• iPhone zelo verjeten

    Po dolgih mesecih špekuliranja in napovedovanja Applovega mobilnega telefona, o katerem praktično ni še nič znanega, je zdaj skoraj gotovo vsaj to, da Apple iPhone, kot bi se naj izdelek imenoval, vsaj razvija. Podjetje je namreč na pristojnem uradu vložilo zahtevek za zaščito blagovne znamke iPhone, ki naj bi združil zmogljivosti sodobnih mobilnih telefonov z zmogljivostmi in uporabniško izkušnjo, ki jo ponujajo priljubljeni predvajalniki iPod.

    Objavljeno: 17.10.2006
  • Adobe razkriva Apollo

    Po besedah enega izmed vodilnih mož podjetja Adobe Systems, bo že na konferenci Adobe Max, ki bo potekala med 23. in 26. oktobrom, znanih več podrobnosti o projektu Apollo, ki bo omogočal uporabo spletnih aplikacij tudi na računalnikih, ki niso povezanih z internetom. Shantanu Narayen, ki je bil tudi eden izmed glavnih igralcev priključitve Macromedie Adobu, je še dodal, da celotne razvojne poti še ne nameravajo predstaviti, v javni različici beta pa želijo upoštevati čim več povratnih informacij, ki jih bodo dobili tudi od razvijalcev, ki se bodo udeležili konference.

    Objavljeno: 17.10.2006
  • Jobs se ne boji Zuna

    Prvi mož Appla, Steve Jobs, je v intervjuju za neko revijo izrazil svoje mnenje o prihajajočem Microsoftovem prenosnem predvajalniku večpredstavnih vsebin Zune. Jobs ne pričakuje, da bi Zune kakorkoli ogrozil velikanski tržni delež iPoda, čeprav za razliko od slednjega ponuja možnost brezžične izmenjave glasbe med predvajalniki, ki jo lahko drugi uporabniki poslušajo 3-krat.

    Objavljeno: 16.10.2006
  • KDE šteje 10 let

    Projekt odprtokodnega namiznega okolja KDE za Linux in druge Unixu podobne operacijske sisteme praznuje 10-letnico obstoja. Na posebnem dogodku v čast jubileju, ki je potekal v nemškem Stuttgartu, sta med drugim spregovorila Matthias Ettrich, ki je ustanovil projekt KDE, in Klaus Knopper, znan predvsem kot oče ene izmed prvih in najbolj priljubljenih "živih" distribucij Linuxa. Predstavila sta svoj pogled na dosedanjo prehojeno pot in se ozrla v prihodnost projekta.

    Objavljeno: 16.10.2006
  • OpenOffice.org 2.0.4

    Izšel je OpenOffice.org 2.0.4 - nova različica prosto dostopne pisarniške zbirke, ki je tako kot ostale izdaje na voljo za platforme Windows, Linux, Solaris, Mac OS X (X11) in druge. Ena pomembnejših novosti je tudi dopolnitev slovenskih prevodov, predvsem pomoči, ki je zdaj skoraj v celoti poslovenjena.

    Objavljeno: 16.10.2006
  • Na vrsti so laserski televizorji

    Po plazemskih in LCD televizorjih kot kaže prihaja tehnologija, ki združuje delovanje laserjev in elektronike. Avstralsko podjetje Arasor skupaj z ameriškim partnerjem Novalux pripravlja novo tehnologijo, ki obljublja precej višjo kakovost slike za približno polovico cene primerljivih izdelkov s plazemsko ali LCD tehnologijo. Novi televizorji naj bi bili povrh vsega precej tanjši, lažji in cenejši za izdelavo. Laserska projekcija slika omogoča prikaz večjega spektra barv, po ocenah 90% tistega, kar zazna človeško oko v primerjavi z 30 do 35% barvnega spektra pri današnjih tehnologijah. Po ocenah naj bi novost omogoča tudi zmanjšanje porabe energije na okoli četrtino današnjega tipičnega televizorja.

    Objavljeno: 15.10.2006
  • Nokia stavi na WiMAX

    Nokia je objavila novico, da bo v letu 2008 predstavila prve mobilne telefone, ki se bodo lahko priključevali na prihajajoča mobilna brezžična omrežja WiMAX. Nastajajoča omrežja WiMAX omogočajo precej višjo hitrost prenosa podatkov in večji domet signala kot današnje tehnologije Wi-Fi, Nokia pa je med prvimi, ki tehnologijo prenaša tudi na področje mobilne telefonije. Med pobudniki protokola WiMAX so sicer še Intel, Samsung in Motorola, ki bodo prav tako v prihajajočem letu podporo vgradili v svoje izdelke. Nokia pričakuje, da se bo čedalje večji delež telefonskih in večpredstavnih pogovorov v naslednjih petih letih odvijal prek internetnih povezav in z internetnimi tehnologijami, mobilna telefonija pa na tem področju ne more biti izjema.

    Objavljeno: 15.10.2006
  • Samsung - največji monitor, najmanjši laser

    Samsung se skuša v svetu elektronike in računalništva pogosto uveljaviti tudi s presežki - nedavno so tako predstavili enega največji monitorjev LCD in najmanjši barvni laserski tiskalnik na svetu. Monitor Samsung 305T ima diagonalo velikosti 30 palcev, razmerje slike 16:10, svetilnost 400 cm/m2 in kontrastno razmerje 1:1000. Velikan nudi ločljivost 2560 x 1600 pik, ob tem pa zagotavlja zelo hiter odzivni čas 6 ms, kar ga uvršča med monitorje primerne za večpredstavnost in celo igre. Pohvali se lahko z zelo širokim zornim kotom (178 stopinj v obe smeri), povrh vsega pa ima podnožje monitorja vgrajen razdelilnik USB s petimi vrati. V ZDA je naprodaj za ceno nekaj manj kot 2.000 dolarjev.

    Objavljeno: 14.10.2006
  • Prihaja Blackberry 8800

    Podjetje Research In Motion pripravlja novo različico priljubljenega pametnega telefona oziroma mobilnega odjemalca za elektronsko pošto, ki bo kot kaže nosil oznako Blackberry 8800. Novinec je na prvi pogled zelo podoben modelu 8700, vendar je še nekoliko bolj moderen videz z veliko smerniško tipko na sredini, predvsem pa je še tanjši od predhodnika. Zaslon ima še naprej ločljivost 320 x 240 pik, več sprememb pa je pod pokrovom. Blackberry 8800 bo podpiral omrežja GSM/GPRS/EDGE, novost pa je vgrajeni vmesnik Wi-Fi, s katerim se bo mogoče priključevati na brezžična omrežja s precej višjo hitrostjo. Po nekaterih podatkih naj bi bil to prvi korak k podporo za internetno telefonijo na Blackberryu. Najbrž bo podjetje RIM predstavilo tudi različice, ki bodo imele vgrajen digitalni fotoaparat z ločljivostjo 1,3 milijonov pik, s čimer bo Blackberry 8800 lažje tekmoval s posnemovalci. Udarna lastnost novinca bo seveda še naprej elektronska pošta, precej izboljšan pa bo tudi spletni brskalnik.

    Objavljeno: 14.10.2006
  • DetelFone, slovenski Skype

    Podjetje Inlife, ki se ukvarja s ponudbo mednarodne telefonije prek protokola VoIP, je predstavilo svoj sistem Detelfone, ki uporabnikom omogoča brezplačno medsebojno telefoniranje in hkrati tudi cenejše klice v druga obstoječa omrežja.

    Objavljeno: 13.10.2006
  • Joomla 1.5 beta

    Razvijalci projekta Joomla, ki so se natanko pred enim letom zaradi različnih pogledov na prosto in lastniško kodo odcepili od nagrajenega projekta za spletno upravljanje vsebin (CMS) Mambo, so predstavili povsem na novo razvito ogrodje CMS Joomla 1.5 beta.

    Objavljeno: 13.10.2006
  • Novi Sony Walkman utiša okolico

    Sony je predstavil pet novih modelov večpredstavnih predvajalnikov Walkman, s katerimi naj bi se uspešneje boril proti glavnemu tekmecu - podjetju Apple. Sony, ki je nekoč dominiral na področju prenosnih glasbenih predvajalnikov, predvsem v času kaset in CD-jev, danes precej zaostaja za vodilnim Appleom in ima okoli 10% trga tovrstnih naprav. Z novimi napravami so si zadali, da bodo tržni delež v čim krajšem času vsaj podvojili. Novi modeli stavijo tako na videz kot funkcionalnost. Novi Walkmani NW-S700F so predvajalniki s pomnilnikom Flash RAM, navzven pa precej spominjajo na modne stekleničke dišav. Na voljo so v štirih barvah, posebnost pa je tudi zaslon OLED, ki je mimetiziran v pokrov ohišja.

    Objavljeno: 13.10.2006
  • Palm Treo 680

    Palm je predstavil, manjšo, preprostejšo in cenejšo različico pametnega telefona Treo 680, ki je namenjen pretežno potrošnikom. Novi model je tanjši (manj kot 2 cm), ohišje je bolj elegantno (izginila je štrleča antena), razpored tipk pa bolj enostaven kot pri dosedanjem modelu Treo 700. Novinec ima sicer zaslon z ločljivostjo 320 x 320 pik, štiripasovni GSM telefon s podporo za GRPS/EDGE ter digitalni fotoaparat s podporo za snemanje video posnetkov. Vgrajen je vmesnik bluetooth, ni pa vmesnika Wi-Fi. Akumulator je sicer manjši kot pri prejšnji modelih, vendar nudi enako trajanje delovanja - do 4 ure nenehnega dela oziroma 100 ur mirovanja.

    Objavljeno: 13.10.2006
  • IBM cilja na 5 GHz

    IBM načrtuje, da bo sredi leta 2007 objavil novo generacijo procesorjev z imenom Power 6, s katerimi naj bi med drugim dosegli nov rekord med procesorji glede takta delovanja - 5 GHz. Pri IBMu trdijo, da se procesor kljub visoki frekvenci delovanja ne bo pregreval, saj bo izdelan v energijsko varčni 65-nm arhitekturi, za delovanje pa bo potreboval napetost le 0,8 V. Ob tem napovedujejo tudi visoke hitrosti prenosa podatkov po sistemskem vodilu, ki bo omogočalo kar 75 GB/s. Procesor bo vseboval v bodoče tudi več jeder na en čip, IBM pa načrtuje njegovo uporabo v strežnikih s 2 do 64 procesorji. IBM bo z novo generacijo ubral drugačno pot, kot glavna tekmeca, Intel in Sun, ki stavita predvsem na več jeder in druge izboljšave, za zdaj pa sta zamrznila tekmo po čedalje višjemu delovnemu taktu.

    Objavljeno: 12.10.2006
  • Lotus Notes za USB ključke

    IBM je objavil osveženo različico paketa Lotus Notes z oznako 7.02, ki prinaša nekatere zanimive novosti. Prva med njimi je ta, da lahko uporabniki odjemalca Lotus Notes namestijo na USB ključ velikosti 512 KB, uporabljajo pa ga lahko na kateremkoli računalniku brez dodatne namestitve. S primerno internetno povezavo in varnostnimi nastavitvami strežnika lahko to uporabniki dostopajo do baz paketa Notes/Domino ne glede na to, kje so na svetu in na katerem računalniku delajo. Druga zanimiva novost je podpor za bloge. Uporabniki lahko z novo funkcionalnostjo v okolju Notes ustvarijo interne in javne bloge, ki upoštevajo vso varnostno infrastrukturo paketa družbe IBM. Povrh vsega nova različica programske opreme podpira tudi objavo seznamov in podatkov v bazah kot dovode RSS, ki jih nato lahko prebiramo s poljubnim bralnikom RSS.

    Objavljeno: 12.10.2006
  • Enajsto srečanje uporabnikov Oracla

    V Portorožu se je sredi oktobra odvijalo tradicionalno srečanje SIOUG, na katerem se je zbralo okoli 520 uporabnikov in ponudnikov programske opreme in storitev družbe Oracle. Na srečanju je sodelovalo kar 169 podjetij, postregli pa so 101 predavanji ter 5 seminarskimi delavnicami 8 tujih in 104 domačih predavateljev. Tako kot se Oracle širi na druga področja računalniških rešitev, zlasti poslovne informacijske sisteme, se je tudi spekter predavanj in tem na srečanju SIOUG razširil. V ospredju so bile teme, kot so upravljanje informacijskih sistemov, razvoj informacijskih rešitev ter področju posredniških programov (middleware) ter podatkovnih skladišč. Tradicionalno področje družbe Oracle, podatkovne baze so bile seveda tudi prisotne, vendar glede na ostali program v manjšini. Med novimi pristopi je precej pozornosti pritegnilo področje storitveno usmerjenih arhitektur (SOA), ki počasi a vztrajno prihajajo tudi v slovenska podjetja in organizacije.

    Objavljeno: 12.10.2006
  • HP prenavlja tiskalnike

    Hewlett-Packard je predstavil niz novosti na področju laserskih tiskalnikov in večfunkcijskih naprav, s katerimi želijo okrepiti svoj vodilni položaj na področju poslovne rabe tovrstnih naprav. Večino novosti tvorijo večfunkcijski tiskalniki LaserJet, ki zamenjujejo kopirne stroje v podjetjih vseh velikosti. Na tem področju so novosti HP LaserJet M3035/3027, ki omogoča tisk s hitrostjo do 35 strani na minuto, vgrajen sta spenjalnik in zaslon za upravljanje, ki je občutljiv na dotik, vse skupaj za ceno 324.990 tolarjev dalje. Sledi HP LaserJet M4345 s hitrostjo tiska 43 strani na minuto, dodatnimi zmožnostmi pošiljanje dokumentov v digitalni obliki ter podporo za faksiranje za ceno od 661.990 tolarjev

    Objavljeno: 11.10.2006
  • Tudi AMD s štirimi jedri

    AMD je na konferenci Fall Processor Forum predstavil podrobnosti prihajajočih procesorjev Opteron s štirimi jedri. Novi procesorji z delovnim imenom "Barcelona" bodo nared predvidoma sredi leta 2007, za razliko od Intela pa naj bi bili bolj učinkoviti zlasti pri rabi v virtualiziranem okolju. AMD namerava namreč v Barcelono vgraditi nove funkcionalnosti, ki bodo drastično zmanjšale pribitek zaradi procesiranja navideznih računalnikov. Zaradi učinkovitejšega prevajanja pomnilniških naslovov med navideznim in fizičnim računalnikom naj bi se skrajšal čas procesiranja teh zahtevkov tja do 75%, za četrtino pa naj bi pohitrili tudi "preklop" med različnimi navideznimi računalniki. Novi Opteroni s štirimi jedri bodo v luči virtualnizacije podpirali tudi večje pomnilnike - tja do 256 TB. Danes je pri manjših strežnikih z današnjo AMDjevo arhitekturo meja okoli 1 TB. Za učinkovito delovanje načrtujejo tudi uporabo pomnilnikov FB-DIMM2 (Fully buffered DIMM), ki bodo omogočali večjo prepustnost in s tem hitrost izvajanja navideznih računlnikov.

    Objavljeno: 11.10.2006
  • Google predstavlja spletno pisarno

    Google je predstavil novo razvojno različico svojih pisarniških programov, ki so dobili tudi novo skupno ime - Docs and Spreadsheets. Podjetje je združilo dosedanja programa Writely (urejevalnik dokumentov) in Spreadsheets (preglednica) v enotno orodje Docs and Spreadsheets, ki omogoča souporabo dokumentov, spletno podatkov in objavo na spletni stani ali blogu. Oba programa sta dobila nov, v veliki meri poenoten uporabniški vmesnik, nova pa so tudi orodja za skupinsko delo na dokumentih. Oba programa omogočata izvoz datotek v priljubljene pisarniške zapise na lokalni disk, kot tudi hrambo podatkov na spletnem mestu. Dokumente lahko tudi neposredno objavimo na poljubno spletno stran ali blog. Google sicer trdi, da novi programi ne ciljajo na obstoječe uporabnike pisarniških paketov, kot je Microsoft Office, temveč predstavljajo alternativo ali celo komplementarno orodje za pripravo dokumentov na spletu.

    Objavljeno: 11.10.2006
  • Google prevzel YouTube

    Po pričakovanjih je Google opravil naslednji veliki nakup s prevzemom spletnega video servisa YouTube, za katerega je odštel 1,65 milijarde dolarjev. Čeprav so mnogi trdili, da gre zgolj za govorice, se je Google odločil za nakup video servisa za izmenjavo domačih video posnetkov, ki sodi ta hip med najbolj "vroče" storitve na svetovnem spletu. YouTube naj bi po dogovoru deloval še naprej kot samostojna družba, podjetji pa bosta sodelovali v nadaljnjem razvoju in oglaševanju. Google želi skozi ta sistem podpreti tudi mlade, še neuveljavljene filmske režiserje in producente, za katere se vrata uveljavljenih filmskih studijev zaprta.

    Objavljeno: 10.10.2006
  • Prihaja PCI Express 2.0

    Organizacija PCI Special Interest Group (PCI-SIG), ki bdi nad standardi za vodila v osebnih računalnikih, pripravlja novo revizijo specifikacije PCI Express, temelja za priključevanje perifernih naprav in kartic v današnjih računalnikih. PCI Express 2.0 prihaja tri leta po prvotni specifikaciji, prinaša pa dvakrat večjo prepustnost vodila - 5 Gb/s namesto 2,5 GB/s. Poelg tega bo specifikacija omogočala delovanje še zmogljivejših grafičnih kartic, celo takih, ki porabijo same med 225 in 300 watti energije.

    Objavljeno: 10.10.2006
  • Norton za zasebnost

    Symantec je objavil novo varnostno orodje Norton Confidential, ki bdi predvsem nad tatovi identitet. Program vsebuje tehnologije, ki preprečujejo krajo zasebnih podatkov, kot so številke kreditnih kartic, uporabniška imena in gesla ter druge zaupne informacije. Program preprečuje tudi delovanje posebnih vohunskih programov, kot so prestrezniki tipkanja, prestrezniki zaslonskega dogajanja in drugi podobni programi. Del paket je tudi orodje za varno hrambo uporabniški imen in gesel, ki predstavlja digitalni trezor za njihove lastnike. Cena paketa je 50 dolarjev.

    Objavljeno: 10.10.2006
  • Ali Intel kupuje Nvidio?

    Sodeč po poročanju agencije Reuters naj bi se Intel morda pripravljal na nakup družbe Nvidia. S tem bi odgovorili na julijski nakup družbe ATI s strani glavnega tekmeca, podjetja AMD. Špekulacija je med tem že dvignila vrednost delnic družbe Nvidia, kar nekateri ocenjujejo kot resen signal, da je dogovor na poti. Po drugi strani pa analitiki trdijo, da bi bil ta korak za Intel precej drag in s stališča učinkov manj zanimiv, kot je bil AMDjev prevzem družbe ATI. Nvidia ima visoko tržno vrednost, ki jo ocenjujejo na 10 milijard dolarjev, kar je skoraj dvakrat več kot v primeru tekmeca ATI. Poleg tega ima Intel že doslej močen oddelek za razvoj grafičnih pospeševalnikov, v letošnjem letu pa so na tem področju tudi intenzivno kadrovali, kar nakazuje, da se pripravljajo na nadaljnji razvoj v lastni režiji.

    Objavljeno: 9.10.2006
  • Poslovno poročanje z BusinessObjects Live Office

    Novo orodje BusinessObjects Live Office omogoča samodejno izdelavo poročil v programih kompleta Microsoft Office iz podatkov, ki se nahajajo v podatkovnih bazah in sistemih za poslovno inteligenco. Prednost novega načina priprave podatkov je samopostrežni hitri dostop do natančnih aktualnih podatkov, kar lahko opravijo tudi uporabniki, ki ne poznajo orodij za pripravo poročil. Za pripravo podatkov so na voljo čarovniki in dodatne orodjarne, ki uporabnika vodijo v postopku določitve virov in pogostosti posodabljanja podatkov.

    Objavljeno: 9.10.2006
  • Sharp z ultra ločljivostjo

    Sharp je na japonskem sejmu Ceatec predstavil prototip 64-palčnega monitorja/televizorja LCD, ki se lahko pohvali z doslej najvišjo ločljivostjo pri tovrstnih napravah. Ločljivost prototipa znaša kar 4096 x 2160 pik, kar je štirikrat bolje kot današnji zasloni visoke (HD) ločljivosti. Vgrajena je tudi posebna funkcija, s katero lahko zaslon razdelimo na štiri dele in na vsakem prikazujemo video posnetke v visoko ločljivosti. Za zdaj še ni znano, kdaj bo tak zaslon prišel v proizvodnjo, ciljajo pa na filmsko industrijo in področje zdravstva, kjer je visoka ločljivost zelo cenjena. Pri Sharpu menijo, da tovrstni monitorji predstavljajo prihodnost zlasti na prikaza video produkcije, o izdelku pa govorijo kot o naslednjem standardu visoke ločljivosti. Sharp je na sejmu Ceatec prikazal tudi drugi prototip s tehnologijo imenovano Mega Contrast, kjer zagotavljajo kontrast slike kar v razmerju milijon proti ena.

    Objavljeno: 9.10.2006
  • Firefox 2.0 RC 2

    Firefox 2 Release Candidate 2 (RC 2) je najnovejša izdaja druge različice Firefoxa, ki utegne biti tudi zadnja pred izidom končne izdaje. Na voljo je za prenos s spleta in čeprav vsakodnevna uporaba ni priporočljiva, si ga lahko namesti vsakdo. Vsebuje praktično vse novosti, ki jih bo prinesel Firefox 2, med drugim nekoliko posodobljeno grafično podobo z novimi ikonami, zaščito pred krajo identitet in predloge pri iskanju z vgrajenimi iskalniki Google, Yahoo! ter Answers.com.

    Objavljeno: 8.10.2006
  • Predzadnja Vista

    Microsoft je izdal predvidoma zadnjo razvojno različico prihajajočega operacijskega sistema, ki nosi oznako Windows Vista Release Candidate 2. Na voljo je za že ustaljen zaprt krog Microsoftovih preizkuševalcev in razvijalcev, pa tudi za nekatere posameznike, ki preizkušajo že izdajo RC1.

    Objavljeno: 8.10.2006
  • ThinkCentri s Core 2 Duo pri nas

    Nedavno predstavljeni družini A in M poslovnih namiznih računalnikov Lenovo ThinkCentre sta odslej na voljo tudi v Sloveniji. Novi računalniki prvič ponujajo procesorje Intel Core 2 Duo, ki so na voljo v modelih M55p, M55, M55e, A55 in A53. Poleg najnovejših Intelovih procesorjev so na voljo še starejši: Pentium D, Pentium 4 in Celeron D.

    Objavljeno: 7.10.2006
  • Google kupuje YouTube?

    Google se sodeč po pisanju časnika Wall Street Journal pogaja o prevzemu priljubljenega ponudnika storitev izmenjave videoposnetkov YouTube. Vrednost posla naj bi znašala 1,6 milijarde dolarjev, vendar so zaenkrat pogajanja še v polnem teku, tako da utegne priti do večjih sprememb ali celo propada posla. Tako YouTube kot Google zaenkrat ne dajeta nobenih izjav.

    Objavljeno: 7.10.2006
  • Contribute 4

    Adobe je predstavil četrto različico od Macromedije podedovanega spletnega orodja Contribute, ki je namenjeno predvsem pripravi spletnih vsebin. Glavna novost so vgrajene zmogljivosti za objavljanje vsebin na blogih (Blogger, Typepad in WordPress), poleg tega pa je poenoteno sodelovanje z Dreamweaverjem, v katerem razvijalci spletnih strani določajo območja, ki jih lahko spreminjajo uredniki, in podprto vstavljanje videoposnetkov Flash.

    Objavljeno: 7.10.2006
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji