• Microsoft RoundTable

    Microsoft razvija nov tip video kamere, ki bo omogočala videokonference s 360-stopinjskim zornim kotom. Nov izdelek z imenom RoundTable, ki so ga prvotno razvili v laboratorijih Microsoft Research pod projektom RingCam, je namenjen postavitev v center konferenčne mize, kjer snema vse sodelujoče z več vgrajenimi kamerami, video pa je v realnem času združen v trak s 360-stopinjskim zornim kotom in posredovan na drugo lokacijo. Na ta način bo mogoče zagotoviti video konference, ki bodo videti precej bolj naravno in s tem bolj učinkovite, kot sedanji video sistemi. Microsoft RoundTable že prikazuje izbranim gostom v novem demo centru Center for Information Work, ki je zgrajen na njihovem razvojnem kampusu. Po sedanjih načrtih naj bi RoundTable predstavil nekje v letu 2007.

    Objavljeno: 14.5.2006
  • Google Desktop 4 in druge novosti

    Google je na letnem dogodku za predstavnike medije predstavil štiri novosti, ki dopolnjujejo že tako bogat nabor programov in spletnih storitev. Prva je četrta različica namiznega pripomočka Google Desktop, ki zdaj omogoča uporabo mini aplikacij Google Gadgets brez potrebe, da bi nalagali programe ali poganjali spletni brskalnik. Nova različica je tudi tesneje povezana z drugimi programi, ki jih nudi Google, kot je na primer novi program Google Calendar. Program zna sinhronizirati namizje tudi z drugimi računalniki, tako da ima uporabnik vselej ažurno stanje nastavitev, tudi če uporablja različne računalnike. S programom je tudi lažje pripraviti in prilagoditi začetno stran portala.

    Objavljeno: 13.5.2006
  • Alienware: prenosnik z grafiko SLI

    Podjetje Alienware, ki je od nedavnega v lasti družbe Dell, je predstavilo doslej najzmogljivejše prenosnike namenjene ljubiteljem iger s posebnostjo, da imajo kar dvojne grafične procesorje Nvidia povezane prek vodila SLI. Najbolj nenavaden je model Aurora mALX, ki ima poleg dveh grafičnih kartic (512 MB) kar 19-palčni zaslon LCD, dva diska velikosti 120 GB povezana v polje RAID, procesorje AMD Turion Mobile, povrh vsega pa celo brezžični vmesnik z antenami MIMO, ki jamčijo hitrost prenosa podatkov kot pri kabelskem ožičenju. Cena prenosnika je temu primerna - kar 4.500 dolarjev. K sreči je za 2.000 dolarjev moč kupiti nekoliko skromnejšo različico Aurora m9700 s "samo" 17-palčnim zaslonom.

    Objavljeno: 13.5.2006
  • Spremenite svoj LCD v TabletPC

    Korejsko podjetje Navisis je predstavil nov izdelek z imenom EZ-Canvas, ki omogoča, da poljuben zaslon LCD v monitorji ali prenosniku spremenimo v grafično tablico, po kateri lahko pišemo z digitalnim peresom. EZ-Canvas sestavljata dve škatlici s tipali, ki spremljata površino zaslona. Ko s peresom dotaknemo posamezno točko, deluje celota kot svetlobno pero oziroma miška. Pero je občutljivo na pritisk in omogoča različne stopnje nastavitev, s čimer celota lahko popolnoma zamenja grafične tablice.

    Objavljeno: 12.5.2006
  • Novi prenosniki iz HP-ja

    Hewlett-Packard je predstavil niz novih prenosnikov, tako za poslovno kot domačo rabo. Med poslovnimi prenosniki je najbrž najpomembnejša novost model Compaq nc6400, ki sodi v tako imenovani razred "delovnih konj", torej tistih, ki so najbolj zaželeni v podjetjih. Osnova je prenosnik s procesorjem Intel Core Duo ter 14,1-palčnim zaslonom, kupci pa se lahko odločajo za številne komunikacijske in pomnilniške opcije. Cene se v ZDA pričnejo pri 1.550 dolarjih.

    Objavljeno: 12.5.2006
  • Gartnerjeve napovedi za outsourcing

    Podjetje Gartner je v raziskavi trga zunanjega izvajanja storitev (outsourcingu) IT ugotovilo, da se promet na tem segmentu storitev še naprej povečuje, vendar se velikost posameznih poslov obenem zmanjšuje. Očitno je obdobje, ko je bilo zunanje izvajanje storitev IT zgolj predmet velikih pogodb umika časom, ko bodo ponudniki in naročniki sklepali manjše pogodbe, a število teh bo bistveno večje, kot doslej. Število pogodb o zunanjem izvajanju storitev z vrednostjo nad milijardo dolarjev letno se je v letu 2005 zmanjšalo na 11 v primerjavi z 12 v letu 2004 in 16 v letu 2003. Sočasno celoten trg raste s stopnjo okoli 7,3% letno, pri čemer ocenjujejo, da je letna vrednost pogodb okoli 25,3 milijarde dolarjev, pri čemer še vedno več kot 50% poslov sodi med večje. Vrednost manjših pogodb je težje določiti, saj ponudniki in naročniki redko poročajo o njih.

    Objavljeno: 12.5.2006
  • PlayStation 3 dražji od Xboxa 360

    Sony je na sejmu E3 objavil cene za prihajajočo konzolo PlayStation 3, ki so občutno višje od neposrednega tekmeca, Microsoftovega Xboxa 360. Novi PlayStation 3 bo na voljo v dveh različicah in sicer z 20 GB velikim diskom, ki bo stala 500 dolarjev, ter 60 GB velikim diskom, ki bo stala 600 dolarjev. To je precej višja cena od Microsoftove ponudbe, kjer je za konzolo brez diska treba odšteti 300 dolarjev, za model z 20 GB diskom pa 400 dolarjev. PlayStation 3 bo sicer tehnično zelo bogato opremljen, saj bo vseboval vmesnike ethernet, USB, Wi-Fi in bluetooth ter reže za kartice Memory Stick, SD in CompactFlash.

    Objavljeno: 11.5.2006
  • Telekom Slovenije zagotavlja prenosljivost številk

    V skladu s splošnim aktom o prenosljivosti številk v Telekomu Slovenije od 10. maja naprej naročnikom, ki prehajajo k drugim operaterjem oziroma ponudnikom fiksne telefonije, zagotavlja prenos njihovih dosedanjih številk. S tem je Telekom Slovenije izpolnil določila splošnega akta ter usmeritvami in direktivami Evropske unije, postopki in roki pa so natančno opredeljeni v splošnem aktu. Prenosljivost številk so temeljito preizkusili, tako da težav ne pričakujejo kljub skrajšanemu roku za uvedbo, ki je določen s spremembami in dopolnitvami splošnega akta o prenosljivosti številk. Kot je znano, je bil sprva zadnji rok za uvedbo 30. junij letos. Prenos številke bodo zaračunali uporabnikom v enkratnem znesku 2.500 tolarjev (10,42 evra).

    Objavljeno: 11.5.2006
  • Predstavljen Windows CE 6

    Na razvojni konferenci razvijalcev za prenosne in vgradne sisteme (MEDC), ki v začetku maja poteka v ameriškem Las Vegasu, in v letu, ko Windows CE "slavi" svoj 10. rojstni dan, je Microsoft predstavil preizkusno različico šestega rodu tega operacijskega sistema za delo v realnem času, ki se uporablja predvsem za prenosne naprave in vgrajen v različne naprave.

    Objavljeno: 11.5.2006
  • Quantum prevzema ADIC

    Podjetje Quantum je napovedalo, da namerava kupiti enega glavnih tekmecev na področju pomnilniških sistemov, zlasti tračnih knjižnic, podjetje Advanced Digital Information Corporation (ADIC). Vrednost posla je približno 770 milijonov dolarjev, skupno podjetje pa naj bi ustvarilo letno okoli 1,2 milijarde dolarjev prometa in postalo vodilni ponudnik na nekaterih segmentih pomnilniških sistemov. Quantum računa, da bo z nakupom uspel prihraniti precej sredstev s konsolidacijo skupnih sredstev, kot so proizvodnja, prodaja in razvoj, hkrati pa bo dobil okrepitev v prodajnem osebju, prodajnih kanalih in OEM partnerjih.

    Objavljeno: 11.5.2006
  • CA ponuja boljša orodja za modeliranje podatkov

    Podjetje CA Inc. je objavilo novo različico paketa AllFusion Modeling Suite r7, ki poenostavlja oblikovanje, uvajanje in analiziranje kompleksnih aplikacij za zbirke podatkov. Novo orodje vsebuje patentiran mehanizem GDM (generalized data modeling), vdelan v AllFusion ERwin Data Modeler, IT oddelkom pa omogoča, da hitreje razvijajo aplikacije, povečajo produktivnosti osebja in nadzirajo stroške lastništva zbirke podatkov. Zbirka AllFusion Modeling Suite r7 prinaša enostavno zagotavljanje skladnosti predpisov in hitro identifikacijo problemov: omogoča namreč beleženje revizij v zbirki podatkov in sprememb v podatkovnih skladiščih.

    Objavljeno: 11.5.2006
  • Ponovna zmaga slovenske ekipe na Imagine Cupu

    Po lanski zmagi na regionalnem tekmovanju Imagine Cup in neverjetnem četrtem mestu na svetovnem prvenstvu, je letos slovenska ekipa iz mariborske Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko ponovila prvi del uspeha na domačem terenu. V Indijo, kjer bo avgusta potekalo finale Imagine Cupa, bodo odpotovali skupaj z drugo in tretje uvrščenima ekipama iz Hrvaške in Poljske. Kot smo že omenili je naša ekipa predstavila rešitev z imenom SparcoNET, ki z uporabo komunikacijskih in omrežnih tehnologij omogoča opravljanje vodene rekreacije in delovne terapije na daljavo. Hrvaška ekipa je predstavila rešitev imenovano SmHeart.net za spremljanje in nadzor EKG-ja na daljavo in v ekstremnih situacijah kot so naravne katastrofe, medtem ko je poljska ekipa pripravila podobno rešitev imenovano HeartBIT, ki omogoča opravljanje EKG preizkusov na terenu z uporabo ročnega računalnika.

    Objavljeno: 10.5.2006
  • Univerzalne brezžične komunikacije

    Podjetje Symbol Technologies je na sejmu Interop predstavilo novo komunikacijsko in omrežno platformo Wireless Next Generation (Wi-NG), ki omogoča integracijo različnih brezžičnih tehnologij, od obstoječih do bodočih. Osnova je brezžično omrežno stikalo visokih zmogljivosti, na katerega lahko priključimo različne brezžične vmesnike in dostopne točke, kot so Wi-Fi, novi 802.11n in celo sprejemniki za pametne oznake RFID. Pri Symbolu načrtujejo, da bodo lahko v platformo čez čas vključili tudi nastajajoče standarde, ko sta na primer WiMax in ZigBee.

    Objavljeno: 10.5.2006
  • Napovedi za SCM v letu 2006

    Družba Forrester research je objavila rezultate raziskave, s katero so želeli izvedeti načrte podjetij na področju nabavnih verig (SCM), zlasti v povezavi z novimi storitvenimi modeli, kot je programska oprema kot storitev (SaaS). Med 603 vprašanimi strokovnjaki v podjetjih jih večina že ima izdelane načrte za letošnje in prihodnje leto, zanimivo pa je, da se podjetja redko odločajo za zunanje svetovalce pri implementaciji sistemov SCM in novih tehnologij, kot je SCM. Takih je le 11% vprašanih. Iz raziskave je tudi razvidno, da so večja podjetja bolj navdušena nad lastnim razvojem rešitev, vsaj tam, kjer obstaja ustrezno število IT kadrov (4% vseh zaposlenih ali več). Med temi podjetij je le 8% takih, ki bi se odločila za zunanjo storitev, medtem ko je to razmerje pri manjših podjetjih povsem drugačno. Med tistimi, ki imajo manj kot 1% IT kadrov je skoraj 25% takih, ki računajo predvsem na programsko opremo v obliki zunanjih storitev, saj enostavno nimajo lastnih sredstev za razvoj.

    Objavljeno: 10.5.2006
  • RAID5 za prenosnike

    Podjetje Addonics je predstavilo novo razširitveno kartico združljivo s standardom CardBus, ki omogoča prenosnikom priključitev zunanjih diskovnih polj RAID5. Kartica z imenom eSATA RAID5/JBOD Adapter omogoča priključitev do petih zunanjih diskov z vmesnim SATA, ki jih lahko združimo v polja RAID 0, 1 in 5, s čimer lahko dosežemo večjo zmogljivost prenosa, kot tudi varnost hranjenih podatkov. Podjetje trdi, da je z novo kartico mogoče sestaviti celo diskovna polja, ki presegajo zmogljivost 2 TB, kar je bilo doslej na področju prenosnikov nepojmljivo.

    Objavljeno: 10.5.2006
  • Imagine Cup v Mariboru

    Zaradi odlične uvrstitve slovenske ekipe na lanskoletnem tehnološkem tekmovanju Imagine Cup, v katerem so osvojili izvrstno četrto mesto v svetovni konkurenci, je letošnje leto Maribor doletela čast organizacije regionalnega finala tega tekmovanja, v katerem ekipe študentov pod mentorskim vodstvom profesorjev razvijajo kompleksne programsko/strojne sisteme na ponujeno temo in z uporabo Microsoftovih tehnologij in podlag. Z organizacijo mednarodnega študentskega tekmovanja Imagine Cup, ki letos poteka pod geslom »Zamislite si svet, v katerem nam tehnologija omogoča bolj zdravo življenje«, Microsoft študentom in dijakom odpira številne priložnosti za nadaljnje izobraževanje in širitev znanja izven akademskih vsebin, obenem pa jim nudi tudi številne poslovne možnosti.

    Objavljeno: 9.5.2006
  • SGI pred bankrotom

    Podjetje Silicon Graphics, nekoč eno najbolj inovativnih na področju računalniške grafike, je moralo ameriške oblasti zaprositi za zaščito pred bankrotom po poglavju 11 zakonodaje (Chapter 11). Promet podjetja je stagniral že od leta 2000, po časih zmogljivih grafičnih postaj in neuspešnega poskusa prodora na področje super računalnikov pa se je podjetje znašlo v težavah. V začetku letošnjega leta je prišlo do zamenjave domala celotnega vodstva, zaščita pred bankrotom pa je planirana aktivnost na poti k sanaciji. Podjetje računa, da bo na ta način lahko odpisalo okoli 250 milijonov dolarjev dolga in začelo novi razvojni cikel, ki je zdaj onemogočen zaradi likvidnostnih težav.

    Objavljeno: 9.5.2006
  • Zmanjšanje interesa za študij računalniških ved

    Področje informacijske tehnologije se na razvitih trgih sooča z novo nevarnostjo - pomanjkanjem kadrov. Pojav je še posebej zaznaven v ZDA, kjer je vse več interesa za zunanje izvajanje storitev IT v daljnih deželah s cenejšo delovno silo. Organizacija Computing Research Association (CRA) iz Washingtona ob temu poroča, da so v šolskem letu 2004-05 zabeležili kar 17% manj diplom iz računalniških ved v primerjavi z letom pred tem. Zanimivo, da se je med tem število novo zaposlenih v ZDA celo rahlo povečalo, kar nakazuje na krizo kadrov, ki se bo zgodil najbrž že čez nekaj let. Do leta 2014 naj bi se povpraševanje povečalo še za približno 48%, zato so delodajalci v ZDA že precej zaskrbljeni. Mladi pa se odločajo raje za druge študije, ki jim jamčijo večjo socialno in profesionalno varnost, pa tudi možnost uspeha.

    Objavljeno: 9.5.2006
  • Pomoč uporabnikom - ključ do uspeha

    Analitska družba Computer Economics je objavila podatke raziskave, ki ocenjuje službe za pomoč uporabnikom storitev IT v podjetjih različnih velikosti. Podatki so bili zbrani med okoli 300 podjetji v ZDA, vendar so podatki na drugih razvitih trgih podobni. Raziskava je pokazala, da imajo podjetja v povprečju okoli 13 strokovnjakov za pomoč uporabnikom )help desk) na vsakih 1.000 zaposlenih v podjetju. Z drugimi besedami zadostuje ena oseba za vsakih 76,9 zaposlenih. Tri četrtine podjetij ima pri tem do 2,8% oseb na v tem sektorju, četrtina podjetij pa le 0,4% strokovnjakov. Computer Economics pri tem opozarja, da število zaposlenih v službah za pomoč uporabnikom samo po sebi ne odraža kvalitete izvajanja storitev. Potrebno število ljudi je namreč odvisno od zahtevanega nivoja storitev, števila podprtih sistemov, znanja uporabnikov, področja poslovanja v podjetju in drugih dejavnikov.

    Objavljeno: 9.5.2006
  • DisplayPort postaja standard

    Združenje proizvajalcev Video Electronics Standards Association (VESA) je sprejel nov standard za povezovanje računalnikov in zaslonov oziroma drugih video naprav. Novi standard DisplayPort omogoča digitalni prenos slike med računalniškimi napravami in nizom izhodnih naprav, kamor sodijo monitorji, projektorji in televizorji, vmesnik pa naj bi s časom nadomestil sedanje vmesnike VGA in DVI, s katerimi je tudi združljiv. Novi standard bo precej poenostavil način povezovanja grafičnih kartic in zaslonov, saj pri digitalnem prenosu niso potrebne konverzije signalov, kar je velika omejitev današnjih vmesnikov.

    Objavljeno: 9.5.2006
  • Navigacijska naprava s telefonom

    Garmin je predstavil nove navigacijske naprave, ki omogočajo slovensko glasovno vodenje do hišne številke, 3D-prikaz na zemljevidu in varnejše telefoniranje. Modele nüvi 310, 360, 510 in 550 lahko namreč prek vgrajenega vmesnika Bluetooth povežete z vašim mobilnim telefonom in prostoročno govorite. Napravem podpirajo prenos osebnega telefonskega imenika ter prikaz zadnjih sprejetih klicev in klicanih številk. Modele z vgrajeno podporo za GSM-telefone pričakujemo v redni prodaji v drugi polovici meseca maja.

    Objavljeno: 8.5.2006
  • HP širi podporo za ILM

    Hewlett-Packard je objavil celo paleto novosti in izboljšav na področju pomnilniških sistemov, ki omogočajo lažje upravljanje s celotnim življenjskim ciklom podatkov. Večjo razpoložljivost podatkov zagotavljajo novi člani družine StorageWorks, med katerimi StorageWorks Continuous Information Capture, ki nenehno beleži spremembe v podatkovnih bazah in aplikacijah ter omogoča povrnitev podatkov za poljuben čas v preteklost. HP meni, da novi sistem omogoča tudi do štirikrat hitrejšo povrnitev podatkov kot dosedanji sistemi.

    Objavljeno: 8.5.2006
  • Microsoftov in SAP-jev Duet

    Leto dni po najavi tesnejšega partnerstva sta Microsoft in SAP predstavila prvi rezultat sodelovanja, ki omogoča povezovanje pisarniškega paketa Microsoft Office in poslovnih informacijskih sistemov SAP. Izdelek, ki je nastajal pod delovnim imenom projekt Mendocino, ima kot končni izdelek ime Duet, omogoča pa dvosmerno izmenjavo informacij med programi paketa Office in različnimi moduli ter podatki sistema mySAP ERP. Z novim dodatkom naj bi uporabniki precej poenostavili in pospešili nekatere poslovne procese, ki vključujejo obe programski platformi.

    Objavljeno: 8.5.2006
  • Ali bo Windows Vista dodatno zamujal?

    Pri Gartnerju menijo, da bo Microsoft potreboval za temeljito testiranje nove različice operacijskega sistema Windows Vista več časa, kot so uradno oznanili. Zaradi obsežnih sprememb, ki jih prinaša nov izdelek ter zgodovinskih izkušenj z razvojnim ciklom preteklih različic okolja Windows pri Gartnerju menijo, da bo Microsoft težko zagotovil končno kodo pred drugim četrtletjem 2007. To pa je vsaj četrt leta za napovedmi Microsofta, ki načrtuje objavo poslovnih različic sistema Windows Vista že v letošnjem letu.

    Objavljeno: 8.5.2006
  • Kako varen je Mac OS X?

    McAfee je izdal varnostno orodje VirusScan za Mace in opozoril, da je OS X prav toliko ranljiv kot drugi operacijski sistemi. Pri tem se je skliceval na Applov marčevski paket popravkov, ki je zakrpal 20 varnosntih lukenj v Mac OS X in na konceptni virus, ki se je pojavil v začetku letošnjega leta. Predstavniki podjetja kljub temu priznavajo, da uporabniki Mac OS X ta trenutek še niso izpostavljeni posebnemu tveganju, vendar bi se lahko s širjenjem Applovega tržnega deleža slednje povečalo.

    Objavljeno: 7.5.2006
  • ODF kot vstavek Office

    Kot je znano, Microsoft v prihajajoči pisarniški zbirki Office ne bo podprl odprtega in standardiziranega datotečnega zapisa OpenDocument. A očitno bodo uporabniki zbirke vendarle lahko odpirali in shranjevail dokumente v zapisu ODF, saj je skupina razvijalcev izdelala vstavek (plug-in), ki to omogoča.

    Objavljeno: 7.5.2006
  • Družina Cisco 7200 raste

    Cisco Systems je predstavil tri nove izdelke v družini usmerjevalnikov Cisco 7200, ki omogočajo združevanje storitev na omrežjih, ki se raztezajo prek širokih geografskih razdalj (WAN), ter omrežjih, ki se raztezajo prek mest (MAN). Novi so pogon za omrežno procesiranje NPE-G2, storitveni vmesnik za navidezna zasebna omrežja (VSA) ter razširitvena kartica s telefonskimi vmesniki.

    Objavljeno: 6.5.2006
  • Java v Linuxu dostopnejša

    Sun Microsystems namerava spremeniti licenco JRE, tako da bo lažje dostopna v Linuxu. Podrobnosti sprememb licenčne sheme Java Runtime Environmenta bodo znane še ta mesec na konferenci JavaOne, kjer bo Sun oznanil še en odprtokodni korak, ki pa ostaja skrivnost.

    Objavljeno: 6.5.2006
  • Kmalu brezplačni klici v AIM

    America Online bo do konca mesca predstavil brezplačno storitev AIM Phoneline, ki bo uporabnikom AOL Instant Messengerja omogočala sprejem klicev iz stacionarnih in mobilnih telefonov. Po besedah tiskovne predstavnice podjetja bo AIM s tem postal prvi odjemalec za neposredno sporočanje, ki bo uporabnikom ponudil brezplačno telefonsko številko. Za neomejeno klicanje iz AIM na klasične telefone v 30 držav bo potrebno odšteti slabih 15 dolarjev mesečno.

    Objavljeno: 5.5.2006
  • NEC stavi na posebnosti

    Evropski oddelek enega bolj znanih izdelovalcev zaslonov NEC Display Solutions je 2. in 3. maja evropskim novinarjem predstavilo rezultate poslovanja podjetja v lanskem letu, svoj trenutni položaj na trgu, nekaj novih modelov monitorjev ter načrte za prihodnost. Poudarek pri razvoju je v NEC predvsem usmerjen v izdelavo široke palete izdelkov za različne namene in potrebe (pri čemer se lahko modeli med sabo razlikujejo tudi zgolj v manjših podrobnostih), poleg tega pa močan poudarek namenjajo tudi izdelavi specializiranih vrst zaslonov, kot so veliki predstavitveni zasloni LCD, barvno natančni monitorji namenjeni uporabi pri oblikovanju, načrtovanju CAD in podobnih zahtevnejših rabah, poleg tega pa so uspešno razvili tudi zaslone, ki so namenjeni rabi v medicini, s čimer so posegli tudi na tržišče, kjer jih do sedaj ni bilo in pri katerem morajo zasloni ustrezati najbolj strogim zahtevam po natančnosti in kakovosti slike.

    Objavljeno: 5.5.2006
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji