• Zaporedni pomnilniški vmesnik

    Vodilni proizvajalci pomnilnikov, kot so Hynix, LG, Samsung in Silicon Image, so ustanovili združenje, ki bo skušalo standardizirati in bo skrbelo za promocijo nove pomnilniške arhitekture, pri kateri je uporabljen zaporedni namesto dosedanjega vzporednega prenosa. Tehnologija imenovana SPMT (Serial Port Memory Technology) je po mnenju mnogih naslednji korak na področju dinamičnih pomnilnikov (DRAM), saj omogoča bistveno večje prepustnosti podatkov, obenem pa zmanjšuje potrebno število podatkovnih povezav. Prav zaradi slednje lastnosti naj bi pomnilnike z arhitekturo SPMT sprva uporabili zlasti v mobilnih napravah, saj 40-odstotno zmanjšanje potrebnih povezav prinaša manjše fizične dimenzije in obenem poenostavitev načrtovanja in proizvodnje. Avtorji napovedujejo, da bodo tovrstni pomnilniki dosegali hitrosti prenosa med 1 GB/s in kar 12 GB/s, obenem pa naj bi za delovanje potrebovali okoli 50% manj energije. Če bo šlo vse po sreči in bodo predlog tudi sprejeli kot standard, bomo prve naprave s pomnilniki SPMT videli okoli leta 2012.

    Objavljeno: 6.6.2009
  • Asus Eee PC s podporo za dotik

    Asus je na sejmu Computex predstavil novega člana družine netbookov Eee PC, ki se ponaša z zaslonom občutljivim na dotik. Eee PC T91 je še vedno zelo majhen računalnik, saj meri komaj 22,5 x 16,4 cm in tehta manj kot kilogram, vendar zato premore 8,9-palčni zaslon, ki je vrtljiv in ga lahko poveznemo čez tipkovnico ter netbook tako spremenimo v tablični računalnik. Celota uporablja okolje Windows XP, Asus pa prilaga programsko opremo TouchSuite, s katero lahko s prsti manipuliramo fotografije, pregledujemo fotografske albume, skiciramo in delamo zapiske.

    Objavljeno: 5.6.2009
  • Ukrivljeni monitor

    NEC je predstavil nenavaden monitor z diagonalo 109 centimetrov (43 palcev) in ukrivljeno površino zaslona, ki je namenjen grafičnim oblikovalcem, finančnemu sektorju, pa tudi domači rabi, zlasti navdušencem nad igrami, ki si lahko privoščijo odšteti skoraj 8.000 dolarjev. Kljub veliki površini ločljivost ni ekstremno visoka, zlasti kar se tiče navpične ločljivosti, saj zna monitor prikazovati sliko z ločljivostjo 2880 x 900 pik (razmerje 32:10). Svetilnost je 200 cd/m2, kontrast 1:10.000, odzivni čas pa 0,02 ms. Monitor premore vmesnike DVI-D in HDMI, povrh vsega pa služi tudi kot razdelilnik za vmesnike USB.

    Objavljeno: 5.6.2009
  • Ekološki telefoni iz Sony Ericssona

    Sony Ericsson je predstavil prve izdelke na osnovi strategije GreenHeart, s katerimi želi na področju mobilne telefonije doseči večjo ekološko prijaznost. Novi telefoni so narejeni iz reciklirane plastike, ne vsebujejo tiskanih navodil, embalažo je mogoče reciklirati, napajalniki pa so energijsko varčni. Prva predstavnika nove družine izdelkov sta telefona C901 GreenHeart in model Naite, obenem pa so jim dodali tudi ekološke slušalke MH300 GreenHeart. Pri Sony Ericssonu trdijo, da so z vsemu ukrepi prispevali k 15% zmanjšanju oddajanje CO2 kot posledico proizvodnega postopka.

    Objavljeno: 5.6.2009
  • HP z novo serijo prenosnikov in delovnih postaj

    HP z novo serijo prenosnih računalnikov uvaja kar nekaj novosti. Nekatere so zgolj kozmetične - prihajajo vinsko rdeča ohišja v novi seriji ProBook. Hiter pogled pa najprej odkrije velik premik pri tipkovnicah, saj sledijo trendom, ki jih že nekaj časa opazujemo pri tekmecih, pri Applu in Sonyju. Zasloni dobivajo LED osvetlitev ter novi diagonali 15,6 ter 17,3 palca. Močno poudarjen pa je tudi ekološki vidik izdelave in uporabe, saj je serija ProBook S zasnovana brez živega srebra. Novih prenosnikov ne bo več moč dobiti z operacijskim sistemom FreeDOS. Tega sedaj nadomešča Novell SuSe Linux Enterprise Desktop 11, ki je brezplačen. Ob prihajajočih Windows 7 pa v HP predvidevajo akcijo, ki bo kupcem računalnikov z nameščeno Visto omogočala brezplačno nadgradnjo na prihajajoči Microsoftov operacijski sistem.

    Objavljeno: 4.6.2009
  • Google na kvadrat

    Google Labs, razvojni oddelek družbe Google, je objavil v javno rabo nov eksperimentalni način spletnega iskanja in podajanja zadetkov, ki so ga poimenovali Google Squared. Za razliko od običajnega iskalnika, ki kot rezultat iskanja poda povezavo na spletno stran in povzetek besedila na tej strani, Google Squared rezultate prikazuje v tabeli. Stolpci tabele lahko prikazujejo zelo različne podatke, ki so povezani z iskanim izrazom. Pri iskanju mest denimo poda število prebivalcev, pri iskanju voznikov Formule Ena pa denimo število zmag in število prvi startnih mest.

    Objavljeno: 4.6.2009
  • Opera 10 Beta

    Norveški proizvajalec Opera je objavil razvojno različico nove generacije spletnega brskalnika Opera 10, ki prinaša številne izboljšave, tako s stališča hitrosti delovanja, kot videza in funkcionalnosti. Nova funkcija Opera Turbo denimo izboljšuje hitrost nalaganja spletnih strani zlasti pri internetnih povezavah z nizko prepustnostjo. V ozadju je napredna tehnologija za kompresijo podatkov, ki zmanjšuje količino prometa. Sicer pa avtorji trdijo, da je Opera 10 skoraj 40% hitrejša kot dosedanja različica 9.6, zasluga pa gre predvsem novemu jedru Opera Presto 2.2. Hitrost se pozna zlasti pri kompleksnih straneh, kot so servisi Gmail in Facebook.

    Objavljeno: 4.6.2009
  • Hitrejše enote SSD

    Podjetje SanDisk je predstavilo novo generacijo pomnilniških enot SSD, ki obljubljajo bistveno hitrejše delovanje, kot današnji izdelki. Ključnega pomena je nova tehnologija z imenom nCache, ki bistveno pohitri zapisovanje podatkov. Gre za poseben predpomnilnik velikosti 320 MB, ki zadrži vsebino tudi pri izpadu napajanja, z njim pa so kar za petkrat pohitrili hitrost zapisovanja podatkov v pomnilnike Flash RAM, kar je bila doslej omejitev tovrstnih pomnilniških enot. Nove pomnilniške enote so na voljo v velikostih 8, 16, 32 in 64 GB, cene pa bodo primerljive z današnjimi enotami enake velikosti.

    Objavljeno: 4.6.2009
  • Dell Alienware M17x za ljubitelje iger

    Dell je predstavil nov prenosni računalnik namenjen eksplicitno za ljubitelje iger, ki se ponaša z zelo visoko grafično zmogljivostjo in bogato opremo. Novi Alienware M17x naj bi tudi utrdil tržno znamko Alienware, ki bo odslej predstavljala Dellov nastop na področju najzmogljivejših prenosnikov in računalnikov za osebno rabo.

    Objavljeno: 3.6.2009
  • Windows 7 prihaja 22. oktobra

    Microsoft je potrdil, da bodo novo generacijo operacijskega sistema Windows 7 predstavili 22.oktobra, kar je nekako v skladu z napovedmi, o izidu pred začetkom novoletne nakupovalne sezone. Microsoft bo tako Windows 7 predstavil le 33 mesecev za predstavitvijo Windows Viste, kar je v zadnjem obdobju rekordno kratko obdobje, nekako vsiljeno tudi zaradi pretežno mlačnega sprejema Viste, zlasti v poslovnih okoljih. Za primerjavo, Windows Vista je nastajala več kot pet let. Kot kaže je trenutni kandidat za objavo (RC) tudi zadnja javna preizkusna različica pred objavo končne kode. Trenutno ostaja še odprto vprašanje, ali bo Microsoft ohranil cene izdelka, kot jih ima Vista. V zadnjem času so se namreč pojavile informacije, da utegne Microsoft celo nekoliko dvigniti cene, odvisno od različice.

    Objavljeno: 3.6.2009
  • Novi procesorji za lahke prenosnike

    Na letošnjem sejmu Computex so v ospredju predvsem lahko prenosniki in netbooki, proizvajalci procesorjev pa so vsi po vrsti napovedali novosti za ta segment računalnikov. Intel je tako na sejmu premierno predstavil novo generacijo procesorjev Core 2 Duo s podporo za ultra nizko napetost, kar je omogočilo tako manjše dimenzije, predvsem pa nižjo porabo kot pri dosedanji generacij procesorjev. Intel napoveduje, da bodo prenosniki z novimi procesorji delovali tudi čez 9 ur z enim polnjenjem akumulatorjev. Novost je tudi sistemski nabor GS40 Express Chipset, namenjen najtanjšim prenosnikom, ki podpira pospeševanje video posnetkov v visoki ločljivosti, vsebuje pa tudi podporo za vmesnik HDMI. Prenosniki z novimi čipi naj bi bili v širokem cenovnem razredu od 400 do 2.000 dolarjev.

    Objavljeno: 3.6.2009
  • Asus Eee PC z Androidom

    Podjetje Qualcomm je na sejmu Computex na Tajvanu predstavilo nov procesor namenjen najlažjim prenosnikom, med razstavljenimi primerki pa je tudi neimenovan model priljubljenega netbooka Asus Eee PC, ki uporablja Googlov operacijski sistem Android. Novi procesor z imenom Snapdragon temelji na arhitekturi Arm in deluje s taktom 1 GHz, kar je skupaj s podpornimi čipi dovolj, da mali netbooki zmorejo predvajati in dekodirati video posnetke v visoki ločljivosti 720p. Višjo ločljivost naj bi podpirali novi modeli s taktom okoli 1,3 GHz, ki pridejo nared še letos.

    Objavljeno: 2.6.2009
  • Microsoftov projekt Natal je prihodnost iger

    Microsoft je na konferenci E3 prikazal obilico novosti za igralno konzolo Xbox 360, med katerimi brez dvoma izstopa projekt Natal, nov način krmiljenja iger brez kakršnihkoli igralnih palic. Natal je rezultat več kot sedem let trajajočega razvoja izraelskega podjetja 3DV Systems, ki ga je letos kupil Microsoft in ki temelji na razpoznavi gibanja in glasu s pomočjo posebne video kamere ter ustrezne programske opreme. Z novim sistemom avatarje v igri preprosto krmilimo z gibanjem celotnega telesa. Žoge pri navideznem nogometu dejansko brcamo, tenis lahko igramo brez držanja pripomočka, kot to počno pri konkurenci (Nintendo Wii). Sistem Natal pa ni omejen zgolj na igre. Uporabljamo ga lahko tudi za risanje in še za cel kup drugih nalog, kjer krmilimo orodja z gibanjem in govorjenimi ukazi.

    Objavljeno: 2.6.2009
  • Google so podaja v e-knjige

    Google je potrdil govorice, da nameravajo do konca leta vpeljati novo storitev, s katero bodo lahko založniki prek spleta prodajali knjige v elektronski obliki, uporabniki pa bodo lahko iskali po vsebini prek običajnega spletnega iskalnika. Google želi s tem okrepiti svoja prizadevanja za odprto platformo na področju elektronskih knjig, čeprav nova iniciativa ni neposredno povezana s predhodnimi projekti, denimo optičnim branjem obsežne knjižnice knjig v javni lasti.

    Objavljeno: 2.6.2009
  • Bing - Microsoftov nov poizkus pri spletnih iskalnikih

    Bitka za čim večji tržni delež med spletnimi iskalniki se nadaljuje. Microsoft je nedavno javno demonstriral nov spletni iskalnik, ki so ga poimenovali Bing, s katerim naj bi uporabnikom predvsem olajšali odločitve. Bing, ki bo zamenjal dosedanji iskalnik Live Search, namreč poleg klasičnih algoritmov in ključnih besed za iskanje najboljših rezultatov uporablja tudi napredno semantično analizo za razpoznavo celih stavkov in besednih zvez.

    Objavljeno: 1.6.2009
  • Sony prenavlja PSP

    Le nekaj dni pred začetkom sejma E3, ki vsako leto združuje poglavitne ponudnike in seveda uporabnike elektronskih iger, so se na internetu pojavile podrobnosti o novi generaciji prenosne igralne konzole Sony PSP, ki bo lažja in manjša, zaradi česar jo bodo kot kaže imenovali PSP Go. Igralna konzola bo tehtala komaj 108 gramov, 43% manj kot današnji PSP, ki tehta 214 gramov. Zaslon bo imel diagonalo 3,8 palcev, kar je manj kot pri dosedanjem PSP (4,3 palcev), vendar več kot pri neposrednem tekmecu Nintendo DSi (3,25 palcev). Osnovni pomnilnik bo velik 16 GB, kar bo mogoče razširiti s pomnilniškimi karticami. Kot kaže bo vgrajen vmesnik bluetooth, z novo generacijo pa prihaja tudi niz novih iger oziroma posodobljenih uspešnic. Novi PSP naj bi prišel v prodajo jeseni.

    Objavljeno: 1.6.2009
  • Rambusovi predlogi za DDR4

    Podjetje Rambus je objavilo niz inovacij, ki utegnejo postati temelj za bodoči standard pomnilnikov DDR4. Medtem, ko dosedanji pomnilniki DDR3 omogočajo hitrost prenosa do 1.600 Mb/s naj bi nov standard omogočal hitrosti kar do 3.200 Mb/s, obenem pa še okoli 40% manjšo porabo energije in dvakrat do štirikrat večjo velikost na isti površini. Čeprav še ni rečeno, da bo združenje JEDEC, ki določa standarde na področju dinamičnih pomnilnikov, sprejelo Rambusove predloge, poznavalci menijo, da utegnejo sprejeti večino predlaganega.

    Objavljeno: 1.6.2009
  • Googlov val inovacij se nadaljuje

    Pri korporaciji Google so zopet poskrbeli za dvig zanimanja širše javnosti, saj so napovedali, da bodo še v tem letu splavili Google Wave, aplikacijo, ki bo združevala več svetov. E-poštnega ter svet spletnih klepetalnic. Uporabniki naj bi bili deležni realno-časovne izmenjave besedil (teksta) ter datotek (predvsem fotografij ter video posnetkov).

    Objavljeno: 31.5.2009
  • Prihaja HDMI 1.4

    Organizacija HDMI Licensing, ki skrbi za podeljevanje licenc in nadgradnje vmesnika HDMI, je najavila, da bodo junija objavili novo različico standarda HDMI 1.4. Med novostmi bo poleg novih vtičnikov/priključkov na voljo cel kup novih ali izboljšanih funkcij, kot denimo: povišane ločljivosti, možnost omrežnih, podatkovnih prenosov ter podpora 3D-vsebinam.

    Objavljeno: 31.5.2009
  • Radodarni IBM

    IBM je napovedal, da je pripravljen nameniti do 1,5 milijarde evrov za evropsko iniciativo pospeševanja modre IT infrastrukture. Znesek je del paketa v višini 3,7 milijarde evrov, ki ga bo IBM ponudil na globalnem nivoju za premoščanje infrastrukturnih projektov dokler ti čakajo na financiranje države. IBM bo skozi svoj oddelek IBM Global Financing, ki skrbi za posle kreditiranja in financiranja, omogočil financiranje IT pobud in projektov, ki so ključni za stimuliranje gospodarstva v Evropi.

    Objavljeno: 30.5.2009
  • Sony Ericsson Satio

    Pri Sony Ericssonu so se odločili, da nove modele mobilnikom še nekoliko bolj približajo uporabnikom z bolj poljudnimi imeni, tako da se z letošnjim letom poslavljajo (vsaj navzven) kratice pri mobilnih telefonskih aparatih. Med novinci najbolj izstopa multimedijski Satio, ki se lahko pohvali z vgrajenim digitalnim fotoaparatom ločljivosti 12,1 milijona točk.

    Objavljeno: 30.5.2009
  • 30 milijonti Xbox 360

    Pri Microsoftu so še pred koncem maja ponosno pokazali na svojo igralno konzolo Xbox 360, saj je s prodajnih polic trgovin nove domove našlo že 30 milijonov primerkov omenjenega igričarskega pripomočka. Pri velikanu iz Redmonda so še za odtenek ponosnejši na svoj igričarski spletni strežnik Xbox Live, ki beleži 20 milijonov aktivnih uporabnikov.

    Objavljeno: 30.5.2009
  • Je odprto res bolj varno?

    V majski številki smo objavili članek z naslovom "Znova: odprta koda, da ali ne?", v katerem smo predstavili večno problematiko odprte kode v javni upravi - torej, ali lahko z uvajanjem naveze Linux/FOSS (konkretno Linux/OpenOffice) država prihrani zajeten kupček denarja, ki bi sicer v obliki licenc odtekel k Microsoftu. Pa je ceneje v resnici tudi bolj varno?

    Objavljeno: 29.5.2009
  • Rast prodaje računalnikov

    Čeprav skoraj vsa svetovna tržišča beležijo upad prodaje računalnikov, je bila Slovenija vsaj v letošnjem prvem četrtletju izjema. Družba IDC je pri svoji analizi tržišč v regiji Adriatik ugotovila, da smo pri nas prodali 8 odstotkov več računalnikov kot v primerljivem lanskem obdobju.

    Objavljeno: 29.5.2009
  • LG s 3D-monitorjem polne ločljivosti

    Pri LG-ju so predstavili 23-palčni monitor, ki je namenjen prikazovanju 3D-podob. Poleg občutno izboljšane svetilnosti (praktično dovjna vrednost na druge podobne izdelke) se lahko pohvali tudi s polno visoko ločljivostjo zaslona.

    Objavljeno: 28.5.2009
  • Iran pred volitvami blokiral Facebook

    Po poročanju medijske hiše BBC so v Iranu oblasti odredile ukrepe za blokiranje dostopa do spletne strani Facebook. Blokada bo trajala vse do predsedniških volitev, ki bodo v juniju. Iranska novičarska agencija Ilna je zapisala, da gre ukrepe pripisati strahu pred podporniki reformista Hossein Mousavi, ki je svojo stran na portalu Facebook izkoriščal za namene politične kampanje.

    Objavljeno: 28.5.2009
  • NT konferenca 2009 zapira vrata

    Večina udeležencev in podjetij, ki so predstavljala svojo ponudbo na konferenci, danes odhaja proti domu. Predstavljamo si lahko, da marsikdo odhaja z mešanimi občutki.

    Objavljeno: 27.5.2009
  • Trendi

    Uvajamo novo rubriko, v kateri bomo vsak mesec prikazali cenovne trende za različne strojne izdelke, o katerih v Monitorju tudi sicer pišemo. Rubriko pripravljamo v sodelovanju s cenovnim primerjalnikom ceneje.si, kjer so začeli spremljati cene izdelkov, ki "kotirajo" na njihovi spletni strani, natanko pred letom dni.

    Objavljeno: 27.5.2009
  • Nokia odprla Ovi Store

    Po zgledu Applovega iTunes so tudi pri Nokii odprli svojo spletno trgovino za najrazličnejše programske dodatke, melodijo in drugo opremo za mobilnike. Ovi Store, kot se spletna trgovina imenuje, cilja na več kot 50 milijonov imetnikov vsaj enega izmed Nokiinih pametnih mobilnikov.

    Objavljeno: 27.5.2009
  • Procesorji Core i5 septembra?

    V računalniški industriji so vse glasnejše govorice, da naj bi Intel uporabnike septembra razveselil s splavitvijo nekaj šibkejših procesorjev od sedanje najboljše generacije Core i7. Novi procesorji, ki naj bi bili opazno cenejši, bodo preprosto poimenovani Core i5.

    Objavljeno: 27.5.2009
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji