• 20 let od prvega klica GSM

    Prvega julija 1991 sta tedanji predsednik finske vlade Harri Holkeri in Kaarina Suonio, podžupanja mesta Tampere, opravila prvi klic prek mobilnega telefonskega omrežja Global System for Mobile Communications ali na kratko - GSM. Danes je to daleč prevladujoč standard za mobilno telefonijo na vseh kontinentih, kljub temu, da po svetu obstajajo tudi alternativne mobilne tehnologije. Po ocenah naj bi danes omrežje GSM uporabljalo kar 4,4 milijarde ljudi. Številka narašča za približno milijon novih naročnikov vsak dan.

    Objavljeno: 2.7.2011
  • Digitalna poraba - čez 2 bilijona zelencev

    Pri družbi Gartner so izračunali, da bodo potrošniki letos zapravili skupno kar 2,1 bilijona (2,1 milijona milijonov) dolarjev za nakup digitalnih izdelkov in storitev. To je za "malenkost" (100 milijard) več, kot je bilo porabljeno lani. Hkrati bo to tudi v prihodnje eno najbolj obetavnih področij za zaslužek oziroma zapravljanje, odvisno od zornega kota. V letu 2015 naj bi po predvidevanjih lastnike zamenjalo že za 2,8 bilijona dolarjev izdelkov in storitev.

    Objavljeno: 2.7.2011
  • Telekom in Mobitel od danes združena

    Danes sta se združili dve največji telekomunikacijski podjetji v Sloveniji, Telekom Slovenije in njegova hčerinska družba Mobitel. Združitev, ki so jo 15. junija potrdili delničarji Telekoma Slovenije, je rezultat enoletnih priprav v okviru projekta Orion in elaborata Prenova poslovanja družb Skupine Telekom Slovenije. Združevanje telekomunikacijskih operaterjev je v svetu običajno, saj naj bi združena podjetja učinkoviteje poslovala in bila na trgu konkurenčnejša. Pred točno enim letom je Telekom obiskal premier Pahor, ki je dobil zagotovilo, da bo Telekom kljub konkurenci prinašal dobiček ter da dokapitalizacija ne bo potrebna.

    Objavljeno: 1.7.2011
  • Google Swiffy - pretvornik iz Flasha v HTML 5

    Google je povsem na tiho predstavil novo zanimivo orodje oziroma spletno storitev, ki omogoča pretvorbo animacij narejenih v Adobe Flashu v standardno kodo HTML5. Swiffy (poigravanje z imenom SWF, končnico za dataoteke Flash) zna pretvoriti vektorsko grafiko, slike, časovne animacije in celo vgrajene pisave. Za zdaj še ne zna pretvoriti video posnetkov.

    Objavljeno: 1.7.2011
  • Brezplačni Apple iPhone?

    Apple je s svojimi telefoni iPhone sicer zelo uspešen, toda še vedno so nekateri proizvajalci po številu prodanih primerkov precej pred njim. Težava za Apple je predvsem v tem, da imajo njihovi izdelki visoko ceno in zato se zanje ne odločajo tisti, ki kupujejo izdelke v nižjih cenovnih razredih.

    Objavljeno: 1.7.2011
  • Odkrit je domala neuničljiv botnet

    V internetu se je pojavila nova generacija virusa TDL za katerim stoji po mnenju strokovnjakov za varnost skoraj neuničljivo omrežje računalnikov, ki so pod nadzorom internetnih kriminalcev. Po ocenah raziskovalcev Sergeya Golovanova in Igorja Soumenkova iz družbe Kaspersky Labs, naj bi novemu soju z imenom TDL-4 podleglo že okoli 4,5 milijonov računalnikov po celem svetu.

    Objavljeno: 1.7.2011
  • IBM izboljšuje tehnologijo PCM

    IBM je s svojimi raziskovalci v laboratoriju v Zurichu uspel narediti nov pomemben korak na področju pomnilniških tehnologij. Obetavno tehnologijo PCM (Phase Change Memeory) so uspeli precej izpopolniti in jo približali korak bližje praktični rabi. IBM trdi, da tehnologija PCM omogoča tudi do 100-krat hitrejše branje in zapisovanje podatkov v pomnilniške celice, kot pri današnji tehnologiji Flash RAM. Dobršen del gre tudi na račun, da so s pomočjo spretnega inženirskega dela uspeli v posamezno celico shraniti do štiri bite, medtem ko je bilo doslej to narediti le z enim.

    Objavljeno: 30.6.2011
  • WebOS bo na voljo tudi drugim ponudnikom

    Medtem, ko se Hewlett-Packard pospešeno pripravlja na začetek prodaje dolgo pričakovanega tabličnega računalnika TouchPad z operacijskim sistemom WebOS 3.0, je na dan prišla informacija, da HP resno razmišlja o licenciranju operacijskega sistema tudi drugim proizvajalcem strojne opreme. Med potencialnimi partnerji je menda interes že pokazal korejski velikan Samsung, ki sicer sodeluje tudi s ponudniki drugih platform.

    Objavljeno: 30.6.2011
  • Oracle zahteva (približno) 2,6 milijard dolarjev

    Iz sodnih spisov so na dan pricurljale informacije, da Oracle v tožbi zaradi kršitev patentnih pravic od družbe Google terja okoli 2,6 milijard dolarjev visoko odškodnino. Zahteva je podana na osnovi suma, da je Google kršil patentne pravice povezane s programskim jezikom Java in sicer v svojem razvojnem okolju za mobilne telefone Android. Tožba je bila podana že v lanskem poletju, na podlagi tega, da je Oracle kupil družbo Sun in s tem patentne pravice. Šele v zadnjih dneh pa so na dan prišle podobnosti, ki kažejo na precej višjo razsežnost, kot se je sprva predvidevalo.

    Objavljeno: 30.6.2011
  • Slovenska storitev v Južni Afriki

    Ta teden je južnoafriško podjetje Vodacom, sicer hčerinsko podjetje operaterja Vodafone, svojim strankam ponudilo novo storitev pisarne v oblaku, pri tem pa uporabljajo tehnologijo, ki jo je razvilo slovensko podjetje NIL d.o.o. Enako storitev v Sloveniji trži NIL-ovo hčerinsko podjetje Virtu d.o.o. pod imenom Flip IT. Storitev naj bi kasneje Vodafone ponudil tudi drugod po svetu, danes so na tiskovni predstavitvi vodilni v podjetju NIL omenili, da se za podobno sodelovanje že pogovarjajo tudi v drugih državah.

    Objavljeno: 29.6.2011
  • PCI Express 3.0 nared, 4.0 v pripravi

    Združenje PCI-Sig, ki bdi nad razvojem vodila za razširitvenih kartic in drugih perifernih enot v osebnih računalnikih, je najavilo prihod prvih izdelkov, ki so skladni z novo različico standard PCI Express 3.0. V času objave je obstajalo že 19 matičnih plošč in 23 različnih kartic, ki so združljive z novo tehnologijo. Medtem, ko je vodilo PCIe 2.1 podpiralo hitrosti prenosa podatkov 500 MB/s na posamezni podatkovni stezi, oziroma do 8 GB/s pri najzmogljivejših karticah s 16 stezami, PCIe 3.0 to praktično podvojuje. Hitrost na posamezni stezi je zdaj 1 GB/s oziroma 16 GB/s pri izvedbah s 16 stezami.

    Objavljeno: 29.6.2011
  • Office 365 začenja svojo pot

    Microsoft je uradno predstavil in začel nuditi novo spletno storitev Office 365, s katero ciljajo predvsem na srednja in mala podjetja. Zamisel je v osnovi ta, da manjšim ponudijo rešitve in storitve, ki so bile doslej zaradi cene in kompleksnosti namestitve na voljo predvsem velikim podjetjem. Storitev je na začetku na voljo v 40 državah in 20 jezikih. Na začetku Slovenije še ni med njimi. Microsoft se bo z novostjo boril proti konkurenčni ponudbi Google Apps.

    Objavljeno: 29.6.2011
  • Google+ - ponovni vstop v družabna omrežja

    Google je predstavil osnutek novega spletnega družabnega omrežja, ki so mu dali preprosto ime Google+. S tem korakom skušal spletni velikan že v tretje osvojiti privrženost uporabnikov, ki danes množično drvijo na Facebook.

    Objavljeno: 29.6.2011
  • Dvomesečna številka revije Monitor

    Danes je na prodajnih policah zadnja številka Monitorja pred poletnimi počitnicami, gre torej za številko julij-avgust. Glavna tema številka je primerna letnemu času, pišemo pa o GPS navigatorjih. Cene so se od zadnjega našega preizkusa zopet nekoliko znižale, je pa na našem trgu tudi manj proizvajalcev in naprav, kot jih je bilo še pred dobrim letom dni. Vse močnejša konkurenca pa so tudi napredni mobilni telefoni, ki vključujejo GPS sprejemnik.

    Objavljeno: 28.6.2011
  • Intelov računalnik v čipu

    Intel je v svojih tehničnih dokumentih delno razkril načrte za svoje prihodnje procesorje z delovnim imenom Haswell, pod katerimi nastaja tako imenovani računalnik v čipu "SoC". Haswell bo namreč vseboval vse potrebne dele elektronike za izdelavo celotnega računalnika, vključno z grafičnimi procesorjem, V/I vmesniki in drugimi komponentami. Na ta način proizvajalci močno prihranijo pri prostoru za elektroniko, pa tudi pri celotni porabi energije sistema.

    Objavljeno: 28.6.2011
  • DisplayPort z aktivni kabli

    Organizacija VESA (Video Electronics Standards Association) je sprejela novo različico standarda DisplayPort za digitalni vmesnik med informacijskimi viri, pretežno računalniki in zasloni. Različica 1.2 prinaša predvsem podporo za tako imenovane aktivne kable, s katerimi bo mogoče prenašati signal tudi na 5-krat daljši razdalji kot danes. Novice bodo veseli zlasti ljubitelji hišnega kina, saj bo DisplayPort omogoča povezave s kablov na razdalji do približno 33 metrov, pri polni hitrosti (video v ločljivosti HD) in brez izgube kakovosti slike. Organizacija VESA bo pri tem poskrbela za ustrezno certificiranje in logotip, ki bo označeval izdelke združljive z novo specifikacijo 1.2.

    Objavljeno: 28.6.2011
  • Sonyev ultra mobilni posebnež

    Sony je na Evropskih trgih predstavil nov ultra lahek prenosnik Vaio Z, ki pa se od podobnih tekmecev razlikuje po zanimivi posebnosti - nanj lahko prek vmesnika LightPeak (Thunderbolt) priključimo posebno priklopno postajo z zmogljivejšo zunanjo grafiko.

    Objavljeno: 28.6.2011
  • FTC odpira uradno preiskavo proti Googlu

    Google je prejel obvestilo ameriške zvezne trgovinske komisije (FTC), s katerim so oznanil začetek uradne preiskave zaradi domnevnih zlorab v poslovanju. Google je potrdil, da je uradno v preiskavi, vendar za zdaj še ni znano, katere naj bi bile domnevne kršitve predmet obravnave. Poznavalci menijo, da sta možnosti dve: preiskava zaradi monopolnega ravnanja glede iskalnika in ostalih stvari, ki so s tem povezane (vključno s spletnim oglaševanjem) oziroma kršitve glede zaščite potrošnikovih pravic.

    Objavljeno: 27.6.2011
  • uTorent 3.0

    Avtorji priljubljenega programa uTorent so objavili novo veliko različico odjemalca za omrežje BitTorrent. Tretja generacija odjemalca prinaša zanimivo novost - možnost pretočnega predvajanja oziroma možnost predogleda datotek še med samim prenosom, brez potrebe, da bi počakali na zaključek. Ta novost utegne priti prav zlasti pri prenosu večpredstavnih vsebin, glasbe in video posnetkov.

    Objavljeno: 27.6.2011
  • Iščemo slovensko pamet

    Slovenci smo marljivi, skromni in nadvse pametni. To, da raje delamo z možgani kot z rokami, je jasno vsem okoli nas. Napihnjena trditev ni čisto iz trte zvita, saj smo zaradi svoje pameti Slovenci poželi že dosti mednarodnih priznanj in uspeha. Presežke na računalniškem področju bomo popisali v jesenski številki Monitorja. Za pomoč prosimo vas. Če poznate podjetje, kjer imajo zaposleni nadpovprečno razvito levo stran možganov, ki jo s pridom izkoriščajo v informatiki, ali ste to morebiti sami, se oglasite na urednistvo@monitor.si. Ob dvajsetletnici samostojne države je idealen čas, da pokažemo nejevernim, česa smo sposobni in kaj smo do sedaj že naredili.

    Objavljeno: 26.6.2011
  • Skype za iPad

    Drobna nepazljivost, nekoga iz ekipe zadolžene za Skype, je kriva, da smo predčasno izvedeli za prihod priljubljenega spletnega čvekanja na tablico iPad. Za nekaj trenutkov je bil na spletišču YouTube javno viden video posnetek, ki nazorno predstavi glavne adute programa. Ta bo izkoristil strojne posebnosti drugega utelešenja Applove tablice. Omogočal bo video pogovor in ob tem uporabljal bodisi sprednjo bodisi zadnjo kamero. Za razliko od najhujšega konkurenta na operacijskem sistemu iOS, programa FaceTime, bo deloval tudi preko 3G omrežja.

    Objavljeno: 26.6.2011
  • Nizozemska za nevtralnost spleta

    Nizozemski parlament je sprejel zakon, ki prepoveduje ponudnikom interneta zaračunavanje pogovorov prek spleta. Za nevtralnost spleta je to pomemben dogodek. Načelo, ki se zavzema za splet brez vpletanja ponudnikov ali državnih organov, je v zadnjem času pogosta tema pogovorov širom Evrope. Mnenja so različna. Ponudniki interneta želijo promet, ki zahteva večjo prepustnost, dodatno zaračunati. Bojda jim povzroča obilo dodatnega dela, zato ga nekateri že blokirajo ali omejujejo. Za zagovornike nevtralnosti spleta je vsak promet enak. Obe strani imata svoje privržence, nekateri pa dogajanje le spremljajo in čakajo, da se pokaže, katera smer je prava. Žal med slednje spada tudi Evropska unija, zato je toliko pomembneje, da Nizozemska postane prva država v Evropi s tovrstnim zakonom.

    Objavljeno: 26.6.2011
  • Mobitel 4G

    Mobitel je nekaj dni po pridobitvi preizkusnih frekvenc že vzpostavil omrežje LTE in uspešno testiral njegovo delovanje. Tehnologija LTE (Long term evolution) je pred-4G omrežje, ki podvoji odzivnost obstoječega HSPA+. Pri preizkusu so bile izmerjene hitrosti do 100 megabitov na sekundo. LTE so pri Mobitelu začeli vzpostavljati v jugozahodnem delu Ljubljane, medtem ko drugje še vedno širijo omrežje HSPA. Z nadgradnjami želijo izboljšati pokritost in zagotoviti visoke hitrosti prenosa velikemu številu uporabnikov hkrati. Cilj za prihodnost je četrta generacija mobilnih komunikacij, LTE Advanced. Ali s preprostimi besedami povedano, prenos z 1 Gbit/s.

    Objavljeno: 25.6.2011
  • LulzLeaks

    LulzSec so napadli ameriško varovanje meje. Objavili so na stotine zaupnih dokumentov policije v Arizoni. S tem so izrazili nestrinjanje z njihovo politiko ravnanja s priseljenci. Med dokumenti je moč najti vse od telefonskih številk, elektronske pošte, uporabniških imen in gesel, do napotkov, programov urjenja in osebnih nasvetov posameznih policistov. V Arizoni so avtentičnost objavljenega materiala že potrdili in obenem izrazili zaskrbljenost za varnost svojih uslužbencev.

    Objavljeno: 25.6.2011
  • Je Firefox 5 boljši od štirice?

    Mozilla se, kot pijanec plota, drži svojega hitrostnega načrta velikih posodobitev brskalnika Firefox, zaradi katerega ji težko sledimo, že novičarji, kaj šele uporabniki. Tovrstno politiko vsled hude konkurence na področju razumemo, vendar se sprašujemo o njeni smiselnosti. Kljub temu, da razvijalci navajajo več kot tisoč novosti v primerjavi s številko štiri, bi Firefoxu, objavljenemu ta teden, najbolj ustrezalo ime Firefox 4.1. Ko seznam izboljšav pobliže pogledamo, vidimo le tri "velike" pridobitve: nastavitev "do not track" za sramežljive, CSS animacije za napredne in neposrednejše delo z dodatki za zahtevne uporabnike. Poleg naštetega je v petici svoj prostor našlo za slabega jurja popravkov ter varnostnih zakrp.

    Objavljeno: 25.6.2011
  • Idejna očeta Facebooka (ni)sta zadovoljna z izplenom

    Kdor je gledal film The Social Network ve, da se ideja za najbolj priljubljeno spletno stran na planetu ni rodila v glavi Marka Zuckerberga. Dvojčka Winklevoss sta Zuckerberga najela le za izdelavo projekta, a jima je ta idejo speljal do uspeha tip pred njunima nosovoma. Na koncu omenjenega filma izvemo, da sta brata za Facebook dobila 65 milijonov dolarjev. Za ta znesek sta se pogodila s podjetjem Facebook Inc., a naj bi pri tem ne vedela dejanske vrednosti spletišča, zato sta hotela kasneje še več. Ta teden sta dokončno odstopila od nadaljnjih tožb in s tem zaključila zgodbo o enem izmed najuspešnejših spletnih projektov vseh časov. Iz Markovega tabora so, čisto v njegovem slogu, dejali, da je za njih zgodba že zdavnaj zaključena in da so veseli, da je to spoznala tudi druga stran.

    Objavljeno: 24.6.2011
  • Žepni fotoaparat za zahtevne

    Pentax je predstavil najmanjši fotoaparat z izmenljivimi objektivi na svetu. Malček, ki bo na voljo jeseni, bo le malenkost večji od plačilnih kartic in bo zlahka našel svoj prostor v žepu resnejših fotografov. Kamera bo uporabljala Sonyevo 12 MP CMOS tipalo, zložljivi flash z 28 stopinjskim kotom osvetlitve in se ponašala s hitrostjo zaklopke med 1/2000 in 30 sekund. Za predogled posnetega materiala bo aparat uporabljal hrbtni, tri palčni zaslon. Med dodatne bombončke spadajo še možnost snemanja Full HD videa (1080p), stabilizator slike in vgrajeni HDR. Vseh objektivov bo ob splovitvi pet, poleg priloženega še štirje. Drugih na palčka ne bo moč priklopiti, saj bo zaradi majhnosti uporabljal novo podnožje Q. Začetna cena bo okoli 800 dolarjev, za komplet z objektivom Prime, medtem ko bodo dodatni zahtevali od 300 do 80 dodatnih zelencev.

    Objavljeno: 24.6.2011
  • Tablici z diskom

    Archos je predstavil tablici 80 G9 in 101 G9, ki se bosta prodajali jeseni. Prva ima 8 palčni zaslon ločljivosti 1024 x 768 pik, medtem ko je druga večja za dobra dva palca in lahko prikaže 1280 x 800 pik. Dvojedrni ARM Cortex A9 procesor bo poganjal aktualno različico Androida, podpiral Flash in pošiljal vsebino v visoki ločljivosti (1080p) na HDMI izhod. Tablici bosta imeli še USB vrata ter dostop do tržnice Android Market. V ceno 279 oziroma 349 dolarjev bo všteta tudi največja posebnost obeh novincev, pravi trdi disk. Kako se bo 7 milimetrov debel in 250 GB prostoren disk Seagate obnesel v tablici in kako dobro bo z njim sodelovala priložena baterija, bomo videli septembra.

    Objavljeno: 24.6.2011
  • Otroški iPad

    Tam čez lužo so pa res čez les, nekateri porečete ob tokratni novosti, ki je pokukala na svetlo v ZDA. Ampak nekaj drži kot pribito, najmlajši so navdušeni nad Applovo tablico iPad, zato je v primeru, da tudi vi spadate med starše, ki Pada le s težkim srcem prepustijo na milost in nemilost majhnim ročicam ter negotovi usodi, tale izmišljotina jenkijev kot nalašč za vas. Naprava anaPad ni drugega kot otroška tablica za pisanje in igro z magnetki. Sploh je ne bi dvakrat pogledali, če ne bi bila na las podobna iPadu, magnetki pa ikonam za aplikacije. V spletni trgovini Etsy jo za 30 dolarjev prodajajo le v lastni državi, a se bojda ob plačilu oceanske poštnine ter predhodni prošnji po elektronski pošti zna anaPad znajti tudi pred slovenskimi vrati. Dokler jih odvetniki iz Cupertina ne pozaprejo.

    Objavljeno: 23.6.2011
  • Skype klon v brskalniku Chrome

    V času, ko gre razvoj na brskalniškem področju s svetlobno hitrostjo naprej in ko je konkurenca daleč od tega, da bi spala, je treba iz rokava potegniti vse adute. Medtem ko je Mozilla zvesta turbo načrtu in je pravkar objavila Firefox številka 5, je Google objavil smele načrte o vključitvi programa s podobnimi funkcijami, kot jih ima sporočilnik Skype v brskalnik Chrome. WebRTC, kot se zadeva imenuje, so objavili kot odprto kodo v želji, da bi program lažje postal standard na področju video konferenc in p2p komunikacije. WebRTC je neposreden produkt nakupa podjetja Global IP Solutions, ki ga je Google lani vzel pod svoje okrilje, predvsem z namenom obogatitve Gmail storitev. Po povedanem sodeč bomo znotraj Chroma lahko v bližnji prihodnosti telefonirali ali neposredno sporočali, ne da bi nam bilo treba zagnati dodaten program.

    Objavljeno: 23.6.2011
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji