• Spletni strežnik iTranslator

    Podjetje Lernout & Hauspie, znano po programski opremi za razpoznavo govora, je predstavilo nov spletni strežnik za prevajanje besedil v različne jezike. Storitev iTranslator omogoča prevajanje med 16 pari jezikov, med katerimi so angleščina, francoščina, nemščina, italijanščina, španščina in portugalščina.

    Objavljeno: 25.10.2000
  • Verizon Wireless bo še počakal

    Ameriška telekomunikacijska družba Verizon Communications in britanski operater mobilne telefonije Vodafone sta sklenila preložiti nastop ameriškega mobilnega operaterja Verizon Wireless na borzi. Razlog za to naj bi bili nedavni potresi na telekomunikacijskem trgu. Verizon Wireless je nastal z združitvijo operaterjev Bell Atlantic Mobile, AirTouch Cellular, PrimeCo in GTE Wireless. Ima okrog 26 milijonov uporabnikov in je največji ameriški operater mobilne telefonije, katerega vrednost ocenjujejo na 80 milijard dolarjev. Z nastopom na borzi, ki so ga načrtovali še letos, naj bi zbrali pet milijard dolarjev. Odločitev so sprejeli kljub ugodnim poslovnim rezultatom letošnjega tretjega trimesečja.

    Objavljeno: 25.10.2000
  • Nokia Media Terminal

    Finsko podjetje Nokia, ki smo ga doslej poznali predvsem kot enega od vodilnih ponudnikov mobilnih telefonov, se podaja na povsem novo področje internetnih terminalov. Na sejmu International Broadcasting Convention (IBC) v Amsterdamu so prikazali prototip večpredstavnega internetnega terminala za rabo doma.

    Objavljeno: 24.10.2000
  • Prodaja Siemensovih mobilcev raste

    Siemensove namere o čim večjem uveljavljanju na trgu telefonov GSM se vedno bolj uresničujejo. Po tržni raziskavi skupine Dataquest se je Siemens prebil na četrto mesto v Evropi in na šesto mesto na svetu.

    Objavljeno: 24.10.2000
  • Prihaja Firewire

    Po začetnih oklevanjih in mladostnih težavah vse kaže, da prihaja čas za vmesnike Firewire ali IEEE-1394. Že danes jih uporabljamo skoraj kot izključni sistem za prenos videoposnetkov iz digitalnih videokamer, vse več pa je tudi drugih dodatnih naprav, ki s pridom izkoriščajo hitrejši prenos podatkov. Proizvajalci po vmesnikih Firewire posegajo predvsem tam, kjer je cenejši in bolj razširjeni vmesnik USB prepočasen (12 Mb/s proti 400 Mb/s).

    Objavljeno: 24.10.2000
  • Prvi program za "domačo" izdelavo posnetkov DVD

    Podjetje Sonic Solutions je predstavilo prvi programski paket, ki je namenjen za izdelavo posnetkov DVD z domačo opremo. Urejevalnik MyDVD omogoča, da lahko vsakdo z ustrezno videoopremo in običajnim domačim računalnikom izdela videoposnetke, ki jih je mogoče predvajati v običajnem predvajalniku DVD.

    Objavljeno: 24.10.2000
  • Milijarda mobilnih deskarjev do leta 2005

    Švedski proizvajalec telekomunikacijske opreme Ericsson in ameriški proizvajalec programske opreme Microsoft sta napovedali ustanovitev skupnega podjetja Ericsson Microsoft Mobile Venture. Novo podjetje bo na Ericssonovi infrastrukturi za mobilni internet in z Microsoftovo programsko opremo (Windows 2000 in Microsoft Exchange) zasnovalo rešitve varnega mobilnega poslovanja ter druge programe, primerne predvsem za poslovno uporabo. Nove rešitve bodo namenjene operaterjem mobilne telefonije po vsem svetu. Prve izdelke lahko pričakujemo še letos.

    Objavljeno: 24.10.2000
  • 3Com z novim glavnim direktorjem

    Podjetje 3Com bo imelo od prvega januarja 2001 novega generalnega direktorja. Eric Benhamou, ki je bil na čelu družbe zadnjih deset let, prepušča ta položaj mlajšemu Bruceu Claffinu, ki je bil doslej predsednik in izvršni direktor družbe. Benhamou bo še naprej deloval pri družbi 3Com kot predsednik upravnega odbora.

    Objavljeno: 24.10.2000
  • Predvajalnik Real Player v telefonih Nokia

    Nove tehnologije hitrih podatkovnih prenosov v mobilnih omrežjih obljubljajo tudi nove storitve, med njimi tudi poslušanje glasbe z mobilnimi telefoni, kakor jo že danes lahko poslušamo prek interneta.

    Objavljeno: 22.10.2000
  • Matrox Marvel G450 eTV

    Matrox je predstavil nov izdelek Marvel G450 eTV, ki predstavlja doslej najbolj popolno kombinacijo grafične in videokartice. Marvel G450 eTV zna skoraj vse, kar bi lahko pričakovali od sodobnih grafičnih pospeševalnikov in videokartic. Osnova kartice je grafični pospeševalnik Matrox MGA G450, ki skrbi za pospeševanje 2D in 3D, pomnilnik je velik 32 MB (uporabljen je pomnilnik DDR DRAM), za kakovost slike tudi pri največjih ločljivostih skrbi pretvornik RAMDAC s prepustnostjo 360 MHz. In to je šele osnova.

    Objavljeno: 22.10.2000
  • Pioneer in zaslon z organsko elektroluminescenco

    Pri japonskem podjetju Pioneer so razvili prvi delujoči prototip zaslona z organsko elektroluminescenco (EL), ki uporablja za ogrodje plastičen film in ne stekla kakor dosedanji prototipi. Prikazni prototip z ločljivostjo 128 × 64 pik je zelo tanek (le 0,2 milimetra) in lahek (1 gram), plastična osnova pa omogoča, da je upogljiv.

    Objavljeno: 22.10.2000
  • Sony AirBoard

    Sony je na Japonskem predstavil zanimivo napravo, ki je nekakšen križanec med osebnim računalnikom in televizorjem. AirBoard, tako je novemu izdelku ime, je na prvi pogled tak kakor nekoliko bolj nenavadno oblikovan osebni računalnik z zaslonom LCD, razlika pa se opazi pri uporabi.

    Objavljeno: 21.10.2000
  • Novi standard MPEG-21

    Organizacija MPEG (Motion Picture Experts Group) pripravlja nov standard, ki bo v večpredstavne posnetke prinesel tehnologijo za zagotovitev kakovosti delovanja. Bodoči standard MPEG-21, ki ga bodo začeli pripravljati v kratkem, bo imel kot glavni cilj zagotovitev kakovosti delovanja pri predvajanju pretočnih zvočnih in videozapisov ne glede na izbrano procesorsko osnovno in omrežno povezavo.

    Objavljeno: 21.10.2000
  • TIM zagnal eksperimentalno omrežje GPRS

    Največji italijanski operater mobilne telefonije, TIM, je udejanil eksperimentalno omrežje GPRS. Po njihovem mnenju je to prva uporaba te tehnologije v Evropi. Tehnologijo so prikazali že maja, sedaj pa so jo ponudili izbranim strankam. GPRS omogoča bistveno hitrejši prenos podatkov v mobilnih omrežjih in je pomembna vmesna stopnja med telefonijo GSM, ki sodi v drugi rod, in telefonijo UMTS, ki sodi v tretji rod.

    Objavljeno: 21.10.2000
  • ZapStation

    Zabavna elektronika, glasba in video se vse bolj združujejo z računalniškimi tehnologijami in internetom. V prihodnosti lahko računamo na še večjo prepustnost pri prenosu podatkov, kar bo prineslo nove možnosti za zabavo. Toda doslej je bilo za učinkovito rabo teh možnosti treba kupiti več ločenih naprav, kar je cenovno teže sprejemljivo, pa tudi težje za namestitev in rabo.

    Objavljeno: 20.10.2000
  • Bluetooth, Toshiba in brezžično omrežje

    Japonsko podjetje Toshiba, eden od doslej najbolj dejavnih pobudnikov brezžične komunikacijske tehnologije Bluetooth, je držala obljubo in prva na tržišče poslala razširitveni vmesnik za brezžično povezavo osebnih računalnikov v omrežje. Kartica je na voljo v obliki kartice PC Card II, vgrajeno pa ima tudi anteno, ki rahlo štrli iz kartice.

    Objavljeno: 20.10.2000
  • Ericsson kupuje

    Proizvajalec telekomunikacijske opreme Ericsson želi okrepiti ponudbo infrastrukture za mobilna omrežja tretjega rodu (3G). V ta namen so sklenili kupiti ameriško podjetje Microwave Power Devices (MPD), za katero bodo odšteli okrog 100 milijonov dolarjev, natančneje 8,7 dolarja po delnici. Podjetje MPD ima sedež nedaleč od New Yorka, ukvarja pa se z izdelavo radiofrekvenčnih in mikrovalovnih linearnih ojačevalnikov in sorodnih izdelkov, ki so osnovni gradniki baznih postaj za mobilna omrežja. Za tretji rod mobilne telefonije so zlasti primerni naprednejši ojačevalniki MCPA (Multi Carrier Power Amplifiers), ki jih proizvaja MPD.

    Objavljeno: 20.10.2000
  • V ozadje se umika tudi Paul Allen

    Potem ko je se je Bill Gates umaknil z mesta direktorja, se v ozadje umika tudi drugi soustanovitelj družbe Microsoft. Paul Allen je objavil, da ne namerava več kandidirati za sedeže v upravnem odboru podjetja, kjer je bil vse od začetka. Allen pa bo še naprej sodeloval z Microsoftom kot svetovalec za strategijo razvoja, s čimer naj bi se lahko bolj posvetil stvari, ki ga najbolj veseli -- tehnologiji in izdelkom.

    Objavljeno: 19.10.2000
  • Novo šifriranje Rijndel

    V časih, ko računalniško tržišče obvladujejo zlasti velika mednarodna podjetja, je lepo videti, da včasih v pomembnih stvareh uspejo tudi posamezniki. Ameriški inštitut NIST (National Institute of Standards and Technology) naj bi tako nedavno izbral nov algoritem za šifriranje podatkov, ki bo nadomestil zastareli algoritem DES (iz leta 1977), v uporabi v ameriških državnih ustanovah.

    Objavljeno: 19.10.2000
  • Prvi mobilni telefon Bluetooth

    Ameriško podjetje GN Netcom je predstavilo telefon GN 9000, ki je uradno prvi mobilni telefon, skladen s tehnologijo Bluetooth. Ta tehnologija zagotavlja povezljivost in združljivost med različnimi brezžičnimi napravami, kot so mobilni telefoni, prenosni računalniki in dlančniki. Razvoj te tehnologija vodi posebna interesna skupina (The Bluetooth Special Interest Group), ki šteje čez 100 vodilnih proizvajalcev telekomunikacijske tehnologije.

    Objavljeno: 19.10.2000
  • Prodaja mobilnih telefonov se ne bo več tako večala

    Svetovni trg mobilnih telefonov bo po obdobju neverjetne rasti počasi umiril. Drugi največji svetovni proizvajalec mobilnih telefonov, Motorola, napoveduje, da pričakujejo manjšo rast prodaje mobilnih telefonov že do konca letošnjega leta in tudi v naslednjem. Njihova ocena prodaje za leto 2001 je med 525 in 575 milijonov telefonov, kar je bistveno manj od prejšnjih ocen, ki so napovedale med 600 in 650 milijonov. Analitiki soglašajo z zmernejšimi ocenami, saj so prepričani, da trg mobilnih telefonov kljub stabilnosti ne more več vztrajati pri 50 % rasti. Nekateri ameriški analitiki so prav tako ocenili, da se zelo približujemo obdobju, ko bo rast števila naročnikov mobilne telefonije dosegla največjo vrednost.

    Objavljeno: 18.10.2000
  • Rambus in DDR

    Razprtije med podjetjem Rambus in drugimi proizvajalci pomnilniških vezij se še naprej stopnjujejo. Potem ko sta se medsebojno tožila Rambus in Infineon, so se na sodišče proti Rambusu podali še Hyundai electronics in Micron. Rambus trdi, da tekmeci v izdelkih uporabljajo njihove patentirane rešitve, medtem ko drugi menijo, da je Rambus zlorabil tehnologije v javnem lastništvu in si prilastil rešitve, ki so bile razvite kot plod dela vseh.

    Objavljeno: 18.10.2000
  • Nova tehnologija zaslonov LCD SuperClear

    Podjetje Viewsonic je razvilo novo tehnologijo zaslonov s tekočimi kristali z imenom SuperClear, ki so precej kontrastnejši in se hitreje odzivajo v primerjavi z današnjimi monitorji LCD. Po navedbah proizvajalca so novi monitorji VP150m (15-palčni, ločljivost 1024 × 768) in VG175 (17,4-palčni, ločljivost 1280 × 1024) tudi do trikrat bolj odzivni od sedanjih, zaradi česar so primerni zlasti za hitro spreminjajoče vsebine, kot so računalniške igre, grafika 3D in videoposnetki DVD. Ceni novih monitorjev: 1185 in 2000 dolarjev.

    Objavljeno: 18.10.2000
  • Pobuda NET na pohodu

    Microsoft je septembra v okviru konference Enterprise 2000 predstavil nove rešitve in izdelke, ki bodo predstavljali srce v začetku poletja napovedane strategije Microsoft.NET. Na predstavitvi je Microsoft prikazal osem programskih strežnikov in prvič tudi najnovejšega člana družine, strežnik Mobile Information Server 2001, ki je namenjen strežbi podatkov za bodoče podatkovno usposobljene mobilne telefone in ročne računalnike.

    Objavljeno: 17.10.2000
  • AMD hitro nadaljuje razvoj 64-bitnega procesorja

    AMD zelo hitro nadaljuje razvoj 64-bitnega procesorja. Nedavno so objavili simulator, ki omogoča poganjanje 64-bitne kode na 32-bitnem procesorju. Zanimivo, da brezplačni simulator SimNow! deluje pod operacijskim sistemom Linux.

    Objavljeno: 17.10.2000
  • Najbolj obiskana slovenska spletna stran

    V soboto 7. oktobra je slovenska spletna stran http://www.everest.simobil.si zabeležila skupaj 3,7 milijona zadetkov iz več kakor 100 držav. Ta stran pokriva odpravo Dava Karničarja na Mount Everest in njen najprivlačnejši del je bilo neposredno predvajanje uspešnega Karničarjevega podviga, ko je z vrha najvišje gore na našem planetu odsmučal v dolino. Dogodek so poleg omenjene internetne strani spremljala tudi številna domača in tuja javna občila. Jezerjan je tako postal prvi, ki se lahko pohvali, da je presmučal Everest. Karničar se vrne v domovino 29. oktobra.

    Objavljeno: 17.10.2000
  • IBM-ovi modularni strežniki

    IBM je predstavil novo družino modularnih strežnikov na Intelovi osnovi, ki so namenjeni predvsem ponudnikom interneta in internetnih storitev, za katere sta potrebna stopnjevana nadgradljivost in preprost nadzor. Novi strežniki xSeries 330 so vgrajeni v zelo tankih (4,5 cm) ohišjih, tako da jih lahko v posamezno strežniško omaro vgradimo do 41. Gre za dvoprocesorske sisteme, ki so lahko opremljeni z vrhunsko Intelovo tehnologijo -- procesorji Pentium III s hitrostmi 866, 933 MHz in 1 GHz, kar je prvič doseženo v tako tankih strežnikih. Pri IBM-u trdijo, da imajo novi strežniku trikrat večjo procesorsko zmogljivost od Sunovih strežnikov Netra -- za približno tretjino cene. Osnovi model je namreč na voljo že za 4500 dolarjev (za sistem z 256 MB pomnilnikom).

    Objavljeno: 16.10.2000
  • Prvi virus za PalmOS

    Podjetji McAfee in F-Secure sta potrdili najdbo prvega virusa, ki okuži ročne računalnike z operacijskim sistemom PalmOS. Po trditvah strokovnjakov je virus PalmOS/Phage.936 dokaj neškodljiv, vendar se zna samodejno prenašati iz računalnika v računalnik.

    Objavljeno: 16.10.2000
  • iPaq PocketPC -- tržna uspešnica

    Podjetje Compaq je bilo popolnoma nepripravljeno na uspeh ročnega računalnika iPaq PocketPC. Povpraševanje po računalniku je nekajkrat večje od ponudbe, zato ga na nekaterih tržiščih (kljub obljubi) sploh še niso začeli prodajati. Zaradi tega so se odločili, da bodo proizvodnjo s prvotnih 25.000 enot na mesec do konca leta podvojili, v prvem četrtletju 2001 pa naj bi se proizvodnja povečala na 100.000 enot mesečno. S tem bo iPaq postal najbrž največja uspešnica z okoljem Windows CE.

    Objavljeno: 15.10.2000
  • Optični diski naslednjega rodu

    Sony in Pioneer sta na Japonskem prikazala prve prototipe novega rodu optičnih diskov, ki uporabljajo modre laserje namesto dosedanjih rdečih. Modri laserji predstavljajo vrhunsko tehnologijo, ki bo po mnenju strokovnjakov predstavljala osnovo za naslednje rodove pomnilniških enot. Ker modri laserji delujejo s precej manjšo valovno dolžino od današnjih rdečih laserjev (405 namesto 650 nanometrov), lahko na pomnilniške nosilce shranimo precej več podatkov kakor danes.

    Objavljeno: 15.10.2000
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji