• Obogatena rekreacija s telefonom

    Priljubljena mobilna aplikacija za športne navdušence Runtastic, uporablja jo že 70 milijonov ljudi, je dobila novo preobleko ter številne napredne zmožnosti. Leto dni razvoja se odseva v zloščenem videzu, ki nudi nadmočno uporabniško izkušnjo. Izpostaviti velja svežo pridobitev, ki uporabniku glede na vremenske razmere, osebno statistiko ter opravljeno aktivnost svetuje, koliko vode mora popiti, da se telo čimprej obnovi. Obenem toplo pozdravljamo odločitev, da se na račun plačljive različice PRO, obogati brezplačna verzija programa. Slednja tako poslej med drugim vsebuje tudi glasbeni predvajalnik ter spremljanje / navijanje v živo.

    Objavljeno: 27.3.2014 16:00
  • Grafična pošast iz Nvidie - Titan Z

    Grafične kartice so že zdavnaj prehitele centralne procesorje tako po zmogljivosti in številu tranzistorjev kakor tudi po ceni. Nvidia je v tej tekmi napravila korak naprej in predstavila GeForce GTX Titan Z, ki na eni kartici združuje zmogljivosti dveh.

    Objavljeno: 27.3.2014 10:00
  • Konferenca odprtokodnih rešitev

    V petek, 25. aprila, se bo staro novomeško jedro prelevilo v središče odprtokodnega znanja. Konferenco OpenWay združno prirejajo Mozilla Slovenija, StartUP Novo mesto in Fakulteta za informacijske študije. Na enodnevnem dogodku ne bo manjkalo delavnic, predavanj in tudi zabave. Organizatorji so prijave že odprli, svoj sedež in / ali dodatne informacije o dogodku pa dobite na spodaj navedeni spletni strani.

    Objavljeno: 27.3.2014 01:00
  • Google Glass z modnimi okvirji

    Googlova pametna očala so zanimiv projekt, ki je navdušil številne privržence po svetu. Kritike se večinoma berejo kot hvalospevi, z izjemo, da nihče ne mara videza naprave. Očala so nerodna in neprivlačna, zato je slehernik v njih videti kot piflar najvišje stopnje. Google se težave zaveda, zato se je spajdašil z Luxoticco, proizvajalko očal blagovnih znamk Ray-Ban in Oakley. Naveza bo v prvi fazi poskrbela za tehnološko dovršen izdelek z estetskim in modnim oblikovanjem, kar naj bi očala Google Glass končno približalo množični potrošnji.

    Objavljeno: 26.3.2014 08:00
  • Facebook gre v navidezno resničnost

    Facebook je s podjetjem Oculus VR sklenil kupčijo v višini dveh milijard ameriških dolarjev. Z njo je pridobil podjetje, ki se ukvarja z igrami v navidezni resničnosti, VR konzolo / očala Oculus Rift ter živahno skupnost zapriseženih uporabnikov / igričarjev. Nakup predstavlja odmik podjetja od kratkočasnih iger za občasne igralce in zanimivo bo videti, kako bodo s potezo zadovoljni razvijalci. Konzola Oculus Rift še ni naprodaj, na voljo je zgolj (druga) razvijalska različica naprave, a ji na svojo stran kljub temu uspelo pridobiti veliko število priznanih razvijalcev. Bojazen, da utegne talent zapustiti prodano ladjo, je spodbudil Notch, razvijalec nadvse priljubljene igre Minecraft, ki je že odpovedal sodelovanje pri projektu.

    Objavljeno: 26.3.2014 07:00
  • Najboljši pametni telefon na svetu

    HTC je pričakovano obelodanil naslednika telefona One. Različica z letnico 2014 ali oznako M8 bo imela pet palcev velik 1080p zaslon (1920 × 1080, 441 ppi), štirijedrni procesor Snapdragon 801 (2,3 GHz), 2 GB pomnilnika RAM in 2600 mAh baterijo. Slednja naj bi bila kar štirideset odstotkov zmogljivejša od prejšnje. Prostora za shranjevanje podatkov in nameščanje dodatnih aplikacij bo na voljo 32 GB, a bo za razliko od predhodnika, razširljiv s pomnilniškimi karticami microSD (do 64 GB).

    Objavljeno: 25.3.2014 21:00
  • Novi Monitor

    Po daljšem času smo se ponovno lotili najpomembnejši del vsakega računalnika – njegov procesor. V novi številki revije si lahko preberete, kako se izkažejo novi procesorji različnih cenovnih segmentov tako od Intela kot od AMDja. Preizkusili smo 16 različnih modelov, ki se po ceni gibljejo od 36 pa vse do 275 evrov.

    Objavljeno: 25.3.2014 07:00
  • Vircurex potonil, Bitstamp in Kraken odlično prestala revizijo

    Po fiasku internetne borze za trgovanje z bitcoini Mt.Gox, ki še vedno pogreša 650.000 bitcoinov v vrednosti dobrih 400 milijonov dolarjev in je v postopku prisilne poravnave, je naslednja žrtev hekerskih napadov Vircurex.

    Objavljeno: 25.3.2014 06:00
  • Tehnologija v boju proti zlorabi otrok

    Policija v ZDA, Kanadi, Angliji, Avstraliji in na Novi Zelandiji bo pričela s testiranjem oblačne baze podatkov, ki jim bo v pomoč v boju proti otroški pornografiji. Največja težava, s katero se možje v modrem srečujejo pri tovrstnih preiskavah, je količina zaseženega slikovnega gradiva, ki se množično podvaja. Policisti menijo, da jim bo orodje z imenom Project Vic olajšalo identifikacijo zlorabljenih žrtev. S pomočjo tehnologije podjetij Netclean, Hubstream in drugih bodo lažje uredili petabajte podatkov, ki jih zasežejo vsako leto. S preprostim predalčkanjem in identifikacijo že znanega materiala se bodo osredotočili zgolj na nove najdbe in pridobili na hitrosti, ki je poglavitnega pomena v boju proti zlorabi otrok.

    Objavljeno: 25.3.2014 05:00
  • Googlov varčni zapis WebP na pohodu

    Google je nedavno posodobil slikovni zapis WebP, ki na spletu nadomešča priljubljene oblike JPG, PNG in GIF. Ker zaseda približno štirideset odstotkov manj prostora od naštetih ob navidezno enaki kakovosti prikaza, ima spletni velikan z njim velike načrte. Idejo, ki izvira iz leta 2010, so pri Googlu izdatneje udejanjili že lani, s testno vgradnjo na spletišču YouTube, tokrat pa so lastnemu formatu dodali še podporo animacijam ter pohitrili njegovo nalaganje.

    Objavljeno: 24.3.2014 16:00
  • Pametna žarnica

    Korejsko podjetje LG je predstavilo pametno žarnico. Poleg osnovne naloge, osvetljevanja prostora, ki jo žarnica s pametjo opravlja izredno varčno, se LGjeva iznajdba podobno kot Philipsova pametna žarnica poveže s telefoni iOS in Android. Prek brezžične povezave Wi-Fi ali Bluetooth nas z utripanjem opozori na prispelo sporočilo ali dohodni klic. Programska oprema žarnice nadalje omogoča varovanje hiše, daje vtis, da je v praznem domu nekdo doma, z vgrajeno budilko in medlo svetlobo olajša jutranje bujenje, ter poskrbi za navdušenje, ko na zabavi utripa v ritmu predvajane glasbe. Pametna žarnica podjetja LG bo sprva na voljo le na domačem tržišču, zanjo bodo zahtevali okoli 25 evrov.

    Objavljeno: 24.3.2014 05:00
  • Lenovo kupil nove patente za mobilne tehnologije

    Pri kitajskem Lenovu kupujejo za 100 milijonov dolarjev novih patentov, ki se nanašajo na tehnologije 3 in 4G. Patente kupujejo od ameriškega podjetja Unwired Planet, uporabljali pa jih naj bi v navezi s prevzemom podjetja Motorole, ki je bilo do nedavnega v lasti Googla. Hkrati bodo kar veliko patentov omenjenega podjetja tudi licencirali. Lenovo je ob nakupu Motorole že pridobil čez 2000 patentov, hkrati pa bodo imeli dostop tudi do Googlovega patentnega portfelja.

    Objavljeno: 23.3.2014 10:00
  • Facebook z alternativo za PHP

    Pri Facebooku so že pred časom za lastne potrebe razvili lastni programski jezik imenovan Hack. Jezik so razvili za izdelavo lastnega odprto-kodnega virtualnega sistema HHVM (HipHop Virtual Machine), se pa brez težav uporablja v povezavi z PHPjem. Sedaj so objavili odprto-kodno različico jezika, ki je že na voljo na naslovu www.hacklang.org. Po njihovem mnenju gre za jezik, ki ponuja najboljše lastnostni dinamično in statično pisanih jezikov.

    Objavljeno: 23.3.2014 09:00
  • Twitter blokiran v Turčiji

    Turški predsednik vlade Erdogan se je po objavi objav na Twitterju, ki so ga obtoževale korupcije, odzval z blokado dostopa do priljubljenega spletnega omrežja. Po pisanju turškega časnika Hurriyet Daily News je Erdogan izjavil, da mu je vseeno, kaj pravi mednarodna skupnost, in da bomo vsi videli moč turške republike. Kasneje je iz njegove pisarne prišla uradna izjava, v kateri trdijo, da so pri Twitterju ignorirali poziv sodišča, po katerem bi morali umakniti žaljive objave.

    Objavljeno: 22.3.2014 09:00
  • Prihajata Nokia Lumia 930 in 630

    V začetku aprila se na Microsoftovi konferenci BUILD pričakuje nadgradnja za Windows Phone 8.1, ob tem pa naj bi prišla tudi dva nova telefona – Lumia 930 in Lumia 630. Prvi nosi kodno ime Martini, drugi pa Moneypenney – očitno je nekdo navdušen nad James Bondom. Prvi telefon naj bi imel pet palčni zaslon, sicer pa naj bi uporabljal podobno opremo kot Lumia Icon, ki je naprodaj v ZDA. Manjši telefon bo nosil 4,3 palčni zaslon, po govoricah naj bi imel možnost za dve SIM kartici, gre pa za naslednik modela Lumia 620.

    Objavljeno: 22.3.2014 08:00
  • NSA sledi sistemcem

    Če ste sistemski administrator, imamo za vas slabe novice. NSA že nekaj časa ugotavlja, da so sistemski administratorji idealna vstopna točka v omrežja, ki jih želijo napasti. Ker imajo v rokah vsa gesla in privilegije, se je NSA lotila zasledovanja teh nič krivih strokovnjakov.

    Objavljeno: 22.3.2014 01:00
  • Pri Mt. Gox našli 200.000 Bitcoinov

    Pri spletni tržnici z Bitcoini Mt. Gox, o kateri smo sicer že večkrat pisali, so objavili, da so našli 200.000 Bitcoinov, ki so skupaj vredni okoli 116 milijonov dolarjev. Digitalne kovance naj bi našli v programski denarnici starejšega formata. S tem se je število Bitcoinov, za katere se še ne ve, kaj se je z njimi zgodilo, znižalo na 650.000.

    Objavljeno: 21.3.2014 13:00
  • Virtualni asistent SecondEGO

    V slovenskem podjetju Amebis, kjer so znani po slovarjih ASP in podobnih slovničnih orodjih, sedaj ponujajo sistem virtualne asistence, imenovan SecondEGO. Gre za storitev za pripravo in upravljanje virtualnih asistentov, ki na spletnih straneh odgovarjajo na uporabniška vprašanja. V uporabi je kar nekaj tehnologij, saj se sistem uči v različnih jezikih, hkrati do neke mere razume tudi zatipkana vprašanja. Sistem lahko brezplačno preizkusimo na www.secondego.com.

    Objavljeno: 21.3.2014 12:00
  • HP namerava na področje 3D tiskalnikov

    Glavna izvršna direktorica podjetja HP, Meg Whitman, je napovedala, da bodo pri HPju junija predstavili strategijo na področju 3D tiskanja. Nove naprave naj bi pohitrile čas tiskanja, ki naj bi bil po besedah Whitmanove počasen kot taljenje ledu, hkrati pa se naj bi dvignila tudi kakovost tiska.

    Objavljeno: 21.3.2014 09:00
  • Facebook bo za podjetja plačljiv

    Sodeč po pisanju spletne strani Gawker naj bi pri Facebooku znižali t.i. 'organic page reach' podjetji le še na odstotek ali dva. Povedano drugače bo nove objave s strani podjetji dobilo le odstotek ali dva uporabnikov. Alternativa je plačevanje za doseg, kjer bodo cene odvisne od število uporabnikov, ki jih bomo želeli doseči. Po pisanju nekaterih naj bi se to že začelo, saj nameravajo to pri Facebooku uveljaviti postopoma.

    Objavljeno: 20.3.2014 12:00
  • Rack za nove Mac Pro?

    Ameriško podjetje H-Squared pripravlja rešitev, s katero bomo lahko Applove nove računalnike Mac Pro (naš preizkus bo v prihajajoči številki) postavili v klasično računalniško omaro oziroma rack. Gre za preprosto podlogo, na katero bomo postavili računalnike, spodaj pa bo prostor za dovod zraka. Zadeva je videti povsem preprosta, nam se sicer zdi, da ti računalniki niso ravno namenjeni tovrstni postavitvi oziroma da ponujajo druga podjetja boljše rešitve. Je pa res, da pri H-Squared že nekaj časa ponujajo podobno rešitev tudi za računalnike Mac Mini.

    Objavljeno: 20.3.2014 11:00
  • Video: Motorola MotoG

    Na preizkusu cenejših pametnih telefonov je bil Motorolin MotoG povsem razred zase.

    Objavljeno: 20.3.2014 09:00
  • Slovenski Bitstamp z novimi investitorji

    Slovenska menjalnica Bitstamp, ena izmed največjih svetovnih menjalnic za Bitcoin, je po trditvah podjetja Bloomberg konec lanskega leta dobila dodatnih 10 milijonov ameriških dolarjev investicij. To je prišlo s strani Pantera Capital Managment, gre pa za enega izmed največjih tovrstnih naložb v svetu Bitcoina.

    Objavljeno: 19.3.2014 11:00
  • Najavljena ura Moto 360

    Tako po objavi novice o Googlovem projektu Android Wear, ki razširja Android na naprave, ki jih nosimo na sebi, so pri Motoroli najavili pametno uro Moto 360. Ura je videti dokaj klasična, podpirala pa bo različna opozorila, denimo o tem, kdo nas kliče, kdaj imamo naslednji opravek ali pa kdo nas je omenil na družabnih omrežjih. Seveda bo podpirala tudi glasovne ukaze. Kaj več o cenah in ostalih podrobnostih še niso objavili, v ZDA bo na voljo letos poleti.

    Objavljeno: 19.3.2014 10:00
  • Android prihaja na nosljive naprave

    V zadnjih mesecih se vse več govori o pametnih napravah, ki jih nosimo na sebi, največ zanimanja zbujajo pametna očala in pametne ure. Sedaj so pri Googlu na svojem blogu oznanili projekt Android Wear, s katerim bodo operacijski sistem Android razširili na tovrstne naprave, začeli pa bodo z urami. Na njih bomo spremljali podatke, ki nas zanimajo, podpirale bodo glasovne ukaze (nekako v stilu Google Glass in Applove Siri), spremljale bodo naše zdravje, z njimi pa bomo upravljali druge naprave (denimo televizorje).

    Objavljeno: 19.3.2014 09:00
  • NSA beleži vse telefonske klice celotne države

    Moderni panoptikon ni le internet ampak tudi mobilni telefoni in na sploh vsa elektronska omrežja za komunikacije. Ameriška obveščevalna agencija NSA to zelo dobro ve, hkrati pa ima zmogljivosti, ki jih omogočajo vohuniti kar za celotnimi državami.

    Objavljeno: 19.3.2014 01:00
  • Konec mobilnega gostovanja po EU?

    S prvim julijem se bodo ponovno znižale cene za mobilno gostovanje znotraj Evropske Unije, v pripravi je tudi uredba, ki bi cene gostovanja izenačila s cenami znotraj držav. O uredbi bodo danes glasovali v pristojnem odboru evropskega parlamenta, če bo potrjena bodo o njej v parlamentu predvidoma glasovali tretjega aprila.

    Objavljeno: 18.3.2014 12:00
  • Apple opušča iPad 2

    Apple se na marsikaterem področju poleg nove naprave prodaja še starejšo z nižjo ceno – to so pred nedavnim počeli s telefonom iPhone in tudi s tablicami iPad in iPad Mini. Ena izmed starejši naprava, ki so jo tako prodajali, je bila tablica iPad 2, ki jo končno umikajo iz prodajnega programa. Nadomestila jo bo zadnja generacija tablice iPad pred novim (in trenutno aktualnim) iPad Air, povedano drugače, v vlogo cenejšega iPada se sedaj postavlja iPad 4. Cene so ta hip znane le za ZDA, kjer se začnejo pri 400 USD, kar je sto dolarjev manj od osnovnega iPad Air. S to odločitvijo so tudi umaknili zadnjo napravo, ki uporablja starejši vmesnik (namesto novejšega vmesnika Lightning).

    Objavljeno: 18.3.2014 09:00
  • Video: Google Chromecast

    V tekoči številki je tudi članek o Googlovem Chromecastu, zato smo o njem posneli tudi kratek video.

    Objavljeno: 17.3.2014 13:00
  • Robot podrl rekord reševanja Rubikove kocke

    Robot z imenom Cubestormer 3 je na sejmu Big Bang fair v Angliji podrl rekord v reševanju Rubikove kocke, slednjo namreč reši v 3,253 sekundah (prejšnji rekord je 5,27 sekund). Pri tem je neverjetno tudi to, da je robot sestavljen iz Lego kock. Za reševanje kocke najprej uporabi pametni telefon, da zajame fotografijo, nato preračuna optimalno rešitev, ki jo izvede s štirim robotskimi rokami.

    Objavljeno: 17.3.2014 12:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji