• Slovenija tudi na spletu varna država

    V evropski raziskavi Eurobarometer so se tokrat dotaknili spleta. Izkazalo se je, da imamo v Sloveniji uporabniki interneta najmanj izkušenj z zlonamernimi dejanji med vsemi članicami Evropske unije. Anketa, ki je zajela 26.000 anketirancev iz 27 držav, nadalje razkriva, da več kot pol Slovencev uporablja internet večkrat dnevno, moški pogosteje od žensk, da je Slovenija na drugem mestu po odstotku spletnega dostopa na domačem naslovu in da med spletnimi storitvami največ uporabljamo elektronsko pošto ter beremo novice. Več o izsledkih raziskave na spodaj priloženi povezavi.

    Objavljeno: 11.7.2012
  • Windows 8 na USB ključku

    Na konferenci WWPC 2012 je Microsoft predstavil še eno uporabno funkcionalnost prihajajočega operacijskega sistema Windows 8. Windows To Go je USB ključek, na katerega shranimo sliko domačega računalnika, nakar sistem obudimo v življenje na drugem računalniku, ki lahko ima tudi enega izmed starejših operacijskih sistemov (od Windows XP naprej). Na ta način imamo povsod s sabo znano, novo ter učinkovito okolje, z vsemi svojimi aplikacijami, nastavitvami in dostopom do osebnih podatkov. Ključek bo omejen z 32GB prostora, zato nekaj kompromisov bo, predvsem pri uporabi v poslovnem okolju, vendar je Windows To Go kljub temu dobrodošla zmožnost, ki bo prišla prav predvsem uporabnikom z več napravami.

    Objavljeno: 11.7.2012
  • Celovec, mesto v vlogi knjižnice

    V Celovcu, mestu v sosednji Avstriji, so se lotili zanimivega projekta. Izbrane točke v občini bodo opremili s posebnimi nalepkami, ki uporabnike s pomočjo NFC ali QR magije usmerijo na spletni naslov, kjer dobijo brezplačno elektronsko knjigo v povezavi z obiskano lokacijo. Projekt Ingeborg nameravajo kasneje razširiti z glasbo in drugo digitalno vsebino, ki bo obiskovalcem še bolj obogatila obisk izbranega mesta. Dostop do spletnih povezav prek iskalnika bo onemogočen, tako da bo fizična pot do Celovca za uporabnike, ki si želijo elektronskih knjig, nuja. Čeprav je Celovec za zdaj edino mesto na svetu, ki se s pomočjo projekta spreminja v digitalno knjižnico, snovalci upajo, da se mu kmalu pridruži še kakšno. V ta namen pripravljajo priročna navodila, ki bi interesentom olajšala izvedbo zamisli v njihovem okolju.

    Objavljeno: 11.7.2012
  • Nova Philipsova televizorja

    Spletišče FlatpanelsHD je razkrilo dva televizorja, ki bosta v prihodnje krojila vrh ponudbe podjetja Philips. Serija 9 bo kmalu bogatejša za dva nova člana, aparata z oznakama 9607 in 9707. Ekrana zelo tankih modelov bosta skoraj brez roba in velika 46 ter 60 palcev. Ruski "pobegli" dokument, ki so ga novinarji dotičnega spletišča dobili v roke, našteva še nekaj drugih priboljškov. Med njimi so aktivna 3D tehnologija z ustreznimi očali, izboljšana osvetlitev glede na okolico ter predvajano vsebino in filter Moth Eye, ki naj bi minimaliziral odsev zaslona. Oba modela bosta pametnejša od predhodnikov, saj se bo Smart TV Premium zanašal na sodelovanje Philipsa z LGjem, ki sta se nedavno zavezala k skupnemu razvoju aplikacij za platformo. S pomočjo brezžične povezave bosta televizorja uspešno komunicirala z večino telefonov in tablic, ki so trenutno na trgu. Uradno najavo pričakujemo konec poletja na sejmu IFA, ko bo znanih več informacij, vključno s ceno.

    Objavljeno: 11.7.2012
  • Glas ljudstva

    Digitalna distribucija je danes v polnem zagonu. Spletnih tržnic je kot gob po dežju. Ko je Valve ustvaril trgovino Steam, ni bilo tako. Začetki so bili težki, a pionir spletnega razpečevanja iger se ni vdal. Ustvaril je enega največjih prodajnih kanalov digitalne zabave in napovedal, da je čas za naslednji korak. Velik uspeh Pare in njej podobnih prodajaln je s sabo prinesel tudi precej dela, saj je naval razvijalcev pomenil potrebo po gostejšem situ, ki ločuje seme od plev. Večina sodobnih tržnic pred objavo namreč preveri, če izdelek ustreza kakovostnim in drugim merilom, ki jih zapovedujejo splošna pravila prodajalca in želje kupcev. Valve bo moč dal v roke ljudstvu. S tako imenovanim Greenlight sistemom, bomo kupci določali, kateri izdelek bo prestal sito in kateri ne. Na ta način se snovalci sistema nadejajo, da bo kakovost objavljenih naslovov na višji ravni kot doslej, obenem pa naj bi z Zeleno lučjo razbremenili zaposlene, ki se bodo lahko ukvarjali z drugimi rečmi. Prepričani smo, da bo pošten način izbire poživil dogajanje na igričarski tržnici, a hkrati vemo, da se bodo večji projekti dotičnega testa zlahka izognili v velikem loku. Denar je pač sveta vladar.

    Objavljeno: 10.7.2012
  • Windows 8 oktobra

    O osmih Oknih je znano vse. Tri različice, poceni nadgradnja starih sistemov (40 ameriških dolarjev za lastnike XPjev, Viste ali Sedmice), podpora tablicam s procesorjem ARM, telefonski priključek Windows Phone 8 in še kaj bi se našlo. Manjkala je informacija, s katero je Microsoft postregel na srečanju Worldwide Partner Conference v Torontu, Kanada. Zamude ni. Proizvajalci strojne opreme dobijo Windows 8 z začetkom avgusta, medtem ko bomo uporabniki svoj izvod dočakali oktobra. Operacijski sistem bo preveden v 109 jezikov, na voljo v 231 državah.

    Objavljeno: 10.7.2012
  • Ko Jabolko ni več zeleno

    V preteklosti se je Apple rad pohvalil z zeleno tehnologijo in skrbjo za prihodnost našega planeta. Dobri stari časi. Ki jih je nepreklicno konec, saj je podjetje iz Cupertina napovedalo umik zelenega certifikata EPEAT (Electronic Product Environmental Assessment Tool) s svojih izdelkov. Odgovor na vprašanje, zakaj se ne bodo več zavzemali za certificiranje računalnikov, leži v novem Macbooku z Retina zaslonom. Slednji ima baterijo zlepljeno z ohišjem in predstavlja nočno moro za recikliranje. Dotična oblikovalska rešitev je tako neprimerna za pečat EPEAT. Ker namerava Apple v prihodnosti graditi na prelomnem prenosniku in vse proizvode peljati po njegovi poti, se zdi, da so se v Cupertinu odločili. Za oblikovanje in proti Zemlji.

    Objavljeno: 10.7.2012
  • Družabni brskalnik Firefox

    Splet je iz dneva v dan bolj družaben. Tovrstna omrežja nas spremljajo na vsakem koraku, zato ni čudno, da trendu sledijo tudi razvijalci pri Mozilli. V spletnem zapisu so napovedali družabnejšega Firefoxa. Mozillin spletni brskalnik naj bi pridobil zmožnosti, ki bodo uporabniku olajšale sodelovanje v priljubljenih družabnih omrežjih. Spočetka so se snovalci novosti lotili preproste funkcije Share, s katero bi uporabnik lažje delil zanimive spletne povezave s svojimi prijatelji, nakar so spoznali, da je bistveno boljši pristop izdelava vmesnika za programiranje, namenjenega zgolj družabnim zmožnostim brskalnika. S tako imenovanim APIjem se bodo družabna omrežja z brskalnikom lažje in hitreje povezala. Družabne funkcije bo brskalnik pridobil postopoma, vidne pa bodo že v prihajajočih posodobitvah.

    Objavljeno: 9.7.2012
  • Prihaja manjši in cenejši iPad

    V odgovor Amazonovi tablici Kindle Fire, njeni naslednici in prihajajočemu Nexus 7 bo Apple na trg poslal manjšo in posledično cenejšo različico priljubljenega iPada. Proizvodnja 7,85 palčne naprave bo stekla septembra, proizvajal pa jo bo brazilski Foxconn. Tajvanci so na Kitajskem že izdelali stroje, ki bodo zadolženi za množično proizvodnjo malčka. Ostale podrobnosti so zgolj špekulacije in vključujejo povezavo 3G, tanjše ohišje primerljivo s četrto generacijo iPoda ter jesensko lansiranje. Cena naj ne bi bila višja od tekmecev, torej nekje v razponu 200 do 300 evrov.

    Objavljeno: 9.7.2012
  • Konec patentnih vojn?

    Končal se je spor med podjetjem Yahoo in družabnim omrežjem Facebook. Prvi je marca tožil drugega zaradi domnevne uporabe zaščitene tehnologije. V protiudaru je Facebook od IBMja ter Microsofta kupil portfelj njunih patentov in tožil spletnega velikana nazaj. Nesmiselnost patentnih vojn se je pokazala tudi v tem primeru in zdelo se je, da bodo od začaranega kroga pridobili le odvetniki. Zato je toliko bolj prijetno presenetila novica o poravnavi, kjer sta se sprti strani zedinili o medsebojnem sodelovanju in licenciranju spornih tehnoloških izumov. Kljub temu pustolovščina za nobenega od njiju ne bo poceni, saj bo treba razdeliti sodne stroške ter opravičiti znesek nakupljenega arzenala v obliki patentov.

    Objavljeno: 8.7.2012
  • Mozilla opušča razvoj Thunderbirda

    Mozilla opušča razvoj poštnega odjemalca z imenom Thunderbird. Dvajsetih milijonov uporabnikov kljub temu ne bodo pustili na cedilu, saj bodo še naprej skrbeli za varnost in stabilnost programa, medtem ko naj bi za nove zmožnosti poskrbela odprtokodna skupnost sama. Razlog za opuščanje bržkone leži v vedno večji priljubljenosti spletnih poštnih vmesnikov ter prerazporeditvi razvijalcev na nove projekte, v prvi vrsti za razvoj operacijskega sistema Firefox OS. Slednje so pri Mozilli potrdili.

    Objavljeno: 8.7.2012
  • Prihaja Galaxy Note II

    Govorice o nasledniku presenetljive uspešnice podjetja Samsung, križancu med telefonom in tablico Galaxy Note, so vse glasnejše. Ker je Beležnico posvojilo več kot 7 milijonov kupcev, je novi model precej logičen korak za Korejce. Telefon naj bi predstavili na sejmu IFA 2012, ki se začne zadnjega avgusta, tako da bi prvi primerki lahko prišli na prodajne police že oktobra. Zaslon bo namesto 5,3 velik 5,5 palca, kar se na končni velikosti ne bi smelo preveč poznati, zato bo še vedno primeren za šape, ki so bile zmožne rokovanja s prvencem. Operacijski sistem bo novi Android 4.1, Jelly Bean, katerega bo poganjal procesor s štirimi jedri, najverjetneje Exynos. Kamera naj bi bila sposobna zajema slike v velikosti 12MP.

    Objavljeno: 7.7.2012
  • Kljub blokadi povečan promet BitTorrent

    Ko so združenja proti piratstvu, kakršni sta BREIN in RIAA, v nekaterih evropskih državah izsilila blokado spornega spletišča Pirate Bay, si niso predstavljala, da bo kljub onemogočanju obiska najbolj priljubljene tovrstne spletne strani promet z datotekami Torrent večji kot prej. Poročilo enega največjih evropskih ponudnikov dostopa do spleta razkriva, da je prometa BitTorrent v njihovem omrežju enako ali več, nikakor pa ne manj kot pred blokado. Za pojav je verjetno krivo več dejavnikov. Pirate Bay ni edina spletna stran s povezavami do spornih vsebin, tako da se je veliko uporabnikov preselilo drugam, ko Zaliv ni bil dostopen. Tisti z malo znanja so po drugi strani hitro zaobšli zaščito z uporabo posredovalnih strežnikov, spet tretji pa so se s Piratskim zalivom srečali prvič, zahvaljujoč medijem, ki s(m)o novico o dogajanju razbobnali na vse štiri strani sveta. Vsaka reklama je dobra reklama. Še enkrat več se je pokazalo, da prisila na uporabnike spleta ne deluje. Graf prometa pred in po blokadi je na spodaj priloženi (nizozemski) spletni strani.

    Objavljeno: 7.7.2012
  • HP predstavil novo pobudo Ink Advantage

    Na novinarski konferenci so nam pri HPju predstavili razširjeno ponudbo novih tiskalnikov Deskjet Ink Advantage. Gre za večopravilne brizgalne tiskalnike, pri katerih so si zadali tudi čim nižje stroške tiska. Obljubljajo tudi do dvakrat več natisnjenih strani z istimi stroški kot prej, ciljajo pa na domače uporabnike in manjša podjetja.

    Objavljeno: 6.7.2012
  • Evropa z visoko obdavčitvijo digitalnih vsebin

    Elektronska knjiga je dražja od fizične različice. Za dejstvo, skregano z vsakršno logiko, je več krivcev. V Evropi je en izmed njih visok davek. Medtem ko so na primer stvarne knjige marsikje oproščene davka oziroma je dacarska dajatev znižana na minimum, se njihove digitalne izvedenke opremijo z najvišjim možnim DDVjem. Najprej so krivico spregledali v Franciji in Luksemburgu, kjer so davek digitalnih knjig izenačili s tiskanimi. Namesto da bi dejanji sprožili val posnemanja, je Evropska komisija državama zažugala s prstom, ker sta znižanji v nasprotju z veljavno evropsko zakonodajo. Če davka v kratkem zopet ne povišata, jima grozi kazen.

    Objavljeno: 6.7.2012
  • Applove tožbe

    Medtem ko je britansko sodišče podjetju Apple zavrnilo zahtevo po prepovedi prodaje izdelkov tajvanskega HTC, je na drugi strani Atlantika v sodni dvorani pela čisto drugačna pesem. Ameriška sodnica Lucy Koh je namreč začasno prepovedala prodajo Samsungovega telefona Galaxy Nexus. Kljub pritožbi navezi Samsung/Google ni uspelo zaustaviti začasne odredbe. Na tržnici Google Play so posledično že umaknili prodajno ponudbo telefona. Ker je Galaxy Nexus ključnega pomena za promocijo prihajajoče posodobitve operacijskega sistema Android, Nexus bo prvi telefon z nadgradnjo Jelly Bean, bijejo Googlovi razvijalci pravo bitko s časom. V izdelavi imajo popravek, ki bi zaobšel sporno tehnologijo iskanja, tako da bi se posodobljen model kljub postopku na sodišču lahko čim prej zopet prodajal.

    Objavljeno: 6.7.2012
  • Dvakrat več natisnjenih strani

    Podjetje HP je predstavilo nove tiskalnike iz ponudbe HP DeskJet Ink Advantage. Večfunkcijska naprava 2515 ter tiskalniki 3525, 5525, 4615 in 4625 obljubljajo dvakrat več natisnjenih strani kot pri starejših modelih. Mnoštvo odtisov pri istih stroških ni edini adut predstavljenih naprav. HP DeskJet Ink Advantage ima naprednejši grafični vmesnik za preprosto upravljanje z napravo, tiskalnika 3525 in 5525 omogočata brezžično povezovanje z mobilno napravo brez omrežja ali usmerjevalnika, medtem ko se modela 4615 ter 4625 znata samodejno izklopiti. S tako imenovano tehnologijo načrtnega izklopa naj bi prihranila do 40 odstotkov energije. V uredništvu že nestrpno čakamo na dan, ko nam predstavljeni tiskalniki pridejo pod roke. Poleg izdatnejše obremenitve napovedanih tehnologij bi v prvi vrsti radi preverili ali držijo trditve o povečanem številu natisnjenih strani za isti cekin.

    Objavljeno: 6.7.2012
  • Amisova mobilna televizija

    Na trgu mobilne televizije pri nas je precejšnja gneča. Svojo različico je kot zadnje predstavilo tudi podjetje Amis. Mobia TV omogoča naročnikom storitve AmisTV, da do konca leta na telefonih, tablicah in računalnikih popolnoma brezplačno spremljajo 50 izbranih programov. Naslov www.tv.si ter mobilni aplikaciji za operacijska sistema Android in iOS, ki na tržnico App Store pride v prihodnjih dneh, delujejo v vseh slovenskih omrežjih. Uporaba mobilne televizije je omejena na pet naprav hkrati, medtem ko se kakovost predvajanja samodejno prilagaja razpoložljivi pasovni širini. Posebnost Amisove mobilne TV je funkcija Pavza, ki zaustavi živo sliko za največ petnajst minut. V prihodnosti nameravajo pri Amisu tovrstne časovne funkcije še dodatno razširiti. Kako se Mobia TV odreže napram konkurenci, vam sporočimo po temeljitejšem pregledu. Za zdaj si vtis s pomočjo našega članka o slovenskih mobilnih televizijah lahko ustvarite sami. Na spodnji povezavi.

    Objavljeno: 5.7.2012
  • Garmin za plavalce

    Podjetje znano po napravah za navigacijo in športno udejstvovanje je na prodajne police poslalo izdelek, namenjen plavalcem. Ura Garmin Swim nam šteje zamahe, prepozna način plavanja, meri preplavano dolžino, povprečno hitrost, čas plavanja in še kaj. Prilagojena oblika za čim manjše trenje v vodi omogoča nemoteno uporabo med samo vajo. S šestimi gumbi izbiramo prikaz ure, dostopamo do izbirnika, se sprehajamo po njem, uporabimo štoparico, nastavimo način spremljanja vaje in podobno. Ne najbolj preproste nastavitve so opremljene s pomenljivimi ikonami, za začetek pa je dovolj, če vnesemo le dolžino bazena. Ura omogoča nastavljanje ciljev, opomnikov in povezovanje s spletiščem Garmin Connect, ki združuje že več kot 80 milijonov športnih navdušencev. Podatki se na računalnike Windows ali Mac prenašajo brezžično. Garmin Swim je na voljo za 150 USD.

    Objavljeno: 5.7.2012
  • Bo Apple še lahko prodajal v Italiji?

    Leta 2011 je Apple v Italiji plačal slab milijon evrov kazni zaradi zavajanja potrošnikov s ponudbo podaljšanja enoletnega garancijskega roka. V sosednji državi imajo namreč zakonsko predpisan dveletni garancijski rok, o katerem Apple "pozabi" obvestiti svoje stranke, preden jim ponudi podaljšanje njihove, v osnovi krajše, garancije. Ker se Jabolčniki od takrat niso poboljšali in njihova ponudba ni v skladu z italijansko zakonodajo, jim grozi trideset dnevna prepoved prodaje ter dodatna finančna kazen. Apple ima 30 dni časa, da svojo prakso spremeni, preden navedene sankcije stopijo v veljavo. O podobnih težavah so pri nas opozarjali na Zvezi potrošnikov Slovenije, mi pa smo se o tem razpisali v spodaj priloženem članku.

    Objavljeno: 5.7.2012
  • ACTA je dokončno zavrnjena

    Evropski parlament je s 478 glasovi proti, 39 za in 137 vzdržanih dokončno zavrnil sporni mednarodni sporazum ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement), ki bi močno kratil pravice posameznika. V imenu boja proti kraji intelektualne lastnine bi sporazum ogrozil svobodo, zasebnost in demokracijo družbe. Zavrnitev sporazuma daje jasno vedeti, da ga znotraj Evropske unije v takšni obliki nikoli ne bo. Žal rezultat današnjega glasovanja ne pomeni, da ga ni moč uveljaviti kje drugje, bržkone pa s predrugačeno vsebino zopet pride na dnevni red tudi v Evropskem parlamentu, saj potreba po skupni zaščiti intelektualne lastnine ostaja.

    Objavljeno: 4.7.2012
  • Corel kupil Pinnacle

    V neznanih okoliščinah je Corel od podjetja Avid kupil celotno linijo izdelkov Pinnacle. Med produkte, ki bodo obogatili ponudbo grafičnega (in video) giganta, sodijo družina izdelkov Pinnacle Studio, namizna in tablična različica programa Avid Studio ter strojne rešitve Dazzle. Z njimi bodo poslej pokrivali celotno področje uporabniškega video udejstvovanja. Corel bo z raznovrstnimi rešitvami nudil podporo tako pri nezahtevnih opravilih, kakršen je zajem žive slike na mobilni napravi, kot pri kompleksnih postopkih obdelave videa z zmogljivimi namiznimi aplikacijami. Skupaj s predhodnim nakupom programske opreme Roxio podjetja Rovi ima Corel sedaj spoštljiv arzenal orodij za obdelavo video posnetkov, ki ga uvršča na vrh ponudnikov tovrstnih pripomočkov.

    Objavljeno: 4.7.2012
  • Cisco vohlja za uporabniki

    Podjetje Cisco se pridružuje skupini ponudnikov storitev in izdelkov, ki jih spremlja sloves Velikega brata. Z eno samo potezo so se uvrstili med podjetja, ki vršijo nadzor na vsakem koraku uporabnikovega virtualnega življenja. Uporabniki njihovih usmerjevalnikov (E2700, E3500 in E4500) so se nedavno znašli pred zaklenjenimi vrati do nadzorne plošče kupljenih naprav. Usmerjevalniki so brez njihove vednosti prenesli in namestili strojno programsko posodobitev, ki je od njih zahtevala sprejetje novih poslovnih določil. Vse skupaj so lisjaki podjetja Cisco zavili v bleščeč papir z oznako Connect Cloud, ki uporabnike skrivoma zavezuje k poslušnosti.

    Objavljeno: 4.7.2012
  • Poletna Googlova čistka

    Larry Page znova pospravlja hišo. Tokrat je na vrsti Google Video, ki mu v podjetju od nakupa spletišča YouTube ni več mesta. Googlova storitev je že maja prenehala sprejemati video posnetke, a je do danes omogočala ogled predhodno naložene knjižnice. V duhu poenostavitve delovanja družbe, bo njeno vlogo v celoti prevzel priljubljeni YouTube. Na Google Video naložene posnetke morajo uporabniki prestaviti do dvajsetega avgusta.

    Objavljeno: 4.7.2012
  • ICS na vsaki deseti napravi z Androidom

    Google je sporočil, da je Ice Cream Sandwich nameščen na vsaki deseti napravi z operacijskim sistemom Android. Čeprav se Googlovemu sistemu kmalu obeta nova nadgradnja, je rast zadnje še vedno zelo počasna. Krivci za počasen tempo so v prvi vrsti proizvajalci naprav, ki so šele pred kratkim začeli posodabljati svoje telefone in tablice. Kljub temu, da je številka 10,9 odstotka skromna, so zadnji podatki spodbudni, saj so padec doživele vse različice manjše od številke štiri. Da bo od tu vse šlo le še navzgor, bo poskrbel prihajajoči Jelly Bean oziroma Android 4.1.

    Objavljeno: 4.7.2012
  • Firefox telefon

    V javnost je pricurljalo še nekaj vesti o prihajajočem telefonu fundacije Mozilla. Proizvajalca mobilne naprave bosta kitajska ZTE in TCL, v telefonu bo osrednjo vlogo igral Qualcommov procesor Snapdragon, bivši Boot to Gecko pa je dobil bolj zveneče ime in sedaj sliši na Firefox OS. Gre za mobilni operacijski sistem, ki se bo v dobršni meri naslanjal na HTML5, s čimer želijo snovalci na hitro razširiti bazo aplikacij in posledično ustvariti ekosistem, ki se bo lahko kosal z iOS, Androidom ali sistemom Windows Phone. Prvi srečneži z njim naj bi bili Brazilci, ki ga dobijo na prodajne police v prvi polovici prihodnjega leta. Več špekulacij na priloženi povezavi.

    Objavljeno: 3.7.2012
  • Sony kupil oblak za igro

    Vse se seli v oblak. Iz dneva v dan bolj priljubljene oblačne storitve nakazujejo smer, kam gre računalništvo in z njim povezane dejavnosti. Nič čudnega, če so se v oblaku znašle tudi igre. Enega izmed bolj popularnih tovrstnih servisov je kupilo podjetje Sony Computer Entertainment. Za Gaikai so odšteli 380 milijonov dolarjev. Pri oblačnem igranju gre za novo filozofijo distribucije in poganjanja iger, kjer naslove meljejo strežniki, medtem ko do nas dospe zgolj slika. V tej maniri nameravajo Japonci uvesti igranje starejših naslovov za konzolo Playstation. Pri nas zaradi neupoštevanja trga igranja z oblakom še ni bilo moč izkusiti, zato se toliko bolj veselimo prihoda oblačnega igranja na sončno stran Alp, kjer že bivajo s spletom povezane dobrote podjetja Sony. Kdaj natančno naj bi se nov servis rodil, žal niso sporočili.

    Objavljeno: 3.7.2012
  • VLC za Android

    Na operacijski sistem Android je končno prispela mobilna različica najbolj priljubljenega predvajalnika na svetu. VLC Player je na tržnici Google Play trenutno dostopen zgolj v Beta različici in z omejeno podporo procesorjem ARM. Kljub temu ga večina novejših naprav z Googlovim sistemom lahko poganja. Skupaj z osrednjim programom dobimo uporabnega lebdečega pomočnika (ang. widget), s katerim izbrano vsebino na hitro predvajamo, preskakujemo ali zaustavimo. Organizacija VideoLAN v prikupnem sporočilu svari, da je uporaba programa statusu primerna, saj lahko ubije našo muco, uniči hišo ali sproži apokalipso. Kljub temu nam ustvarjalci želijo obilo zabave ob uporabi in hkrati obljubljajo skorajšnjo polno verzijo, ki se bo trudila pokriti čim širši spekter telefonov in tablic z Androidom.

    Objavljeno: 3.7.2012
  • Še o varnosti slovenskih GSM omrežij

    Ko dokažeš (tudi z video posnetkom), da se da prisluškovati z opremo za 50 evrov, pa GSM operaterji še vedno trdijo, "da trditve o zlorabi identitet uporabnikov v Telekomovem omrežju niso resnične".

    Objavljeno: 2.7.2012
  • Dvolična miš

    Gigabyte je klasičnemu videnju miši dodal ščepec lastne inovativnosti in novemu modelu omogočil dvojno življenje. Neobičajna miška Avia Xenon je brezžična PC naprava, ki z natančnostjo 1000 DPI na 10 metrov daleč premika kazalec po zaslonu. Čuden videz osmisli, ko lučka LED spremeni barvo iz modre v škrlatno in se kos plastike pretvori v sledilno ploščico. Ker se za večkraten dotik občutljiva površina razdeli na dva dela, je dvoličnega mišaka za tovrstno udejstvovanje treba obrniti horizontalno. Uboga tako predhodno določene kot uporabniško nastavljene geste. Slednje ustvarimo s priloženo programsko opremo, ki bo razveselila predvsem naprednejše uporabnike.

    Objavljeno: 2.7.2012
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji