• Avastov poizkus: povezovanje na nezaščitene Wi-Fi še vedno popularno

    Eno izmed najbolj nevarnih početij s prenosnimi napravami je povezovanje v neznana in nezaščitena omrežja Wi-Fi. Nevarnost preži z dveh koncev – promet lahko prestreza ponudnik dostopne točke ali v primeru omrežij brez gesel kar vsak mimoidoči. Kljub temu je to početje izjemno razširjeno, kar je s poizkusom na ameriški republikanski konvenciji v Clevelandu pokazal Avast.

    Objavljeno: 24.7.2016 11:00
  • Umetna inteligenca za vsakogar

    Google, ki je že marca napovedal, da bo kmalu začel prodajati »oblačne« servise strojnega učenja, je sedaj v javno (beta) uporabo spustil dva taka servisa.

    Objavljeno: 23.7.2016 08:00
  • nVidia Titan X, 1200 dolarjev

    Tržišče grafičnih kartic je v zadnjih letih iz popolnoma igralnih vod počasi prešlo (tudi) v vode navidezne resničnosti in rudarjenja Bitcoinov. Strojne zmogljivosti najmočnejših modelov vsako leto še vedno strmo naraščajo, ključno vlogo pri tem pa ima nVidia.

    Objavljeno: 23.7.2016 08:00
  • Konec za VHS

    Pomislili bi, da so videorekorderji, saj veste, tiste podtelevizijske škatle, ki znajo predvajati videoposnetke iz kaset VHS, že davno mrtvi. Saj imamo za to vendarle snemalnike DVD, HDD, Bluray, oz., pardon, kar omrežne video snemalnike.

    Objavljeno: 22.7.2016 12:00
  • KickassTorrents šel rakom žvižgat

    Na naslovnicah se je običajno pojavljal The Pirate Bay in pravne tegobe njegovih upravljavcev, a brez velikega pompa je že pred časom stran KickassTorrents (KAT) prevzela primat najbolj obiskane spletne strani s torrenti. Včeraj se je zgodba leta 2009 ustanovljene strani bržčas končala, saj so zasegli njene domene in aretirali domnevnega ustanovitelja.

    Objavljeno: 22.7.2016 05:00
  • Teslin novi »Master Plan«

    Elon Mask, kontroverzni šef podjetja Tesla (in SpaceX in še česa), je zadnjih nekaj dni na svojem Twitter računu napovedoval predstavitev novega velikega načrta, ki naj bi njegovo podjetje še trdneje zasidral v prihodnosti. Master Plan, drugi del, kot ga je poimenoval naj bi bil nadgradnja osnovnega načrta, ki ga je predstavil pred desetimi leti. Slednji je začrtal pot od dragega električnega avtomobila, preko nekoliko cenejšega modela, do takega, ki si ga lahko privošči vsakdo. In končni cilj – proizvodnja sončne energije za vse.

    Objavljeno: 21.7.2016 13:00
  • Brazilija in WhatsApp. In sodišča.

    Servis WhatsApp (sedaj v lasti Facebooka) je med prvimi vklopil šifriranje pogovorov, s katerim je prebiranje komunikacij, ki si jih izmenjujejo uporabniki, onemogočeno vsem, tudi lastnikom tega servisa. Kar je postalo problem, ko so v Braziliji oblasti zahtevale, da podjetje sodišču preda vsebino zasebne komunikacije uporabnikov, ki so trenutno v kazenskem postopku.

    Objavljeno: 21.7.2016 08:00
  • Microsoftov »oblak« zelo uspešen

    Microsoft je predstavil poslovanje v zadnjem četrtletju in z rezultati presenetil analitike. V zadnjih treh mesecih so zabeležili kar 3,1 milijarde dolarjev dobička (v enakem obdobju lani so imeli približno enako izgube, zaradi odpisa Nokie), posledično so delnice na New Yorški borzi že zrasle za 4 odstotke.

    Objavljeno: 20.7.2016 14:00
  • Nov domiseln način širjenja trojanskih konjev

    Raziskovalci iz Kaspersky Laba poročajo o novem domiselnem načinu za širjenje trojanskih konjev, ki so ga v zadnjih mesecih uporabljali pisci zlonamernega programa Lurk. Za lažji dostop do tarčnih računalnikov so ga skrili kar v legitimno programsko opremo za oddaljen nadzor računalnika.

    Objavljeno: 20.7.2016 10:30
  • Do milijarde je še daleč

    Iz Microsofta so sporočili, da do leta 2018 vendarle ne bodo dosegli svojega cilja – milijarde nameščenih kopij operacijskega sistema Windows 10. Trenutno so pri številki 350 milijonov, kot glavnega krivca za »zamudo« pa so ocenili težave v svojem oddelku pametnih telefonov. Prvotno je bilo mišljeno, da bodo vsako leto prodali 50 milijonov pametnih telefonov z Windows 10, vendar je danes očitno, da temu ne bo tako. Tržni delež telefonov z Windows 10 je pod en odstotek, podjetje pa je pred kratkim odpisalo vrednost celotnega nakupa podjetja Nokia (7,2 milijarde dolarjev) in iz mobilne divizije odpustilo 7800 delavcev.

    Objavljeno: 19.7.2016 11:00
  • Prodaja PCjev spet raste. V ZDA.

    Po več kot dveh letih, kar opažamo padec prodaje osebnih računalnikov (namiznih in prenosnih), se je, vsaj v ZDA, stanje obrnilo – v zadnjem četrtletju sta analitski hiši IDC in Gartner prvič zabeležila rast. Prva pravi, da je rast 4,9 odstotna, druga pa 1,4 odstotna. Razlika nastopi zaradi tega, ker Gartner med »PCje« ne šteje Chromebookov (ki jih prodajajo Dell, HP in Lenovo), IDC pa kot ključen razlog rasti navaja točno te prenosnike, ki tečejo brez Microsoftovih Oken.

    Objavljeno: 19.7.2016 08:00
  • Kim Dotcom ponovno napoveduje Megaupload

    Kim Dotcom, nekonvencionalen in glasen internetni podjetnik, ki so ga ameriške oblasti pred leti obtožile, da je bil s svojim spletnim servisom Megaupload eden največjih spletnih piratov, se ne da. Po tem ko so mu posebne (novozelandske) policijske enote na posestvo prileteli s helikopterji in v polni bojni opremi in po letih obiskov sodišč, je ustanovil servis Mega, ki naj bi nadomestil zaprti Megaupload. Mega se (še vedno) ponaša z možnostjo anonimnega in šifriranega deljenja datotek, vendar je Dotcom lani iz lastništva izstopil (z nekaj milijoni dolarjev), od takrat pa ima o servisu za povedati le še negativne opazke.

    Objavljeno: 18.7.2016 13:00
  • ARM v japonske roke

    Japonsko podjetje Softbank bo za 32 milijard dolarjev kupilo britanski tehnološki ponos, podjetje ARM Holdings is Cambridgea. Za pričakovati je, da bo vodstvo ARM delničarjem priporočilo prodajo, saj je ponujena cena na delnico kar 43% višja od trenutne vrednosti na borzi. Hkrati so ob novici delnice podjetja zrasle za 45%.

    Objavljeno: 18.7.2016 12:00
  • Pokemoni so prispeli v Slovenijo!

    Igra, ki je obnorela svet, je uporabnikom naprav z operacijskima sistemoma iOS in Android uradno na voljo tudi v Sloveniji. Pokemon Go je fenomen, ki je v enem samem tednu okužil množice. Lovljenje prikupnih pošasti v (obogatenem) resničnem svetu je založniku igre (Nintendo) tržno vrednost dvignilo za 70 odstotkov. Igra je sicer brezplačna za igranje, a z mikrotransakcijami dnevno služi milijone. Če se ne bojimo, da bi nas igra okužila kot Novozelandca, ki je pustil službo, da bi imel več časa za lovljenje Pokemonov, jo nemudoma poiščemo na tržnici Google Play ali App Store in preverimo, zakaj toliko pompa okoli mobilnega naslova.

    Objavljeno: 17.7.2016 08:00
  • Nemčija proti sovražnemu govoru na spletu

    Evropska migrantska kriza je med drugim razlog za porast sovražnega govora na spletu. Negativnost uperjena proti manjšinam, tujcem, spodbujanje ksenofobije, opevanje nacizma ter vzpon desničarskega ekstremizma se odražajo v objavah anonimnežev na Twitterju, Facebooku in Googlu. Nemčija je od omenjenih podjetij že pred časom zahtevala umik slehernega sovražno nastrojenega komentarja, a se vpleteni praviloma odzivajo počasi, ko je škoda že storjena. Nemški zvezni kriminalisti Bundeskriminalamt (BKA) so vzeli stvar v svoje roke ter v množični akciji izvedli racije na šestdesetih naslovih v štirinajstih nemških pokrajinah. V prvi, zares obsežni akciji proti sovražnemu govoru na spletu je sodelovalo 25 policijskih postaj. Posameznikom, ki so od julija do novembra 2015 delovali v skrivni skupini na družabnem omrežju Facebook in javno pozivali k nacionalizmu ter podpihovali sovraštvo proti drugim rasam in religiji, grozi do 5 let zapora.

    Objavljeno: 16.7.2016 12:00
  • Yelp išče Pokemone

    Ameriški spletni imenik lokalnih podjetij, ki popotnikom po svetu (v Sloveniji še ne) pomaga pri iskanju trgovin, restavracij, klubov, telovadnic in še kaj, po novem išče tudi Pokemone. Velik uspeh igre Pokemon Go jih je navdihnil, da so v iskalnik vgradili filter, ki izpostavi poslovne objekte v bližini nahajališč prikupnih digitalnih zveri. Opcijo PokeStop Nearby (nahajališče Pokemonov v bližini) je dodana drugim uporabnim filtrom, med katerimi sta Wheelchair Accessible (dostop z invalidskim vozičkom) in Offers Military Discount (popust za vojaško osebje). Podatke Yelp pridobiva s poročanjem obstoječih uporabnikov / obiskovalcev in ne iz igre same. Smešno ali ne, med počitnicami v tujini bomo z Yelpom poslej vsekakor lažje plemenitili zbirko Pokemonov.

    Objavljeno: 16.7.2016 09:00
  • Microsoftova zmaga za zasebnost

    Tri leta pravdanja so bila potrebna, da je Microsoft dosegel pomembno zmago za varovanje zasebnosti svojih uporabnikov. Sodna kalvarija se je pričela z zahtevo sodišča v New Yorku, po kateri naj bi Microsoft omogočil dostop do e-poštnih predalov s strežnikov na Irskem. Microsoft zahtevi ni ugodil, češ, da ZDA nima pravice do vsebine, ki je shranjena izven meja ameriške države. Kljub temu, da je Microsoft lastnik spornih strežnikov in ima oddaljeni dostop do njih, so pri Ameriškem sodišču za ugovore ugotovili, da je zakon Stored Communications Act namenjen zgolj uporabi na ozemlju ZDA. Microsoft je odločitev označil za veliko zmago, ki bo uporabnikom povrnila zaupanje v tehnologijo in (lokalne) mehanizme, ki varujejo njihove podatke.

    Objavljeno: 15.7.2016 11:00
  • Apple z resničnostnim šovom

    Apple se podaja v ustvarjanje TV vsebine. Skupaj s Prospect Productions (The Biggest Loser in Master Chef) bodo snemali resničnostni šov Planet of the Apps, v katerem bodo sodelovali in tekmovali izbrani razvijalci aplikacij za operacijske sisteme macOS, iOS, tvOS in watchOS. Poleg dragocenega časa v središču pozornosti se bodo najboljši potegovali za sredstva do višine desetih milijonov ameriških dolarjev ter mesto med najbolj izpostavljenimi programskimi izdelki na tržnici App Store. Za sodelovanje pri šovu bodo izbrali sto najbolj zanimivih razvijalcev, rok za prijavo je 26. Avgust.

    Objavljeno: 15.7.2016 08:00
  • Prodaja elektronskih knjig pada

    Založniki in knjigotržci so razkrili, da je bilo lani prodanih za dobro desetino manj elektronskih knjig kot leto poprej. Rezultati so zanje skrb vzbujajoči, saj jim elektronske knjige v primerjavi s klasičnimi kljub nižji ceni prinesejo več iztržka. Elektronske knjige so cenejše za izdelavo, se ne posojajo in jih ni moč vrniti v trgovino. Skoraj tri milijarde ameriških dolarjev vreden posel se je zmanjšal za 11 odstotkov. Zanimivo je, da se je obenem povečala prodaja običajnih knjig. Razlog je v povečanju cen elektronskega čtiva. Če smo pred leti za uspešnico povprečno odšteli 9 dolarjev, danes najuspešnejše elektronske knjige pri Amazonu veljajo od 14 do 15 USD. Zvišanje cen elektronskih različic je številne kupce usmerilo k nakupu tiskanih knjig. Dobra novica je, da ljudje še vedno radi beremo in se je skupna vrednost prodanih knjig (elektronske, zvočne in tiskane) lani zvišala za slabe tri odstotke. Kako se bodo na objavljene rezultate odzvali založniki in prodajalci, ni znano, vemo le, da je edina prava pot zmanjšanje cen.

    Objavljeno: 14.7.2016 09:00
  • Brexit podražil računalnike

    Načrtovani britanski odhod iz Evropske unije prinaša številne negativne posledice. Negotovo obdobje se med drugim odraža na višjih cenah. Medtem ko Angleže običajne počitnice v tujini stanejo slabih tristo funtov več kot pred Brexitom, jih po žepu precej bolj udarijo tudi tehnični izdelki. Pri Dellu so kot prvi od računalniških podjetij na Otoku dvignili cene za deset odstotkov, sledijo mu drugi. Na najnižjo vrednost funta v zadnjih tridesetih letih so se s podražitvami izdelkov odzvali že pri HPju, o podobnem pristopu pa razmišljajo tudi pri Lenovu in Ciscu. Svoje telefone dražje prodaja tudi kitajski OnePlus. Dosedanje podražitve sicer niso presegale desetine prvotne cene, v povprečju so se cene dvignile od 5 do 10 odstotkov, a analitiki pričakujejo, da bodo prihodnje podražitve višje.

    Objavljeno: 14.7.2016 08:00
  • Fenomen, spočet kot prvoaprilska šala

    Pokemon GO je igra, ki je obnorela svet (v navednicah). V ZDA, Avstraliji in na Novi Zelandiji je nameščen na desetini vseh pametnih telefonov, aktivni igralci bodo vsakčas prehiteli uporabnike Twitterja. V Evropi na igro še čakamo, namestimo jo lahko le ročno, če s spleta prenesemo ustrezno APK datoteko. Uspešna zgodba lovljenja prikupnih zveri v resničnem (digitalno obogatenem) svetu se je pričela kot prvoaprilska šala pri podjetju Google. Priloženi videoposnetek zabave z zemljevidi Google Maps je zanetil iskro v očeh direktorja podjetja Niantic. Slednji so pod okriljem Googla v preteklosti že naredili igro obogatene resničnosti Ingress. Leto dni kasneje se je podjetje od spletnega velikana odcepilo ter splavilo uspešnico, o kateri se bo še veliko govorilo.

    Objavljeno: 13.7.2016 08:00
  • Google v Chrome vgradil na kvantne računalnike odporen algoritem

    Čeprav so kvantni računalniki še v povojih, se Google že sedaj pripravlja na izzive, ki jih bodo prinesli. Njihova glavna prednost bo bistveno hitrejše reševanje nekaterih problemov, kar bo imeli velikanski vpliv na sedanje šifrirne standarde. Google je zato v Chrome eksperimentalno vgradil podporo za šifrirni algoritem, ki je odporen na napad s kvantnim računalnikom.

    Objavljeno: 13.7.2016
  • V Sloveniji brskamo mobilno

    Podatki spletne medijske agencije iPROM kažejo, da slovenski uporabniki interneta informacije na spletu iščemo pretežno z mobilnimi napravami. Telefoni in tablice so prvič prehiteli računalnike in zavzeli 52,48 - odstotni tržni delež. Čeprav slovenski uporabniki spletne medije raje obiskujemo prek mobilnih naprav, pa smo na spletu bolj aktivni, če brskamo s prenosnim ali namiznim računalnikom. Takrat se na spletnih mestih zadržimo dlje, iščemo bolj poglobljeno in pregledamo več spletnih dokumentov. Morda ravno zato prevlade mobilnosti na naših dveh spletiščih (Monitor, Mladina) za zdaj ne opazimo. Čeprav število mobilnih obiskovalcev iz leta v leto narašča, jih je še vedno le slaba tretjina. Natančnejše številke obiskanosti spletišča Monitor.si objavljamo v obliki grafa, kjer so z modro označene stacionarne seje, z zeleno in oranžno pa mobilne (telefon, tablica).

    Objavljeno: 12.7.2016 09:00
  • Prvi telefon s Snapdragonom 821

    Asus je predstavil telefon ZenFone 3 Deluxe, prvo napravo s procesorjem Snapdragon 821. Slednji tiktaka s hitrostjo 2,4 GHz, družbo pa mu dela grafično procesna enota Adreno 530 GPU. Drugače gre za telefon s 5,7 palčnim 1080p Super AMOLED zaslonom, zaščitenim z Goriljim steklom četrte generacije, 6 GB delovnega pomnilnika RAM ter 256 GB UFS 2.0 shrambe, ki jo lahko razširimo s karticami microSD. Med drugimi priboljški velja omeniti 3000 mAh baterijo, 23 MP (in 8 MP) kamero z zaslonko f/2.0, OIS, dvojno bliskavico ter samodejnim laserskim ostrenjem. Za hitro polnjenje telefona bo skrbela tehnologija Quick Charge 3.0, za navidezno resničnost platforma Google Daydream VR. Telefon, ki bo najprej na voljo na Daljnem vzhodu (Tajvan, Hongkong - začetek avgusta), ne bo poceni. Opisana in hkrati najdražja različica bo veljala slabih 800 ameriških dolarjev.

    Objavljeno: 12.7.2016 08:00
  • Samsungova odlična, a nezdružljiva pomnilniška kartica

    Samsung je predstavil prvo UFS (Universal Flash Storage) pomnilniško kartico na svetu. Gre za izredno hitro, z SSDjem primerljivo, 256 GB težko kartico, ki naj bi navduševala lastnike prihajajočih Samsungovih telefonov. Petkrat hitrejše branje in do trikrat hitrejše zapisovanje v primerjavi z obstoječimi (najboljšimi) microSD karticami bo prišlo najbolj prav navdušencem nad snemanjem video posnetkov v visoki ločljivosti. Čeprav je kartica navidez podobna microSDju, je z obstoječimi napravami nezdružljiva, kar pomeni, da bomo morali za dejanski test počakati na prvo napravo, ki jo bo podpirala. Morda bo to prihajajoči in težko pričakovani korejski telefon Samsung Galaxy Note 7.

    Objavljeno: 11.7.2016 10:00
  • Roparji z mobilno igro vabili žrtve v past

    Mobilna igra Pokemon Go je v nekaterih delih sveta prava uspešnica. Nabiranje simpatičnih zveri v digitalno obogatenem resničnem svetu je obnorela številne igralce v ZDA, Avstraliji in na Novi Zelandiji. Medtem ko na evropski izid še čakamo, iz tujine prihajajo skrb vzbujajoče novice, ki kažejo, kako nevarno je lahko lokacijsko igranje. V enem izmed incidentov so roparji postavili Pokestop (lokacijo, kjer igralci nabirajo predmete v igri) ter čakali na nič hudega sluteče nabiralce Pokemonov, da so zašli v past. Oropane žrtve so dokaz, da sporočanje lokacije neznancem ni tako nedolžno, kot se sprva zdi. Nintendo in Niantic verjetno nista predvidela vseh težav, ki jih je s sabo prinesla njuna mobilna uspešnica. Morda so ravno dotične nevšečnosti razlog, zakaj obljubljene igre še ni v preostalem delu sveta.

    Objavljeno: 11.7.2016 09:00
  • Vdor v račune direktorjev Twitterja in Yahooja

    V zadnjih dneh so nepridipravi očitno vdrli v Twitter računa izvršnega direktorja Twitterja, Jacka Dorseya in izvršne direktorice Yahoo, Marisse Mayer. Za vdori stoji skupina OurMine, na omenjenih dveh profilih so se znašli tviti s povezavami na spletno stran omenjene skupine. Podrobnosti o tem, kako je do vdorov prišlo, sicer niso znane, vsaj v primeru Dorseyja bi lahko šlo za vdor preko omrežja Vine, ta se namreč lahko poveže s Twitterjem. V tem primeru je po vsej verjetnosti šlo za reciklažo gesel, torej za uporabo enakih gesel na več straneh.   

    Objavljeno: 10.7.2016 12:00
  • Predlog za starostno verifikacijo na pornografskih straneh

    V parlamentu Velike Britanije je bil podan predlog, po katerem bi morali obiskovalci pornografskih spletnih straneh pred obiskom dokazati svojo starost. Po mnenju britanskega predsednika vlade te strani trenutno nimajo pravega preverjanja, okoli 10% njihovih uporabnikov naj bi bilo mladoletnih. Zagovorniki spletne zasebnosti sicer opozarjajo, da bi bilo kaj takega slabo za zasebnost, saj bi morali uporabniki pri prijavi v omenjene strani vnesti tudi kreditno kartico.

    Objavljeno: 10.7.2016 10:00
  • HPjev telefon Elite X3 pride septembra

    HP pripravlja nov telefon s sistemom Windows 10, po govoricah sodeč naj bi prodaja stekla septembra, cena pa naj bi bila 700 evrov. Pri HPju so sicer že potrdili specifikacije - naprava bo uporabljala procesor Snapdragon 820, imela bo 4 GB pomnilnika in pogon, velik 64 GB (z možnostjo razširitve z kartico MicroSD). Razmeroma velik bo akumulator (4150 mAh), podpiral bo tudi možnost brezžičnega polnjenja.

    Objavljeno: 9.7.2016 16:00
  • Veriga Wendy’s odkrila viruse na tisoč plačilnih terminalih

    Ameriška veriga restavracija Wendy’s je bila žrtev velikega hekerskega vdora, za katerega se je izkazalo, da je precej večji od prvotnih predvidevanj. Ob majskem odkritju vdora so govorili o napadu na manj kot 300 izmed 5144 franšiznih poslovalnic, danes pa je potrjenih lokacij 1025. Napadalci so pridobili osebne in bančne podatke strank.

    Objavljeno: 9.7.2016 05:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji