• OneCare je na voljo

    Microsoft je tri leta po napovedi vstopa na trg protivirusnih orodij začel s prodajo storitve Windows Live OneCare. Celostno varnostno rešitev sestavljajo protivirusno in protivohunsko orodje, požarni zid, orodje za izdelavo varnostih kopij in različna orodja za izboljšanje odzivnosti sistema Windows.

    Objavljeno: 2.6.2006
  • The Pirate Bay je ugasnil

    Švedska policija je zaprla spletno stran ThePirateBay.org, ki je veljala za enega izmed največjih iskalnikov datotek .torrent, preko katerih so se lahko uporabniki na nelegalen način prebili do glasbe, filmov in programske opreme.

    Objavljeno: 2.6.2006
  • Nov distributer na slovenskem trgu

    S 1.2.2006 je na slovenskem trgu pričela z delovanjem podružnica enega večjih evropskih distributerjev računalniške opreme, DNS Slovenija d.o.o. Podjetje, ki ima zaenkrat dva zaposlena, je pri nas pričelo s trženjem Sunovih Opteron strežnikov in izdelkov podjetij VmWare ter Checkpoint, v kratkem pa naj bi svoji prodajni paleti dodajali tudi izdelke Symantec in Hitachi Global Storage. Podjetje naj bi se odlikovalo predvsem s hitrim odzivom na potrebe strank, saj naj bi naročene izdelke dobavili v največ 48 urah. DNS končnim kupcem ne prodaja, na tiskovni konferenci pa so se predstavili partnerjem in novinarjem.

    Objavljeno: 1.6.2006
  • AMD LIVE! PC

    Že ta mesec bodo na voljo prvi osebni računalniki, zasnovani na novi platformi za izdelke zabavne elektronike - AMD LIVE! PC. Dvojedrne procesorje Athlon 64 X2 bodo v svojih računalnikih ponudili Acer, Alienware, Hewlett-Packard, kitajski Tsinghua Tongfang in celo Dell, ki se je nedavno zbližal z izdelovalcem procesorjev.

    Objavljeno: 1.6.2006
  • Majzelj zapušča Mobitel

    Nadzorni svet Mobitela je odpoklical direktorja družbe Antona Majzlja. Razlog za odstavitev so razhajanja v pogledih na prihodnost Mobitela in skupine Telekom Slovenije med vodstvom Telekoma in dosedanjim direktorjem njegovega hčerinskega podjetja, Mobitela.

    Objavljeno: 1.6.2006
  • Dellov "desknote"

    Dell je predstavil mešanca med namiznim in prenosnim računalnikom, XPS M2010. Ko zapremo računalnikov 20-palčni zaslon širokega formata, spominja na prenosik, sicer pa izgleda kot namizni računalnik, le da je nekoliko nenavadnega videza.

    Objavljeno: 1.6.2006
  • Novosti iz Cisco Systems Slovenija

    Dne 30.5. je podjetje Cisco Systems Slovenija organiziralo novinarsko konferenco, na kateri so predstavili poslovne rezultate pretekle jeseni, novosti v kadrovski zasedbi podjetja ter tudi nekaj novih produktov, ki so ali bodo v kratkem na trgu.

    Objavljeno: 31.5.2006
  • Telekom gre na Kosovo

    Telekom Slovenije je podpisal pogodbo o nakupu 75-odstotnega deleža v podjetju iPKO Net, ki je vodilni internetni ponudnik na Kosovu. Telekom je v podjetje vložil 19,5 milijona evrov, od tega 10 milijonov evrov za dokapitalizacijo.

    Objavljeno: 31.5.2006
  • SiOL kmalu s HDTV

    SiOL bo z začetkom nogometnega svetovnega prvenstva v Nemčiji 9. junija kot prvi ponudnik v Sloveniji začel s predvajanjem TV-vsebin v visoki ločljivostji. S tem korakom bo podjetje naredilo prvi korak k novi storitvi, ki bo naročnikom SiOL TV na voljo v bližnji prihodnosti.

    Objavljeno: 31.5.2006
  • Uspešen začetek leta za Acer

    Acer je na tiskovni konferenci predstavil poslovanje v prvem kvartalu letošnjega leta v regiji EMEA (Evropa, Srednji vzhod in Afrika). S prodajo 1,23 milijona prenosnih računalnikov je podjetje doseglo največji tržni delež (18,4 %), kot celotna blagovna znamka pa z 9,2-odstotnim tržnim deležem in 1,7 milijona prodanih enot tretje mesto.

    Objavljeno: 31.5.2006
  • Si.mobil 100% avstrijski

    Mobilkom austria je po nakupu preostalega manjkajočega deleža od Medaljona in Iskratela postal 100-odstotni lastnik mobilnega operaterja Si.mobil. Za 7,812-odstotni delež so odšteli 12,6 milijona evrov.

    Objavljeno: 30.5.2006
  • Kyocera FS-3900DN

    Kyocera je predstavila nov tiskalnik formata A4 FS-3900DN. S hitrostjo 35 strani na minuto, ločljivostjo 1200x1200 točk na palec, dvostranskim tiskom in omrežno priključitev meri med srednje zahtevne poslovne uporabnike. Komponente imajo dolgo življenjsko dobo, tiskalnik pa odlikujejo tudi nizki celotni stroški lastništva in tiho delovanje.

    Objavljeno: 30.5.2006
  • Live Local s podatki o prometu

    Microsoft je predstavil novo različico storitve Windows Live Local, ki je neposreden tekmec zemljevidom AOL-ovemu MapQuestu, Google Maps in Yahoo! Maps. Najpomembnejša novost so podatki o gostoti prometa, ki so na voljo v realnem času. Za zdaj so na voljo le v ZDA, medtem ko so samo storitev spletnih zemljevidov preizkusno razširili še na Kanado in Združeno Kraljestvo. V prihodnje bo storitev zaživela še na nekaterih novih trgih.

    Objavljeno: 30.5.2006
  • iPod za vadbo

    Apple in Nike sta napovedala sodelovanje pri razvoju nekaterih izdelkov in predstavila prvi izdelek iz linije Nike+iPod. Nike+iPod Sport Kit je brezžični sistem, ki obutvi Nike+ omogoča komunikacijo z glasbenim predvajalnikom iPod Nano in izmenjavo informacij pri telesni vadbi.

    Objavljeno: 29.5.2006
  • Podrobnosti o InDesignu CS3

    Adobe Systems je za razliko od večine podjetij, ki trdno skrivajo še ne predstavljene izdelke, približno leto dni pred prihodom nove različice InDesigna razkril nekatere novosti, ki jih lahko pričakujemo v novem orodju za namizno založništvo. V zasebnem pismu spletni strani InDesignSecrets, ki ponuja najrazličnejše informacije o InDesignu, je Adobe predstavil štiri nove zmogljivosti prihajajočega orodja, ki bo del zbirke Creative Suite 3.0.

    Objavljeno: 29.5.2006
  • Picasa za Linux

    Priljubljen Googlov brezplačni program za delo z zbirkami fotografij Picasa je odslej na voljo tudi za operacijski sistem Linux. Programerji so pri prenosu orodja na odprto platformo uporabili okenski emulator Wine in Mozillin prikazovalnik spletnih strani Gecko. Kljub temu da ne gre za pravo domačo različico za Linux, Picasa deluje funkcionalno popolno in učinkovito.

    Objavljeno: 29.5.2006
  • Google Reader tudi za mobilne telefone

    Google je predstavil novo različico bralnika za spletne novice v zapisu RSS, ki je prilagojena prikazu na mobilnih telefonih. Pripravo spletnih novic in virov pripravimo preprosto na osebnem računalniku z navadno različico Google Readerja, mobilna izvedba pa besedila poenostavi besedila, ki se prikazujejo na mobilnem telefonu. Spremenjen je tudi sistem za navigacijo med novicami, ki omogoča, da dostopamo vsebin s čim manjšim številom klikov.

    Objavljeno: 28.5.2006
  • Folija za zaščito zasebnosti

    Podjetje 3M je predstavilo posebno zaščitno folijo za zaslone LCD, ki onemogoča, da bi nezaželeni pogledi od strani zrli na podatke na zaslonu. Folija z imenom 3M Laptop Privacy Filter deluje na podobnem principu kot polarizacijska očala in omogoča, da lahko podatke na zaslonu gledamo samo neposredno (pravkotno) na površino zaslona. Nepovabljeni od strani vidijo le temen zaslon, saj zaščitna folija preprečuje zorni kot. Resnici na ljubo zaščita nekoliko potemni zaslon tudi za pravega uporabnika, vendar ne do mere, da bi bilo zelo moteče. Folija je na voljo v različnih dimenzijah za zaslone velikosti od 12 do 19 palcev in je primerna tako za monitorje LCD, še posebej pa je zanima za lastnike prenosnih računalnikov.

    Objavljeno: 28.5.2006
  • Visoka svetilnost, nizka cena

    Dell je predstavil dva nova projektorja, ki se odlikujeta po visoki svetilnosti in zelo sprejemljivi ceni. Manjši model Dell 1200MP nudi svetilnost 2000 lumnov, ob ločljivosti 800 x 600 pik pa stane v ZDA komaj 700 dolarjev. Za tiste, ki potrebujejo višjo ločljivost je na voljo model Dell 2400MP, ki ponuja svetilnost kar 3000 lumov, kontrastno razmerje 2100:1 in ločljivost 1024 x 768 pik. Kljub temu je cena še vedno zelo konkurenčna, saj stane manj kot 1.100 dolarjev. Zasnovan je na tehnologiji DarkChip 3 DLP, za verodostojnost barv pa skrbi tehnologija BrilliantColor.

    Objavljeno: 27.5.2006
  • Novi fotoaparati DSLR

    Ponudba digitalnih zrcalno-refleksnih fotoaparatov za širše množice je bogatejša za nove modele iz podjetij Pentax in Samsung. Japonski Pentax je predstavil nov model K100, ki premore tipalo s 6,1 milijoni pik, občutljivost ISO 3200, hitrostjo zaklopke 1/4000 sekunde in algoritem za stabilizacijo slike CCD Shake Reduction System. Vgrajen je 2,5-palčni zaslon za pregledovanje posnetkov, za hrambo podatkov pa podpira kartice SD. Samsung pa pripravlja zmogljivejši model GX2, ki bo imel tipalo z desetimi milijoni pik. Zanimivo, da je ta model izdelan v sodelovanju s Pentaxom, kar pomeni, da bo verjetno tudi japonsko podjetje na podlagi tega predstavilo podoben izdelek. Tehnične podrobnosti za zdaj še niso znane, kot tudi ni določen datum uvedbe v prodajo. Pentax K100 pa bo prišel v prodajo poleti.

    Objavljeno: 27.5.2006
  • Odprta koda mobilnega brskalnika

    V želji po večjem poenotenju uporabniških vmesnikov prenosnih naprav, katerih vse pomembnejši element predstavlja spletni brskalnik, je Nokia sprostila kodo lastnega brskalnika za podlago S60, ki jo uporabljajo številni sodobni mobilniki in tudi druge prenosne naprave.

    Objavljeno: 26.5.2006
  • Yahoo in eBay izzivata Google

    Spletna velikana Yahoo in eBay sta sklenila strateško večletno pogodbo o poslovnem sodelovanju, zlasti na področju prodaje oglasov in storitev, s čimer naj bi se bolj učinkovito borili proti mogočnemu tekmecu, družbi Google. Izredna hitrost, s katero Google raste in razvoja nove rešitve je očitno prepričala dosedanja tekmeca, da bosta s sodelovanjem lažje nastopala na trgu. Po dogovoru bo tako eBay na svojih spletnih straneh ekskluzivno objavljal oglase, ki jih bo posredoval Yahoo, medtem ko bo Yahoo pri plačevanju svojih spletnih storitev uporabljal plačilno tehnologijo PayPal, ki je v družbi eBaya. Partnerja bosta kasneje poglobila sodelovanje tudi na drugih področjih.

    Objavljeno: 26.5.2006
  • Microsoft razvija alternativo JPEG-u

    Microsoft je na konferenci WinHEC napovedal nov grafični zapis, ki je menda bistveno učinkovitejši od doslej priljubljenega standarda JPEG. Microsoft je nov zapis za bitne slike poimenoval Windows Media Photo (WMP), obljubljajo pa dvakrat večjo stopnjo kompresije datotek ob hkrati višji kakovosti slik. Medtem, ko slike v zapisu dosegajo v povprečju stopnjo kompresije 1:6, pri Microsoft obljubljajo vsaj podvojitev tega razmerja, hkrati pa so prikazali tudi fotografije, ki dosegajo primerljivo kvaliteto tudi pri razmerju 1:24.

    Objavljeno: 26.5.2006
  • Dell izboljšuje grafične delovne postaje

    Dell je predstavil nove modele grafičnih delovnih postaj Precision, ki do od 50 do 150% zmogljivejše od predhodnih generacij izdelkov. Nove delovne postaje Precision 490 in 690 temeljijo na procesorjih Intel Xeon z dvojnimi jedri, diskih z vmesniki SAS (Serial SCSI) ali SATA, najzmogljivejši model pa je mogoče razširiti z dvema grafičnima karticama nVidia, ki komunicirata prek vodila SLI. Poleg tega je mogoče v računalnik vgraditi do 16 modulov DIMM, s čimer lahko pomnilnik razširimo do velikosti 64 GB (32 GB pri modelu Precision 490). Zaradi izdatnih možnosti razširitev je delovna postaja Precision 690 opremljena s posebnim ohišjem, ki skupaj z napajalniki premore breme ka1 1000 Wattov, pri tem pa je poskrbljeno za ustrezno hlajenje. Cena manjšega modela se prične v ZDA pri 1.530 dolarjih, model 690 pa ima začetno ceno 1.780 dolarjev.

    Objavljeno: 26.5.2006
  • Tuš mobil - novi ponudnik mobilne telefonije

    Slovenski trg mobilne telefonije je bogatejši na novega mobilnega operaterja. Na to tehnološko konkurenčno področje vstopa trgovsko podjetje Energotuš, znano zlasti po široki verigi trgovin Tuš. V ta namen so od družbe Western Wireless International d.o.o., znani po blagovni znamki Vega, kupili GSM frekvence in preostalo infrastrukturo, ki je preostala po prodaji omrežja družbam Mobitel in SiMobil. Novi ponudnik se bo imenoval Tuš mobil d.o.o., v dogovoru z Agencijo za pošto in elektronske komunikacije RS, pa bo prenos frekvenc stopil v veljavo s 1. junijem 2006.

    Objavljeno: 25.5.2006
  • Tiskanje s tekočim gelom

    Podjetje Nashuatec je ubralo novo pot na področju tiskanja s predstavitvijo tiskalnikov, ki uporabljajo tehnologijo tekočega gela (Liquid gel). Inovativna tehnologijo zagotavlja zelo hitro sušenje, omogoča standardno obojestransko barvno tiskanje s praktično enako hitrostjo kot pri enostranskem tiskanju in nižje stroške lastništva. Novi barvni tiskalniki Gelprinter GX 3000, GX 3050N in GX 5050N so namenjeni individualni in omrežni rabi, nudijo tudi visoko hitrost tiska do 30 strani na minuto, funkcija Level Colour pa omogoča izdelavo barvnih dokumentov po praktično enaki ceni kot pri črno-belih odtisih. Model GX 3000 je vstopni v novi družini tiskalnikov, ponuja pa le vmesnik USB. Zmogljivejša modela GX 3050N in GX 5050N pa sta omrežna, največji pa ima zmožnost obvladovanja do 750 listov papirja. Zmogljivejša modela imata tudi vgrajen jezik PCL5c/6, ki zagotavlja visoko združljivost z obstoječimi aplikacijami.

    Objavljeno: 25.5.2006
  • 100 dolarski računalnik bližje resničnosti

    Ko je pred letom dni Nicholas Negroponte, sicer ustanovitelj znamenitega laboratorija MIT Media Lab, oznanil načrt za prenosni računalnik s ceno 100 dolarjev, namenjen zlasti državam v razvoju, je javnost iniciativo podprla, vendar so le redki verjeli, da je načrt možno uresničiti. Neprofitna organizacija One Laptop Per Child (en prenosnik na otroka), ki bdi nad projektom pa je zdaj prikazala delujoči prototip, ki je že razmeroma blizu končnemu izdelku. Računalnik je tudi oblikovno nenavaden, saj so ga odeli v provokativno oranžno barvo s številnimi dodatki in potezami, ki so nenavadne v svetu računalništva.

    Objavljeno: 25.5.2006
  • Windows Vista in Office 2007 Beta 2

    Microsoft je na letni konferenci Windows Hardware Engineering Conference (WinHEC) predstavil nove razvojne različice svojih najpomembnejših projektov, kot so Windows Vista, Office 2007 in Longhorn Server. Hkrati z drugo razvojno različico, ki bo na voljo tudi širšim množicam, so potrdili, da bodo izdelki tako kot napovedovano na voljo šele v začetku leta 2007, pri čemer bodo pogodbene stranke dobile končne različice nekoliko prej kot kupci prek drugih prodajnih kanalov. V razvojni različici je nabor novih tehnologij in zmožnosti domala dokončen, kar pomeni, da bodo možne tudi nadgradnje na končno različice izdelkov, ko bodo te na voljo.

    Objavljeno: 24.5.2006
  • Novi procesorji AMD s podnožjem AM2

    AMD je predstavil novo generacijo procesorjev, ki podpirajo nov tip podnožja AMD, ki odpira pot v naslednjo generacijo računalnikov. Podnožje AM2 je bilo zasnovano tako, da podpira prihajajočo proizvajalčevo tehnologijo za virtualizacijo na nivoju samega procesorja, kot tudi delovanje z novo generacijo pomnilnikov DDR2 brez medpomnilnikom, kar bo omogočalo še višjo hitrost delovanja. AMD namerava s podnožji AM2 ponuditi celotno družino izdelkov, ki sega od procesorjev Semperon do Athlon 64 X2. Hkrati so predstavili tudi najzmogljivejše različico procesorje doslej in sicer Athlon 64 FX-62 za navdušene igričarje (cena nad 1.000 dolarji) in Athlon X64 2 5000+, ki obljublja vrhunsko zmogljivost za ceno okoli 700 dolarjev. Novo generacijo procesorjev so že podprli proizvajalci osnovnih plošč, kot so EPox, Gigabyte in Abit, kot tudi veliki proizvajalci računalnikov, med katerimi Alienware, Fujitsu-Siemens, HP in Lenovo.

    Objavljeno: 24.5.2006
  • Microsoft FlexGo - računalnik v predplačniškem paketu

    Microsoft je skupaj s partnerji najavil nov prodajni model FlexGo, ki bo omogočal plačilo računalnika glede na njegovo uporabo. Microsoft je nov model namenil predvsem trgom v razvoju, kamor sodijo Brazilija, Mehika, Indija in Kitajska, računalništvo pa želi še bolj približati mladim. To je tudi posreden odgovor na podobne projekte, kot je tisti iz univerze MIT, ki obljublja računalnike za 100 dolarjev.

    Objavljeno: 24.5.2006
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji