• Najhitrejši procesor AMD je bistveno cenejši od Intelovega

    AMD je razgrnil podrobnosti in predvsem cene za novi vrhunski procesor Ryzen z imenom Threadripper 1950X, ki premore 16 procesnih jeder in podporo za 32 niti. Procesor, ki bo deloval s takom 3,4 GHz, z navijanjem pa potrebi do 4 GHz, bo stal 1.000 dolarjev. Na prvi pogled se zdi dosti, toda Intelov najnovejši procesor Core i9 z 18 jedri med tem stane bistveno več: 2.000 dolarjev.

    Objavljeno: 15.7.2017 01:00
  • Pomanjkanje delov vpliva na prodajo računalnikov

    Najnovejše poročilo družbe Gartner kaže na to, da se je prodaja osebnih računalnikov v drugem četrtletju vnovič zmanjšala med 3,3 in 4,3 odstotki. Toda tokrat razlogi menda niso enaki, kot so bili v zadnjih letih, ko je prodaja drugih tipov naprav, predvsem pametnih telefonov, zmanjšala interes kupcev za osebne računalnike.

    Objavljeno: 15.7.2017 01:00
  • Apple prodira tudi na področju IT

    Apple je najbolj uspešno računalniško podjetje, toda to velja za potrošniške izdelke, mar ne? Napaka! Pri družbi Gartner so izračunali, da je v zadnjih dveh letih Apple postal največji dobavitelji tudi na področju IT rešitev v podjetjih. Z 218 milijardami dolarjev prihodkov iz naslova IT je 79 milijard dolarjev pred drugim, Samsungom, na tretje mesto pa se je prebil Google. Microsoft, ki je tu kraljeval še pred samo nekaj leti, je s 85 milijardami dolarjev šele na četrtem mestu, še slabše pa je postavljen IBM, ki je pred Microsoftom domala povsem obvladoval poslovno informatiko.

    Objavljeno: 15.7.2017
  • Umetna Inteligenca bo povečala dobičke

    Danes skoraj nihče ne dvomi, da bo umetna inteligenca v prihodnosti igrala ključno vlogo v razvoju gospodarstva, pri družbah Accenture Research in Frontier Economics pa so v nedavni raziskavi to skušali tudi kvantificirati. Raziskava napoveduje, da bo umetna inteligenca prispevala okoli 1,7% k ekonomski rasti gospodarstev in držav do leta 2035. Še bolj pa se bo povečala dobičkonosnost. V 12 merjenih panogah bo v povprečju povečala dobiček kar za 38%.

    Objavljeno: 14.7.2017 01:00
  • Dell ponuja hibridni prenosnik z brezžičnim polnjenjem

    Brezžično polnjenje akumulatorjev je danes večinoma omejeno na izbrane modele pametnih telefonov zgornjega cenovnega razreda. Toda v večjih napravah, kot so tablice in prenosniki, te tehnologije iz številnih razlogov doslej nismo srečali. Podjetje Dell to spreminja s hibridnim prenosnikom/tablico Latitude 7285, ki ga mnogi uvrščajo kot neposrednega tekmeca priljubljenemu hibridu Microsoft Surface.

    Objavljeno: 14.7.2017 01:00
  • Google Drive za varnostne kopije

    Spletni pomnilnik Google Drive so že doslej številni uporabniki uporabljali kot sredstvo za dodatno varovanje izbranih podatkov, odslej pa so varovanje poljubnih datotek in dokumentov na osebni računalniški napravi pri Googlu še nekoliko bolj poenostavili. Objavili so namreč namensko aplikacijo Backup and Sync, ki bdi nad datotekami v izbranih mapah in jih redno varuje v spletni pomnilnik. Backup and Sync lahko uporabljamo tudi za avtomatizacijo sinhronizacije podatkov med več računalniki, kar še povečuje možnost obnove v primeru okvare ali nesreče primarnega pomnilnika.

    Objavljeno: 13.7.2017 01:00
  • Hyberledger Fabric 1.0 – nova odprtokodna platforma za blockchain

    Številni strokovnjaki menijo, da bo tehnologija podatkovnih verig blockchain imela v prihodnosti pomembno vlogo v podatkovnih povezavah med različnimi poslovnimi subjekti v vrednostni verigi pretoka podatkov, zlasti tam, kjer je treba zagotavljati dokazilo o verodostojnosti in nespremenljivosti podatkov.

    Objavljeno: 13.7.2017 01:00
  • Kriptovalute na udaru

    Zadnji mesec ni prav dober za imetnike kriptovalut, saj vse po vrsti izgubljajo. Ether, ki ga uporablja projekt Ethereum, je izgubil kar polovico svoje vrednosti, bitcoin pa je dobrih dvajset odstotkov cenejši. Toda kdor je kupoval ali rudaril lani ali v začetku leta, ima še vedno lep dobiček.

    Objavljeno: 12.7.2017 05:00
  • Bosch napoveduje korenite spremembe v urbanem transportu

    Podjetje Bosch je eden od glavnih dobaviteljev elektronskih in računalniških komponent za avtomobilsko industrijo, ob tem pa tudi pomemben inovator na tem področju. Zato je zanimivo spremljati njihovo vizijo, ki napoveduje korenite spremembe v načinu, kako se bomo prevažali v naslednjih desetih letih. Samovozeča vozila so sodeč po Boschu le temelj za te spremembe, še bolj pa bodo pomembne bodoče pametne aplikacije, ki bodo uporabnikom ponujale več udobja in manj stresa, kot današnja prevozna sredstva.

    Objavljeno: 12.7.2017 01:00
  • ORWL – prvi računalnik, ki se samodejno uniči ob vdoru

    V današnjih časih, ko se veliki in odmevni vdori v računalniške sisteme vrstijo domala vsakodnevno, je težko zagotoviti ustrezne, kaj šele trajne ukrepe, ki bi nas lahko zaščitili pred najrazličnejšimi zlorabami in izsiljevanji. Če do neke mere to še lahko naredimo na nivoju ustrezne programske opreme, ki nas ščiti z virtualnimi vdori prek internetne povezave, pa je to bistveno težje doseči, če računalnik fizično pride v roke vdiralcem.

    Objavljeno: 12.7.2017
  • Nov tip predpomnilnika obljublja hitrejše delovanje računalnikov

    Raziskovalci laboratorija CSAIL na univerzi MIT so razvili nov tip oziroma strategijo organizacije predpomnilnikov, ki obljublja precejšnjo pohitritev delovanja programov in hkrati drastično zmanjšanje porabe energije v različnih računalniških sistemih, od strežnikov do mobilnih naprav.

    Objavljeno: 11.7.2017 01:00
  • Microsoft 365 združuje Windows, Office, mobilnost in varnost

    Microsoft je na partnerski konferenci Inspire razgrnil novo poslovno ponudbo, ki združuje doslej ločene izdelke v enem samem kompletu. S paketi Microsoft 365 ciljajo na podjetja vseh velikosti, v kompletih pa najdemo operacijski sistem Windows 10, pisarniški paket Office 365, različna orodja za varovanje in upravljanje računalnikov. V kompletu so podprti tako osebni računalniki, kot mobilne naprave.

    Objavljeno: 11.7.2017 01:00
  • POP TV in Kanal A po novem z istim lastnikom kot Telemach

    Skupina United Group, ki je v lasti globalnega naložbenega sklada KKR in Evropske banke za obnovo in razvoj, je kupila medijski portfelj družbe CME v Sloveniji in na Hrvaškem, ki prek Pro plusa vključuje POP TV in Kanal A. Prevzem morajo potrditi še pristojni regulatorji, so prek agencije sporočili iz KKR.

    Objavljeno: 10.7.2017 12:00
  • Računalnik z ločljivostjo 4K za 25 dolarjev

    Podjetje Pine64, ki ponuja konkurente znamenitim mikroračunalnikom Raspberry Pi je najavil novo generacijo elektronike, ki bo po zmogljivosti presegla vse, kar je trenutno na voljo na tem področju. Novi računalniki z imenom Rock64 Media Board Computer ponujao 64-bitni procesor Rockchip RK3328 s štirimi jedri ARM, do 4 GB RAM (DDR3 s taktom 1,6 GHz) in grafiko Mali-450MP2, ki zmore prikazati video posnetke v ločljivosti 4K in s tehniko HDR10.

    Objavljeno: 10.7.2017 01:00
  • Google Blocks omogoča modeliranje v navidezni resničnosti

    Izdelava 3D modelov, še posebno kompleksnejših predmetov in 3D svetov, je zamudno in težaško delo, ker ga tipično specialisti izvajajo v dveh dimenzijah, na zaslonih navadnih računalnikov. To obenem predstavlja oviro pri hitrejši izdelavi vsebin za naprave navidezne in povečane resničnosti. Google je zato predstavil novo aplikacijo Blocks, ki odpravlja to težavo, saj omogoča učinkovitejše projektiranje kar v 3D svetu, navidezni resničnosti.

    Objavljeno: 10.7.2017
  • Hekerski napadi na ameriške jedrske elektrarne

    Od maja hekerji napadajo ameriške jedrske elektrarne, drugo elektroenergetsko infrastrukturo in tovarne. To sta v izrednem poročilu zapisala Oddelek za domovinsko varnost (DHS) in Zvezni preiskovalni urad (FBI). Napade so označili kot rumeni alarm, ker je druga najvišja stopnja ogroženosti zaradi posamezne grožnje.

    Objavljeno: 9.7.2017 12:00
  • Samsung z odličnimi poslovnimi rezultati

    Pri Samsungu so objavili odlične finančne smernice za trenutno drugo poslovno četrtletje (od aprila do vključno junija).

    Objavljeno: 9.7.2017 10:00
  • Microsoft odpušča

    Pri Microsoftu so objavili, da nameravajo zaradi reorganizacije, s katero bodo dali večji poudarek računalništvu v oblaku, odpustiti nekaj tisoč zaposlenih. Ta odpuščanja bodo predvsem v prodajnem oddelku, tam naj bi bilo odpuščenih okoli deset odstotkov zaposlenih (približno 3.000).

    Objavljeno: 8.7.2017 07:00
  • Jawbone pred zaprtjem

    Sodeč po pisanju spletne strani The Information naj bi bilo podjetje Jawbone, znano predvsem po pametnih zapestnicah, tik pred zaprtjem.

    Objavljeno: 8.7.2017
  • Video podjetje RED napovedalo telefon

    Podjetje RED je znano predvsem po izredno zmogljivih video kamerah (denimo RED Weapon 8K S35, katere cena je okoli 50.000 dolarjev), sedaj pa so napovedali svoj prvi pametni telefon.

    Objavljeno: 7.7.2017 13:00
  • Kritični sprejem prenovljenega Skype

    Uporabniki Microsoftovega programa za trenutno sporočanje Skype se jezijo nad zadnjo prenovo programa.

    Objavljeno: 7.7.2017 09:00
  • iPhone bi lahko prepoznaval obraze

    Prihajajoč iPhone 8 naj ne bi imel več čitalnika prstnih odtisov, temveč bo kar prepoznaval naš obraz. Applova metoda za branje prstnih odtisov TouchID je že uveljavljena in preizkušena, saj so jo prvikrat uvedli v iPhonu 5S daljnega leta 2013. Potem ko se je nekaj časa špekuliralo, da novi iPhone čitalnika ne bo imel več pod gumbom Home, temveč na zadnji stran, se zdaj zdi, da ga sploh ne bo imel.

    Objavljeno: 7.7.2017 05:00
  • Slovenska predstavitev novih Samsung Galaxy J7 in J5

    Predstavniki Samsunga so na srečanju z novinarji predstavili nova modela sedaj že dobro znane serije Galaxy J, konkretno J7 in J5.

    Objavljeno: 6.7.2017 14:00
  • McAfee in Intel sta se pobotala

    John McAfee, nenavaden, zloglasni podjetnik, ki je pred tridesetimi leti ustanovil podjetje McAfee Associates, znano po istoimenskem anti-virusnem programu, se je s podjetjem Intel izvensodno poravnal glede uporabe imena.

    Objavljeno: 6.7.2017 14:00
  • Zgodba z NotPetya se še zapleta

    Pred kratkim je predvsem v Ukrajini razsajal novi kripto-virus, ki je uporabljal nekaj tehnologije WannaCry, s tem, da so varnostni raziskovalci kmalu objavili, da se zašifriranih datotek ne da povrniti v prvotno stanje.

    Objavljeno: 6.7.2017 12:00
  • Tudi Hulu podpira odprti video format AV1

    Podjetje Hulu se je pridružilo združenju AOM (Alliance for Open Media), pri katerem se razvija brezplačen in odprt standard za kodiranje videa, imenovan AV1.

    Objavljeno: 5.7.2017 12:00
  • Photobucket s spremembo pogojev uporabe povzročil nemalo težav

    Spletišče Photobucket je izredno priljubljeno za brezplačno hrambo fotografij, zaradi spremembe pogojev uporabe pa so povzročili kar nekaj hude krvi med svojimi uporabniki. Konkretno so za fotografije, ki so hranjene pri njih a se jih uporablja na drugih straneh, začeli računati.

    Objavljeno: 5.7.2017 10:00
  • Kitajska začela boj proti VPN-jem

    Kitajska je v začetku leta formalno prepovedala uporabo neregistriranih navideznih zasebnih omrežij (VPN), s katerimi je bilo dolgo vrsto let mogoče obiti veliki kitajski požarni zid in neovirano brskati po internetu. Toda omejitev, ki je ostajala bolj kot ne na papirju, je zaživela šele te dni. Kitajska je aktivno začela zapirati VPN-je.

    Objavljeno: 5.7.2017 05:00
  • Predstavljen Asus Zenfone 4 Max

    Asus je pri nas znan predvsem po prenosnikih, a se ukvarjajo tudi s pametnimi telefoni s sistemom Android. Nekaj njihovih modelov smo v preteklosti že preizkusili, sedaj pa so pokazali novi model Zenfone 4 Max, katerega posebnost je izredno zmogljiva baterija – kar 5.000 mAh.

    Objavljeno: 4.7.2017 13:00
  • Odkrita pomanjkljivost v knjižnici GnuPG

    Varnostni raziskovalci so odkrili kritično ranljivost v kriptografski knjižnici GnuPG, preko katere so zlomili sicer močno šifriranje RSA-1024 in prišli do privatnega ključa RSA, s katerim so lahko odšifrirali podatke. Gnu Privacy Guard, znan tudi pod kraticama GnuPG in GPG, je zelo priljubljena odprto-kodna rešitev za šifriranje, ki jo uporabljajo različni sistemi in programi, med drugimi jo je uporabljal tudi Edward Snowden za zaščito svojih komunikacij. Raziskovalci pravijo, da se lahko enak postopek uporabi tudi za premagovanje še močnejše zaščite RSA-2048.

    Objavljeno: 4.7.2017 10:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji