• Brezplačni računalniki so čedalje močnejši magnet za prodajalce

    Navdušenje nad zamislijo o ponudbi brezplačnih računalnikov v zameno za naročnine se nadaljuje. Število ponudnikov v ZDA, pa tudi drugje po svetu, je vsak dan večje. Sredi julija je največ pozornosti povzročil Microsoft, ki se odzval na izziv glavnega tekmeca, družbe America Online (AOL). AOL je junija kupil družbo eMachines in potencialnim naročnikom ponudil brezplačni računalnik, če se ti zavežejo uporabljati storitve servisa za določeno obdobje.

    Objavljeno: 21.7.1999
  • Cenejša različica grafičnega pospeševalnika Riva TNT

    nVidia je po predstavitvi zmogljivih grafičnih pospeševalnikov Riva TNT2 in Riva TNT2 Ultra predstavila še tretjo različico, ki je nekoliko šibkejša in namenjena cenejšim karticam. Procesor Riva TNT2 M64 se od zmogljivejših razlikuje predvsem po ožjem, 64-bitnim namesto 128-bitnim pomnilniškim vodilom.

    Objavljeno: 21.7.1999
  • SI.Mobil: računi bodo poslej pravilni

    Naročniki SI.Mobila ta mesec prejemajo račune za storitve GSM nekoliko pogosteje, saj operater postopoma odpravlja začetne zamude pri izstavljanju računov. Nekaterim uporabnikom so namreč pomotoma obračunali klice na telefonsko številko 061 14-40-404. Gre za klice na številko SI.Mobilovega centra za pomoč naročnikom oziroma natačneje na številko 080 40-40, ki jih je program za obračun napačno spoznal kot klice v stacionarno omrežje. Zanimivo je, da težav pri zaračunavanju klicev na ostale telefonske številke v brezplačno omrežje 080 ni bilo.

    Objavljeno: 21.7.1999
  • Windows 2000 brez podpore za kartice Voodoo1 in Voodoo2?

    Po nekaterih vesteh iz krogov blizu podjetjem Microsoft in 3Dfx naj bi imel slednji resne težave s pripravo delujočih gonilnikov za kartice s procesorji Voodoo1 in Voodoo2 pod okoljem Windows 2000. Težave menda izhajajo iz dejstva, da ti pospeševalniki skrbijo samo za pospeševanje grafike 3D, medtem ko je za grafiko 2D pogosto potrebna dodatna kartica. Če 3Dfx težav ne bo razrešil, se kaj lahko zgodi, da bo Microsoft izdal novi operacijski sistem brez podpore za te kartice. Kartice s procesorjem Voodoo 3 bodo delovale brezhibno.

    Objavljeno: 21.7.1999
  • Kmalu Intelovi modemi DSL

    Intel je napovedal, da namerava že to jesen prodajati modeme, ki uporabljajo tehnologijo DSL (najverjetneje združljive s standardom G.Lite). Sočasno so pri Intelu tudi objavili sporazum z družbo Cisco, s katerim bodo dobili podporo in tehnologijo, ki bo omogočala združljivost z obstoječimi izdelki DSL tega proizvajalca omrežne opreme.

    Objavljeno: 20.7.1999
  • MGI Software ter digitalna fotografija in spletna grafika

    Kanadsko podjetje MGI Software, znano po svojih slikovnih in video urejevalnikih, z nakupu drugih podjetij in tehnologij širi svojo ponudbo. Nedavno so tako kupili tehnologijo in sredstva bankrotiranega podjetja Live Picture (ki ga je vodil nekdanji prvi mož družbe Apple, John Scully), s čimer naj bi utrdili svojo prisotnost na področju digitalne fotografije in spletne grafike. Poleg tega so od podjetja Zoran odkupili programski predvajalnik DVD diskov SoftDVD, ki so ga med drugim tudi nadgradili s podporo za enote Panasonic DVD-RAM.

    Objavljeno: 18.7.1999
  • Najmanjši projektor na svetu

    Compaq je predstavil doslej najmanjši projektor na svetu. Model MP1600 se lahko pohvali s kompaktnimi razsežnostmi in težo manj kakor 2 kg, s čimer ga je preprosto prenašati, denimo skupaj s prenosnim računalnikom. Projektor ima ločljivost 1.024 x 768 pik in svetilnost 600 ANSI lumnov, podpira pa prikaz tako računalniške kot video slike. Glede na ponujeno je cena 4.500 dolarjev zelo konkurenčna v primerjavi s tekmeci.

    Objavljeno: 18.7.1999
  • Amiga se vrača

    Podjetje Amiga, ki je že lep čas v lasti ameriškega proizvajalca računalnikov Gateway, načrtuje vrnitev, najverjetneje v obliki internetnega sprejemnika oziroma računalniške konzole s televizorjem za rabo v domačem okolju. Računalnik bo vseboval sodobno računalniško zasnovo, vključno z odlično grafiko in popolno večpredstavno opremo, operacijski sistem pa bo temeljil na Linuxu. Glavna novost pa je tehnologija AmigaObjects, ki omogoča preprosto souporabo sredstev na združljivih napravah prek krajevnega omrežja.

    Objavljeno: 18.7.1999
  • Adaptec CD Creator 4 Deluxe

    Adaptec je posodobil svoj programski paket za zapisovanje na nosilce CD-R in CD-RW. Nova različica CD Creator 4 Deluxe ima nekoliko prenovljen centralni program (predvsem s podporo za nove tipe zapisovalnikov), nov grafični vmesnik, precej pa so obogatili zmožnosti drugih programov v paketu. Program zna tako odslej pretvarjati glasbo iz zapisov MP3 v datoteke WAV in obratno, primerne za zapisovanje na plošče CD, nudi dostop do internetne baze skladb CDDB, priložen pa je celo urejevalnik video posnetkov MGI VideoWave II SE. Modul za obdelavo glasbe odslej vsebuje posebne učinke in možnost mešanja skladb, izboljšan pa je tudi urejevalnik za ovojnice in nalepke, ki jih dodajamo nosilcem.

    Objavljeno: 17.7.1999
  • Compaq Aero 8000

    Compaq je predstavil svoj prvi prenosni računalnik z okoljem Windows CE, ki ustreza specifikaciji Handheld PC Professional (HPC Pro). Z modelom Aero 8000 so tako dopolnili svojo ponudbo na področju računalnikov z Windows CE, kjer so že prisotni z žepnimi računalniki C-Series in ročnimi računalniki Aero 2100. Aero 8000 je po velikosti primerljiv z mini prenosniki PC, tehta 1,3 kg, vsebuje pa zaslon s pasivno matriko in ločljivostjo 800 x 600 pik (256 barv) ob diagonali 10 palcev. Vgrajeni akumulator iz litijev ionov zagotavlja okoli 13 ur neprekinjenega dela.

    Objavljeno: 17.7.1999
  • Proizvodnja hitrih pomnilnikov SDRAM v Micronu

    Micron je pričel s proizvodnjo hitrih 64-megabitnih pomnilnikov SDRAM, ki delujejo s hitrostmi vodila 125, 143 in celo 166 MHz. Novi pomnilniki, ki bodo namenjeni sprva za specifične namene rabe (grafične kartice, telekomunikacijske in omrežne naprave), so narejeni s sodobno 0,18-mikronsko tehnologijo.

    Objavljeno: 17.7.1999
  • MagicSpin 56x - trenutno najhitrejši predvajalnik CD-ROM?

    Podjetje I/O Magic je predstavilo enoto MagicSpin 56x, za katero trdijo, da je ta hip najhitrejši CD-ROM predvajalnik na svetu. Kot že pove samo ime, enota deluje s hitrostjo 56x, kar pomeni, da je največja hitrost prenosa podatkov kar 8,4 MB/s, zaradi česar je obvezna uporaba vmesnika UltraDMA/33. Povprečni dostopni čas je krajši od 80 milisekund, v prodaji pa enota stane okoli 90 dolarjev.

    Objavljeno: 17.7.1999
  • Težave pri razvoju Intelovega 64-bitnega procesorja Merced?

    Po nekaterih neimenovanih virih iz samega Intela, naj bi projekt 64-bitnega procesorja IA-64 (Merced) ponovno naletel na nepredvidene težave. Tako menda že velja ocena, da Merced ne bo pripravljen vsaj do jeseni leta 2000. Mnoga podjetja so zato začela spreminjati svoje načrte za prehod v 64-bitno okolje, in sicer začenši šele z letom 2002.

    Objavljeno: 16.7.1999
  • Operacijski sistem, združljiv z Windowsom?

    Iz Avstralije je prišla vest o projektu, pod katerim nastaja menda nov operacijski sistem, ki pa bo omogočal izvajanje programov za Microsoftove sisteme Windows. Majhno podjetje Trumpet Software, ki je nosilec projekta, je sistem poimenovalo PetrOS, prav v tem obdobju pa naj bi projekt doživel prvo poskusno sestavo (različico Alpha). Glavna prednost PetrOSa naj bi bilo zelo majhno jedro (govori se o le 100 KB), ki bi zato zagotavljalo precej večjo hitrost izvajanja programov.

    Objavljeno: 16.7.1999
  • Nova Compaq Armada 1500c

    Compaq je predstavil novo družino prenosnikov Armada 1500c, ki v spodnjem cenovnem razredu ponuja zelo zanimivo razmerje med ceno in vsebino. Novi prenosniki so opremljeni s 12,1-palčnim zaslonom z pasivno matriko (STN), vsebujejo pa hiter procesor Celeron s hitrostjo 366 MHz, 32 MB RAM-a, 4 GB velik disk, modem s hitrostjo 56 Kb/s ter vdelano enoto CD-ROM 24x in disketni pogon. Cena prenosnika v ZDA znaša okoli 1600 dolarjev.

    Objavljeno: 16.7.1999
  • CeQuadrat je odslej v lasti Adapteca

    Boja za prevlado na področju programske opreme za zapisovanje na nosilce CD-R in CD-RW je kot kaže konec. V začetku julija je tako podjetje Adaptec kupilo svojega največjega tekmeca, nemško privatno podjetje CeQuadrat. Za ceno okoli 25 milijonov dolarjev si je Adaptec tako močno utrdil položaj na tem področju programske opreme, predvsem kar se tiče razmerja do OEM kupcev, kjer je bil CeQuadrat s svojimi programskimi paketi zelo uspešen. Adaptec bo osebje in projekte družbe CeQuadrat združil s svojim programom, zadržal pa bo tudi poslovne prostore v nemškem mestu Aachen, kjer bo odslej Adaptecov evropski center za razvoj programskih izdelkov.

    Objavljeno: 16.7.1999
  • Adaptecov kartični vmesnik SCSI uporaben tudi v Windowsu CE

    Adaptec je pričel s prodajo SCSI vmesnika v različici PC Card, modela SlimSCSI 1560, ki vsebuje tudi gonilnike za operacijski sistem Windows CE. S tem vmesnikom je mogoče na žepne in ročne računalnike priključiti poljubno zunanjo pomnilniško enoto ter nanjo hraniti podatke in z nje poganjati programe. Gonilniki so za dosedanje uporabnike kartice, ki sicer stane 140 dolarjev, na voljo brezplačno.

    Objavljeno: 15.7.1999
  • Novi Diamondov grafični pospeševalnik FireGL 1

    Diamond je pričel s prodajo novega grafičnega pospeševalnika za profesionalno rabo, kartice FireGL 1. Izdelek je zasnovan na IBMovem 256 bitnem grafičnem procesorju, ki je optimiziran za pospeševanje grafike OpenGL v okolju Windows NT, ter procesorje Pentium III in Pentium III Xeon. Kartica ima 32 MB SGRAM, RAMDAC s hitrostjo 250 MHz, podpira pa ločljivosti do 1920 x 1200 pik, pri čemer dosega hitrostne indekse 22, pri testu CDRS-02 (Viewperf), oziroma 313 s testom WinBench 99. Cena kartice je 1.000 dolarjev.

    Objavljeno: 15.7.1999
  • Posnemovalnik igralnih konzol Sony Playstation

    Angleško podjetje bleem LLC je na tržišče poslalo posnemovalnik (emulator) znanih igralnih konzol Sony Playstation. Posnemovalnik "bleem!" omogoča, da igre, napisane za Sonyevo konzolo, uporabljamo kar na navadnem računalniku PC, pri tem pa zna s pridom izkoristiti sistemska sredstva, kot so sodobni 3D pospeševalniki, višjo ločljivost in drugo. Program, ki za delovanje potrebuje okolje Windows 98, vmesnik DirectX 6 in primerno strojno opremo, stane le okoli 30 dolarjev, zato so v rekordnem času uspeli prodati že več kakor 20.000 primerkov programa.

    Objavljeno: 15.7.1999
  • DIF - novo združenje Novell-a in IBM-a

    Novell in IBM sta skupno ustanovila združenje Directory Interoperability Forum s ciljem, da zagotovita združljivost in enostavnost pri razvoju aplikacij za imeniška drevesa. Združenje so podprli še Sun, Netscape, Cisco in Oracle, povabljen pa je bil tudi Microsoft, ki se na vabilo še ni odzval.

    Objavljeno: 15.7.1999
  • CeQuadrat je odslej v lasti Adapteca

    Boja za prevlado na področju programske opreme za zapisovanje na nosilce CD-R in CD-RW je kot kaže konec. V začetku julija je tako podjetje Adaptec kupilo svojega največjega tekmeca, nemško privatno podjetje CeQuadrat. Za ceno okoli 25 milijonov dolarjev si je Adaptec tako močno utrdil položaj na tem področju programske opreme, predvsem kar se tiče razmerja do OEM kupcev, kjer je bil CeQuadrat s svojimi programskimi paketi zelo uspešen. Adaptec bo osebje in projekte družbe CeQuadrat združil s svojim programom, zadržal pa bo tudi poslovne prostore v nemškem mestu Aachen, kjer bo odslej Adaptecov evropski center za razvoj programskih izdelkov.

    Objavljeno: 14.7.1999
  • Intel toži podjetje Via, ki prevzema oddelek Cyrix

    Po sklenitvi dogovora med podjetji Via in National Semiconductor o prevzemu oddelka Cyrix, je Intel družbi Via preklical pravico do licence za procesorsko vodilo P6 in hkrati tudi vložil tožbo zaradi kršitve pogodbe. Via kljub temu namerava nadaljevati s proizvodnjo naborov, analitiki pa menijo, da spor ne bo vplival na dobavo teh delov.

    Objavljeno: 14.7.1999
  • Adaptecovi novi vmesniki SCSI

    Adaptec je kot prvi proizvajalec vmesnikov SCSI prikazal novo kartico, ki podpira doslej najhitrejšo različico tega vmesnika, Ultra160/m. Ta nudi teoretično hitrost prenosa podatkov 160 MB/s, dvakrat več kakor dosedanji vmesniki Ultra2SCSI. Nova tehnologija temelji na treh novostih, ki ustrezajo specifikaciji SCSI-3: dvostranskem taktu delovanja (double-edge clocking), uporabi algoritma CRC in testiranju domen (domain validation).

    Objavljeno: 14.7.1999
  • Nova osnova za zmogljive delovne postaje

    Intel družno z Microsoftom pripravlja novo specifikacijo za delovne postaje, ki bo močno povečala zmogljivost teh računalnikov. Najpomembnejša novost bo povsem nov nabor spremnih vezij z oznako 840m ki bo narejen specifično za področje delovnih postaj. Podpiral bo do dva procesorja Pentium III ali Pentium III Xeon, še bolj pomembna pa bo podpora za novo grafično vodilo AGP Pro, ki bo nudilo še večjo prepustnost za grafične podatke kakor današnje vodilo AGP.

    Objavljeno: 14.7.1999
  • Gnev nad Bangemannom

    Poteza Martina Bangemanna, 64-letnega nemškega pravnika, ki je še pred iztekom svojega mandata na pomembnem položaju v Evropski komisiji želel prestopiti v špansko Telefonico, še naprej buri duhove. Veliko poslancev meni, da gre za velik korak nazaj v obdobju, ko se Evropska komisija želi otresti utemeljenih in neutemeljenih obtožb na račun korupcije.

    Objavljeno: 13.7.1999
  • Faksirne naprave končno v iraških domovih

    Lastništvo in uporaba telefaksirnih naprav sta bila v Iraku do pred nekaj dnevi izključno privilegij velikih podjetij in vladnih uradov. Sedaj bodo Iračani kljub vsemu lahko imeli tovrstne naprave tudi doma, vendar jih bodo morali pred namestitvijo dati pregledati državnemu telekomunikacijskemu operaterju. To pa je še vedno daleč od komunikacijske svobode, saj je uporaba računalnika z modemom ali satelitske antene (paraboličnega krožnika) v Iraku še vedno prepovedana.

    Objavljeno: 13.7.1999
  • Ericsson ima novega direktorja

    Sven-Christer Nilsson je na funkcijah predsednika in direktorja Ericssona obstal le 15 mesecev. Na položaju predsednika družbe ga je nadomestil Kurt Helstrőm, ki je v Ericssonu že od leta 1984, pred imenovanjem na novo dolžnost pa je bil izvršni podpredsednik Ericssona za Azijo in Tihomorsko območje s sedežem v Hong Kongu. Novi direktor pa je Lars Ramqwist, ki bo še naprej tudi poveljnik sveta direktorjev.

    Objavljeno: 13.7.1999
  • Nemške železnice obnavljajo svoje telekomunikacije

    Nemške železnice (Deutsche Bahn) so Mannesmannu zaupale 3 milijarde mark vredno nalogo zamenjave njihovega zaprtega analognega telefonskega omrežja. Novo digitalno mobilno omrežje bo temeljilo na 2.800 oddajnikih vzdolž 27 tisoč kilometrov tirov, dokončali pa naj bi ga do leta 2002. Deutsche Bahn načrtuje tudi povezavo svojega novega TK-omrežja s sistemom GPS, kar bo poenostavilo nadzor nad položajem in zamudami vlakov.

    Objavljeno: 12.7.1999
  • HTTP 1.1 proti spletnim zamudam

    Internet Engineering Task Force (IETF) in World Wide Web Consortium (W3C) sta razvila novo izvedbo protokola HTTP, ki naj bi pospešil in bolj učinkovito izrabil internetne povezave. Z novim protokolom HTTP 1.1 je združljivih že 26 namenskih programov (aplikacij), med katerimi sta tudi spletna brskalnika Internet Explorer 4.0 in Netscape Navigator 5.0 ter vse njune kasnejše različice.

    Objavljeno: 12.7.1999
  • Večinski delež bolgarskega telekoma prodan

    V skladu s pričakovanji sta grški Hellenic Telecommunications Organization (OTE) in nizozemski KPN za 520 milijonov dolarjev kupila 51-odstotni delež bolgarskega državnega telekomunikacijskega operaterja, ki upravlja tudi mobilno omrežje Mobicom.

    Objavljeno: 12.7.1999
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji