s klicnim / modemskim internetom. Ker jih je kljub relativno dobri slovenski povezanosti na splet še vedno precej, vsi večji ponudniki dial-up dostop ponujajo naprej. Do kdaj ni znano, a pojavil se je prvi, ki bo tradicijo prekinil. Arnes bo s 1. junijem modemski dostop, ki ga uporablja približno 40 njihovih uporabnikov, ukinil.

    Objavljeno: 18.5.2016 12:00
  • BitTorrent s prenosi v živo

    BitTorrent je uradno predstavil televizijsko, mobilno in namizno aplikacijo za video prenose v živo. Gre za pretočno storitev, ki v duhu podjetja za video prenose uporablja tehnologijo P2P. BitTorrent Live, kot se storitev imenuje, je namenjena prenašanju športnih dogodkov, novic in drugih vsebin, ki jih bodo posredovali BTjevi partnerji. Med posebnostmi velja izpostaviti, da se kakovost prevajanja veča s številom gledalcev in da zamik med živo sliko ter dejanskim dogajanjem po besedah podjetja ni nikoli večji od desetih sekund. Tako aplikacije kot vsebina bodo spočetka brezplačne, kasneje se jim bodo pridružili še plačljivi ali z oglasi opremljeni programi. V kratkem bo na voljo aplikacija Live za Apple TV, junija pa tudi različice za naprave z operacijskimi sistemi iOS, Android in OS X.

    Objavljeno: 18.5.2016 09:00
  • Sony predstavil velikana s kamero

    Sony je predstavil telefon Xperia XA Ultra. Gre za telefon srednjega razreda, ki ga krasi šest palcev velik 1080p zaslon z zaobljenimi robovi ob straneh. Telefon poganja osem jedrni procesor MediaTek, ima 3 GB pomnilnika RAM ter 16 GB shrambe za aplikacije in podatke, ki jo s pomnilniškimi karticami microSD po želji razširimo do 200 GB. Zvezdi telefona sta kameri, hrbtna z ločljivostjo 21,5 MP ter senzorjem Exmor RS je sposobna hitrega zagona in hibridnega ostrenja, medtem ko je prednja namenjena fotografiranju sebčkov s kakovostjo 16 MP in optično stabilizacijo slike. Xperia XA Ultra bo na voljo po vsem svetu. Kdaj in za koliko ni znano.

    Objavljeno: 18.5.2016 01:00
  • Twitter z razširjenimi objavami

    Družabno omrežje kljub govoricam v preteklosti še vedno vztraja pri svoji specifični obliki. Ker se je zgodnja različica omrežja pretežno naslanjala na SMS sporočila, so objave na Twitterju od nekdaj omejene na 140 znakov. Pri Twitterju se zavedajo, da so spremembe nujne, če želijo pridobiti več uporabnikov, zato v kratkem pripravljajo posodobitev storitve. Bloomberg poroča, da bo v dveh tednih na voljo posodobitev, ki bo predstavljala kompromis. Omejitev ostaja, a v kvoto stoštiridesetih znakov se ne bodo več štele fotografije in spletne povezave, ki v današnjih objavah zasedejo precej prostora.

    Objavljeno: 17.5.2016 08:00
  • Odprta platforma za avtonomna vozila

    Podjetje NXP Semiconductor je predstavilo platformo, ki bo proizvajalcem avtomobilov omogočila napredek pri razvoju in izdelavi avtonomnih vozil. BlueBox je centralna računalniška enota, ki se poveže z najrazličnejšimi tipali in z njihovo pomočjo pridobi 360-stopinjsko sliko dogajanja okoli vozila ter jo posreduje naprej izbrani programski pameti. Gre za odprto platformo, osnovano na Linuxu, ki z umetno inteligenco, strojnim učenjem, zaznavanjem objektov in drugimi naprednimi pristopi oceni dano situacijo ter avtomobilu posreduje navodila za vožnjo. NXP je največji ponudnik računalniške opreme v avtomobilski industriji, ima 45.000 zaposlenih in 6,1 milijarde letnega prometa. Osem od desetih največjih proizvajalcev vozil uporablja njihove ADAS procesorje. Podjetje upa, da bodo tudi s pomočjo platforme BlueBox avtonomna vozila na cestah do leta 2020 stalnica.

    Objavljeno: 17.5.2016 01:00
  • Google Play s testiranjem aplikacij

    Testiranje mobilnih aplikacij za naprave z operacijskim sistemom Android je bilo v preteklosti, vse prej kot preprosto. Najmanj, kar smo morali navdušenci nad novimi programskimi izdelki prestati, je bil obisk razvijalčeve spletne strani, kjer smo se včlanili v spletno skupnost, prenesli ustrezno datoteko in nato ročno namestili testni program. Google je naše tarnanje slišal in pripravil dobrodošle spremembe. Trgovina Google Play bo poslej opremljena z možnostjo (beta) testiranja določenih aplikacij. Testiranju se bomo lahko pridružili neposredno iz trgovine. Posodobitev Googlove tržnice bo na voljo v naslednjih nekaj dneh. Nepotrpežljivim je na priloženem spletnem naslovu na voljo namestitvena datoteka.

    Objavljeno: 16.5.2016 08:00
  • Google bo Evropski uniji moral plačati tri milijarde evrov

    Britanski časnik The Telegraph poroča, da namerava Evropska unija podjetju Google naložiti globo v višini treh milijard evrov. Spor EU in ameriškega velikana traja že od leta 2010. Evropska unija Američanom očita monopolno prirejanje zadetkov v iskalniku, zaradi katerega je tekmece težje najti. Čeprav se je Google nekaj časa upiral in skušal obtožbe ovreči, je nedavno napovedal, da izgubljene bitke ne bo več bil in se prepušča milosti ter nemilosti Evrope. Če je zgodba resnična, bo Evropska komisija rekordno kazen izrekla na začetku junija. Ker podrobnosti niso dorečene, se lahko višina globe in drugi pogoji še spremenijo.

    Objavljeno: 16.5.2016 07:00
  • Pametna ura z uporabniškim vmesnikom na roki

    Pametne ure so zmogljive naprave z določenimi omejitvami, ki jih proizvajalci rešujejo na najrazličnejše načine. Največja ovira pri uporabi pameti v sodobnih urah je majhnost pripadajočega zaslona. Kljub zmogljivosti uporabniškega vmesnika je interakcija z njim omejujoča. Uro najlažje nadzorujemo z gestami ali glasom. Pri Samsungu želijo v prihodnosti uporabiti drugačen pristop. Njihova vloga za zaščito patenta razkriva, da želijo Korejci zaslon ure razširiti na roko. Naročno okrasje prihodnosti bo opremljeno s tipali, ki bodo zaznavala dotike na navideznem zaslonu in prilagajala prikaz obliki roke. Kdaj bo ideja zaživela v praksi, ni znano.

    Objavljeno: 15.5.2016 10:00
  • Robot, ki operira v telesu pacienta

    Raziskovalci ameriškega inštituta MIT so v sodelovanju s strokovnjaki Sheffieldske univerze ter Tokijske znanstvene ustanove Tokyo Institute of Technology izdelali majhnega robota v obliki tablete. Ko robota pogoltnemo se tableta razgradi in malček je pripravljen za delo. Robot je namenjen izvajanju operacij v telesu pacienta. Ker ima na sredini magnet, ga od zunaj s pomočjo drugega magneta nadzoruje kirurg. Gibanje po notranjosti mu omogoča posebna oblika z robovi, s pomočjo katerih se oklepa površine želodca. Robot bo namenjen predvsem odstranjevanju nesrečno pogoltnjenih tujkov. Njegovo delovanje lepo prikaže priloženi video posnetek.

    Objavljeno: 14.5.2016 11:00
  • Google pripravlja resnejša očala za navidezno resničnost

    Pri Android Police so v programskem pripomočku Google's Play Developer Console opazili označbo mesta za napravo Android VR. Prepričani so, in z njimi večina drugih novinarjev, vključno z nami, da gre za Googlova VR očala, ki bodo navidezno resničnost pričarala samostojno. Za delovanje ne bodo uporabljala telefona ali računalnika, zato bodo predvidoma šibkejša od na primer modela Oculus Rift, ki ga poganja zmogljiv računalnik v vrednosti vsaj evrskega tisočaka. Izkušnja bo vgrajena v naslednjo različico Androida, z njo se bodo nova očala razlikovala od sorodnih naprav, ki so že na trgu in za delovanje zahtevajo namensko programsko opremo. Android VR bo (najverjetneje) uradno napovedan prihodnji teden na srečanju Google I/O.

    Objavljeno: 14.5.2016 09:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji