• Prenova Nokie v Sloveniji

    V aktualni številki Monitorja si lahko preberete preizkus obnovljene Nokiine legende, telefona 3310, v kratkem pa pričakujemo tudi prve testne modele Nokiinih telefonov z operacijskim sistemom Android, ki so v resnici tista prava karta, na katero igra »nova Nokia«.

    Objavljeno: 21.7.2017 09:00
  • Ukradli za 30 milijonov kriptovalute ethereum

    Manj kot teden dni po težavah CoinDasha, ki so mu na precej primitiven način ukradli 10 milijonov dolarjev (vdrli so na spletno stran in spremenili naslov, kamor so investitorji nakazovali ether), smo priče še eni veliki kraji. Iz denarnic, ki so jih imeli nekateri shranjene pri Parity Walletu, so hekerji odnesli za 30 milijonov dolarjev ethra.

    Objavljeno: 20.7.2017 13:00
  • Donirajte svoj – glas!

    Prepoznavanje govora postaja vedno bolj pomembno, toda zaenkrat ga zmorejo le velikani kot so Google, Microsoft, Amazon ali Apple. Razlog ni toliko v algoritmih umetne inteligence, kot v tem, da je za »učenje« samega algoritma treba uporabiti veliko bazo podatkov oz. glasov.

    Objavljeno: 20.7.2017 12:00
  • Google Glass vstaja od mrtvih

    Januarja 2015 je Google neslavno nehal s prodajo svojih očal obogatenih z navidezno resničnostjo. Projekt Google Glass se je izkazal za zabaven projekt, ki pa finančnih koristi ni prinesel. Toda, Google puške v koruzo vendarle ni vrgel v celoti, že konec istega leta smo pisali, da so nekateri dokumenti kazali, da razvoj poteka naprej.

    Objavljeno: 19.7.2017 13:00
  • Zemljevidi Planinske zveze Slovenije tudi na telefonu

    Če ste ljubitelji gora, se za orientacijo po slovenskih vršacih gotovo zanašate na zemljevide Planinske zveze Slovenije. Ti prikazujejo planinske poti, koče in vse ostalo, kar na poti potrebujemo, nenazadnje si lahko z njimi na cilju pomagamo tudi pri ogledu okoliških vrhov.

    Objavljeno: 19.7.2017 11:00
  • V treh minutah ukradli za sedem milijonov dolarjev kriptovalute

    Za izdajo aplikacij pisci danes sredstva pogosto zbirajo s tako imenovanimi javnimi ponudbami žetonov (ICO, initial coin offering).  V zameno za delež v aplikaciji investitorji vložijo kriptovaluto ether (iz projekta ethereum), podobno kot pri javni ponudbi delnic vlagajo denar v zameno za delnice v podjetju. Metoda je sila uspešna, saj večina hitro zbere več deset ali sto tisoč dolarjev.

    Objavljeno: 18.7.2017 16:00
  • Amazonova pomočnica na HTC U11

    Iz ZDA poročajo, da je HTCjev najnovejši telefon U11 z zadnjo nadgradnjo postal pravi »Amazon telefon«. Poleg običajne Googlove pomočnice Google Now, ki se odziva na besede »OK, Google« telefonovo pozornost prikličemo z Alexa, kot je ime Amazonovi pomočnici. Tudi ko je telefon ugasnjen, oz. v spalnem načinu. Da, zapisali smo »poleg«, saj se telefon še vedno odziva tudi na Googlov klic. Prvi preizkuševalci sicer pravijo, da priklic ni popolnoma zanesljiv, da ga telefon včasih presliši, vendar deluje. Imeti dve pomočnici se morda ne sliši smiselno, vendar je dejstvo, da je Amazonova danes bolj uspešna pri avtomatizaciji opravil, Googlova pa pri komunikaciji s koledarjem in spletnim iskalnikom.

    Objavljeno: 18.7.2017 13:00
  • Roboti so med nami

    V žepih imamo naprave, ki se kitijo z izrazi kot je »umetna inteligenca«, slednja na marsikaterem področju že celo prekaša človeški um. Hkrati pa je videti, da ima občasno težave tudi z zelo enostavnimi opravili, tudi takšnimi, ki jih ljudje osvojimo kmalu po rojstvu. Gibanje po prostoru je nekaj, s čemer se ukvarjajo tako razvijalci pri Tesli kot pri Boston Dynamics, nekateri pa ga že uspešno tržijo. V ZDA je tako že v delovanju kar nekaj varnostnih robotov Knightscope K5, ki se »sprehajajo« (no, vozijo) po nakupovalnih središčih, parkiriščih in pisarniških kompleksih. Z vgrajenimi kamerami nadzorujejo prostore in »človeške pomočnike« opozarjajo na morebitne težave in spremembe.

    Objavljeno: 18.7.2017 12:00
  • Od »fake news« do »fake video«

    Raziskovalci iz Washingtonske univerze so prikazali sistem, s katerim lahko zelo dobro manipulirajo video izjave znanih osebnosti.

    Objavljeno: 17.7.2017 15:00
  • Varanje ni poceni

    Lastniki spletne strani Ashley Madison, ki je bila pred dvema letoma deležna enega izmed bolj razvpitih hekerskih vdorov, so za poravnavo več skupinskih tožb, ki tečejo proti njim, ponudili dobrih 11 milijonov dolarjev. Podjetje Ruby Life, v času vdora znano kot Avid Dating Life, ki se tudi danes oglašuje kot »vodilno podjetje za svobodomiselne zmenke«, je namreč tarča tožbe uporabnikov, ki trdijo, da jim je razkritje njihovih osebnih podatkov prizadejalo finančne izgube in vdor v osebne podatke.

    Objavljeno: 17.7.2017
  • Nova generacija poslovnih sistemov ERP v oblaku

    Kljub temu, da so poslovni informacijski sistemi ERP nekaj, kar se je že davno uveljavilo in kjer se marsikomu zdi, da je skozi čas videti le malo inovacij, mlada podjetja s koreninami v oblaku dokazujejo, da se bo tudi to področje v prihodnje še kako spreminjalo. Novi temelji v oblaku že ustvarjajo nove trende in smernice, ki jih začenja spremljati tudi ostanek ponudnikov ERP, kjer tudi največji niso izjema.

    Objavljeno: 16.7.2017 01:00
  • Štiri od petih podjetij ne uspe izkoristiti investicij v oblak

    Storitve v oblaku postajajo vse večji dejavnik v informacijski strategiji in uporabi v domala vseh gospodarskih panogah in državah, toda vprašanje je, koliko uspejo podjetja te storitve tudi izkoristit. Raziskava družbe Fugue prikazuje nekoliko presenetljivo sliko današnjega stanja, kjer je kar 80 podjetij priznalo, da za zdaj še ne vidijo otipljivih prednosti od doslej opravljenih investicij v oblak. Kar 96% vprašanih meni, da bi oblačne storitve in z njimi povezane zadeve potrebovale spremembe in izboljšave.

    Objavljeno: 16.7.2017 01:00
  • Najhitrejši procesor AMD je bistveno cenejši od Intelovega

    AMD je razgrnil podrobnosti in predvsem cene za novi vrhunski procesor Ryzen z imenom Threadripper 1950X, ki premore 16 procesnih jeder in podporo za 32 niti. Procesor, ki bo deloval s takom 3,4 GHz, z navijanjem pa potrebi do 4 GHz, bo stal 1.000 dolarjev. Na prvi pogled se zdi dosti, toda Intelov najnovejši procesor Core i9 z 18 jedri med tem stane bistveno več: 2.000 dolarjev.

    Objavljeno: 15.7.2017 01:00
  • Pomanjkanje delov vpliva na prodajo računalnikov

    Najnovejše poročilo družbe Gartner kaže na to, da se je prodaja osebnih računalnikov v drugem četrtletju vnovič zmanjšala med 3,3 in 4,3 odstotki. Toda tokrat razlogi menda niso enaki, kot so bili v zadnjih letih, ko je prodaja drugih tipov naprav, predvsem pametnih telefonov, zmanjšala interes kupcev za osebne računalnike.

    Objavljeno: 15.7.2017 01:00
  • Apple prodira tudi na področju IT

    Apple je najbolj uspešno računalniško podjetje, toda to velja za potrošniške izdelke, mar ne? Napaka! Pri družbi Gartner so izračunali, da je v zadnjih dveh letih Apple postal največji dobavitelji tudi na področju IT rešitev v podjetjih. Z 218 milijardami dolarjev prihodkov iz naslova IT je 79 milijard dolarjev pred drugim, Samsungom, na tretje mesto pa se je prebil Google. Microsoft, ki je tu kraljeval še pred samo nekaj leti, je s 85 milijardami dolarjev šele na četrtem mestu, še slabše pa je postavljen IBM, ki je pred Microsoftom domala povsem obvladoval poslovno informatiko.

    Objavljeno: 15.7.2017
  • Umetna Inteligenca bo povečala dobičke

    Danes skoraj nihče ne dvomi, da bo umetna inteligenca v prihodnosti igrala ključno vlogo v razvoju gospodarstva, pri družbah Accenture Research in Frontier Economics pa so v nedavni raziskavi to skušali tudi kvantificirati. Raziskava napoveduje, da bo umetna inteligenca prispevala okoli 1,7% k ekonomski rasti gospodarstev in držav do leta 2035. Še bolj pa se bo povečala dobičkonosnost. V 12 merjenih panogah bo v povprečju povečala dobiček kar za 38%.

    Objavljeno: 14.7.2017 01:00
  • Dell ponuja hibridni prenosnik z brezžičnim polnjenjem

    Brezžično polnjenje akumulatorjev je danes večinoma omejeno na izbrane modele pametnih telefonov zgornjega cenovnega razreda. Toda v večjih napravah, kot so tablice in prenosniki, te tehnologije iz številnih razlogov doslej nismo srečali. Podjetje Dell to spreminja s hibridnim prenosnikom/tablico Latitude 7285, ki ga mnogi uvrščajo kot neposrednega tekmeca priljubljenemu hibridu Microsoft Surface.

    Objavljeno: 14.7.2017 01:00
  • Google Drive za varnostne kopije

    Spletni pomnilnik Google Drive so že doslej številni uporabniki uporabljali kot sredstvo za dodatno varovanje izbranih podatkov, odslej pa so varovanje poljubnih datotek in dokumentov na osebni računalniški napravi pri Googlu še nekoliko bolj poenostavili. Objavili so namreč namensko aplikacijo Backup and Sync, ki bdi nad datotekami v izbranih mapah in jih redno varuje v spletni pomnilnik. Backup and Sync lahko uporabljamo tudi za avtomatizacijo sinhronizacije podatkov med več računalniki, kar še povečuje možnost obnove v primeru okvare ali nesreče primarnega pomnilnika.

    Objavljeno: 13.7.2017 01:00
  • Hyberledger Fabric 1.0 – nova odprtokodna platforma za blockchain

    Številni strokovnjaki menijo, da bo tehnologija podatkovnih verig blockchain imela v prihodnosti pomembno vlogo v podatkovnih povezavah med različnimi poslovnimi subjekti v vrednostni verigi pretoka podatkov, zlasti tam, kjer je treba zagotavljati dokazilo o verodostojnosti in nespremenljivosti podatkov.

    Objavljeno: 13.7.2017 01:00
  • Kriptovalute na udaru

    Zadnji mesec ni prav dober za imetnike kriptovalut, saj vse po vrsti izgubljajo. Ether, ki ga uporablja projekt Ethereum, je izgubil kar polovico svoje vrednosti, bitcoin pa je dobrih dvajset odstotkov cenejši. Toda kdor je kupoval ali rudaril lani ali v začetku leta, ima še vedno lep dobiček.

    Objavljeno: 12.7.2017 05:00
  • Bosch napoveduje korenite spremembe v urbanem transportu

    Podjetje Bosch je eden od glavnih dobaviteljev elektronskih in računalniških komponent za avtomobilsko industrijo, ob tem pa tudi pomemben inovator na tem področju. Zato je zanimivo spremljati njihovo vizijo, ki napoveduje korenite spremembe v načinu, kako se bomo prevažali v naslednjih desetih letih. Samovozeča vozila so sodeč po Boschu le temelj za te spremembe, še bolj pa bodo pomembne bodoče pametne aplikacije, ki bodo uporabnikom ponujale več udobja in manj stresa, kot današnja prevozna sredstva.

    Objavljeno: 12.7.2017 01:00
  • ORWL – prvi računalnik, ki se samodejno uniči ob vdoru

    V današnjih časih, ko se veliki in odmevni vdori v računalniške sisteme vrstijo domala vsakodnevno, je težko zagotoviti ustrezne, kaj šele trajne ukrepe, ki bi nas lahko zaščitili pred najrazličnejšimi zlorabami in izsiljevanji. Če do neke mere to še lahko naredimo na nivoju ustrezne programske opreme, ki nas ščiti z virtualnimi vdori prek internetne povezave, pa je to bistveno težje doseči, če računalnik fizično pride v roke vdiralcem.

    Objavljeno: 12.7.2017
  • Nov tip predpomnilnika obljublja hitrejše delovanje računalnikov

    Raziskovalci laboratorija CSAIL na univerzi MIT so razvili nov tip oziroma strategijo organizacije predpomnilnikov, ki obljublja precejšnjo pohitritev delovanja programov in hkrati drastično zmanjšanje porabe energije v različnih računalniških sistemih, od strežnikov do mobilnih naprav.

    Objavljeno: 11.7.2017 01:00
  • Microsoft 365 združuje Windows, Office, mobilnost in varnost

    Microsoft je na partnerski konferenci Inspire razgrnil novo poslovno ponudbo, ki združuje doslej ločene izdelke v enem samem kompletu. S paketi Microsoft 365 ciljajo na podjetja vseh velikosti, v kompletih pa najdemo operacijski sistem Windows 10, pisarniški paket Office 365, različna orodja za varovanje in upravljanje računalnikov. V kompletu so podprti tako osebni računalniki, kot mobilne naprave.

    Objavljeno: 11.7.2017 01:00
  • POP TV in Kanal A po novem z istim lastnikom kot Telemach

    Skupina United Group, ki je v lasti globalnega naložbenega sklada KKR in Evropske banke za obnovo in razvoj, je kupila medijski portfelj družbe CME v Sloveniji in na Hrvaškem, ki prek Pro plusa vključuje POP TV in Kanal A. Prevzem morajo potrditi še pristojni regulatorji, so prek agencije sporočili iz KKR.

    Objavljeno: 10.7.2017 12:00
  • Računalnik z ločljivostjo 4K za 25 dolarjev

    Podjetje Pine64, ki ponuja konkurente znamenitim mikroračunalnikom Raspberry Pi je najavil novo generacijo elektronike, ki bo po zmogljivosti presegla vse, kar je trenutno na voljo na tem področju. Novi računalniki z imenom Rock64 Media Board Computer ponujao 64-bitni procesor Rockchip RK3328 s štirimi jedri ARM, do 4 GB RAM (DDR3 s taktom 1,6 GHz) in grafiko Mali-450MP2, ki zmore prikazati video posnetke v ločljivosti 4K in s tehniko HDR10.

    Objavljeno: 10.7.2017 01:00
  • Google Blocks omogoča modeliranje v navidezni resničnosti

    Izdelava 3D modelov, še posebno kompleksnejših predmetov in 3D svetov, je zamudno in težaško delo, ker ga tipično specialisti izvajajo v dveh dimenzijah, na zaslonih navadnih računalnikov. To obenem predstavlja oviro pri hitrejši izdelavi vsebin za naprave navidezne in povečane resničnosti. Google je zato predstavil novo aplikacijo Blocks, ki odpravlja to težavo, saj omogoča učinkovitejše projektiranje kar v 3D svetu, navidezni resničnosti.

    Objavljeno: 10.7.2017
  • Hekerski napadi na ameriške jedrske elektrarne

    Od maja hekerji napadajo ameriške jedrske elektrarne, drugo elektroenergetsko infrastrukturo in tovarne. To sta v izrednem poročilu zapisala Oddelek za domovinsko varnost (DHS) in Zvezni preiskovalni urad (FBI). Napade so označili kot rumeni alarm, ker je druga najvišja stopnja ogroženosti zaradi posamezne grožnje.

    Objavljeno: 9.7.2017 12:00
  • Samsung z odličnimi poslovnimi rezultati

    Pri Samsungu so objavili odlične finančne smernice za trenutno drugo poslovno četrtletje (od aprila do vključno junija).

    Objavljeno: 9.7.2017 10:00
  • Microsoft odpušča

    Pri Microsoftu so objavili, da nameravajo zaradi reorganizacije, s katero bodo dali večji poudarek računalništvu v oblaku, odpustiti nekaj tisoč zaposlenih. Ta odpuščanja bodo predvsem v prodajnem oddelku, tam naj bi bilo odpuščenih okoli deset odstotkov zaposlenih (približno 3.000).

    Objavljeno: 8.7.2017 07:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji