• Prvi podatki o OpenOffice 3.0

    Razvijalci paketa OpenOffice.org so v svojem blogu predstavili prve podatke in zaslonske slike nove velike različice 3.0 odprtokodnega pisarniškega paketa, ki bo predvidoma nared čez manj kot pol leta. Zanimivo, da razvijalci intenzivno delajo na tretji generaciji paketa, čeprav že pred tem najavljena različica 2.4 ni še nared. Ta naj bi izšla že na letošnjo pomlad. OpenOffice.org 3.0 prinaša številne izboljšave zlasti na področjih, kjer je bilo največ kritik oziroma pričakovanj. Program bo razumljivejši, enostavnejši za rabo, predvsem pa bo združljiv z novim zapisom XML iz paketa Microsoft Office 2007.

    Objavljeno: 25.3.2008
  • LG s širokim zaslonom na mobilniku

    LG Electronics je v Južni Koreji predstavil nov mobilni telefon, ki se ponaša z velikim zaslonom občutljivim na dotik, po vzoru telefona Apple iPhone. Novi model LG LH2300 ima zaslon z diagonalo 3 palcev, pri čemer zna prikazati ločljivost kar 800 x 480 pik, kar je več kot dovolj za gledanje TV programa ali filmov. Poleg tega ima vgrajen digitalni fotoaparat z ločljivostjo 3 milijonov pik, podporo za sprejem digitalne televizije v standardu DMB, podporo za omrežje CDMA EVDO, vmesnike bluetooth 2.0, Wi-Fi, kartice microSD in uporabniški vmesnik "Hello UI". V Koreji bo stal okoli 380 dolarjev, za ostanek sveta pa še ni načrtov.

    Objavljeno: 25.3.2008
  • EU sprejela standard za mobilno televizijo

    Evropska Unija je tudi uradno sprejela standard za mobilno televizijo, izbran pa je bil standard DVB-H, ki ga podpirajo domala vsi veliki proizvajalci mobilnih telefonov in operaterji mobilne telefonije. DVB-H je zmagal v konkurenci številnih drugih predlogov, med katerimi sta izstopala Qualcommov MediaFLO in korejsko-kitajski DMB. Evropska Komisija je med tem že izdala navodilo za članice EU za podporo standardu DVB-H, s čimer naj bi zagotovili hitrejši nastanek zadostno velikega trga ponudbe vsebin. Po sedanjih predvidevanjih naj bi ta trg že leta 2011postal "težek" že okoli 20 milijard evrov. Proizvajalci opreme in operaterji so prizadevajo, da bi z novo tehnologijo omogočile že ogled letošnjih poletnih olimpijskih iger.

    Objavljeno: 24.3.2008
  • Mali vsestranski Panasonic

    Panasonic je predstavil nov kompaktni digitalni fotoaparat LUMIX FX500, ki združuje tipalo z 10,1 milijoni pik, 5x optični zum, zaslon občutljiv na dotik in zmožnost snemanja video posnetkov v visoki ločljivosti. Mali fotoaparat ima objektiv 25mm Leica DC, nudi pa tudi samodejno spremljanje slikanega objekta, kjer vrši samodejno ostrenje slike. Posebnost fotoaparata je 3-palčni zaslon LCD, ki je občutljiv na dotik, uporabniški vmesnik pa lahko krmilimo s prstom ali priloženim mini peresom. Med slikanjem lahko uporabnik določi ostrino in čas odprtja zaklopke preprosto z dotikom na premet na zaslonu, ki želimo fotografirati. Med predvajanjem lahko se lahko z dotikom na zaslon preprosto premikamo med slikami, slike pa lahko preimenujemo z uporabo zaslonske tipkovnice. Za ljubitelje video posnetkov je pomembna novost, da lahko FX500 snema v ločljivosti 1280 x 720 pik ali 720p, pri 30 slikah ne sekundo. Novi Panasonic bo na prodaj od maja 2008 za ceno okoli 400 dolarjev.

    Objavljeno: 24.3.2008
  • Intel Classmate prihaja v Evropo

    Intel je napovedal, da bodo prenosni računalniki Classmate s ceno nižjo od 300 dolarjev kmalu na voljo tudi v Evropi in ZDA. Po prvotnih načrtih naj bi bili tovrstni računalniki namenjeni predvsem nanj razvitim državam in zlasti otrokom, toda presenetljivo dober odziv na konkurenčne izdelke, kakršen je Asus Eee, je spremenil mnenje odgovornih pri Intelu. Kupci v razvitih državah so dobesedno razgrabili ponujene količine poceni prenosnikov, zato so pri Intelu pospešili razvoj podobnih izdelkov. V Evropo bo tako prišla druga generacija računalnikov Classmate, ki jo bodo ponujali za zdaj neimenovani proizvajalci za ceno med 250 in 350 dolarji. V načrtih imajo tako modele z operacijskim sistemom Linux, kot tudi Windows XP. Med tem je stekla prodaja prve generacije v trgovinah v velikih državah, kot so Indija, Mehika in Indonezija. Intel med tem pripravlja že tretjo generacijo prenosnikov Classmate, ki bo nared predvidoma konec leta ali v začetku 2009.

    Objavljeno: 24.3.2008
  • Ubuntu 8.04 LTS Beta

    Ubuntu 8.04 LTS (Long-Term Support) bo druga različica distribucije Linuxa Ubuntu, za katero bo s strani podjetja Canonical in številnih drugih podjetij po svetu na voljo tehnična podpora v daljšem časovnem obdobju - tri leta za namizno in pet let za strežniško izdajo. Končno različico lahko pričakujemo aprila, že zdaj pa je zainteresirani javnosti za prenos na voljo različica beta.

    Objavljeno: 22.3.2008
  • Nov Microsoftov spodrsljaj z licencami

    Microsoftov Office for Mac 2008 znotraj lokalnega omrežja preverja serijske številke (ProductID) vseh namestitev enakih pisarniških zbirk in v primeru da najde dve enaki številki, nazadnje odprt program zapre, pred tem pa prikaže spodnje sporočilo.

    Objavljeno: 22.3.2008
  • Apple pospešeno širi Safari

    Frefoxu je uspela misija nemogoče, saj je na večino računalnikov privzeto nameščenemu Internet Explorerju odvzel pomemben delež na trgu spletnih brskalnikov, v nekaterih državah pa se razlika med obema brskalnikoma naglo bliža statistični napaki pri merjenju. Uspeh skupnosti Mozilla je nedvomno opazil tudi Apple, ki je prvo različico (beta) brskalnika Safari za Windows predstavil junija lani, a ga je takrat opravičeval predvsem kot pripomoček pri razvoju aplikacij za iPhone. A zdaj se razkrivajo tudi druge Applove ideje.

    Objavljeno: 21.3.2008
  • IXUS s 5-kratno povečavo

    Digital IXUS 970 IS je optično najzmogljivejših IXUS doslej, saj premore 5-kratno optično povečavo in posodobljen sistem za stabilizacijo slike. Omogoča doseganje boljših rezultatov pri šibki svetlobi in jasnejše posnetke pri večjih goriščnicah. Ločljivost tipala znaša 10 milijonov točk, vsebuje tehnologijo zaznavanja gibanja in prepoznavanja obrazov, diagonala zaslona pa meri 2,5 palca.

    Objavljeno: 21.3.2008
  • Padec rasti trga mobilne telefonije

    Po ugotovitvah Nokie je trg mobilnih telefonov v Evropi v preteklem letu zabeležil rahel padec rasti, ki se je iz 16 odstotkov leta 2006 zmanjšala na samo 3 odstotke v letu 2007. Do podobne ugotovitve kot največji izdelovalec mobilnih telefonov na svetu je prišel tudi Sony Ericsson, ki je poleg tega tudi opozoril, da bi se lahko njegov dobiček v tekočem četrtletju razpolovil.

    Objavljeno: 21.3.2008
  • EMI v Nokiini trgovini

    Angleška glasbena založba EMI naj bi bila tik pred sklenitvijo dogovora z Nokio o sodelovanju v glasbenem programu "Comes With Music", ki bo uporabnikom v zameno z plačilo letne naročnine omogočal neomejen prenos glasbe. K decembra najavljeni storitvi, ki bo na voljo samo uporabnikom Nokiinih mobilnih telefonov, je že v začetku pristopil Universal, EMI pa bo očitno kmalu postal druga izmed štirih velikih glasbenih založb v partnerstvu.

    Objavljeno: 20.3.2008
  • Windows Vista SP1 je tu

    Microsoft je javno objavil težko pričakovan komplet popravkov za operacijski sistem Windows Vista, ki ga je nekaj mesecev preizkušal v zaprtem krogu več kot 15.000 preizkuševalcev, naročnikom na Microsoftove spletne servise MSDN in TechNet. Javni prenos se je nekoliko zamakni, saj je Microsoft samo nekaj dni po izdaji prvega paketa popravkov za Visto naročnikom MSDN prekinil izvajanje samodejnih posodobitev. Razlog: z nameščenim popravkom so predvsem varnostna orodja, še posebej pa Trend Micro Internet Security 2008 in The New York Times Reader, delovali precej slabše ali so celo prenehali delovati.

    Objavljeno: 20.3.2008
  • Googlov delež rahlo pada

    Po ugotovitvah tržne raziskave podjetja comScore je bil Googlov delež iskanj na globalnem nivoju februarja nekoliko nižji kot januarja, saj je padel iz 63,1 na 62,8 odstotka. S takim deležem je Google sicer še vedno trdno v sedlu vodilnega svetovnega iskalnika, vendar analitiki opozarjajo, da bi bil lahko padec pokazatelj dolgoročnega trenda na podorčju spletnega iskanja.

    Objavljeno: 20.3.2008
  • Končano testiranje sprejemnikov za signal DVB-T

    Neprofitna ustanova Sintesio z Bleda je skupaj s podizvajalcem Telesis d.o.o. iz Murske sobote za ceno 46.800 evrov opravila testiranje osmih sprejemnikov za spremljanje televizijskih programov prek digitalnega prizemnega signala (DVB-T). Slovenija bo namreč do leta začetka leta 2011 v celoti prešla na digitalno prizemeljsko oddajanje televizijskega signala.

    Objavljeno: 19.3.2008
  • ComTrade prevzema Hermes Softlab

    Kot sta zapisali na svojih spletnih straneh sta srbsko podjetje ComTrade in največje slovensko podjetje na področju informacijske tehnologije Hermes Softlab v postopku strateškega povezovanja, saj je ComTrade oddal zavezujočo ponudbo za prevzem Hermes SoftLaba. Delničarji imajo zdaj 10 dni časa, da premislijo o ponudbi, ki jo priporoča tudi uprava Hermes Softlaba, saj naj bi po njenem mnenju imela pozitievn vpliv na poslovanje družbe.

    Objavljeno: 19.3.2008
  • WiMAX začenja komercialno pot

    Telekom Slovenije je konec prejšnjega tedna v Rožni dolini v Ljubljani leto in pol po dodelitvi radijskih frekvenc v promet vključil prvi komercialni priključek v brezžičnem širokopasovnem omrežju WiMax. Naj spomnimo, da je Agencija za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije oktobra leta 2006 izdala dve odločbi o dodelitvi radijskih frekvenc za opravljanje storitev WiMAX, in sicer Telekomu Slovenije, ki v projektu sodeluje s hčerinsko družbo Mobitel, in podjetju Tok telekomunikacije.

    Objavljeno: 19.3.2008
  • Windows Mobile bo podpiral Flash

    Microsoft je s podjetjem Adobe podpisal presenetljivi dogovor, v skladu s katerim bo v okolju Windows Mobile podpiral aplikaciji Flash Lite in Reader. Presenetljiv zato, ker Microsoft vse bolj pospešuje podporo lastni tehnologiji Silverlight, ki je neposredno konkurenčna Flashu, obenem pa razvija XML Paper Specification, konkurenco PDF, ki je bila nekoč znan pod imenom Metro.

    Objavljeno: 18.3.2008
  • Firefox 3 Beta 4

    Na voljo je razvojna različica beta 4 brskalnika Firefox 3, ki v primerjavi z različico beta 3 prinaša več kot 900 izboljšav. Tako kot se za eno izmed zadnjih razvojnih izdaj pred končno spodobi, razvijalci predvsem dopolnjujejo uporabniški vmesnik, izboljšujejo odzivnost in zmanjšujejo količino porabljenega pomnilnika.

    Objavljeno: 18.3.2008
  • Toshiba s 128 GB SSD

    Toshibin Dynabook SS RX1 je nov ultralahki prenosnik, ki se lahko pohvali z negibljivim diskom s kapaciteto 128 GB, ki naj bi bila po zagotovilih izdelovalca največja med vsemi prenosniki na trgu. V osnovni konfiguraciji je sicer na voljo običajen trdi disk s kapaciteto 80 GB, tanek Dynabook pa ima 12,1-palčni zaslon z ločljivostjo 1280x800 pik in procesor Core 2 Duo s frekvenco 1,2 GHz. Eno polnjenje baterije zadošča za kar 12,5 ur uporabe prenosnika, ki bo aprila na voljo na japonskem za ceno 4000 dolarjev.

    Objavljeno: 18.3.2008
  • Nova Canonova žepnika

    Digital IXUS 90 IS in Digital IXUS 85 IS sta nova Canonova digitalna fotoaparata v žepnem razredu. Oba imata optično tipalo z ločljivostjo 10 milijonov točk, objektiv s 3-kratno optično povečavo in optični stabilizator slike, ki zmanjšuje učinek tresenja aparata pri slikanju v šibkih svetlobnih razmerah ali pri največji goriščni razdalji.

    Objavljeno: 17.3.2008
  • Vse več Slovencev na širokopasovnih povezavah

    Statistični urad je v statističnem letopisu Republike Slovenije 2007 postregel tudi z aktualnimi podatki o opremljenosti z informacijsko-komunikacijsko tehnologijo v Sloveniji. 66 odstotkov gospodinjstev je lani imelo osebni računalnik, 58 % dostop do interneta, 83 % telefonski priključek, 90 % mobilni telefon in 99 % televizijski sprejemnik.

    Objavljeno: 17.3.2008
  • MonoDevelop 1.0

    Izšel je MonoDevelop 1.0, odprtokodno integrirano razvojno orodje (IDE) za Linux, ki je namenjeno predvsem programerjem v tehnologijah .NET in njeni odprti implementaciji Mono.

    Objavljeno: 17.3.2008
  • SIOL ima nov prodajni kanal

    Ob četvorčku telekomunikacijskih storitev, ki ga je najavil Mobitel prejšnji teden (s tem da je svoji storitvi mobilne telefonije GSM/UMTS priključil še trojček SIOLovih storitev) se je postavilo vprašanje, ali ne bi bilo bolj enostavno, ko bi SIOL svoj trojček storitev (internet, televizija telefonija) samo razširil še s storitvijo mobilna telefonija (kakor to nameravata storiti Tuš Telekom ali T-2). Razlog, zakaj se to ni zgodilo, je v Mobitelovih prodajnih centrih, ki jih je po vsej Sloveniji 22 (potem ko je Telekom 1.2.2008 ukinil vseh svojih deset teletrgovin in jih priključil oziroma združil z Mobitelovimi prodajnimi centri) in ki bodo v prihodnje poskušale zaustaviti vztrajno upadanje SIOLovega tržnega deleža.

    Objavljeno: 16.3.2008
  • Kamera, ki gleda pod oblačila

    Podjetje Thruvision je predstavilo varnostno kamero, s katero je mogoče na razmeroma preprost in varen način preveriti, ali oseba pod oblačili skriva orožje. Kamera T5000 za delovanje uporablja nizkoenergijske teraherčne elektromagnetne žarke (T-rays), ki jih oddaja vsako telo, vendar jih kovine in tekočine ustavijo. Nova tehnologija je podobna tisti, ki jo astronomi uporabljajo za detekcijo umirajočih zvezd. V primerjavi z X-žarki, ki se uporabljajo pri današnjih detektorjih, je za osebe tudi bolj varna, saj varnostna kamera zgolj analizira naravno oddajanje teles. Nova tehnologija družbe Thruvision omogoča analizo podatkov na razdalji do 25 metrov, tako v prostorih, kot na prostem, pri čemer ne razkriva drugih podrobnosti oseb, ki so pregledane. Ker T-žarki nemoteno prehajajo skozi telesa, obleke, les in keramiko, varnostniki vidijo zgolj obrise tekočin in kovinskih predmetov, ki se nahajajo pod oblačili.

    Objavljeno: 16.3.2008
  • Microsoft stavi na poslovne rešitve

    Microsoft se vse bolj usmerja na področje poslovnih informacijskih rešitev, kar so ponazorili s strategijo in nekaterimi novimi izdelki, ki bodo prišli na vrsto v letošnjem letu. Prvi mož družbe Microsoft, Steve Balmer je na konferenci Convergence 2008 napovedal, da je družina izdelkov Dynamics za Microsoft strateškega pomena in nameravajo v bodoče vanjo največ vlagati, še posebej v primeru, da napovedan prevzem družbe Yahoo ne bi bil uspešen.

    Objavljeno: 16.3.2008
  • HP še vedno številka ena pri prenosnikih

    Analitska družba DisplaySearch je objavila četrtletne rezultate prodaje prenosnih računalnikov, po katerih se je Hewlett-Packard samo še utrdil na prvem mestu po številu prodanih izdelkov. V celoti je rast prodaje v zadnjem četrtletju za 14% presegla tisto iz enega obdobja lani (skupno 33 milijonov prenososnikov), na letnem nivoju pa so vsi proizvajalci prodali kar za 41% več izdelkov več. HP je ob vsem tem obdržal okoli 20% tržnega deleža, na drugem mestu je Dell na tretjem pa Acer. Toshiba je na četrtem mestu, sledijo Lenovo, Fujitsu-Siemens, Sony, Asus in Apple. Prenosniki so se še posebej dobro prodajali v Evropi, ki predstavlja danes že 42% celotne svetovne prodaje. Zanimiva pa je primerjava med različnimi okusi uporabnikov. Medtem, ko je več kot 50% prodanih prenosnikov v Evropi opremljenih s 15,4 ali večjimi zasloni LCD, je v Aziji precej drugače. Na prvem mestu so mali in lahki prenosniki, saj taki z 12,1-aplčnimi zasloni predstavljajo 37% vseh prodanih primerkov.

    Objavljeno: 15.3.2008
  • IBM investira v poenotene komunikacije

    IBM namerava v naslednjih treh letih vložiti čez milijardo dolarjev v razvoj izdelkov za trenutno sporočanje, saj verjame, da je pred tovrstnimi programi svetla prihodnost v poslovnem svetu. Veliki modri namerava v ta namen pospešiti razvoj programov, kot je Lotus Sametime, ki bo v kombinaciji z orodjem za skupinsko delo Lotus Notes imel glavno vlogo tudi na področju telefonije in video konferenc. Lotus Sametime je svojo pot začel kot program za poslovno trenutno sporočanje, kasneje pa so dodali tudi telefonske in video funkcije. IBM je nedavno demonstriral delovanje nove funkcionalnosti Sametime Unified Telephony, ki omogoča preprosto upravljanje telefonskih klicev, usmerjanje na podlagi pravil in možnost povezave na različne ciljne naprave. Na ta način želijo odgovoriti na Microsoftov izziv, ki na tem področju od nedavnega ponuja paket Office Commuications Server in odjemalca Office Communicator. Za letošnje leta napovedujejo še dodatne nove zmožnosti.

    Objavljeno: 15.3.2008
  • Prihaja Centrino 2

    Intel bo v letošnjem letu predstavil nove mobilne procesorje Centrino 2, predstavitev novosti pa se bo zgodila v dveh valovih. Junija bodo predstavili prve izdelke na podlagi razvojnega projekta z imenom Montevina, septembra pa bodo nato sledili prvi modeli, ki bodo tudi v mobilni svet prinesli štiri jedra na procesor. Že junija bo nared sistemski nabor Cantiga, ki bo nudil zmogljivejšo grafiko, predvsem pa naj bi Intel prvič vgradil podporo tako za omrežja Wi-Fi, kot WiMax. Prvi modeli Centrino 2 z oznakami P8600 in T9600 bodo delovali s takti 2,4 oziroma 2,8 GHz, imeli pa bodo 3 oziroma 6 MB velike predpomnilnike. Septembra se jim bo pridružil Core 2 Extreme QX9300, ki bo imel štiri jedra, takt 2,53 GHz in kar 12 MB velik predpomnilnik. Verjetno bo namenjen samo najzmogljivejšim prenosnikom, saj ga bo Intel vrednotil na okoli 1.000 dolarjev. Septembra naj bi Intel prav tako predstavil energijsko najbolj varčne modele SL9400 in SU9400, ki bodo delovali s takti 1,86 in 1,4 GHz, pri tem pa porabili le 17 W oziroma celo 10 W električne energije. Današnji najbolj varčni prenosniki porabijo čez 20 Wattov.

    Objavljeno: 14.3.2008
  • USB 2 DVI

    Podjetje Buffalo Technology je predstavilo koristen dodatek za osebne računalnike, s katerim lahko priključimo dodatni monitor kar prek vmesnika USB. Buffalo GX-DVI/U2 za delovanje potrebuje prost vmesnik USB 2.0 in nudi na drugi strani možnost priključitve monitorja z vmesnikom DVI, pri čemer podpira ločljivost slike do 1600 x 1200 pik (4:3 način) oziroma 1680 x 1050 pik (16:9 način). Škoda le, da vmesnik za zdaj deluje le z računalniki PC in okoljem Windows, medtem ko za računalnike Mac in druge operacijske sisteme gonilniki še niso na voljo.

    Objavljeno: 14.3.2008
  • AOL Kupuje Bebo

    Podjetje AOL je nekoliko presenetljivo najavilo nakup ponudnika storitev socialnega mreženja Bebo, za katerega so odšteli 850 milijonov dolarjev v gotovini. Bebo je v ZDA tretji največji ponudnik storitev socialnega mreženja, takoj za družbama MySpace in Facebook, katerih tržno vrednost ocenjujejo na 15 milijard dolarjev. Bebo je še bolj priljubljen izven ZDA, zato mnogi gledajo na nakup kot poskus družbe AOL, da bi povečala svojo prisotnost na drugih trgih. AOL si tudi prizadeva, da bi iztržil večji tržni delež na področju spletnega oglaševanja, saj želijo s tem nadomestiti izpad zaslužka zaradi hitro padajočega povpraševanja po lastnem tradicionalnem servisu prek klicnih linij. Kljub temu analitiki menijo, da je nakup družbe Bebo za AOL tvegana naložba, tako da končni izid ni še jasen.

    Objavljeno: 14.3.2008
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji