• Prihaja brezplačno mobilno gostovanje (z omejitvami)

    Lani sprejeta uredba o enotnem telekomunikacijskem trgu znotraj držav Evropske unije je razveselila marsikaterega uporabnika mobilnih storitev, ki veliko potuje. Z njo naj bi po 15. juniju 2017 iz držav članic klicali, pošiljali sporočila in brskali po spletu, kot bi bili doma. Žal ni vse zlato, kar se od daleč sveti.

    Objavljeno: 6.9.2016 15:00
  • Intel vlaga v računalniški vid

    Že dolgo ni več skrivnost, da ameriški gigant, podjetje Intel, prihodnost računalništva vidi v internetu stvari. V slednjem bo osrednjo vlogo bržkone igral računalniški vid, zato zadnji nakup največjega proizvajalca procesorjev ni presenečenje. Prevzem podjetja Movidius s strani Intela bo Američanom prinesel uveljavljeno tehnologijo hitrih in varčnih procesorjev, specializiranih za umetno inteligenco ter računalniški vid. Z njimi bodo lahko opremili najrazličnejše naprave, kakršne so kamere RealSense, ki morajo med delovanjem opazovati in razumeti svet okoli sebe. Movidius se je doslej proslavil s čipovjem za drone in termalne kamere, medtem ko se bo skupaj z Intelom predvidoma lotil še drugih naraščajočih tržnih segmentov, med katerimi prevladujeta pametni dom in robotika. Cena prevzema (za zdaj) ostaja skrivnost.

    Objavljeno: 6.9.2016 10:00
  • Amazon, Apple in Google v podporo Microsoftu

    Večni rivali so se združili v podpori Microsoftu in njegovi tožbi proti Združenim državam Amerike. Fantje in dekleta iz Redmonda so se uprli zakonu Electronic Communications Privacy Act, natančneje direktivi, ki podjetju prepoveduje obveščanje strank o morebitnih preiskavah ter zahtevah po izročitvi njihovih zasebnih podatkov. Ker bo izid tožbe močno vplival na vse nadaljnje obravnave pod okriljem zakona ECPA, so poleg naštetih velikanov na Microsoftovi strani še številna druga podjetja in posamezniki, med drugim Mozilla, Fox News, naftni mogotec BP ter celo nekaj nekdanjih javnih uslužbencev iz ameriškega pravosodja in agencije FBI.

    Objavljeno: 6.9.2016 06:00
  • Acerjev Chromebook se spogleduje z Androidom

    Na nedavno končanem sejmu IFA v Berlinu je Acer predstavil svež računalnik z Googlovim operacijskim sistemom Chrome OS. Model Chromebook R13 s 13 palcev velikim IPS LCD zaslonom ter ločljivostjo 1920 x 1080 slikovnih pik je navdušil s kameleonsko sposobnostjo spreminjanja prenosnika v tablico, ki je namenjena napovedani poroki obeh Googlovih operacijskih sistemov (Chrome OS in Android). Prenosnik / tablica s štirijedrnim procesorjem MediaTek M8173C CorePilot in od 16 do 64 GB podatkovne shrambe bo namreč na voljo oktobra, ravno v času, ko na izbrane računalnike z operacijskim sistemom Chrome OS pride tržnica Google Play. Poganjanje mobilnih aplikacij, pisanih z Androidom v mislih, na Acerjev način nas bo olajšalo za najmanj 400 ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 5.9.2016 10:00
  • Windows 10 na hladilniku

    V preteklosti smo že videli različne pametne hladilnike, LG pa je na sejmu IFA predstavil prvi hladilnik, na katerem tečejo Windows 10. Hladilnik ima na sprednji strani kar 29 palčni zaslon, občutljiv na dotik, zanimivo, da je zaslon nekoliko prozoren (torej lahko vidimo vsebino hladilnika). Na njem lahko uporabljamo vse Windows aplikacije, tudi kak Photoshop bi lahko poganjali. Pri LGju sicer pravijo, da lahko na hladilnik dodajamo zapiske, recepte, preverjamo podatke o hrani, zaženemo štoparico in podobno. V hladilnik je vgrajen Intelov Atom procesor in 2 GB pomnilnika, vgrajeni so tudi zvočniki.

    Objavljeno: 3.9.2016 10:00
  • Apple naj bi začel odstranjevati opuščene aplikacije

    Apple se pripravlja na splavitev nove različice iOS jeseni, ena od novosti bo tudi ta, da bodo iz trgovine App Store začeli odstranjevati stare, opuščene aplikacije. V poštev bodo prišle aplikacije, ki niso bile nadgrajene za nove vmesnike API in za nova pravila (review guidelines). S tem bo odstranjenih tudi večina aplikacij, ki niso prilagojene za delo na novejših napravah s sistemom iOS (torej ne podpirajo novih ločljivosti in podobno). Tisti, ki so aplikacije prenesli ali kupili bodo še vedno imeli do njih dostop, razvijalci bodo pred odstranitvijo imeli 30 dni časa, da aplikacije posodobijo. Hkrati bodo imena ostala zaščitena, torej ne bo nek tretji razvijalec uporabil ime starejše aplikacije za nekaj novega (to bo lahko naredil le razvijalec prvotne apilkacije).

    Objavljeno: 3.9.2016 08:00
  • Nexus telefoni bodo postali Pixel

    Pred dnevi smo objavili novico, da naj bi Google opustil ime Nexus, sedaj pa je prišlo na dan še nekaj govoric okoli tega. Nove naprave naj bi nosile ime Pixel, predstavitev pa naj bi bila četrtega oktobra. Za oblikovanje naj bi poskrbel Google, naprave naj bi izdeloval HTC, zasnovane naj bi bile na podobni osnovi kot HTCjev One A9. Ob telefonih naj bi hkrati predstavili tudi očala virtualne resničnosti, imenovana Daydream VR in napravo Google Home, nekak digitalni pomočnik v maniri Amazon Echo.

    Objavljeno: 2.9.2016 14:00
  • Samsung naj bi vpoklical prihajajoči Galaxy Note 7

    Samsung je ravno v teh dneh začel s prodajo novega telefona Note 7, pri nas naj bi prodaja stekla v kratkem, očitno pa se bo to nekoliko zamaknilo. Zaradi težav z baterijo, konkretno je v nekaterih primerih med polnjenjem prišlo celo do eksplozije, naj bi prodajo zamaknili, hkrati pa vpoklicali naprave, ki so jih že prodali (predvsem na vzhodu). Težavna baterija naj bi bila vgrajena v manj kot 0,1 odstotek vseh doslej prodanih modelov, uradnih odgovorov s strani podjetja  pa v tem trenutku še ni.

    Objavljeno: 2.9.2016 10:00
  • Asus ZenWatch 3

    Asus je v Berlinu na sejmu IFA predstavil novo pametno uro, model ZenWatch 3. Gre za okroglo uro s sistemom Android Wear, uporablja pa novi Qualcommov Snapdragon 2100 procesor, namenjen prav tovrstnim napravam. Po njihovih besedah se bo baterija v petnajstih minutah napolnila na šestdeset odstotkov, zdržala pa naj bi dva dni povprečne uporabe. Zaslon ima ločljivost 400 × 400 pik, po diagonali meri 1,39 palca, gre pa za AMOLED osvetlitvijo. Ura je tudi razmeroma tanka (tanjša od Apple Watch in Huawei Watch), v globino meri slab centimeter, cena naj bi bila okoli 230 evrov, v Evropi bo na voljo oktobra.

    Objavljeno: 2.9.2016 08:00
  • Huawei predstavil serijo telefonov Nova

    Huawei je na sejmu IFA predstavil novo serijo telefonov, imenovano Nova. Konkretno gre za dva telefona, Nova in Nova Plus, ta sta v srednjem cenovnem rangu. Prvi ima pet palčni zaslon ločljivosti FullHD, procesor Snapdragon 625, 3 GB pomnilnika in 32 GB prostora za podatke. Ohišje je aluminijasto, fotoaparat pa premore 12 milijonov pik, imel naj bi enako tipalo kot telefon P9, pohvalna je velika baterija kapacitete 3020 mAh.

    Objavljeno: 1.9.2016 15:00
  • Google naj bi opustil ime Nexus

    Sodeč po govoricah v spletu naj bi Google za svoje prihodnje telefone, te pripravlja v navezi z HTCjem, opustil znamko Nexus. Bolj smo sicer razočarani nad tem, da naj bi se hkrati odmaknili od osnovnega Androida, saj naj bi na teh telefonih namestili lastno prirejeno različico sistema z dodatnimi funkcijami in možnostmi. Do neke mere gre sicer za stvar navade, a vseeno se nam je zdel Android brez prevlek in dodatkov proizvajalcev še najbolj pregleden in enostaven za uporabo. Kar se tiče znamke Nexus pa naj bi po novem bolj poudarjali lastno ime, naprave naj bi tako nosile veliko črko »G«. Nova telefona naj bi prišla do konca leta, po velikosti pa bosta malenkost manjša od trenutno aktualnih modelov, saj bosta zaslona po diagonali merila 5 in 5,5 palcev.

    Objavljeno: 1.9.2016 10:00
  • Nemški Leoni zaradi spletne prevare ob 40 milijonov

    Spletne prevare in izsiljevanja redno nabirajo manjše zneske, ki se skupno sicer seštejejo v precej visoke zneske, a redko od ene same žrtve prevaranti iztisnejo 40 milijonov evrov. To se je zgodilo nürnberškemu podjetju Leoni, ki je največji evropski proizvajalec kablov, vodnikov in napeljave za avtomobilsko industrijo.

    Objavljeno: 1.9.2016 09:00
  • Garmin v akcijsko kamero dodal stabilizacijo slike

    Garmin, nekoč znan po GPS napravah, v zadnjih letih vse bolj razširja svoja področja, poleg športnih ur in zapestnic tako že nekaj časa ponujajo tudi majhne akcijske kamere. Sedaj so napovedali novo kamero Virb, imenovano Virb Ultra 30, njena velika prednost pred konkurenco bo tri-osna stabilizacija slike. Stabilizacijo sicer poznajo Sonyjeve akcijske kamere, najbolj prepoznavne, GoProjeve, pa ne. Stabilizacija v Garminovem modelu bo optična, ne digitalna, kot pri Sonyju, to načeloma obljublja boljše rezultate. Nova Virb Ultra bo zajemala video v ločljivosti 4K, zanimiva možnost je tudi glasovni nadzor – snemanje lahko sprožimo enostavno z »okay Garmin«. Cena kamere bo čez lužo 500 dolarjev (seveda brez davka), pri nas torej računamo vsaj 500 EUR.

    Objavljeno: 31.8.2016 16:00
  • Acer je stlačil dve GTX 1080 v »prenosnik«

    Nvidia je pred kratkim predstavila izredno močno grafično kartico GeForce GTX 1080, namenjena igranju iger v visoki ločljivosti 4K in igranju v navezi z očali virtualne resničnosti (torej Oculus Rift in podobni). Ker naj bi bile kartice razmeroma učinkovite v smislu porabe energije in segrevanja tokrat niso pripravili še posebnih različic za prenosnike (torej klasične »M« serije), proizvajalci lahko uporabijo kar tiste, namenjene namiznim računalnikom.

    Objavljeno: 31.8.2016 11:00
  • Intel predstavil sedmo generacijo procesorjev Core

    Intel je predstavil arhitekturo Kaby Lake, že sedmo generacijo procesorjev iz družine Core. Gre za novo, tretjo fazo novih procesorjev, v kateri se ukvarjajo predvsem z optimizacijo obstoječih tehnologij. Letos so pri Intelu namreč upokojili taktiko »Tick - Tock«, kjer je ena generacija (»Tick«) prinesla procesne spremembe (torej izdelava procesorjev v še manjši tehnologiji, nazadnje 14 nm), druga (»Tock«) pa optimizacijo arhitekture in delovanja. Po novem imamo opravka s tremi generacijami, znanimi pod kratico PAO (Process – Architecture – Optimization), novo predstavljeni procesorji Kaby Lake pa sodijo v zadnjo (predhodnika sta Broadwell in Skylake).

    Objavljeno: 31.8.2016 08:00
  • Zmaga za odprti internet v Evropi

    Združenje evropskih telekomunikacijskih regulatorjev BEREC je objavilo končne smernice za izvajanje zakonodaje o regulaciji interneta in varovanja nevtralnosti interneta, to zakonodajo so sicer evropski poslanci potrdili lansko leto. Nad zakonodajo je bilo takrat podanih veliko kritik, saj je bila na določenih mestih preveč odprta in nejasna, BEREC pa je objavil smernice, ki v veliki meri popravljajo nejasnost omenjene zakonodaje.

    Objavljeno: 30.8.2016 16:00
  • Facebook odpustil urednike, rezultati katastrofalni

    Facebook je odpustil ljudi, ki so urejali vroče tematike (»trending«), namesto njih so urednikovanje prepustili računalniškem algoritmu. Rezultati so zaenkrat zelo slabi. Čez vikend je algoritem objavil lažno novico o novinarki ameriške televizijske mreže Fox, kontroverzno zgodbo o komiku, ki se je žaljivo spravil nad politično komentatorko, vrh pa so dosegle povezave na članek o videu nekega moškega, ki je masturbiral s sendvičem iz McDonalds.

    Objavljeno: 30.8.2016 12:00
  • Bo Apple poplačal svoj dolg?

    Danes se pričakuje končno besedo evropskih oblasti o tem, koliko denarja je Apple dolžan zaradi premalo plačanih davkov. EU je namreč v tri letni raziskavi ugotovila, da je Applovo izmikanje davkov z posebnim dogovorom z Irskimi oblastmi ilegalno. Po pisanju časnika Financial Times bo lahko EU Applu naložila račun več milijard evrov, kar bi bila najvišja tovrstna kazen doslej. Se pa seveda pričakuje, da se bosta tako Apple kot Irska nad odločitvijo pritožila.

    Objavljeno: 30.8.2016 11:00
  • Novi Monitor

    Poletne počitnice se zaključujejo, s prihodom septembra pa smo tudi mi že v polnem teku – na voljo je nova, septembrska številka Monitorja. V letošnjem letu smo imeli serijo člankov o elektroniki v avtomobilih, sedaj pa smo prišli do zaključne faze – električni avtomobili. Preizkusili smo Renault Zoe, Renault Twizzy in BMW i3. Pišemo o zgodovini, tehnologiji, baterijah, tudi o avanturah, ki smo jih imeli z električnimi polnilnicami za te avtomobile. Zraven smo preizkusili še dve zanimivi možnosti električnih koles, tako namensko kolo kot kolo z naknadno vgrajenim motorjem in akumulatorjem.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 30.8.2016 07:00
  • Samsung bo prodajal obnovljene telefone

    Sodeč po pisanju strani Reuters naj bi pri Samsungu pripravljali program, po katerem bi obnavljali in ponovno prodali telefone višjega cenovnega razreda. To sicer pri Applu počnejo že dolgo (tem telefonom se reče »refurbished«, seveda pa ne pri nas), popularni so tudi obnovljeni računalniki in druga oprema, kjer proizvajalec doda tudi garancijo. Sodeč po govoricah naj bi Samsung to začel v ZDA in v Južni Koreji, vprašanje, kdaj (če sploh) bi tak program prišel do Evrope oziroma Slovenije.

    Objavljeno: 29.8.2016 10:00
  • Z izboljšano prepoznavo obrazov do nepridipravov

    V New Yorku so v občinskih uradih za registracijo vozil (t.i. DMV, »Department of Motor Vehicles«) v začetku leta izboljšali računalniško prepoznavo obrazov, konkretno so podvojili število meritvenih točk iz 64 na 128. Novost je očitno koristna, saj so letos aretirali že 100 osumljenih kraje identitete in odprli 900 novih primerov. Pravijo, da izboljšani sistem drastično izboljša iskanje in primerjavo fotografij v bazi, težki čez 16 milijonov fotografij. Vanjo dodajo tudi do 8.000 fotografij na dan. Računalniška prepoznava obrazov se hitro razvija, podobno tehnologijo uporabljajo tudi druge zvezne agencije.

    Objavljeno: 29.8.2016 10:00
  • Fotografije Samsung Galaxy Folder 2

    V spletu so se pojavile fotografije zanimivega Samsungovega telefona Galaxy Folder 2. Gre za pametni telefon s sistemom Android, ki pa se prepogne, kot je bilo to v modi pred deset in več leti. Telefon naj bi imel 1,4 GHz Snapdragon procesor, 3,8 palčni zaslon (kar je danes res malo), ločljivost naj bi bila 800 × 480 pik. Pomnilnika je 2 GB, prostora za podatke pa 16 GB, vse skupaj poganja akumulator zmogljivosti 1950 mAh. Naložen naj bi bil Android 6. Pri takih napravah je sicer pogosta praksa, da pri nas sploh ne pridejo v prodajo, saj so namenjeni vzhodnim trgom, konkretno Južni Koreji in Japonski. Sumimo, da bo podobno tudi s tem, čeprav si predstavljamo, da bi se tudi pri nas našel kak potencialni uporabnik.

    Objavljeno: 28.8.2016 14:00
  • Zlonamerni program kot nadgradnja za Windows

    Raziskovalec pri podjetje AVG je našel novi zlonamerni program, ki se pretvarja, da gre za programsko nadgradnjo sistema Windows. Program, imenovan Fantom, naj bi v ozadju šifriral podatke, med tem pa pokaže tipično pogovorno okno okolja Windows, da ne smemo ugasniti računalnika, saj so v teku programske nadgradnje. Kot po navadi pa zašifrira vse uporabniške datoteke z algoritmom AES-128 in nas po končanem delu izsiljuje za denar, če hočemo dobiti datoteke nazaj. Zadeva se sprva prikaže kot pogovorno okno Windows, da so pripravljene posodobitve.

    Objavljeno: 27.8.2016 15:00
  • WhatsApp zaradi deljenja podatkov s Facebookom v nemilosti

    Če za storitev ne plačujete, ste storitev vi, še vedno drži kot pribito. WhatsApp, ki je od letos popolnoma brezplačen, sicer pa že dve leti v Facebookovi lasti, je tak primer. Sporočili so namreč, da novi pogoji uporabe dovoljujejo deljenje podatkov WhatsAppa tudi Facebooku, kar je hitro sprožilo burne odzive.

    Objavljeno: 27.8.2016 05:00
  • Nova nadgradnja Windows 10, nove težave

    Po zadnji programski nadgradnji, ki je v Windows 10 onemogočila mnogo spletnih kamer, so pri Microsoftu pred dnevi objavili še en popravek. Ta žal ne odpravlja težav s spletnimi kamerami, hkrati pa prinaša še novo – tokrat v zvezi z ukazno lupino PowerShell. Zaradi manjkajoče datoteke .MOF ta nadgradnja onemogoči DSC (Desired State Configuration) v PowerShellu. Vsi ukazi, vezani na DSC, vrnejo napako »Invalid Property«. Hkrati je onemogočeno implicitni oddaljen dostop (torej da se iz lokalnega računalnika preko PSja povežemo na sejo oddaljenega računalnika s pomočjo ukaza Import-PSSession). Trenutno naj bi bila edina rešitev odstranitev popravka KB3176934, novi popravek se pričakuje 30.8.

    Objavljeno: 26.8.2016 11:00
  • Huawei predstavil Honor 8

    Pred časom smo pisali o prihajajočem Huaweievem telefonu višjega zmogljivostnega razreda, tega so sedaj uradno predstavili tudi v Evropi. Gre za napravo Honor 8, telefon, ki naj bi bil po njihovih besedah namenjen digitalni generaciji. Tako so veliko pozornosti namenili fotoaparatu, pomembno pa je tudi razmerje med zmogljivostjo in ceno.

    Objavljeno: 26.8.2016 09:00
  • Canon napovedal 5D Mark IV

    Canon je štiri leta po splavitvi fotoaparata 5D Mark 3 napovedal njegovega naslednika, model Mark IV. Gre seveda DSLR aparat s tipalom polnega Leica formata, namenjen profesionalnim uporabnikom in zahtevnejšim amaterjem. Novinec bo imel na novo razvito tipalo ločljivosti 30 milijonov pik, občutljivost bo šla do ISO 32.000. Izboljšali so tako sistem ostrenja (sedaj ima 61 ostritvenih točk, od tega 41 križnih) in sistem za merjenje svetlobe. Na voljo bo video ločljivosti 4K (do 4096 × 2160) pri 30 slikah na sekundo, vgradili so NFC in GPS, zaslon zadaj bo občutljiv na dotik, a ne bo vrtljiv. V tujini bo na voljo septembra za ceno okoli 3.500 dolarjev.

    Objavljeno: 25.8.2016 14:00
  • Microsoft cilja na uporabnike VMware

    Pri Microsoftu so objavili ponudbo, s katero ciljajo na uporabnike virtualnih strežnikov VMware vSphere. Tisti, ki bodo iz VMware-a prešli k Microsoftovi tehnologiji Hyper-V, bodo pri nakupu Windows Server Datacenter in možnostjo nadgradnje (Software Assurance) dobili brezplačne licence Windows Server Datacenter. Povedano drugače, uporabniki bodo plačali omenjene nadgradnje (v določenem obdobju), cena te je sicer odvisna od več faktorjev, v splošnem velja približno četrtino cene dejanskih licenc.

    Objavljeno: 25.8.2016 10:00
  • Hekerski napad na New York Times

    Pri časniku The New York Times pravijo, da so doživeli hekerski napad na svoje uredništvo v Moskvi. Pri tem napadalci naj ne bi bili uspešni, torej jim ni uspelo pridobiti zaupnih podatkov. Domnevno naj bi šlo za ruske hekerje, naj pa bi zadevo raziskovali FBI in druge ameriške agencije. Nekateri varnostni analitiki so mnenja, da v ozadju stojijo ruske oblasti, ki bi želele vplivati na ameriške predsedniške volitve.

    Objavljeno: 24.8.2016 16:00
  • Pinterest kupil Instapaper

    Spletnišče Pinterest ima pod svojem okriljem novega člana, saj so objavili nakup podjetja oziroma storitve Instapaper. Pinterest je sicer spletišče za izmenjavo in hrambo fotografij, predvsem kreativnih projektov, Instapaper pa storite, ki omogoča, da si na mobilno napravo (načeloma iOS) shranimo članke iz spletnih strani za kasnejše branje. Instapaper je sicer na lastno pest začel Marco Arment (ta je sicer eden od soustanoviteljev spletišča Tumblr, sedaj se ukvarja z podcast aplikacijo Overcast), leta 2013 pa je Instapaper prodal podjetju betaworks. Pri Pinterestu so povedali, da bo Instapaper načeloma deloval naprej, da pa bodo programerji sodelovali pri Pinterestu in se preselili iz New Yorka v San Francisco.

    Objavljeno: 24.8.2016 15:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji