• Linksys WRT160NL

    Pri Linksysu nadaljujejo s tradicijo priprave mrežnih usmerjevalnikov za zanesenjake. Tokrat so poskrbeli za tiste z malo tanjšimi denarnicami, saj so enega svojih vstopnih modelov, ki že pozna N-standard, opremili z več pomnilnika in nanj naložili Linux operacijski sistem ter uporabnikom dovolili poganjanje kupa aplikacij, med bolj priljubljenimi bo bržkone ena izmed različic BitTorrent odjemalca.

    Objavljeno: 28.6.2009
  • Tudi Nokia z netbookom

    Največji svetovni proizvajalec mobilnih telefonov je že pred časom napovedal, da ga zanima segment MID (mobile internet devices) in že pokazal par prototipov. Sedaj so tudi uradno potrdili govorice, da jeseni v trgovine prihajata dve novi napravi. Finci bodo začeli s prodajo netbooka in smartbooka.

    Objavljeno: 27.6.2009
  • LG z novimi tankimi televizorji

    Korejski LG se te dni hvali z dvema novima ”full LED”, kot ju sam imenuje. Gre za velikana z diagonalo zaslona 55 palcev (140 cm), 200 Hz osveževanjem slike in novo LED-osvetlitvijo, ki je za doseganje boljših rezultatov razdeljena na kar 240 zaslonskih delov (skupaj kar 3.360 LED-diod). Omenjena rešitev pripomore k skoraj neverjetnemu kontrastu 5.000.000 : 1, kar naredi tanka modela LG 55LH95 in LG 55LH93 zelo privlačna ljubiteljem hišnega kina.

    Objavljeno: 27.6.2009
  • Microsoft začel s prodajo nadgradenj na Windows 7

    Ameriški državljani si že lahko omislijo relativno ugodne licence za Windows 7. Microsoft je v ZDA namreč že začel s predprodajo svojega novega operacijskega sistema, ki izide oktobra. Sprva so na voljo le paketi, namenjeni nadgradnji iz obstoječih operacijskih sistemov, predvsem Windows XP ter Windows Vista.

    Objavljeno: 26.6.2009
  • Apple dovolil vsebine za odrasle

    Pri Applu so očitno popustili interesom kapitala, saj so po doslej trdnem zagovarjanju stališča, da v svoji spletni trgovini App store ne bodo ponujali aplikacij z vsebino za odrasle, le-to omogočili. Aplikacije, ki prikazujejo precej gole kože in še kaj več, bodo označene z oznako "17+".

    Objavljeno: 26.6.2009
  • Belkin predstavil gigabitne rešitve za električna omrežja

    Belkin je svojo ponudbo mrežnih rešitev, ki za svoje delovanje uporabljajo električne vodnike, razširil z najzmogljivejšimi vmesniki doslej. Mrežni komplet Gigabit Powerline HD lahko, kot že njegovo ime namiguje, dosega hitrosti do 1 Gbit/s, kar je okoli petkrat hitreje od obstoječih rešitev.

    Objavljeno: 25.6.2009
  • Tih prihod šestjedrnih Opteronov

    AMD je presenetljivo, brez vsakršnega pompa, pričel s prodajo šestjedrnih strežniških procesorjev Opteron. Prvi so jih bili deležni uporabniki na Daljnem vzhodu, ki so lahko posegli po dvoprocesorskih sistemskih rešitvah.

    Objavljeno: 25.6.2009
  • Nokia N97

    Pri Nokii so danes predstavili svoj mobilni računalnik, kot radi opišejo multimedijsko in internetno naravnano Nokio N97. Mobilnik sicer res ponuja precej vgrajene tehnologije in uporabnosti v sicer ne najmanjšem ohišju, a potencialne uporabnike zna zmotiti predvsem cena.

    Objavljeno: 24.6.2009
  • Tipkovnica s tipkami OLED

    OLED-zasloni ne postajajo le vse večji, dobivajo pomembne primere raznovrstne uporabe. Pri podjetju OCZ so se namreč odločili vgraditi par OLED-zaslončkov kar na svojo vrhunsko tipkovnico Sabre.

    Objavljeno: 24.6.2009
  • Tiskalnik, ki zna deskati po spletu

    Pri HP-ju so pokazali tiskalnik, za katerega trdijo, da zna kot prvi tiskalnik na svetu brskati po spletu. Gre za HP Photosmart Premium z dodatkom TouchSmart Web. Spletno usmerjeni pljuvalnik črnila bo na voljo jeseni.

    Objavljeno: 24.6.2009
  • Televizorji in druge naprave za v dnevno sobo

    Izšla je zdaj že tradicionalna posebna številka Monitorja, ki jo naredimo za poletje, ko je nekoliko več časa za poglobljeno branje kot čez leto. Tokrat smo se posvetili »računalnikom v dnevni sobi« oz. napravam, ki so v resnici vse bolj računalniki, čeprav niso videti tako, in jih lahko vedno enostavneje povežemo s »pravimi« računalniki.

    Objavljeno: 24.6.2009
  • Intelovi procesorji bodo poganjali mobilnike Nokia

    Procesorski gigant Intel ter velikan iz sveta mobilne telefonije Nokia sta dosegla dogovor o uporabi Intelovih mikroprocesorjev v mobilnikih finskega proizvajalca. Nokia naj bi v svojih pametnih mobilnikih v prihodnje uporabljala tudi Intelove mobilne sistemske rešitve, zaenkrat znane pod kodnimi imeni Moorestown ter Medfield.

    Objavljeno: 23.6.2009
  • Globalni internet promet zgolj raste

    Cisco je objavil rezultate svoje napovedi in metodologije indeksa vizualnih omrežij (VNI) do leta 2013 in ugotavlja, da uporaba širokopasovnih povezav in globalni promet omrežja IP naraščata z neverjetno hitrostjo. Pojavljajo se namreč nove oblike in razširjena uporaba interaktivnih medijev ter prava eksplozija video vsebin v različnih napravah. Do leta 2013 naj bi se internetni promet povečal kar za petkrat.

    Objavljeno: 23.6.2009
  • Samsung pokazal 32 GB DDR3 pomnilniške module

    Priljubljenost pomnilnikov DDR3 je zahvaljujoč novim procesorjem in ploščam vse večja. Za najzahtevnejše uporabnike, pravzaprav skoraj izključno za strežniško rabo, so pri Samsungu pripravili najzmogljivejše DDR3 pomnilniške module doslej. Ti se lahko pohvalijo z 32 GB kapacitete.

    Objavljeno: 23.6.2009
  • Prihodnje leto prehod na 28-nm tehnologije

    Veliki tajvanski »štancar« TSMC je najavil proizvodnjo čipov v 28-nm tehnologiji. Za nadaljno miniaturizacijo izdelavnega procesa bodo optimizirali obstoječo rešitev SiON (Silicon Oxynitride), prve majhne čipe pa lahko pričakujemo v začetku 2010.

    Objavljeno: 23.6.2009
  • Blu-ray predvajalniki po 50 evrov?

    Proizvajalci pogonov Blu-ray, ti so pretežno tajvanskega porekla, napovedujejo, da se bo proizvodna cena predvajalnikov Blu-ray, ki se sedaj giblje okoli 70 evrov, do naslednjega leta prepolovila, zato lahko pričakujemo občutno cenejše naprave, ki bodo tudi pripomogla k hitrejšemu sprejetju istoimenskih medijev.

    Objavljeno: 22.6.2009
  • Mobilna omrežja 4G prihodnje leto

    Kljub ne ravno rožnatim gospodarskim razmeram se mobilni operaterji pripravljajo na zagon omrežij naslednje generacije (4G). Operaterji, katerih omrežja temeljijo na tehnologijah LTE (long term evolution), naj bi že prihodnje leto za nov nabor 4G-storitev dobili okoli 34 milijonov naročnikov.

    Objavljeno: 22.6.2009
  • Blu-ray tudi v cenejših prenosnikih

    Sony je predstavil novo družino prenosnikov VAIO NW, ki prvič prinaša možnost branja in zapisovanja na nosilce Blu-ray v najcenejši cenovni razred izdelkov. Model s 15,5 palčnim zaslonom, vgrajeno video kamero in prijetno oblikovanim ohišjem z gravirano površino namreč v ZDA stane le 880 dolarjev, znatno manj kot drugi izdelki s podobno tehnologijo. Večpredstavno usmerjenost prenosnika poudarja tudi izhod HDMI, ki omogoča preprosto priključitev prenosnika na ploski televizor. Računalnik sicer premore procesor Core 2 Duo, opcijsko pa tudi grafiko ATI Mobility Radeon HD 4570. Na voljo so trije priključki USB, reža za katice ExpressCard, posebnost pa je vsekakor tudi priložena 64-birna različica okolja Windows Vista. Kupci lahko izbirajo med ohišjem bele, sive ali rjave barve.

    Objavljeno: 21.6.2009
  • Wikipedia bo dobila video

    Največja spletna enciklopedija Wikipedia bo kot kaže kmalu dobila možnost dodajanja video posnetkov posameznim člankom oziroma geslom. Z novo funkcijo "Add Media" bodo uporabniki lahko dodajali in iskali video posnetke, v duhu dosedanje politike pri enciklopediji pa bodo lahko tudi urejali posnetke in premeščali odseke v posameznem posnetku. Avtorji menijo, da bodo video posnetki obenem imeli še eno pomembno funkcijo - precej težje bo namerno potvarjati informacije, saj je to precej težje narediti z video posnetki kot spreminjanje besedila. Analitiki medijo, da utegne video še povečati priljubljenost Wikipedie in do neke mere tudi načeti tržni deleže drugi ponudnikov video vsebin na spletu.

    Objavljeno: 21.6.2009
  • Navigator je postal TV

    Proizvajalci GPS sprejemnikov že lep čas v svoje navigacijske naprave vgrajujejo večpredstavne funkcije, toda nihče še ni šel tako daleč, kot Mio Technology s svojimi novimi izdelki Mio Moov Spirit 735 TV in Mio Moov Spirit 505 TV, ki premorejo tudi TV sprejemnik. Nove naprave premorejo dvojni TV sprejemnik, tako za analogni kot digitalni (DVB-T) zemeljski sprejem, poleg tega pa znajo predvajati glasbene posnetke MP3, digitalne fotografije in celo video posnetke v zapisih MPEG in DivX. V ta namen imajo vgrajen pomnilnik velikosti 2 GB, ki ga lahko razširimo s karticami SD.

    Objavljeno: 20.6.2009
  • Intel spreminja tržna imena za procesorje

    S tem, ko se družina procesorjev družbe Intel nenehno veča, nastaja čedalje večja zmeda v poimenovanju posameznih modelov. Zato so se pri Intelu odločili, da bodo stvari poenostavili in celotno družino izdelkov Core preimenovali nekoliko drugače. Dosedanjim najzmogljivejšim modelom Core i7 se bodo tako v prihodnje pridružili modeli Core i5 in Core i3. Nove oznake bodo predstavljale predvsem družino izdelkov s podobnimi lastnostmi oziroma naborom funkcij, hkrati pa tudi razredom zmogljivosti. Družina procesorjev Core i5 (Lynnfield) bo tako sledila že čez v roku čez nekaj tednov, Core i3 (Arrandale), ki bo novi vstopni model, pa bo prišel na vrsto naslednje leto. Tedaj bodo pri Intelu tudi v celoti opustili dosedanja imena, kot so Core 2 Duo, Core 2 Quad in Centrino. Slednje ime bodo ohranili zgolj za označevanje brezžičnih vmesnikov Wi-Fi in WiMAX.

    Objavljeno: 19.6.2009
  • Intelov pogled v prihodnost

    Intel je sredi junija priredil tradicionalni dan odprtih vrat, kjer so javnosti pokazali nekatere izmed projektov, ki bodo najbrž zaznamovali prihodnost. Research@Intel Day je prireditev, na kateri raziskovalci iz Intelovih laboratorijev predstavljajo svoje dosežke, ki so lahko na različni stopnji uresničljivosti v praksi. V preteklosti so bile prav na takem dogodku prikazane naloge, ki danes igrajo pomembno vlogo v izdelkih, ki jih uporabljamo vsakodnevno.

    Objavljeno: 19.6.2009
  • Lenovo z novimi prenosniki

    Lenovo danes predstavlja osveženo in dopolnjeno paleto prenosnih računalinkov. Produktna linija IdeaPad netbookov je tako bogatejša za dva nova atraktivna modela, novega člana pa je dobila tudi serija ThinkPad. IdeaPad U350 in IdeaPad S12 sta odgovor na zahteve trga po vedno tanjših in vedno lažjih prenosnih računalnikih, namenjenih predvsem spletnemu brskanju. Prenovljene izdelke v seriji odlikujejo tudi dodatki, ki smo jih vajeni v najzmogljivejši seriji ThinkPad, na primer Active Protection Sistem, ki v primeru padca, začasno ustavi delovanje diska.

    Objavljeno: 18.6.2009
  • Disney ponuja netbooke

    Korporacija Disney je v sodelovanju s tajvanskim podjetjem Asus razvilo družino mini prenosnikov Netpal, ki temelji na priljubljenih netbookih Asus Eee PC. Poleg tega, da so prenosnike opremili s samosvojo poslikano zunanjostjo in simboli Disneyevih junakov, so se avtorji predvsem osredotočili na programsko opremo. Netpal sicer temelji na operacijskem sistemu Windows XP Home, vendar ima dodatno skoraj 40 različnih nadzornih mehanizmov, s katerimi lahko starši določajo otrokom, kaj lahko uporabljajo in kaj ne. Poleg tega so razvili lasten grafični uporabniški vmesnik za dostop do glavnih programov kot tudi ozadja, ikone in druge grafične elemente z lastnimi simboli.

    Objavljeno: 18.6.2009
  • Popcornhour C-200

    Podjetje Syabas Technology je predstavilo novo generacijo večpredstavnega podaljška na osnovi platforme Network Media Tank (NMT), ki odpira varata tudi nosilcem in posnetkom v visoki ločljivosti Blu-ray. Popcornhour C-200 je s strojne plati povsem na novo zasnovan predvajalnik, ki prinaša dve ležišči za enote SATA, v eno pa lahko vgradimo bodisi z zunanje strani izmenljiv 3,5-palčni disk ali pa kar enoto Blu-ray. Novost je tudi velik zaslon LCD z ločljivostjo 192 x 64 pik, kjer z belimi znaki na modri podlagi prikazuje statusne informacije oziroma podatke o predvajani vsebini. Povečali so tudi število priključkov USB, ki so zdaj štirje, C-200 pa ima lahko odslej vgrajen tudi brezžični vmesnik v sami napravi (doslej le kot USB ključ). S strani elektronike je največja novost hitrejši procesor Sigma SMP8643, ki zdaj deluje s taktom 667 MHz, podvojili pa so tudi količino vgrajenega pomnilnika flash RAM s 256 na 512 MB. Ker je ohišje večje kot pri predhodnikih, je v njem tudi dovolj za napajalnik, ki je bil doslej zunanja enota. Popcornhour C-200 bo v prodaji poleti, stal pa bo 299 dolarjev.

    Objavljeno: 18.6.2009
  • Morro - brezplačni protivirusni program iz Microsofta

    Spletni servis Neowin.net je objavil prve podrobnosti in celo zaslonske slike nove generacije brezplačnega protivirusnega programa družbe Microsoft, s katerim naj bi povrnili ugled v primerjavi z dosedanjimi dokaj neuspešnimi in nekonkurenčnimi brezplačnimi programi, kor je Microsoft Live OneCare. Nov izdelek nastaja pod delovnim imenom Morro, sodeč po skopih informacijah pa naj bi skoraj v celoti deloval v internetnem oblaku. Namesto, da bi program prisotnost virusov preverjal na lokalnem računalniku bo kot kaže prek navidezne zasebne povezave vse potrebne podatke posredoval v podatkovni center v oblaku, kjer se bo preverjalo morebitno okužbo.

    Objavljeno: 18.6.2009
  • Acrobat.com je nared

    Adobe je po skoraj letu dni zaključil z beta fazo razvoja in uradno objavil družino spletnih storitev Acrobat.com. Sočasno z objavo so predstavili tudi nova orodja oziroma spletne gradnike, ki dopolnjujejo dosedanji seznam funkcij. Acrobat.com je tako poleg orodij za skupinsko delo in urejevalnika besedil Buzzword dobil tudi preglednico Acrobat.com Table in orodje za spletne predstavitve Acrobat.com Presentation. S temi so praktično pokrili večino funkcionalnosti, ki jih najdemo v sodobnih pisarniških programih.

    Objavljeno: 17.6.2009
  • Opera Unite

    Podjetje Opera je predstavilo novo orodje, ki v sebi združuje tako spletni strežnik kot odjemalca, vse skupaj v spletnem brskalniku. Opera Unite je nov dodatek za brskalnik dopolnjen s spletnimi storitvami, s katerimi je mogoče dostop do vsebin na lokalnem računalniku omogočiti tudi drugim uporabnikom na spletu. Med drugimi je mogoče souporabljati datoteke, prikazovati fotografije, prevajati večpredstavne posnetke. Sistem temelji na odprtih tehnologijah, ki jih tudi sicer srečamo na svetovnem spletu, na začetku pa bodo uporabniki imeli na voljo šest področij: souporaba datotek, spletni strežnik, fotografije, predvajalnik večpredstavnih vsebin, orodje za trenutno sporočanje in navidezni "hladilnik" na katerem lahko drugi uporabniki puščajo sporočila za lastnika.

    Objavljeno: 17.6.2009
  • BlackBerry Tour

    Družina priljubljenih pametnih telefonov BlackBerry je bogatejša za nov model 9630, imenovan tudi BlackBerry Tour, ki se uvršča nekako med dosedanje modele Curve in Bold. Namenjen je tako potreošnikom kot poslovni rabi, saj združuje tako večpredstavnost, kot dostop do korporativne elektronske pošte in drugih koristnih informacij. Telefon meri 11,2 x 6,2 x 1,4 cm in tehta 130 gramov, podpira pa omrežja EDGE/GPRS in UMTS/HSPA. Vgrajen je 2,44-palčni zaslon LCD z najvišjo ločljivostjo doslej v tovrstnih izdelkih - 480 x 360 pik. Seveda je vgrajena tudi alfanumerična tipkovnica, tokrat s posebej izrezanimi tipkami, ki omogočajo hitrejše in bolj zanesljivo tipkanje. Telefon ima vgrajen sprejemnik GPS, fotoaparat s 3,2 milijoni pik in 256 MB vgrajenega pomnilnika Flash, kar lahko s karticami SDHC povečamo do 16 GB in kasneje celo do 32 GB. Vgrajeni so odjemalci za različne poštne sisteme in storitve za trenutno sporočanje, premore pa tudi orodja za pisarniško poslovanje.

    Objavljeno: 17.6.2009
  • Olympus predstavil novi fotoaparat serije Pen

    Olympusova nekdanja serija analognih aparatov, imenovana Pen, je bila pred leti razred zase pri razmerju kompaktnosti in kakovosti. Sedaj so predstavili njeno digitalno nadaljevanje, imenovano EP-1. Gre za aparat sistema Micro Four-Thirds, ki ga je Olympus razvil skupaj s Panasonicom (katerega Lumix G1 smo v Monitorju že preizkusili).

    Objavljeno: 16.6.2009
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji