• Mini kino na velikem platnu

    Podjetje 3M in v ZDA priljubljeni proizvajalec večpredstavnih predvajalnikov Roku sta združila moči in predstavila skupni komplet, ki mu pravijo kar Pretočni Projektor (Streaming Projector). Osnovo za prikaz slike je prispeval 3M, ki ponuja miniaturni projektor z dimenzijami 10,9 x 10,6 x 5 cm, vendar malček ni od muh, saj zmore prikazati sliko na platnu z diagonalo kar 3 metre.

    Objavljeno: 7.10.2012
  • AMD Trinity navit na 7,3 GHz

    AMD je nedavno predstavil drugo generacijo procesorjev A-Series (delovno ime Trinity) ki sodijo v tako imenovano skupino izdelkov APU (Accelerated Processing Unit). Združujejo namreč CPU s tja do štirimi jedri in delovnimi takti do 4,2 GHz, ter grafični pospeševalnik AMD Radeon HD 7000, v enem samem čipu. Več kot dovolj za še tako zahtevne uporabnike.

    Objavljeno: 6.10.2012
  • Spomin na Jobsa

    Leto dni po smrti se Apple na svojevrsten spominja na svojega legendarnega ustanovitelja in brez dvoma nespornega voditelja. Steve Jobs je za sabo očitno pustil dediščino, ki se je bomo spominjali in jo uživali še kar lep čas. Prvo stran na spletnem strežniku družbe je vsaj za nekaj časa nadomestilo kratko in jedrnato sporočilo Tima Cooka, ki je po smrti Joba prevzel krmilo najbolj donosnega podjetja na svetu. Sporočilo, ki s svojo vsebino in asketskim videzom najbolj pooseblja Steva. Dopolnjuje ga video posnetek ključnih trenutkov v življenju tega mojstra, ki ne rabi dodatne razlage.

    Objavljeno: 6.10.2012
  • Google Street View tudi v mobilnem brskalniku

    Google očitno vsaj kratkoročno stavi na spletno različico digitalnega zemljevida Google Maps, ko se gre za mobilne naprave, v prvi vrsti Apple iPhone in iPad. Po vsem znanem zapletu, ko je Apple v novi različici iOS 6 ukinil program Google Maps in ga nadomestil s precej nedodelanim lastnim izdelkom, se Google trudi, da bi uporabnikom nadomestil izgubo in to na tak način, da ga Apple ne more več "kar ukiniti".

    Objavljeno: 5.10.2012
  • Daljinec z zaslonom na dotik

    Logitech ima novega člana družine priznanih univerzalnih pametnih daljincev Harmony Touch, ki se lahko pohvali z zaslonom na dotik in možnostjo krmiljenja s pomočjo kretenj. Z vgradnjo 2,4-palčnega barvnega zaslona je Logitech uspel doseči kar nekaj ciljev. Najprej je celoten daljinec lahko manjši, kot bi sicer pričakovali od večfunkcijske naprave tovrstnega tipa. Poleg tega ima manj tipk, kar je prijaznejše do uporabnika.

    Objavljeno: 5.10.2012
  • Težki časi za HP

    Vrednost delnic družbe Hewlett-Packard je padla kar za 13% po tem, ko je prva dama podjetja Meg Whiteman javnosti sporočila, da so pred podjetjem težki poslovni časi, rešitev pa ne bo prišla prav kmalu. Leto 2013 je celo oznanila kot prehodno leto, namenjeno popravljanju in iskanju novih rešitev. Družba je zadnje četrtletje zaključila z 8,8 milijarde izgube in napovedala, da bo do leta 2014 odpustila kar okoli 27.000 zaposlenih.

    Objavljeno: 5.10.2012
  • Video razširitve za Chrome 23

    Google ima v pripravi novo različico brskalnika Chrome z zaporedno številko 23, ki prinaša predvsem pomembne in zanimive razširitve pri podpori za video posnetke. Z novo funkcijo Track, ki je mišljena kot dodatek pri predvajanju posnetkov v zapisu HTML 5, novi Chrome podpira možnost prikazovanja podnapisov in drugih metapodatkov, tudi večpredstavnih. Na sliki je denimo možno videti primer predvajanje video posnetka vožnje s kolesom, ki je obogateno s sprotnim prikazom poti v storitvi Google Maps in prikazom poti skozi storitev Street View.

    Objavljeno: 4.10.2012
  • MacBook Pro v tablici

    Podobno kot pri avtomobilih, kjer lahko za masten denar v specializiranih delavnicah navadno vozilo spremenimo v nekaj posebnega, to danes lahko počnemo tudi z računalniki. Majhno podjetje Modbook vam tako za vsaj 3.500 dolarjev standardni prenosnik Apple MacBook Pro spremeni v pravcati tablični računalnik, ki ga lahko krmilimo s peresom.

    Objavljeno: 4.10.2012
  • Ali prihaja Samsung Galaxy S III Mini?

    Samsung je predstavnikom medijev razposlal nekoliko skrivnostno vabilo za dogodek, s katerim namigujejo predstavitev manjše različice priljubljenega pametnega telefona Galaxy S III. V vabilu piše samo to, da bodo 11. oktobra predstavili nekaj majhnega, kar je lahko veliko (če ne sledimo neposrednemu prevodu), obenem pa je v ozadju moč razbrati značilen logotip družine telefonov Galaxy S.

    Objavljeno: 4.10.2012
  • Dvojni preskok

    V istem dnevu sta na dan prišli dve novici, ki sta vsaka na svojem področju mejnik. Prva prihaja iz borznega poslovanja v New Yorku, kjer je Google pridobil 0,7% vrednosti in hkrati Microsoft izgubil 0,3% vrednosti delnic. Nič posebnega, če ne bi s tem korakom Google prvič v zgodovini prehitel Microsofta po tržni vrednosti.

    Objavljeno: 3.10.2012
  • Linux 3.6

    Avtorji Linuxa so objavili novo različico jedra z oznako 3.6, ki prinaša nekaj morda manj zvenečih, a zato uporabnih novostih. Za vsakdanjo praktično rabo bo najbolj zanimiv režim hibridnega spanja, ki omogoča shranjevanje vsebine pomnilnika RAM na disk, torej hibernacijo in mirovanje, kot jih poznamo že leta v okoljih Windows in Mac OS X. Precej so predelali datotečni sistem Btrfs, ki je podpira določitev kvot ter druge izboljšave (čeprav je kot tak še vedno eksperimentalna tehnologija).

    Objavljeno: 3.10.2012
  • Najzmogljivejši HTC

    Podjetje HTC je predstavilo prenovljen pametni telefon HTC One X+, ki po tehničnih značilnostih sodi v sam vrh ponudbe na platformi Android, pa tudi sicer. Telefon temelji na naboru Nvidia Tegra 3 s taktom 1,7 GHz, premore kar 64 GB pomnilnika Flash in Android 4.1 obogaten z vmesnikom HTC Sense4+. Telefonu so vgradili zmogljivejši akumulator (2.100 mAh), ki tako zagotavlja 50% več pogovornega časa (po ocenah - 6 ur).

    Objavljeno: 3.10.2012
  • CD praznuje 30 let

    Prvega oktobra je minilo natanko 30 let, odkar je Sony pričel s prodajo prvega predvajalnika digitalnih plošč Compact Disc, bolj znanih pod kratico CD. Za tedanje čase je to pomenilo pravo revolucijo in prvi primer digitalizacije v časih, ko so povsod prevladovale analogne elektronske tehnologije.

    Objavljeno: 2.10.2012
  • HP ElitePad 900 želi med tablično elito

    Hewlett-Packardu je z nakupom družbe Palm in kasnejšo ukinitvijo tablic TouchPad morda naredil eno največjih napak v svoji zgodovini, toda zdaj se želijo javnosti odkupiti z novo tablico imenovano ElitePad 900, ki bo sodila v sam vrh ponudbe na tem področju.

    Objavljeno: 2.10.2012
  • Enajsti Acrobat

    Adobe je predstavil že enajsto različico programskega paketa za digitalne dokumente Acrobat XI, vključno z novim brezplačnim bralnikom Acrobat Reader XI, ki prinaša številne pomembne novosti na področju urejanja dokumentov PDF in tesnejšo povezljivost s pisarno Microsoft Office.

    Objavljeno: 2.10.2012
  • Sprejet standard za DDR4

    Združenje proizvajalcev pomnilnikov JEDEC, ki že desetletja bdi nad standardi na tem področju, je objavilo prvo javno specifikacijo za pomnilnike DDR4 (Double Data Rate 4). Ti bodo nudili višjo hitrost prenosa podatkov, kot tudi večjo energijsko učinkovitost pri delovanju. Nekaj tednov pred objavo končne specifikacije so glavni proizvajalci, Samsung, Micron in Nanya, že začeli s proizvodnjo testnih primerkov, ki jih bodo sprva v roke seveda dobili le razvijalci računalnikov.

    Objavljeno: 1.10.2012
  • Sony rešuje Olympus

    Sony je s finančno injekcijo težko okoli 640 milijonov dolarjev priskočil na pomoč družbi Olympus, ki jo v zadnjem času pretresajo finančni škandali. Predsednik družbe Tsuyoshi Kikukawa je namreč nedavno priznal, da je ponarejal računovodske izkaze, da bi prikril izgubo v višini kar 1,7 milijarde dolarjev. Zadeva je prišla v javnost šele tedaj, ko so odpustili glavnega direktorja, Angleža Michaela Woodforda, ki je želel razkrinkati nepravilnosti v povezavi z nekaterimi plačili in nakupi. Kasneje se je izkazalo, da so bili to koraki prekrivanja slabih poslovnih rezultatov. Zanimivo je, da Olympus to počel cela desetletja, saj prve nepravilnosti izhajajo že iz leta 1990.

    Objavljeno: 1.10.2012
  • Intelove tablice z Windows 8

    Intel je skupaj s partnerskimi podjetji na posebnem dogodku predstavil prve tablice zasnovane na procesorju Atom Z2760, ki uporabljajo standardno različico okolja Windows 8 Pro za procesorje x86. Zaradi zasnove, ki je združljiva z današnjimi računalniki PC pri Intelu trdijo, da so nove tablice prijazne do poslovnih okolij, čeprav nekateri analitiki menijo, da bodo po tovrstnih izdelkih najprej segli potrošniki.

    Objavljeno: 1.10.2012
  • Najboljši telefoni porabijo manj kot pol evra letno

    Študija analitske hiše Opower je razkrila, da najmanj energije med priljubljenimi pametnimi telefoni najvišjega razreda porabi Applov iPhone 5. Slednji uporabnika stane zgolj 32 centov letno ob predpostavki, da ga polni enkrat dnevno. Strošek znaša tretjino zneska, ki ga zase, ob istih pogojih, zahteva tablica iPad. Z dobrim evrom letno kljub temu vodi med tablicami z vrha potrošniške lestvice. Med Androidnimi napravami večjih zmogljivosti je najbolj varčen Galaxy S III, ki porabi 41 centov. Dobršen kos dodatnih devet centov v primerjavi z Applovim telefonom gre pripisati večji bateriji, ki jo v sebi nosi korejski zastavonoša.

    Objavljeno: 30.9.2012
  • Avtor Minecrafta napada Microsoft

    Marcus "Notch" Persson, avtor priljubljene igre Minecraft, se je kot zadnji pridružil razvijalcem, ki grajajo Microsoftovo strategijo v zvezi z zapiranjem ekosistema prihajajočega operacijskega sistema Windows 8. Gre za Microsoftovo odločitev, da bodo aplikacije in igre na tržnici Windows 8 lahko prodajal le razvijalci z njihovim privoljenjem. Ker na tablični različici Windows 8, verziji RT, ki jo bodo poganjale cenejše naprave z arhitekturo ARM, drugih programskih izdelkov sploh ne bo mogoče zaganjati, vidijo razvijalci v takšni delitvi problem, saj z njo Microsoft zapira sicer odprto PC platformo. Notch je šel še dlje in izjavil, da raje ne vidi Minecrafta na Windows 8, kot da bi podpiral tovrstno zapiranje njemu ljube platforme. Ko so ga podporniki Microsoftove strategije obtožili, da je dvoličnež, saj igro veselo prodaja na drugih zaprtih sistemih (iOS, Xbox, …), je Notch odgovoril, da ima Microsoft v lasti Xbox, Apple iOS, nihče pa si ne lasti PCja. Microsoft lahko počne s svojim operacijskim sistemom, kar se mu zahoče, ampak njega zraven ne bo.

    Objavljeno: 30.9.2012
  • Apple se opravičuje

    Tim Cook, prvi mož podjetja Apple, je objavil odprto pismo, v katerem obžaluje, da so z novimi Zemljevidi razočarali svoje uporabnike. Obenem obljublja, da bo sčasoma aplikacija Apple Maps boljša in dolgoročno velika pridobitev za jabolčni ekosistem. Tistim, ki je za zdaj še ne želijo uporabljati, predlaga nekaj (boljših) alternativ s tržnice App Store in doda navodila, kako ustvariti spletno bližnjico na namizju mobilne naprave in napravo znova zbližati z zemljevidi spletnega velikana Google. Zadnje Cook seveda ni zapisal dobesedno, a vsi vemo, kam pes taco moli, kajne?

    Objavljeno: 29.9.2012
  • NFC vizitke

    Ideja ni nova. V bistvu je najbolj pogosta raba standarda NFC (Near Field Communication) prav izmenjava informacij. Če se NFC pri plačevanju s telefonom še ni prijel, je položaj drugačen pri menjavi podatkov. Dotično tehnologijo največkrat vidimo v prizorih, kjer se dva telefona s hrbtno stranjo dotakneta in informacija o lastniku "skoči" na tujo napravo. Ideja angleškega podjetja Moo o vizitkah z vgrajenim čipom NFC, zato ni prelomna. Gre za kartončke s tako imenovano tretjo stranjo, kjer NFC hrani elektronsko verzijo podatkov z vizitke. A to še ni vse. Kar naredi sodobne koščke papirja vredne naše pozornosti, je možnost spremembe zapisa, ki ždi v čipu. Tako bodo prodajalci z vizitkami pospeševali prodajo najnovejšega izdelka, predstavili zadnji katalog ali nanje zapisali, kje jih kupci najdejo na sejmu, kjer bodo v kratkem razstavljali. Naštetih je le nekaj primerov, možnosti pa so (skoraj) neomejene. Poanta je v vedno posodobljenih vizitkah, ki jih ni treba dodatno tiskati, če se spremenijo podatki na njih.

    Objavljeno: 29.9.2012
  • Nov Applov telefon v Sloveniji

    Ob šesti uri zjutraj je bila pred prodajnim centrom Simobila na Čopovi v Ljubljani (in v Mariboru na Glavnem trgu) precejšnja gneča. Zeleni mobilni operater je začel prodajati telefon iPhone 5. Za novo, tanjšo in zmogljivejšo različico razvpitega aparata niso sprejemali prednaročil, zato je bilo treba zgodaj vstati, če si hotel vsaj približno kandidirati za enega od enaindvajsetih primerkov, ki so bili na voljo v prvem valu prodaje. Drugi čakajoči so se morali zadovoljiti zgolj z rezervacijo. Napravo, ki jo je Apple v prvih treh dneh prodaje dobavil petim milijonom kupcev, bodo tako dobili v drugem valu, ki ga pri Simobilu napovedujejo za oktober.

    Objavljeno: 28.9.2012
  • Nova Joomla

    Joomla je eden izmed najbolj priljubljenih sistemov za upravljanje spletne vsebine (CMS). Z njim naj bi bili ustvarjeni trije odstotki celotnega spleta. Bržkone bodo zato številni skrbniki spletišč ob novici, da je prišla tretja velika različica njim ljubega sistema, vriskali od veselja. V dobro voljo jih bo spravil skupek orodij Twitter Bootstrap, na katerega se močno naslanja nova Joomla in ki ji omogoča mobilnim napravam prijaznejše oblikovanje spletnih strani. Pametnim telefonom in tablicam bo prilagojen tudi administratorski vmesnik. Med drugimi izboljšavami naj izpostavimo poenostavljeno namestitev, gonilnik za podatkovno bazo PostgreSQL, možnost kopiranja predlog, izboljšano rokovanje s prevodi in bogatejšo statistiko.

    Objavljeno: 28.9.2012
  • Facebook z Dropboxom

    Dropbox je napovedal sodelovanje z največjim družabnim omrežjem na svetu. Uporabniki Facebookovih skupin bodo v prihodnje s pomočjo priljubljene oblačne shrambe lažje izmenjavali datoteke s člani svoje skupine. Za Dropbox naveza pomeni širitev baze potencialnih strank z milijoni privržencev omrežja Facebook, medtem ko je družabno omrežje pridobilo enostavnejši način objave najrazličnejših datotek, od dokumentov do video posnetkov, in z njim zadovoljstvo uporabnikov. Manj veseli so ljubitelji oblačne shrambe Dropbox, saj je napovedano sodelovanje s Facebookom med njimi sprožilo nemalo negodovanja.

    Objavljeno: 28.9.2012
  • Street View prihaja v Slovenijo

    Googlov ulični pogled nam na svojevrsten način približa oddaljene kraje. Z njim lahko obiščemo skoraj vsak košček zemeljske oble. Od nedavnega se z njim potopimo tudi pod vodo. Medtem ko se med drugim z lahkoto sprehajamo po zaselku Mandre na hrvaškem otoku Pag, pa Slovenci tovrstne turistične promocije ne izkoriščamo, saj je urad informacijskega pooblaščenca zavrnil Googlove avtomobile, ker bi snemanje z njimi pomenilo zbiranje osebnih podatkov brez pravne podlage. Street View in brezplačno navigacijo bi informacijska pooblaščenka dovolila le v primeru, če bi bili obrazi na posnetem materialu zamegljeni. Na kompromise ni pristajala.

    Objavljeno: 27.9.2012
  • 25 milijard prenosov

    Tržnica Google Play praznuje. Od leta 2008 je bilo do danes z nje preneseno že več kot 25 milijard aplikacij. Lastniki telefonov z operacijskim sistemom Android izbirajo med 650.000 programi in igrami, ponekod po svetu pa jim dodatno ponudbo predstavlja še kup filmov, glasbe in televizijskih serij, ki jih je Google zadnji dve leti postopoma dodajal že tako bogatemu repertoarju. Mejnik bodo obeležili z znižanjem najbolj priljubljenih aplikacij v trgovini. Na Google Play se bo splačalo večkrat poškiliti naslednjih pet dni.

    Objavljeno: 27.9.2012
  • Barnes & Noble proti Amazonu

    Največji ameriški knjigarnar, Barnes & Noble, je predstavil tablici Nook HD in HD+. Cenejša, z zaslonom velikosti sedmih palcev opremljena tablica Nook HD se hvali z lahkostjo (315g), visoko ločljivostjo (1440 x 900), dvojedrnim procesorjem s hitrostjo 1,3Ghz, 1GB RAMa in cenovno postavko, ki se začne pri dvestotih dolarjih. Dražja, Nook HD+, bo poleg znaka za seštevanje v imenu imela dva palca večji zaslon s polno visoko razločljivostjo (1920 x 1280), hitrejši, prav tako dvojedrni procesor (1,5GHz) ter dodatek tako pri teži, težka bo dobrega pol kilograma, kot tudi ceni, ki bo startala pri 270 dolarjih. Vsebina za novi napravi bo na voljo prek knjigotržca, ki je istočasno splavil servisa NOOK Video ter NOOK Catalog. Poleg knjig so kupcem na voljo tudi revije, aplikacije, filmi in televizijske serije. Predstavljenega v Sloveniji žal ne bomo deležni, saj Barnes & Noble za nas ne marajo. Tako napravi kot vsebine bodo na voljo zgolj Američanom in Otočanom. S prodajo pričnejo še pred zimo.

    Objavljeno: 27.9.2012
  • Street View na Hrvaškem in pod vodo

    Googlovi zemljevidi bijejo uspešno bitko z zasledovalci. Medtem ko se tekmeci ubadajo z najrazličnejšimi težavami in povečini stopicajo na mestu, spletni velikan svojemu izdelku nenehno širi obzorja. Kmalu ne bo kotička na Zemlji, koder ne bi pokukala Googlova kamera. Razen Slovenije, seveda. Tako imenovani ulični pogled po novem pokriva tudi ozemlje naše sosede Hrvaške, kot posebno zanimivost pa so Zemljevidom dodali še panoramski pogled pod vodo. Na zanimivih točkah, med katerimi najdemo avstralski otok Heron, Filipine in Havaje, nas Google popelje na plavanje z želvami, ponudi ogled veličastnih koralnih grebenov ter povabi na potapljanje ob sončnem zahodu izbrane rajske plaže.

    Objavljeno: 27.9.2012
  • Apple ne mara drugih kablov

    Ena glavnih zamer ob predstavitvi Applovega novega telefona iPhone 5, predrugačeni priključek, znova buri duhove. Manjši in bojda zmogljivejši vhod naj bi stanjšal napravo ter položil temelje naprednejšim dodatkom. Lastniki starih kablov in naprav jih z novim telefonom sparijo s pomočjo posebnega pretvornika, ki jih olajša za trideset dolarjev. Ob vsem skupaj se poraja vprašanje (s preprostim odgovorom), zakaj se Apple ni odločil za standardni (micro) USB priklop? Olje je sedaj na ogenj prilila še novica o posebnem čipu znotraj novega kabla Lightning, ki poskrbi za preverjanje pristnosti. Nov telefon bo tako deloval le z Applovimi priključki oziroma napravami, ki bodo iz Cupertina pridobile blagoslov. Kitajski ponaredki pri parjenju s šesto generacijo iPhona bržkone ne bodo uspešni.

    Objavljeno: 26.9.2012
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji