• Prodaja računalnikov še naprej pada

    Sodeč po podatkih analitskih hiš Gartner in IDC je prodaja računalnikov (namiznih in prenosnih) v zadnjem četrtletju ponovno padla, tokrat že šesto četrtletje zapored. Padec je bil okoli osem odstotkov, od julija pa do vključno septembra se je tako po svetu prodalo dobrih 80 milijonov računalnikov.

    Objavljeno: 10.10.2013 13:00
  • Bodo nove iPhone imeli tudi pri Mobitelu?

    Kot smo že vajeni pri vsaki splavitvi novega modela iPhone se tudi tokrat pojavlja kar nekaj govoric, tokrat se govori, da se naj bi začel novi iPhone uradno prodajati tudi pri našem največjem ponudniku mobilnih storitev, Telekomu (seveda pod okriljem Mobitela). Govorice smo slišali iz več virov, čakamo pa še potrditev s strani Telekoma. Kot smo včeraj pisali so nam pri SiMobilu potrdili datum, s katerim se bo pri njih začela prodaja, niso pa še povedali, kakšni bodo naročniški paketi in kakšne zaloge lahko pričakujemo ob začetku prodaje.  

    Objavljeno: 10.10.2013 08:00
  • Nova iPhona pri nas 25. oktobra

    Apple je danes v sporočilu za medije objavil, da bosta nova iPhone 5S in 5C konec oktobra (konkretno petindvajsetega) na voljo v petindvajsetih novih državah, med katerimi je tudi Slovenija. Trenutno je namreč na voljo v enajstih državah. O novostih smo seveda že pisali. Po objavi novice so se nam javili tudi iz SiMobila, kjer so potrdili datum, hkrati pa so povedali, da o paketih oziroma cenah (in tudi zalogah, ki bodo sprva na voljo), še ne morejo govoriti.

    Objavljeno: 9.10.2013 14:00
  • HP predstavil Chromebook 11

    HP je v sodelovanju z Googlom predstavil novi mali prenosnik, ki uporablja Googlov oblačni operacijski sistem Chrome OS, imenovan preprosto Chromebook 11. Naprava bo predvsem izredno poceni, saj se cena v ZDA začne pri 280 dolarjev. To je po Chromebook 14 (ki so ga tudi predstavili pred kratkim) druga HPjeva naprava, ki bo uporabljala Chrome OS.

    Objavljeno: 9.10.2013 13:00
  • Samsungov ukrivljeni telefon

    Samsung bo jutri v Južni Koreji splavil pametni telefon z ukrivljenim zaslonom, ki so ga poimenovali Galaxy Round. Gre za razmeroma veliko napravo, ki že posega proti tablicam, njen zaslon ima diagonalo slabih 6 palcev (podobno torej kot ravno predstavljeni Galaxy Note 3). Kljub velikosti bo razmeroma tanek in lahek, cena pa bo visoka – v Koreji bo veljal okoli milijon Won, kar je slabih tisoč evrov.

    Objavljeno: 9.10.2013 09:00
  • Microsoft za odpravo ranljivosti v IE11 odštel 28.000 dolarjev

    Microsoft je razkril, da so v mesecu dni, kolikor je trajalo plačano lovljenje hroščev v predogledni verziji Internet Explorerja 11, razdelili dobrih 28.000 dolarjev. Pri tem še zdaleč ni edino podjetje, ki na tak način išče varnostne luknje; čedalje več jih je. Se splača?

    Objavljeno: 9.10.2013 06:00
  • HTCjev novi telefon s tipalom za prstne odtise?

    Sodeč po pisanju Wall Street Journal je HTC pripravljen na predstavitev novega telefona, imenovanega HTC One Max, ki naj bi imel tudi tipalo za prstne odtise – podobno kot nedavno predstavljen iPhone 5S. Seveda bo novinec uporabljal operacijski sistem Android, glede na ime pa se pričakuje razmeroma veliko napravo – diagonala zaslona naj bi merila slabih šest palcev.

    Objavljeno: 8.10.2013 11:00
  • Samsung pri nas predstavil Galaxy Note 3 in Galaxy Gear

    Samsung je prejšnji teden predstavil nekaj zanimivih novosti s področja mobilne tehnologije in najzmogljivejših televizorjev. Prvi je novi pametni telefon, ki že sega na področje majhnih tablic, Galaxy Note 3. Ta premore 5,7 palčni zaslon visoke ločljivosti, kljub temu pa je razmeroma lahek in tanek.

    Objavljeno: 8.10.2013 09:00
  • Novi Nikon D610

    Nikon je predstavil fotoaparat D610, izboljšano različico lani predstavljenega modela D600. Gre za aparat klasičnega Leica formata (čemur pri Nikonu pravijo format FX), ki naj bi na predhodnika še nekoliko dvignil kakovost fotografiranja. Vključuje nov način tihega zaporednega proženja, nekoliko so tudi dvignili hitrost zaporednih posnetkov.

    Objavljeno: 8.10.2013 08:00
  • Linux in Nvidia kot pes in mačka

    Odnosi med Linuxom in proizvajalci različne strojne opreme so bili v preteklosti redkokdaj vzorni in čeprav se stanje počasi izboljšuje, prinaša uporaba marsikaterega izdelka v Linuxu še vedno znatno slabšo uporabniško izkušnjo. A razmere se popravljajo. Poseben primer pa je Nvidia, ki je donedavna Linuxovo skupnost trmasto ignorirala (to ne pomeni, da gonilnikov ni bilo!), prejšnji mesec pa so ploščo obrnili in začeli razkrivati pomembno dokumentacijo. Ta teden pa so spet malo spremenili politiko in nekaj funkcij iz gonilnikov za Linux izbrisali.

    Objavljeno: 7.10.2013 06:00
  • Google Chrome OS za Windows

    Google nadaljuje z invazijo na namizje. Ker se operacijski sistem Chrome OS ni zares prijel, so pri spletnem velikanu spremenili taktiko. Nedavno so predstavili okenske aplikacije, ki delujejo brez zagona spletnega brskalnika Chrome, sedaj pa je v javnost pricurljala vest, da razvijajo različico istoimenskega operacijskega sistema za okolje Windows 8. Gre za razvijalsko verzijo spletnega brskalnika Chrome, ki ga bo uporabnik zagnal, kot vsako Modern UI aplikacijo, nakar bo povsem zavzel oziroma nadomestil začetni zaslon. Hitre bližnjice bodo ponujale dostop do znanih Googlovih spletnih storitev (YouTube, Docs, Drive, Search). Na prvi pogled gre za identično okolje, kakršnega uživajo lastniki prenosnikov Chromebook. Več o novem Googlovem trojanskem konju v priloženi povezavi.

    Objavljeno: 6.10.2013 09:00
  • Robotske kocke

    V računalniškem oddeleku za umetno pamet univerze v Massachusettsu so razvili zanimiv prototip modularnega robota iz kock. Robotske kocke z imenom M-Blocks se premikajo, skačejo in plezajo ena po drugi. Navzven so videti kot običajne kocke, brez premikajočih se delov, medtem ko njihova notranjost razkriva, kaj jih žene. Naveza premišljeno postavljenih magnetov in motorčka v obliki kolesa, ki se vrti z 20.000 obrati na minuto, poskrbi, da se kocke same sestavijo v poljubno obliko. Zaradi poceni mehanizma ter vsestranskosti, magneti samodejno rotirajo, tako da se medsebojno potencialno privlačijo prav vse strani kocke, so M-Blocks obetajoča tehnologija prihodnosti. Čeprav gre za zdaj zgolj za demonstracijo, bi v bodočnosti tovrstne kocke lahko predstavljale gradbeni material ali spreminjajoče se pohištvo. Z zmanjševanjem dimenzij kock bi se danes nore ideje uresničevale kot po tekočem traku. Razvijalci seveda niso pozabili omeniti niti neomejenih zmožnosti, ki bi jih tehnologija doprinesla na področju vojaške industrije.

    Objavljeno: 6.10.2013 07:00
  • Domača povezanost po Samsungovo

    Februarja smo v kratki novici predstavili Samsungov oblačni predvajalnik HomeSync, ki naj bi na prodajne police prišel že aprila letos. Zaradi neznanih razlogov je na voljo šele sedaj in še to zgolj v Združenih državah Amerike. Gre za škatlo z operacijskim sistemom Android, ki se s poljubnim televizorjem poveže prek kabla HDMI. Vgrajenega ima 1 TB diska, na katerega lahko do osem družinskih članov sinhronizira fotografije, video in glasbo. Tako bo fotografija, posneta z enim telefonom neposredno dostopna tudi na televiziji ali drugi mobilni napravi v sistemu. Podprte so mobilne naprave s servisom Samsung Link, mednje spadajo telefoni Galaxy S2, S3, S4, Note 3, tablici Note 8, 10.1 (različica 2014) ter Galaxy Camera. Na napravo je moč priklopiti tudi brezžično miško in tipkovnico za lažje spletno brskanje. Cena izdelka je okroglih tristo dolarjev, ob čemer Američani dobijo 50 USD dobropisa za filme in nadaljevanke v Samsungovi spletni prodajalni Media Hub.

    Objavljeno: 5.10.2013 07:00
  • NSA zmore identificirati posameznike v omrežju Tor

    Omrežje Tor je postavljeno z izključno enim namenom: z anonimnostjo. Promet od uporabnika v internet in nazaj se preusmerja prek kupa anonimnih strežnikov po celem svetu, ki delujejo kakor plasti čebule (od tod tudi ime The Onion Router), zato bi moral biti v teoriji anonimen. Novi dokumenti iz NSA, ki jih po Snowdnu objavlja Guardian, pa kažejo precejšnje uspehe, ki jih žanje NSA pri deanonimiziranju uporabnikov Tora. Storitev ni tako varna, kot smo verjeli.

    Objavljeno: 5.10.2013 06:00
  • Ukradeni podatki s strežnikov podjetja Adobe

    S podjetja Adobe so sporočili, da imajo varnostne težave. Nepridipravi so vdrli na njihove strežnike in z njih pobrali uporabniška imena, gesla in informacije o plačilnih karticah slabih treh milijonov uporabnikov. Zagotavljajo, da so ukradeni plačilni podatki šifrirani, kljub temu pa bodo prizadetim uporabnikom brezplačno nudili leto dni nadzora porabe na vnesenih karticah. Poleg uporabniških podatkov so s strežnikov ukradli tudi izvorno kodo Adobovih izdelkov, med njimi naj bi bila paket Acrobat ter spletna platforma ColdFusion. Predstavnik podjetja se je za nevšečnosti opravičil ter zagotovil, da bodo storili vse, da se, kaj takega v prihodnosti ne bi nikoli ponovilo.

    Objavljeno: 5.10.2013 05:00
  • Predvajalnik v slušalkah

    Pri Greenwing Audio zbirajo sredstva za proizvodnjo inovativnih slušalk. Gre za brezžične slušalke Split, ki običajno zasnovo nadgradijo s predvajalnikom. Slednji je vgrajen v dve ločeni enoti, tako da za poslušanje glasbe ne potrebujemo drugega, kot slušalke same. Ne motijo nas žice niti gumbi, saj so kontrole skrite v neobičajnih gestah. Predvajanje namreč nadzorujemo s stiskanjem zob. En ugriz prestavi na naslednjo skladbo, medtem ko dva spreminjata glasnost. Za razliko od drugih tovrstnih izdelkov, ki se povečini opirajo na tehnologijo Bluetooth, slušalke Split ne sevajo in so posledično prijaznejše zdravju. Sredstva za uresničitev svoje ideje Greenwing Audio zbirajo na spletnem inkubatorju Kickstarter.

    Objavljeno: 4.10.2013 07:00
  • Goljufanje mobilnih testov

    Mobilnim testom ne verjamemo več! Primerjalni preizkusi mobilnih naprav bi naj pokazali, kaj posamezen model pametnega telefona zmore, a si njihov namen proizvajalci razlagajo po svoje. Že pred časom smo pisali, da Samsungov model Galaxy S4 zazna primerjalni test in njemu na ljubo navije procesor (v nekaterih primerih tudi grafično procesno enoto) ter tako pusti tekmece daleč zadaj. Enako vzgojo je očitno dobil tudi Galaxy Note 3, ki v določenem trenutku, ko sistem zazna ime primerjalnega testa, procesor nažene do skrajnih meja.

    Objavljeno: 4.10.2013 05:00
  • Google stavi na geste

    Google je kupil podjetje Flutter. Gre za ekipo iz San Francisca, ki se ukvarja s prepoznavo gibanja pred kamero. Flutter je na OS X ter Windows poskrbel za nadzor najrazličnejših programov, med katerimi ne manjkata iTunes in PowerPoint. S preprostimi gestami, ki jih prepoznava v računalnik vgrajena spletna kamera, je Flutter znal ustaviti glasbo, zamenjati sliko na zaslonu ali predvajati naslednji video s spletišča YouTube. Slednjo akcijo je uspel izvajati z dodatkom za spletni brskalnik Chrome, ki je še razširil osnovne zmožnosti zanimivega izdelka. Pri podjetju so nabor funkcij nameravali nadalje oplemenititi, a jih je pred uresničitvijo namene pod okrilje vzel Google. Spletni velikan ima z njimi bržkone smele načrte.

    Objavljeno: 3.10.2013 07:00
  • Umivanje zob v šestih sekundah

    Skupina zobozdravnikov je ustvarila zobno ščetko, ki temeljito očisti zobe v zgolj šestih sekundah. Pri podjetju Blizzident jo naredijo s pomočjo zobnega odtisa in zelo natančnega 3D tiskalnika. Ščetka je krojena posamezniku na kožo, zato 400 ščetin poskrbi, da si slehernik umije zobe v najkrajšem možnem času. Vse, kar mora storiti je, da ugrizne v ščetko in žveči. Izdelava prve ščetke, ki zdrži leto dni redne rabe, stane 300 evrov. Vsaka nadaljnja je cenejša, obnovitev stare tako velja le stotaka.

    Objavljeno: 3.10.2013 05:00
  • Posodabljanje Googlovega koledarja z LEGO kockami

    Skupina Vitamins Design je iznašla zanimiv način posodabljanja spletnega koledarja. Vse, kar potrebujemo, so LEGO kocke, pametni telefon in Googlov koledar. Oprijemljiv način vodenja projektov se začne z na steno obešeno tablo. Vsaka vrsta na njej predstavlja mesec dni, vsaka kocka postavljena nanjo pa pol dneva. Koledar spreminjamo fizično, s prestavljanjem kock na tabli. Ko končamo, steno fotografiramo s telefonom, nato sliko pošljemo po elektronski pošti na določen naslov, kjer jo prevzame algoritem, ki glede na različne barve kock posodobi stanje v Googlovem koledarju. Kljub temu, da gre za dokaj osnovno posodabljanje, brez podrobnosti in natančnejše porazdelitve časa, nameravajo Vitamins Design zasnovo razširiti in jo kmalu ponuditi sleherniku.

    Objavljeno: 2.10.2013 08:00
  • Silent Circle ne zaupa šifriranju AES

    Spletna stran Silent Circle, ki je med drugim omogočala tudi varno pošiljanje anonimne elektronske pošte, je zamenjala šifriranje. Zaradi razkritij, da je NSA pritiskala na NIST in v nekatere algoritme namerno vnesla šibkosti, so primorani uporabiti druge algoritme, so sporočili.

    Objavljeno: 2.10.2013 06:00
  • GoPro Hero 3+

    Kralj akcijskih kamer je predstavil nov model GoPro Hero 3+. Črna edicija je 20 odstotkov manjša od predhodnice, ima 33 odstotkov ostrejšo sliko in 1080p SuperView način, ki sliko z razmerjem 4:3 pretvori v 16:9 lepoto. Novi GoPro se z zmanjšanjem števila sličic na sekundo samodejno prilagodi pri snemanju ob šibki svetlobi, posname boljši zvok, se štirikrat hitreje poveže brezžično ter zdrži tretjino dlje kot trojka brez plusa. GoPro Hero 3+ Black Edition nas bo olajšal za štiristo ameriških zelencev. Sto dolarjev manj bo veljala srebrna različica, ki bo zmogla video 1080p pri šestdesetih sličicah na sekundo, 720p pa pri stodvajsetih.

    Objavljeno: 2.10.2013 05:00
  • Apple je najvrednejša znamka na svetu

    Po trinajstih letih je morala Coca-Cola naziv najvrednejše znamke na svetu prepustiti podjetju Apple. Dva odstotka večja vrednost od lanske ji je zadostovala zgolj za tretje mesto na letošnji lestvici Interbrand, medtem ko sta jo z naskokom prehitela Google in Apple. Prvi se je dvignil s četrtega mesta, drugi pa se je z 28-odstotno rastjo končno otresel naziva večnega podprvaka. Manjši skok sta uprizorila tudi Intel in Samsung, Microsoft stagnira, Nokia in Blackberry pa padata, kot padalci v prostem padu. Vprašanje, če se jima bo padalo odprlo, preden padeta na tla.

    Objavljeno: 1.10.2013 08:00
  • McAfee proti NSA

    Zloglasni podjetnik John McAfee je predstavil nov izdelek, ki naj bi v kali zatrl vladne poskuse v želji po nadzoru uporabnikov mobilnih naprav. Škatlica z imenom D-Central, ki naj bi nosila cenovno postavko z dvomestnim številom ameriških zelencev ter bo na voljo v slabe pol leta, bo komunicirala s telefoni, tablicami in drugimi mobilnimi napravami. Povezala jih bo v vrsto decentraliziranih omrežij, ki jim bo nemogoče slediti. McAfee se je z idejo bojda poigraval že vrsto let, od misli pa ga je k dejanju prignalo veliko razkritje Edwarda Snowdena, ki je izdal nečedno prakso vladne varnostne agencije NSA.

    Objavljeno: 1.10.2013 07:00
  • Pametne vizitke slovenskega porekla

    Poleg sodobne pisave, barv in oblikovanja gre pri sodobnih poslovnih karticah tudi za uporabo naprednih elementov, česar se zaveda tudi slovenski podjetnik Dejan Mauer. Običajni vizitki je dodal QR kodo, ki lahko med drugim vsebuje kontaktne podatke, lokacijo in spletni naslov naročnika. Nadalje jo je oplemenitil z NFC čipom, ki imetnikom ustreznih telefonov omogoča hiter zagon spletnega brskalnika z vnaprej določenim naslovom, pošiljanje elektronske pošte ali zagon izbrane aplikacije. Za nameček so njegove sodobne poslovne kartice s pomočjo aplikacije Layar tudi interaktivne ter zagotavljajo dodatno vrednost z obogateno razširjeno vsebino po želji naročnika. Več o zanimivem izdelku na priloženi spletni povezavi.

    Objavljeno: 1.10.2013 05:00
  • Igralna ploščica Steam

    Po operacijskem sistemu in konzolah Steam je igričarski gigant Valve predstavil še tretji, zadnji del strategije, ki naj bi PCje prestavila v dnevno sobo, istoimensko igralno ploščico. Inovativna nadzorna naprava bo namesto klasičnih gobic imela površini, občutljivi za dotik ter zmožnost posredovanja povratne informacije igralcu. Nov način igranja naj bi izboljšal izkušnjo z igrami, ki se običajno igrajo z navezo miške in tipkovnice.

    Objavljeno: 30.9.2013 08:00
  • NSA pozna vaše partnerje, prijatelje in sovražnike

    Kljub temu da je afera Snowden že kar nekoliko odmaknjena, v javnost še vedno curljajo podatki, ki kažejo, kaj vse o uporabnikih interneta in drugih telekomunikacijskih sredstev ve NSA zaradi prisluškovanja. Zadnja razkritja kažejo, da je NSA za ljudi gradila obsežne grafe socialnih povezav. Nekateri zaposleni v NSA pa so mimo standardnih protokolov izkoriščali službene zmogljivosti za vohunjenje za nekdanjimi zakonci in partnerji.

    Objavljeno: 30.9.2013 06:00
  • Regijsko zaklenjeni odklenjeni telefoni

    Po ustaljeni praksi subvencioniranih telefonov, ki za časa podpisane pogodbe ne dovoljuje uporabe telefona drugje kot v omrežju izbranega ponudnika, prihaja še zaklepanje na prostem trgu kupljenih naprav. Samsung bo kot prvi proizvajalec svoje telefone regijsko zaklenil. Galaxy Note 3 iz ZDA tako ne bo deloval v Evropi (in obratno).

    Objavljeno: 30.9.2013 05:00
  • Ballmerjevo slovo

    Microsoftov dolgoletni direktor Steve Ballmer se je na čustven način, povsem v njegovem znanem slogu, že poslovil od svojih sodelavcev. Čeprav je konec avgusta najavil upokojitev v naslednjih 12 mesecih je videti, da bo do menjave na čelu Microsofta prišlo precej prej.

    Objavljeno: 28.9.2013 01:00
  • Googlovih 15 let

    Spletni velikan je pravkar praznoval 15 let od nastanka in dogodek skromno obeležil s predstavitvijo novega algoritma za svoj najbolj znamenit izdelek – iskalnik. Novost z delovnim imenom Hummingbird naj bi družbi predvsem omogočil, da gre manj spletnega prometa drugim spletnim stranem. Drugače povedano, uporabniki iskalnika bodo več informacij dobili in več opravili v okviru samega ekosistema Google. Seveda bo celota še bolje delovala z oglaševalno platformo AdWords, kjer Google suvereno vodi.

    Objavljeno: 28.9.2013 01:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji