• Korejski UMPC s tipkovnico

    Korejsko podjetje Raon Digital je predstavilo nov model tabličnega računalnika UMPC, s katerim naj bi povečali relativno skromen interes javnosti za tovrstne naprave. Novi UMPC z imenom EverRUN je eden najmanjših na trgu, saj ga lahko brez med uporabo družimo v eni roki. Z dimenzijami 17 x 8,3 x 2,5 cm in vgrajeno tipkovnico pod zaslonom je videti kot nekoliko povečan ročni računalnik, vendar za razliko od slednjih uporablja operacijski sistem Windows XP in nudi popolno združljivost s PC programi.

    Objavljeno: 4.6.2007
  • Fedora 7

    Red Hat je objavil novo različico brezplačne distribucije Linuxa z oznako Fedora 7, ki združuje kodo narejeno v samem podjetju (Core) in tisto, ki jo prispeva skupnost podpornikov (Extras). Pri temu je Red Hat prešel tudi na nov sistem za vzdrževanje in gradnjo odprtokodnega programa, ki nosi ime Koji.

    Objavljeno: 4.6.2007
  • Aiptek Go-HD

    Tajvanski Aiptek je predstavil novo digitalni video kamero Go-HD, ki zmore snemati video posnetke v visoki ločljivosti, ob tem pa stane le 300 dolarjev. Novi Go-HD zmore snemati posnetke v ločljivosti 1280 x 720 pik z uporabo algoritma H.264, podatke pa shranjuje na kartice SD do velikosti 8 GB, kar zadostuje za okoli 4 ure video posnetkov v ločljivosti HD. Za prikaz video posnetkov je vgrajen 2,4-palčni vrtljivi zaslon LCD, med značilnostmi pa so poseben algoritem za snemanje v temi. Go-HD je hkrati povsem tudi povsem zmogljiv digitalni fotoaparat, ki premore 5,1 milijona pik, ob tem pa je na voljo tudi 3x optični zum.

    Objavljeno: 4.6.2007
  • Prihaja že tretji Parallels Desktop

    Podjetje Parallels je predstavilo podrobnosti nove različice navideznega stroja Parallels Desktop for Mac, ki omogoča poganjanje operacijskega sistema Windows na Applovih računalnikih s sistemom Mac OS X.

    Objavljeno: 3.6.2007
  • Tri nove Nokie

    Nokia je predstavila tri nove mobilne telefone, dva iz srednjega razreda in enega luksuznega. Prva dva nosita enako ime, vendar se razlikujeta tako po zunanjem izgledu kot tudi po specifikacijah. Vsi podpirajo microUSB in imajo zaslon ločljivosti 240x320 z barvno globino 16M.

    Objavljeno: 3.6.2007
  • Izjemno varčni ThinkPadi

    Lenovo bo že ta mesec začel s prodajo novih prenosnih računalnikov iz serije ThinkPad X, v katero sodijo ultra lahki prenosniki, tokrat pa so na voljo trije novi modeli, ki se lahko pohvalijo z izjemno dolgotrajnim delovanjem ob uporabi akumulatorja.

    Objavljeno: 2.6.2007
  • RealPlayer bo tudi shranjeval

    Podjetje RealNetworks je najavilo novo različico večpredstavnega predvajalnika RealPlayer, ki ga bomo lahko od junija naprej brezplačno prenesli iz spletne strani razvijalca in preizkušali kot razvojno različico beta.

    Objavljeno: 2.6.2007
  • EMI in YouTube dogovorjena

    Angleška glasbena založba EMI je kot zadnja izmed štirih velikih podpisala dogovor z Googlovim oddelkom YouTube, ki slednjemu omogoča predvajanje vseh videospotov, ki so jih posneli glasbeni izvajalci pod okriljem EMI.

    Objavljeno: 1.6.2007
  • Dell odpušča 7000 zaposlenih

    Michael Dell je sporočil, da bo število zaposlednih v svojem podjetju zmanjšal za 10 odstotkov, kar pomeni, da bo drugi največji izdelovalec PC-jev, ki zaposluje 78.700 delavcev po vsem svetu, ostal brez 7 ali celo 8 tisoč zaposlenih.

    Objavljeno: 1.6.2007
  • iTunes Plus in iTunes U

    Apple je izdal novo različico svojega večpredstavnega predvajalnika iTunes 7.2, ki ne prinaša nobenih bistvenih novosti, zato pa sta v ponudbi istoimenske spletne prodajalne odslej na voljo novi rubriki - iTunes Plus in iTunes U.

    Objavljeno: 1.6.2007
  • Gates in Jobs iz oči v oči

    Ustanovitelj Microsofta Bill Gates in ustanovitelj Appla Steve Jobs sta v intervjuju na konferenci All Things Digital odgovarjala na vprašanja kolumnistov Wall Street Journala Walta Mossberga in Kare Swisher.

    Objavljeno: 31.5.2007
  • Palm Foleo

    Palm je na konferenci All Things Digital predstavil nov izdelek z imenom Foleo, ki ga v podjetju vidijo kot prenosno dopolnitev pametnim telefonom iz linije Treo, v resnici pa po zunanjosti zelo spominja na manjše prenosnike.

    Objavljeno: 31.5.2007
  • Jobs na D5, iPhone in večji Apple TV

    Na konferenci All things D(igital) je potekal pogovor s Stevom Jobsom, v katerem je ustanovitelj in predsednik uprave Appla odgovarjal na vprašanja kolumnista Wall Street Journala Walta Mossberga in napovedal nekaj (ne)pričakovanih novosti.

    Objavljeno: 31.5.2007
  • Microsoftova podlaga

    V kalifornijskem mestu Carlsbad med 29. in 31. majem poteka peta letna konferenca All things D(igital) ali krajše D5, ki jo prirejata ugledna kolumnista Wall Street Journala Kara Swisher in Walt Mossberg, otvoril pa jo je senator John McCain.

    Objavljeno: 30.5.2007
  • Googlov korak naprej

    Google pripravlja nadgradnjo svojega spletnega iskalnika slik, ki bo kmalu omogočala tudi iskanje na osnovni "vizualnih koncpetov", npr. iskanje rdečega avtomobila na dvorišču bele hiše, že zdaj pa je na voljo nekaj novosti.

    Objavljeno: 30.5.2007
  • Vpogled v podatke o vozilu

    Na Državnem portalu e-uprava je na voljo nova storitev, ki omogoča vpogled v podatke o vsakem v Sloveniji registriranem motornem vozilu, za katere je potrebno poznati številko registrske tablice in prometnega dovoljenja.

    Objavljeno: 30.5.2007
  • Tehnologija SED zamuja

    Canon in Toshiba sta ponovno preložila izid tankih TV-sprejemnikov, ki za prikazovanje slike uporabljajo tehnologijo SED, kar se je zgodilo že večkrat, hkrati pa podjetji nista napovedali morebitnega "naslednjega" datuma splavitve.

    Objavljeno: 29.5.2007
  • Toshiba gre na AMD

    Toshiba se je odločila, da bo v svojih računalnikih začela uporabljati tudi procesorje izdelovalca Advanced Micro Devices in s tem končala ekskluzivno zavezništvo z Intelom, ki obvladuje velikih 80 odstotkov trga procesorjev.

    Objavljeno: 29.5.2007
  • Sonyjev prvi HD radio

    Sony je predstavil svoj prvi HD radio, in sicer kar dva modela - XDR-S3HD je običajen radio, namenjen uporabi v stanovanju, XT-100HD pa služi kot zunanja nadgradnja za združljive Sonyjeve avtoradie.

    Objavljeno: 29.5.2007
  • Prodan milijonti Zune

    Robbie Bach, Predsednik Microsoftovega oddelka za zabavno elektroniko in naprave, je v intervjuju za San Francisco Chronicle povedal, da je podjetje nedavno preseglo psihološko mejo milijon prodanih predvajalnikov Zune.

    Objavljeno: 28.5.2007
  • Dell že z Linuxom

    Dell je že začel zbirati naročila za nove osebne računalnike, ki jih bo prodajal z nameščenim operacijskim sistemom Linux. Odločitev o prodaji računalnikov z nameščenim Linuxom je posledica želja Dellovih strank, ki si prav nameščenega Linuxa želijo najbolj.

    Objavljeno: 28.5.2007
  • iPhone že kloniran

    Interes za prihajajoči mobilni telefon Apple iPhone je tolikšen, da so se po svetu že začeli pojavljati posnemovalci z enako obliko in zasnovo - še preden je Apple sploh začel s prodajo modnih mobilnikov. Na Japonskem je tako lokalni proizvajalec Meizu predstavil mobilni telefon z oznako M8, ki je na prvi pogled zelo podoben vzorniku iPhone. M8 je na prodaj z velikim zaslonom občutljivim na dotik, premore digitalni fotoaparat, na voljo pa bo z vgrajenim pomnilnikom 4 GB oziroma 8 GB. Cene so seveda precej nižje kot v primeru izdelka družbe Apple, saj bo Meizu telefon ponujal za ceno 310 oziroma 400 dolarjev, še okoli 100 dolarjev manj pa bodo stale različice brez digitalnega fotoaparata. Apple bo za svoj iPhone zahteval zajetnih 500 oziroma 600 dolarjev. Še bolj podoben modelu iPhone pa je telefon z imenom T168, ki prihaja iz Kitajske. Cene kitajskega klona še niso znane, napovedujejo pa seveda cene, ki so neprimerno nižje od originala.

    Objavljeno: 27.5.2007
  • Univerzalni Blu-ray HD DVD zapisovalnik LG

    LG Electronics bo junija začel v Evropi s prodajo svojega prvega zapisovalnika, ki združuje v eni enoti podporo za domala vse obstoječe optične standarde. Model LG GGW-H10N zmore brati in zapisovati na nosilce Blu-ray, vse tipe nosilcev DVD in CD, poleg tega pa zna tudi prebirati video posnetke in drugo vsebino na nosilcih HD DVD. Edina lastnost, ki mu manjka do (trenutne) popolnosti je dejstvo, da ne omogoča zapisovanje na nosilce HD DVD. Zato pa se oddolži kot eden najhitrejših zapisovalnikov Blu-ray ta hip, saj omogoča zapisovanje na optične nosilce BD-R z zmogljivostjo do 50 GB s 4x hitrostjo, kar je več kot pri tekmecih. Za tipičen nosilec velikosti 25 GB je tako potreben čas snemanja le okoli 24 minut. Na nosilce velikosti 50 GB zmore posneti do 4,5 ur video posnetkov v visoki ločljivosti ali 22 ur posnetkov v navadni ločljivosti. Najnovejša tehnologija je le redko poceni, zato bo treba za tovrstni zapisovalnik na začetku odšteti zajetnih 1.200 dolarjev.

    Objavljeno: 26.5.2007
  • Strežniške rezine za mala podjetja

    IBM kot kaže pripravlja novo izvedbo strežniških rezin, ki bo še posebej zanimiva za mala podjetja. Po IBM-ovi terminologiji to pomeni, da bodo strežniki namenjeni družbam z manj kot 1.000 zaposlenimi, v primerjavi s seda njo ponudbo pa bodo strežniške rezine za sektor SMB še cenejše in nekoliko enostavnejše za upravljanje. Podrobnosti o prihajajočem izdelku so večinoma še zavite v tančico skrivnosti, vendar je iz pogovorov s predstavniki družbe IBM moč sklepati, da bo sprememba predvsem v ohišju za strežniške rezine, ki bo enostavnejše in bo sprejelo manjše število rezin.

    Objavljeno: 26.5.2007
  • Google prevaja zadetke

    Google je objavil razvojno različico novega orodja, ki omogoča prevajanje zadetkov pri iskanju po svetovnem spletu v jezik, ki je bolj razumljiv iskalcu od originala. Nova storitev zadetke in prevode izpiše drugega ob drugem, tako da je mogoče primerjati prevod z originalom. Prevajati zna tudi celotno ciljno stran, s tem da ohrani grafično oblikovanje originala. Natančnost prevodov sicer ni popolna, vendar je dovolj dobra, da lahko iskalci najdejo informacije, ki jih zanimajo. Sistem trenutno omogoča prevode med angleškim, francoskim, arabskim, nemškim, italijanskim, japonskim, korejskim, portugalskim, ruskim, španskim in kitajskim jezikom. Google pa nekoliko skrivnostno trdi, da razvijajo sistem, ki bo znal prevajati vse spletne strani v vseh jezikih. Kdo ve, morda je med njimi tudi slovenščina.

    Objavljeno: 25.5.2007
  • Trakovi z zmogljivostjo 10 TB

    Maxell je v sodelovanju z univerzo Tokyo Institute of Technology razvil nov tip magnetnega nanosa na tanek film, ki lahko predstavlja prihodnost na področju rešitev za izdelavo varnostnih kopij in trajno hranjenje podatkov. Nov postopek omogoča zelo majhno granulacijo magnetnih delcev, ki nosijo osnovno podatkovno informacijo, pri čemer so posamezni delci manjši kot deset nanometrov. Po ocenah strokovnjakov naj bi s tem postopkom dosegli tračna kasete z zmogljivostjo več kot 10 TB, nekajkrat več kot pri današnjih najzmogljivejših enotah LTO. Nov postopek zahteva tudi izdelavo zelo tankega zaščitnega sloja, da lahko bralni mehanizem deluje z visoko ločljivostjo in natančnostjo prebiranja, kar je predpogoj za serijsko proizvodnjo. Ta hip ta postopek še ni povsem dovršen, vendar pričakujejo, da bodo to razrešili v naslednjih letih.

    Objavljeno: 25.5.2007
  • Panasonic tudi z 12 milijoni pik

    Panasonic je predstavil novega člana družine digitalnih fotoaparatov Lumix, ki se kot prvi lahko pohvali s tipalom z 12,1 milijoni pik in 28-100mm objektivom. Pri tem fotoaparat doseže 3,6-kratni optični in 4-kratni digitalni zum, pri tem pa celoten fotoaparat DMC-FX100 meri le 9,6 x 5,4 x 2,4 cm in tehta 148 gramov. Vgrajen je stabilizator slike Mega O.I.S., nov algoritem za analizo osvetlitve pa omogoča samodejno nastavitev občutljivosti in preprečuje neostre posnetke zaradi premikanja.

    Objavljeno: 25.5.2007
  • 3 TB za domačo rabo

    Podjetje Buffalo Technology je predstavilo nove sisteme NAS za rabo v domačem okolju in malih podjetjih, ki ponujajo cenovno ugoden in varen pomnilniški sistem velikosti 3 TB. Novi sistemi TeraStation Live in TeraStation Pro II nudijo prostor za štiri diske SATA velikosti do 750 GB, vgrajeno podporo za organizacijo v diskovna polja RAID 0, 1, 5 ali 10, gigabitni omrežni vmesnik in dva dodatna vmesnika USB 2.0, ki omogočata priključitev dodatnih diskov na NAS. TeraStation Pro II ima poleg tega vgrajene še dodatne mehanizme za nadzor zmogljivosti diskovnega podsistema. Cena novih sistemov je razmeroma ugodna, saj je v ZDA treba za sistem s 3 TB odšteti okoli 2.500 dolarjev. Še cenejše so različice, ki nudijo skupno zmogljivost 1 ali 2 TB.

    Objavljeno: 24.5.2007
  • Nov standard za boj proti internetnim nevarnostim

    Organizacija Internet Engineering Task Force (IETF) je objavil specifikacijo za nov sistem avtentikacije elektronske pošte, s katerim naj bi se v bodoče bolj uspešno borili proti internetnim nevarnostim, kot so nezaželena elektronska pošta in kraje identitet. Nov sistem imenovan DomainKeys Identified Mail (DKIM) temelji na predpostavki in dejstvu, da so domenska imena precej bolj stabilen vir informacije o zanesljivosti pošiljatelja, kot IP naslovi, ki so danes temelj za večino preverjanj umestnosti in pristnosti pošiljateljev.

    Objavljeno: 24.5.2007
  • 5 TB do leta 2013, 50 TB do 2019

    Toshiba je skupaj z raziskovalci univerze Tokohu na Japonskem razvila novo tehnologijo bralno-pisalnih glav za diske, ki obeta bistveno povečanje gostote zapisa podatkov na magnetnih diskih. Današnje tehnologije so sposobne zapisovati podatke z gostoto največ 178 Gb na kvadratni palec, medtem ko novi dosežek obljublja gostote čez 1 Tb na kvadratni palec. Z drugimi besedami povedano, nova tehnologija bo sposobna hraniti čez 5 TB podatkov na standardnem 3,5-palčnem disku in več kot 1 TB podatkov na 2,5-palčnih diskih, ki so danes uporabljeni v prenosnih računalnikih in nekaterih drugih mobilnih napravah.

    Objavljeno: 24.5.2007
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji