• Nvidia vstopa na mobilni trg

    Vodilni ponudnik grafičnih čipov za osebne računalnike Nvidia se je s 70 milijonov dolarjev vrednim nakupom družbe MediaQ odločil za vstop na trg mobilnih naprav. MediaQ namreč izdeluje grafične procesorje za ročne računalnike, s katerimi je mogoče izboljšati hitrost grafike in trajanje delovanja akumulatorjev. Procesorji MediaQ delujejo v vseh operacijskih sistemih za ročne računalnike - Microsoftovem, PalmSourcevem in Symbianovem. Stranke MediaQ so vsi večji proizvajalci dlančnikov (Mitsubishi, Siemens, Palm, Sharp, Philips, Dell in Sony).

    Objavljeno: 9.8.2003
  • Slovenščina tudi za tablične računalnike

    Češko podjetje Sunnysoft, znano po rešitvah za ročne računalnike, je najavilo nov programski paket InterWrite for Microsoft TabletPC Edition, ki med drugim dodaja podporo za vnos slovenskih šumnikov. Sistem je narejen kot dodatek za operacijski sistem Windows XP TabletPC Edition, lokalizirati pa zna zaslonsko tipkovnico, poleg tega pa podpira tudi razpoznavo pisanih znakov, prek posebne gesture. Program sicer podpira kar 50 različnih jezikov in lokalnih tipkovnic, deluje pa z vso programsko opremo. Gre za edino tovrstno rešitev, ki ponuja podporo tudi za slovenščino.

    Objavljeno: 9.8.2003
  • Opera pridobiva uporabnike

    Norveška družba Opera Software je sporočila, da je njihov spletni brskalnik Opera letos preneslo k sebi že rekordnih 10 milijonov uporabnikov. Raziskava družbe OneStat.com je sicer pokazala, da ima Opera le 0,6-odstotni svetovni tržni delež. V velikanski prednosti je seveda Internet Explorer s 95 odstotki, 2,5% obiskovalcev interneta uporablja Netscape Navigator, 1,6% pa Mozillo.

    Objavljeno: 8.8.2003
  • Bolj stresno od ločitve

    Raziskava družbe Dynamic Markets med 850 strokovnjaki IT iz ZDA, Evrope, Srednjega vzhoda in Južne Afrike je pokazala, da bi bile dolgotrajnejše težave s sistemom elektronske pošte v podjetjih v številnih primerih bolj stresne od ločitve. To kaže na dejstvo, da elektronska pošta v podjetjih ni več le navaden komunikacijski kanal, ampak zelo pomembno delovno orodje.

    Objavljeno: 8.8.2003
  • EMC nadgrajuje najzmogljivejše sisteme Symmetrix

    Kljub temu, da trg najzmogljivejših pomnilniških izdelkov še naprej rahlo upada, so se pri družbi EMC odločili prenoviti svoje najzmogljivejše sisteme Symmetrix DMX. Najnovejši DMX3000 je zdaj mogoče naročiti s tja do 576 diski, kar skupno predstavlja diskovni prostor velikosti 84 TB (uporabnega prostora je 73,5 TB). To je dvakrat več kot pri doslej največjem sistemu Symmetrix DMX2000.

    Objavljeno: 8.8.2003
  • Microsoft Navison 3.70

    Microsoftov oddelek Business Solutions je napovedal novo različico poslovnega programskega paketa Navision 3.70, ki prinaša večjo funkcionalnost predvsem za mala in srednje velika podjetja. Nova različica prinaša izboljšave na področjih finančnega nadzora, SCM, CRM in elektronskega poslovanja. Prav v boljši povezljivosti med strankami, dobavitelji in partnerji je ključna izboljšava paketa.

    Objavljeno: 8.8.2003
  • Nov standard za brezžične prenose pretočne vsebine

    Združenje IEEE je sprejelo predlog novega omrežnega standarda, ki omogoča brezžični prenos pretočnih vsebin na precej bolj učinkovit način kot doslej. Standard z oznako IEEE 802.15.3 ima kot glavni cilj zagotovitev, da lahko brezžični prenos podatkov v praksi zagotovi potreben nivo prenosa podatkov, zaradi česar bo lahko prenos pretočnih vsebin potekal brez zatikanja. Standard zagotavlja, da med izvorom in ponorom ni motenj, enkrat ko je povezava vzpostavljena. Sistem zna namreč samodejno zamenjati kanale, če naleti na motnjo, pri tem pa prenos podatkov ne trpi.

    Objavljeno: 8.8.2003
  • Rešitev za prebiranje pokvarjenih nosilcev

    Podjetje 321 Studios, znano predvsem po svojem programu za kopiranje filmskih nosilcev DVD X Copy, s katerim so si nakopali jezo združenja filmskih studijev, je predstavilo nove programe, s katerimi je moč prebirati optične nosilce z napakami. Programa DVD X Rescue in CD X Rescue znata prebirati nosilce DVD oziroma CD (tudi CD-R in CD-RW), ki vsebujejo poškodbe ali druge napake, zaradi česar niso berljivi z običajnimi programi.

    Objavljeno: 7.8.2003
  • Apple DVD Studio Pro 2

    Apple ponuja prenovljeno različico programskega paketa za pripravo vsebin in izdelavo nosilcev DVD. Druga različica paketa DVD Studio Pro 2 ima nov uporabniški vmesnik, s katerim je še lažje sestaviti in pretestirati vsebino in v končni fazi posneti na nosilce DVD. Apple je prenovil urejevalnik menujev, časovno os za urejanje video posnetkov, paket pa vsebuje tudi kvalitetnejši kodirnik za posnetke MPEG-2 in cel niz novih predlog za lažjo pripravo DVD-jev.

    Objavljeno: 7.8.2003
  • Evropska unija namerava kaznovati Microsoft

    Člani Evrposke komisije načrtujejo izdati odločbo, v kateri naj bi kaznovali Microsoft zaradi nenehnih zlorab, ki jih podjetje domnevno opravlja zaradi svojega prevladujočega položaja na trgu. Pod drobnogled je zdaj prišel predvsem predvajalnik Windows Media Player, ki po mnenju članov komisije onemogoča konkurenco na tem področju. Zaradi tega je v igri kar nekaj predlogov, od denarne kazni do zahteve po objavi izvorne kode predvajalnika, s katerim bi omogočili enakopravni boj drugih proizvajalcev.

    Objavljeno: 7.8.2003
  • Adobe pripravlja orodja za elektronske obrazce

    Podjetje Adobe pripravlja nov programski paket, ki bo specifično namenjen izdelavi in izpolnjevanju elektronskih obrazcev. Izdelek, ki še nima imena, bo omogočal izdelavo obrazcev, ki jih bo mogoče posredovati v obliki dokumentov PDF in XML, prek elektronske pošte in spletnih storitev. Adobe z novim izdelkom cilja na Microsoftov izdelek InfoPath, ki bo del prihajajoče pisarniške zbirke programov Office System 2003.

    Objavljeno: 7.8.2003
  • LinuxWorld v znamenju kljubovanja in optimizma

    V času, ko med družbo SCO in skupnostjo podpornikov Linuxa divja prava medijska vojna, se v San Franciscu odvija poletna, zdaj že tradicionalna konferenca LinuxWorld. Omenjeno dogajanje pa ni skalilo vzdušja, ki je še polno optimizma in novosti. Operacijski sistem Linux namreč pridobiva vse več podpornikov, kar se na konferenci kaže tudi v prisotnosti številnih velikih imen iz računalniške industrije.

    Objavljeno: 7.8.2003
  • Microsoft prodira na področje omrežnih pomnilniških izdelkov

    Znak, da se družba Microsoft vse bolj podaja tudi na področje pomnilniških sistemov, je rast njihovega tržnega deleža za izdelke NAS, ki delujejo v okolju Windows. Tržni delež sedaj obsega 41 odstotkov vseh izdelkov NAS, kar predstavlja velik skok glede na preteklo leto. K temu je največ pripomogla prodaja naprav družbe Dell Computer. Naprave sicer sodijo v nižji zmogljivostni in cenovni razred, kjer so lani prodali 32 odstotkov naprav, vendar so s tem dosegli le 12 odstotkov vrednosti trga. Pri Microsoftu menijo, da so njihove omrežne naprave kupovala tako velika, kot majhna podjetja. Družba Microsoft je pred kratkim z družbo EMC podpisala pogodbo, po kateri bo ta v nižji razred naprav NAS vključeval podporo okolje Windows.

    Objavljeno: 6.8.2003
  • SCO postavlja ceno lincenc za uporabnike Linuxa

    Podjetje SCO je na novinarski konferenci razkrilo ceno licenc za uporabnike Linuxa, ki nočejo tvegati sodnega pregona zaradi kršenja avtorskih pravic. Kot je znano je SCO poleg tožbe proti družbi IBM poslal obvestila o zahtevah po plačilu licenc okoli 1.500 največjim ameriškim podjetjem, pripravljajo pa se na še širšo akcijo. Postavljene cene so izredno visoke in mnogi se ob njih zgolj nasmihajo, saj menijo, da SCO nima pravne podlage za izterjanje zahtevanih vsot.

    Objavljeno: 6.8.2003
  • Brezžična omrežja pomagajo družbi Cisco

    Podjetje Cisco je sporočilo, da so v letu dni dosegli dobiček v višini 3,6 milijarde dolarjev, k čemer je odločilno vplivala dobra prodaja brezžične omrežne opreme. Skupni promet je dosegel nivo 18,9 milijarde dolarjev, medtem ko so v zadnjem četrtletju povečali zaslužek iz 772 milijonov na 982 milijonov dolarjev. Dobre rezultate so delno dosegli tudi zaradi dobrega poslovanja v zadnjem letu prevzetih podjetij, kot sta Okena in Linksys. Slednji ima 37-odstotni tržni delež pri izdelkih za brezžična omrežja. Od ostalih področij je najbolj napredovala prodaja izdelkov za internetno telefonijo in omrežne pomnilniške izdelke. Direktor podjetja John Chambers kljub temu opozarja, da svetovna , zlasti pa ameriška ekonomija še ni povsem okrevala, zato bodo pri poslovnih načrtih in potezah tudi v bodoče previdni.

    Objavljeno: 6.8.2003
  • Piratiziranje v zatonu, vsaj v ZDA

    Po dolgih letih, kjer so pri družbi BSA ugotavljali zgolj vse večjo stopnjo piratstva, zadnje poročilo združenja navaja, da se število piratskih kopij v letu 2002 zmanjšalo. V primerjavi z letom 2001 so tako v ZDA uspeli zmanjšati stopnjo piratskih kopij za 2% na skupno 23%, kar je še vedno med najmanjšimi stopnjami na celem svetu. Družba BSA pa je bila aktivna tudi pri izterjavah nadomestil, ki so ji morala plačati podjetja z uporabo nedovoljenih kopij programov. V ZDA delujejo predvsem na velikih podjetjih, saj so samo od 37 pregledanih podjetij dobili kar za 3,1 milijona dolarjev poravnave. Kljub temu piratiziranje industriji programske opreme še naprej prinaša velik izpad prihodkov, po nekaterih ocenah samo v ZDA kar 1,9 milijarde dolarjev letno.

    Objavljeno: 6.8.2003
  • IBM nudi orodje za prepoznavanje govora

    Pri družbi IBM ponujajo novo programsko razvojno orodje za prepoznavanje govora, ki deluje v okolju Linux. Program se imenuje Multimodal Toolkit for WebSphere Studio, omogoča pa razvoj rešitev, ki lahko uporabljajo več kot en način komunikacije z uporabnikom. Tako lahko na primer program za ročni računalnik prejme glasovni ukaz za iskanje elektronskega naslova in odgovori v obliki izpisanega besedila.

    Objavljeno: 5.8.2003
  • Sun ponuja novo specifikacijo za spletne storitve

    Družba Sun Microsystems in peščica partnerjev bodo v kratkem predložili v potrditev novo specifikacijo za spletne storitve, ki opisuje koordinacijo elektronskih transakcij WS-CAF (>>Web Services Composite Applications Framework<<). Predlog standarda WS-CAF določa način za koordinacijo elektronskih transakcij za veliko število računalnikov pri večstopenjskih poslovnih procesih.

    Objavljeno: 5.8.2003
  • Red Hat vložil tožbo proti družbi SCO

    Podjetje Red Hat, ki je danes največji ponudnik distribucij Linuxa, je proti družbi SCO Group vložilo tožbo, v kateri zahtevajo sodno ugotovitev, da v svojih izdelkih niso kršili avtorskih pravic. Pri Red Hatu trdijo, da so bili doslej tiho, poslušali in analizirali, vendar v vseh dosedanjih dokazih niso našli nič takega, kar bi lahko bilo predmet sodnega pregona s strani družbe SCO Group. Red Hat pa je zelo zmotil korak družbe SCO, s katerim so začeli groziti s tožbami končne uporabnike Linuxa, predvsem velike družbe, ki so obenem glavni odjemalci izdelkov družbe Red Hat.

    Objavljeno: 5.8.2003
  • Novell kupuje družbo Ximian

    Podjetje Novell se vse bolj usmerja na področje Linuxa, kar so potrdili tudi z nakupom družbe Ximian, proizvajalca namiznih in pisarniških programov pod Linuxom. Novell naj bi s tem utrdil svojo novo podporo na področju strežniških izdelkov, hkrati pa z nakupom vstopa na področje osebne rabe, kjer kraljuje s svojimi izdelki Microsoft. Pri Novellu trdijo, da bodo z nakupom družbe Ximian predvsem dobili veliko izkušenj, ki jih bodo s pridom uporabili v bodočih izdelkih.

    Objavljeno: 5.8.2003
  • Predsednik Baana v odstopu

    Laurens van der Tang, predsednik družbe Baan odstopil od tega položaja, menda zaradi zasebnih razlogov. Van der Tang je bil pri družbi 17 let, od leta 2000, ko je družbo prevzelo angleško podjetje Invensys pa je opravljal vlogo predsednika družbe. Čeprav je v času svojega predsedovanja uspel Baan v krizi spremeniti iz produktno v storitveno usmerjeno podjetje, doseženi rezultati niso povsem zadovoljili lastnike. Podjetje Baan še vedno ne dosega želenih rezultatov, tržni delež izdelkov podjetja pa se je v teh letih še zmanjšal. Tudi sam lastnik Invensys ni najbolj prepričan v pravo smer razvoja, saj so med tem celo začeli razmišljati o odprodaji družbe Baan. Novi predsednik bo vsekakor imel težko nalogo, ohraniti in usmeriti družbo v ponovni vzpon.

    Objavljeno: 5.8.2003
  • IBM prilagaja Linux za procesorje Power

    Pri družbi IBM bodo posebej prilagodili okolje Linux za njihove procesorje družine Power. V ta namen so še razširili skupino programerjev, ki sodelujejo pri projektu v okviru laboratorija Linux Technology Center. Procesorje Power vgrajujejo v strežnike srednjega razreda pSeries in iSeries, ki delujejo v okolju Unix, že sedaj pa precej dobro tudi v okolju Linux. Na prvem mestu bodo izboljšanje hitrosti delovanja, zagotovitev podpore za omrežne pomnilniške sisteme in izboljšano delovanje pri več-procesorskih sistemih najvišjega razreda.

    Objavljeno: 4.8.2003
  • OGo z odprto kodo namesto Microsoft Exchange?

    Programi za elektronsko pošto, trenutna sporočila in dostop do skupnih map so za vsa podjetja posebnega pomena. Nova projektna skupina openGroupware.org, imenovana OGo, je nastala med programerji odprte programske kode (v tem primeru Linux), ki so si za cilj postaviti izdelati boljši poštni strežnik od izdelka Exchange družbe Microsoft.

    Objavljeno: 4.8.2003
  • Prihaja DDR 500

    Podjetje Hynix bo najbrž že v začetku jeseni začelo s proizvodnjo novih pomnilniških čipov, ki podpirajo delovni takt 500 MHz. Pomnilnik, ki ga imenujejo DDR 500 bo na začetku na voljo v velikosti 256 Mb, kasneje pa načrtujejo zmogljivejše čipe. Novi pomnilniki bodo prav prišli predvsem pri najzmogljivejših procesorjih in računalnikih, kjer sistemsko vodilo že precej prekaša zmogljivost pomnilnikov DDR 333 in DDR 400. Pomnilnike DDR 500 je moč sicer kupiti že danes, toda v tem primeru gre za >>navite<< pomnilnike DDR 400, kjer prodajalci ne jamčijo trajnega delovanja. Hynix naj bi za nove pomnilnike zahteval od 10 do 20% več kot za pomnilnike DDR 400.

    Objavljeno: 4.8.2003
  • Koda za samodejno upravljanje

    Podjetje Computer Associates je predstavilo novo programsko kodo, ki omogoča programom samodejno prijavljanje napak in upravljanje delovanja. Izdelek je na voljo za razvojno orodje Microsoft Visual Studio .NET 2003, omogoča pa samodejno pošiljanje podatkov o napaki in uporabniškem okolju programu Unicenter ServicePlus, ki je namenjen za pomoč uporabnikom (Help Desk). Programska koda poleg tega omogoča samodejno popravljanje napak, kar v končni fazi pomeni popolno avtomatizacijo delovanja, kljub temu pa programerji dobijo koristne informacije o temu, kaj je narobe s kodo. Izdelek sicer deluje kot spletna storitev, struktura sporočilne izmenjave pa je javno dostopna, s čimer želi Computer Associates privabiti kupce k svojemu izdelku Unicenter Service Plus.

    Objavljeno: 4.8.2003
  • Prihodnost Visual Studia

    Microsoft je na konferenci v New Yorku spregovoril o naslednjih dveh različicah razvojnega okolja Visual Studio .NET, ki nastajata pod delovnimi imeni Whideby in Orcas. Izid prvega je postavljen na drugo polovico leta 2004, kjer bo na voljo sočasno z novim podatkovnim strežnikom SQL Server >>Yukon<<. Whideby bo sicer manjša vmesna različica, ki pa bo vseeno prinesla nekaj pomembnih novosti in novo ogrodje .NET Framewrok.

    Objavljeno: 4.8.2003
  • Sistem razvrščanja prtljage na letališčih

    Singaporsko letališče Changi, amsterdamsko Schiphol in newyorško John F. Kennedy bodo sodelovala v preizkušanju novega sistema radijskega sledenja prtljagi. Skupina 58 japonskih letalskih in industrijskih družb bo tako predstavila sistem oznak z radijsko identifikacijo prtljage s tehnologijo RFID (Radio Frequency Identification), ki naj bi popolnoma spremenil sedanje sisteme razvrščanja prtljage. Z novim sistemom bi lahko za potnikovo prtljago poskrbeli od vročitve do izročitve, potniku pa vmes ne bi bilo potrebno posredovati.

    Objavljeno: 3.8.2003
  • Java Language Conversion Assistant 2.0

    Microsoft je predstavil drugo različico orodja, ki omogoča pretvorbo javanske kode v jezik C# in s tem prenos na platformo .NET. Java Language Conversion Assistant (JLCA) 2.0 so razvili na podlagi tehnologije podjetja ArtinSoft, omogoča pa migracijo programov na Microsoftova orodja. Izdelek poskrbi za spremembo sintakse in spremembo funkcijskih klicev, tako da programerjem na koncu ostane relativno malo dela za pretvorbo programov. Novost v drugi različici izdelka je podpora za migracijo spletnih javanskih skriptov (JavaSever Pages, JSP) na platformo ASP.NET, kar bo zanimivo predvsem za razvijalce spletnih programov. Orodje JLCA 2.0 deluje kot modul znotraj razvojnega okolja Visual Studio .NET, na voljo pa je brezplačno na Microsoftovih spletnih dvereh MSDN.

    Objavljeno: 3.8.2003
  • Canvas 9

    Nova različica programa Canvas prinaša napredna orodja, ki združujejo funkcije risarskih, slikarskih in tehničnih programov. Canvas 9 je hkrati prva novost, odkar je družbo Deneba prevzelo podjetje ACD Systems, znano po grafičnih prikazovalnikih. Orodje prinaša zelo visoko natančnost, ki je potrebna v tehničnih in znanstvenih aplikacijah, skupno pa vsebuje čez 100 pomembnih novosti. Program je odslej na voljo v treh različicah in sicer v splošni Canvas 9 Professional Edition, različici za znanstvene inlustracije Canvas 9 Scientific Imaging Edition in različici za podporo geografskim informacijskim sistemom Canvas 9 GIS Mapping Edition.

    Objavljeno: 3.8.2003
  • Microsoft bo testiral Linux

    Da bi še bolje razumeli svoje tekmece, so se pri Microsoftu odločili za namestitev Linuxa in drugih odprto-kodnih rešitev v svojem testnem središču, ki ga sicer uporabljajo njihove stranke za preizkušanje Microsoftovih rešitev.

    Objavljeno: 2.8.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji