• Tudi Logitech predstavil jesenske novosti

    Logitech, ki je pri nas sicer tradicionalno znan predvsem po miškah, obsega tudi drugo dodatno računalniško periferijo, ki izboljša uporabniško izkušnjo pri delu z računalnikom. Poleg že omenjenih mišk je na voljo obsežna paleta računalniških zvočnikov, slušalk ter mikrofonov, pa tudi različnih tipkovnic in drugih dodatkov tako za resno kot tudi malo manj resno delo z računalnikom (podstavki za prenosnike, igričarski volani, igralne palice, ipd.).

    Objavljeno: 29.9.2007
  • Jesenske novosti pri Fujitsu Siemensu

    Fujitsu Siemens Computers je predstavilo novo družino poslovnih prenosnikov in namiznih računalnikov z skupnim imenom Esprimo. Esprimo Mobile v naboru izdelkov nemško-japonskega proizvajalca predstavlja novo družino vstopnih in srednjerazdrednih profesionalnih prenosnikov, ki je kupcem na voljo že od avgusta, cene pa se pričnejo že pri 1.000 evrih. Najmanjši model Esprimo Mobile U9200 ima 12,1 palčni zaslon, tanko ohišje ter majhna težo (1.8 kg). Sledi mu Esprimo Mobile M9400 s 14 palčnim zaslonom in 2,1 kg teže, na vrhu ponudbe pa je model Esprimo Mobile D9500 s 15,4 palčnim zaslonom in 2,5 kg teže. Vsi modeli imajo široke zaslone, enake periferne naprave in m možnost integriranega mobilnega vmesnika UMTS.

    Objavljeno: 28.9.2007
  • Hitachi razmišlja o prodaji proizvodnje diskov

    Viru blizu japonske družbe Hitachi navajajo, da podjetje pripravlja korenito sanacijo oddelka za proizvodnjo diskov, pri čemer ne izključujejo možnosti, da bi vključili novega strateškega partnerja ali celo prodali celoten oddelek. Hitachijev oddelek za diske je lani ustvaril 375 milijonov dolarjev izgube, kar je celo 60% več kot v letu 2005. Težave s prodajo diskov se japonskemu proizvajalcu kažejo še posebej v luči prevzema iz leta 2002, ko so za 2 milijardi dolarjev kupili tedanji oddelek za diske družbe IBM in združili s svojimi proizvodnimi zmogljivostmi. Hitachi ima danes okoli 20% tržnega deleža, glavna dva tekmeca pa sta Seagate in Western DIgital, ki sta bila kljub ostri cenovni vojni v zadnjih letih dobičkonosna.

    Objavljeno: 28.9.2007
  • Cenejši Sanyo Xacti snema HD

    Sanyo je predstavil nov model video kamere iz družine Xacti, ki za razliko od prehodnih snema video HD v ločljivosti 720p, vendar zato stane tudi znatno manj kot predhodniki. Za priročno oblikovano kamero Xacti HD700, ki je že v predhodnih različicah opozorila nase z neobičajno obliko, bo treba v ZDA odšteti 600 dolarjev, kar je precej manj od neposrednih tekmecev z s podporo za polno HD ločljivost. Po mnenju strokovnjakov ločljivost 720p povsem zadostuje za vsakdanjo, amatersko rabo, ob tem pa posnetki tudi porabijo manj prostora na pomnilniških nosilcih. Na kartico SD ali SDHC velikosti 8 GB lahko v tem primeru shranimo do 2 uri in 45 minut posnetkov z najvišjo kakovostjo, pri čemer je uporabljen kodek H.264. Xacti HD700 premore tudi 5x optični zum in vrtljivi 2,7-palčni zaslon LCD, ob tem pa lahko deluje tudi kot digitalni fotoaparat z ločljivostjo 7,1 milijonov pik. Na voljo bo od oktobra v srebrni, rjavi in rdeči barvi.

    Objavljeno: 27.9.2007
  • SAP Slovenija z novim direktorjem

    Vodenje podjetja SAP d.o.o., predstavništva družbe SAP AG v Sloveniji, bo s 5. novembrom, 2007 uradno prevzel dr. Rok Rape, trenutno direktor podjetja RRC d.d.. Rape, ki ima bogate izkušnje v branži informacijske tehnologije ter z vodenjem podjetij, bo nadaljeval z SAP-jevo strategijo rasti tržnega deleža na vseh tržnih segmentih v Sloveniji. Glavni cilj je nadaljevati zastavljeno vizijo podjetja, ki se vedno bolj usmerja na zagotavljanje celovitih rešitev za vse velikosti podjetij, hkrati pa predvideva strateško širitev poslovnega progama predvsem na področju aplikacij poslovnega upravljanja podjetij. SAP si bo pod novim vodstvom tudi prizadeval ohraniti in povečati tržni delež, ki je v lanskem letu po raziskavi družbe IDC precej padel, precej na račun manjšega števila novih projektov v luči uvedbe evra v Sloveniji.

    Objavljeno: 27.9.2007
  • Excel 2007 narobe računa

    Excel 2007 ima majhen, a neroden, potencialno pa tudi nevaren hrošček, ki nepravilno množi, če je končni rezultat 65.535 (binarno je to 16 enic). Če v Excelu napišemo preprosto formulo A1=850*77,1 nam bo preglednica izračunala in prikazala število 100.000 namesto 65.535, kolikor je pravilen rezultat.

    Objavljeno: 26.9.2007
  • Končni kandidat Windows Server 2008 že na voljo

    Microsoft je predstavil prvega kandidata (Release Candidate) za končno različico strežniškega operacijskega sistema Windows Server 2008. S tem so na dobri poti za pravočasno objavo novega izdelka, ki bo po napovedih nared konec februarja 2008. Novi strežnik prinaša številne izboljšave na področjih virtualizacije, upravljanja, varnosti in zanesljivosti.

    Objavljeno: 26.9.2007
  • Nokia E51 za poslovno rabo

    Družba Nokia je svojo paleto poslovnih telefonov Eseries obogatila s predstavitvijo novega modela Nokia E51. Novinec je v primerjavi z drugimi modeli Eseries enostavnejši, manjši in cenejši, kljub temu pa ohranja bistvene funkcije za kakovostno poslovno rabo. Ključna je gotovo podpora za stacionarno in internetno telefonijo, ki jo lahko uporabljamo prek mobilnih omrežij ali prek brezžičnega omrežja Wi-Fi. V ta namen premore telefon tudi integracijo s poslovnimi telefonskimi sistemi (PBX) preko rešitve Nokia Mobile Unified Communications, ki v prvi fazi še posebej dobro deluje s centralami podjetij Cisco in Alcatel.

    Objavljeno: 26.9.2007
  • AmazonMP3

    Največja spletna trgovina Amazon.com je predstavila javno preizkusno različico nastajajočega spletnega servisa za prodajo glasbe v digitalni obliki, ki za razliko od tekmecev ponuja glasbo brez vgrajene digitalne zaščite. AmazonMP3, kot se imenuje nova spletna trgovina, ta hip ponuja čez 2 milijona skladb več kot 180.000 različnih izvajalcev oziroma 20.000 založb iz celega sveta. Večina skladb stane med 89 in 99 ameriškimi centi, za cele albume pa je treba odšteti med 5.99 in 9.99 dolarji. Najbolj popularnih sto skladb stane 89 centov, prvih 100 albumov pa je mogoče dobiti za 8.99 dolarjev, s čimer ciljajo predvsem na mlajše kupce. Poleg tega, da so posnetki povsem običajne datoteke MP3 brez zaščite, je v primerjavi s tekmeci, v prvi vrsti servisom Apple iTunes, boljša gostota zapisa, saj so posnetki opravljeni s 256 kb/s. Skladbe lahko plačamo prek Amazonovega plačilnega sistema Amazon 1-click, prenesejo pa se neposredno v knjižnice skladb Windows Media Player in celo iTunes.

    Objavljeno: 26.9.2007
  • Acer še naprej raste

    Acer, edino tajvansko podjetje, ki se resno trži pod svojim imenom, je tudi letos priredilo globalno tiskovno konferenco, na kateri so novinarjem s celega sveta predstavili svoje poslovne rezultate in vizijo, pa tudi kar nekaj novih izdelkov.

    Objavljeno: 25.9.2007
  • Adobe prenavlja programe za domačo rabo

    Podjetje Adobe je predstavilo nove različice večpredstavnih programov Photoshop Elements 6.0 in Premiere Elements 4.0. Oba programa, ki sta na voljo posamično ali v kompletu, sta še bolj povezana med sabo, kot v preteklosti, saj souporabljata isto bazo podatkov in večpredstavnih datotek ter program Organizer za evidenco gradiva.

    Objavljeno: 25.9.2007
  • OLPC - kupiš dva, dobiš enega

    Organizacija One laptop per child (OLPC), ki razvija poceni prenosne računalnike za države tretjega sveta, je najavila akcijo, s katero bodo lahko posamezniki prispevali k projektu. Od novembra bo vsakdo lahko kupil zdaj že znameniti prenosnik XO, pri čemer bo v resnici plačal dva - enega zase in enega za otroka v deželi v razvoju. Cena dveh prenosnikov naj bi tako bila 400 dolarjev, kar je pomeni, da v OLPC en prenosnik vrednotijo okoli 200 dolarjev. To je dvakrat več, kot prvotno napovedanih 100 dolarjev, vendar še vedno znatno manj kot prenosni računalniki v redni prodaji, zlasti če upoštevamo še ceno programske opreme.

    Objavljeno: 25.9.2007
  • Ali Microsoft kupuje Facebook?

    Microsoft je v zadnjih tednih vzpostavil pogovore z družbo Facebook, v katerih bodo po vsej verjetnosti kupili poslovni delež. Facebook je svetovni najbolj znan spletni servis za spletno druženje (social networking) in ima danes več kot 42 milijonov aktivnih uporabnikov. Analitiki ocenjujejo, da je podjetje vredno vsaj 10 milijard dolarjev, kljub temu, da so v zadnjem letu ustvarili zgolj okoli 30 milijonov dobička. Facebook, ki je nastal komaj pred tremi leti, je v centru pozornosti že lep čas, zlasti po spodletelem poskusu, da bi jih lani prevzela družba Yahoo.

    Objavljeno: 25.9.2007
  • Microsoft Office PerformancePoint Server 2007

    Microsoft je objavil dokončno različico novega orodja za poslovno obveščanje in poslovno inteligenco (BI) Microsoft Office PerformancePoint Server 2007, ki podjetjem nudi celovito in enotno rešitev za upravljanje poslovne uspešnosti. Strežnik uresničuje Microsoftovo vizijo, s katero želijo področje poslovnega obveščanja približati širšemu krogu zaposlenih v podjetjih, tako finančnikom, kot tudi drugim, ki potrebujejo ažurne podatke za poslovno odločanje.

    Objavljeno: 24.9.2007
  • Telefon z DivX podporo

    Korejski LG Electronics je predstavil prvi mobilni telefon, ki se lahko pohvali s podporo za neposredno snemanje video posnetkov v zapisu DivX. Novi telefon LG Viewty (LG-KU990) sicer premore digitalni fotoaparat z ločljivostjo 5 milijonov pik, obenem pa obsežne brezžične internetne zmožnosti, ki se končajo pri podpori za omrežja HSDPA. Kljub temu je v ospredju zmožnost snemanja in predvajanja video posnetkov, ki jih lahko pregledujemo na 3-palčnem zaslonu, ki je obenem občutljiv na dotik.

    Objavljeno: 24.9.2007
  • SAP Business ByDesign

    SAP je predstavil nov ERP izdelek za srednja podjetja, ki so ga doslej označeval A1S, uradno pa se zdaj imenuje SAP Business ByDesign. Gre za povsem nov pristop družbe SAP, ki sloni na štirih predpostavkah: popolnem naboru funkcij za rabo v podjetjih, enostavnosti uporabe, prilagodljivosti specifičnim potrebam in nizkih stroških lastništva (TCO). Slednje skušajo pri SAP doseči na ta način, da je Business ByDesign na voljo v obliki rešitve na zahtevo, ki je gostovana pri ponudnikih storitev, tako same družbe SAP, kot tudi partnerjev.

    Objavljeno: 24.9.2007
  • HD-kamera za 120 evrov

    Aiptekova kamera A-HD zmore snemati videoposnetke v ločljivosti 720p, kar ni nič posebnega za današnje razmere, dokler ne omenimo, da stane zgolj 170 dolarjev (120 evrov) - manj od večine osnovnih digitalnih fotoaparatov.

    Objavljeno: 23.9.2007
  • Domača predstavitev Nikon D3 in D300

    Japonski Nikon (ki je del skupine Mitsubishi) je slovenskim novinarjem pokazal pred kratkim predstavljena digitalna zrcalno-refleksna fotoaparata D3 in D300. Prvi prevzema položaj zastavonoše v Nikonovem arzenalu profesionalnih DSLR aparatov.

    Objavljeno: 22.9.2007
  • Kdo se zanima za Telekom?

    Kot poroča časnik Finance naj bi po doslej znanih informacijah razpisno dokumentacijo za nakup 49,13-odstotnega državnega deleža v Telekomu Slovenije prevzela štiri zainteresirana podjetja.

    Objavljeno: 22.9.2007
  • Yahoo kupil Zimbro

    Internetni gigant Yahoo je napovedal prevzem podjetja Zimbra, ki je znano predvsem po razvoju brezplačnega in odprtokodnega spletnega orodja za skupinsko delo, ki deluje tudi v stanju brez povezave.

    Objavljeno: 21.9.2007
  • iPhone tudi v Nemčiji in Franciji

    Potem ko je Steve Jobs na posebnem dogodku v Applovi londonski trgovini najavil skorajšnji začetek prodaje iPhona v Združenem Kraljestvu, je podjetje brez velikega hrupa potrdilo prodajo tudi v Nemčiji in Franciji.

    Objavljeno: 21.9.2007
  • Gnome 2.20 je tu

    Ob 10. obletnici projekta ja izšla nova različica prostega namiznega okolja GNOME, ki ga kot privzetega uporabljajo številne distribucije Linuxa, med drugim tudi najbolj priljubljeni Ubuntu Linux.

    Objavljeno: 21.9.2007
  • Drugi letošnji IDF

    Danes se v San Franciscu končuje drugi letošnji Intel Developer Forum (IDF), ki vsako poletje in vsako jesen združi razvijalce in poznavalce Intelovih čipov, Intelu pa služi tudi za predstavitev novih izdelkov.

    Objavljeno: 20.9.2007
  • HP z novimi digitalnimi fotoaparati, foto tiskalniki in večnamenskimi napravami

    Podjetje HP Slovenija je 13. septembra predstavilo kar nekaj novosti v družini izdelkov IPG – Imaging and Printing group.

    Objavljeno: 20.9.2007
  • Thunderbird v svojem podjetju

    Potem ko je predsednica Mozilla Foundation Mitchell Baker julija izdala poziv skupnosti po oblikovanju novega telesa, ki bo skrbel za razvoj poštnega odjemalca Thunderbird, se začenjajo prvi konkretni premiki.

    Objavljeno: 20.9.2007
  • IBM kar s svojim Officom

    IBM je že pred dnevi nekoliko presenetil z napotitvijo 35 svojih razvijalcev iz Kitajske v skupnost razvoja pisarniške zbirke OpenOffice.org, še mnogo bolj pa s predstavitvijo lastne pisarniška zbirke Lotus Symphony.

    Objavljeno: 19.9.2007
  • Google Presentations

    Google je predstavil novo orodje v družini svoje pisarniške zbirke - Google Presentations, ki je bilo že dolgo časa pričakovano, spomladi pa jo je Google napovedal celo na svojem uradnem blogu.

    Objavljeno: 19.9.2007
  • OpenOffice.org 2.3 je tu

    Izšla je nova različica proste pisarniške zbirke OpenOffice.org 2.3, ki tako kot običajne podizdaje glavne veje odpravlja hrošče in izpopolnjuje posamezne zmogljivosti, prinaša pa tudi nekaj novosti.

    Objavljeno: 19.9.2007
  • Mobitelovo prvo polletje

    Mobitel je v prvi polovici letošnjega leta ustvaril 211,3 milijone evrov prihodkov ali 5 odstotkov več prihodkov kot v enakem obdobju lani, v primerjavi s katerim je za 9 odstotkov povečal tudi poslovni izid (36,3 milijone evrov).

    Objavljeno: 18.9.2007
  • iPhone je v Evropi

    Apple je pred nekaj trenutki na posebnem dogodku "Mum is no longer the word" (molk se je končal) v londonski trgovini na ulici Regent Street napovedal začetek prodaje mobilnih telefonov iPhone tudi v Evropi.

    Objavljeno: 18.9.2007
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji