• Hitrostni rekord pri (skoraj) absolutni ničli

    IBM je z raziskovalci z univerze Georgia Tech opravil poizkus, s katerem so uspeli narediti čip s hitrostjo kar 500 GHz, vendar je zato bilo treba zagotoviti okolje, ki je temperaturo spustilo skoraj do absolutne ničle. Za izdelavo procesorja so uporabili spojino silicija in germanija (SiGe), ki zagotavlja boljše delovanje in manjšo porabo energije pri nizkih temperaturah, čeprav se po sestavnih prototip ne razlikuje bistveno od današnjih komercialnih izdelkov. Kljub temu prototip že pri sobni temperaturi deluje s taktom 350 GHz, kar je znatno več od približno 4 GHz, kolikor dosegajo današnji najhitrejši procesorji. Toda zgradba je omogočila še znatno hitrejše delovanje, ko so spustili temperaturo procesorja na -268,33 stopinj celzija, kar je le malo nad absolutno ničlo (-273,15 stopinj celizija). Znanstveniki menijo, da s tem še niso dosegli zadnje meje, saj že načrtujejo čip, ki bo zmogel takt predvidoma kar 1 THz (1 teraherc ali 1.000 GHz). Praktična raba na zemlji ni verjetna, je pa možno, da bi pristop uporabili za računalniška vezja v vesolju, kjer je temperatura okolja blizu absolutni ničli.

    Objavljeno: 21.6.2006
  • Drugačen pogled na varnost

    Raziskovalci univerze Florida Atlantic iz Orlanda so objavili zanimivo in na trenutke kontroverzno študijo o IT varnosti, ki kaže, da enakomerna vlaganja v vsa področja varnosti ne peljejo do želenih rezultatov. Znanstveniki so razvili matematični model, ki dokazuje, da je precej bolj smotrno vlagati predvsem v segment varnosti, s katerim ščitimo najbolj tvegan del poslovanja posameznega podjetja. V ta namen so vse varnostne napade ločili v dva velika segmenta - porazdeljene napade, kamor sodijo virusi, vohunski programi in nezaželena pošta ter usmerjene napade hackerjev. Z raziskavo zavračajo splošno, tipično intuitivno mnenje, da se je najbolje varovati od vseh možnih tipov napadov. Glede na to, da so IT proračuni finančno vse bolj omejeni, je precej bolj pametno vlagati večino sredstev v en tip zaščite, drugim pa nameniti manj pozornosti. Odločitev za tip varovanja je tesno povezana s tveganji podjetij. Za finančne družbe je denimo značilno, da so precej bolj občutljive na napade hackerjev, medtem ko porazdeljeni napadi nimajo velikega vpliva na poslovanje podjetja. Okrepitev vlaganj na specifično področje varnosti zato precej bolje zmanjšuje celotno tveganje, kot enakomerna razporeditev sredstev.

    Objavljeno: 21.6.2006
  • Windows Live Messenger

    Microsoft je predstavil novo generacijo orodja za trenutno sporočanje Windows Live Messenger, ki je hkrati tudi nova ponudba v družini spletnih storitev Windows Live Services. Novo orodje temelji na dosedanjem odjemalcu MSN Messenger, ki pa so ga pri Microsoftu nadgradili z novimi zmožnostmi. Nova različica tako omogoča brezplačne telefonske klice med uporabniki računalnikov, pa tudi poceni klice v stacionarna omrežja v številnih državah sveta. Na voljo pa je 220 držav s ceno okoli 2 centa na minuto pogovora. Tu se je Microsoft oprl na strateškega partnerja, družbo Verzion, ki na ta način trži telefonske storitve Verizon Web Calling. Lažja kot doslej je tudi uporaba videokonferenečnih povezav.

    Objavljeno: 21.6.2006
  • Nokia z novostmi in novimi partnerji

    Nokia je na letnem srečanju Nokia Connections 2006 predstavila tri nove mobilne telefone, napovedala ustanovitev nove družbe skupno s Siemensom in prikazala najhitrejši prenos s pomočjo tehnologije HSDPA doslej. Novi mobilni telefon Nokia 6151 je predstavnik 3G generacije, podpira pretočne večpredstavne vsebine (zvok in video), obenem pa premore digitalni fotoaparat z ločljivostjo 1,3 milijona pik. Vgrajen je vmensik bluetooth, radijski sprejemnik, telefon ima 30 MB pomnilnika ter podpira funkcijo PG (push to talk). Cenovno je še ugodnejši telefon Nokia 6080, ki ima prav tako radijski in fotografski aparat, podpira pa tudi predvajanje posnetkov MP3. Zgrajen je na platformi Series 40. Novi vstopni telefon je zdaj Nokia 1110i, ki se lahko pohvali predvsem z enostavno rabo in nizko ceno.

    Objavljeno: 20.6.2006
  • IP telefonija na pohodu

    V raziskavi med 714 podjetji v severni Ameriki in Evropi, ki so ga opravili pri družbi Forrester Research, so ocenili vlaganja na področju IP telefonije, ki kažejo na veliko rast povpraševanja v prihodnjih letih. Med vprašanimi je 45% podjetij že implementiralo ali pa so v fazi implementacije rešitev s področja internetne telefonije, še 30% pa jih ta hip preizkuša tehnologijo. Več kot polovica vprašanih namerava tudi povečati vlaganja v IP telefonijo v letu 2006, v ospredju razlogov pa so večja stroškovna učinkovitost in zanesljivost delovanja. So pa razlike v načinu nakupovanja - medtem, ko v ZDA pretežno kupujejo tehnologijo, ki jo nameravajo podjetja sama upravljati, v Evropi beležijo večje povpraševanje po upravljanih storitvah zunanjih ponudnikov.

    Objavljeno: 20.6.2006
  • Tipalo z več kot 111 milijoni pik

    Teksaško podjetje Dalsa Corporation je razvilo vrhunsko tipalo CCD, ki ima čez 111 milijonov pik. Tipalo meri približno 10 x 10 cm in zmore zajeti slike z ločljivostjo 10.560 x 10.560 pik, pri čemer je fizična velikost pik na tipalu komaj 9 mikrometrov. Žal bo slike s tovrstnim tipalom lahko izdelovalo le malo ljudi, saj je tipalo namenjeno pretežno za rabo v astronomiji za slikovni zajem oddaljenih vesoljskih teles in pojavov. Podjetje Dalsa je že doslej ponujalo specializirana tipala CCD z visoko ločljivostjo, ki dosegajo od 6 do 33 milijonov pik, izdelujejo pa tudi tipala za hiter zajem fotografij s hitrostjo tja do 100 slik na sekundo.

    Objavljeno: 20.6.2006
  • HP prenavlja strežniške rezine

    Heweltt-Pacakrd je predstavil novo generacijo strežniških rezin, ki napoveduje nadaljnje zmanjšanje stroškov lastništva podatkovnih centrov. Nova generacija rezin nosi ime HP BladeSystem c-Class, pohvali pa se lahko z naprednimi rešitvami na področju virtualizacije, napajanja, hlajenja in upravljanja sistemov. HP trdi, da omogočajo nove rezine v treh letih zmanjšati stroške nakupov sistemov za do 41 odstotkov, pa tudi oklestiti stroške namestitve podatkovnega središča za tja do 60 odstotkov. Strežniške rezine c-Class vključujejo strežnika HP ProLiant BL460c in BL480c ter novo ohišje BladeSystem c7000. BL480c ima vse lastnosti HP-jevega najbolje prodajanega strežnika, HP ProLiant DL380 (dvojni procesor Intel Xeon, 12 podnožij za pomnilnik). Oba modela, BL460c in BL480c, imata dvakrat več pomnilnika, diskovnih pogonov ter razširitvenih zmožnosti kot tekmeci.

    Objavljeno: 19.6.2006
  • McAfee načrtuje varnostne storitve

    Podjetje McAfee je pričelo z javno preizkusno fazo nove generacije orodij za računalniško varnost, ki bodo na voljo kot storitve. Orodja, ki temeljijo na storitveni tehnologiji Falcon, bodo omogočale širok razpon varnostnih storitev, od protivirusne zaščite, prek požarnega zidu od orodja za boj proti vohunskim programom. Z novo ponudbo naj bi se McAfee učinkovito spopadel s podobnimi storitvami družb Symantec (projekt Norton 360) in Microsoft (OneCare). Storitve na podlagi Falcona bodo na voljo v številnih različicah, kjer bodo uporabniki lahko sami izbrali module, ki jih potrebujejo, celota pa bo na prodaj kot mesečna naročnina na storitev.

    Objavljeno: 19.6.2006
  • Windowsi v MacOS X

    Mlado podjetje Parallels je predstavilo novo orodje za virtualizacijo, ki omogoča izvajanje operacijskega sistema Windows pod sistemom MacOS X na Apple-ovih računalnikih z Intelovimi procesorji. Za razliko od programske opreme Bootcamp, ki jo je razvil sam Apple in omogoča dvojni zagon računalnikov Macintosh oziroma preklop med sistemi Windows in MacOS X ob zagonu, pa zna program Parallels Desktop for Mac poganjati Microsoftova okna sočasno s sistemom MacOS X. Poleg tega podpira sočasno delovanje drugih operacijskih sistemov za Intelove procesorje, kot so Linux, Solaris, OS/2 in MS-DOS. Parallels Desktop izkorišča najnovejšo Intelovo tehnologijo za virtzualizacijo, zaradi česar navidezni računalniki delujejo bolj učinkovito in za delovanje potrebujejo manj sistemskih sredstev. Orodje omogoča tudi povezavo med operacijskimi sistemi in prenos podatkov prek posebnih skupnih imenikov, ki so vidni vsem. Cena programa Parallels Desktop for Mac X stane 80 dolarjev.

    Objavljeno: 19.6.2006
  • Afera: iPod City?

    Angleški časnik Mail on Sunday je objavil članek z naslovom iPod City, v katerem opisuje in s fotografijami prikazuje nehumane delovne pogoje v dveh kitajskih tovarnah, ki med drugim izdelujeta Applove iPode. V eni izmed njih je zaposlednih kar 200.000 delavcev, ki delajo 15 ur na dan, zato tam tudi spijo v sobah s po 100 ležišči. Po večini so zaposlene delavke, starostna meja je 16 let, so pod stalnim nadzorom policije, zaslužijo pa okoli 50 dolarjev na mesec.

    Objavljeno: 18.6.2006
  • Sprememba politike Wikipedie

    Prosta enciklopedija Wikipedia, ki jo lahko vsakdo spreminja in dopolnjue, je doživela velik uspeh in postala nepogrešljiv vir informacij mnogih uporabnikov spleta. Z večanjem števila uporabnikov in hkrati avtorjev pa se je povečala tudi količina vandalizma, saj se je v zadnjem času pojavilo kar nekaj člankov z (namenoma) napačno vsebino.

    Objavljeno: 18.6.2006
  • Nogometni Firefox

    Mozilla Corporation je v času svetovnega prvenstva v nogometu za vse navijače predstavila brezplačni dodatek za brskalnik Mozilla Firefox 1.5, ki je nastal v sodelovanju z Googlom. Dodatek Joga.com Companion prilagodi izgled brskalnika barvam vaše najljubše ekipe in omogoča spremljanje rezultatov, posnetkov golov ter pogovor o nogometu z navijači iz celega sveta. Opozarja tudi na začetke tekem in zadetke.

    Objavljeno: 17.6.2006
  • Google U.S. Government Search

    Google je predstavil specializiran spletni iskalnik, s katerim želi državljanom ZDA olajšati soočanje z zapleteno državno (ter zvezno in lokalno) birokracijo. Google U.S. Government Search naj bi vladnim uslužbencem in pogodbenim sodelavcem poenostavil iskanje vladnih podatkov. Stran si lahko uporabniki prilagodijo po svoje, ponuja pa tudi novice Bele hiše, oboroženih sil ipd. "Vladni" iskalnik je najnovejša tematsko specializirana Googlova spletna stran; pred tem je podjetje izdalo tudi iskalnik, posvečen Shakespearu.

    Objavljeno: 17.6.2006
  • Microsoft iPod?

    Sodeč po virih blizu Microsofta naj bi le-ta razvijal prenosni predvajalnik glasbe in videa, ki bo konkuriral Applovemu iPodu, in hkrati tudi novo glasbeno prodajalno, ki se bo spopadla z iTunes Music Store. Vodja projekta je menda Robbie Bach, ki je vodil razvoj igralne konzole Xbox in je po decembrskem prestrukturiranju podjetja postal predsednik oddelka za zabavno elektroniko in naprave. Pogovori s predstavniki glasbene industrije naj bi bili že opravljeni, naprava pa je prestala tudi prve demonstracije.

    Objavljeno: 17.6.2006
  • Skupni Linux za mobilnike

    Štirje izdelovalci mobilnih telefonov bodo v sodelovanju z dvema operaterjema mobilne telefonije razvili novo platformo za mobilne naprave, ki bo temeljila na Linuxu. Motorola, NEC, Panasonic Mobile Communications, Samsung Electronics, NTT DoCoMo in Vodafone bodo ustanovili neodvisno fundacijo, ki bo skrbela za razvoj skupne distribucije operacijskega sistema Linux, ki jo bodo uporabljali za razvoj novih izdelkov in aplikacij.

    Objavljeno: 16.6.2006
  • Gates zapušča Microsoft

    Bill Gates je na tiskovni konferenci pojasnil, da bo julija 2008 korenito spremenil svoje udejstvovanje v Microsoftu. Še naprej bo sicer ostal v podjetju, vendar bo več delovnega časa posvečal dobrodelni organizaciji Bill & Melinda Gates Foundation, ki se ukvarja predvsem z izboljšavami na področju zdravstva in izobraževanja na globalni ravni.

    Objavljeno: 16.6.2006
  • JBoss World in Seam 1.0

    V Las Vegasu se danes zaključuje konferenca JBoss World, prva po prevzemu JBossa s strani Red Hata, s katero si je podjetje zagotovilo finančne vire in mednarodno podporo ob tem pa ohranilo kar največ svoje izvirne filozofije, ki temelji na odprti kodi. Pri JBossu so razmišljali o javni ponudbi lastnih delnic, snubila so jih tudi številna druga podjetja, toda posel z Red Hatom obe strani ocenjujeta za uspeh.

    Objavljeno: 16.6.2006
  • LCD, ki prekosi CRT

    Podjetje eCinema Systems je predstavilo zaslon LCD za profesionalno rabo, ki po kakovosti prekaša modele s katodno cevjo. Slabost dosedanjih zaslonov LCD je namreč nezmožnost natančnega prikaza najtemnejših barv, že posebej črne. 40-palčni DMC40HDR za prikaz uporablja posebno tehnologijo "globokih barv", združljivo z novim standardom HDMI 1.3.

    Objavljeno: 15.6.2006
  • Glasba preko Wi-Fi

    MusicGremlin MG-1000 je nov glasbeni predvajalnik, ki za prenos glasbe uporablja neposredno brezžično internetno povezavo z lastno glasbeno prodajalno MusicGremlin. Nekaj predvajalnikov z vmesniki Wi-Fi je sicer že naprodaj, a tokrat gre za prvi primerek, ki brez žic sodeluje tudi s prodajalno glasbe.

    Objavljeno: 15.6.2006
  • Gostovanje WLAN

    Mobitel bo od 15. junija naprej naročnikom Mobitel GSM/UMTS omogočal gostovanje WLAN pri tujih operaterjih na več kot 4.800 vstopnih točkah v 36 državah sveta. Znesek uporabe storitve bodo uporabniki poravnali z rednim mesečnim računom za storitve mobilnih telekomunikacij, obračunal pa se bo skladno s cenikom za operaterja, v omrežju katerega bo uporabnik gostoval.

    Objavljeno: 15.6.2006
  • Linux po Oraclu

    Čeprav so se napovedi o uradni Oraclovi distribuciji priljubljenega Linuxa zaenkrat izkazale za naresnične, pa je ta programerski velikan vseeno ponudil nekaj podobnega. S programom Oracle Validated Configurations je določil popolne strojne in programske konfiguracije za vzpostavitev delujočega sistema z Linuxom kot opreacijskim sistemom in Oraclovo poslovno programsko opremo. Specifikacije konfiguracij vključujejo prav vse, od računalnikov, sistemov za shranjevanje podatkov, omrežnih gradnikov in navsezadnje sistemske in namenske programske opreme.

    Objavljeno: 14.6.2006
  • Telekom Slovenije z Ipko Netom računa na koncesijo za GSM

    V torek 13.6.2006 dopoldne je v Prištini na Kosovu potekala skupščino družbe Ipko Net, na kateri je prvič kot večinski solastnik nastopil Telekom Slovenije. Na skupščini je bila tudi uradno potrjena dokapitalizacija te družbe v kateri si je z 10 milijonov evrov vredno dokapitalizacijo Telekom Slovenije zagotovil 75 % delež. Telekom Slovenije je sicer v kosovsko podjetje vložil skupaj 19,5 milijona evrov.

    Objavljeno: 14.6.2006
  • Novi Googlovi zemljevidi

    Google je predstavil obilo novosti s področja elektronske kartografije: Google Earth 4 Beta, ki je odslej na voljo tudi za Linux, novo različico orodja za 3D-modeliranje SketchUp, podporo za "geokodiranje" v Google Maps in Google Maps za poslovno rabo, plačljivo storitev za podjetja, ki želijo v svoje spletne strani in interne aplikacije vgraditi tehnologijo Google Maps.

    Objavljeno: 14.6.2006
  • BenQ-Siemens M81

    Nov mobilni telefon združenega podjetja BenQ-Siemens je zanimiv že zaradi izbire različnih materialov, od sintetike do gume, ki omogoča zaščito pred udarci. M81 ima vgrajen digitalni fotoaparat z ločljivostjo 1,3 megatočk in bliskavico LED, zaslon pa je odporen proti odrgninam.

    Objavljeno: 14.6.2006
  • 6 kandidatov za WiMAX

    Šest ponudnikov se je prijavilo na marčevski javni razpis APEK za podelitev dveh licenc WiMAX. Agencija za pošto in elektronske komunikacije bo do konca poletja sporočila, katerima dvema kandidatoma bo dodelila po eno radijsko frekvenco za fiksni brezžični dostopovni sistem za obdobje 10 let na območju Slovenije.

    Objavljeno: 14.6.2006
  • Amis prodan

    Mariborsko podjetje Amis je na današnji tiskovni konferenci razblinilo govorice, ki so se pojavljala že kar nekaj časa - o tem, kdo bo njihov novi lastnik. Predstavila sta se belgijski naložbeni sklad KBC Private Equity (v lasti KBC Bank in KBC Insurance) in francoski sklad Iris Capital. Prvi sklad je splošni naložbeni sklad, medtem ko je Iris specializiran za naložbe v telekomunikacije in medije. V svojem portfoliju je že imel tudi večja podjetja kot je npr. francoski SFR, sedaj drugi največji telekomunikacijski operater v Franciji. Oba sklada bosta v Amis prispevala enakovredno in bosta skupaj seveda večinska lastnika, manjši del pa bo v lastniški strukturi zavzela tudi Amisova vodstvena struktura.

    Objavljeno: 13.6.2006
  • AIM SDK za Mac OS X in Linux

    AOL je razširili iniciativo Open AIM s podporo klicem iz računalnika na računalnik in novim operacijskim sistemom, med drugim Mac OS X in Linuxu. Podjetje sicer samo ne namerava širiti odjemalca na druge platforme, a je možnost za to prepustilo neodvisnim skupinam razvijalcev. Podprt je tudi sistem Pocket PC.

    Objavljeno: 13.6.2006
  • eBay AdContext

    Spletna dražbena hiša eBay je predstavila novo storitev AdContext za vsebinsko povezane oglase na spletnih straneh. Posebni mehanizmi analizirajo vsebino spletne strani z oglasi in nanjo uvrstijo primerne oglasne vsebine. Ob kliku na oglas je obiskovalec neposredno preusmerjen na strani eBaya.

    Objavljeno: 13.6.2006
  • Pilotska mobilna TV

    Mobilni operaterji E-Plus, O2, T-Mobile in Vodafone izvajajo pilotski projekt televizije na mobilnih napravah, ki bo potekal do 31. avgusta 2006 v Berlinu, Hamburgu, Hannovru in Münchnu. Uporabniki za ogled potrebujejo napravo, ki podpira tehnologijo DVB-H.

    Objavljeno: 13.6.2006
  • Google Browser Sync

    Google je predstavil razširitev za Firefox, ki omogoča sinhronizacijo osebnih nastavitev brskalnika med različnimi računalniki, s katerimi brskamo po spletu. Google Browser Sync poenoti zaznamke, zgodovino, shranjena gesla in prejete piškote med vsemi računalniki, na katerih ga namestite.

    Objavljeno: 12.6.2006
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji