• Naslednik tehnologije SSD?

    Na Univerzi v Kaliforniji v San Diegu (UCSD) menijo, da je prihodnost pomnilniških enot v elektronskih vezjih PCM (phase-change memory), ki obetajo precej večje hitrosti prenosa in krajše odzivne čase, kot današnje tehnologije SSD s pomnilniki Flash RAM. V ta namen so razvili posebne pomnilniške module z imenom Moneta Onyx, ki jih priključimo na računalnik prek vodila PCI Express. Pri Moneti ne gre le za spremembo pomnilniške tehnologije, temveč tudi za skrbno predelavo vmesnikov, ki zagotavljajo hiter prenos podatkov.

    Objavljeno: 14.6.2011
  • Vroče platforme za razvijalce

    Analitik investicijske banke Piper Jaffray je na Applovi razvojni konferenci WWDC opravil zanimivo anketo med razvijalci za mobilne platforme, ki morda najbolje ponazarja trenutno stanje priljubljenosti različnih mobilnih platform. Gene Munster je skupno izprašal 45 naključno izbranih razvijalcev in prišel do zanimivih rezultatov, zlasti če primerjamo današnje podatke s podobno raziskavo, ki jo je opravil pred tremi leti.

    Objavljeno: 14.6.2011
  • Iz našega Bloga: snemanje oddaje MonitorTV

    Na našem blogu si lahko ogledate nekaj fotografij iz tokratnega snemanja oddaje MonitorTV. Kot je vidno smo se posvetili predvsem GPS napravam.

    Objavljeno: 13.6.2011
  • Apple načrtuje "vesoljsko ladjo"

    Če ste se spraševali, kaj namerava narediti Apple z milijardami dolarjev, ki jih je zaslužil z rekordno prodajo izdelkov v zadnjih letih, postaja vsaj za del te vsote zdaj nekoliko bolj jasno. Medtem, ko je večina sosedov v Silicijevi dolini krčila svoje nepremičnine zaradi gospodarske krize, je Apple potihem kupoval zemljišča v soseski. Tako so od družbe HP kupili kar okoli 92 hektarjev veliko zemljišče, na katerem želijo postaviti svoj novi dom.

    Objavljeno: 13.6.2011
  • InFocus Mondopad - 55-palčna tablica

    Podjetje InFocus, sicer znano po svojih projektorjih, je predstavilo križanca med televizorjem, pametno tablo in tabličnim računalnikom, ki so mu dali ime Mondopad. Izdelek premore 55-palčni zaslon z ločljivostjo 1920 x 1200 pik, ki je občutljiv na dotik in ga krmilimo podobno, kot današnje tablične računalnike. Pri InFocusu so v ta namen razvili poseben uporabniški vmesnik, ki sicer v ozadju uporablja okolje Windows 7, vendar v ospredje postavlja kretnje in krmiljenje programov z dotikom.

    Objavljeno: 13.6.2011
  • Asus EeePad prehitel vse tablice, razen iPada

    Tajvansko podjetje Asus trdi, da bodo z junijsko pošiljko modela EeePad prehiteli vse konkurente. Če odštejemo podjetje Apple, seveda. Inovativna tablica, ki se zlahka transformira v pravi prenosnik, je res takoj po prihodu na trg postala zelo iskano blago, a razprodane količine še ne pomenijo velikega uspeha, saj je najbolj pomembno to, kakšne so te prodajne številke. Proizvajalci tablic se namreč srečujejo z izrednim pomanjkanjem sestavnih delov in zato na trg pošljejo mizerne začetne količine svojih izdelkov. Zaradi naštetega je bil EeePad Transformer v ZDA, kjer je Asus začel s prodajo v aprilu, že spočetka zelo iskan.

    Objavljeno: 12.6.2011
  • Najboljši Google Doodle

    Najbrž ste opazili, da Google ob posebnih dnevih spremeni svoj logo. Takrat nas na vstopni strani namesto logotipa pričaka prava mala mojstrovina, ki ji pravijo Doodle. Spremembo običajno odstranijo po 24-ih urah in stvari se vrnejo v normalo. Na 96. rojstni dan kitarskega inovatorja Les Paula so pričarali logo, na katerega se je dalo brenkati in svoje umotvore celo posneti. Uporabniki s(m)o bili tako navdušeni, da je bil 9. junij odločno prekratek. Zahtevam na spletu se je Google najprej vdal z dodatnim dnevom življenja priljubljenega Doodla, a mu je sedaj namenil kar posebno stran. Kako stvar deluje, lahko vidite na priloženem video posnetku ali stvar na spodnji povezavi preizkusite sami.

    Objavljeno: 12.6.2011
  • Aretacije v Španiji grožnja za Sony?

    Španska policija je priprla tri posameznike, osumljene sodelovanja pri napadu na Sonyeve strežnike. Razvpiti napad je japonsko korporacijo stal ogromno denarja in prizadejal nepopravljivo škodo njihovemu ugledu. Sony se je na novico o prijetju odzval medlo, saj naj bi trojica pripadala zloglasni skupini Anonymous, ki je kmalu po akciji v Španiji na svojem blogu objavila sliko s filmskim znakom za maščevanje (V za Španijo) ter pripisom Pričakujte nas!

    Objavljeno: 11.6.2011
  • 3D monitor, ki bo podpiral igranje v dvoje

    Na sejmu E3 je Sony predstavil 24 palčni HD monitor, namenjen predvsem igranju 3D iger. Za slabih petsto dolarjev bomo poleg monitorja dobili še kabel HDMI in seveda ustrezna očala (dodatna bodo veljala dodatnih 70 dolarjev). Posebnost dotičnega modela bo podpora igranju v dvoje. S predstavitvijo so Japonci pustili pozitiven vtis, pozabili so le pojasniti, kako stvar deluje. Stereoskopija pri omenjenem modelu bo delovala tako, da bodo očala ob prikazu desne slike zatemnila levo lečo in obratno. Pri uporabi dveh parov očal bo potrebno na njih poiskati poseben gumb. Ob pritisku nanj bodo očala prikazovala na obeh lečah bodisi levo bodisi desno sliko in tako omogočila igranje v dvoje. Monitor bo naprodaj jeseni.

    Objavljeno: 11.6.2011
  • Kinect za manjše dnevne sobe

    O Microsoftovem dodatku Kinect, ki navdušuje z inovativnim načinom nadzora, je bilo prelitega že ogromno črnila. Na žalost je za tovrstno mahanje pred televizorjem poleg konzole treba imeti res veliko dnevno sobo, saj za uspešno prepoznavo Kinect zahteva, da smo od njega oddaljeni skoraj tri metre. Takšne zahteve Američanom očitno ne povzročajo težav, ostalim pa je priskočilo na pomoč podjetje Nyko. Za 29,99 dolarjev prodajajo dodatek Zoom for Kinect, ki omogoča, da zahtevano razdaljo prepolovimo. Vsekakor ceneje kot večja dnevna soba.

    Objavljeno: 11.6.2011
  • Dvoboj dvojedrnikov

    Dvoboj vrhunskih dvojedrnih telefonov Samsung Galaxy S II in HTC Sensation. V torek, v posebni številki Monitorja. (sodeluje tudi iPhone 4 ;)

    Objavljeno: 10.6.2011
  • Samsung kupuje Nokio?

    Prejšnji teden smo pisali o špekulaciji glede nakupa finskega proizvajalca prenosnih telefonov s strani velikana iz Redmonda. Za Nokio so Američani baje ponujali 19 milijard zelencev. Slednje ni bilo dovolj, ker naj bi Nokia pričakovala več. Če je Microsoft v tekmi za Skypom zmagal, se mu hitro utegne zgoditi, da pri nakupu Nokie izgubi, saj naj bi se zanjo zanimal tudi Samsung. Wall Street Journal celo trdi, da so pri Samsung Electronics že poslali ponudbo na finski naslov. Slednje predstavnika obeh podjetij zanikata, a nesporno dejstvo ostaja, da se zaradi slabših poslovnih rezultatov in sive napovedi za prihodnost Finci prodajajo. Kdo bo srečni kupec, bo bržkone znano v prihodnjih tednih.

    Objavljeno: 10.6.2011
  • WebOS za sladokusce

    Znan je datum prihoda težko pričakovane tablice z operacijskim sistemom WebOS, na katero smo v vojni med iOS in Androidom kar nekako pozabili. Spodobna alternativa omenjenima velikanoma pride skupaj s tablico HP TouchPad v trgovine prvega julija. Datum velja za ZDA, medtem ko jo bomo v Evropi ugledali nekaj dni kasneje. Naprava velikosti iPada bo z njim delila tudi ceno. Različica s pomnilnikom 16 GB je ocenjena na 499,99 dolarja, sto dolarjev več pa nam HP shrambo podvoji. Dodatne informacije o tablici najdete na spodnji povezavi.

    Objavljeno: 10.6.2011
  • Nikoli več brez ključev

    Avtomobilsko podjetje Volvo je predstavilo mobilno aplikacijo za oddaljen dostop do avtomobila. Vsi lastniki modelov z letnico 2012 ali več bodo deležni priboljškov za telefone z operacijskim sistemom iOS ali Android. Poleg novega avtomobila ter ustreznega prenosnega telefona zahteva aplikacija storitev Volvo on Call, ki je za zdaj na voljo le v trinajstih evropskih državah. Inovativen dostop do klicnega centra za pomoč na cesti želi korporacija sčasoma uvesti v vseh državah, kjer so prisotni. Aplikacija za pametne telefone razširi koncept Volvo on Call, tako da lahko uporabnik z njeno pomočjo med drugim na daljavo odklepa ali zaklepa vrata na avtomobilu, preveri lokacijo vozila, vključi gretje, preveri količino goriva, pregleda rezultate potovalnega računalnika, izvede osnovni pregled avta ali nastavi protivlomni mehanizem, ki nemudoma sporoči morebitno nečedno dejanje lastniku.

    Objavljeno: 9.6.2011
  • iPhone 4 od jutri pri Simobilu

    Simobil je pred kratkim napovedal, da bo kot prvi ponudnik pri nas začel z uradno prodajo Applovega pametnega telefona. Danes pa so poslali uradno sporočilo, da prodaja tako iPhone 4 kot starejšega modela 3GS steče jutri, torej v petek, 10. junija. Takrat bodo tudi prodajna mesta odprta dlje, in sicer do 22:00.

    Objavljeno: 9.6.2011
  • Facebook prepozna obraze

    Socialno omrežje Facebook, katerega člani dnevno objavijo 100 milijonov fotografij, je bogatejše za novo funkcionalnost v obliki prepoznavanja obrazov. Tovrstna tehnologija v ozadju je bila do sedaj dostopna le v Združenih državah Amerika, a jo je podjetje Facebook potihoma omogočilo tudi na računih drugih uporabnikov. Pod Privacy Settings je dodana možnost Suggest photos of me to friends (Nastavitve zasebnosti / Uredi nastavitve / Stvari, ki jih delijo ostali / Predlagaj moje slike prijateljem). Sistem primerja med seboj že označene fotografije posameznika in predlaga prijateljem tiste, ki oznake še nimajo. Komur takšno poseganje v zasebnost ni všeč, lahko orodje izklopi.

    Objavljeno: 9.6.2011
  • OnLive na tablicah

    Oblačna igričarska storitev OnLive je na sejmu E3 dodala v svoj repertoar igranje na tablicah. Sistem igranja ostaja enak. Izračunavanje logike se izvaja na strežniku, medtem ko se v odjemalca po hitri internetni pipici pretaka le video. Za uslugo uporabnik plačuje mesečno najemnino ali kupuje naslove posamezno. Za igranje potrebuje posameznik le internet in napravo sposobno prikaza, po novem je to lahko tudi tablica. OnLive na sončni strani Alp sicer ni dostopen, a to ni razlog, da si ga ne bi želeli.

    Objavljeno: 9.6.2011
  • Wii U šele leta 2012

    Na sejmu E3 v Los Angelesu se je končala še zadnja od velikih tiskovnih konferenc. Nintendo je na njej razkril podrobnosti o naslednjem orožju, ki ga bo uporabil v vojni proti nasprotnikoma. Podjetji Sony in Microsoft se bosta znašli v boju z novo inkarnacijo konzole Wii. Japonski inovator se zopet ni izneveril. Čeprav tehničnih specifikacij naprave Wii U niso razkrili, je nemir med prisotnimi tokrat sprožil nenavadni kontroler. Ta bo neke vrste tablica z zaslonom, občutljivim za dotik, s kamero, analognima gobicama ter z zaznavanjem gibanja (žiroskop). Na demonstraciji so prikazali sodelovanje obeh zaslonov, tablice in televizorja, ter obelodanili datum prihoda v trgovine. Nasprotno s pričakovanji bomo novi Wii lahko kupili šele leta 2012.

    Objavljeno: 8.6.2011
  • 3DS končno več kot le igrača

    Zadnja ročna konzola podjetja Nintendo, 3DS, je včeraj odrasla. Uporabnikom je bila omogočena dolgo pričakovana nadgradnja sistema, ki prinaša v prvi vrsti spletni brskalnik. Brskanje je omogočeno na obeh zaslonih, kjer zgornji na določenih spletnih naslovih prikaže vsebino tudi v treh dimenzijah. Takšnih strani je za zdaj še premalo, a to vseeno ne zmanjša uporabne vrednosti novega orodja. Poleg brskalnika je Nintendo poskrbel tudi za nadaljnje praznjenje mošnjička, saj je dodal digitalno tržnico eShop. Za pokušino si lahko uporabniki prenesejo brezplačno igro Excitebike 3D ali aplikacijo z obogateno resničnostjo Pokedex 3D. Med ponudbo najdemo še nekaj klasik iz Gameboya ter katalog iger DSiWare. Nakup z našimi kreditnimi karticami je možen.

    Objavljeno: 8.6.2011
  • Apple iOS 5

    Apple v tekmi za prestol na področju mobilnosti ne popušča in je na konferenci za razvijalce predstavil že peto generacijo operacijskega sistema iOS, ki ga uporabljajo telefoni iPhone, tablice iPad, večpredstavni predvajalniki iPod Touch in v nekoliko modificirani različici tudi Apple TV. Apple novo različico označuje kot velik korak naprej, prinaša pa več kot 200 večjih in manjših sprememb glede na obstoječi operacijski sistem. Za dosedanje uporabnike je pomembno tudi to, da bo nova različica, ki bo v končni različici nared v začetku jeseni, povsem združljiva s široko paleto dosedanjih naprav, vključno s telefoni iPhone 3 in tablicami iPad 1.

    Objavljeno: 7.6.2011
  • Razširjeni Kinect

    Na E3 v Los Angelesu je Microsoft predstavil nadaljevalne načrte za zelo uspešen dodatek igralni konzoli Xbox 360, Kinect. Zaznavanje gibanja se bo še poglobilo, saj bo napravica upoštevala glasovne ukaze, kretnje z roko in celo premikanje prstov. Nova nadzorna plošča, podobna tisti iz Windows Phone 7 ali napovedanih Oken 8, bo reagirala na zvok. Če ji bomo na primer ukazali "Xbox news«, se bo vsebina na zaslonu osvežila skladno z našimi željami. Poleg sistemskega nadzora bo glasovno vodenje vključeno v nekatere izmed prihajajočih iger. Zabavna je tudi storitev Kinect Fun Labs, ki med drugim s pomočjo kamere ustvari digitalni alter-ego igralca. Slednji posnema lastnikovo mimiko obraza, medtem ko skače naokoli oblečen v njegova oblačila. Kinect Fun Labs je zbirka eksperimentov, kjer ustvarjalci skušajo predstaviti nove načine uporabe Microsoftove naprave. Vsi našteti priboljški naj bi na konzolo prišli z jesensko nadgradnjo programske opreme.

    Objavljeno: 7.6.2011
  • Playstation Vita

    Sony je na tiskovni konferenci v sklopu sejma E3 predstavil napovedovano prenosno konzolo, ki se po novem imenuje Vita. Naslednik konzole PSP ima pet palčni OLED zaslon, občutljiv za dotik, ki digitalno vsebino prikazuje v ločljivosti 960 x 544 pik. Vita ima zvrhan koš kontrol, poleg standardnih gumbov še analogni gobici, za dotik občutljiv hrbet, senzorje nagiba ter dve kameri. Najmočnejša prenosna konzola s procesorjem na štirijedrni pogon (ARM Cortex A9) bo na trg prišla koncem letošnjega leta in bo stala vsaj 249 dolarjev. Toliko bo namreč cena brezžične različice, medtem ko bo različica s 3G povezljivostjo še za petdesetaka dražja.

    Objavljeno: 7.6.2011
  • Applove novotarije

    Prvi dan Applovega srečanja razvijalcev (WWDC) so predstavniki podjetja, na čelu z gospodom Jobsom, stregli z napovedmi kot po tekočem traku. Najprej so predstavili novi različici obeh operacijskih sistemov. Mobilni iOS 5 bo ugledal luč sveta jeseni in bo predstavljal prelomno nadgradnjo, ki naj bi prenosne naprave z logotipom jabolka učvrstila na vodilnem mestu. iTablica ter iFon bosta deležna novega sistema obveščanja, ki bo kot jajce jajcu podoben tistemu na androidnih napravah. Prav tako bodo jabolčniki vgradili v operacijski sistem lastno trafiko in možnost kasnejšega branja spletnih strani. Oboje na iOS napravah poznamo že sedaj, a Apple kani zadevi še izboljšati, zato se sedanjemu prodajalcu revij (Zinio) ter pripomočku za prijaznejše branje (Instapaper) že tresejo hlače. Od drugih poglavitnih novosti naj izpostavimo brezžično posodabljanje, deljeno tipkovnico in integracijo sporočilnika Twitter.

    Objavljeno: 7.6.2011
  • Novela o domačem piratstvu

    V državnem zboru je svoj prvi krog obravnave uspešno zaključil predlog novele kazenskega zakonika. Največ sprememb se navezuje na gospodarski kriminal. Med njimi je drobni popravek, ki bo dodobra spremenil spletne navade uporabnikov, vajenih brezplačnih filmov, glasbe, iger ter programske opreme. Sprememba namreč črta staro besedilo, kjer je kriminalizirana uporaba na črno pridobljenih dobrin z namenom prodaje. Po novem bo prepovedana prav vsaka uporaba naštetih avtorsko zaščitenih vsebin. Če se bo teh nabralo za večjo premoženjsko vrednost (nad 5000 evrov), bo tovrstni prestopek lahko kaznovan z zaporom do treh let. Poleg tega naj bi v določenih primerih take kršitelje tudi civilno preganjali in bi tožniki lahko zahtevali do 200 odstotkov povečano običajno nadomestilo za uporabo.

    Objavljeno: 6.6.2011
  • Objavljeno: 6.6.2011
  • Applov teden

    Prihajajoči teden, ki se začenja z novima porazoma Federerja proti Nadalu in naše vlade proti volivcem, bo poln novic iz našega področja. Nič čudnega, saj sta se danes začela dva velika tehnološka dogodka. Če bo E3 bolj igričarsko naravnan in ob pomanjkanju sveže strojne opreme pričakovano skop z novostmi, tega za WWDC (Apple Worldwide Developers Conference) nikakor ne moremo trditi. Vse oči so uprte v San Francisco, ker je tudi največjemu brezbrižnežu jasno, da se pri Applu kuha nekaj velikega. Slednje so prvi spoznali borzniki, saj so delnice podjetja iz Cupertina zopet poskočile. Skok je bil tako velik, da Applova tržna vrednost po novem presega Microsoft in Intel skupaj. O dogajanju iz obeh omenjenih srečanj vas bomo sproti obveščali.

    Objavljeno: 6.6.2011
  • Glasbeni album prihodnosti

    Islandska pevka Björk bo sedmi album z naslovom Biophilia izdala na čisto poseben način. Poleg običajne zgoščenke bo luč sveta ugledala istoimenska aplikacija za tablico iPad. Uporabniki naprav z logotipom jabolka bodo na ta način lahko pesmi podrobneje spoznavali, saj bodo predstavljene z dodatnimi multimedijskimi vsebinami. Poleg tega bo vsako pesem moč predrugačiti po svoje. Aplikacija bo živela lastno življenje, ker naj bi jo tako razvijalci kot pevka sama nenehno dopolnjevali.

    Objavljeno: 6.6.2011
  • Disk Wi-Drive za iPhone in iPad

    Podjetje Kingston je predstavilo novo zunanjo pomnilniško enoto, ki je narejena specifično za rabo z Applovimi mobilnimi napravami iPhone, iPad in in iPod Touch. Zunanja enota z imenom Wi-Drive nudi 16 GB oziroma 32 GB dodatnega prostora, napaja pa se prek vgrajenega akumulatorja. Z enim polnjenjem lahko računamo na neprekinjeno rabo približno do štirih ur.

    Objavljeno: 5.6.2011
  • Tablica s 3D zaslonom

    Na sejmu Computex so skoraj neopazno predstavili referenčni tablični računalnik, ki uporablja zaslon s 3D tehniko brez očal. Gre za prototip, nastal pri ameriškem podjetju MasterImage 3D, specialistu za 3D tehnologijo, ki na ta način išče partnerje za serijsko proizvodnjo. Tablica z imenom Cell je zasnovana na procesorju Texas Instruments OMAP 4, zaslon pa je prispeval MasterImage 3D, v katerem je pomemben investitor korejski Samsung.

    Objavljeno: 4.6.2011
  • Iz našega Bloga: Z Googlom in avtobusom po Ljubljani

    Kdo bi vedel zakaj, a ta novica nas je kar nekako obšla – Google po novem (in to že več kot mesec) v svoji storitvi Maps omogoča tudi izračun poti z avtobusi po Ljubljani.

    Objavljeno: 3.6.2011
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji