• Ameriška vojska s pametnimi puškami

    Predstavniki vojske v ZDA so sporočili, da so kupili prve pametne puške proizvajalca Tracking Point. Podjetje, ki svoje usluge sicer največkrat ponuja lovcem, je tako na pragu velikega posla. Ameriška vojska, ki ogromno denarja in časa zapravi za usposabljanje ostrostrelcev, išče način, s katerim bi nekaj korakov preskočila in povprečneže na hitro pretvorila v vojake s sokoljim očesom.

    Objavljeno: 11.2.2014 18:00
  • Kako je Snowden vdrl v računalnike NSA

    Dokumenti, ki jih je ameriški agenciji NSA odtujil nekdanji sodelavec Edward Snowden, praktično vsak teden ponudijo kakšno novo razkritje. Snowden pa ni nikoli povedal, koliko dokumentov ima, niti tega ne ve NSA. A zagotovo jih je zelo veliko, površne ocene se vrtijo okrog 1,7 milijona dokumentov. Kako neki jih nabral in odnesel?

    Objavljeno: 11.2.2014 06:00
  • Dostava osebnih dokumentov z brezpilotnimi letali

    Tiskovni predstavniki Združenih Arabskih Emiratov so napovedali, da bodo v bližnji prihodnosti osebne dokumente in druge uradne listine državljanom dostavljali z brezpilotnimi letali. Prototipe letal bodo prvih šest mesecev preizkušali z dostavami po mestu Dubai, kasneje v roku enega leta pa projekt razširili po celi državi. Istovetnost prejemnikov bodo letala ugotavljala s pregledom očesne mrežnice. S projektom se se Združeni Arabski Emirati postavili ob bok spletnemu trgovcu Amazon, ki je podobno idejo predstavil že decembra lani. Več o njej v povezani novici.

    Objavljeno: 10.2.2014 18:00
  • Igra, ki je ne moreš končati, končala sama

    Flappy Bird je igra, ki je v zadnjem času obnorela mobilni svet. Igra jo mlado in staro, prisotna pa je na obeh večjih mobilnih platformah. Preprosta igralnost, ki zahteva močne živce ter živalsko natančnost, je posegla v milijone src ter avtorju Dongu Nguyenu vsakodnevno prinesla 50.000 ameriških dolarjev. Denar od oglaševanja Dongu očitno ni odtehtal huronskega odziva in posledičnih težav s slavo, saj je po premisleku napovedal, da bo igro umaknil z mobilnih tržnic. V času pisanja pričujoče novice smo uporabniki mobilnih naprav z Androidom in iOS zanjo že prikrajšani, medtem ko je privrženci operacijskega sistema Windows Phone kljub napovedi o skorajšnjem izidu sedaj nikoli ne bodo imeli.

    Objavljeno: 10.2.2014 17:00
  • Tudi Apple je proti Bitcoinu

    Po uradni prepovedi virtualne valute v Rusiji in na Kitajskem, je nekoliko bolj v ozadju potekala tudi čistka programov povezanih z Bitcoinom v Applovi trgovini App Store. Pred dnevi so iz ponudbe umaknili še zadnji program na to temo, angleški Blockchain, ki ima sicer 120.000 uporabnikov. Program je služil kot digitalna denarnica za valuto Bitcoin.Pred tem so podoben ukrep naredili tudi s programi Coinbase in Gliph.

    Objavljeno: 9.2.2014 01:00
  • Rusija prepovedala bitcoin

    Rusija je za Kitajsko druga velesila, ki je prepovedala uporabo bitcoina. Iz ruskega državnega tožilstva so včeraj po sestanku s centralno banko, obveščevalno službo FSB in notranjim ministrstvom sporočili, da je uporaba nadomestnih valut prepovedana.

    Objavljeno: 8.2.2014 06:00
  • IBM razvija samouničljive čipe

    Sliši se kot material za vohunski film, vendar je resničnost. IBM za ameriško obrambno agencijo DARPA razvija elektronska vezja, ki se bodo znala samodejno uničiti. Cilj 3,5 milijona vrednega razvojnega projekta so čipi, ki se bodo sami uničili po določenem času ali na signal iz oddaljene lokacije.

    Objavljeno: 8.2.2014 01:00
  • Virtualni pogovor s preminulimi

    Skupina mladih razvijalcev iz ameriške univerze MIT pripravlja, milo rečeno, nadvse nenavadno spletno storitev, ki bo na nek način omogočala pogovor s tistimi, ki jih ni več med nami. Zamisel za storitvijo Eterni.me je vzpostavitev virtualne osebe, ki na podlagi algoritmov umetne inteligence oponaša značajske poteze, način komunikacije, spomine in druge značilnosti nekoč živečih oseb.

    Objavljeno: 8.2.2014 01:00
  • Video: S čim snemamo MonitorTV?

    Tokrat smo obrnili vloge in z iPhone 5S posneli opremo, ki jo sicer uporabljamo za snemanje video prispevkov.

    Objavljeno: 7.2.2014 09:00
  • FBI odkupuje zlonamerne programe

    Ameriški preiskovalni urad (FBI) odkupuje zlonamerno programsko opremo (malware). Njihova enota za preiskovalno analizo (IAU) pri diviziji za operativno tehnologijo (OTD) se ukvarja tudi z zaščito računalniških sistemov, zato jim analiza in poznavanje zlonamerne programske opreme prideta še kako prav. FBI je objavil javni poziv za oddajo ponudb za redno dobavo svežega malwara.

    Objavljeno: 7.2.2014 06:00
  • Chromebox za video konference

    Google je nekoliko presenetil z najavo, da se namerava vključiti med ponudnike videokonferenčnih izdelkov. V ta namen so predstavili poseben komplet z imenom Chromebox for Meetings, ki vključuje vso potrebno strojno opremo in storitve v oblaku za vzpostavitev video konferenc s tja do 15 sodelujočimi lokacijami.

    Objavljeno: 7.2.2014 01:00
  • Twitter gor s prihodki, dol z uporabniki

    Družba Twitter je prvič objavila poslovne rezultate, potem ko je lani jeseni vstopila na borzo. Med številkami je spodbuden predvsem finančni del, rast uporabnikov pa je povsem upehala, zaradi česar je pod vprašajem tržna vrednost podjetja, ocenjena na 35 milijard ameriških dolarjev. Za zadnje četrtletje lanskega leta tako poročajo o 242 milijonih dolarjev prihodkov, kar je več kot podvojenih 112 milijonov v enakem kvartalu leta 2012.  Kljub temu pa komaj sedem let staro podjetje še vedno posluje negativno, neto izguba je iz 8,7 milijona narasla na dobre pol milijarde dolarjev, za kar pa so večidel kriva lanska poplačila delničarjev.

    Objavljeno: 7.2.2014
  • Sony prodaja oddelek PC

    Včeraj smo o tem pisali, danes se pa se je že udejanjilo. Sony je potrdil, da namerava prodati svoj oddelek za osebne računalnike PC. Kupec pa ni Lenovo, temveč v naših krajih manj znano japonsko podjetje Japan Industrial Partners (JIP). Dokončni dogovor naj bi sklenili do konca marca, do tedaj pa molčijo o vrednosti prodaje. Znano je le, da bodo kot del plačila postali 5% lastniki družbe JIP.

    Objavljeno: 6.2.2014 01:00
  • Še bolj upogljivi telefoni LG

    Videti je, da Korejski LG postaja glavni pobudnik tehnologij, ki omogočajo upogibanje in konstrukcijsko fleksibilnost mobilnih naprav. Po tem, ko so javnosti nedavno predstavili telefon G Flex z upogljivim zaslonom, so nedavno v ameriški patentni urad podali vlogo o še bolj drzni zamisli. Telefon opisan v patentnem zahtevku nima samo upogljivega zaslona, temveč se programsko lahko upogiba celotno ohišje telefona.

    Objavljeno: 6.2.2014 01:00
  • Ali gre Telekom v nemške roke?

    Po pisanju nemškega časnika Handelsblatt naj bil nemški Deutsche Telecom (DT) najresnejši kandidat za nakup največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja Telekom Slovenija. Poteza je nekako pričakovana in logična, glede na to, da je DT že prisoten v sosednjih državah, kot sta Hrvaška in Madžarska. Poleg tega se po teritoriju ne prekrivata, saj sta konkurenta le v Makedoniji.

    Objavljeno: 5.2.2014 01:00
  • Ali Sony prodaja PC oddelek?

    Po pisanju japonske agencije Nikkei ter ameriške Bloomberg naj bi Sony pospešeno iskal kupca za svoj oddelek povezan z osebnimi računalniki PC, bolj znanimi pod blagovno znamko VAIO. Ta oddelek je v zadnjem času med najmanj dobičkonosnimi pri japonskem velikanu, usihanje povpraševanja po računalnikih PC pa pri tem ni ravno v pomoč.

    Objavljeno: 5.2.2014 01:00
  • Samsung Galaxy S5 prihaja 24. februarja

    Samsung je razposlal vabilo na medijski dogodek, ki bo sovpadel s prvim dnem konference MWC 2014 v Barceloni. Na njem bo vsej verjetnosti uradno predstavil svoj nov vrhunski telefon Galaxy S5. O tehničnih podrobnostih seveda za zdaj ni še nobene potrditve, vendar lahko skoraj zagotovo pričakujemo korak naprej pri zaslonu, mobilnem procesorju in pri vgrajenem fotoaparatu, kot smo že pisali v preteklih mesecih.

    Objavljeno: 5.2.2014 01:00
  • Facebook je star 10 let

    Danes ima rojstni dan Facebook. Ne prvega, tretjega ali petega, ampak kar desetega. Spletna stran, ki ni spremenila le spleta (dobesedno, saj je Web 2.0 oziroma današnji dinamični splet s personaliziranimi stranmi precej drugačen od statičnih strani izpred desetletja) ampak tudi družbene navade in celo jezik. Najsi ga všečkate ali ne, Facebook je postal nepogrešljiv del naše realnosti.

    Objavljeno: 4.2.2014 18:00
  • Windows 8.1 Update 1: en korak nazaj, dva naprej

    Microsoft bo Windows 8.1 Update 1 izdal skupaj z marčevskim paketom popravkov, torej drugi torek v mesecu. Ta teden pa je v internet ušla nedokončana verzija Windows 8.1 Update 1, ki razkriva, kaj bo prinesla končna verzija.

    Objavljeno: 4.2.2014 06:00
  • Anonymous Slovenija vdrl v ameriški FBI

    Pripadniki slovenske veje gibanja Anymous so, kot kaže, uspešno vdrli v strežnike ameriške zvezne agencije FBI. Hacker z imenom Black-Shadow je na spletnem portalu Pastebin objavil osebne informacije, vključno z elektronskimi naslovi in gesli 68 ameriških agentov, za direktorja Jamesa Briena Comeya Jr. pa celo podrobnejše osebne informacije, kot so ime žene in koordinate njegovega domovanja.

    Objavljeno: 4.2.2014 01:00
  • Fitness, pametna ura, iPhone 6 in iOS8

    V zadnjem času so se močno okrepile novice, ki potrjujejo prihod Applove pametne ure še letos, morda celo že v prvi polovici leta. Zanimive so predvsem informacije, ki tesno povezujejo pametno uro, novo generacijo telefonov iPhone 6 in novi operacijski sistem iOS 8. Največji skupni imenovalec naj bi bila nova aplikacija za rekreacijo oziroma beleženje uporabnikovih aktivnosti, od štetja korakov, časa porabljenega v gibanju, porabljenih kalorij, do srčnega utripa in pritiska.

    Objavljeno: 4.2.2014 01:00
  • Applova reklama narejena z iPhonom

    Apple je počastil 30-letnico nastanka računalniške ikone z imenom Macintosh z reklamo, ki je bila posneta na prav poseben način. Namesto drage profesionalne opreme so namreč snemalci uporabljali zgolj video snemalnik vgrajen v pametne telefone iPhone. Rezultat je kljub temu osupljiv in dokazuje zmogljivost sodobnih pametnih telefonov. Po drugi strani pa priča tudi o tem, kaj vse lahko naredijo izkušeni profesionalci s povsem običajno opremo.

    Objavljeno: 4.2.2014 01:00
  • LG G2 Pro s podporo za 4K

    LG bo marca v prodajo poslal izboljšano različico svojega najboljšega pametnega telefona, ki se bo imenoval G2 Pro. Čeprav številni tehnični podatki še niso znani, zanesljivi viri navajajo, da bo novinec imel še večji zaslon kot doslej (diagonala 5,2 palcev), najverjetneje z višjo ločljivostjo kot HD.

    Objavljeno: 4.2.2014 01:00
  • Microsoft ima novega šefa

    Kot smo pred dnevi pravilno napovedali prav v naši reviji, bo Satya Nadella v Microsoftu zasedel izpraznjeno mesto izvršnega direktorja, Bill Gates pa je odstopil kot šef uprave. Tako je končano skorajda pol leta trajajoče iskanje naslednika Steva Ballmerja, ki je lani avgusta oznanil, da se bo umaknil v pokoj. Nadella, 46-letnik, ki je v Microsoftu zaposlen že 22 let, je bil trenutno izvršni poddirektor njihove Cloud and Enterprise group, skupine, ki je zadnje časa razvijala najbolj prodorne izdelke in storitve, med njimi je bržkone najbolj znan Azure.

    Objavljeno: 4.2.2014
  • So to Windows Phone 8.1?

    S spletne strani TheWinCentral je prišla slika zaslona ki naj bi bila narejena na napravi s prihajajočimi Windows Phone 8.1. Novosti so tri programske tipke (za nazaj, domov in iskanje), za katere je že znano, da bodo del novega operacijskega sistema (doslej so bile v uporabi fizične tipke, zadnje čase na dotik). Novi je tudi meni, ki ga bomo očitno izvlekli iz zgornje strani zaslona. Novost v sistemu bo tudi digitalna asistentka v stilu Applove Siri in Google Now, kodno ime naj bi bilo Cortana. Po pričakovanjih bo Microsoft novo različico (ki bo načeloma le nadgradnja obstoječega) pokazal na konferenci Build, ki se odvija v prvih dneh Aprila.

    Objavljeno: 3.2.2014 10:00
  • Paper: Facebookov Flipboard

    Facebook je objavil novo mobilno aplikacijo s preprostim imenom Paper, ki se zgleduje po zelo uspešnem mobilnem programu Flipboard, posredno pa tudi po Googlovi malo manjši uspešnici Newsstand. Avtorji so si zastavili cilj, da bodo s programom uporabniku ponudili vsebine na čim manj moteč, neposreden način, seveda pa še vedno pretežno v kontekstu objav v največjem družabnem omrežju na svetu.

    Objavljeno: 3.2.2014 01:00
  • Grafen za hitrejše mobilne naprave

    IBM že nekaj časa eksperimentira z grafenom kot zamenjavo za silicij v elektronskih vezjih, zdaj pa so na tem področju naredili nov preboj. V laboratorijih so uspešno sestavili integrirano vezje, pri katerem se manjši del tranzistorjev naredili iz grafena. Specifično so s tem materialom naredili radijski sprejemnik za brezžične komunikacije, s katerim so uspešno prenesli tekstovno sporočilo »IBM«. Menda je celoten postopek narejen z masovno proizvodnjo v mislih.

    Objavljeno: 3.2.2014 01:00
  • Novi Monitor

    Po novoletnih praznikih smo spet nazaj na prodajnih policah. Za tokratno številko smo pripravili večji preizkus večopravilnih brizgalnih tiskalnikov, po katerih nas sprašuje kar nekaj bralcev. Modeli se med seboj razlikujejo tako po funkcijah kot po cenah in stroških izpisov, vedno več teh naprav pa omogoča tisk tudi iz tablic in pametnih telefonov.

    Objavljeno: 2.2.2014 07:00
  • Hekerski Pwn2Own 2014 prinaša rekordne nagrade

    Letos bo vsakoletni hekerski maraton Pwn2Own na konferenci CanSecWest 2014 postregel z rekordnimi nagradami, saj bo na voljo kar 645.000 dolarjev, je sporočil prireditelj HP Zero Day Initiative (ZDI).

    Objavljeno: 2.2.2014 06:00
  • Nadaljevanka Snowden, N-tič

    Kot kaže je žvižgač Edward Snowden od svojega bivšega delodajalca NSA pridobil tako ogromne količine podatkov, da je »zabava« nas državljanov sveta zagotovljena še za leta vnaprej. Tokratna novica izhaja iz podatkov, ki jih je po Snowdenovih »zapiskih« zapisala kanadska televizija CBC in ki zadeva kanadsko tajno službo Communications Security Establishment Canada (CSEC). Dokument nakazuje da je CSEC prestrezal promet na javnem omrežju Wifi »enega izmed glavnih kanadskih letališč« (največji sta Toronto in Vancouver) in podatke uporabljal za sledenje potnikom tudi po tem, ko so zapustili Kanado. Kako točno, ni jasno. Dokument navaja 14 dnevni pilotski projekt leta 2012, v katerem so pridobili dostop do dveh javnih sistemov s 300.000 uporabniki, nato pa fiktivnemu presteženemu uporabniku/teroristu sledili v večjem mestu. Podatke so (imeli namen?) deliti s svojimi vohunskimi partnerji v ZDA, Veliki Britaniji, Avstraliji in Novi Zelandiji. Kot je razumeti, je sistem od leta 2012 v polnem delovanju.

    Objavljeno: 1.2.2014
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji