• SAP podpira WS-I

    Nemško podjetje SAP je najavilo, da bodo v svojih izdelkih podpirali specifikacijo WS-I Basic Profile 1.0 (BP 1.0), ki bo odslej osnova za njihove spletne storitve. To je pomemben mejnik, saj so prva spletne storitve proizvajalcev izdelkov ERP med najbolj iskanimi in pomembnimi za nadaljnji uspeh te tehnologije. Družba SAP, ki je tudi med vodilnimi člani združenja WS-I, bo tudi aktivno sodelovala pri nadaljnjem razvoju specifikacije in skrbela za ustrezno združljivost. SAP bo WS-I BP 1.0 uporabil v okviru svoje tehnologije NetWeaver, ki je namenjena zlasti povezovanju heterogenih informacijskih okolij.

    Objavljeno: 25.8.2003
  • Microsoft Storage Server 2003

    Microsoft je že skoraj zaključil z razvojem nove različice operacijskega sistema namenjenega za uporabo v omrežnih pomnilniških sistemih NAS. Novi izdelek bo najbrž nosil ime Microsoft Storage Server 2003, namenjen pa je izključno proizvajalcem omrežnih pomnilniških sistemov, kot so Dell, HP, EMC in drugi. Novi operacijski sistem precej povečuje zmogljivost in funkcionalnost omrežnih pomnilniških sistemov, saj podpira združevanje v večje gruče sistemov, napredno kopiranje podatkov in izdelavo pomnilniških slik ter povezljivost prek novih omrežnih standardov, kot je recimo iSCSI. Osnova izdelka je operacijski sistem Windows Server 2003, ki pa so ga nekoliko prilagodili za uporabo v pomnilniških sistemih, predvsem pa izdelali nov tip konzole za upravljanje sistema.

    Objavljeno: 25.8.2003
  • Zmogljivejši Wi-Fi

    Ameriško podjetje Airgo Networks je predstavilo nova integrirana vezja za brezžično komunikacijo po protokoli 802.11, ki povečujejo hitrost, zanesljivost in domet delovanja. Vezje AGN100 naj bi tako z uporabo več anten omogočalo celo skupne hitrosti prenosa podatkov 108 Mb/s, združljivo pa je tudi z napravami 802.11g. Pri uporabi več anten lahko večje prepustnosti pričakujemo tudi v omrežjih 802.11a in 802.11b. Po trditvah družbe Airgo naj bi bil domet signala dve- do šestkrat večji kot pri običajnih brezžičnih napravah.

    Objavljeno: 24.8.2003
  • Najmanjši predvajalnik MP3 z diskom

    Toshiba je na Japonskem predstavila nov predvajalnik digitalne glasbe MP3, ki tehta le 138 gramov. To je doslej najmanjši in najlažji predvajalnik z vgrajenim diskom, saj je za okoli centimeter krajši in tri milimetre tanjši od Apple iPoda. Dimenzije modela Gigabeat G20 so 8,95 x 7,65 x 1,27 cm, vgrajen pa ima 1,8-palčni disk z zmogljivostjo 20 GB. Poleg posnetkov MP3 zna predvajalnik predvajati tudi zapise Windows Media 9, vključno z zaščitenimi vsebinami. Gigabeat G20 ima tudi LCD zaslon velikosti 160 x 86 pik, za prenos podatkov pa uporablja vmesnik USB 2.0. Vgrajeni akumulator naj bi zadostoval za okoli 11 ur delovanja. Oktobra bo naprodaj na Japonskem, načrti za ostanek sveta pa še niso znani.

    Objavljeno: 24.8.2003
  • AMD bo prodajal Athlone 64 tudi pod imenom Athlon XP

    Konec letošnjega leta bo AMD predstavil nove procesorje Athlon XP, ki bodo v bistvu okrnjeni procesorji Athlon 64. Pod delovnimi imeni >>Paris<< in >>Victoria<< nastaja dva modela, ki bosta vsebovala enako jedro, kot prihajajoči procesorji Arthlon 64, le da ne bodo zmogli delovati v 64-bitnem načinu. Novi 64-bitni procesor namreč lahko deluje v treh režimih delovanja in sicer novem 64-bitnem, združljivem 32/64-bitnem in >>starem<< 32-bitnem načinu. Za prva dva potrebuje 64-bitni operacijski sistem, za zadnjega pa ne, saj je ta združljiv z današnjo programsko opremo. Da bi zmanjšali stroške razvoja so se pri AMD-ju odločili, da bodo nekatere izdelke preprosto omejili na 32-bitni režim in jih prodajali pod imenom Athlon XP.

    Objavljeno: 24.8.2003
  • Brezžični USB

    Proizvajalec integriranih vezij Cypress napoveduje nov krmilnik, ki bo omogočal brezžično prenašati signale vmesnika USB. Novo vezje naj bi sprva uporabljali predvsem za brezžično povezavo tipkovnic in mišk na osebni računalnik, vendar so načrti z izdelkom še precej večji. Krmilnik, ki ga imenujejo WirelessUSB LS, za razliko od drugih brezžičnih tehnologij, kot sta IEEE 802.11x in bluetotoh, ni omrežni protokol, temveč zgolj brezžična povezava med dvema točkama. Kljub temu deluje v istem frekvenčnem območju kot ostali dve tehnologiji (2,4 GHz), saj s tem ne potrebujejo dodatnih dovoljenj za uporabo frekvence.

    Objavljeno: 23.8.2003
  • AMD pripravlja naslednika Durona

    AMD naj bi po nekaterih virih podatkov kmalu predstavil nov mikroprocesor, ki bo v spodnjem cenovnem razredu nadomestil danes že skoraj opuščene procesorje Duron in tako vnovič neposredno tekmoval z Intelovimi Celeroni. Procesor, ki je znan pod delovnim imenom Applebread bo zasnovan na podobnem jedru kot Duroni in Athloni, vseboval bo le 64 KB velik drugonivojski predpomnilnik in delovala pri sistemskem vodilu s hitrostjo 266 MHz. Na začetku naj bi bil na voljo z AMD-jevimi oznakami za zmogljivost 1400, 1600 in 1800, stal pa bo le 32 do 47 dolarjev. Kot kaže, bo AMD z njim ciljal le specifične trge, kot sta vzhodna Evropa in južna Amerika, kjer kupna moč ni velika. Drugod bodo še naprej stavili na zmogljivejše procesorje Athlon.

    Objavljeno: 23.8.2003
  • Kyocera Mita Finecam S5R

    Kot številni proizvajalci fotoaparatov je tudi družba Kyocera Mita za jesen predstavila zanimivo novost. Digitalni fotoaparat Finecam S5R prinaša ločljivost 5 milijonov pik ter hitrost snemanja treh fotografij v sekundi. Tu so še 3-kratna optična in 3,7-kratna digitalna povečava, ki botrujeta skupno 11-kratni povečavi, ter napredno stalno samodejno ostrenje.

    Objavljeno: 23.8.2003
  • SAS močnejši v primerjavi s konkurenco

    Kljub temu, da SAS pokriva največji tržni delež na področju izdelkov za podporo odločanju, se na prvi mesti lestvic vodilnih ponudnikov tovrstnih izdelkov redno uvrščata Business Objects in Cognos. To je posledica dejstva, da SAS pokriva v glavnem najbolj zahtevne uporabnike, med tem ko se tekmeca osredotočata na manj zahtevne stranke. Z novo različico SAS 9.1, ki bi naj bila na voljo do konca letošnjega leta, pa namerava tudi SAS ponuditi celovito rešitev in ta bo primerna tudi za manj zahtevne uporabnike. Rešitev bo pokrivala vsa področja poslovne inteligence, vključno z orodji za prenos podatkov v podatkovno skladišče, čiščenjem podatkov, podatkovnim strežnikom in orodji za končne uporabnike.

    Objavljeno: 22.8.2003
  • Sobig se širi najhitreje doslej

    V zadnjih dneh se je po internetu širilo kar nekaj virusnih okužb, rekorde pa je potolkel Sobig.F. Po podatkih družbe MessageLabs, ki prestreza in spremlja pretok elektronske pošte na nekaterih velikih poštnih strežnikih, je virus v manj kot 24 urah okužil 2,6 milijona nadzorovanih sporočil, kar je največ doslej. Za ilustracijo povejmo, da je bilo okuženo vsako 17-to sporočilo, medtem ko je doslej najnevarnejši virus Klez.H dosegel le razmerje 1:138. AOL kot največji ponudnik interneta je v enem samem dnevu preje 31 milijonov sporočil (običajno jih okoli 11 milijonov), od katerih je kar 11,5 milijona vsebovalo Sobig.F. Taka hitrost širjenja sporočil je povzročila številne nevšečnosti, čeprav dejanskih okužb računalnikov ni bilo prav veliko.

    Objavljeno: 22.8.2003
  • Windows XP SP2 šele leta 2004

    Čeprav so mnogi pričakovali drugi komplet popravkov za operacijski sistem Windows XP že konec tega leta, so pri Microsoftu sporočili, da tega ne bo pred drugo polovico leta 2004. To je v nasprotju z dosedanjimi trditvami podjetja, ki je načrtovalo občasne popravke, izdane približno enkrat na leto. Windows XP SP2 bo tako prišel domala dve leti za prvim kompletom popravkov, zato mnogi menijo, da v njem ne bodo le ti ampak tudi nekatere nove funkcionalnosti. Pri Microsoftu take možnosti za zdaj zanikajo, saj so pred časom sporočili, da bodo kompleti popravkov odslej ločeni od novih funkcionalnosti razvitih za operacijski sistem.

    Objavljeno: 22.8.2003
  • Canon EOS 300D

    Canon je predstavil novi digitalni zrcalnorefleksni (SLR) fotoaparat EOS 300D z ločljivostjo 6,3 milijona pik, ki z razmeroma ugodno ceno cilja na širok krog ljubiteljev fotografije. EOS 300D združuje preizkušene zmogljive tehnologije, kot je sedemtočkovno, hitro napovedovalno samodejno ostrenje, hitrost fotografiranja 2,5 posnetka na sekundo, 35-consko merjenje ter slikovni procesor DIGIC.

    Objavljeno: 22.8.2003
  • Nova dimenzija miškinega koleščka

    Microsoft je napovedal, da bo nova generacija mišk, ki pridejo na trg septembra, že vsebovala tehnologijo >>nagiba koleščka<<. Nove miške bodo tako imele dodatno funkcionalnost, saj bo kolešček za vertikalno premikanje sedaj mogoče nagibati tudi v levo in desno ter se tako premikati tudi v horizontalni smeri. Po prepričanju razvijalcev naj bi ta funkcija bila uporabna predvsem pri delu z velikimi razpredelnicami in spletnimi stranmi, zagotovo pa bo prav prišla tudi navdušencem nad računalniškimi igrami. Pri konkurenčnem proizvajalcu mišk Logitech nimajo podobnih načrtov, saj so mnenja, da je bolj uporabna možnost pritiska na kolešček, česar nove Microsoftove miške ne bodo omogočale.

    Objavljeno: 21.8.2003
  • Business Objects kupuje Crystal Decisions

    Podjetje Business Objects, eno izmed vodilnih ponudnikov rešitev na področju poslovne inteligence, namerava do konca letošnjega leta kupiti podjetje Crystal Decisions, ki izdeluje rešitve za poslovno poročanje. Po združitvi namerava Business Objects ohraniti večino izdelkov Crystal, saj so ti namenjeni širokemu krogu izdelovalcev poslovnih poročil, med tem ko so orodja Business Objects namenjena bolj poslovnim uporabnikom in omogočajo analizo podatkov, zato se uporabnost izdelkov obeh podjetij v glavnem ne prekriva.

    Objavljeno: 21.8.2003
  • Podjetje CREA ponuja rešitev za upravljanje poslovnih procesov

    Podjetje CREA je postalo pooblaščeni prodajalec podjetja Ultimus, izdelovalca programske rešitve za upravljanje poslovnih procesov (BPM - Business Process Management) in delovnih tokov Ultimus Workflow Suite. Rešitev omogoča izboljševanje poslovnih procesov s pomočjo metodologije Six Sigma v podjetjih in ustanovah vseh velikosti. CREA bo svojim kupcem poleg rešitve Ultimus Workflow Suite nudila tudi namestitev zbirke podatkov, povezovanje z obstoječimi informacijskimi viri, oblikovanje sistemov za varno upravljanje z dokumenti in svetovanje pri prenovi poslovnih procesov.

    Objavljeno: 21.8.2003
  • Sun načrtuje procesorje z več jedri

    Podjetje Sun za naslednje leto načrtuje predstavitev mikroprocesorjev nove družine >>h series<<, ki vsebujejo dve jedri. Pri tem je zanimivo, da novi procesorji z delovnim imenom Gemini ne bodo temeljili na jedru današnjih procesorjev UltraSparc III, temveč na starejših jedrih modelov UltraSparc II, ki jih je Sun nehal razvijati leta 1999. Razlog Za tako odločitev je predvsem ve dejstvu, da so s takim jedri procesorji lahko energijsko zelo varčni, kar je skupaj z majhno stopnjo segrevanja predpogoj za učinkovito uporabo v strežniških rezinah, na katere Sun pravzaprav cilja z novo generacijo procesorjev.

    Objavljeno: 21.8.2003
  • Nov Microsoft Smartphone tajvanske izdelave

    Ameriška agencija za telekomunikacije FCC je objavila podrobnosti o novem modelu pametnega telefona z Microsoftovim operacijskim sistemom Smartphone 2002, ki ga izdeluje tajvansko podjetje Chi Mei Communication Systems. Telefon deluje v GSM omrežju, kar pomeni, da bo najbrž kmalu na voljo tudi v Evropi.

    Objavljeno: 20.8.2003
  • Novi predvajalniki mp3 iz prenovljenega Ria

    Iz groba potegnjen Rio, ki ga je po stečaju podjetja Sonic Blue kupila združba D&M Holdings, je predstavil nove predvajalnike digitalne glasbe. Rio je bilo prvo podjetje, ki je pričelo prodajati samostojne predvajalnike za posnetke MP3 in tudi dobilo tožbo, ki jo je zoper njih sprožilo ameriško združenje glasbenih založnikov RIAA.

    Objavljeno: 20.8.2003
  • Microsoft Office 2003 -- datum izida in cene

    Microsoft je objavil, da bo nove pisarniške pakete programov Office 2003 začel prodajati 21 oktobra, obenem pa so objavili tudi natančen spisek različic in cene. Kot so pričakovali analitiki, bodo cene novega paketa identične tistim nedavno znižanim, ki trenutno veljajo za sedanji Office XP. Osnovna različica Standard Edition bo tako v ZDA stala 400 dolarjev, Professional Edition pa 500 dolarjev. Še naprej bodo v ZDA (pa tudi drugod) prodajali izobraževalno različico za 150 dolarjev.

    Objavljeno: 20.8.2003
  • Intelova razvojna pot

    Intel načrtuje niz novih procesorjev in sistemskih naborov, s katerimi bo skušal ohraniti in povečati zanimanje kupcev. Glavna novost, ki jo pričakujemo pred koncem leta je procesor Prescott, naslednik sedanjih Pentiumov 4, ki še nima dokončnega imena. Glavna značilnost novega procesorja bo 90-nanometrska arhitektura, ki bo omogočala višje delovne takte - na začetku 3,2 in 3,4 GHz, v prvi polovici 2004 pa še 3,6 in 3,8 GHz. Po sedanjih načrtih naj bi do konca leta 2004 ta procesor dosegel takte 4 oziroma 4,4 GHz.

    Objavljeno: 20.8.2003
  • Dobri črv

    Po napadu virusa MSBlast se je na spletu pojavila njegova mutacija, ki pa presenetljivo Microsoftovo ranljivost v okolju Windows popravi z namestitvijo ustreznega popravka. MSBlast.D (Worm_MSBlast.D oziroma W32.Welchia ali W32/Nachi), kot se imenuje mutirana različica virusa, je najbrž prva tovrstna nevšečnost, ki v računalniškem sistemu ne povzroči škode, temveč napako celo popravlja (toda ne na vseh računalnikih in samo v primerih, če računalnik že ni bil okužen z originalnim MSBlastom). Nekateri so virus zato že imenovali za >>dobrega črva<<.

    Objavljeno: 20.8.2003
  • Finančniki omejujejo klepetalnice in spletno pošto

    Ena največjih ameriških bank, Merrill Lynch je sledila drugim korporacijam iz finančne branže ter svojim 48 tisoč zaposlenim onemogočila uporabo spletne elektronske pošte kot jo ponujajo Yahoo!, MSN, AOL in drugih ponudniki dostopa do spleta. Poleg spletne elektronske pošte so prepovedali tudi dostop do spletnih forumov in klepetalnic, glavni vzrok za to prepoved pa leži v zahtevah po večji varnosti podatkov in zaščiti pred virusi.

    Objavljeno: 19.8.2003
  • Zone Labs ščiti tudi neposredno sporočanje

    Podjetje Zone Labs, najbolj znano po programskem požarnem zidu Zone Alarm, je kupilo podjetje IMsecure, ki razvija rešitev za zaščito komunikacij pri neposrednem sporočanju preko najpopularnejših programov. Njihov zadnji izdelek IMsecure Pro 1.0 je že pričel tržiti Zone Labs za 20 dolarjev. IMsecure Pro blokira viruse in neželena sporočila pri neposrednem sporočanju, poleg tega pa omogoča tudi šifriranje podatkov pri prenosu in blokiranje ključnih podatkov. Zone Labs sicer namerava pričeti vgrajevati zaščito za neposredno sporočanje tudi v svoj osrednji izdelek Zone Alarm, vendar po napovedih podjetja zgolj v plačljivo različico.

    Objavljeno: 19.8.2003
  • Sony prvi z 8 milijoni pik

    Sony je predstavil digitalni fotoaparat, ki kot prvi na svetu nudi tipalo z ločljivostjo osem milijonov pik. Fotoaparat Cybershot DSC-F828 se postavlja na vrh ponudbe Sonyevih izdelkov, namenjen pa je polprofesionalni rabi, čeprav z ne pretirano visoko ceno utegne primamiti tudi ljubitelje fotografije. Poleg visoke ločljivosti je glavna značilnost novega modela tipalo CCD, ki zajema štiri barve in fotografije tako še bolj približuje človeškemu dojemanju trenutnih svetlobnih pogojev. To so dosegli tako, da so filtriranju rdeče, zelene in modre barve dodali še pike za filtriranje turkizne (emerald) barve, tako da procesor procesira štiri barve (shema RGB+E) in jih šele nato zdrži ponovno v navadno tribarvno shemo.

    Objavljeno: 19.8.2003
  • Palm zamenjuje ime družbe

    Podjetje Palm, ki se je pred časom odločili razdeliti družbo na dva dela (ločen razvoj in proizvodnja operacijskega sistema in strojne opreme), je spremenilo ime družbe, da bi s tem podkrepili nov zagon. Oddelek, ki bo odslej skrbel za ročne računalnike, bo nosil ime PalmOne. Prehod bodo opravili jeseni, ko bodo zaključili s prevzemom doslej glavnega tekmeca Handspirng in povsem osamosvojili družbo za razvoj operacijskega sistema PalmOS, ki nosi ime PalmSource. Od tedaj naprej bodo operacijskemu sistemu pravili zgolj Palm, medtem ko bodo proizvajalci strojne opreme lahko svoje sisteme imenovali >>Palm powered<<.

    Objavljeno: 19.8.2003
  • SCO napada GPL

    SCO je na svoji uporabniški konferenci odgovoril na protitožbe družb IBM in RedHat z najavo, da nameravajo na sodišču dokazati nelegalnost licenc GPL (General Public Licence), ki so temelj za distribucijo in uporabo operacijskega sistema Linux in številnih drugih programov z odprto kodo. Advokati družbe SCO trdijo, da je licenca GPL v nasprotju z veljavno ameriško zakonodajo, ki določana načine za distribucijo in pravice uprave programskih izdelkov.

    Objavljeno: 19.8.2003
  • Več kot 13 milijard za varnost

    S prodajo varnostnih izdelkov v podjetjih naj bi po napovedih družbe Datamonitor do leta 2006 ustvarili 13,5 milijarde dolarjev. Lani je bil izkupiček skoraj dvakrat manjši (7,1 milijarde dolarjev). Prodaja naj bi se najbolj povečala na področju zaščite pred vdori (intrusion protection), izkoriščanja šibkih točk (vulnerability assessment) in orodij za upravljanje z varnostjo (security management tools). Največji delež prodaje naj bi še naprej zadržale ZDA s skoraj 7-milijardnim izkupičkom, najhitreje rastoča trga pa bosta latinsko-ameriško in azijsko-pacifiško. Evropa, Bližnji vzhod in Afrika (EMEA) naj bi v letih 2002-2006 ustvarili 18-odstotno povprečno letno rast.

    Objavljeno: 18.8.2003
  • E-trgovanje, piškotki in zasebnost

    Konec oktobra 2003 bo začela veljati direktiva EU na področju zasebnosti v elektronskem komuniciranju. Direktiva obravnava predvsem neželeno elektronsko pošto (spam), dotika pa se tudi uporabe piškotkov (cookies), ki jih lastniki spletnih strani večinoma brez vednosti obiskovalcev shranijo na njihovih diskih. Od letošnje jeseni naprej bodo morali lastniki spletnih strani vse svoje obiskovalce seznaniti s tem, kaj so piškotki in jih bodo lahko namestili na uporabnikov disk le s privoljenjem.

    Objavljeno: 18.8.2003
  • Namesto Office 2003 Standard raje Professional

    Pri Microsoftu so nepričakovano predstavili možnosti nadgradnje pisarniške zbirke Office Standard v Office 2003 Professional. Promocija je namenjena poslovnim uporabnikom, ki so podpisali kontroverzno licenčno pogodbo, katera je v minulem letu burila duhove v industriji IT.

    Objavljeno: 18.8.2003
  • Novo združenje za odprto kodo

    Skupina zagovornikov odprte kode pripravlja ustanovitev novega interesnega združenja, ki bo skrbelo za promocijo in ščitenje interesov ponudnikov in izdelkov z odprto kodo. Združenje Open Source And Industry Alliance (OSAIA) naj bi med drugim tudi skrbelo za lobiranje v različnih drugih institucijah in tvorno prispevalo pri snovanju temeljev za obstoj in nadlajni razvoj odprte kode. Ustanovitelji združenja so številni znani predstavniki iz skupnosti odprte kode, med katerimi Bruce Perns, Chris DiBona in Tony Stanco.

    Objavljeno: 18.8.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji