• Novi optični bralniki podjetja Epson

    Epson je najavil štiri nove modele optičnih bralnikov, s katerimi naj bi dopolnili svojo ponudbo in nadomestili nekatere starejše modele v svoji paleti izdelkov. Bralniki 1260/1260 Photo, 1660 Photo in 2400 Photo omogočajo branje dokumentov z optično ločljivostjo 1200 (najšibkejši model) do 2400 pik na palec, vsi pa podpirajo 48-bitno barvno globino. Najcenejši model naj bi bil na voljo že za manj kot 100 dolarjev, podjetje pa trdi, da so še izboljšali usklajenost njihovih bralnikov in tiskalnikov, s kombinacijo katerih na bi uporabniki sedaj dosegali še boljše in bolj realistične rezultate.

    Objavljeno: 10.7.2002
  • IBM z Linuxom na Microsoftovem terenu

    Nemška vlada je z IBM-om in nemškim distributerjem Linuxa SuSE podpisala pogodbo o popustu pri nabavi IBM-ovih računalnikov s SuSE-jevim Linuxom. Nemška vlada ima sicer podobno pogodbo sklenjeno tudi z Microsoftom.

    Objavljeno: 9.7.2002
  • Preprosto iz videokaset na DVD

    Cirrus Logic je razvili tehnologijo, ki bo omogočala uporabnikom preprosto presnemavanje videokaset na nosilce DVD, z minimalnimi obremenitvami računalnika. V podjetju so razvili čipe, na osnovi katerih bo mogoče izdelovati razmeroma poceni naprave, ki bodo poskrbele za pretvorbo signala iz analognega v digitalnega, na računalnik pa se bodo priključile preko vmesnika USB. Po trditvah iz Cirrusa naj bi njihove naprave omogočale snemanje v realnem času pri ločljivosti 720x480 pik, brez večjih obremenitev procesorja. Sicer pa snemanje DVD-jev postaja vse bolj popularno in v lanskem letu naj bi bilo prodanih še 600 tisoč enot DVD-R. Prvi je sisteme z zapisovalniki DVD pričel prodajati Apple, ki je doslej prodal že pol milijona, pri Gartnerju pa napovedujejo, da bo že naslednje leto prodanih štiri milijone enot.

    Objavljeno: 9.7.2002
  • Sharp nadaljuje z Linuxom

    Podjetje Sharp je predstavilo nov model ročnega računalnika, ki temelji na operacijskem sistemu Linux. Po modelu Zaurus SL-5500, ki so ga predstavili spomladi (doslej so jih prodali že okoli 20.000), je tokrat prišel na vrsto nov model z oznako Zaurus SL-A300. V primerjavi s predhodnikom je novinec zmogljivejši, tanjši (1,3 cm), lažji (120 gramov) in elegantnejši, vendar ga ne nadomešča. Zaurus SL-5500 bo namreč še naprej na prodaj, vendar se bo pocenil za okoli 100 dolarjev. Namenjajo ga predvsem domači rabi, medtem ko je SL-A300 usmerjen bolj poslovnim uporabnikom. SL-A300 temelji na Intelovem procesorju Xscale PXA210 s taktom 200 MHz, premore 64 MB RAM in barvni zaslon z ločljivostjo 240 x 320 pik. Za razširitve skrbi pomnilniška enota za kartice SD Card. Tako kot doslej je računalnik na voljo z bogatim naborom programov, ki znajo izmenjevati podatke z priljubljenimi programi za računalnike PC. Za povezavo z računalnik skrbi vmesnik USB, Sharp pa za novinca načrtuje tudi razne dodatke. Med temi je na primer brezžični omrežni vmesnik. Za zdaj je SL-A300 na prodaj le na Japonskem, načrti za ostanek sveta pa še niso dorečeni.

    Objavljeno: 9.7.2002
  • Tanki Fujitsu Siemens

    Fujitsu Siemens je predstavil nov ultra tanki prenosnik z oznako Lifebook S6010, ki cilja predvsem na poslovne uporabnike. Prenosnik tehta le 1,7 kg, vendar je zelo tanek, ima pa kljub temu velik zaslon (diagonala 13,3 palcev) in vgrajeno optično pomnilniško enoto, ki je v takih računalnikih pogosto na voljo le kot dodatni zunanji modul. Novi Lifebook S ima vgrajen ultra varčni procesor Pentium III-M s taktom 1 GHz, s katerim lahko ob dodatnem akumulatorju zagotavlja čez pet ur neprekinjenega dela. Vgrajen je disk velikosti 30 GB, kot tudi enota, ki združuje zapisovalnik in predvajalnik DVD. Poslovne uporabnike naj bi pritegnil predvsem bogat spisek vmesnikov, med katerimi najdemo tako brezžična modula bluetooth in Wi-Fi, poleg omrežne kartice in modema pa premore tudi vmesnik firewire. Za varnost podatkov skrbi bralnik pametnih kartic, ki opravlja več nalog, od nadzora dostopa do sistema do identifikacije uporabnika v spletnih trgovinah in bankah.

    Objavljeno: 9.7.2002
  • Oracle z višjim prihodkom in dobičkom od pričakovanj

    V Oraclu so objavili poslovne rezultate za zadnje četrtletje finančnega leta in prijetno presenetili analitike, predvsem pa svoje delničarje. Analitiki so jim napovedali 2,6 milijarde dolarjev prihodka za to obdobje, podjetje pa je izkazalo 2,8 milijarde prihodkov in 656 milijonov dolarjev dobička. Na letni ravni je Oracle tako dosegel 9,7 milijarde prihodkov, kar je le 6 odstotkov manj leto poprej in izjemno uspešno glede na splošno recesijo, ki vlada v računalniški industriji.

    Objavljeno: 8.7.2002
  • Je Palm prevzel Be, ali obratno?

    Lanskega novembra je podjetje Palm za 11 milijonov dolarjev v delnicah kupilo podjetje Be, sicer znano po (žal) propadlem operacijskem sistemu BeOS. V Beju so pred tem za odplačilo dolgov razprodali vse nepremičnine, v isti koš pa je nemudoma tudi šla Palmova kupnina. Palm je z nakupom dejansko dobil tehnologijo in pravice za uporabljanje, zaposlili pa so tudi večino Bejevih inženirjev.

    Objavljeno: 8.7.2002
  • Dell tudi z ročnimi računalniki?

    Podjetje Dell se kot kaže pripravlja na precejšnjo širitev področja delovanja, kar je najbrž spodbudilo tudi dogajanje na trgu, predvsem združitev podjetij HP in Compaq. Nedavno so tako v javnost prišla namigovanja, da se Dell podaja na področje tiskalnikov, nekoliko kasneje pa so prišli na dan tudi dejanski dokazi, da bo Dell najbrž že jeseni predstavil svojo prve ročne računalnike. Dell je namreč poslal razpis za proizvodnjo največjim tajvanskim proizvajalcem tovrstnih računalnikov in zdaj izbira najboljšega ponudnika. Kot običajno so pogajanja težka, saj Dell želi tudi na tem področju uveljaviti svoj običajni pristop - nadpovprečno opremljenost za nizko ceno izdelka. Znano je že, da se je Dell pri svojih ročnih računalnikih odločil za Microsoftovo platformo PocketPC, kar pomeni, da bo neposredno tekmoval z ponudbo družbe HP. Po nekaterih podatkih naj bi Dell preskočil osnovne tipe sistemov in takoj predstavil ročni računalnik, ki bo imel vgrajen tudi mobilni telefon, po zgledu uspešnih sistemov Handspring Treo.

    Objavljeno: 8.7.2002
  • Toshiba zopet s paleto novih prenosnikov

    Podjetje Toshiba, ki se je nedavno na svetovni ravni ponovno zavihtelo na prvo mesto po prodanih prenosnikih, nadaljuje s predstavitvami novih modelov. Nedavno so tako prikazali številne nove modele v spodnjem in srednjem segmentu, kjer nudijo več zmogljivosti za enako ceno, obenem pa tudi nekatere zanimive novost.

    Objavljeno: 8.7.2002
  • WD nudi disk velikosti 200 GB

    V tekmi za dosego vedno večjih zmogljivosti diskov so pri družbi Western Digital dosegli nov cilj: disk velikosti 200 GB v običajnem 3,5-palčnem velikostnem razredu polovične višine. Velikost so dosegli poleg tega z uporabo zelo majhnega števila plošč, saj nova družina diskov Caviar, ki vključuje tudi različice z 80, 100 in 120 GB zmore shraniti do 60 GB podatkov na posamezno ploščo diska. Nova generacija diskov se vrti s hitrostjo 7.200 vrtljajev na minuto, kar zagotavlja tudi visoko hitrost prenosa podatkov. Ob tem izboljšani motorji in osi zagotavljajo tišje delovanje in manjšo termično obremenitev sistema. Diski Caviar bodo v prodaji poleti, tedaj pa bo določena tudi cena.

    Objavljeno: 7.7.2002
  • Novosti med naj naj superračunalniki

    Aprila predstavljen NEC-ov superračunalnik Earth Simulator je sedaj tudi uradno najzmogljivejši računalnik na svetu, saj je projekt Top 500 posodobil svoj seznam petstotih najzmogljivejših računalnikov. Projekt vodita univerzi iz Mannheima in Tennesseeja, na njega pa uvrščajo najzmogljivejše delujoče superračunalnike glede na rezultate testa Linpack.

    Objavljeno: 7.7.2002
  • Revolucionarno odkritje avtorja Mathematice

    Stephen Wolfram, sicer avtor programa Mathematica, ki že osemnajst let velja za najboljši matematični program, je zadnja leta posvetil raziskovanju celičnih avtomatov - vzorcev, ki nastanejo kot posledica preprostih pravil. In na osnovi teh raziskav objavil knjigo Nova vrsta znanosti (A New Kind of Science), ki predpostavlja, da gibanje teh vzorcev daje boljšo osnovo za znanost kot karkoli drugega, vključno z matematiko.

    Objavljeno: 7.7.2002
  • Apple predstavil predogled QuickTimea 6

    Apple je končno predstavil predogled šeste različice predvajalnika QuickTime, ki je od končne različice ne loči več veliko. Čeprav je izdelek bil predstavljen že pred nekaj meseci, ga Apple ni smel prej ponuditi javnosti, saj je prišlo do zapletov pri licencah za uporabo novega video zapisa MPEG-4. To je zapis, ki omogoča večje stiskanje pri visokih kakovostih, zaradi česar je namenjen predvsem pretočnem predvajanju. Standard je razvilo združenje Motion Picture Expert Group, ki je odgovorno tudi za standard MPEG-2, danes širno uporabljan v filmih na DVD.

    Objavljeno: 6.7.2002
  • Novi Webtrends

    Podjetje NetIQ je predstavilo novo orodje Webtrends Reporting Center 5.0, ki odstopa od običajnih orodij za analizo spletnega prometa. Uporabnikom namreč daje možnost pregleda nad različnimi scenariji uporabe spletnega mesta in ne le splošnega pregleda prometa. Strani, ki so namenjene novicam recimo želijo ugotoviti, koliko imajo stalnih obiskovalcev (koliko se je novičarska stran >>prijela<<), spletne prodajalne pa, nasprotno, želijo imeti podatke o sami prodaji. Na voljo sta dve različici programskega paketa. Za manj zahtevne je na voljo eBusiness edition, ki se prodaja po ceni 3500 dolarjev, večjim podjetjem pa je na voljo Enterprise Edition za 10.500 dolarjev.

    Objavljeno: 6.7.2002
  • NEC: prvi prenosnik z ločljivostjo QXGA

    Kot kaže se nam v prihodnosti obetajo izdelki z zasloni LCD, ki bodo imeli precej višjo ločljivost kot današnji. Po številnih monitorjih LCD z visoko ločljivostjo, ki so prišli s strani raznih proizvajalcev v prodajo v zadnjih mesecih, se visoko zmogljivi zasloni selijo kot kaže tudi v prenosne računalnike. Podjetje NEC je tako predstavilo nov prenosnik Versa Pro, ki se lahko pohvali s 15-palčnim zaslonom, ki nudi ločljivost kar 2048 x 1536 pik (imenovana tudi QXGA), kar je štirikrat več pik kot pri danes običajni ločljivosti 1024 x 768 pik (XGA). Doslej so najzmogljivejši prenosniki nudili ločljivosti do 1600 x 1200 pik. Tudi po ostalih lastnostih je Versa Pro vrhunski prenosnik, saj premore mobilni Pentium 4-M s taktom 2 GHZ, pomnilnik DDR SDRAM, grafični pospeševalnik ATI Radeon 7500 in druge >>udarne<< lastnosti. Kljub temu je cena prenosnika precej visoka, saj v različici s 128 MB RAM, 20 GB velikim diskom in enoto CD-ROM stane v ZDA kar 3.750 dolarjev. Za primerjavo navedimo ceno cenejšega modela NEC Versa Pro R, ki ima 15-palčni zaslon z navadno ločljivostjo in stane od 1.700 dolarjev dalje.

    Objavljeno: 6.7.2002
  • Telekom ne bo smel več zaračunavati številskega prostora pri ISDN

    Iz Agencije za telekomunikacije, radiodifuzijo in pošto (ATRP) so sporočili, da so Telekomu Slovenije prepovedali zaračunavanje številskega prostora za ISDN priključke, kot ga je predvidel s spremembo cenika prvega januarja.

    Objavljeno: 5.7.2002
  • Yamaha CRW-F1, zapisovalnik prihodnosti

    Podjetje Yamaha je predstavilo zapisovalnik CRW-F1, ki predstavlja v vseh pogledih precejšen kvalitetni skok glede na ostale tekmece na trgu. Model CRW-F1 zmore zapisovati na nosilce CD-R s hitrostjo 44x, pri tem pa uporablja tehniko zapisovanja CAV, zato zmore 80 minutni CD zapisati v samo 163 sekundah. Tudi zajem glasbe poteka s hitrostjo 44x, področje kjer ima za zdaj veliko prednost pred tekmeci pa je podpora za zapisovanje na nosilce CD-RW s hitrostjo kar 24x, medtem ko ostali dosegajo danes kvečjemu hitrost 12x. Obenem je zapisovalnik CRW-F1 v celoti združljiv z novim standardom Mt.Rainier (oziroma Easy Write), kar pomeni še lažjo uporabo izbrisljivih nosilcev v kombinaciji z najnovejšimi operacijskimi sistemi in programi.

    Objavljeno: 5.7.2002
  • Toshiba e740 -- vrhunski PocketPC

    Podjetje Toshiba s hitrimi predstavitvami novih modelov ročnih računalnikov dokazuje, da so se tega novega segmenta lotili sistematično in agresivno. Po dveh novih modelih v letošnjem letu je na vrsto prišel še najzmogljivejši Toshiba PocketPC e740. V primerjavi z vsemi tekmeci na trgu se novinec loči zlasti po temu, da ima ročni računalnik že v osnovi vgrajen brezžični omrežni vmesnik ethernet, skladen s standardi IEEE 802.11b in Wi-Fi. S tem postaja novi model e740 prvi ročni računalnik, ki je namenjen zlasti za poslovno rabo v brezžičnih lokalnih omrežjih, kjer lahko podatke prenaša s hitrostjo do 11 Mb/s.

    Objavljeno: 5.7.2002
  • Prihaja 3ds Max 5

    Podjetje Discreet, oddelek družbe Autodesk, bo začelo že v kratkem s prodajo nove različice najbrž najbolj priljubljenega in razširjenega paketa za tridimenzionalno računalniško animacijo, 3ds max različica 5. Za razliko od tekmecev, ki so začeli močno nižati ceno svojim izdelkom, so pri Discreetu ubrali drugo pot in izdelku dodali cel niz novih zmožnosti, a zato ohranili tudi razmeroma visoko ceno.

    Objavljeno: 5.7.2002
  • Največji superračunalnik za predvidevanje vremena

    IBM je objavil, da je z ameriškimi Centri za napovedovanje vremena (NECP) podpisal pogodbo o dobavi najmočnejšega in najdražjega superračunalnika doslej, ki pa ga dejansko ne bo dostavil naročniku. Superračunalnik bo ostal v IBM-ovem centru za gostovanje elektronskega poslovanja, kjer so na njegovo delovanje že pripravljeni vsi potrebni pogoji, iz Centrov za napovedovanje vremena pa bodo do njegovih zmogljivosti dostopali preko širokopasovnih omrežij.

    Objavljeno: 4.7.2002
  • Toshiba ponovno na prvem mestu med prenosniki

    Po raziskavi podjetja IDC je v prvem četrtletju letošnjega leta japonska Toshiba prehitela družbo Dell po številu prodanih prenosnikov in si ponovno priborila prvo mesto. Na tretje mesto se je uvrstil še (nekdanji) Compaq, sledita pa Sony in IBM. Toshibinem uspehu je botrovalo predvsem dobro poslovanje na domačem tržišču, kjer se je njihov tržni delež povečal za 64 odstotkov, svetovni pa za 19 odstotkov, s čimer so pridobili skupno 14,4 odstotka svetovnega tržišča. Podobno uspešno četrtletje so imeli tudi pri Sonyju, ki je prav tako povečal tržni delež predvsem na Japonskem, deloma pa tudi drugod po svetu. Dellu je prodaja upadla le za 4 odstotke glede na zadnje četrtletje 2001, kar je običajno za to obdobje v ZDA in Evropi, kjer je Dell najmočnejši. Na Japonskem prvo četrtletje velja za najuspešnejše. Compaq je doživel precej hujši padec prodaje in sicer za kar 20 odstotkov, vendar so analitiki prepričani, da bo novi HP igral še pomembno vlogo na področju prenosnikov. Prenosni računalniki postajajo vse bolj pomembni za proizvajalce, saj so bistveno bolj donosni kot običajni namizni računalniki, poleg tega pa se vse več podjetij odloča za nakupe prenosnikov.

    Objavljeno: 4.7.2002
  • Hitrejši Athloni

    AMD je predstavil nekoliko hitrejši strežniški Athlon. Po novem je najhitrejši Athlon MP 2100+, ki deluje s frekvenco 1,73 GHz. Najhitrejši >>navaden<< Athlon XP je sedaj 2200+ s taktom 1,8 GHz (procesorja Athlon XP in Athlon MP pa se med seboj pravzaprav le minimalno razlikujeta). AMDjev procesor je luč sveta ugledal v težkih časih za družbo, saj je podjetje napovedalo le za 620 do 700 milijonov dolarjev prometa v primerjavi s pričakovanimi 820 do 900 milijoni. AMD krivdo pripisuje trgu osebnih računalnikov in prenosnikov za domačo rabo, ki se je (zlasti v ZDA) v zadnjem letu precej skrčilo.

    Objavljeno: 4.7.2002
  • Viewsonic za oblikovalce na Macih

    Ameriški Viewsonic je predstavil nov 22,2 palčni monitor LCD z oznako VP2290b, ki se ponaša s precej višjo ločljivostjo kot glavnina današnjih monitorjev LCD. Ločljivost 3840 x 2400 pik (v širokem razmerju 16:10) je namenjena uporabi v medicini, grafičnim delovnim postajam, analizam satelitskih posnetkov in retuširanju filmskih posnetkov. Monitor se ponaša s kotno vidljivostjo 170 stopinj in kontrastno stopnjo 400:1. Tako kot drugi široki 22-palčni monitorji LCD, tudi zmore novinec (tudi zaradi visoke ločljivosti) hkratni prikaz dveh strani A4. Monitor je prilagojen računalnikom Macintosh in ima le digitalni video vhod. Priporočena je cena 8000 dolarjev.

    Objavljeno: 4.7.2002
  • Milijarda osebnih računalnikov

    Družba Gartner meni, da je računalniška industrija konec junija dosegla pomemben mejnik - milijardo izdelanih osebnih računalnikov. Prvi osebni računalnik je bil sistem z imenom Altair, nastal je leta 1974, navdušenci pa so si ga morali sestaviti sami, kar ni bila lahka in vselej uspešna naloga. Programiranje in uporaba sistema Altair je potekala prek stikal na prednji strani računalnika, rezultate pa je ponazarjalo prižiganje in ugašanje LED diod. Računalnik je imel 256 bajtov pomnilnikov, stal pa je 400 dolarjev.

    Objavljeno: 3.7.2002
  • Epson s P.I.M. II

    Epson je pred časom predstavil >>standard<< (če tako lahko imenujemo sistem, ki ga je definiral en sam proizvajalec) P.I.M, ki omogoča, da digitalni fotoaparati v sliko JPEG shranijo tudi vrsto podatkov o tem pod kakšnimi pogoji je bila fotografija posneta. Podatke, kot so osvetlitev, zaslonka, stopnja beline in drugi podatki potem uporabijo tiskalniki in programi za urejanje fotografij, ki lahko z njihovo pomočjo ustvarijo in prikažejo boljše fotografije.

    Objavljeno: 3.7.2002
  • Virusi tudi v slikah!

    Iz podjetja McAfee so sporočili, da so identificirali prvi virus skrit v sliki shranjeni v zapisu Jpeg. Virus, poimenovan W32/Perrun se ne širi preko interneta, na McAfeeju so ga prejeli neposredno od avtorja in v sedanji različici tudi ne predstavlja večje nevarnosti.

    Objavljeno: 3.7.2002
  • IBM z novim prodorom pri pomnilniških tehnologijah

    IBM-ovi strokovnjaki so pripravili revolucionarno tehnologijo pomnilniških sistemov, ki pravzaprav sloni na principih luknjanih kartic, uporabljanih v prvih računalnikih pred mnogimi leti. Bistvena razlika je v tem, da nova tehnologija, imenovana >>milipede<< uporablja >>kartice<< velikosti molekul. Prototipi zmorejo shraniti kar 20 krat več podatkov na površino kot klasični magnetni nosilci, raziskovalci pa menijo, da lahko na ta način dosežejo hrambo terabita podatkov na kvadratni palec. Podatki so shranjeni na tankih plasteh polimernega filma, z luknjicami velikosti 10 nanometrov. Tehnologija omogoča tudi prepisovanje, v laboratorijskih testih jim je uspelo na en kos >>milipeda<< podatke zapisati in izbrisati več sto tisoč krat.

    Objavljeno: 3.7.2002
  • Itanium 2 in Opteron tudi že z osnovnimi vezji

    Že dolga leta so reden spremljevalec novih procesorjev tudi osnovna vezja, ki proizvajalcem omogočajo uporabo procesorjev v računalnikih. Tako je tudi z Intelovo novostjo Itanium 2 in AMD-jevim tekmecem Opteronom. Strežniška procesorja še nista uradno naprodaj, vendar se že ve kdo jih bo podprl in s kakšnimi osnovnimi vezji.

    Objavljeno: 2.7.2002
  • Prve podrobnosti o Bluetooth 2.0

    Na kongresu Bluetooth Congress v Amsterdamu je prišlo na dan nekaj podrobnosti o nastajajočem standardu Bluetooth 2.0, ki nastaja pod okriljem organizacije Bluetooth SIG. Podrobnosti so razkrili Ericssonovi znanstveniki, ki pravijo, da imajo v laboratorijih že delujoče prototipe ustreznih vezij.

    Objavljeno: 2.7.2002
  • 3DLabs s karticami P10

    3DLabs, nekoč vodilno podjetje za profesionalne grafične kartice OpenGL, ki pa je pred časom zašlo v težave, je predstavilo grafične kartice, ki temeljijo na pred kratkim predstavljenem grafičnem čipu P10. Serija kartic se imenuje Wildcat VP, namenjena je profesionalni rabi 3D grafike, zlasti v sistemih CAD in DRP in je po besedah proizvajalca neposredna konkurenca Nvidiinim karticam s čipom Quadro 4 in ATIjevim FireGL. Wildcat VP970, VP870 in VP760 so v začetku podprte v vseh različicah Oken, Linux bo prišel na vrsto kasneje v tem letu. 3DLabs je sedaj v lasti Singapurskega velikana Creative Labs, ki bo verjetno predstavil tudi svoje kartice s čipom P10.

    Objavljeno: 2.7.2002
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji