• Amazon predstavil lastni telefon

    Po več mesecih govoric so pri Amazonu le predstavili lastni pametni telefon, imenovano Amazon Fire. Naprava ima 4,7 palčni zaslon ločljivosti 720p, Qualcommov Snapdragon procesor (pri 2,2 GHz.) in 2 GB pomnilnika. Osnovni model bo imel 32 GB pomnilnika Flash, na voljo bodo tudi modeli z več. Telefon bo na volj od 25 julija dalje, cene se bodo začele pri 200 dolarjih z vezavo, o tem, kdaj bo telefon prišel tudi drugam, še ni nič znanega.

    Objavljeno: 19.6.2014 09:00
  • Zlonamerna programska oprema na novih telefonih

    S strani varnostnega podjetja G-Data so prišla opozorila, da so na nekaterih novih telefonih našli zlonamerno programsko opremo. Nemško podjetje je izpostavilo kitajski telefon Star N9500, ki se prodaja preko spletne strani eBay (in tudi nekaterih drugih spletnih straneh), naj bi šlo za poceni klon Samsungovega Galaxy S4. Na nekaterih telefonih so našli lažno aplikacijo za trgovino Google Play, ob tem pa še trojanski konj Uupay.D. Po njihovem mnenju naj bi trojanski konj lahko beležil klice in SMSe, elektronsko pošto, podatke o brskanju po spletu, itd, podatke pa naj bi nalagal na strežnik na kitajskem.   

    Objavljeno: 18.6.2014 14:00
  • Apple z nekoliko cenejšim iMacom

    Pri Applu so danes napovedali novo različico računalnika iMac, ki bo v ZDA naprodaj za 1.099 dolarjev, kar je 200 dolarjev manj od trenutno najcenejše različice. Edina razlika je v procesorju, cenejši model bo uporabil Intelov Core i5 procesor z frekvenco 1,4 GHz, trenutni vstopni model uporablja i5 katerega frekvenca je 2,7 GHz. Novi procesor je po vsej verjetnosti model i5-4260U, katerega frekvenca se lahko sicer dvigne tudi do 2,7 GHz (t.i. »Turbo Boost«). Vse ostalo ostane enako, torej 21,5 palčni zaslon, 8 GB pomnilnika (ki ga sami ne moremo nadgraditi), itd. V Sloveniji novega modela še ni na voljo, obstoječi velja slabih 1.400 EUR.

    Objavljeno: 18.6.2014 13:00
  • Vohunjenje za uporabniki Googla je v Angliji »legalno«

    Po besedah britanskih oblasti lahko agencija GCHQ (britanska NSA) povsem legalno in brez sodnega naloga vohuni za uporabniki Googla, Facebooka in spletnih ponudnikov elektronske pošte, saj se ta podjetja nahajajo v tujini. To je izjavil vodja GCHQ, Charles Farr, v okviru sodnega postopka, ki so ga sprožili pri nevladni organizaciji Privacy International.

    Objavljeno: 18.6.2014 08:00
  • Zadnja epizoda Game of Thrones z novimi piratskimi rekordi

    Zadnja epizoda četrte sezone fantazijske serije Game of Thrones si je na televiziji ogledalo 7,1 milijona gledalcev, epizoda pa je postavila tudi nove piratske rekorde. Po pisanju spletne strani TorrentFreak je bilo v prvih dvanajstih urah okoli 1,5 milijonov prenosov te epizode – to je okoli 2 petabajtov podatkov (oziroma okoli 466.000 DVDjev). Epizoda je postavila tudi največji rekord za deljenje ene datoteke – v enem trenutku si je datoteko delilo čez 254.000 uporabnikov.

    Objavljeno: 17.6.2014 10:30
  • V ZDA satelitski posnetki še višjih ločljivosti

    Ameriške oblasti so dvignile omejitev glede ločljivosti satelitskih fotografij, ki jih objavljajo spletne strani, kakršna je Google Maps. Doslej je veljala omejitev, da se na fotografijah naj ne bi prepoznalo predmeta, manjšega od 50 cm, po novem se bo ta mera znižala na 31 cm. Za spremembo je zaprosilo podjetje Digital Globe, ki ima v lasti več satelitov za fotografiranje zemlje, načrtujejo pa izstrelitev novih satelitov, ki bodo izkoriščali spremembo zakonodaje. Doslej so za tako natančnost potrebovali letala, a naj bi bilo z novo generacijo satelitov možno prepoznati tudi poštne nabiralnike in podobne predmete. Seveda gre tu za fotografije, ki so dosegljive javnosti, že doslej so oblasti koristile tudi fotografije višjih ločljivosti.

    Objavljeno: 17.6.2014 10:00
  • Organizirana skupina pridobila nadzor nad rudarjenjem bitcoinov

    Organizirana skupina ljudi, ki rudarijo bitcoine in s tem skrbijo za dotok sveže valute in potrjevanje transakcij, je za daljši čas prevzela več kot 51 odstotkov vse računske moči. To pomeni, da je scenarij nadzora nad bitcoinom tako teoretično kot praktično izvedljiv.

    Objavljeno: 17.6.2014 10:00
  • Nova direktiva EU za zaščito pri spletnih nakupih

    Pred dnevi je prišla v veljavo nova direktiva Evropske Unije, ki naj bi izenačila pravice potrošnikov po Evropi oziroma jim zagotovila enako zaščito ne glede na to, kjer kupujejo. Tako omogoča kupcem v vseh državah, da izdelke, kupljene preko spleta, vrnejo v roku 14 dneh od datuma prejema, brez pojasnil s strani kupca. Enako smo že doslej sicer imeli urejeno v Sloveniji (dosedanji standard EU je imel rok 7 dni), novost je ta, da se v primeru, da prodajalec ne seznani kupca s to pravico, doba podaljša na eno leto. Pohvalna novost je tudi prepoved vnaprej obkljukanih možnosti pri kupovanju preko spleta (primer, ki ga navajajo, so letalske karte).

    Objavljeno: 16.6.2014 13:00
  • Microsoftu v ZDA zmanjkalo naslovov IPv4

    Pri Microsoftu so v objavi na blogu povedali, da jim je v ZDA zmanjkalo naslovov IPv4, ki jih uporabljajo za oblačno storitev Azure, zaradi tega so začeli uporabljati naslove, ki so sicer registrirani v drugih državah. Pri tem poudarjajo, da so naprave in podatki še vedno znotraj ZDA, četudi je IP naslov registriran v tujini. Kasneje so sicer dodali, da se naslovi s časom tudi sproščajo, torej da je število dinamično.

    Objavljeno: 16.6.2014 10:00
  • Program zamenjave napajalnika za Applov iPhone

    Apple je ugotovil, da se lahko v redkih primerih napajalnik, ki je bil priložen starejšim telefonom iPhone (konkretno 3GS, 4 in 4S), pregreje in povzroči varnostno tveganje. Te napajalnike bodo brezplačno zamenjali pri pooblaščenih ponudnikih in partnerjih, konkretno pa gre za napajalnik z oznako A1300 – novejši modeli z oznako A1400 naj bi bil varen. Več o tem si lahko preberete na Applovi strani.

    Objavljeno: 16.6.2014 08:00
  • Razkril Microsoftove skrivnosti in dobil zapor

    Alex Kibkalo, bivši Microsoftov zaposleni, ki je delal v Libanonu in Rusiji, je francoskemu blogerju predal razvojne različice popravkov za Windows RT in razvojni paket za Microsoftov interni aktivacijski strežnik, kot maščevanje za slabo oceno svojega nadrejenega. Na njegovo nesrečo je bloger po drugem kanalu hotel preveriti avtentičnost predanega, kontaktirani pa je komunikacijo predal Microsoftu.

    Objavljeno: 15.6.2014 07:00
  • Govorice o Nexusu 8

    Približuje se Googlova letna razvijalska konferenca I/O 2014 (25. in 26. junij), na kateri bo menda (morda/zagotovo) predstavljena tudi nova 8-palčna tablica Nexus 8, z razvojnim imenom Volantis/Flounder (trenutni Nexus 10 je npr. enako poimenovan Manta). V spletu je na to temo najti kar nekaj ugibanj, večina pa se strinja, da bo tablico izdeloval HTC (še nedavno je veljalo, da LG) in da bo na njem nameščen novi Android 4.5. Še do nedavnega je veljalo, da novi Nexus (če bo) opremljen z Intelovim 64-bitnim procesorjem oz. SoCom (Moorfield), trenutno pa bolj krožijo informacije o vgrajenem nVidiinem novem, 64-bitnem, ARM SoC K1.

    Objavljeno: 14.6.2014 09:00
  • Pametni telefon za 25 dolarjev

    Podjetje Mozilla bo v Indiji začel prodajati pametne telefone s svojim operacijskim sistemom Firefox OS za borih 25 dolarjev. Trenutno se telefoni s Firefox OS na ebayu prodajajo za okoli 70 dolarjev (50 EUR), proizvajalca pa sta kitajski ZTE in Alcatel. Model, ki bo naprodaj v Indiji, bosta izdelovala indijska proizvajalca Intex in Spice, vgrajena pa bodo integrirana vezja kitajskega proizvajalca Spreadtrum.

    Objavljeno: 14.6.2014 07:00
  • Ameriški maršali na dražbi prodajajo zasežene bitcoine

    Če želite kupiti večjo zalogo bitcoinov in vas je strah, da bi to na borzi njegovo ceno poneslo v višave, jih lahko kupite na dražbi ameriških organov pregona.

    Objavljeno: 14.6.2014 06:00
  • Distribuirano izsiljevanje

    V zadnjih dnevih smo priča distribuiranima napadoma (DDOS), katerih tarči sta elektronska beležnica Evernote in agregator RSS Feedly. Obe podjetji sta poročali, da sta onemogočeni zaradi podatkovnega toka, ki ga na njune spletne servise prožijo množice »okuženih« računalnikov, »botov«. V zadnjem času se je izkazalo, da so slednji največkrat nameščeni na kitajskem, seveda pa to ne pomeni, da je na kitajskem tudi njihov upravljalec.

    Objavljeno: 13.6.2014 13:00
  • Samsung napoveduje nove tablice

    Tablici serije Galaxy Tab S, ki sta bili napovedan sinoči, sta še en korak, s katerim bo Samsung poskušal ovreči prevlado Applovih tablic iPad. 8,4 in 10,6-palčna modela bosta naprodaj v juliju in imata predvidene cene, ki se lahko primerjajo z iPad Mini in iPad Air (399 in 499 dolarjev). Ravno tako sta tablici impresivno tanki (le 6,6 mm) in lahki (294 in 465 g), zunanji dizajn pa poskuša biti minimalističen in v resnici spominja na zunanjost telefona Galaxy S5. Poganjal jih bo osemjedrni procesor Exynos 5420 z grafiko Mali-T628, na voljo bo 3 GB pomnilnika in 32 GB shrambe za datoteke. Razširljive bodo s karticami microSD, nameščen pa bo Android 4.4 (Kitkat), seveda s Samsungovo preobleko.

    Objavljeno: 13.6.2014 11:00
  • HP razvija memristorje za revolucijo v računalništvu

    Hewlett-Packard je predstavil načrte za uporabo memristorjev v računalnikih, kar naj bi jim uspelo do leta 2016. S tem bodo udejanjili še zadnji manjkajoč kos elektrotehnike, ki so ga teoretično napovedali leta 1971 in prvikrat izdelali leta 2008.

    Objavljeno: 13.6.2014 05:00
  • Apple s slušalkami Lightning?

    Spletna stran 9to5Mac poroča, da je Apple v svojo specifikacijo MFi (Made-For-iPhone/iPad/iPod) dodal specifikacijo za proizvajalce, ki omogoča izdelavo slušalk, ki se na iNapravo priklopijo prek vmesnika Lightning in ne več prek običajne 3,5 mm analogne vtičnice. Programske podpore za novo specifikacijo še ni, je pa možno, da se bo pojavila v novem sistemu iOS 8.

    Objavljeno: 12.6.2014 07:00
  • Nov hitrostni rekord v prenosu podatkov po LTE

    Nokia (oziroma njeni ostanki po odprodaji proizvodnega dela Microsoftu) in južnokorejski mobilni operater SK Telecom sta prikazala najhitrejši prenos podatkov po mobilnem omrežju naslednje generacije LTE. Dosegli so kar 3,8 Gb/s.

    Objavljeno: 12.6.2014 05:00
  • Novost pri zvočnih knjigah

    Zvočne knjige, oz. knjige, ki jih poslušamo, namesto beremo, pri nas nikoli niso zaživele, v ZDA pa so zelo priljubljene. Predvsem zaradi tega, ker se ljudje tam veliko dlje vozijo v službo, čas pa si zapolnijo s knjigami, ki jim jih predvaja radio (MP3) oz. v zadnjem času pa kar e-bralnik oz. telefon. Amazon je v zaradi tega že leta 2008 kupil podjetje Audible, ki se je specializiralo za izdajo zvočnih knjig, vendar ga ni resneje integriral v svojo ponudbo. Leta 2012 je uvedel sinhronizacijo prebranih in poslušanih knjig (t.i. Whispersync for Voice), ki je delovala le na tablici Kindle Fire, leto kasneje pa je lastnikom knjig ponudil popust pri nakupu iste knjige v zvočni različici.

    Objavljeno: 11.6.2014 07:30
  • Oživljeni Doom!

    Doom, klasična igra 3D, ki je v zadnji različici ugledala luč sveta pred desetimi leti, bo, kot kaže obujena od mrtvih. Napovednik na strani doom.com napoveduje, da bo novi Doom predstavljen na letošnji konferenci QuakeCon.

    Objavljeno: 11.6.2014 07:00
  • Google in sateliti

    Google je kupil podjetje Skybox Imaging, ki je specializirano za satelitsko floto, s katero zajema visokoločljive posnetke zemeljske površine. Posel je bil vreden 500 milijonov dolarjev. Podjetje pravi, da bo v začetku nakup vsekakor koristen za nadgradnjo satelitskih posnetkov v Zemljevidih in Zemlji, v prihodnosti pa upajo, da bodo s sateliti uspeli izboljšati svetovno pokritost z internetom. Računajo tudi na servis izboljšanega obveščanja o naravnih nesrečah po svetu.

    Objavljeno: 11.6.2014 07:00
  • Omrežje LTE se širi

    Mobilno omrežje LTE (oz. 4G, kot mu tudi pravijo) se po uspešni prodaji komunikacijskih frekvenc tudi v Sloveniji hitro širi. Nekaj prvih baznih postaj LTE je sicer že leta 2012 postavil Simobil, vendar je takrat šlo bolj ali manj za marketinško potezo, saj je zadeva delovala le v centru Ljubljane, na Bledu in Brniku. Resneje je to zastavil Telekom (Mobitel), ki je omrežje LTE začel hkrati uvajati širše po Sloveniji.

    Objavljeno: 10.6.2014 11:30
  • Googlova (in Applova) »bližina«

    Google menda pripravlja storitev, ki so jo poimenovali »Nearby« in ki naj bi omogočila neposredno komunikacijo med androidnimi napravami, ki se nahajajo v bližini ali pa omogočala prejemanja ponudb trgovine v kateri se trenutno nahajamo. Še vedno gre za govorice, vendar so se na spletni strani Android Police že pojavili tudi dejanski zaslonski posnetki nastavitev.

    Objavljeno: 10.6.2014 11:00
  • Naslednji iPad morda z dvema aplikacijama na zaslonu?

    Pred predstavitvijo novega mobilnega sistema iOS 8 so krožile govorice, da bo Apple vanj morda vključil podporo za prikaz (in delovanje) dveh aplikacij naenkrat. Nekako tako, kot je to omogočeno na sistemih Windows 8.x in na Samsungovih Androidnih telefonih/tablicah Galaxy.

    Objavljeno: 10.6.2014 09:00
  • Tetris praznuje 30 let!

    Tisti, ki ste dovolj stari, da ste za računalniki sedeli že v začetku osemdesetih let, se zagotovo spominjate igre Tetris. Igra, ki je bila v osnovi narejena za sovjetski računalnik Elektronika 60, je bila preprosta, vendar nalezljiva – cilj je bil različne padajoče like razporediti tako, da smo pri tem zapolnili čim več polnih vrstic. Igra se je iz tedanje Sovjetske zveze hitro preselila v svet in na množice vsemogočih računalnikov, njenemu avtorju Alexeyu Pajitnovu pa je šele sredi devetdesetih let uspelo zaščiti svoje avtorske pravice.

    Objavljeno: 9.6.2014 13:00
  • Računalnik prepričal žirijo, da je človek

    Alan Turing, matematični genij, ki je med drugo svetovno vojno s svojo ekipo v Bletchley parku uspel razvozlati nemški šifrirni mehanizem Enigma (leta 1952 so ga kemično kastrirali, ker je bil homoseksualec, dve leti kasneje pa je naredil samomor), je že leta 1950 definiral, kako odgovoriti na vprašanje ali so računalniki sposobni inteligentnega razmišljanja. Če bi računalnik človeškega sogovornika uspel prepričati, da se pogovarja s človekom, naj bi bil odgovor »da, računalnik je inteligenten«.

    Objavljeno: 9.6.2014 12:00
  • Vodafone priznal prisluškovanje

    Britanski ponudnik mobilne telefonije Vodafone je priznal, da ima policija v nekaterih državah, kjer je prisoten, neposreden dostop do komunikacije znotraj njihovega omrežja. Čeprav je v večini devetindvajsetih držav, ki jih britanski gigant pokriva, komunikacija policiji na voljo zgolj s sodnim nalogom, pa nekatere izmed njih neposredno dostopajo do klicev, sporočil, elektronske pošte ter spletnega čveka, brez vednosti podjetja. V poročilu jih niso poimensko razkrili, saj jim tovrstno izdajstvo prepoveduje zakon porednih držav. Obelodanili so le njihovo število, radovednežev je šest, ter obenem izrazili željo po odpravi dotičnega mešetarjenja brez vednosti državljanov, za kar bo v prihodnosti bržkone treba uskladiti zakone, ki ga danes dovoljujejo.

    Objavljeno: 8.6.2014 08:00
  • Kvantni računalniki: električno krmiljenje kubitov je velik napredek

    Čeprav so zanesljivi in dostopni kvantni računalniki še precej daleč (niso pa nemogoči), razvoj napreduje brez predaha. Raziskovalci s Tehnološkega inštituta v Karlsruheju so v sodelovanju s francoskimi kolegi pokazali, kako je mogoče spine atomskih jeder, ki so eden izmed načinov za praktično realizacijo kubitov, krmiliti z električnimi polji.

    Objavljeno: 8.6.2014 06:00
  • Android 4.4.3

    Na sceno je dospela zadnja različica operacijskega sistema Android KitKat, ki že osvaja telefone Nexus 5 in tablice Nexus 7, v kratkem pa jo dobijo tudi druge novejše pametne naprave z Googlovim sistemom. Večinoma gre za krpanje varnostnih lukenj in odpravljanje napak. Med vidnejšimi novostmi so prenovljeni vmesnik za klice, izboljšano povezovanje z brezžičnim omrežjem, hitrejše samodejno ostrenje pri fotografiranju ter neposreden prenos večjih datotek s tržnice Play. Če ne želimo v nedogled čakati obvestila o pripravljeni datoteki za prenos (54 MB), lahko nadgradnjo z ustrezno datoteko ali ROMom opravimo kar sami. Navodil za tovrstno početje je na spletu nešteto, nekaj pa jih najdete tudi v naši reviji ali na spletišču.

    Objavljeno: 7.6.2014 05:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji