• Nero širi zmožnosti svojih programov

    Nero je na sejmu Cebit predstavil izboljšano programski paket Nero 7 Premium. Največji poudarek je na video tehnologiji, saj so dodali podporo DVB (T, S, C) in EPG (Electronic Program Guide). Dodali so tudi zmožnost snemanja prostorskega zvoka ter podporo naboru kodekov NeroDigital Audio. Paketu so dodali še Nero SIPPS. Gre za internetno telefonijo, ki bo na voljo že v z začetku aprila, omogočal pa brezplačne pogovore znotraj skupnosti my.nero community. Z Nero SIPPS Mobile bodo dodali podporo mobilnim napravam, ki imajo možnost povezave WLAN, v prihodnje pa nameravajo podpreti tudi operacijski sistemu Symbia. Klici bodo znotraj omrežja brezplačni. Za mobilne naprave so pripravili večpredstavnostni program Nero Mobile, ki omogoča pregledovanje slik, videa, zvoka, poslušanje internetnega radia... podpira seveda najnovejše kodeke v sklopu Nero Digital, sam program pa bo deloval na operacijskih sistemih Windows Mobile, Linux in Symbian.

    Objavljeno: 10.3.2006
  • RFID buri duhove tudi na Evropski komisiji

    Tehnologija RFID je na trgu prisotna že kar nekaj časa, na letošnjem sejmu CeBit pa je pritegnila precej več pozornosti kot prej. Število izdelkov in tehnologij, ki podpirajo radijsko označevanje, namreč strmo narašča, skupaj z njimi pa se pojavlja tudi bojazen, da bodo proizvajalci in regulacijski organi pozabili na pravico uporabnikov do zasebnosti.

    Objavljeno: 10.3.2006
  • JVC z dvoslojnim DVD-RW-jem

    V nasprotju z dolgoletnimi napovedmi, da dvoslojnih DVD-RW-jev z zmogljivostjo 8,5 GB ne bo, je JVC na sejmu CeBIT poskrbel za presenečenje in najavil prvi dvoslojni prepisljivi DVD. Prototipi nosilcev so že na voljo, v trgovine pa naj bi novi nosilci prišli do konca letošnjega leta. DVD-RW DL odseva 18 % svetlobe laserja, kar je isto, kot enkrat zapisljivi dvoslojni DVDji. Novi nosilci so tako brez nadgradenj združljivi z vsemi obstoječimi pogoni DVD-ROM. Hitrost zapisovanja je dokaj nizka: JVC napoveduje, da bo ob splovitvi znašala 2x (tudi prototip lahko že zapisujemo pri takšni hitrosti). Končno specifikacijo novega nosilca mora do začetka prodaje odobriti še DVD Forum.

    Objavljeno: 10.3.2006
  • Logitech s pestrim naborom novosti

    Logitech je ob praznovanju 25 let obstoja predstavil precej novosti. Že zelo dobro znano Logitechovo kamero QuickCam v obliki očesa so pomanjšali za 33%, kamera pa ima vgrajen tudi mikrofon s tehnologijo RightSound, ki zmanjša nezaželen odmev iz okolice.

    Objavljeno: 10.3.2006
  • Skype s storitvami za mala podjetja

    Skype je na CeBitu predstavil paket storitev za mala podjetja, imenovana Skype for Business. Skype for Business omogoča skupno rabo plačljivih storitev - vsak uslužbenec ima svoj uporabniški račun Skype, račun za dodatne storitve in obračun stroškov pa je navezan na enoten račun za celo podjetje.

    Objavljeno: 10.3.2006
  • Globtel z brezžično storitvijo Triple Play

    Slovensko podjetje Globtel je na CeBitu predstavilo ponudbo, ki vključuje dostop do interneta, DVB televizijo in IP telefonijo, poimenovano Air. Za razliko od ostalih ponudnikov za prenos izkoriščajo brezžično tehnologijo, ne bakreno parico ali koaksialno kabelsko omrežje. Uporabnik ima za sprejem signala nameščeno parabolično anteno, ki omogoča sprejem televizijskih in standardnih signalov po sistemu DVB-T in EURODOCSISS sistem za prenos podatkov IP (dostop do spleta in IP telefonija). Doseg storitev Air je 15 km od bazne postaje.

    Objavljeno: 10.3.2006
  • Kmalu tudi Google Calendar

    Ena izmed ključnih Googlovih odlik po mnenju poznavalcev je dobro skrivanje novosti, ki jih konkurenca posledično ne more odkriti nič pred ostalo javnostjo. A v zadnjih dneh sta iz Googlovih logov spolzela ideji o kar dveh projektih. Najprej je bilo iz opomb ob neki prezentaciji moč razbrati zametke ideje o GDrivu za hranjenje vseh podatkov uporabnikov spleta, kmalu zatem pa so se pojavili še bolj oprijemljivi dokazi o skorajšnji predstavitvi koledarja Google Calendar.

    Objavljeno: 10.3.2006
  • Mesečna naročnina v iTunes

    Applova spletna prodajalna večpredstavnih vsebin iTunes odslej ponuja novo storitev Multi-Pass, ki bi jo na kratko lahko opisali kot mesečno naročnino na vsebine, ki za katere je nova možnost na voljo. Uporabniki lahko v paketu kupijo za cel mesec epizod, ki stane 9,99 dolarjev.

    Objavljeno: 10.3.2006
  • Samsung z novimi barvnimi tiskalniki

    Samsung je predstavil nove barvne tiskalnike, ki jih odlikuje ugodno razmerje med ceno in zmogljivostjo ter majhne zunanje mere. Manj zahtevnim sta namenjena modela CLP-300 in CLP-300N. Tiskalnika v minuti natisneta do 16 črnobelih in 4 barvne strani. Samsungova tehnologija NO NOIS pa poskrbi za to, da sta tiskalnika precej tišja od konkurentov, ki barvno tiskajo v več prehodih, saj se kasete z barvilom med tiskanjem ne premikajo. Model 300N se od šibkejšega razlikuje v omrežnem priključku.

    Objavljeno: 9.3.2006
  • Prvi prenosnik s HD-DVD

    Toshiba je na CeBitu predstavila nov prenosnik družine Qosmio G30, G30-145. Gre za prvi prenosni računalnik z vgrajenim pogonom HD-DVD. Omenjeni model naj bi bil na voljo že ob splovitvi družine G30, vendar so izid HD-DVD modelov prestavili zaradi težav z zaščito pred presnemavanjem originalnih nosilcev HD-DVD. G30-145 tudi sicer spada med zelo zmogljive prenosnike: procesor Core Duo T2600, dva diska s po 120 GB in GeForce Go 7600 bodo poskrbeli, da bo prenosnik zmogel poganjati tudi najzahtevnejše igre in programe.

    Objavljeno: 9.3.2006
  • Origami Ultra Mobile PC

    Microsoft je v okviru sejma CeBit prikazal rezultate svojega projekta Origami: uporabniški vmesnik za računalnike, ki temeljijo na Intelovi specifikaciji UMPC (Ultra Mobile PC). Gre za računalnike majhnih zunanjih mer, ki bi jih lahko uvrstili med ročne in tablične računalnike. Microsoftov sistem (gre pravzaprav samo za predelavo uporabniškega vmesnika, ki teče na Windows XP) omogoča preprost vnos besedila s pomočjo polkrožne tipkovnice v dveh delih, ki jo sistem izriše v spodnjih kotih zaslona - to omogoča tipkanje z dvema rokama med držanjem naprave v rokah.

    Objavljeno: 9.3.2006
  • Fujitsu Siemens s subnotesom za najzahtevnejše

    Fujitsu Siemens je na CeBitu predstavil novo družino prenosnikov Lifebook z oznako Lifebook Q. Prvi model, Lifebook Q2010 bo na voljo v prvi polovici leta 2006. Opremljen bo s procesorjem Core Solo, na voljo pa bo tudi model z že vgrajenim UMTS vmesnikom. 12-palčni zaslon bo imel ločljivost 1280 × 800 pik. Prenosnik je zelo tanek in lahek: tehta manj od kilograma, debel pa je dva centimetra. Cena s priloženo priključno postajo naj bi znašala okoli 4000 evrov.

    Objavljeno: 9.3.2006
  • ATI s procesorji za prenosnike

    ATI na CeBitu ne bo prikazal novosti za namizne računalnike, je pa zato predstavil nove grafične procesorje, namenjene prenosnikom. Novi mobilni paradni konj podjetja je Mobility Radeon X1800XT, ki naj bi zmanjšal zaostanek za nVidiinim mobilnim procesorjem GeForce Go 7800 GTX. Obenem je ATI predstavil tudi nekoliko okrnjeno različico procesorja, Mobility Radeon X1800, ki pa po zmogljivosti vseeno spada v zgornji razred ponudbe mobilnih grafičnih procesorjev. ATI je tako dopolnil paleto mobilnih procesorjev družine X1000, kjer je do sedaj ponujal le izdelke iz spodnjega in srednjega zmogljivostnega razreda. Prvi prenosniki z novima procesorjema so že na voljo.

    Objavljeno: 9.3.2006
  • Novi koncepti računalnikov

    Ena glavnih atrakcij letošnje prve prve konference IDF so novi koncepti osebnih računalnikov, ki so že zaznamovali tudi sejem CeBIT. Poleg nove linije Ultra Mobile PC, ki smo jo v začetku poznali pod imenom Origami, so razstavljalci predstavili mnoge zanimive izdelke, ki jih bodo poskušali uveljaviti na tržišču.

    Objavljeno: 9.3.2006
  • IDF: drugi dan

    Drugi dan IDF, ki poteka v dvoranah centra Moscone v San Franciscu, je bil manj odmeven kot prvi. Vse bistvene novosti so bile namreč predstavljene dan pred tem, drugi dan pa je Intel izkoristil za bolj detajlne predstavitve novih tehnologij in izdelkov.

    Objavljeno: 9.3.2006
  • Nova tiskalnika Pixma

    Canon je predstavil nova tiskalnika formata A3+ za poklicne fotografe, Pixma Pro9500 in Pro9000, ki bosta na voljo jeseni 2006. Ločljivost tiskalnikov je 4800x2400 dpi, volumen kapljic pa 3 pikolitre.

    Objavljeno: 9.3.2006
  • Sejem CeBit 2006 odpira svoja vrata

    CeBit, največji IT dogodek na svetu, z današnjim dnem odpira svoja vrata. Letos bo sejem potekal med 9. in 15. marcem 2006. Organizatorji letos pričakujejo občutno več razstavljavcev in obiskovalcev kot prejšnja leta, kar naj bi bil še zadnji pokazatelj, da je recesije IT industrije konec. Na sejmu se bo med 6300 razstavljalci iz 70 držav predstavilo tudi 12 podjetij iz Slovenije.

    Objavljeno: 9.3.2006
  • nVidia z novimi karticami in sistemskimi nabori

    nVidia je na sejmu CeBit predstavila nove grafične procesorje družine GeForce 7000. GeForce 7600GT naj bi nadomestil model GeForce 6600GT, z njim pa podjetje meri na najbolj priljubljen srednji razred grafičnih kartic. GeForce 7900GT in 7900GTX nadomeščata dosedanje modele GeForce 7800, z njima pa naj bi se podjetje spet zavihtelo na prestol med proizvajalci grafičnih procesorjev. ATI, ki je že nekaj mesecev pred sejmom predstavil svojega paradnega konja, Radeon X1900XTX, zaenkrat nima odgovora na najzmogljivejše nVidiine procesorje.

    Objavljeno: 9.3.2006
  • Knoppix 5.0 na CeBitu

    Knoppix, najbolj razširjena "živa" distribucija Linuxa, bo na CeBitu končno na voljo v težko pričakovani peti različici. Distribucija bo v novi različici ponujala precej bolj pester nabor priložene programske opreme, saj bo na voljo na DVDju. Med drugim bodo vključeni KDE 3.5.1, Gimp 2.2.10, OpenOffice 2.0 in Firefox 1.5. S prehodom na novo različico jedra (2.6.15) in strežnika XWindow (X.org 6.9) podpira Knoppix precej bolj obširen nabor programske opreme v primerjavi s četrto različico.

    Objavljeno: 9.3.2006
  • NEC s HD-DVD zapisovalnikom

    NEC je na CeBitu predstavil zaenkrat še neimenovan HD-DVD zapisovalnik, ki podpira tako 15 kot 30-gigabajtne nosilce. Doslej je podjetje predstavilo HD-DVD pogon HR-1100A, ki pa lahko zapisuje le DVDje, medtem ko HD-DVDje le bere. NECovi predstavniki še niso razkrili, ali bo nova enota podpirala tudi protipiratsko zaščito AACS (Advanced Access Content System).

    Objavljeno: 9.3.2006
  • Virtualizacija, WiMAX in VIIV

    Intel se je prvi dan konference dotaknil še področje virtualizacije. Pat Gelsinger iz Intela in Diane Greene iz podjetja VMware sta napovedala tesnejše sodelovanje, saj naj bi arhitektura v prihodnosti podpirala virtualizacijo že na nivoju strojne opreme.

    Objavljeno: 8.3.2006
  • Intel Core Microarchitecture

    Prvi uradni dan 3 dnevne IDF konference je minil v predstavitvi trenutnih smernic in aktivnosti v podjetju Intel. Nadvse atraktivne predstavitve so vodili ljudje, ki so ključni na svojem področju delovanja v podjetju.

    Objavljeno: 8.3.2006
  • Intel s štirimi jedri

    Intel je predstavil dva tipa štirijedrnih procesorjev - Clovertown za strežnike in Kentsfield za osebne računalnike in s tem nakazal načrte za prihodnost. Štirijedrni procesorji so logično nadaljevanje prehoda iz enojedrnih na dvojedrne procesorje in nakazujejo, da utegne biti v prihodnje (marketinško) merilo hitrosti število jeder, tako kot je bila to nekoč frekvenca. Oba čipa sta izdelana v 65-nanometerskem postopku in bosta na prodajnih policah v prvem četrtletju prihodnjega leta.

    Objavljeno: 8.3.2006
  • Prvi Origami?

    Intel je prikazal delovanje prenosne naprave, nekakšnega pomanjšanega tabličnega računalnika, ki naj bi bil soroden napravam, ki jih bo te dni v okviru projekta Origami predstavil Microsoft. Izdelek imata na dotik občutljiv zaslon z dolžino diagonale 7 palcev, poganja pa ga običajen procesor arhitekture x86 z nizko porabo energije, tako da lahko brez težav uporabimo polne različice operacijskih sistemov Windows in Linux. Microsoftova rešitev bo menda na voljo le s posebno različico sistema Windows XP.

    Objavljeno: 8.3.2006
  • GDrive?

    Sodeč po dokumentih, ki so pomotoma pristali na spletu in začasno postali dostopni celotni javnosti, namerava Google kmalu ponuditi storitev zrcaljenja vseh dokumentov uporabnikov spleta na svojih strežnikih. O t.i. GDrivu se govori, piše in bloga že precej časa, a doslej ni bilo oprijemljivih dokazov, ki bi potrjevali Googlovo namero. Dokler ni avtor nekega bloga med opombami v eni izmed Googlovih predstavitev prebral, da bi lahko Google z neskončno kapaciteto pomnilnika gostil vse datoteke uporabnikov.

    Objavljeno: 8.3.2006
  • Linuxovi Oskarji

    Spletna stran LinuxQuestions.org je podelila nagrade najboljšim odprtokodnim izdelkom in projektom v letu 2005. Distribucija leta je postal Ubuntu, kateremu je tik za petami presenetljivo pristal Slackware. Najboljša pisarniška zbirka je s skoraj 85-odstotno podporo postal OpenOffice.org, najboljši brskalnik pa Firefox (71,90%). Več kot polovica glasovalcev meni, da je najboljši poštni odjemalec Thunderbird, skoraj dve tretjini pa podpirata namizno okolje KDE.

    Objavljeno: 7.3.2006
  • Prvi računalniki Lenovo pri nas

    Po tem ko je Lenovo konec februarja globalno predstavil svojo prvo serijo računalnikov za prodajo izven Kitajske Lenovo 3000, jo je Lenovo Slovenija predstavil tudi pri nas.

    Objavljeno: 7.3.2006
  • Microsoft na CeBITu tudi s slovenskimi partnerji

    Microsoft Slovenija bo tudi letos omogočil nastop na CeBITu trem slovenskim partnerjem. Ker je nastop na največjem računalniškem sejmu na svetu precej zahtevna zadeva za manjša podjetja, Microsoft omogoča nekaterim partnerjem predstavitev v sklopu svoje razstavnega prostora. Letos so se dogovorili s podjetji ADD, Gama System in MARG.

    Objavljeno: 7.3.2006
  • Pred začetkom IDF

    Začel se je Intel Developer Forum, ki poteka od 7. do 9. marca 2006 v San Franciscu. Že včeraj pa je bil na sporedu "Dan 0", ki je bil namenjen predstavitvi oddelkov za razvoj in raziskave. Razvoj je geografsko precej razširjen, saj poteka v 18 državah s skupno 1100 raziskovalci. Nam najbližji razvojni oddelki so v Cambridgu, Barceloni, St.Petersburgu in v Moskvi.

    Objavljeno: 7.3.2006
  • AMD pohitril Opterone

    Advanced Micro Devices je predstavil tri nove člane družine dvojedrnih procesorjev Opteron za strežnike in delovne postaje s frekvenco 2,6 GHz: model 885 je namenjen sistemom z do 8 procesorji, 285 sistemom z enim ali dvema, 185 pa sistemom z enim procesorjem. V primerjavi s prejšnjimi najzmogljivejšimi Opteroni s frekvenco 2,4 GHz so novi modeli zmogljivejši za okoli 4 do 15 odstotkov.

    Objavljeno: 7.3.2006
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji