• Real po poteh Netscapea

    Pri RealNetworks so se v boju proti Microsoftu odločili ubrati isto pot kot nekoč Netscape in pričeli ponujati svojo tehnologijo kot odprto kodo v projektu Helix. Zadnje raziskave podjetja Nielsen/NetRatings o uporabi pretočnih zapisov so namreč pokazale, da Microsoft s svojim brezplačnim zapisom Windows Media jemlje vse večji tržni delež družbi RealNetworks in njihovima zapisoma RealAudio in RealVideo. Real kljub vsemu še vodi, vendar se v podjetju zavedajo, da jih lahko Microsoft hitro prehiti podobno kot se je zgodilo z Netscapeom na področju brskalnikov. Bistvena prednost Microsofta je, podobno kot pred leti pri Internet Explorerju, v dejstvu, da je predvajalnik že nameščen v operacijskem sistemu in da je strežnik za oddajanje pretočnega zapisa Windows Media Server brezplačen, RealServer pa stane kar precej denarja.

    Objavljeno: 26.7.2002
  • IBM-ove novosti pri shranjevanju podatkov

    IBM je predstavil novo rešitev za shranjevanje podatkov, TotalStorage Network Attached Storage (NAS) 100. Gre za napravo, ki so jo zaradi njene oblike poimenovali kar >>Pizza box<< in je namenjena podjetjem srednje velikosti ali oddaljenim podružnicam večjih podjetij, ki nimajo svoje IT podpore. Zaradi enostavne namestitve in IBM-ove pametne programske opreme, ki so jo razvili kot del IBM-ovega projekta eLiza, je NAS 100 sposoben samodejne obnove, zaščite in samopravkov programske opreme. NAS 100 je namenjen arhiviranju elektronske pošte ter varnostnim kopijam in arhiviranju podatkov. Dodatno lahko vanj vgradimo tudi SCSI vmesnik za priklop zunanjih tračnih enot za arhiviranje podatkov. Centralen nadzor je mogoč preko IBM Director-ja, Tivoli Storage Manager-ja in drugih bolj znanih programov za nadzor.

    Objavljeno: 25.7.2002
  • Hacktivosmov šifirni program že razbit?

    14. julija je hekerska skupina Hacktivismo predstavila sistem Camera/Shy, ki uporabniku omogoča zapisovanje sporočil v navadne slike tipa GIF. Sistem je namenjen širjenju svobode govora, ki jo države, kot je Kitajska, na Internetu močno zatirajo. Kar bo pregledovalcem na spletu vidno kot popolnoma nedolžna fotografija, bo ciljnemu uporabniku s programom Hacktivisma vidno kot skrivno sporočilo ali še kaj več.

    Objavljeno: 25.7.2002
  • Service pack 3 na led

    Tretji paket popravkov za Windows 2000 oz. Service Pack 3 bi moral luč sveta ugledati 17. julija, vendar se to ni zgodilo. Po nekaterih vesteh se je zamuda zgodila zaradi več napak v novi različici programa za nameščanje - Microsoft Installer 2.0. Ker je več kot nujno, da namestitev popravkov ne bi pokvarila obstoječe namestitve Oken in ostalih nameščenih programov, se je Microsoft, tako pravi neimenovani vir, odločil, da popravkov do nadaljnega ne bo izdal. Zelo verjetno je, da bo izdelek, ko bo prišel na tržišče, vseboval stari Microsoft Installer 1.1.

    Objavljeno: 25.7.2002
  • Konec JPEGa?

    Forgent Networks, majhno ameriško podjetje, je pri pregledovanju svoje lastnine ugotovilo, da ima v predalu patent, ki bi lahko prinesel milijone (dolarjev). Patent govori o zaščiti posebnega algoritma, ki je kombinacija Huffmanovega in dolžinskega (run-length coding) kodiranja in se (med drugim) uporablja tudi v standardu JPEG. Patent je že leta 1987 pridobilo podjetje Compression Labs, v Forgentovem žepu pa se je znašlo po nakupu podjetja, leta 1997. Kljub temu se do danes nobeden ni spomnil izkoristiti pravice do licenčnine.

    Objavljeno: 25.7.2002
  • Brezžična lokalna omrežja med stavbami

    Podjetje 3COM je predstavilo prvo rešitev za brezžično povezavo med različnimi stavbami, ki omogoča uporabo standardnih protokolov. Doslej so večjo uporabo brezžičnih omrežij 802.11b ovirali prav nezdružljivi protokoli. Naprava Wireless LAN Building-to-Building Bridge podjetja 3Com naj bi bila združljiva s katerim koli priključnim mestom, ki ustreza Wi-Fi, prepušča pa tudi protokole za navidezna zasebna omrežja (VPN). Brezžični mostič omogoča pretok 11 Mb/s na razdalji do 23 km in lahko služi za povezave med dvema ali eno in več točkami. Cenovno je primerljiva polaganju kabelskih povezav, še posebej pa je primerna za začasne lokacije. Za zaščito podatkov služita 40-bitno in 128-bitno kodiranje WEP (Wired Equivalent Privacy), mogoče pa je dobiti tudi kvalitetnejšo zaščito Dynamic Security Link. S tem izdelkom podjetje 3COM nadaljuje z razvojem brezžičnih povezav za lokalna omrežja, ki vključujejo priklopne točke Access Point 8000 za največja, Access Point 6000 za manj zahtevna, ter Access Point 2000 za manjša omrežja. Prodajo brezžičnega mostiča napovedujejo za avgust, cena pa bo v ZDA okoli 1.000 dolarjev.

    Objavljeno: 24.7.2002
  • Razvoj spletnih storitev v Evropi

    Po rezultatih ankete, ki so jo izvedli pri Microsoftu, naj bi 90 odstotkov anketiranih razvijalcev in profesionalcev IT v Evropi prihodnje leto začelo z razvojem spletnih storitev. Polovica anketiranih se že ukvarja s tovrstnim razvojem, skoraj vsi od teh (94 odstotkov) pa je prepričanih, da bo uporaba spletnih storitev odprla nove poslovne priložnosti. Dobri dve tretjini jih meni, da bodo ljudje s pomočjo spletnih storitev lažje razumeli tehnološke prednosti za uspešno poslovanje. V anketi je sodelovalo 1750 ljudi iz 62 držav na območju Evrope, Bližnjega Vzhoda in Afrike. Za spletne storitve se najbolj ogrevajo bankirji ter ponudniki poslovnih, potovalnih in transportnih storitev, sledijo pa telekomunikacije in distribucija. Čeprav je bilo med anketiranci čutiti močno naklonjenost razvoju spletnih storitev, so pri raziskovalni družbi Gartner bolj previdni. Ocenjujejo, da bo do prave uveljavitve spletnih storitev minilo od štiri do šest let, saj zaenkrat še niso razviti ustrezni varnostni standardi. Razvijalci so bolj navdušeni od direktorjev, menijo pri Garnterju, kljub temu pa spodbujajo podjetja, da na manj tveganih področjih že zdaj začnejo z razvojem spletnih storitev - da se bodo usposobili in da jih ne bo prehitel čas.

    Objavljeno: 24.7.2002
  • XML in podatkovne zbirke

    XML kot opisni jezik vse bolj prodira v podjetja, ki z njim skušajo preoblikovati poslovne programe in izboljšati spletne storitve. Vendar se s temi načrti podjetij, zlasti med velikim družbami, kot so IBM, Microsoft in Oracle, vse bolj povečuje boj za uveljavitev standardov na področju poizvedovanj za podatki in arhitekturami podatkovnih zbirk s pomočjo XML. Kljub temu, da postaja XML standard za spletni opis podatkov, je sam sebi ovira v hitrejšem razvoju spletnih programov, predvsem zaradi premajhne povezanosti z različnimi podatkovnimi zbirkami..

    Objavljeno: 24.7.2002
  • Adobe Premiere 6.5

    Podjetje Adobe je predstavilo novo različico svojega izdelka za video montažo Premiere, paket pa bo v prodajo prišel jeseni. Izdelek je namenjen resnim ljubiteljem, zlasti pa profesionalcem, z izjemo filmske produkcije. V ta namen so močno izboljšali sistem za predogled prehodov in učinkov, ki se na sodobni strojni opremi odvijajo v realnem času, brez nekoč obveznega predhodnega preračunavanja. Poleg sprememb v osnovnem načinu dela, srečamo v paketu tudi nov urejevalnik naslovov, osnovna orodja za izdelavo posnetkov za DVD (priložen je DVDit! LE), novo orodje za urejanje zvoka in podporo za kodiranje posnetkov v zapisu MPEG-2. Zagotovljena je široka združljivost z video kamerami (vključno z najnovejšimi modeli Sony DVCAM) in video karticami, čeprav za osnovno delo zadostuje že navaden vmesnik firewire. Cena nove različice bo 550 dolarjev, nadgradnje pa bodo stale 150 dolarjev.

    Objavljeno: 24.7.2002
  • Pregloboke spletne povezave

    Danska je prva država na svetu, kjer je sodišče prepovedalo objavo spletnih povezav do posameznih vsebin brez soglasja lastnikov spletnih strani. Za sodni postopek se je odločilo Dansko združenje časopisnih založnikov, ki je hotelo spletnemu zbiralcu novic Newboosterju onemogočiti objavo povezav do vsebine na svojih 28 straneh. Poznavalci zdaj ugibajo, ali bo imela odločitev danskega sodišča kakšne pomembnejše posledice za uveljavitev prakse na tem področju. Še vedno namreč ni povsem jasno, ali s povezovanjem v globino prihaja do kršenja avtorskih pravic. Mnenja v zvezi s tem so deljena - ponudniki vsebin nimajo nadzora nad obiskom, pa še nič ne morejo iztržiti od tega; zagovorniki svobodnega pretoka informacij pa seveda podpirajo povezovanje in opozarjajo, da bi širjenje prepovedi ogrozilo tudi delovanje spletnih iskalnikov.

    Objavljeno: 23.7.2002
  • AMD z nižjimi prihodki in napovedano izgubo do konca leta

    Drug največji proizvajalec procesorjev za osebne računalnike, Advanced Micro Devices, je objavil katastrofalne poslovne rezultate za drugo četrtletje in napovedal, da do konca letošnjega leta najbrž ne bodo več videli črnih številk.

    Objavljeno: 23.7.2002
  • McAfee izboljšal proti-virusno zaščito in požarni zid

    Podjetje McAfee Security za september napoveduje izboljšane različice njihovih protivirusnih programov. Nova različica programa VirusScan Home 7.0 z osebnim požarnim zidom še bolj onemogoča dostop virusom in črvom. Program pregleda tudi elektronsko pošto v SMTP programih kot sta Outlook Express in Eudora. V novi različici je tudi orodje Script Stopper, ki onemogoča širjenje skriptnih virusov. Različica VirusScan 7.0 Professional vsebuje še orodje QuickClean Lite, ki počisti tudi prostor na diskih, ter protivirusno zaščito za PalmOS in druge ročne naprave.

    Objavljeno: 23.7.2002
  • Ali lahko največji ameriški bankrot prinese internetni mrk?

    WorldCom, drugo največje ameriško telekomunikacijsko podjetje, ki je preko svojega podjetja MCI Group imelo sloves največjega ponudnika medkrajevnih in mednarodnih pogovorov, preko UUNeta pa je bilo sinonim za svetovno omrežje, je pristalo v stečaju. Iz katerega sicer namerava, po beseda direktorja Johna Sidgemorja, v letu dni priti močnejše kot kadarkoli, vendar večina analitikov meni, da so takšne izjave bistveno preveč optimistične, predvsem zaradi zapletene lastniške strukture podjetja in same višine dolgov, ki znašajo 40 odstotkov vrednosti podjetja.

    Objavljeno: 23.7.2002
  • Se obeta ponovitev lanskega leta, ali povečana prodaja računalnikov?

    Podjetje IDC je izdalo poročilo v katerem so napovedali višje ocene prodaje osebnih računalnikov za leto 2002. Le nekaj dni pred IDC-jem je svojo študijo objavila investicijska banka Credit Suisse First Boston, ki je napovedala, da bo prodaja osebnih računalnikov enaka lanski.

    Objavljeno: 22.7.2002
  • IBM-ove prihajajoče strežniške rezine

    Podjetje IBM bo šele jeseni predstavilo svoje visoko zmogljive strežniške rezine, a si je že zdaj prislužilo priznanje svetovalnega podjetja Giga, kot najboljši prihajajoči strežnik s tovrstno arhitekturo. Po ocenah podjetja Giga bo IBM eServer BladeCenter veliko boljši kot Dellova in HP-jeva (Compaqova) različica arhitekture strežniških rezin. IBM-ove strežniške rezine so najzmogljivejše dvoprocesorske rezine na trgu, menijo analitiki podjetja Giga. Ob tem so podarili, da je IBM v prednosti na račun podvojenih povezav Fibre Channel in možnosti vgradnje stikal Fiber Channel neposredno v strežniške predale.

    Objavljeno: 22.7.2002
  • Apple zagrizel v kislo jabolko

    Sodeč po poslovnih rezultatih v tretjem trimesečju, je bil tudi Apple žrtev šibkejšega povpraševanja po računalniški opremi. V letošnjem tretjem četrtletju je Apple zabeležil 32 milijonov dolarjev neto dobička, kar je bilo skoraj pol manj kot v enakem lanskem obdobju. S prodajo 808 tisoč računalnikov Macintosh so ustvarili 1,43 milijarde dolarjev prometa, kar pa je bil le triodstotni padec v primerjavi z lanskim letom. Od tega so 42 odstotkov prometa ustvarili izven ZDA. Odgovorni v Applu pričakujejo, da bodo poslovni rezultati v zadnjem trimesečju podobni kot v obdobju, ki se je končalo junija.

    Objavljeno: 22.7.2002
  • Avtomobili BMW, Citroën, Mitsubishi, Subaru in Volvo z Microsoftovim sistemom

    Po nekaterih izračunih Američani izgubijo skupaj okoli pol milijona ur tedensko v prometnih gnečah. V tem času jim lahko pomagajo le mobilni telefoni, česar pa bo kmalu konec. V državi New York so že lani prepovedali uporabo mobilnih telefonov med vožnjo, še 40 držav pa ima podobne zakone že pripravljene. Rešitev? Podjetje Microsoft že deset let razvija računalniški sistem za avtomobile, ki omogoča vrsto opravil - od branja in odgovarjanja na elektronsko pošto, pregledovanja koledarja z opravki, telefonske pogovore, poslušanja prometnih informacij, izračun in prikaz najkrajše poti do cilja, do brskanja po spletnih straneh. Vse to, ne da bi bilo potrebno odmikati oči od cestišča ali rok z volana, kar omogoča sistem za prepoznavanje govora, ki naj bi po raziskavah predstavljal najbolj varen način komuniciranja med vožnjo. Družba Microsoft je v nov operacijski sistem Windows CE za avtomobile 3.5 vgradila izjemno napreden sistem za prepoznavanje govora, ki že omogoča >>pogovarjanje<< in ne zgolj sprejemanje posameznih ukazov. Po mnenju mnogih naj bi bili že v nekaj letih avtomobili predstavljali drugi najpogostejši način brezžičnega priključevanja na splet. Za sistem so se že odločili vodilni proizvajalci avtomobilov BMW, Citroën, Mitsubishi, Subaru in Volvo.

    Objavljeno: 22.7.2002
  • Brezžični ethernet na pomnilniški kartici Secure Digital

    Podjetji Intersil in SyChip sta napovedali sodelovanje pri izdelavi vmesnika za brezžični ethernet po trenutno najbolj uveljavljenem standardu 802.11b na pomnilniški kartici Secure Digital (SD). Tak vmesnik bi omogočil uporabnikom novejših ročnih računalnikov z vmesnikom SD priklop na brezžična omrežja. Nekateri proizvajalci ročnih računalnikov vgrajujejo podporo za brezžični ethernet v same naprave, vendar te sodijo med najdražje na tržišču, zato bi tak vmesnik omogočil precej cenejši način povezovanja ročnih računalnikov v brezžična omrežja. Pomnilniške kartice SD so med najmanjšimi na tržišču, omogočajo pa tudi hitrejši prenos podatkov kot kartice CompactFlash in MultiMediaCard. Kljub temu pa je združenje SD Association šele januarja sprejelo specifikacijo SDIO, ki ureja delovanje naprav zgrajenih na karticah SD. Doslej so bile namenjene zgolj hrambi podatkov.

    Objavljeno: 21.7.2002
  • Microsoft naj bi razvijal Xbox digitalni videorekorder

    Microsoft naj bi že dalj časa razvijal hibrid igralne konzole Xbox, ki bo lahko služil tudi kot digitalni videorekorder. Projekt Xbox postaja vse večja katastrofa za Microsoft, saj naj bi letos prinesel 750 milijonov dolarjev izgube, naslednje leto pa kar 1,1 milijarde, zato ni presenetljivo, da pri gigantu iščejo alternative kako čim prej povrniti vložke. To je precej slabše od načrtov, po katerih naj bi Xbox v osmih letih pridelal 900 milijonov dolarjev izgube, saj naj bi prodaja iger dosegla dovolj visoko raven, da bi krilo stroške visokega, skoraj 50 odstotnega subvencioniranja strojne opreme. Microsoftova konkurenta na področju konzol, Sony s PlayStation 2 in Nintendo z GameCubeom imata s strojno opremo manjše izgube, zaradi česar se jima dobiček vrača hitreje.

    Objavljeno: 21.7.2002
  • Letališča kot tržna niša

    Letalski potniki vedo, koliko časa izgubljajo na letališčih pred poleti, tega pa so se začeli zavedati tudi ponudniki sistemov za izgradnjo brezžičnih omrežij za dostop do interneta. Cisco tako že namešča svoje brezžične izdelke Aironet na 19 evropskih letališčih, British Telecom pa naj bi v kratkem predstavil največjo evropsko javno komercialno omrežje WLAN, ki temelji na standardu 802.11b. Za tovrstna omrežja so zanimivi tudi hoteli, saj bodo brezžični dostop do interneta uporabljali predvsem poslovneži. Za najbolj prestižne letalske in hotelske lokacije v Evropi se je že vnel srdit boj med Ciscom, British Telecomom in Megabeamom. Slednji naj bi imel že sklenjene dogovore s 3.300 lokacijami, za delovanje javnega omrežja WLAN pa skrbi na številnih večjih italijanskih letališčih.

    Objavljeno: 21.7.2002
  • Za Gorona Moorea "Ista soba, drugi Bush"

    Eden od ustanoviteljev Intela in avtor slavnega Moorovega zakona Gordon Moore je v Beli hiši prejel predsedniško odličje svobode, najvišje priznanje, ki ga ZDA podeljujejo civilistom. Ko je leta 1965 še delal za podjetje Fairchild Semiconductor, je Moore ob pisanju članka o razvoju procesorjev za revijo Electronics Magazine prvič zapisal trditev, da se število tranzistorjev na procesorju podvoji vsako leto. Tri leta kasneje je skupaj z Robertom Noyceom ustanovil Intel, ko je leta 1975 postal njegov direktor, pa je svojo trditev spremenil in ugotovil, da se bo število tranzistorjev na procesorjih podvajalo vsaki dve leti. Ta trditev je sedaj znana kot Mooreov zakon.

    Objavljeno: 20.7.2002
  • Prihodnost stika med računalniki in ljudmi

    Kljub vsem napredkom v računalniški tehnologiji je tipkovnica še zmerom osnovni način vnosa in urejanja podatkov, kar je resna omejitev. Na inštitutu MIT v Cambridgeu v ZDA tako deluje projekt pod imenom Oxygen Alliance, ki razvija nove, ljudem bolj prijazne vmesnike za komunikacijo človeka z računalnikom ter načine kako bi se računalniški sistemi in omrežja bolj preprosto prilagajali ljudem.

    Objavljeno: 20.7.2002
  • Intel pod pričakovanji

    Intel je že vnaprej opozarjal, da bodo poslovni rezultati v drugem četrtletju slabi, vendar se je izkazalo, da so v resnici pod pričakovanji. Drugo poslovno četrtletje so končali s 6,32 milijarde dolarjev prometa in 446 milijonov dolarjev neto zaslužka. Višina prihodka v primerjavi z letošnjim prvim četrtletjem se je zmanjšala za sedem odstotkov, v primerjavi z enakim lanskim obdobjem pa je ostala na enaki ravni. Bolj mešane občutke povzroča zaslužek. V primerjavi s prejšnjim trimesečjem je upadel za 52 odstotkov, v primerjavi z lanskim pa se je povečal za 128 odstotkov. Zaradi slabega poslovanja so se pri Intelu odločili, da bodo svojo 83-tisoč glavo množico zaposlenih v drugi polovici leta 2002 zmanjšali za štiri tisoč delavcev.

    Objavljeno: 20.7.2002
  • Že tretji paket posodobitev za Microsoft Exchange Server 2000

    Pri Microsoftu nameravajo še ta mesec poslati na tržišče tretji paket posodobitev (Service Pack 3) za Exchange Server 2000. Tretji paket vključuje predvsem popravke za varnostne luknje, ki so pri Microsoftu našli med pregledom kode v sklopu iniciative zaupanja vrednega računalništva.

    Objavljeno: 19.7.2002
  • Oracle izziva Microsoft

    Oracle se je z novim programskim paketom Collaboration Suite za elektronsko in glasovno pošto, skupinsko delo in sporočanje pognal na trg, ki ga je s strežnikom Exchange Server doslej obvladoval Microsoft. Strokovnjaki menijo, da je Oracle izbral pravi čas za predstavitev novega paketa, saj so uporabniki po vsem svetu ogorčeni zaradi Microsoftovega novega sistema licenciranja. Hkrati tudi opozarjajo, da je Oracle v preteklosti že večkrat poskušal razrahljati Microsoftovo prevlado na tem področju, vendar z majhnim uspehom. Collaboration Suite deluje v okviru podatkovnega strežnika Oracle 9i, uporablja pa tudi internetni datotečni sistem Internet File System (IFS), ki lahko nadomesti operacijski sistem za hranjenje podatkov. Oracle je začel vnovič resno razmišljati o razvoju programa za skupinsko delo po prevzemu majhnega kanadskega podjetja Steltor, ki je izdeluje programsko opremo za upravljanje s koledarjem. Oracle Collaboration Suite bo stal okoli 60 dolarjev na zaposlenega, na voljo pa bo ob koncu leta.

    Objavljeno: 19.7.2002
  • Microsoft Windows XP Media Center Edition

    Microsoft je najavil uradno ime za novo izvedbo sistema Windows XP, ki bo namenjena rabi v računalnikih za domačo napravo in hibridnih napravah, ki združujejo domačo zabavno elektroniko in računalnik. Projekt, ki je nastajal pod delovnim imenom Freestyle bo dobil uradni naziv Windows XP Media Center Edition, predvsem pa bo vseboval nov uporabniški vmesnik, kot dodatek obstoječemu, s katerim ga bo mogoče lažje uporabljati kot krmilni modul za domačo zabavo.

    Objavljeno: 19.7.2002
  • Apple s kopico novosti

    Apple je sredi julija presenetil obiskovalce sejma MacWorld Expo s kopico novosti, med katerimi so nekatere bile pričakovane, druge pa predstavljajo presenečenje. Novosti prihajajo ravno v času, ko poslovni rezultati niso najbolj blesteči, Apple pa se je zaradi tega med drugim (vnovič) tudi prek medijev pričkal z Microsoftom, ki trdi, da Apple porabi dvajsetkrat več denarja za promocijo predvajalnika iPod, kot za pospeševanje prodaje operacijskega sistema MacOS X. Apple seveda govorice zanika in navaja podatek, da je že doslej novi sistem kupilo okoli 2,5 milijona uporabnikov, do konca leta pa naj bi jih imeli že dvakrat toliko, kar je približno petina vseh uporabnikov Macov.

    Objavljeno: 19.7.2002
  • IBM prenavlja pomnilniške sisteme Shark

    IBM je predstavil novo generacijo svojih vrhunskih pomnilniških sistemov Enterprise Storage System, bolje poznanih pod imenom Shark. Z novimi sistemi naj bi ponovno povečali možnosti v tekmi s tekmeci, ki so v zadnjem času napovedali hudo bitko.

    Objavljeno: 18.7.2002
  • Smo pripravljeni za semantični splet?

    Koncept semantičnega spleta, po katerem so dokumenti in podatki predstavljeni z natančnimi opisi XML, naj bi omogočal zelo preprosto iskanje informacij in uporabo spletnih storitev, saj bi bilo vse na spletu povsem jasno opisano. Kot je na nedavni konferenci XML Web Services One poudaril direktor podjetja Software AG, je bil pojem semantični splet doslej pogosto narobe razumljen, kar je eden izmed glavnih vzrokov za to, da se še ni uveljavil. Software AG razvija izdelke, ki omogočajo semantični splet, kot sta Tamino XML Server in EnitreX.

    Objavljeno: 18.7.2002
  • Adobe Photoshop Elements 2.0

    Podjetje Adobe je predstavilo novo različico slikarskega programa Photoshop Elements, ki je namenjen pretežno obdelavi digitalnih fotografij. Program je namenjen domači rabi, saj je eden od glavnih poudarkov v preprostosti rabe, čeprav to ne pomeni, da je funkcionalno pomanjkljiv. Kot že samo ime pove, izdelek temelji namreč na tehnologiji priznanega slikarskega programa Photoshop, pri katerem si je sposodil številne elemente, od uporabniškega vmesnika do učinkov in orodij za obdelave slik.

    Objavljeno: 18.7.2002
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji