• Dnevi slovenske informatike 2015

    Prejšnji teden se je v Portorožu odvijala 21. konferenca Dnevi slovenske informatike z naslovom "Razvijamo danes za jutri". Letošnja konferenca je bila na novo zasnovana in se je oddaljila od prvotnega koncepta strokovnega srečanja slovenskih informatikov, saj je bila namenjena pridobivanju praktičnih informacij in poglabljanju poslovnih stikov izven krogov informatikov. 

    Objavljeno: 26.4.2015 09:00
  • Kickass torrents zopet menjava domeno

    Trenutno najpopularnejša spletna stran za izmenjavo datotek preko bittorrenta, Kickass torrents, je napovedala prehod na vrhnjo domeno .im (Isle of Man), znotraj enega dneva se ponovno seli. Sedaj je na vrsti Kostarika, torej Kat.cr.

    Objavljeno: 25.4.2015 12:00
  • Lenovo predstavil telefon K80

    Pro Lenovu so predstavili telefon K80, gre za enega izmed prvih telefonov s kar 4 GB pomnilnika. Naprava uporablja Intelov Atom procesor s taktom 1,8 GHz, zaslon meri po diagonali 5,5 palcev, ločljivost je FullHD. Za podatke je na voljo 64 GB prostora, presenetljivo velik je akumulator, kar 4000 mAh - to se lahko primerja z marsikaterim prenosnikom. Je pa posledično telefon malenkost debelejši, v globino meri 8,5 milimetrov.

    Objavljeno: 25.4.2015 12:00
  • Huawei P8 na kitajskem razprodan v prvem dnevu

    Telefon Huawei P8 naj bi naslednji mesec prišel tudi v Evropo, na kitajskem se je razprodal že v prvem dnevu prodaje. Na voljo je bil le preko njihove spletne trgovine, kjer velja dobrih petsto evrov. Telefon ima 5,2 palčni zaslon, uporablja procesorsko vezje Kirin 930, vgrajenih je 3 GB pomnilnika. Za uporabniške podatke je na voljo 16 GB prostora, akumulator ima zmogljivost 2680 mAh. Gre za zelo tanek telefon, meri le 6,4 mm, na njem je naložen Android 5.0 z Huaweijevo preobleko EMUI 3.1. Oblikovno telefon močno spominja na Applovega iPhone 6 oziroma 6+.

    Objavljeno: 25.4.2015 09:00
  • Android, ki urinira na jabolko

    V Google Maps so uporabniki odkrili nekoliko nenavadno (nekateri bi rekli tudi neokusno) podobno - robotka, sicer logoti sistema Android, ki urinira na Applov logotip. V času pisanja je slika še vidna, a le v pogledu na zemljevid (torej se je v satelitskih slikah ne vidi), konkretno v Pakistanu.

    Objavljeno: 24.4.2015 17:00
  • Acer predstavil dve novi tablici

    Pri Acerju so na novinarski konferenci v New Yorku med drugim predstavili dve novi tablici z Intelovimi procesorji. Cenejša je Iconia One 8, kjer gre za osem-palčno napravo z zaslonom ločljivosti 1280 × 800 pik. Ohišje bo v debelino merilo slab centimeter, v uporabi bo štiri-jedrni procesor Atom (Z3735G pri 1,33 GHz) ter 1 GB pomnilnika.

    Objavljeno: 24.4.2015 13:00
  • Mineva 10 let od prvega videa na YouTube

    Ravno v teh dneh mineva deset let odkar je soustanovitelj strani YouTube, Jawed Karim, naložil prvi video z naslovom “Me at the zoo”. Dvajset sekund dolg video, v katerem Karim govori o slonih, je v teh desetih letih dosegel približno dvajset milijonov ogledov.

    Objavljeno: 24.4.2015 12:00
  • Telekom izgubil še zadnjo tožbo proti ABMu

    Telekom Slovenije je po 13 letih (!) izgubil še zadnjo od petih tožb proti ABMu, v kateri je Telekom izterjeval plačilo najema modemov v višini dobrih 5.000 evrov. V družbi ABM so se branili, da modemov niso niti prejeli v uporabo kaj šele uporabljali (saj so že imeli svoje lastne modeme) in da je Telekom zlorabljaj svoj prevladujoči položaj, ko je uporabnikom zakupljenih vodov vsiljeval svoje modeme.

    Objavljeno: 24.4.2015 11:00
  • Igra prestolov znova podira piratske rekorde

    Serija Igra prestolov je že dlje časa med najbolj piratiziranimi serijami, s prvo epizodo nove sezone je ponovno podrla rekord. Omenjeno epizodo naj bi po podatkih podjetja TruOptik s spleta ilegalno preneslo več kot 13 milijonov uporabnikov. Prejšnji rekord je držala zadnja epizoda četrte sezone, to naj bi preneslo dobrih osem milijonov uporabnikov.

    Objavljeno: 23.4.2015 10:30
  • Čez praznike v tujini cenejša mobilna telefonija

    Pri SiMobilu že dlje časa ponujajo opcijo EU Neskončno, kjer dobimo za tri evre na dan neskončno klicev ter sporočil, zraven pa 500 MB prenosov podatkov. Čez prvomajske praznike bodo omenjeno tarifo še pocenili, od vključno petka (24.4) pa do naslednje nedelje (3.5) bo ta možnost veljala le en evro. Opcijo si lahko vklopimo z SMSom s ključno besedo EU NESKONCNO na 4040.

    Objavljeno: 23.4.2015 10:00
  • Radioaktivni brezpilotni letalniki

    Ko so več francoskih jedrskih elektrarn januarja preletavali brezpilotni letalniki, eden pa je preletel tudi rezidenco francoskega predsednika, so francoske oblasti začele resno razmišljati o novih grožnjah, ki jih te »igračke« na daljinsko upravljanje predstavljajo. Strokovnjak za varnost Christophe Naudin je takrat dejal, da »letalniki niso dovolj zmogljivi, da bi prenašali granate ali bombe« in sklepal, da zato še ne morejo prizadejati velike škode. Ni pa pomislil na to, da bi bila lahko orožje že sama naprava: na strehi japonske vlade je danes pristal radioaktiven brezpilotni letalnik.

    Objavljeno: 23.4.2015 09:00
  • Blokiranje oglasov je v Nemčiji legalno

    Vsaj v Nemčiji so programi oziroma dodatki za brskalnike, namenjeni blokiranju oglasov, očitno povsem legalni. Nemška časopisa Zeit Online in Handelsblatt sta namreč od okrožnega sodišča v Hamburgu zahtevala, da podjetju Eyeo prepove prodajo programa AdBlock Plus, saj naj bi ilegalno oviral njihov poslovni model, ki v spletu temelji na oglasih. Sodišče je pritožbo zavrnilo, čeprav še ni izdalo uradne razlage.

    Objavljeno: 23.4.2015 07:00
  • Google s Fi kot mobilni operater

    Google je predstavil novo storitev Fi, s katero je za zdaj ameriški trg, kmalu pa morda tudi še kakšen drug, hipoma dobil novega mobilnega operaterja. Sicer gre za virtualnega operaterja brez lastne infrastrukture, a bistvena sprememba je v brezšivnem združevanju več omrežij ter inovativnem načinu zaračunavanja storitve.

    Objavljeno: 23.4.2015 05:00
  • Prodaja Galaxy S6 v Južni Koreji pod pričakovanji

    Kmalu po tem, ko so pri Samsungu napovedali, da nameravajo letos prodati 70 milijonov telefonov Galaxy S6 in S6 Edge, prihajajo iz domače Južne Koreje slabe novice. Po pisanju korejske Yonhap News naj bi na domačem trgu doslej prodali okoli 200.000 enot, kljub temu, da je bilo prednaročil okoli 300.000. Razlog naj bi bil v razmeroma neugodnih ponudbah pri domačih operaterjih mobilne telefonije, zato bodo sedaj povečali subvencije za omenjene telefone.

    Objavljeno: 22.4.2015 15:00
  • Kdo bo kupil Nokiine zemljevide?

    Po pisanju nemške revije Manager Magazin naj bi se več podjetji zanimalo za oddelek Nokia HERE, kjer se ukvarjajo z zemljevidi. Skrbni pregled naj bi naročili tako pri Facebooku kot pri konzorciju, v katerem so tudi BMW, Audi in Mercedes. Ti naj bi razmišljali o skupni ponudbi. Kot potencialni kupec se omenja tudi ameriško podjetje Uber.

    Objavljeno: 22.4.2015 13:00
  • HBO Now bo odrezal uporabnike, ki niso iz ZDA

    Nova video storitev HBO Now je namenjena uporabnikom iz ZDA, ki sicer nimajo naročnine za kabelsko televizijo in je kot taka zanimiva za širok spekter uporabnikov. Prek nje lahko z računalniki, mobilnimi napravami in večpredstavnostnimi predvajalniki dostopamo do HBOjevih serij in filmov. Seveda le, če smo doma v državi, kjer je storitev legalno na voljo. Tam je HBO Now daleč najcenejši način, da uporabniki (legalno) pridejo do nekaterih vsebin, denimo serije Igra prestolov. Uporabniki drugih držav pa se morajo nasloniti na dostop prek povezav VPN, podobno, kot to počnej(m)o za dostop do Netflixa (o tem smo v Monitorju že pisali).

    Objavljeno: 22.4.2015 10:00
  • V Googlovem iskalniku prihajajo spremembe

    Pri Googlu so letos februarja že napovedali spremembe, ki se danes uresničujejo, gre pa zato, da bodo od sedaj naprej spletne strani, ki niso prilagojene za optimalno prikazovanje na mobilnih napravah, torej telefonih in tablicah, uvrščene nižje. S tem naj bi uporabnikom na omenjenih napravah prikazali bolj relevantne spletne strani oziroma take, ki naj bi ponujale boljšo izkušnjo na teh napravah. V prednosti so tako spletne strani, ki se prilagajajo na ločljivost in velikost zaslonov, temu se sicer reče tudi »responsive design«.

    Objavljeno: 21.4.2015 11:00
  • Danes na sporedu film Tehnika ljudstvu

    Danes ob devetih zvečer bo na RTV Slovenija 1 predvajan film Tehnika ljudstvu, ta govori o prvih korakih domačega računalništva pri nas, konkretno o »uvažanju« računalnikov čez mejo v nekdanjo Jugoslavijo. Dokumentarni film o ljudstvu, željnem računalništva, o spectrumih in commodorjih, o prodaji piratske programske opreme na Ljubljanski tržnici. V filmu med drugim nastopajo tudi Jonas Žnidaršič, Sergej Hvala, Jure Longyka, Žiga Turk, itd. Film sta pripravila avtor Jaka Trepinc in režiser Slobodan Maksimović, ogled vsekakor priporočamo – spodaj je tudi napovednik:

    Objavljeno: 21.4.2015 09:00
  • Twitter bo uporabnike izven ZDA preselil na Irske strežnike

    Pri Twitterju so objavili nova pravila za uporabnike in novo politiko zasebnosti, obe stopita v veljavo 18. maja, najbolj zanimiva pa je selitev uporabnikov, ki niso iz ZDA, na strežnike na Irskem. Oziroma, za storitve izven ZDA bo po novem odgovarjalo hčerinsko podjetje Twitter International Company iz Dublina. Korak je posledica direktive Evropske Unije o varovanju osebnih podatkov, v praksi se za uporabnike naj ne bi nič spremenilo.

    Objavljeno: 20.4.2015 13:00
  • Bo Uber kmalu v težavah?

    Ameriška pravnica Shannon Liss-Riordan je v ZDA znana po tem, da delavcem, ki jih podjetja ne zaposlijo, čeprav bi jih morala, priskrbi zaposlitev. Uspela je že s tožbami v imenu voznikov tovornjakov, natakarjev, delavcev v telefonskih studiih in erotičnih plesalk. Deset let se je pravdala s podjetjem FedEX, ki je najelo samostojne podjetnike, naj zanj dostavljajo pošiljke, a z njimi ravnalo kot z redno zaposlenimi, ne da bi jim priznavalo delavske pravice. Lani sta dve sodišči razsodili, da bi morali biti dostavljavci FedExa res zaposleni, kot je trdila pravnica. Liss-Riordan podobnosti z dostavljavci zdaj vidi pri voznikih, ki vozijo za podjetje Uber. Podjetje, ki prek aplikacije omogoča, da uporabniki do prevoza pridejo prej, kot če bi poklicali taksi, in se domov peljejo ceneje kot s taksijem, je zaradi inovativnega poslovnega modela ocenjeno na 40 milijard dolarjev. Zaradi pravnice se utegne ta ocena občutno spremeniti.

    Objavljeno: 20.4.2015 10:00
  • Sony predstavil Xperio Z4

    Pri Sonyju so predstavili novo generacijo zastavonoše, telefona Xperia Z4. Gre seveda za naslednika modela Z3, ki smo ga oktobra lani tudi sami preizkusili in pohvalili. Od poletja bo na voljo na japonskem, nekoliko kasneje pa tudi v Evropi. Telefon uporablja Qualcommov procesor Snapdragon 810 , enako kot ravnokar predstavljen HTCjev One M9, ki je pri nas že na voljo (in ga imamo v laboratoriju). Gre za 64-bitni procesor z osmimi jedri, kjer so štiri jedra počasnejša, namenjena varčevanju z energijo, pri zahtevnih opravilih pa lahko vseh osem jeder deluje sočasno.

    Objavljeno: 20.4.2015 08:00
  • Sony piratizira

    Vdor v omrežje podjetja Sony je razkril marsikatero sočno podrobnost o podjetju. Zadnja zanimivost razkriva, da so Japonci na svojih strežnikih med drugim hranili piratski kopiji knjig o hekanju. Gre za priznana naslova s področja računalniške varnosti, Inside Cyber Warfare in Hacking: The Next Generation. Ironija je očitna. Sony, ki zagovarja strogo politiko zaščite avtorskih pravic, sam krši dotične zakone. Kaj si o tem misli založnik omenjenih knjig (O’Reilly) ni znano, prav tako pa izjave v zvezi z dogodkom niso želeli posredovati niti Japonci.

    Objavljeno: 19.4.2015 10:00
  • Norveška kot prva izklaplja analogni radio

    Norveška bo prva država na svetu, ki bo ugasnila radijske oddajnike za analogni radijski signal (FM) in prestopila na digitalno oddajanje (DAB). To se bo zgodilo že leta 2017.

    Objavljeno: 19.4.2015 08:00
  • Nemčija ureja spletne inkubatorje

    Nemčija pripravlja zakon, ki ureja zbiranje denarja s pomočjo raznih spletnih inkubatorjev. Prihajajoča zakonodaja bo omejila zmožnosti zbiralca v prid podpornikov in zaščiti inovacij, pravijo v kabinetu Angele Merkel. Podjetja, ki zbirajo denar na tovrstnih spletiščih, bodo bodočim podpornikom morala posredovati več informacij o poslu in tveganju kot doslej. Med drugimi pomembnejšimi spremembami, ki jim zbiralci logično nasprotujejo, sta, pravica, da lahko vlagalci v roku štirinajstih dni zahtevajo denar nazaj, in omejitev posameznih vložkov. Vložke nad tisoč evrov si lahko privoščijo le posamezniki, ki imajo 100.000 evrov premoženja ali plačo, ki je dvakrat višja od vloženega zneska. Zasebni vlagalci bodo v prihodnje enemu projektu lahko namenili največ 10.000 evrov.

    Objavljeno: 19.4.2015 05:00
  • Zuckerbergov internet v Indiji naletel na oviro

    Internet.org je pobuda družabnega omrežja Facebook, s katero želijo Zuckerberg in druščina v sodelovanju z drugimi tehnološkimi velikani, neprofitnimi organizacijami in lokalnimi skupnostmi s spletom omrežiti dve tretjini prebivalstva na Zemlji, ki interneta še nima. Facebook, Samsung, Ericsson in drugi pa so pri širjenju (navidezne) dobrodelnosti v Indiji naleteli na oviro. Tri četrt milijona Indijcev se je s pritožbo, naslovljeno na vlado, jasno in glasno opredelilo, da Internet.org krši načela spletne nevtralnosti. Kupčija, ki so jo tehnološki veljaki sklenili z lokalnimi operaterji, jim z aplikacijo Internet.org resda omogoča brezplačno brskanje, a je vsebina spleta za revne filtrirana. Delovanje aplikacije Internet.org tako krši načela nevtralnosti interneta, saj je spletni promet, ki zastonjkarju omogoči zgolj dostop do družabnega omrežja Facebook in prgišča drugih izbranih spletišč, obravnavan drugače od konkurenčnih storitev in vsebin.

    Objavljeno: 18.4.2015 10:00
  • Google išče telefon

    Google že nekaj časa omogoča spletno iskanje izgubljenega telefona z operacijskim sistemom Android, a je doslej za pomoč zahteval obisk spletišča Android Device Manager. Ker je iskanje pravega naslova ali zaznamka v spletnem brskalniku ob nuji dokaj nadležno, so nam pri spletnem velikanu dostop do priročne storitve olajšali. Če v Googlov iskalnik vpišemo pojem Find my phone, nam prvi zadetek, ob predpostavki, da smo prijavljeni v Googlov račun, pokaže lokacijo založenega pametnjakoviča. Novost je pomanjšana različica storitve Android Device Manager, ki med drugim omogoča tudi izbiranje iskane naprave in proženje alarma oziroma zvonjenja na izgubljenem telefonu ali tablici.

    Objavljeno: 18.4.2015 05:00
  • Digitalna glasba prvič presegla prodajo CDjev

    Prenosi s spleta v navezi z naročninami na glasbene storitve, na čelu katerih je v naših koncih (za zdaj) nedostopni Spotify, so po zaslužku prvič presegli prodajo fizičnih nosilcev zvoka. Prihodki digitalne glasbe so v letu 2014 narasli za sedem odstotkov (6,85 milijarde ameriških dolarjev), medtem ko je prodaja CDjev padla za osem (6,82 milijard USD). Najbolj so se povečali dohodki glasbenih storitev z modelom naročnin, prvak Spotify je tako na primer 2014 zaslužil kar 40 odstotkov več kot leto poprej. Med državami, kjer imajo kupci še vedno raje fizične nosilce, najdemo Nemčijo, Francijo in Japonsko.

    Objavljeno: 17.4.2015 05:00
  • Outfit7 išče talente

    Hčerinsko podjetje uspešne ekipe Outfit7, ki je svetu dala govorečega mačka Toma in prijatelje, Ekipa2 d.o.o., bo poleti gostilo strokovno delavnico z nazivom Summer Camp. Aktivnosti bodo potekale v Ljubljani od 3. do 17. julija, nanje pa se lahko prijavijo talenti s področja razvoja mobilnih aplikacij, iger, Unity3D, zalednih sistemov in oblikovanja. Med prijavljenimi kandidati bodo izbrali 14 udeležencev z najbolj svežimi idejami. Udeleženci poletnega tabora bodo imeli na voljo vso potrebno opremo, ustvarjali pa bodo pod mentorstvom svetovno priznanih strokovnjakov. Učenja in morebitne kasnejše zaposlitve željni, se lahko do 25. maja prijavijo na spodaj priloženem spletnem naslovu.

    Objavljeno: 17.4.2015
  • Evropska komisija proti Googlu

    Evropska komisija meni, da Google na evropskem trgu zlorablja svoj prevladujoči položaj, kar zavira konkurenco in škoduje potrošnikom. Proti ameriškemu velikanu so uvedli dva postopka zaradi zaradi domnevne zlorabe prevladujočega položaja na trgu. Prvi se Googla loteva na področju iskanja. Googlov iskalnik konkurenčne storitve obravnava drugače kot lastne, med drugim zadetki iskanja vnesenega pojma vsebujejo primerjavo cen storitve Google Shopping, izsledkov ostalih primerjalnikov pa ne. Ločena protimonopolna preiskava glede Googlovega ravnanja v zvezi z mobilnim operacijskim sistemom Android se osredotoča na predhodno naložene aplikacije in storitve.

    Objavljeno: 16.4.2015 13:00
  • Skype za podjetja

    Microsoft je splavil poslovno različico priljubljenega programa za komunikacijo. Skype for businesses je v pisarniški paket Office vgrajen pripomoček za sodobno komuniciranje v podjetjih. Na voljo je v dveh različicah, kot storitev v oblaku ali kot odjemalec na računalniku. V prvem primeru gre za zamenjavo storitve Lync Online, ki bo v oblaku Office 365 nadomeščena s Skype for businesses samodejno. Namizna zbirka Office 2013 na drugi strani bo Skype for business prejela z redno posodobitvijo.

    Objavljeno: 16.4.2015 05:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji