• Imagination, razvijalec mobilnih grafičnih procesorjev, se boji kitajskega prevzema

    Britanski razvijalec grafičnih procesorjev za telefone, Imagination Technologies, se boji prevzema s strani kitajskega investitorja v državni lasti.

    Objavljeno: 6.4.2020 10:00
  • Digitalna solidarnost

    Združenje za informatiko in telekomunikacije (ZIT) pri GZS vabi podjetja IKT, da s svojimi orodji in storitvami brezplačno pomagajo vsem, ki bi v času epidemije potrebovali pomoč.

    Objavljeno: 6.4.2020
  • Ker menda virus potuje po radijskih valovih 5G, zažigajo bazne postaje... 

    V Birminghamu, Liverpoolu in v Mellingu so zagorele bazne postaje. Glede na sočasen incident oblasti predvidevajo, da je šlo za požig, preiskava uradnega razloga pa še poteka. Na internetu se je pojavil tudi posnetek, kjer mimoidoči nadlegujejo delavce, ki postavljajo telekomunikacijsko opremo. Incidente je sprožila gonja proti mobilnemu omrežju 5G, ki se je razrasla v najbolj nore teorije zarote.

    Objavljeno: 5.4.2020 12:00
  • ARNES pokazal, kako je e-učenje med pandemijo eksplodiralo

    Po 16. marcu, ko je v Sloveniji stekel prvi (nehoteni) veliki eksperiment učenja in dela od doma, je to izjemno povečalo internetni promet. Na stičišču SIX, kjer si operaterji izmenjujejo promet, se je ta podvojil na 130 Gb/s ob konicah. Raste tudi povpraševanje po specifičnih storitvah, ki jih nudi ARNES, ki je zadolžen za povezljivost in podporo šolstvu, znanosti in kulturi, skrbi pa tudi za del interneta, ki ga uporabljamo vsi (od domen .si dalje).

    Objavljeno: 4.4.2020 05:00
  • Letala Boeing 787 je treba vsakih 51 dni ugasniti, zahteva ameriški varnostni organ

    Agencija US Federal Aviation Administration je letalskim družbam, ki uporabljajo letala Boeing 787, ukazala, da letalo ugasnejo in ponovno prižgejo najmanj vsakih 51 dni. Sicer se lahko zgodijo »potencialno katastrofalne« stvari, so zapisali.

    Objavljeno: 4.4.2020
  • Karantena, kot jo vidi Google

    Google je sestavil poročila o gibanju uporabnikov s telefoni, ki kažejo na to, kako so se v borih nekaj tednih spremenile navade sveta.

    Objavljeno: 3.4.2020
  • Pod težo kritik Zoom obljublja temeljit pregled varnosti

    Plaz kritik, ki se je samo v tem tednu zgrnil nad družbo Zoom zaradi varnostnih ranljivosti in pomanjkljivosti, je bil kot kaže tolikšen, da se je podjetje nemudoma odzvalo z javno razgrnjenim načrtom, ki med drugim vključuje interno preiskavo.

    Objavljeno: 2.4.2020 13:00
  • Tudi varnostne rešitve se morajo pogovarjati med seboj

    Nagla rast škodljivih kod, vsak dan se pojavi okoli pol milijona novih primerkov, predstavlja velik izziv za ponudnike varnostnih rešitev. Darjan Marčič, ustanovitelj in direktor Sophos Slovenija, nam je zaupal, kako se ubraniti pred nevarnostmi digitalnega sveta.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 2.4.2020 11:00
  • Sledenje okužbam s koronavirusom ali zasebnost? Imamo lahko oboje

    V Sinapurju in nekaterih drugih azijskih državah so v boju proti koronavirusu množično uporabljali pametne telefone, s katerimi lahko sledijo posameznikom in tako preverijo, s kom so bili v stiku in kdo se je od koga nalezel. Uporaba takšnih aplikacij vedno prinaša tudi pomisleke, saj je to hud poseg v zasebnost, zato je zelo pomembno, kdo in pod kakšnimi pogoji bo podatke lahko videl. Zato se v Evropi pripravlja platforma iniciative PEPP-PT (Pan European Privacy Protecting Proximity Tracing), ki bo rešila oba problema.

    Objavljeno: 2.4.2020 05:00
  • E-bralniki se prodajajo odlično

    Predsednik podjetja E-Ink, ki stoji za »papirnimi« zasloni v bolj ali manj vseh e-bralnikih na tržišču, je povedal, da je globalno tržišče e-bralnikov »eksplodiralo«, še najbolje pa gre prodaja na Kitajskem. To verjetno ne čudi, glede na to, da so ljudje zaradi karantene doma in imajo čas brati kot še nikoli.

    Objavljeno: 2.4.2020
  • Zoom je postal svetovna uspešnica, a tudi tarča zlorab

    Svetovna karantena zaradi koronavirusa je pričakovano izjemno povečala interes javnosti za videokonferenčne programe. Pandemija je med trenutne zvezde povzdignila predvsem spletno storitev Zoom, ki jo uporablja staro in mlado, med drugim na tisoče učencev, dijakov, študentov, učiteljev po celi Sloveniji.

    Objavljeno: 1.4.2020 16:00
  • V Južni Koreji že več kot 5 milijonov naročnikov 5G

    V Južni Koreji so 11 mesecev po zagonu prvega omrežja 5G priključili že več kot 5 milijonov naročnikov. Najcenejši mesečni paket 5G stane (preračunano) okoli 40 evrov.

    Objavljeno: 1.4.2020
  • Francoski Carrefour se za dostavo hrane povezuje z Uber Eats. V Franciji.

    V času karantene, ko je zaželjeno, da ljudje čim manj obiskujejo fizične trgovine, se povečujejo napori v spletno naročanje vsega, tudi hrane. Pri nas, kot vsi vemo, to precej šepa, v tujini pa tudi ni vse ravno najbolje.

    Objavljeno: 1.4.2020
  • Predlagano sledenje mobilnim telefonom ne bo uzakonjeno

    Včeraj (ponedeljek) je nemška vlada sprejela amandma k zakonu o nalezljivih boleznih, ki je v osnovi vseboval tudi klavzulo o sledenju mobilnim telefonom. Vendar so to točko na koncu izpustili.

    Objavljeno: 31.3.2020
  • Smo ostali tudi brez Amazona?

    Redne stranke Amazonovih spletnih trgovin v Nemčiji, Veliki Britaniji in Italiji (in gotovo še kje) so ugotovile, da Amazona za Slovenijo v resnici ni več.

    Objavljeno: 30.3.2020 11:00
  • Privoščimo si kakšen sproščujoč večer ob dobrem filmu

    Čeprav smo se v zadnjih tednih znašli v zelo nevsakdanjem položaju, za večino neprimerljivim s čemerkoli, kar smo doslej doživeli, smo se nanj vendarle tudi že kar nekoliko navadili. Zavedamo se namreč odgovornosti, da lahko v času širjenja koronavirusa prav s tem, da ostanemo doma, največ naredimo tako zase kot druge.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 30.3.2020 09:00
  • Superračunalniki se združujejo v boju proti koronavirusu

    Računalniške velesile so združile moči v boju proti pandemiji, tako da so dale na voljo zmogljivosti svojih super računalnikov za namen raziskovanje koronavirusa. Projekt COVID-19 High Performance Computing Consortium, ki je nastal na pobudo in pod okriljem Bele hiše in ameriškega ministrstva za energijo, združuje sisteme iz privatnega sektorja (oblaka), univerz in ameriških državnih ustanov.

    Objavljeno: 30.3.2020 07:00
  • Manj zasebnosti, tudi digitalne

    Vlada republike Slovenije je sprejela krizni zakon, ki »rešuje« tudi problem nadzora v času epidemije.

    Objavljeno: 30.3.2020
  • Microsoft Teams in Slack se bosta znala pogovarjati

    Sredi krize, ki jo je ustvarila pandemija koronavirusa prihaja novica, ki bi se še nedavno zdela povsem nemogoča. Glavna tekmeca na področju skupinskega sodelovanja, Slack in Microsoft, se dogovarjata o zagotavljanju medsebojne združljivosti za videokonferenčne klice.

    Objavljeno: 29.3.2020 10:00
  • Satelitskega interneta OneWeb ne bo

    V vrsti podjetij, ki skušaj čim prej v nizko orbito poslati svoje satelite za satelitski internet, je bilo do tega tedna še podjetje OneWeb. Britansko podjetje je načrtovalo postavitev omrežja z dobrimi 600 sateliti, ki bo omogočali hiter in odziven dostop do interneta od koderkoli. Zdaj odhaja v prisilno poravnavo.

    Objavljeno: 29.3.2020 05:00
  • Nadzor nad gibanjem državljanov tudi pri nas?

    Bodo tudi v EU v imenu boja zoper koronavirus začeli zbirati podatke o lokacijah mobilnih telefonov?

    Objavljeno: 28.3.2020 20:00
  • Apple pripravlja računalnike s procesorji ARM

    Govorice o Applovem prehodu iz arhitekture x86 na ARM se vse bolj ogrevajo, po novih podatkih naj bi leta 2021 prišli tako prenosniki kot namizni računalniki s temi procesorji.

    Objavljeno: 27.3.2020 13:15
  • Huawei P40 in P40 Pro – še zmogljivejši fotoaparat, še vedno brez Googla

    Huawei je na spletni (Youtube) predstavitvi razkril nove telefone P40, P40 Pro in P40 Pro+, ki prinašajo predvsem dodatne fotografske zmogljivosti.

    Objavljeno: 27.3.2020 09:50
  • Spletni samo-nateg - ne vpisujte EMŠO, tudi zaradi koronavirusa ne!

    Bodite previdni pri vpisovanju svojih osebnih podatkov, četudi vas spletna stran za njih prosi pod pretvezo ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa 

    Objavljeno: 26.3.2020 16:15
  • EU prosila mobilne operaterje za pomoč pri zbiranju lokacijskih podatkov

    Evropska komisija je prosila nekaj večjih mobilnih operaterjev za pomoč pri boju s koronavirusom, konkretno s posredovanjem lokacijskih podatkov uporabnikov.

    Objavljeno: 26.3.2020 10:15
  • S20 v Evropi s četrtino višjo porabo energije

    Samsung v svoje naprave Galaxy S že leta vgrajuje dve različni družini procesorjev – na evropskem trgu uporablja lastne modeleExynos, drugod pa Qualcommove Snapdragone. Razlika med njima je kar občutna.

    Objavljeno: 26.3.2020 09:10
  • Bizaren hrošč v Hewlett-Packardovih SSD-jih

    Hewlett-Packardu se je spet zgodil skorajda enak hrošč kot lani. Spet so namreč ugotovili, da bodo nekateri modeli njihovih SSD-jev po določenem številu ur delovanja preprosto utihnili. Gre za SAS SSD-je velikosti 800 GB in 1600 GB, ki so jih prodajali samostojno in v nekaterih napravah. Diski iz prizadetih serij bodo po 40.000 urah prenehali delovati, kar se bo s prvimi začelo dogajati oktobra letos. Zato vsem svetujejo posodobitev "firmwara", ki bo to nevarnost odpravila.

    Objavljeno: 26.3.2020 05:00
  • Aprilski Monitor gre danes v tiskarno...

    ...v njem pa seveda tudi o aktualni akademiji "koronavirusa" oz. bolezni COVID-19.

    Objavljeno: 26.3.2020
  • V Slovenskih računalniških trgovinah omejene zaloge

    Koronavirus je med drugim načel tudi logistične povezave, hkrati pa dvignil povpraševanje po določenih artiklih – zaloge tehnične opreme tako kopnijo tudi v naših računalniških trgovinah.

    Objavljeno: 25.3.2020 13:00
  • Koda aplikacije za medsebojno sledenje v času virusa bo prosto objavljena

    Singapur bo sprostil kodo aplikacije TraceTogether, namenjene sledenju kontaktov za hitrejše iskanje osebnih stikov, preko katerih bi lahko prišlo do okužbe s koronavirusom.

    Objavljeno: 25.3.2020 11:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji