• Del »izgubljenih« vsebin MySpace po novem na voljo na archive.org

    Poročali smo že, da je MySpace, nekdaj izredno priljubljen predhodnik današnjih družabnih omrežij, pred kratkim izgubil vse vsebine, ki so jih uporabniki nanj naložili pred letom 2015. Vsaj delček teh je sedaj dostopen v internetnem arhivu archive.org.

    Objavljeno: 5.4.2019 14:00
  • Ali naj jutri pričakujemo »milenijskega hrošča« v napravah GPS?

    Leta 1999 je v računalniškem svetu vladala norija »milenijskega hrošča« (Y2K bug), ki naj bi ob prehodu v leto 2000 računalnike onesposobil zaradi dvomestnega zapisa leta v nekaterih programih. Hrošča smo potem brez večjih težav preživeli, a jutri, 6. aprila, se nam menda obeta podoben »stres«.

    Objavljeno: 5.4.2019 11:00
  • Amazon pripravlja satelitski internet

    Če bi članek o satelitskem internetu namesto v prejšnji številki nastajal te dni, bi imel eno poglavje več. Amazon je potrdil, da pripravlja omrežje 3236 satelitov v nizkozemeljskih orbitah (590-630 kilometrov), ki bodo zagotavljali dostop do interneta več kot 95 odstotkom prebivalstva na planetu.

    Objavljeno: 5.4.2019 05:00
  • A1 ponuja sestavljanje lastne TV sheme

    Pri A1 so danes predstavili možnost sestavljanja televizijske sheme po lastnem okusu brez spremembe cen paketa. Izbiramo lahko med posameznimi programskimi sklopi, te kombiniramo med seboj glede na želje in potrebe.

    Objavljeno: 4.4.2019 13:00
  • Kitajski brskalniki na telefonih blokirajo dostop do podstrani Github

    Abacus poroča, da brskalniki, ki so privzeto nameščeni na nekaterih kitajskih pametnih telefonih (Tencent, Xiaomi), blokirajo dostop do Github repozitorija 996.icu, kjer se zbirajo nasprotniki kitajskega delovnega urnika »996«.

    Objavljeno: 4.4.2019 12:00
  • Poenostavljeno 3D tiskanje s 3DWOX

    Kakovostni, enostavni za uporabo ter cenovno dostopni 3D tiskalniki…

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 4.4.2019 08:00
  • Električni avtomobil z dometom 1000 km?

    Švicarsko podjetje Innolith trdi, da je iznašlo različico litijevih akumulatorjev, ki zmorejo hraniti 4x več energije kot trenutno najmočnejši akumulatorji, ki se vgrajujejo v avtomobile.

    Objavljeno: 4.4.2019
  • Odstranjevanje motečih elementov – iz videa!

    Vsi smo že videli, kako resni filmski studii v digitalni postprodukciji odstranjujejo (ali dodajajo) moteče elemente, po novem pa je to omogočeno tudi navadnim smrtnikom – z uporabo novega Adobe After Effects.

    Objavljeno: 4.4.2019
  • Rusija občasno moti signal GPS

    Kjer se pojavi ruski predsednik ali kakšen drug visoki uradnik, zmanjka signala GPS. To ugotavlja neprofitna organizacija C4ADS, ki je analizirala več kot 10.000 incidentov potvarjanja signala GPS, v katere je bila vključena Rusija. To se običajno zgodi na morju, pogosto pa tudi na letališčih in podobno.

    Objavljeno: 3.4.2019 05:00
  • Satelitsko sledenje letal nad severnim Atlantikom

    Ameriško podjetje Aireon je dokončno vklopilo polno satelitsko sledenje letal, ki letijo med Evropo in severno Ameriko. Nov servis temelji na 66 »telefonskih« satelitih Iridium, ki so tako pridobili še novo uporabnost.

    Objavljeno: 3.4.2019
  • Valve z lastnimi očali za navidezno resničnost

    Valve, podjetje, ki stoji za največjo trgovino iger, Steam, bo, kot kaže v kratkem predstavilo svoja igralna očala za navidezno resničnost VR.

    Objavljeno: 2.4.2019 11:00
  • Zuckerberg: Država bi morala aktivneje nadzorovati internet

    Facebookov ustanovitelj in direktor Mark Zuckerberg je v kolumni za The Washington Post zapisal, da bi morale države aktivneje nadzorovati interneta. Trenutno nadzor nad vsebino v večini demokratičnega sveta opravljajo ponudniki storitev, Zuckerberg pa bi pri tem rad pomoč države. Pri tem seveda ne moremo mimo strelskega pokola na Novi Zelandiji, ki so ga uporabniki v živo prenašali na Facebooku, a se skoraj pol ure ni zgodilo nič. Zuckerberg ga sicer v kolumni ni izrecno omenil.

    Objavljeno: 2.4.2019 05:00
  • Kitajska bo otrokom omejila dostop do aplikacij za kratke videe

    Kitajsko zahodnjaki navadno vidimo kot nekakšen Divji Zahod, zato bo morda presenetila novica, da tamkajšnja mladina po novem ne bo smela v nedogled uporabljati aplikacij za izredno priljubljene kratke videe.

    Objavljeno: 2.4.2019
  • Sophos Forum 2019 - letos v Novem mestu

    Sophos forum 2019 je odlična priložnost za spoznavanje najnovejših izdelkov podjetja Sophos ter za spoznavanje najbolj aktualnih računalniških nevarnosti, ki pretijo poslovnim uporabnikom.

    Objavljeno: 1.4.2019
  • Samsung Galaxy 10 5G v Koreji naprodaj od 5. aprila

    Ob predstavitvi novih Samsungovih Galaksij (S10, S10+ in S10e) je bil omenjen tudi najmočnejši član družine, prvi Samsungov model s podporo omrežjem 5G. Kot kaže, bodo Korejci prvi, ki si ga bodo lahko privoščili.

    Objavljeno: 1.4.2019
  • Facebook nas bo po novem obveščal zakaj vidimo kakšno objavo

    Facebook je včeraj napovedal nadgradnjo sistema, ki bo uporabniku omogočala natančen vpogled v razlog, zakaj se mu na časovnici (News Feed) prikazuje določeno sporočilo.

    Objavljeno: 1.4.2019
  • Ura z velikim in ukrivljenim zaslonom OLED – 9. aprila

    Alpha, pametna/športna/telefonska ura, ki jo pri podjetju Nubia sramežljivo kažejo že dve leti, bo 9. aprila menda končno ugledala luč sveta, vsaj tako poročajo pri GSMArena.

    Objavljeno: 1.4.2019
  • Apple je obupal

    Skoraj dve leti je že tega, kar je Apple ob splavitvi brezžičnih slušalk AirPods napovedal tudi brezžični (indukcijski) polnilec, ki jih bo znal polniti. Včeraj je prišlo Applovo sporočilo, da so nad izdelkom uradno obupali.

    Objavljeno: 30.3.2019
  • Kakšen podatkovni center si želite?

    Vprašanje iz naslova je za marsikoga retorično. Med odgovori seveda prednjačijo pridevniki, kot so varen, zanesljiv, varčen, cenovno dostopen, itd. Tisti, ki imajo več izkušenj s podatkovnimi centri, vedo, da lahko naštete lastnosti ponudi le profesionalni ponudnik.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 30.3.2019
  • Na kitajskih letališčih prepoznavanje obrazov že v polnem teku

    Kitajska je že pred leti začela postavljati obsežen sistem nadzora posameznikov, ki za svoje obnašanje dobijo nekakšno družbeno bonitetno oceno. Sistem, ki pokriva že več milijonov državljanov in naj bi v prihodnjih petih letih pokrival vsa večja mesta, vključuje tudi orodja za prepoznavanje obrazov. Kako natančen, avtomatičen in zaradi tega tudi srhljiv je ta sistem, je na Twitterju pokazal ameriški novinar Matthew Brennan.

    Objavljeno: 29.3.2019 05:00
  • ApplePay prihaja v Slovenijo

    Če ste tudi vi pred časom podlegli evforiji spletne banke N26 in potem na to zastonjsko aplikacijo (in pripadajočo debetno kartico Mastercard) malce pozabili, vas bo tokratna novica verjetno zanimala. No, če premorete iPhone, seveda.

    Objavljeno: 28.3.2019 09:30
  • Googlov svet modrecev za umetno inteligenco

    Google je ustvaril globalni svetovalni odbor za etična vprašanja o umetni inteligenci, avtomatizaciji in sorodnih tehnologijah. Uradno se imenuje ATEAC (Advanced Technology External Advisory Council). Sestavlja ga osem strokovnjakov z različnih področij, relevantnih za presojo. To so Alessandro Acquisti (vedenjska ekonomija in zasebnost), Bubacarr Bah (aplikativna matematika), De Kai (procesiranje jezika, glasbena tehnologija in strojno učenje), Dyan Gibbens (industrijsko inženirstvo in avtonomni sistemi), Joanna Bryson (psihologija in umetna inteligenca), Kay Coles James (javne politike), Luciano Floridi (filozofija in digitalna etika) in William Joseph Burns (zunanja politika in diplomacija). Kot vidimo, gre za pester nabor znanj, s katerimi naj bi reševal dileme, ki jih bo prinesla umetna inteligenca.

    Objavljeno: 28.3.2019 05:00
  • "Nobelova nagrada" za računalništvo utemeljiteljem nevronskih mrež

    Letošnjo Turingovo nagrado, ki v svetu računalništva in tehnologije šteje toliko kot Nobelova, ker slednje za to področje pač ni, prejmejo Yann LeCun, Geoffrey Hinton in Yoshua Bengio za svoje delo na področju globokega učenja (deep learning), kar je ustvarilo pogoj za razvoj moderne umetne inteligence. Nagrada, ki jo ACM (Association for Computing Machinery) podeljuje že od leta 1966, prinaša tudi milijon dolarjev finančnega nadomestila.

    Objavljeno: 27.3.2019 20:00
  • Tekma s polnilci se razplamteva

    Večji akumulator kot imamo, več časa ga bomo polnili. To velja tako za električne avtomobile kot za pametne telefone. Razen če telefon/avtomobil podpira hitrejše polnjenje in imamo na voljo ustrezno hiter polnilec. Kot kaže, bomo polnjenje telefonov kmalu merili le še v minutah.

    Objavljeno: 27.3.2019 11:00
  • Evropski parlament podprl direktivo o avtorskih pravicah

    Evropski parlament je na današnji plenarni seji s 348 glasovi za in 274 proti podprl novo direktivo o avtorskih pravicah in enotnem digitalnem trgu, s katero želi Evropska unija modernizirati zakonodajo. Izmed slovenskih evropskih poslancev so direktivo podprli le Lozje Peterle (NSi), Franc Bogovič (SLS) in Ivo Vajgl (DeSUS). Prejšnja direktiva o avtorskih pravicah je namreč segala v leto 2001, ko pretočnih storitev in družbenih omrežij sploh še ni bilo, spletni iskalniki pa so bili še precej v povojih. Nova direktiva je politiko in javnost močno razklala, saj ji nasprotniki očitajo uničevanje interneta, podporniki pa vidijo v njej končno ureditev avtorskih pravic v dosedanji digitalni džungli.

    Objavljeno: 27.3.2019 09:00
  • Huawei P30 Pro - prvi pogled

    Huawei je danes v Parizu predstavil svoj najnovejši paradni model P30 Pro. Mi smo ga imeli v rokah že teden prej, na (pred)predstavitvi v Stockholmu.

    Objavljeno: 26.3.2019 14:30
  • Apple bi rad postal novi Netflix

    Apple, podjetje z ogromnimi količinami denarja na bančnem računu, se je na včerajšnjem dogodku prikazalo v drugačni luči – poleg tega, da bodo še naprej izdelovali »izdelke« (iPhone, iPade, Mace), se bodo resno lotili tudi medijske in celo finančne industrije.

    Objavljeno: 26.3.2019 12:00
  • Huawei P30 s »periskopskim« 5x zumom?

    Na današnjem dogodku v Parizu bodo predstavljeni novi Huawei telefoni serije P, tokrat že s številko 30. Informacije, ki jih je moč najti na internetu pravijo, da bodo tudi tokrat temeljili na strojni opremi, ki je bila predstavljena jeseni, v modelih Mate, bolj dovršeno pa bo zunanje oblikovanje in fotografski del telefona.

    Objavljeno: 26.3.2019 11:00
  • Napad na Asusovo dobavno verigo širil viruse

    Imetniki Asusovih računalnikov z nameščenim Windows so bili vsaj pet mesecev tarče organiziranega napada, v katerem so jim napadalci z vdorom v Asusove strežnike podtaknili viruse. Po prvih ocenah Kaspersky Laba in Symanteca je prizadetega vsaj pol milijona uporabnikov.

    Objavljeno: 26.3.2019 08:00
  • Planiranje v službi prodaje in nabave

    Konsolidacijski plan nabave in prodaje oziroma planiranje nabavnih količin na osnovi količinskega plana prodaje je umetnost v malem. Posebej če podjetje želi poenotiti prodajo in nabavo, ki sta vse prevečkrat ločena otoka.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 26.3.2019
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji