• Windows 7 že presegel 150 milijonov licenc

    Pri Microsoftu se očitno niso zmotili, ko so že od vsega začetka prodaje operacijskega sistema Windows 7 napovedovali, da gre (in bo šlo) za najhitreje prodajan operacijski sistem.

    Objavljeno: 26.6.2010
  • Toshiba z Androidnim prenosnikom

    Da Googlov operacijski sistem Android ni namenjen zgolj mobilnikom, dokazuje vse več proizvajalcev mini prenosnih računalnikov. Tej druščini se z modelom Dynabook AZ pridružuje tudi Toshiba, ki je računalniško osnovo svojih netbookov zamenjala z mobilnim srčkom.

    Objavljeno: 25.6.2010
  • Eizov profesionalec

    Podjetje EIZO je v svoj nabor profesionalnih monitorjev dodalo model ColorEdge CG243W-B. Namenjen je predvsem grafičnim oblikovalcem, saj ga odlikuje izjemna barvna natančnost in kakovost prikazane slike, ustrezno kalibriran pa lahko prikaže kar 98 odstotkov barvne palete Adobe RGB.

    Objavljeno: 25.6.2010
  • Salesforce s svojim Facebookom za podjetja

    Salesforce.com je objavil, da je njihov izdelek Chatter pripravljen za širšo uporabo. Salesforce je namreč že od februarja izvajal beta testiranje tega izdelka, ki ga opisujejo kot Facebook za podjetja.

    Objavljeno: 24.6.2010
  • Firefox varen pred sesuvanjem Flasha

    Po ugotovitvah Mozille so za najmanj tretjino vseh sesutij brskalnika Firefox kriva sesutja vtičnikov. Zato je nova različica Firefoxa (3.6.4) odporna na sesuvanje vtičnikov Adobe Flash, Apple Quicktime in Microsoft Silverlight na računalnikih, ki uporabljajo Windows in Linux. Podporo za preostale vtičnike in Mac OS X lahko pričakujemo v naslednjih različicah Firefoxa.

    Objavljeno: 24.6.2010
  • Prihajajo hitrejša omrežja

    Organizacija IEEE, ki bdi nad številnimi standardi iz računalniške industrije, je sporočila, da je bil sprejet standard IEEE 802.3ba, ki obravnava omrežne prenose. V prihodnje lahko tako pričakujemo več omrežnih rešitev, ki bodo ponujale prenosne hitrosti 40 Gb/s in 100 Gb/s.

    Objavljeno: 24.6.2010
  • Chrome bo dobil podporo za PDF-dokumente

    Google je v zadnji razvijalski različici spletnega brskalnika Chrome 6 dodal pomembno vsebinsko in funkcionalno nadgradnjo. Prihodnje različice omenjenega brskalnika bodo standardno opremljene s prikazovalnikom vsebin v PDF-datotekah.

    Objavljeno: 24.6.2010
  • Apple prodal že tri milijone iPadov

    Applu je preprosto treba priznati, da zna iz svojih izdelkov narediti prodajne uspešnice. Nič drugače ne bo s tabličnim računalnikom iPad, ki je v vsega 80 dneh presegel številko 3 milijone prodanih enot.

    Objavljeno: 24.6.2010
  • Se litij-ionskim baterijam obeta povečanje kapacitete?

    Znanstveniki na inštitutu MIT so zopet v središču pozornosti tehnično naravnane javnosti. Razglasili so namreč, da so odkrili način, kako povečati kapaciteto litij-ionskih baterij in to kar za okoli 10-krat.

    Objavljeno: 23.6.2010
  • Intel cilja na 10-jedrnike

    Intel v svojih laboratorijih že snuje naslednike današnjih Xeonov. Naslednja generacija strežniških procesorjev je dobila kodno ime Westmere-EX, viri blizu procesorskega giganta pa namigujejo, da naj bi šlo za procesorje z 10 jedri, ki zmorejo v enem ciklu obdelati 20 niti.

    Objavljeno: 23.6.2010
  • Facebook prislužil 800 milijonov zelencev

    Po poročanju agencije Reuters naj bi v koncanem poslovnem letu družabno omrežje lastnikom prineslo kar 800 milijonov prihodkov iz naslova spletnega oglaševanja. Dobiček po davkih in prispevkih naj bi bil sicer precej manjši, a še vedno v rangu nekaj deset milijonov ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 23.6.2010
  • Thunderbird 3.0 in 3.1 RC2 v slovenščini

    Mozillin poštni odjemalec Thunderbrid 3 je odslej na voljo tudi v slovenščini. Najpomembnejša novost tretje različice odprtokodnega programa so zavihki, v katerih lahko upravljamo več sporočil naenkrat.

    Objavljeno: 22.6.2010
  • Iz našega arhiva: Končno večopravilnost

    Apple je nedavno predstavil novo različico operacijskega sistema, ki poganja njihove vse bolj priljubljene mobilne naprave, iPhone, iPod Touch in novi iPad. Novosti nam je uspelo preizkusiti na razvojni različici programja, nameščenega na iPod Touch tretjega rodu.

    Objavljeno: 22.6.2010
  • Dvozaslonska Toshiba

    Pri Toshibi že imajo veliko izkušenj s pripravo ultratankih prenosnikov, toda tokrat so inženirji prekosili sami sebe. Toshiba Libretto W100 je namreč opremljen s kar dvema 7-palčnima zaslonoma, ki sta, jasno, občutljiva na večprstni dotik.

    Objavljeno: 22.6.2010
  • Wiretape - najtanjši kabli

    Čeprav se brezžične tehnologije pospešeno uveljavljajo, pa to še ne pomeni, da bomo čez noč ostali brez kablov. Kabelske inštalacije bodo z nami še lep čas, zato z veseljem pozdravljamo inovacijo podjetja Wiretape, ki bo ponudila istoimenske tanke kable.

    Objavljeno: 22.6.2010
  • Računalniška podpora z mobilnikov

    Podjetje XLAB, ki se ukvarja s programskimi rešitvami za spletno podporo, sodelovanje in komunikacijo, je izdalo program ISL Light, namenjen platformam Windows Mobile. ISL Light tako poleg ostalih platform podpira tudi mobilne telefone in omogoča uporabnikom dostop in nadzor oddaljenega računalnika z mobilnika ali obratno.

    Objavljeno: 22.6.2010
  • OCZ ponuja tudi 1,8-palčne SSD-je

    Podjetje OCZ Technology je najavilo dve novi družini pogonov SSD, namenjenih najtanjšim prenosnikom in multimedijskim predvajalnikom. Novi SSD-ji iz družin Vertex 2 in Onyx bodo na voljo v velikostnem razredu 1,8-palčnih diskov.

    Objavljeno: 21.6.2010
  • Blu-ray s 128 GB kapacitete

    Organizacija Blu-ray Disc Association (BDA), ki bdi nad standardom zapisa Blu-ray, je predstavila novi BDXL razširitvi specifikacij za plošče z visoko pomnilniško kapaciteto. V prihodnje si zato lahko obetamo optične nosilce, na katere bo z modrim žarkom moč zapisati 100, pa tudi 128 GB podatkov.

    Objavljeno: 21.6.2010
  • iTunes 9.2

    Pri Applu so posodobili enega svojih najbolj priljubljenih programskih paketov. iTunes je priplezal že do različice 9.2, ki poleg podpore za iPhone četrte generacije prinaša še par drugih pomembnih izboljšav.

    Objavljeno: 21.6.2010
  • Logitech prvi z Google TV

    Maja predstavljeni Google TV bo doživel kot kaže prvo inkarnacijo v obliki predvajalnika Logitech Revue. Jeseni bo tako priznani proizvajalec mišk in druge periferne opreme v prodajo poslal predvajalnik, ki bolj kot doslej združeval zmožnosti televizije in spletnih storitev. Poleg spremljanja rednega TV programa (v nekaterih ponekod zemeljskega, kabelskega in satelitskega) bo s predvajalnikom mogoče dostopati do video posnetkov na zahtevo, ki bodo dosegljivi prek spleta. Platforma Google TV bo poleg tega omogočala dostop do namenskih vsebin o TV programih, kot tudi do drugih spletnih aplikacij.

    Objavljeno: 20.6.2010
  • Novi netbooki Acer Aspire One

    Acer je temeljito prenovil svojo ponudbo lahkih netbookov s skupnim imenom Aspire One. Morda najbolj zanimiva novost so procesorji AMD Athlon II Neo K125, ki so vgrajeni v nove modele skupaj z grafičnim pospeševalnikom ATI Radeon HD 4225, kar skupaj zagotavlja zadostno zmogljivost za predvajanje video posnetkov v visoki ločljivosti 1080p. To se odraža tudi v dejstvu, da imajo ti novi modeli vgrajen vmesnik HDMI.

    Objavljeno: 20.6.2010
  • Microsoft pripravlja 3D zaslon brez očal

    Microsoftov raziskovalni oddelek Applied Sciences Group je uspel razviti poseben tip leč, ki odpravlja potrebo po uporabo posebnih očal za gledanje 3D posnetkov. Leča ima tanko klinasto obliko in je debelejša na zgornjem (11 mm), kot spodnjem koncu (6 mm) najtanjšem, poleg tega jo je mogoče enostavno namestiti na klasičen zaslon LCD. Sistem deluje v kombinaciji z video kamero, ki spremlja gledalce in usmerja svetlobo z vklapljanjem in izklapljanjem diod LED na spodnjem robu leče. Tak način delovanje menda omogoča, da kar dve osebi hkrati spremljata 3D sliko, vsaka ne glede na to, kje se nahaja. Če se zadovoljimo z navadno (2D) sliko, lahko sistem hkrati prikazuje sliko štirim gledalcem, vsakemu svojo. Za zdaj še ni jasno, kakšno praktično rabo bo imel nov predlog, kot tudi, kdaj bi bil nared za množično rabo.

    Objavljeno: 19.6.2010
  • Tablice bodo prehitele netbooke

    Družba Forrester Research je na podlagi analize prodaje in raziskave med kupci podala dolgoročno napoved o prodaji osebnih računalnikov, iz katere je mogoče izluščiti, da bodo tablični računalniki prehiteli netbooke že leta 2012. Forrester sicer za prihodnjih pet let napoveduje svetlobo obdobje za prodajo računalnikov, saj naj bi jih do leta 2015 samo v ZDA podali okoli pol milijarde. Prodaja naj bi se v petih letih povečala kar za 52%.

    Objavljeno: 19.6.2010
  • Lenovo predstavlja prenosnik s podporo za 3D

    Lenovo je predstavil svoj prvi prenosnik, ki omogoča tudi spremljanje video posnetkov in fotografij v treh dimenzijah. IdeaPad Y560d je nov prenosnik, ki ob ustreznem 15,6-palčnem zaslonu sposobnem generiranja 120 slik na sekundo prilaga še aktivna očala ter programsko opremo družbe TriDef, s katero lahko spremljamo tako video posnetke kot fotografije. TriDef Media Player predvaja video posnetke, zanimiv pa paket TriDef Photo Transformer, ki s posebnimi algoritmi omogoča, da navadne 2D fotografije spremenimo v prostorske.

    Objavljeno: 18.6.2010
  • 600.000 iPhonov 4 v enem dnevu

    Navdušenje nad Applovimi izdelki ne pojenja. Po tem, ko je Apple uradno predstavil četrto generacijo telefonov iPhone, so začeli sprejemati tudi prednaročila zanje. A kaj, ko tudi tokrat niso računali na takšen naval, kot se je zgodil na spletne strežnike. Zaradi prevelikega števila kupcev v vrsti so bili strežniki preobremenjeni, zato je naročniški sistem deloval le občasno in z veliko napakami. Apple sicer navaja, da so v enem samem dnevu zbrali skoraj 600.000 naročil, kar je brez dvoma nov rekord v industriji, morda pa tudi sicer na področju potrošništva. Obenem se je izkazalo, da bo Apple imel velike težave z dobavo novih telefonov. Kot kaže, bodo prvi kupci čertrti iPhone dobili šele 14. Julija, kar nekaj tednov po uradno napovedanem 24. juniju. Toda navdušence kot kaže tudi take napake ne ustavijo.

    Objavljeno: 18.6.2010
  • Samsung ponuja najhitrejši SSD

    Samsung je predstavil novo pomnilniško enoto SSD velikosti 512 GB, ki uporablja najnovejšo pomnilniško tehnologijo "preklopni način" (toggle-mode) DDR NAND. Zaradi hitrega cikla zapisovanja in branja podatkov ob uporabi vmesnika SATA s hitrostjo 3 Gb/s, novinec v praksi dosega hitrosti branja kar 250 MB/s oziroma zapisovanja 220 MB/s, kar je približno trikrat hitreje, kot pri standardnih diskih. Za primerjavo - dva filma DVD (v obsegu 4 GB) bi na tak disk prekopirali v manj kot minuti.

    Objavljeno: 18.6.2010
  • Tipkovnica za nostalgike

    V množici bolj ali manj enakih in brezobličnih tipkovnic je morda kdaj pa kdaj zanimivo videti nekaj povsem drugačnega. Če vam je toplo pri srcu ob spominu na nekoč vseprisotne pisalne stroje, vam skupina navdušencev iz ZDA lahko pomaga. Za 75 dolarjev vam lahko prodajo kit komplet, s katerim lahko vaš stari pisalni stroj spremenite v USB tipkovnico, ki lahko krmili osebni, še bolje pa tablični računalnik, ki ga priložnostno kar postavimo na valj, na katerem se je nekoč vrtel papir. Če niste spretni s spajkalnikom, konverzijo naredijo sami avtorji (200 dolarjev) oziroma prodajo že v naprej pripravljen pisalni stroj za ceno med 400 in 500 dolarji. Ponujajo kar 6 različnih modelov, probleme z zalogami pa menda nimajo.

    Objavljeno: 17.6.2010
  • Prihajata PlayStation Move, PlayStation Plus

    Letošnji sejem E3 je kot kaže mesto za uradne najave velikih novosti na področju igralnih konzol in vsega kar je povezanega z igrami. Sony je tako uradno oznanil, da bo njihov žiroskopski krmilnik za igralno konzolo PlayStation 3 imenovan PlayStation Move v prodaji 15. septembra in to najprej v Evropi. Ameriška cena osnovnega krmilnika bo 50 dolarjev (najbrž lahko v Evopi tej številki kar pripišemo Evro), na voljo pa bo tudi komplet PlayStation Move Bundle, ki bo vseboval krmilnik, PlayStation Eye video kamero in športno igro Sports Champions, vse skupaj za 100 dolarjev/evrov. Za kupce, ki se bodo tedaj odločili kupiti tudi samo konzolo PlayStation 3, bo vse skupaj na voljo za 400 dolarjev oziroma evrov.

    Objavljeno: 17.6.2010
  • YouTube je tudi video urejevalnik

    Google še naprej širi zmožnosti video servisa YouTube. Sredi junija so dodali zmožnost preprostega urejanja uporabnikovih video posnetkov. Čeprav urejevalnik še zdaleč ni nadomestilo za namenske programe, kot sta Adobe Premiere in Apple Final Cut, se več kot dostojno odreže pri preprostem združevanju, rezanju in drugih preprostih aplikacijah.

    Objavljeno: 17.6.2010
  • Prenovljeni Mac mini

    Med množico odmevnih novosti, kot sta iPhone 4 in iPad, se skoraj izgubi novica o prenovi najmanjšega namiznega računalnike iz družine Applovih Macov. Apple kljub temu ne opušča svojih načrtov o nenehnih izboljšav, tokrat pa je prišel na vrsto Mac mini. Mali računalnik je ohranil večino današnjih lastnosti, obliko in velikost, pridobil pa je nekaj tehničnih novosti. Za grafiko tako odslej skrbi pospeševalnik Nvidia GeForce 320M, ki nudi okoli dvakrat večjo zmogljivost. Mac mini je dobil tudi vmesnik HDMI, s čimer ga lahko priključimo na domači televizor, kar je bila že doslej pogosto uporabljena funkcija.

    Objavljeno: 16.6.2010
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji