• Olympus vse bolj tudi z glasbo MP3

    Olympus vse bolj krepi svojo prisotnost izven področja digitalne fotografije, s predstavitvijo novih modelov predvajalnikov M-ROBE pa kujejo vroče železo, saj se predvajalniki MP3 odlično prodajajo. Nova modela M-ROBE MR-F10 in MR-F20 sodita v razred predvajalnikov s pomnilnikom Flash, nudita pa prostor za 512 MB oziroma 1 GB podatkov. Posebnost so zagotovo zasloni, ki so narejeni v tehnologiji OLED, predvajalnika pa sta zato tudi zelo tanka in lahka (25 g oziroma 32 g). Oba podpirata posnetke MP3, WMA in OGG, staneta pa 130 oziroma 160 evrov.

    Objavljeno: 11.7.2005
  • Iskanje z SMS, 2. del

    Le 24 ur zatem, ko se je Yahoo! razširil tudi na področje mobilnega iskanja, se mu je v novih vodah pridružil večni tekmec Google. Ta je v svojih laboratorijih že nekaj časa razvijal podobno rešitev, zdaj pa je zašla v stopnjo beta, kar pri Googlu pomeni, da je na voljo za splošno uporabo. Rešitev je podobna, kot pri Yahoo!, le da je sporočilo potrebno poslati na številko 46645, kar na večini mobilnikov predstavlja GOOGL. Poleg tega Google ponuja tudi širši spekter iskanja, npr. primerjavo cen izdelkov. Trenutno je na voljo le v ZDA in v Veliki Britaniji, na spletu pa si ga lahko v demonstracijskem programu ogleda vsakdo.

    Objavljeno: 10.7.2005
  • Fujitsu ponuja SuSE Linux

    Fujitsu na svojih strežnikih že nekaj časa ponuja nameščen operacijski sistem Red Hat Linux. Zdaj pa so se odločili, da ponudijo tudi Novellovo distribucijo SuSE Linux Enterprise Server. Zaenkrat samo na strežnikih PrimeQuest in Primergy, ki jih poganjajo Intelovi procesorji. Fujitsovi strežniki s SuSE Linuxom bodo na voljo v nadaljevanju letošnjega leta.

    Objavljeno: 10.7.2005
  • Googlovi dodatki za Firefox

    Ko je Google najel glavnega razvijalca Firefoxa in kasneje še nekaj njegovih sodelavcev, se je na veliko govorilo, da bo Google izdal svoj brskalnik. Zaenkrat oprijemljivih pokazateljev te namere še ni, očitno pa se je Google začel zavedati pomena Firefoxa, saj je razvil 3 razširitve zanj.

    Objavljeno: 9.7.2005
  • Predogled Office 12

    V drugi polovici prihodnjega leta naj bi luč sveta ugledal nov, že 12. rod Microsoftove pisarniške zbirke Office, prve podrobnosti o novostih pa se že jasnijo. Že nekaj časa je znano, da bo ena izmed ključnih pridobitev nov zapis datotek, ki bo temeljil na opisnem jeziku XML in bo po strukturi močno spominjal na zapis proste zbirke OpenOffice.org 1.0.

    Objavljeno: 9.7.2005
  • Iskanje z SMS

    Yahoo je ta teden začel ponujati novo storitev mobilnega iskanja, ki omogoča pridobivanje informacij preko kratkih sporočil SMS. Storitev SMS Yahoo Search ponuja določene ključne besede, ki jih uporabniki pošljejo na številko 92466, Yahoo pa odpošlje sporočilo z rezultati poizvedbe. Na voljo so podatki o restavracijah, vremenu in točkah Wi-Fi ter stanje na borzi, horoskop in slovar. Trenutno je storitev na voljo le v omrežjih Cingular, Sprint in Verizon, a se bo kmalu razširila, večja pa bo tudi ponudba iskanja.

    Objavljeno: 9.7.2005
  • Dell in Napster s popusti za študente

    Podjetji Dell in Napster sta sklenili zavezništvo, s katerim bosta poskušala odvrniti študente od nelegalne izmenjave glasbe. Ponudila bosta popuste za Dellovo strojno in Napsterjevo programsko opremo. Dell bo izobraževalnim ustanovam ponudil cenejše strežniške rezine, na katerih bo tekla Napsterjeva storitev za legalno prodajo glasbe, ki bo za študente cenejša.

    Objavljeno: 8.7.2005
  • Novi procesorji PowerPC

    Na Japonskem se je končal Power Everywhere Forum 2005, na katerem je IBM predstavil nove procesorje iz družine PowerPC. Največ zanimanja je zbudil dvojedrni procesor 970MP s frekvencami med 1,4 in 2,5 GHz. Vsako jedro vsebuje 1 MB drugostopenjskega pomnilnika, za manjšo rabo energije pa je eno jedro moč izključiti. IBM je predstavil tudi varčne procesorje 970FX s frekvencami 1,2, 1,4 in 1,6 GHz. Prva dva trošita pičlih 13, drugi pa 16 W moči. Znano je, da bo vsaj enega izmed procesorjev uporabil tudi Apple, preden preide na Intel.

    Objavljeno: 8.7.2005
  • Uporabniki interneta spremenili navade

    Pew Internet and American Life Project je izdal raziskavo, s katero ugotavlja, da se je večina ljudi začela zavedati nevarnosti interneta in izogibati morebitnim težavam. 81 odstotkov anketirancev ne odpira priponk elektronske pošte, ne da bi se prej prepričali o varnosti tega početja. 48 odstotkov uporabnikov spleta ne obiskuje sumljivih spletnih strani, četrtina je prenehala uporabljati omrežja za izmenjavo glasbenih datotek, 18 odstotkov pa je zamenjalo spletni brskalnik.

    Objavljeno: 8.7.2005
  • Dunaj prehaja na Linux

    Mestna uprava Dunaja je že v začetku leta razmišljala od delnem prehodu na Linux. Zdaj pa so se dokončno odločili, da vsem uporabnikom kot alternativen operacijski sistem ponudijo Linux. Uporabniki, ki jih je okoli 18.000, bodo sami odločali o sistemu, ki ga bodo uporabljali, 4.800 pa naj bi jih prav kmalu presedlalo. Uporabili bodo specializirano distribucijo Wienux, ki je izpeljanka Debiana z namiznim okoljem KDE.

    Objavljeno: 7.7.2005
  • Opera bo podpirala Bit Torrent

    Prihajajoča različica alternativnega brskalnika Opera bo vključevala možnost prenašanja datotek po protokolu Bit Torrent, s čimer bo upravičila sloves najbolje opremljenega brskalnika. Preizkusna različica je že na voljo na strežnikih FTP. Opozoriti velja, da Bit Torrent ne spada v skupino klasičnih programov P2P, ki so bili minule dni poraženi na ameriškem vrhovnem sodišču. Protokol na veliko izkorišča tudi odprtokodna skupnost, ki se s ponudbo datotek za prenos preko Bit Torrenta na eleganten način znebi prevelikega pritiska na strežnike.

    Objavljeno: 7.7.2005
  • Projekt Gizmo konkurira Skypu

    Projekt Gizmo je nov igralec na polju IP-telefonije, ki se zgleduje po Skypu. Na videz sta si izdelka na las podobna, pomembna razlika pa se skriva v protokolih. Gizmo namreč za razliko od Skypa uporablja odprt protokol SIP, na katerem aktivno dela precej razvijalcev. Njegova odlika je tudi prijaznost uporabniku in dosegljivost na različnih platformah, čeprav različica za Linux šele nastaja.

    Objavljeno: 7.7.2005
  • Odločen NE programskim patentom!

    Evropski parlament se je z ogromno večino opredelil proti sprejetju direktive, ki bi omogočila patentiranje programskih rešitev. Glasovalo je 680 poslancev, od katerih jih je direktivo zavrnilo kar 648, 14 poslancev jo je podprlo, 18 pa se jih je glasovanja vzdržalo. Takšna večina je v evropskem parlamentu dosežena zelo redko. Če bi bila direktiva sprejeta, bi se v škripcih znašla manjša in srednja podjetja ter celotna odprtokodna skupnost, saj si patentiranje lahko privoščijo le velike korporacije. Teh pa v članicah EU ni prav veliko, zato bi bilo sprejetje direktive paradoks.

    Objavljeno: 6.7.2005
  • Avtor Sasserja priznal krivdo

    19-letni Sven Jaschan je že prvi dan sojenja v nemškem Verdnu priznal, da je avtor razpitega virusa Sasser. Ta je maja lani povzročal hude preglavice okuženim računalnikom, ki so kmalu po okužbi začeli odštevati čas do zaustavitve, obenem pa so nastale velike gneče na internetnih povezavah.

    Objavljeno: 6.7.2005
  • ATI All-in-Wonder X800 XL

    Kanadski izdelovalec grafičnih kartic in procesorjev je predstavil nov TV tuner z imenom All-in-Wonder X800 XL. Kot že ime pove je zasnovan na trenutno aktualnem čipu X800 in deluje na vodilu PCI Express. Vsebuje jedro s frekvenco 400 MHz in 256 MB pomnilnika GDDR3 s frekvenco 490 MHz.

    Objavljeno: 6.7.2005
  • Microsoft predstavlja CRM 3.0

    Ena izmed najtežje pričakovanih poslovnih aplikacij Microsofta je gotovo orodje za upravljanje odnosov s strankami. Nova različica programa bo sicer šele druga Microsoftova izdaja, a so ji zaradi dolgotrajnega razvoja nadeli ime CRM 3.0. Najpomembnejša je možnost uporabe programa na zahtevo, ker pomeni, da stranke aplikacije ne bodo poganjale same, pač pa bodo za to plačevale najemnino. Nova so tudi marketinška orodja, izboljšana pa je povezljivost s programi zbirke Office, še posebej z Outlookom.

    Objavljeno: 6.7.2005
  • Jutri o programskih patentih

    Evropski poslanci, med njimi sedem slovenskih, bodo jutri odločali o usodi evropske Direktive o računalniško izvedenih izumih. V Sloveniji že od sredine junija poteka eReferendum, ki ga izvaja iniciativa programski patenti. Trenutna statistika kaže na izrazito nenaklonjenost predlagani direktivi, torej na željo po podpori predlaganim amandmajem. S temi soglaša 526 posameznikov in 191 podjetij, nasprotuje pa jim 1 podjetje in 10 posameznikov.

    Objavljeno: 5.7.2005
  • Mozilla odslej SeaMonkey

    Mozilla Foundation je že pred časom sprejela odločitev o opustitvi razvoja Mozille, zbirke alternativnih programov za delo z internetom. Nasledili so jo samostojni programi, ki so nastali iz njenih komponent: brskalnik Firefox, poštni odjemalec Thunderbird, spletni urejevalnik Nvu in kmalu tudi koledar Sunbird. A odprta koda omogoča nadaljevanje razvoja, zato se je že oblikovala skupina, ki bo razvijala novo Mozillo z imenom SeaMonkey. Različico 1.0alpha lahko pričakujemo že kmalu.

    Objavljeno: 5.7.2005
  • Motorola bo sodelovala s Samsungom in Opero

    Izdelovalca mobilnih telefonov, Motorola in Samsung, sta sklenila dogovor o navzkrižni uporabi patentov. To pomeni, da bo lahko eno podjetje uporabljalo tehnologijo, ki jo je razvilo drugo in pri tem prihranilo stroške dragega razvoja. Podobni navezi sta tudi Microsoft - Toshiba in LG - Matsushita, Samsung pa že sodeluje tudi s Sonyjem. Motorola in Samsung bosta tudi na ta način poskušala odtrgati del tržišča Nokii, ki je zaenkrat v velikem vodstvu.

    Objavljeno: 5.7.2005
  • Nadgradnja mobilnikov LG "po zraku"

    Podjetje Red Bend Software, je sklenilo dogovor z LG Electronics o uporabi lastne tehnologije v mobilnikih LG za tretjo generacijo mobilnih omrežij. Red Bend je lastnik patenta za tehnologijo vCurrent, ki omogoča izdelavo zelo majhnih paketkov za nadgradnjo strojne programske opreme (firmware). Le-te je zaradi majhnosti moč prenašati tudi "po zraku", torej lahko izdelovalci mobilnikov in mobilni operaterji uporabnikom nudijo podporo s hitrimi in poceni namestitvami popravkov.

    Objavljeno: 4.7.2005
  • Gates o vsajevanju računalnikov

    Na Microsoftovem seminarju v Singapurju je ustanovitelj podjetja, Bill Gates, slušateljem zagotovil, da bo tehnologija nekega dne dopuščala vgradnjo računalnikov v človeška telesa. Na ta način bi lahko npr. slepi videli in gluhi slišali, možnosti uporabe pa praktično ne bi poznale meja. A Gatesu se ideja o računalnikih v človeških telesih ne zdi uporabna kot celostno nadomestilo za današnje računalnike, pač pa ima raje običajno ločitev računalnika od človek. Omenil je še, da vsajevanja ni za pričakovati še nekaj generacij.

    Objavljeno: 4.7.2005
  • Švedska z zakonom proti izmenjavi avtorskih datotek

    Do nedavnega je Švedska slovela kot raj za prenašanje filmov, glasbe, iger in programske opreme preko interneta. Z omenjenim se je ukvarjalo kar 10 odstotkov Švedov, saj skandinavska dežela ponuja cenovno dostopne širokopasovne povezave, zakonodaja pa ne prepoveduje izmenjave omenjenih datotek. A ta se je zdaj spremenila in uskladila z evropsko direktivo, tako da je Švedska kot zadnja evropska država odločneje nastopila v boju proti piratstvu. Kljub temu pa je vprašanje, v kolikšni meri bo zakonska prepoved vplivala na početje uporabnikov, potem ko je prenašanje avtorskih datotek postalo tako priljubljeno.

    Objavljeno: 4.7.2005
  • Windows varen le 12 minut

    Ponudnik varnostne programske opreme Sophos ugotavlja, da za nezaščiten osebni računalnik z operacijskim sistemom Windows po 12 minutah priklopa v omrežje obstaja 50-odstotna možnost okužbe z virusi, vohunskimi programi, neželeno pošto ipd. V zadnjem obdobju je škodljivo programje v strmem porastu, saj je v prvi polovici leta nastalo kar 8000 novih virusov, kraja identitete (phishing) pa je bila v maju za 226 odstotkov pogostejša kot mesec prej. Številke so tudi opozorilo Microsoftu, da v prihajajočo različico Windows vgradi dodatna varnostna orodja.

    Objavljeno: 3.7.2005
  • Red Hat blesti

    Cena delnic Red Hata je le nekaj urah po objavi poslovnih rezultatov prvega poslovnega četrtletja, poskočila za 9 odstotkov, promet pa je bil trikrat večji od običajnega. Največji komercialni distributer Linuxa je imel 60,8 milijonov dolarjev prihodkov, kar je 46 odstotkov več kot v enakem obdobju lani, ustvaril pa je 12,4 milijona dolarjev dobička.

    Objavljeno: 3.7.2005
  • ZDA ohranjajo nadzor nad internetom

    Vlada ZDA namerava tudi v prihodnje bdeti nad trinjastimi strežniki domenskih imen (DNS), ki enolično številko IP računalnika preslikajo v domensko ime in obratno. S tem bodo še naprej imeli možnost nadzora celotnega internetnega prometa, ki ga ustvarja brskanje po spletu in elektronska pošta. Vlada se je sicer pred časom zavezala, da bo njeno vlogo prevzela organizacija ICANN, ki skrbi tudi za upravljanje z domenskimi imeni. A so odločitev spremenili, saj je po njihovem mnenju internet izjemno pomemben za svetovno gospodarstvo, ustrezno stopnjo varnosti in zanesljivosti pa mu lahko zagotovijo le sami.

    Objavljeno: 3.7.2005
  • Na Kitajskem 100 milijonov uporabnikov interneta

    Kitajska je postala druga država na svetu (za ZDA), ki je po številu uporabnikov interneta presegla mejnik 100 milijonov. Od tega jih 30 odstotkov uporablja širokopasovni dostop. Rast je še kako povezana z ekonomskim stanjem v državi, ki se silovito izboljšuje, zato umiritve ni za pričakovati.

    Objavljeno: 2.7.2005
  • V Braziliji prenosniki za 100 dolarjev?

    Nicholas Negroponte, profesor na Massachusetts Institute of Technology, je brazilskemu predsedniku predstavil projekt, ki naj bi vsakemu otroku na svetu omogočil prenosni računalnik. Glavna zanimivost je cena prenosnika, ki naj bi bila vsega 100 dolarjev, zato so iz kabineta predsednika sporočili, da sestavljajo skupino, ki bo proučila predlog.

    Objavljeno: 2.7.2005
  • Microsoft in IBM poravnala račune

    Podjetji Microsoft in IBM sta dosegli dogovor glede številnih sporov, ki so nastali med procesom ameriškega ministrstva za pravosodje proti Microsoftu v 90. letih prejšnjega stoletja. Takrat je mnogo podjetij Redmondskemu velikanu očitalo zlorabo monopolnega položaja, eden izmed najglasnejših pa je bil prav IBM. V skladu z dogovorom bo Microsoft IBMu odštel 775 milijonov ameriških dolarjev odškodnine, podaril pa mu bo tudi programsko opremo v vrednosti 75 milijonov.

    Objavljeno: 2.7.2005
  • Odslej manj podpore za Windows 2000

    Microsoft je izdal peti paket popravkov za pet let star operacijski sistem Windows 2000. S tem se je tudi izteklo obdobje polne podpore za Windows 2000, ki bo odslej deležen le še "razširjene podpore", kar pomeni, da lahko pričakujemo samo še popravke, brez novih zmogljivosti. Tudi najnovejši paket popravkov, Update Rollup, se razlikuje od klasičnih Service Packov, saj gre predvsem za skupek popravkov, ki so bili posamično dosegljivi že prej.

    Objavljeno: 1.7.2005
  • Procesorji Cell niso samo za igre

    Ne veliko opevani procesorji Cell, ki jih skupno razvijajo IBM, Sony in Toshiba, so do nedavnega lahko pričakovali domovanje samo v igralnih konzolah. Končno pa se je pojavil tudi prvi uporabnik iz ne-igričarske industrije. Podjetje Mercury Computer Systems se ukvarja s sistemi za obdelavo digitalnih signalov in slik in namreava procesorje Cell uporabiti v medicinske, letalske, vojaške in mnoge druge namene.

    Objavljeno: 1.7.2005
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji