• Netscape spet zaostaja

    Brskalnik Internet Explorer 6 je le sedem mesecev po prihodu na trg dosegel že 30-odstotni tržni delež, ugotavlja raziskovalna družba WebSideStory. Uspeh IE 6 je potisnil Netscape še bolj v ozadje, saj je ta zdrsnil z dvanajstih na sedem odstotkov. V krepkem vodstvu je še vedno Internet Explorer 5, kljub temu pa se bo vreme Netscapeju mogoče le zjasnilo. AOL Time Warner, ki je lastnik brskalnika Netscape, resno razmišlja, da bi v svojih rešitvah zamenjal IE z brskalnikom Netscape. Glede na to, da ima AOL 34 milijonov uporabnikov, bi bila to lahko precejšnja spodbuda za večjo priljubljenost nekdaj prvega brskalnika. Poleg tega je najnovejši Netscape 6.2 precej boljši od predhodnih različic, menijo odgovorni pri WebSideStory, ki so izvedli raziskavo s pomočjo lastnega statističnega orodja StatMarket. Zbrali so podatke za več kot 50 milijonov uporabnikov, ki dnevno obiščejo 125 tisoč spletnih strani po vsem svetu.

    Objavljeno: 16.4.2002
  • Televizijska kakovost videa preko DSL

    Podjetje Pulsent je po štirih letih razvoja napovedalo tehnologijo stiskanja video posnetkov, ki predstavlja odločen napredek v primerjavi z dosedanjim zapisom MPEG-2, med drugim osnovo za filme DVD. Podjetje naj bi kodek prikazalo na vsakoletnem sejmu NAB v Las Vegasu, kot trdijo predstavniki podjetja, pa naj bi televizijsko kakovost posnetkov prenašati že po povezavi hitrosti 1,1 Mb/s. Teoretično to pomeni velike možnosti za internetne ponudnike, ki imajo razpredene povezave ADSL in bi lahko prek njih uporabnikom prodajali tudi video na zahtevo.

    Objavljeno: 16.4.2002
  • IBM-ov tranzistor z dvojnimi vrati obeta

    Nova IBM-ova tehnologija izdelave integriranih vezij s tranzistorji z dvojnimi vrati naj bi bila nekje med >>evolucijo<< in >>revolucijo<<, pravijo strokovnjaki. Pri podjetju IBM napovedujejo komercialna integrirana vezja v tej tehnologiji šele za leto 2006, omogočila pa naj bi v povprečju od 25 do 30 odstotno izboljšanje lastnosti današnjih vezij. IBM je že nekaj časa nameraval uporabiti tranzistorje z dvojnimi vrati, ki na papirju omogočajo dvakrat večji tok pri dvakrat višjih hitrostih in ob zmanjšani porabi električne energije. Vedno hitrejša integrirana vezja z milijoni tranzistorjev potrebujejo za svoje delovanje tudi vedno večji tok, pri tranzistorjih z dvojnimi vrati pa je stikalni tranzistor mogoče zapreti dvakrat. Napredek na tem področju je omogočila šele najnovejša tehnologija imenovana silicij na izolatorju (SOI).

    Objavljeno: 16.4.2002
  • Ko računalniki spregledajo

    Malo podjetje iz Silicijeve doline se je lotilo skoraj mitološke naloge, da bi računalnikom podelilo vid. S kombinacijo posebnega vezja in programa za obdelavo slike je kalifornijsko podjetje Canesta že izdelalo rešitev, s katero so s pomočjo male kamere v osebnem računalniku dobili tridimenzionalno podobo okolice. Tako so odprli pot za vrsto novih uporab računalnikov, od navidezne tipkovnice, ki >>lebdi<< v zraku, do varnostnih sistemov, ki varujejo hišo ali avto. Kljub temu, da je do komercialne rešitve še nekaj let, pa pri Canesti zagotavljajo, da so že pripravljeni za vstop na tržišče mobilne telefonije. Že prihodnje leto bi lahko imeli mobilni telefoni in ročne naprave malo lečo za projiciranje navidezne tipkovnice. Za razliko od drugih rešitev, ki sprejemajo le svetlobo in dobijo dvodimenzionalno sliko, Canestin sistem izmeri še oddaljenost predmetov in naredi 3-D sliko. S 3-D sliko pa lahko računalniki interaktivno reagirajo.

    Objavljeno: 16.4.2002
  • Linux izgublja na račun Microsofta

    Sodeč po raziskavi družbe Netcraft, ki je zajela 38 milijonov računalnikov, priključenih v internet, je Microsoft na področju programske opreme za spletne strežnike marca pridobil petodstotni tržni delež na račun Linuxa. Tako naj bi imel spletni strežniku na Linux po zadnjih podatkih 54-odstotni delež, Microsoft 34-odstotnega, Netscape in Sun s svojim sistemom iPlanet pa obvladujeta le dobra dva odstotka tržišča. Glavna "krivca" za Microsoftov skok sta spletni družbi Register.com in Network Solutions, ki ponujata rezervacije domen. Network Solutions je preselil k Microsoftu več sto tisoč spletnih strani, prej pa je uporabljal paket iPlanet.

    Objavljeno: 15.4.2002
  • Do Excela v realnem času preko mreže

    Podjetje Advanced Reality je razvilo program Presence-AR, ki omogoča neomejenemu številu uporabnikov sočasno ustvarjanje in urejanje Excelovih preglednic v realnem času. Excel mora biti seveda v omrežju, uporabniki pa lahko uporabljajo vse osnovne programske funkcije - vpisujejo in spreminjajo podatke in formule, kopirajo, brišejo in lepijo celice, pri čemer se spremembe na narejene na enem mestu odražajo tudi v preglednici pri drugih uporabnikih. Presence-AR podpira tudi delovanje v načinu strežnik/odjemalec, deluje pa tudi z drugimi podobnimi programi kot sta Lotus 1-2-3 ali Sunov StarOffice. Tehnologija, ki omogoča delovanje Presence-AR, je poseben podatkovno usmerjen model, z uporabo šifriranja SSL pa je poskrbljeno tudi za varnost pri izmenjavi podatkov v realnem času.

    Objavljeno: 15.4.2002
  • Oracle: kako do milijarde dolarjev

    V Oraclu so skovali načrt, po katerem bodo v naslednjih petih letih zaslužili dodatno milijardo dolarjev na leto. To naj bi jim uspelo z oddajanjem programske opreme v najem. Za ta način sodelovanja bodo v prihodnji petletki skušali pridobiti četrtino od obstoječih dvanajst tisoč kupcev. Zaenkrat najema programsko opremo dvesto velikih kupcev, letni prihodek s tega naslova pa je 50 milijonov dolarjev. Nov poslovni model se imenuje Oracle E-Business Outsourcing, podjetje pa v ta namen že investira v nove podatkovne centre in izobraževanje prodajnega osebja. Doslej je Oracle preko oddelka Small Business Suite ponujal storitve najema predvsem manjšim in srednjim podjetjem, najeti namenski programi za elektronsko poslovanje pa so vključevali orodja za upravljanje odnosov s strankami, naročila, prodajo, zaloge in plače. "Najemojemalci" so po Oraclovih zagotovilih letno porabili od 44 do 66 odstotkov manj denarja za informacijsko tehnologijo.

    Objavljeno: 15.4.2002
  • Predmetni datotečni sistem spet aktualen

    Microsoft je v devetdesetih letih vlagal veliko energije v nov predmetno usmerjen datotečni sistem, ki bi moral luč sveta ugledati v tedaj novi različici Oken imenovani Cairo. Z nekoliko zamude smo Cairo s končnim imenom Windows 2000 končno dočakali, vendar pa predmetno zasnovanega datotečnega sistema v njem ni bilo. Razlog je bil kompleksnost naloge, kot trdijo nekateri, pa tudi druge prioritete, ki jim je bil takrat izpostavljen Microsoft - Netscape, Java in nenazadnje tožbe ameriškega tožilstva.

    Objavljeno: 15.4.2002
  • Kako upravljati (pre)obilico podatkov

    Direktorji oddelkov IT in upravljavci pomnilniškega prostora se ob hitro naraščajoči količini podatkov sprašujejo, kaj storiti - še naprej kupovati poceni diske ali investirati v programska orodja za urejanje pomnilniških virov (SRM ali storage resource management). O SRM kot resni možnosti je še prezgodaj govoriti, je poudarila večina udeležencev konference Storage Networking World, ki je bila od 3. do 5. aprila 2002 v ZDA. Pred tem je treba sprejeti ustrezne industrijske standarde ter poskrbeti za dostopnost in varnost. Udeleženci konference pričakujejo, da bodo podjetja v naslednjih dveh letih dostopala do pomnilniškega prostora iz različnih lokacij do omrežnih pomnilniških sistemov in ustrezne programske opreme. Hkrati naj bi podjetja v bodoče vse bolj pogosto najemala dodaten pomnilniški prostor in plačevala uporabo storitev.

    Objavljeno: 14.4.2002
  • Enterasys in Sygate skupaj za varnost v mobilnih omrežjih

    Podjetji Enterasys Networks in Sygate Technologies sta podpisali sporazum o strateškem partnerstvu pri tehnologijah za varovanje mobilnih računalniških omrežij. Podjetje Enterasys izdeluje celostne rešitve za omrežija v podjetjih, podjetje Sygate pa nudi rešitve za varno poslovanje. Enterasys bo tako brezžičnim omrežnim sistemom Aurorean VPN in PC karticam za brezžično povezavo RoamAbout dodal Sygateov požarni zid (Sygate Personal Firewall). Kombinacija naj bi zagotavljala največjo mero varnosti v podjetjih, ki uslužbencem omogočajo dostop do lokalnega omrežja preko javnih navideznih zasebnih omrežij (VPN) in brezžičnih omrežij.

    Objavljeno: 14.4.2002
  • PCI različica 2.3

    Združenje PCI Special Interest Group (PCI SIG) je predstavilo prvo večjo novost po letu 1998, ko je luč sveta ugledala specifikacija PCI 2.2. PCI 2.3, kot se imenuje nova specifikacija, se električno gledano zbližuje z dosedanjim standardom PCI-X. Prinaša namreč ukinitev podpore za razširitvene kartice, ki za napajanje uporabljajo napetost 5V. Specifikacija sicer še vedno določa, da so ustrezni 5V signali na voljo, vendar so take kartice označene kot nezdružljive. Podpora univerzalnim karticam, ki znajo napetost prilagoditi po potrebi, ostaja. Kot pravijo pri združenju, je prihodnost v karticah, ki delujejo z manj kot 3,3 Volti. Novi PCI vključuje tudi podporo specifikaciji SMBus oz. System Management Bus Specification Version 2.0.

    Objavljeno: 14.4.2002
  • Trg strežnikov okreva

    Svetovna prodaja strežnikov v zadnjem trimesečju lanskega leta je upadla za 26 odstotkov v primerjavi z letom poprej, ugotavljajo pri raziskovalni družbi IDC in ocenjujejo, da je trg strežnikov na pragu okrevanja. Lanski četrtletni prihodki od prodaje so znašali 12,6 milijarde dolarjev, predlanski pa 16,9 milijarde dolarjev. Proizvajalci strežnikov so prodali 1,1 milijona enot, kar je bilo za sedem odstotkov slabše. Pri strežnikih z Unixom je IBM (26,9-odstotni delež) le za las prehitel družbo Sun (26,8), na tretjem mestu pa je HP s 25-odstotnim deležem. V segmentu najzmogljivejših strežnikov so v zadnjem trimesečju - pretežno po zaslugi IBM-jevih strežnikov družine zSeries - zabeležili le štiriodstotni padec prodaje (s 3,3 na 3,17 milijarde dolarjev). Sicer pa je letna prodaja v tem segmentu nazadovala za 9,4 odstotka - s 13,1 na 11,9 milijarde dolarjev.

    Objavljeno: 13.4.2002
  • Ročni računalniki vse bolj priljubljeni

    Družba iSuppli napoveduje, da naj bi v letu 2006 po vsem svetu prodali 50 milijonov ročnih računalnikov v skupni vrednosti 8,2 milijarde dolarjev. Lani je prodaja ročnih računalnikov zabeležila 72-odstotno rast in 3 milijarde dolarjev prihodka. Letošnja rast naj bi bila 55-odstotna, sčasoma pa se bo rast ustalila pri 30 odstotkih, napovedujejo v iSuppli. Palm še vedno obvladuje to tržišče z 41 odstotki med izdelki z lastno znamko in 60 odstotki med operacijskimi sistemi. Največja sprememba na tem trgu v bližnji prihodnosti se obeta z uporabo mikroprocesorjev ARM, ki so trenutno vgrajeni v 26 odstotkih ročnih računalnikov. Tako Palm kot Microsoft se namreč odločata, da bosta njuna operacijska sistema Palm OS in Windows CE v bodoče podpirala le tehnologijo procesorjev ARM.

    Objavljeno: 13.4.2002
  • Katastrofa - kaj je to?

    Strokovnjaki finančnega in svetovalnega podjetja Ernst & Young so dva meseca po terorističnem napadu na New York izvedli raziskavo o pripravljenosti podjetij na podobne katastrofe. Anketirali so 459 direktorjev oddelkov za informatiko v srednjih in velikih podjetjih po vsem svetu. Ugotovili so, da ima samo 53 odstotkov anketiranih podjetij načrte za neprekinjeno poslovanje v primeru nepredvidenih dogodkov, manj kot polovica pa svoje zaposlene izobražuje v zvezi z varnostjo. Objavljeni rezultati so med informatiki in strokovnjaki za varnost sprožili kar precej polemik. Nekateri so bili mnenja, da sta bila dva meseca po 11. septembru premalo za pripravo ustrezne obrambe pred nepredvidljivimi dogodki, če podobnih varnostnih načrtov prej sploh niso imeli.

    Objavljeno: 13.4.2002
  • Nova Dellova poceni prenosnika

    Družba Dell ponuja dva nova prenosnika spodnjega cenovnega razreda, SmartStep 100N in Inspiron 2600. Namenjena sta tistim, ki prenosni računalnik kupujejo prvič ali kot drugi osebni računalnik v družini. Prenosnika sta tehnično dovolj zmogljiva, pri podjetju Dell pa tudi upajo, da bodo z nizkimi cenovnimi ponudbami pritegnili tudi več kupcev za dražje izdelke. SmartStep 100N ima 14,1-palčni zaslon z ločljivostjo 1024 x 768 pik, Intelov procesor Celeron s ttaktom 1,06 GHz, 128 MB velik pomnilnik, 20 GB velik disk in enoto CD-ROM. Zanimiva je predvsem cena, saj je v ZDA treba zanj odšteti le 900 dolarjev. Nekoliko zmogljivejši Inspiron 2600 ima podobno osnovo, le da ima lahko vgrajen 15-palčni zaslon, procesor Pentium III s taktom 1 GHz ali 1,13 GHz, nekaj večji disk in večji pomnilnik. Za osnovni model je treba odšteti v ZDA 950 dolarjev.

    Objavljeno: 12.4.2002
  • Nov daljinski rekord za optični prenos podatkov

    Pri družbi Bell Labs, razvojnem oddelku podjetja Lucent Technologies, so podvojili domet visoko-pasovnega prenosa s pomočjo optičnega vlakna, saj so uspeli doseči hitrost prenosa 2,56 terabitov na sekundo na razdalji 4000 km. Novi rekord so dosegli s 64-kanalnim multipleksiranjem valovne dolžine svetlobe v enem optičnem vlaknu, kjer vsak od kanalov omogoča pasovno širino 40 gigabitov na sekundo. Napredek na tem področju je rezultat nenehnega razvoja Lucentovega sistema optičnih povezav LambdaXtreme, ki je že na trgu in ga poskusno uporablja tudi Deutsche Telekom. LambdaXtreme je prvi sistem optičnih povezav, ki je omogočil hitrosti do 40Gb/s na daljavi do 1000 km. Pri prejšnji generaciji optičnih povezav, ki so omogočale hitrosti do 10Gb/s na kanal, so imeli pri podjetju Lucent precejšnjo izgubo zaradi slabe prodaje, zato upajo, da bo zmogljivejši sistem vzbudil več interesa med kupci.

    Objavljeno: 12.4.2002
  • Uporaba kompleta Office brez okolja Windows

    Podjetje CodeWeavers je predstavil nov programski izdelek za operacijski sistem Linux, s katerim lahko Microsoftov pisarniški paket Office, pa tudi Lotusov paket Notes uporabljamo pod Linuxom brez uporabe operacijskega sistema Windows ali emulatorja za to okolje. Izdelek se imenuje CrossOver Office, zasnovan pa je na tehnologiji WINE, ki so jo dopolnili z vsemi knjižnicami, potrebnimi za pravilno delovanje Microsoftovih pisarniških programov.

    Objavljeno: 12.4.2002
  • Genis predstavil rešitev e-Računi za SAP

    Podjetje Genis je predstavilo rešitev za elektronsko upravljanje računov v podjetjih, ki uporabljajo poslovno-informacijski sistem SAP R/3. Paket e-Računi za SAP je v okolju Lotus Notes razvita spletna rešitev za vodenje in obvladovanje prejetih računov, ki v povezavi s sistemom SAP R/3 predstavlja celovit sistem za enostavno in učinkovito delo s prejetimi računi.

    Objavljeno: 12.4.2002
  • Proizvodnja nosilcev CD-R raste

    Družba CMC Magnetics je največji svetovni proizvajalec nosilcev CD-R in letos pričakuje več kot 20-odstotno povečanje prometa v primerjavi z letom 2001. S prodajo nosilcev CD-R bodo ustvarili 860 milijonov dolarjev prihodka, njihov glavni tekmec Ritek pa okrog 575 milijonov dolarjev. CMC Magnetics načrtuje, da bodo začeli aprila izdelovati le nosilce CD-R s podporo za 40-kratno hitrost zapisovanja. Trenutno imajo v ta namen na voljo le 30 odstotkov proizvodnih zmogljivosti, ostalo pa je namenjeno izdelavi nosilcev z 32-kratno hitrostjo. Poleg tega bodo povečali tudi proizvodnjo nosilcev DVD-R, DVD-RW in DVD-RAM.

    Objavljeno: 11.4.2002
  • Prvi program s podporo za standard Mt. Rainier

    Podjetje Software Architect je objavilo prvi programski paket za zapisovalnike, ki podpira standard Mt. Rainier za enostavnejšo uporabo nosilcev CD-RW. Program WriteCD-RW! Pro 3.0, ki deluje v vseh različicah okolja Windows, omogoča uporabo izbrisljivih nosilcev na podoben način, kot bi sicer uporabljali disketo, brez predhodne priprave nosilcev in z večjo učinkovitostjo ter zanesljivostjo hranjenja podatkov na nosilcu kot doslej. Zapis Mt.Rainier, za katerega se vse bolj uveljavlja tudi izraz Easy Write, omogoča formatiranje nosilcev v ozadju, torej brez nepotrebne izgube časa, vsebuje napredne funkcije za odpravljanje napak, povrnitev datotek in združljivost z obstoječimi izdelki za paketno zapisovanje podatkov (UDF), kot so Roxio DirectCD, Ahead InCD, Aplix Packetman in B's Clip BHA. Poleg tega je program skladen s specifikacijo UDF združenja OSTA, kar pomeni, da podpira bralnike podatkov vgrajene v okolja Windows ME, 2000, XP in MacOS 8, 9 in X. Vključen je tudi program FixUDF!, ki omogoča popravljanje napak na nosilcih narejenih z drugimi programi, poleg tega pa vsebuje podpor za vnaprej formatirane nosilce CD-MRW. Cena paketa je 70 dolarjev.

    Objavljeno: 11.4.2002
  • Nova različica programa KaZaa

    Družba Sherman Networks, ki ima v lasti priljubljeni sistem za izmenjavo datotek KaZaa je objavilo novo različico odjemalca. Različica 1.6 prinaša prenovljen in osvežen uporabniški vmesnik, ki je zdaj bolj podoben tistemu v operacijskem sistem Windows XP, novosti pa so tudi na drugih področjih. Uporabniki lahko na eno ali več datotek postavljajo gesla za dostop, s čimer naj bi onemogočili preprosto in nezaščiteno širjenje nekaterih vsebin, kot je na primer pornografija. Nova različica zna tudi svetovati pri izbiri in iskanju glasbe, kjer se zanaša na glasbene posnetke, ki jih uporabnik že ima. Poleg tega so v novi različici odpravili nekatere napake, ki so jih imele dosedanje različice.

    Objavljeno: 11.4.2002
  • Konec za Oracle Express, začetek za Oralce OLAP

    Ko bo Oracle maja predstavil novo različico podatkovnega strežnika Oracle 9i Release 2, bo to predstavljalo tudi konec za dosedanjo družino analitičnih orodij Oracle Express. Podjetje se je namreč odločilo, da bo analitična orodja OLAP tesneje povezala s samim podatkovnim strežnikom, kar jim daje konkurenčno prednost pred drugimi ponudniki baz podatkov, saj taka povezanost nudi bolj učinkovito in hitrejše procesiranje analiz podatkov. Namesto paketa Oracle Express prihaja na sceno izdelek z imenom Oracle OLAP, v svoji zgradbi pa je to dodatek za podatkovni strežnik Oracle 9i. Za razliko od Microsoftove in IBMove ponudbe je izdelek tesneje povezan s podatkovnim strežnikom, vendar obenem ne bo brezplačen, kot je Microsoftov orodje priloženo strežniku SQL Server 2000. Cena izdelka bo 400 dolarjev na uporabnika in 20.000 dolarjev na strežnik.

    Objavljeno: 11.4.2002
  • Komu je namenjen Teleinfos?

    Sredi aprila je v ljubljanskem Cankarjevem domu potekal sejem telekomunikacij Teleinfos 02, letos pod sloganom Prava povezava (najverjetneje med telekomunikacijam in internetom, saj slika prikazuje vklenjeno telefonsko slušalko in znak afna). Kljub dejstvu, da se je število razstavljavcev povečalo na kar 72, pa se je dejanska ponudba razstavnega dela nekoliko zmanjšala, saj manjkajo ne zgolj nekatera ključna podjetja, temveč celotna področja telekomunikacij. Tako je bil SiOL edini ponudnik dostopa do interneta, Sony Ericsson edini proizvajalec mobilnih telefonov, medtem ko se ponudniki internetne telefonije sejma letos sploh niso udeležili.

    Objavljeno: 11.4.2002
  • Prodaja PC spet navzgor

    Raziskovalna družba IDC napoveduje, da se bo prodaja osebnih računalnikov v letu 2002 spet povečala. Lanska prodaja je v primerjavi s predlansko nazadovala za 5,2 odstotka, potem ko je bilo leta 2000 prodanih rekordnih 128,5 milijona enot. Letos naj bi se prodaja povečala za tri odstotke na 125,5 milijona enot, v letu 2003 pa naj bi bila rast skoraj enajstodstotna, število prodanih enot pa okrog 140 milijonov. Zadnje trimesečje 2001 je že nakazovalo izboljšanje prodajnih številk v vseh svetovnih regijah, razen v azijsko-pacifiški. Izboljšanje v Evropi je manj vidno, ker te regije ni zajela taka kriza kot v ZDA, kljub temu pa se je v Evropi že v zadnjem četrtletju 2001 povečala prodaja namiznih računalnikov v podjetjih in prenosnih računalnikov za končne uporabnike. V ZDA bosta letos enakomerna rasla tako potrošniški kot podjetniški segment, v azijsko-pacifiški regiji pa bo uspeh odvisen predvsem od nakupov s strani posameznih državnih uprav.

    Objavljeno: 10.4.2002
  • Red Hat povečal izgubo

    V poslovnem letu 2002 je eden glavnih distributerjev operacijskega sistema Linux Red Hat Software pridelal 140 milijonov dolarjev neto izgube, kar je bilo dobrih 60 odstotkov več kot leto poprej (86,7 milijonov dolarjev). Brez odbitja stroškov bi sicer zabeležil 3,3 milijona dolarjev dobička, kar je precej bolje kot v letu 2001 (6,5 milijona dolarjev izgube). V zadnjem trimesečju je Red Hat ustvaril 18,6 milijona dolarjev prometa, kar je 3,4 milijona dolarjev slabše kot v enakem obdobju leta 2001. Poslovna filozofija družbe Red Hat se je v prejšnjem letu kar precej spremenila. Nekoč kot pretežni ponudnik izdelkov v maloprodaji, postaja zdaj Red Hat danes predvsem ponudnik celovitih rešitev z odprto kodo za velika podjetja kot sta Amazon in AOL Time Warner. Kljub temu se družba ne bo ognila prestrukturiranju. Preselila se bo v cenejše poslovne prostore in s tem prihranila 700 milijonov dolarjev. Zaradi slabih poslovnih rezultatov bo nekaj oddelkov zaprla, delavce pa premestila. Skupno število zaposlenih bo po končanem prestrukturiranju od 620 do 635.

    Objavljeno: 10.4.2002
  • ATI spet tudi za matične plošče

    Kanadski proizvajalec grafičnih procesorjev in kartic na področju sistemskih naborov ni novinec, saj se je tega posla lotil takoj po nakupu podjetja ArtX. To podjetje je razvilo grafičen podsistem za igralno konzolo Nintendo Gamecube, med drugim pa tudi lasten nabor za osebne računalnike, ki je vključevalo grafični del. ATI je to vezje tržil pod imenom S1370TL, vendar ne preveč uspešno, saj je bil izdelek preveč različen od ostalih ATIjevih grafičnih izdelkov in je torej zahteval lasten razvoj gonilnikov.

    Objavljeno: 10.4.2002
  • NVidia nForce že z DDR333

    Ni še dolgo tega, ko je pomnilnik DDR266 pomenil prelomnico v zmogljivosti pomnilniških sistemov za osebne računalnike, pa se ta v hitrem razvoju že kaže za prepočasnega. Centralni in grafični procesorji so enostavno prehitri za večino današnjih pomnilnikov, zato se proizvajalci hitro usmerjajo proti hitrejšim pomnilnikom, kot je DDR333.

    Objavljeno: 10.4.2002
  • Enterasys ostal brez šefov

    Proizvajalec mrežne opreme Enterasys Networks je skoraj čez noč ostal brez treh najvidnejših predstavnikov družbe - predsednika uprave, izvršnega podpredsednika za marketing in člana uprave. Trije vodilni so odstopili zaradi manjših prihodkov in izgube iz poslovanja, ki jih pričakujejo v prihodnjih četrtletjih. Do slabših poslovnih rezultatov bo prišlo zaradi računovodskih zahtev Ameriške agencije za nadzor nad vrednostnimi papirji. V četrtem trimesečju bo Enterasys ustvaril od 145 do 155 milijonov dolarjev prihodka, kar je manj od pričakovanj. Še slabše se jim piše v prvem letošnjem trimesečju, saj pričakujejo le od 110 do 120 milijonov dolarjev prometa. V Enterasysu so že nastavili začasnega predsednika uprave in izvršnega direktorja.

    Objavljeno: 9.4.2002
  • Palm presegel pričakovanja

    V tretjem trimesečju, ki se je končalo 1. marca, je Palm zabeležil 2,9 milijona dolarjev neto dobička, kar je bilo za nekatere strokovnjake presenečenje, saj so pričakovali izgubo. V tem obdobju so ustvarili 293 milijonov dolarjev prihodka, kar je bilo 38 odstotkov manj kot enakem obdobju leto poprej (471 milijonov dolarjev). V tretjem trimesečju so predstavili tri nove izdelke - i705, m515 in m130, na trg pa so poslali 1,3 milijona kosov ročnih računalnikov. Januarja so ustanovili tudi podružnico PalmSource, ki naj bi skrbela za razvoj in prodajo operacijskega sistema Palm OS. PalmSource je že januarja napovedal razvoj pete različice Palm OS 5, ki naj bi ugledala luč sveta junija ali julija letos.

    Objavljeno: 9.4.2002
  • Skrito omrežje v omrežju Kazaa?

    Postalo je že običajno, da imajo programi za izmenjavo datotek v namestitvi pripete tudi razne dodatne programe, ki na uporabnikovem računalniku prikazujejo reklame ali brskalne navade sporočajo celo marketinškim podjetjem. K sreči se večina teh programov ob namestitvi vsaj predstavi, nekaterim pa lahko tako odklonimo namestitev.

    Objavljeno: 9.4.2002
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji