• Hekerski napad na bolnišnico žensko stal dojke

    Minuli mesec je hekerski napad na britanskega ponudnika storitev patologije Synnovis povzročil pravi kaos v londonskih bolnišnicah, ki več kot mesec dni pozneje še vedno ni v celoti saniran. Eno so številke, denimo 1500 odpovedanih posegov, drugo pa so posamezne zgodbe. To je zgodba Johanne Groothuizen. ki ji zaradi agresivnega raka čakala na odstranitev dojke, a je ransomware pošteno spremenil potek zdravljenja.

    Objavljeno: 8.7.2024 05:00
  • Lego kocke iz luninega prahu

    Lego je skupaj z Evropsko vesoljsko agencijo (ESA) ustvaril kocke iz prahu meteorita, ki so razstavljene v izbranih trgovinah. 

    Objavljeno: 5.7.2024 15:00
  • Umetna inteligenca omogoča pogovarjanje s samim sabo iz prihodnosti

    Raziskovalci inštituta MIT so razvili nenavadnega bota, ki z umetno inteligenco omogoča pogovor s prihodnjo različico sebe.

    Objavljeno: 5.7.2024 09:00 | Teme: umetna inteligenca
  • Threads ima po enem letu 175 milijonov uporabnikov

    Mark Zuckerberg je sporočil, da je družbeno omrežje Threads ob prvi obletnici doseglo 175 milijonov uporabnikov. Pred točno letom dni je Meta izdala omenjeno aplikacijo v App Storu z velikopoteznimi načrti, da ogrozi Twitter (oziroma X), ki je po Muskovem prevzemu marsikomu postal nelagoden.

    Objavljeno: 5.7.2024 07:00
  • Japonska državna uprava nehala uporabljati diskete

    Neverjeten pri tem naslovu je zlasti datum, ki je vsaj deset let prepozen. A Japonska je do letošnjega junija pri poslovanju z državno upravo še vedno uporabljala diskete, čeprav so jih svetovni proizvajalci medtem že zdavnaj nehali izdelovati. Sedaj so Japonci vendarle izpolnili obljubo izpred dveh let.

    Objavljeno: 5.7.2024 05:00
  • Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 5.7.2024
  • Xiaomi najboljši prenosni e-bralnik premaga s ceno

    Xiaomi je predstavil svoj novi e-bralnik, Moaan InkPalm Plus, ki ponuja cenovno ugodnejšo alternativo napravam, kot je Boox Palma. 

    Objavljeno: 4.7.2024 14:00 | Teme: e-bralnik, E-ink, e-knjige
  • DJI: proizvajalec dronov dela na električnem kolesu

    DJI se širi na trg električnih koles z novim pogonskim sistemom Avinox in znamko Amflow. 

    Objavljeno: 4.7.2024 13:00 | Teme: električna vozila
  • Zaradi tehničnih težav ponudnika plačljive televizije so nogomet prenašali kar na YouTubu

    Pravice za prenos tekem evropskega nogometnega prvenstva so draga in občutljiva dobrina, zato v Sloveniji na primer zatemnijo prenose na tujih televizijah, ki jih sicer lahko spremljamo. Podobno je v Nemčiji, kjer pa je komercialni ponudnik MagentaTV stopil v prevelike škornje. Ker je bilo zanimanje za tekmo osmine finala med Avstrijo in Turčijo tako veliko, da vsem niso mogli dostaviti signala, so na koncu tekmo prenašali kar na – YouTubu.

    Objavljeno: 4.7.2024 07:00
  • Učenec prehitel mentorja: Steve Ballmer bogatejši od Billa Gatesa

    Steve Ballmer je bil včeraj "vreden" 157 milijard dolarjev, medtem ko je premoženja njegovega nekdanjega mentorja in šefa Billa Gatesa ocenjeno na 156 milijard dolarjev. Da je Ballmer prehitel Gatesa, je toliko bolj zanimivo zato, ker se je Microsoftu pridružil sorazmerno pozno in spočetka sploh ni imel deleža v podjetju.

    Objavljeno: 4.7.2024 05:00
  • Telefon Pixel 9 z milejšo verzijo zloglasne funkcije Microsoft Recall

    Google bo s prihajajočim modelom Pixel 9 pod okriljem Google AI predstavil funkcionalnost, ki je podobna kontroverznemu orodju Microsoft Recall, vendar manj vsiljiva. 

    Objavljeno: 3.7.2024 10:00 | Teme: google, pametni telefon, umetna inteligenca
  • Prvi horizontalno prepogljiv prenosnik

    Acemagic je predstavil inovativen prenosnik X1, ki se ponaša z dvema 14-palčnima zaslonoma z ločljivostjo 1080p. 

    Objavljeno: 3.7.2024 09:00 | Teme: prenosnik, strojna oprema
  • OpenAI izdal CriticGPT, ki išče napake v odzivih GPT-4

    Aktualni veliki jezikovni modeli, kakršen je GPT-4, se učijo ob pomoči ljudi. Da bi v prihodnosti lahko to ozko grlo odpravili ali pa zgolj z manj strahu pred izmišljotinami uporabili končne izdelke, je OpenAI izdal model CriticGPT. Počne točno to, na kar namiguje ime. CriticGPT kritično motri izdelke GPT-4 in opozarja na napake.

    Objavljeno: 3.7.2024 07:00
  • Tudi Švicarji bodo trajno izključili analogni radio

    Naslednja v vrsti evropskih držav, ki bo izključila klasični analogni radio (FM), bo Švica. Tamkajšnji javni radio SBC bo prešel na digitalno oddaje po standardu DAB+ že konec decembra, preostali komercialni radii pa bodo morali to storiti najpozneje do konca leta 2026. Digitalni radio ima v Švici že sedaj večinski tržni delež.

    Objavljeno: 3.7.2024 05:00
  • Vaio predstavlja prvi pravi prenosni monitor

    Vaio je predstavil svoj prvi prenosni monitor, Vaio Vision Plus 14, ki je s težo 325 gramov eden najlažjih na trgu. 

    Objavljeno: 2.7.2024 10:00 | Teme: monitor, strojna oprema
  • IKEA - opremljanje bivalnega prostora s pomočjo umetne inteligence

    IKEA je predstavila novo interaktivno oblikovalsko izkušnjo, imenovano IKEA Kreativ, ki nam s pomočjo umetne inteligence omogoča, da svoje življenjske prostore opremimo z digitaliziranim pohištvom.

    Objavljeno: 2.7.2024 08:00 | Teme: umetna inteligenca
  • Reuters: Francija bo preiskala Nvidiin prevladujoč tržni položaj

    Po poročanju Reutersa, ki se sklicuje na neuradne vire, se v Francija pripravlja postopek zoper podjetje Nvidia zaradi suma kršitev protimonopolne zakonodaje. Francija bi lahko že v naslednjih dneh ali tednih uradno Nvidio obtožila kršitev, čemur bo sledila temeljita preiskava regulatorja.

    Objavljeno: 2.7.2024 07:00
  • FreeDOS: trideset let razvoja naslednika MS-DOS

    Mineva trideset let od izida prve verzije operacijskega sistema FreeDOS, ki je vzniknil po Microsoftovi najavi, da svojega MS-DOS ne bo več podpiral ali prodajal. Jim Hall je na internetu objavil manifest, ki so se mu kmalu pridružili še drugi programerji, in rojen je bil DOS v javni domeni. PD-DOS je dobil ime FreeDOS.

    Objavljeno: 2.7.2024 05:00
  • Samsungov prstan bo meril temperaturo in beležil smrčanje

    Samsung pripravlja predstavitev nove nosljive pametne naprave, prstana Galaxy Ring, ki bo imel številne napredne funkcije za spremljanje zdravja. 

    Objavljeno: 1.7.2024 14:00 | Teme: samsung, galaxy, pametni
  • Cenejša očala Apple Vision Pro s slabšimi zasloni in s pomočjo telefona ali računalnika

    Apple za cenejšo različico očal za prikaz navidezne in obogatene resničnosti načrtuje uporabo večjih zaslonov z nižjo ločljivostjo ter povezavo s telefonom iPhone ali računalnikom Mac.

    Objavljeno: 1.7.2024 11:00 | Teme: apple, navidezna resničnost, VR
  • Po optičnih vlaknih s hitrostjo 402 Tb/s!

    Japonski raziskovalci so dosegli nov svetovni rekord v hitrosti prenosa podatkov po komercialno dostopnem optičnem vlaknu. Na razdalji 50 kilometrov so z uporabo 1505 kanalov dosegli hitrost 402 Tb/s. Dosežek so predstavili na konferenci o prenosu podatkov prek optičnih vlaken, ki je potekala v San Diegu.

    Objavljeno: 1.7.2024 07:00
  • EU bo podrobneje pogledala sodelovanje Microsoft-OpenAI

    Evropska komisija bo po neuradnih podatkih kmalu začela še eno preiskavo Microsofta zaradi suma kršitev protimonopolne zakonodaje - pod drobnogled bodo vzeli Microsoftovo investicijo v OpenAI. Januarja so začeli pregled po zakonodaji o združitvah, a so ugotovili, da ne gre za klasičen prevzem. Ker ni dokazov, da bi Microsoft odločilno vplival na poslovanje OpenAI, so postopek ustavili.

    Objavljeno: 1.7.2024 05:00 | Teme: EU
  • Uporabljate v vašem podjetju Microsoft Teams?

    Za vse ki želite svojo izkušnjo hibridnih sestankov nadgraditi z visoko kakovostjo slike, zvoka in naprednimi AI funkcijami, je Cisco razvil serijo naprav, ki so certificirane s strani podjetja Microsoft. Naprave, za različna delovna okolja, se registirajo neposredno v Microsoft Teams (MST). Naprave upravljamo preko poznanega MST uporabniškega vmesnika. Poleg MST naprave omogočajo sodelovanje v Webex in Zoom sestankih. Kot pri vseh svojih ostalih videokonferenčnih rešitvah, tudi pri teh Cisco zagotavlja enostavnost uporabe, varnost in odlično uporabniško izkušnjo.

    Oglasno sporočilo
    Objavljeno: 1.7.2024
  • Hekerski napad na Indonezijo razkril odsotnost varnostnih kopij

    Indonezijo je ta teden prizadel velikanski hekerski napad, ki je ohromil več kot 230 vladnih agencij, ministrstev in drugih javnih ustanov. Zlikovci so terjali plačilo osmih milijonov dolarjev odkupnine, česar pa oblasti niso storile. Zaradi pomanjkljive zaščite računalniških sistemov so posledice katastrofalne.

    Objavljeno: 28.6.2024 21:00
  • Kako je TikTok od mrtvih obudil Fujitsu X100

    Nekdaj je bil Fujifilm velikan na trgu kamer in fotoaparatov, a časi so se spremenili in podjetje se je znašlo v škripcih, iz česar se je skušalo reševati tudi s preusmeritvijo v druge segmente, denimo zdravstvo. Minulo leto pa je TikTok poskrbel za vrnitev izdelka, ki je lastnoročno prerodil Fujifilm. Legendarni fotoaparati X100 so tako priljubljeni, da Fujifilm komajda še sledi povpraševanju.

    Objavljeno: 28.6.2024 20:00
  • Google Ads stregel viruse uporabnikom Macov

    Kljub preverjanju se včasih primeri, da zlonamerno programsko opremo strežejo oziroma nanjo napotujejo kar oglasi na Googlovem ekosistemu. To pot so bili tarče nepridipravov uporabniki Applovih računalnikov Mac. Nanje so merile reklame za brskalnik Arc, ki so v resnici vodile na lažno spletno stran.

    Objavljeno: 27.6.2024 23:00
  • Na Švedskem razvili zaslon LED, ki svetlobo tudi zaznava

    Svetleče diode, še posebej rdeče, niso več nova tehnologija, saj so z nami že dolgo vrsto desetletij. Nekoliko novejše so sicer modre diode, ki so omogočile razvoj modernih zaslonov in svetil na prelomu tisočletja, a je tehnologija vendarle poznana. Morda se pa v prihodnosti obeta velika revolucija, ki bi jo lahko predstavljali tako imenovani perovskitni LED (PeLED). Raziskovalci s švedske univerze Linköping so iz njih uspeli izdelati zaslon, ki svetlobo tako oddaja kakor tudi zaznava.

    Objavljeno: 27.6.2024 23:00
  • Google ukinja neprekinjen prikaz zadetkov iskanja

    Google je napovedal ukinitev funkcije neprekinjenega pomikanja po rezultatih iskanja na namiznih računalnikih, ki bo odstranjena danes, in na mobilnih napravah, kjer jo bomo izgubili v prihodnjih mesecih. 

    Objavljeno: 27.6.2024 08:00 | Teme: google
  • Prvi video oglas izdelan s pomočjo umetne inteligence OpenAI Sora

    Podjetje WHP Global, ki ima v lasti blagovno znamko Toys "R" Us, je uporabilo orodje OpenAI Sora za ustvarjanje novega oglasa.

    Objavljeno: 27.6.2024 06:00 | Teme: umetna inteligenca
  • Waymovi avtonomni taksiji po Phoenixu še v San Francisco

    Alphabetov (Googlov) Waymo, ki v Phoenixu že štiri leta nudi avtonomne taksije, s katerimi smo se že peljali, je svojo storitev razširil na drugo mesto. Odslej se bo lahko kdorkoli peljal s taksijem brez vodnika še v San Franciscu.

    Objavljeno: 26.6.2024 22:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji