• Nikon Coolpix 4100

    Coolpix 4100 je nov fotoaparat proizvajalca Nikon, ki ponuja štiri milijone pik in trikratni optični zum. Kot naslednik modela Coolpix 3200 cilja predvsem na cenovno pozorne kupce, kar dokazuje tudi vgrajeni pomnilnik (14,5 MB), kartice SD pa so potemtakem potrebne le kot opcija. Za lažje upravljanje ima nov poenostavljen grafični vmesnik, ki ga prikazuje na 1,6-palčnem zaslonu TFT. Podpira 15 različnih načinov slikanja, v prodaji pa bo sredi poletja.

    Objavljeno: 31.5.2004
  • Rekordna pomnilniška kartica

    Podjetje Pretec je napovedalo pomnilniško kartico CompactFlash, ki lahko hrani kar 12 GB podatkov. Izdelek bo na voljo konec leta, še pred tem pa bodo začeli s prodajo nove generacije kartic v velikostih 3, 4 in 6 GB. Kljub uporabi cenejše pomnilniške tehnologije NAND Flash RAM pa bodo kartice zelo drage - od 1.490 dolarjev za izvedbo 3 GB do kar 14.900 dolarjev za izvedbo 12 GB, s čimer bodo po takih karticah posegli le redki.

    Objavljeno: 30.5.2004
  • Sony DSC-F88

    Sony ima nov digitalni fotoaparat s kompaktnim ohišjem, ki nudi tipalo s pet milijoni pik in trikratni optični zum. DSC-F88 je naslednik modelov F77 in F55 in ima podobno kot ti vrtljiv del z objektivom, vendar tokrat tudi sistem zložljivih leč postavljenih horizontalno, kar omogoča dober optični zum in kljub temi majhne dimenzije. V majhen vrtljivi del je Sonyu uspelo vgraditi celo klasično optično kukalo.

    Objavljeno: 30.5.2004
  • Mac na PCju

    Skupina navdušencev je izdelala nov emulator, ki omogoča poganjanje operacijskega sistema in programov za računalnike Apple Macintosh na sistemih PC. Projekt PearPC je v zgodnji fazi razvoja, vendar je stabilen, čeprav za zdaj celota deluje še zelo počasi. Osnova za uspešno delovanje je emulacija procesorja PowerPC, s katerim lahko poganjamo okolje MacOS X. PearPC je odprtokodni projekt, zato avtorji vabijo k sodelovanju. Operaciji sistem MacOS pa si morajo ljubitelji zagotoviti posebej.

    Objavljeno: 30.5.2004
  • Olympus s Ferrarijevimi barvami

    Olympus, ki je sponzor Ferrarijevega moštva F1, je objavil nov digitalni fotoaparat obarvan v značilno rdečo barvo. Ferrari Digital Model 2004 je v bistvu fotoaparat AZ-1 (3,2 milijona pik, 3x optični zum), ki so mu dodali nekaj novih estetskih elementov, ob zagonu pa se oglasi z zvokom Ferrarijevega dirkalnika. V prodaji bo poleti za ceno okoli 500 angleških funtov, na voljo pa bo le omejena količina 10.000 kosov.

    Objavljeno: 29.5.2004
  • Red Hat Fedora Core 2

    Red Hat je objavil novo različico operacijskega sistema za domačo rabo Fedora Core 2. Izdelek uporabljajo kot tesni poligon za nove tehnologije, preden jih vgradijo v komercialno različico Enterrpise Linux (RHEL). Fedora Core 2 je brezplačen izdelek, vendar uporabniki zato nimajo podpore proizvajalca. Novosti so Linux jedro 2.6, boljša podpora za več procesorjev in nove funkcije za večjo varnost. Tu so še nov grafični podsistem X.org (namesto XFree86) in nov modul za zvočno podporo. RHEL 4 bo te funkcije dobil šele v letu 2005.

    Objavljeno: 29.5.2004
  • Sonyev prenosni video predvajalnik

    Sony ima nov prenosni predvajalnik za video posnetke MPEG2 in MPEG4, ki tehta le 250 gramov. Filme in slike predvaja na vgrajenem 3,5-palčnem zaslonu TFT, podatke pa hrani na disku velikosti 20 GB, kar je dovolj za 9,5 ur (MPEG2) oziroma 35 ur (MPEG4) predvajanja. Na računalnik se priključi prek vmesnika USB 2.0, mogoče pa ga je priključiti tudi na TV in krmiliti s priloženim daljincem. Za zdaj ga je moč kupiti le na Japonskem za okoli 470 evrov.

    Objavljeno: 29.5.2004
  • HP presegel pričakovanja

    Hewlett-Packard je v drugem četrtletju ustvaril 884 milijonov dolarjev čistega dobička, kar je 34 odstotkov več kot v prejšnjem četrtletju. Prihodki so dosegli 20,1 milijarde dolarjev (12 odstotkov več glede na enako četrtletje lanskega leta), rast prodaje pa je slonela predvsem na dobrem povpraševanju po strežnikih, tiskalnikih in storitvah.

    Objavljeno: 28.5.2004
  • Brother -- novi laserski tiskalniki za osebno uporabo

    Brother je predstavil nove laserske tiskalnike HL-5100 namenjene za osebno rabo. Tiskalniki zmorejo tiskati s hitrostjo do 20 strani na minuto, ločljivost izpisa pa je 2.400 x 600 pik na palec. Vgrajen je pomnilnik velikosti 16 MB, vmesnik do računalnika je v osnovi USB 2.0, kar lahko razširimo z omrežnim vmesnikom. Poleg osnovnega modela HL-5140 sta tu še HL-5150D in HL-5170DN, ki omogočata že v osnovi dvostranski tisk (drugi tudi prek omrežja).

    Objavljeno: 28.5.2004
  • Sun zaključuje z razvojem procesorjev Niagara

    Po informacijah iz družbe naj bi Sun zaključil z razvojem nove generacije procesorjev Niagara, ki imajo dokaj nenavadno zgradbo. Procesorji Niagara imajo namreč do osem jeder, vsako od njih pa lahko izvaja sočasno štiri niti. To je prvi primer uporabe masovne implementacije večnitnosti na nivoju procesorske tehnologije, Sun pa si s tem korakom obeta precej večje povpraševanje po izdelkih, ki bodo najbrž v produkciji še naprej nosili oznako UltraSparc. Sun je tehnologijo v procesorjih Niagara pridobil z nakupom družbe Afara Websystems v letu 2002, na podlagi tega pa nastaja tudi naslednik Niagare z imenom Rock. Po mnenju strokovnjakov pa je končna predstavitev Niagare vsaj še leto dni daleč, medtem pa se Sun vse bolj usmerja tudi v strežniške izdelke s tehnologijo x86.

    Objavljeno: 28.5.2004
  • MIDov razpis za razvoj proste programske opreme

    Ministrstvo za informacijsko družbo (MID) je tudi letos pripravilo javni razpis, v katerem bodo nagradili prodorne in kakovostne odprtokodne projekte.

    Objavljeno: 28.5.2004
  • Dell in EMC znižujeta stopnico za vstop v svet SAN

    Podjetji Dell in EMC sta pripravili nov pomnilniški izdelek, ki obljublja precej nižjo ceno za implementacijo manjših omrežij SAN. Novi pomnilniški sistem Dell/EMC AX100 je zasnovan na diskih z vmesnikom Serial ATA, omogoča pa delovanje kot naprava DAS (neposredna povezava), NAS ali SAN. V sistemu AX1000 je prostora za 12 diskov, zmogljivosti pa s tem segajo od 480 GB do 3 TB. Osnovni modeli kot naprava DAS v ZDA stane le 5.000 dolarjev. Morda še bolj zanimiva pa je ponudba v kompletu, kjer Dell poleg samega pomnilniškega sistema ponuja še SAN stikalo Brocade in FC vmesnike družbe Qlogic, vse skupaj za manj kot 10.000 dolarjev.

    Objavljeno: 27.5.2004
  • Standard za storitveno računalništvo

    Skupina proizvajalcev rešitev za upravljanje računalniških sistemov je pripravila novo specifikacijo, s katero naj bi lažje standardizirali področje storitvenega računalništva (utility computing). Združenje DCML je pripravilo prvo specifikacijo opisnega jezika Data Center Markup Language (DCML), s katerim bodo lahko podatkovni centri lažje upravljali in se odzivali na spreminjajoče potrebe procesni in pomnilniški zmogljivosti. S pomočjo specifikacije DCML bo tako mogoče lažje vključiti dodatna sredstva tedaj, ko jih res potrebujemo. Ponudniki standarda že najavljajo formalno sodelovanje z drugimi sorodnimi organizacijami, kot sta OASIS in DTFM.

    Objavljeno: 27.5.2004
  • ZoneAlarm 5 tudi proti virusom

    Podjetje Zone Labs, v lasti proizvajalca Check Point Software, je predstavilo novo različico priljubljenega požarnega zidu za osebno rabo, ki po novem vsebuje tudi zaščito pred virusi. Nova funkcionalnost temelji na tehnologiji družbe Computer Associates, z njo pa je program nudi celovito rešitev za varovanje osebnih računalnikov. ZoneAlarm 5 je odslej na voljo v več različicah, osnovna pa je še naprej brezplačna.

    Objavljeno: 27.5.2004
  • IBMov Catia PLM Forum

    IBM je konec maja na forumu Catia PLM (Product Lifecycle Management)predstavil najnovejše primere in izkušnje s področja upravljanja življenjskega cikla izdelkov. Gre za pojem, ki naj bi zaznamoval leto 2004 in 2005 tudi v slovenskih podjetjih.

    Objavljeno: 27.5.2004
  • Microsoftova spletna identifikacija

    Microsoft je predstavil novo tehnologijo, ki omogoča uporabnikom spletnih storitvenih strani prijavo na spletno strani in potem ponovno prijavo z isto identiteto v drugo spletno stran, ki souporablja identifikacijsko storitev.

    Objavljeno: 26.5.2004
  • Programi za unix in linux v Windowsu

    Družba Vintela je ponudila programsko opremo, ki tesno povezuje operacijska sistema unix in Windows - programi za unix namreč s pomočjo njihovega izdelka tečejo v OS Windows.

    Objavljeno: 26.5.2004
  • Vodafone Live! tekmuje z Mobitelovim Planetom

    Operaterji mobilnih omrežij skupine Mobilkom Austria, s katero sodeluje tudi slovenski operater Si.mobil, bodo 3. junija hkrati uvedli storitev Vodafone Live!, ki omogoča hiter in enostaven dostop do storitev s pomočjo ikon v uporabniškem menuju. Predstavili so tudi nove telefone in ugodnosti za uporabnike. Vodafone Live! Je bil doslej na voljo uporabnikom v 16 državah, sedaj je teh 19.

    Objavljeno: 26.5.2004
  • Gartner: za 27 % več prodanih strežnikov

    V prvem četrletju 2004 je bilo po svetu prodanih za 11,8 milijard dolarjev strežnikov, kar je za 9,3 odstotka več, kot leto prej, trdijo v družbi Gartner.

    Objavljeno: 26.5.2004
  • Sonyjevi prvi procesorji Cell

    Pri Sonyju so v Nagasakiju izdelali prve vzorčne rezine procesorjev Cell.

    Objavljeno: 25.5.2004
  • Iomegin 160GB disk za varnostne kopije

    Iomega je začela prodajati zunanje diske z vmesnikom USB 2.0 in zmogljivostjo 160 GB, ki so opremljeni s programsko opremo za samodejno pripravo varnostnih kopij.

    Objavljeno: 25.5.2004
  • Microsoft Mac Office 2004

    Microsoft je začel prodajati zbirko Office 2004 za računalnike Mac. Zaradi zastojev pri razvoju emulatorja VirtualPC x86 sta zaenkrat na voljo dve od treh načrtovanih različic.

    Objavljeno: 25.5.2004
  • Seagate pripravlja nove diske

    Seagate bo junija predstavil nove diske z velikostmi od 73 do 320 GB, številni pa bodo imeli manjše plošče, kot doslej. Čeprav bo podjetje ponudilo tudi klasične 3,5-palčne diske, bo del novosti na voljo tudi v izvedbi z 2,5-palci. Najzmogljivejši bodo diski s hitrostjo vrtenja 10.000 vrtljajev na minuto, imeli pa bodo zmogljivost do 300 GB. Za namizne računalnike bodo na voljo diski s hitrostjo 7.200 vrt./min., pri čemer bodo najbrž na voljo tudi v večjih velikostih kot 300 GB, vendar šele proti koncu leta. Novi diski bodo na voljo z različnimi tipi vmesnikom, morda celo z novim SAS (Serial SCSI). Seagate je tudi potrdil, da bo družba po več letih zopet vstopil na trg diskov za prenosnike, pa tudi manjše mobilne naprave, saj načrtujejo celo diske s premerom le 0,85 palca.

    Objavljeno: 24.5.2004
  • Nvidia postavlja nove standarde za grafiko prenosnikov

    Podjetje Nvidia je predstavilo specifikacijo, ki prinaša na področje prenosnikov možnost zamenjave grafičnega podsistema, enako kot pri namiznih računalnikih. Specifikacija Mobile PCI Express Module (MXM) temelji na povezljivosti prek vodila PCI Express, zaradi majhne velikosti pa so moduli primerni tudi za uporabo v prenosnikih. Specifikacija MXM predvideva pravzaprav tri tipe modulov: MXM I je namenjen tankim in lahkim prenosnikom, MXM II običajnim prenosnikom in MXM III največjim, ki so zamenjava za namizne računalnike. Moduli se razlikujejo po velikosti in po načinu ter sposobnosti hlajenja. Nvidia bo nove module MXM uporabila v navezavi z novo generacijo mobilnih grafičnih procesorjev GeForce Go 6, za zdaj pa so jo podprli zlasti proizvajalci iz daljnega vzhoda.

    Objavljeno: 24.5.2004
  • Dell Axim X30

    Dell je predstavil nove ročne računalnike Axim X30, ki prinašajo hitrejše procesorje in brezžične vmesnike. Dell je z novimi modeli prvi, ki je uporabil nove Intelove procesorje PXA270, ti pa poganjajo tri različice Aximov. Prva dva poganja procesor s taktom 312 MHz, najzmogljivejši pa uporablja procesor s 624 MHz. Bolje opremljena modela imata tako vmesnik Wi-Fi kot bluetooth ter 64 MB RAM, medtem ko je najmanjši model brez teh vmesnikov in samo 32 MB RAM. Vsi modeli imajo barven zaslon z aktivno matriko in ločljivostjo 240 x 320 pik ter režo za kartice SD. Nameščen je operacijski sistem Windows Mobile 2003 Second Edition, v ZDA pa stanejo 200, 250 oziroma 350 dolarjev.

    Objavljeno: 24.5.2004
  • SanDiskova kartica Wi-Fi + 256 MB RAM

    Pri SanDisku so izdelali kartice Secure Digital, ki združujejo tehnologijo Wi-Fi z 256 MB pomnilnikom.

    Objavljeno: 24.5.2004
  • Apple stavi na iPod

    Družba Apple bo razvoj izdelkov razdelila na dva dela - v enem bodo razvijali računalnike Mac, v drugem pa predvajalnik iPod.

    Objavljeno: 23.5.2004
  • Satelitski TV v mobilnem telefonu

    Samsung pripravlja mobilni telefon, ki bo omogočal sprejem in predvajanje satelitskih TV programov, kljub temu pa so ohranili majhno velikost. Telefon bo omogočal predvajanje storitev Digital Multimedia Broadcasting (DMB), ki bo ponujala okoli 40 TV postaj. Za zdaj ima Samusung v načrtu ponujati storitev le v Jušni Koreji, toda nekateri analitiki menijo, da lahko kasneje nastopijo tudi na drugih trgih, če bo odziv pravšnji. Podjetje, ki bo letos izdelalo med 80 in 85 milijonov mobilnih telefonov, sicer razvija tudi druge mobilne posebnosti, kot je na primer kombinacija mobilnega telefona in igralne konzole, ki bo imela prostor za 1,2 GB podatkov.

    Objavljeno: 23.5.2004
  • Nova igralna konzola, ki temelji na PC-jih

    Mlado podjetje Ministry of Mobile Affairs (Moma) pripravlja mobilno igralno konzolo, ki temelji na preizkušenih tehnologijah iz sveta računalnikov PC. Sistem z nenavadno obliko in delovnim Eve naj bi izzival nove mobilne konzole Sony PlayStation Portable (PSP) in Nintendo DS. Sistem je zasnovan na procesorju Via Eden in naboru Via CN400, nudi pa delovni takt 533 MHz, pomnilnik pa je DDR s taktom 266 MHz. Za grafiko skrbi pospeševalnik S3 UniChrome Pro (zase uporabi 128 MB sistemskega pomnilnika), v enoto pa je vgrajen zaslon z diagonalo štirih palcev in ločljivostjo 640 x 480 pik. Posebnosti so še brezžični omrežni vmesnik Wi-Fi, disk velikosti 20 GB, šestkanalna zvočna kartica, TV izhod, vmesnik USB 2.0 in prostor za kartice CompactFlash. Sistem je bil zgrajen s pomočjo podjetja Bsquare, za sinhronizacijo s podatkov z računalniki PC pa bo uporabljen Microsoftov ActiveSync. Za zdaj še ni znano, kdaj bo Eve na voljo in koliko bo stal.

    Objavljeno: 23.5.2004
  • V letu 2004 zamenjanih 100 in prodanih 186 milijonov PCjev

    Leta 2004 bodo uporabniki zamenjali kar 100 milijonov PCjev, leta 2005 pa kar 120 milijonov, trdijo v raziskovalnem podjetju Gartner.

    Objavljeno: 22.5.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji