• Apple bo v kitajski Uber vložil milijardo

    Apple bo v kitajsko podjetje Didi Chuxing vložil milijardo ameriških dolarjev. Gre za Uberju podobno storitev, ki je na Kitajskem po podatkih Reutersa zaslužna kar za 87 odstotkov zasebnih (plačanih) prevozov v državi. Tržna vrednost Didija je ocenjena na 25 milijard USD. Tim Cook je v izjavi za javnost pojasnil, da bo poteza Applu pomagala razumeti kitajski trg. Z drugimi besedami, finančna pomoč kitajskemu podjetju bo Applu odprla mnoga vrata v sicer precej težavni državi za poslovanje.

    Objavljeno: 13.5.2016 07:00
  • Stečaj T-2 začasno zaustavljen

    Ustavno sodišče je izdalo začasno odredbo, da se vsi postopki v stečaju družbe T-2 ustavijo, dokler ustavno sodišče ne odloči o pritožbi, ki jo je vložil lastnik Garnol in v kateri zatrjuje kršitve ustavno zagotovljenih pravic (do enakosti pred zakonom, zasebne lastnine, podjetništva in prepovedi retroaktivnosti). To je že četrtič od leta 2014, da se je T-2 uspel (začasno) izviti iz primeža stečajnega postopka.

    Objavljeno: 12.5.2016 17:00
  • Opera z varčnim načinom brskanja

    Spletni brskalnik Opera je v razvojni različici bogatejši za varčni način brskanja. Skandinavci trdijo, da prenosniku z njegovo uporabo v primerjavi s starim brskalnikom Opera ali Chrome prihranimo do 3 ure energije. Opera v varčnem načinu brskanja spremeni način prikaza obiskane strani, zmanjša aktivnosti odprtih zavihkov ter video posnetkov. Resničen prihranek energije je odvisen od uporabljenega računalnika in zahtevnosti obiskanih spletišč. Tovrstno varčevanje z energijo sicer ni novo, precej odločno se ga loteva tudi Apple s posodobitvami brskalnika Safari, a ker smo vsake prilagoditve, ki podaljša avtonomijo prenosnim napravam, veseli, potezo Norvežanov pozdravljamo.

    Objavljeno: 12.5.2016 11:00
  • Amazon posnema YouTube

    Spletni velikan Amazon je splavil storitev z imenom Amazon Video Direct, ki bo v prihodnosti neposreden tekmec profesionalnega dela Googlovega spletišča YouTube. AVD bo namenjen predvsem uporabnikom, ki bi radi z lastnimi video kreacijami zaslužili. Objavljene vsebine bodo Amazonovim kupcem na voljo na posodo, lahko jih bodo kupili ali pa si jih bodo opremljene z oglasi ogledali popolnoma brezplačno. Zastonj bodo v njih uživali tudi naročniki storitve Amazon Prime. Vsebine bodo sprva na voljo zgolj v ZDA, Veliki Britaniji, na Japonskem, v Avstriji in Nemčiji.

    Objavljeno: 12.5.2016 08:00
  • Ranljive vse aplikacije za mobilno sporočanje

    Da imajo mobilna omrežja resno luknjo zaradi uporabe signalnega protokola SS7, vemo že vsaj od leta 2014. Vseeno od časa od časa ne škodi posebej poudariti, da to pomeni, da šifriranje pogovorov v aplikacijah kot WhatsApp in Telegram ni vsemogočno. Resda ga ne moremo zlomiti, lahko pa prevzamemo identiteto žrtve in prejemamo sporočila v njenem imenu.

    Objavljeno: 12.5.2016 07:00
  • Čemu v Silicijevi dolini potrebujejo socialna stanovanja?

    Katero je najdražje mesto v ZDA? Veliko ljudi je prepričanih, da je to New York, kar pa ni res. Dražjih od tega velemesta je nekaj manjših mest. To so Palo Alto, Cuperino, Los Gatos, Woodside in Sunnyvale. Njihov skupni imenovalec je, da se nahajajo v Silicijevi dolini, ki je domovina družb, kot so Facebook, Apple, Netflix in Skype.

    Objavljeno: 11.5.2016 09:00
  • Firefox z dodatkom za testiranje novih zmožnosti

    Spletni brskalnik Firefox prihajajoče zmožnosti običajno najprej ponudi v eksperimentalnih različicah. Tokrat so se njegovi razvijalci odločili za drugačen pristop in tri funkcije vgradili v dodatek Test Pilot, ki so ga pri Mozilli prvič uporabili že leta 2009, ko so zbirali podatke o načinih rabe spletnega brskalnika. Novosti lahko testira slehernik z običajno različico Firefoxa.

    Objavljeno: 11.5.2016 08:00
  • Western Digital uradno lastnik SanDiska

    Največji proizvajalec diskov na svetu je postal še večji. Pri Western Digitalu so potrdili, da so odstranjene vse ovire za prevzem podjetja SanDisk. Podjetje, ki je najbolj poznano po USB ključkih in pomnilniških karticah, se v zadnjem času vse bolj uveljavlja kot proizvajalec diskov za prenosnike, hkrati pa je redni dobavitelj pomnilnika za Apple in Nvidio, zato ne čudi, da so pri WDju zanj plačali zajetnih 19 milijard ameriških dolarjev. SanDisk bo še naprej deloval ločeno, a pod taktirko Western Digitala. Obe podjetji bosta imeli sedež v Kaliforniji. Prevzem bo uradno končan v četrtek, 12. maja.

    Objavljeno: 11.5.2016 01:00
  • Zbogom Siri, prihaja Viv

    Osebni mobilni pomočniki so stalnica delovnega vsakdana od leta 2011, ko se je na Applovem telefonu iPhone pojavila Siri. Obljuba umetne inteligence, ki bi se prilagajala uporabniku je bila preveč privlačna, da je ne bi posnemali tudi drugi izdelovalci. Danes najdemo tovrsten AI v najrazličnejših napravah, od že omenjenih telefonov, do računalnikov, televizorjev in avtomobilov. Kljub relativno dolgemu staležu gre še vedno za dokaj primitivne programske pripomočke, katerih pogled ne seže (veliko) dlje od preprostega spletnega iskanja. Stvari se znajo hitro spremeniti.

    Objavljeno: 10.5.2016 09:00
  • HTCjeva ladja se potaplja

    Tajvanski HTC tone. V finančnem poročilu za prvo četrtletje 2016 so zapisali, da si je podjetje prislužilo 150 milijonov ameriških dolarjev izgube. V prihodek, ki je bil med 1. januarjem in 31. marcem v primerjavi z enakim obdobjem lani manjši za 64 odstotkov, resda nista vključena telefon HTC 10 ter VR naprava Vive, a enako je bilo leto dni nazaj, ko v finančnem poročilu za prvo četrtletje ni bilo zastavonoše, telefona HTC M9. Tajvanci se želijo rešiti z zmanjšanjem stroškov, odpuščanjem zaposlenih ter odprodajo nekaterih zemljišč. Našteti ukrepi naj bi jim kupili dovolj časa, da v ospredje pride navidezna resničnost, kjer ima HTC trenutno najzmogljivejšo napravo na trgu.

    Objavljeno: 10.5.2016 01:00
  • PayPal brez zaščite pri vlaganju na spletnih inkubatorjih

    Pri PayPalu bodo 25. junija spremenili uporabniška določila, po katerih storitev spletnega plačevanja ne bo več ščitila uporabnikov pri vlaganju v propadle projekte na inkubatorjih tipa Kickstarter. Če kampanja propade ali na kakršenkoli drug način ne izpolni obveznosti do vlagatelja, ki je svoj delež prispeval prek PayPala, uporabnik eBayjeve storitve plačevanja ne bo deležen zaščite v obliki Purchase Protection. Spremembe niso presenečenje, saj je vlaganje v projekte na raznih spletnih inkubatorjih precej tvegano početje, desetina Kickstarterjevih uspešno financiranih kampanj na primer nikoli ne izpolni obljub, kar pomeni, da so bili posledični stroški za PayPal preprosto preveliki.

    Objavljeno: 9.5.2016 07:00
  • Avtomatizacija doma osrednja tema sistema iOS 10?

    Applovo platformo za avtomatizacijo doma HomeKit so proizvajalci naprav toplo sprejeli, zato je tovrstnih pripomočkov iz dneva v dan več. Žal z množičnostjo postaja problematičen njihov nadzor. Kupci so primorani za različne naprave uporabljati različne aplikacije, kar je milo rečeno, potrata časa. Apple se težav zaveda, zato naj bi pripravljal lastno aplikacijo za naprave, združljive z njihovim HomeKitom. Pri MacRumors trdijo, da bodo v Cupretinu aplikacijo HomeKit priložili naslednji veliki nadgradnji mobilnega operacijskega sistema iOS 10. Ugibanja je sprožila objava Applovega uslužbenca na spletišču Amazon, v kateri trdi, da bodo HomeKit naprave jeseni deležne jabolčnega darila. Vse skupaj se sklada z drugimi tovrstnimi opažanji, med katerimi je tudi patentirana ikona za HomeKit, ki jo je Apple zaščitil že lani.

    Objavljeno: 9.5.2016 01:00
  • HoloFlex, upogljiv 3D zaslon

    Raziskovalci laboratorija Human Media Lab kanadske univerze Queen's Univeristy iz Ontaria so uspeli razviti zanimiv prototip upogljivega zaslona, ki povrh vsega omogoča holografski 3D prikaz vsebin brez uporabe očal.

    Objavljeno: 8.5.2016 01:00
  • Avtomobilski asistenčni sistemi

    V aktualnem Monitorju smo se razpisali o asistenčnih sistemih v sodobnih avtomobilih, ob tem pa smo posneli tudi video prispevek:

    Objavljeno: 8.5.2016
  • 10-letnik »shekal« Instagram

    Vsi vemo, da so otroci izredno dojemljivi in spretni za računalniške izdelke. Lep dokaz je 10-letni finski deček z imenom Jani, ki je nedavno našel varnostno luknjo v priljubljeni spletni storitvi Instagram.

    Objavljeno: 7.5.2016 01:00
  • Nvidia GeForece GTX 1080 in druge novosti

    Podjetje Nvidia je na razvojni konferenci predstavila niz novih izdelkov. Najbolj zanimiva novost je doslej najzmogljivejša grafična kartica GeForce GTX 1080, s katero ciljajo na računalniške entuziaste in uporabo v novi generaciji računalnikov pripravljenih za obdobje navidezne resničnosti.

    Objavljeno: 7.5.2016 01:00
  • Zakaj rože ne morejo polniti mobilnih telefonov

    V nekaterih tujih in tudi naših medijih so v zadnjem času poročali o »neverjetni« in »revolucionarni« iznajdbi, ki naj bi poenostavila polnjenje mobilnih telefonov. Španski inženirji naj bi iznašli način za pridobivanje elektrike iz zalitih sobnih rastlin, kar porablja le vodo in sončno energijo. V predstavitvi projekta Bioo Lite so natresli toliko neumnosti, da je prav neverjetno, kako so nekatere medije vseeno prepričali in na Indiegogo zbrali že 70.000 evrov. Vse skupaj kar kliče po podrobni analizi.

    Objavljeno: 6.5.2016 05:00
  • Adblock Plus podpira mikro plačila spletnih vsebin

    Vsekakor gre za zanimivo kombinacijo: vodilno podjetje, ki proizvaja orodje za blokiranje prikazovanja spletnih oglasov, se je povezalo s podjetjem, ki omogoča plačevanje branja spletnih vsebin.

    Objavljeno: 6.5.2016 01:00
  • Googlova digitalna garaža v Sloveniji

    Slovenskim uporabnikom je brezplačno na voljo nova Googlova spletna platforma Digitalna garaža. Storitev ameriškega spletnega velikana ponuja brezplačna usposabljanja na področju digitalnega oglaševanja in je namenjena študentom, podjetnikom in vsem ostalim, ki želijo izboljšati znanje digitalnega oglaševanja.

    Objavljeno: 6.5.2016 01:00
  • Kvantni računalnik za vsakogar

    IBM nadaljuje s strategijo ponudbe najsodobnejših tehnologij v obliki storitev, ki jih lahko preizkusi domala vsakdo. Po tem, ko so javnosti odprli dostop do sistema za strojno učenje in umetno inteligenco Watson, so zdaj na podoben način v preizkus javnosti ponudili kvantni računalnik z imenom IBM Quantum Experience.

    Objavljeno: 5.5.2016 01:00
  • Novi najzmogljivejši Intel Core i7 Broadwell-E

    Intel uradno sicer še ni najavil svojega najzmogljivejšega procesorja za osebne računalnike, vendar so o njem že pricurljali številni zanimivi podatki. Kdor je res vztrajen, ga morda lahko celo kupi na eBayu. Ker je Intel številne predserijske primerke razdelil raznim partnerjem, so si nekateri očitno dovolili, da poizkušajo z redkim izdelkom zaslužiti še kak dolar več. Cena novega procesorja Broadwell-E Core i7-6950X trenutno dosega nekaj manj kot 2.000 dolarjev, dvakrat več kot Intel trenutno ceni sedanji najzmogljivejši procesorski primerek.

    Objavljeno: 4.5.2016 01:00
  • Samsung pripravlja Tizen 3.0

    Po nekaj letih neaktivnosti Samsung pripravlja novo veliko nadgradnjo odprtokodnega operacijskega sistema Tizen 3.0. Načrte se razgrnili na nedavni razvojni konferenci v San Franciscu, končna različica pa bo menda nared že septembra.

    Objavljeno: 4.5.2016 01:00
  • Windows 95 na Applovi uri

    Programer Nick Lee se je lotil bizarnega projekta prenosa operacijskega sistema Windows 95 na Applovo uro Watch in pri tem uspel. Najprej je moral odkriti način, kako Applovo napravo prisiliti, da naloži drugi operacijski sistem, nato pa je z uporabo emulatorjev zagnal starodavno različico Oken.

    Objavljeno: 3.5.2016 01:00
  • Fiat in Googlovi samovozeči avtomobili

    Google je brez dvoma pionir in glavni igralec na področju tehnologije samodejne vožnje avtomobilov, vendar doslej ni bilo jasno, kako se bo plod vsega tega razvoja odrazil v praksi, končnih izdelkih.

    Objavljeno: 3.5.2016 01:00
  • Umetna inteligenca na ključku USB

    Strojno učenje je trenutno ena najbolj vznemirljivih tehnologij prihodnosti, s katero se ukvarjajo tako računalniški velikani, kot mladi startupi. Tehnologijo uporabljajo na številnih področjih, kot so računalniški vid, razpoznava govora in napredni algoritmi za napovedovanje dogodkov na osnovi procesiranja velikanske količine podatkov.

    Objavljeno: 3.5.2016 01:00
  • Craig Wright: jaz sem izumitelj bitcoina Satoshi Nakamoto

    Avstralec Craig Wright, ki so ga mediji izbrskali že minuli december, je sedaj javno nazanil, da je prav on pod psevdonimom Satoshi Nakamoto izumil bitcoin. S tem je potrdil lanske navedbe Gizmoda in Wireda, ki sta prva izpostavila Wrighta. A tudi ta zgodba ni stoodstotno vodotesna, Wright pa ne razkriva dovolj, da bi mu verjeli brez sence dvoma.

    Objavljeno: 2.5.2016 13:00
  • Intel ukinja procesorje Atom

    Intel je v senci najavljenega prestrukturiranja družbe, pri katerem bodo odpustili 12.000 ljudi ali 11% vseh zaposlenih, poskrbel še za eno odmevno spremembo. Podjetje je nemudoma ukinilo nadaljnji razvoj procesorjev Atom z delovnimi imeni Sofia in Broxton, s katerimi so nameravali konkurirati na področju pametnih telefonov in samostojnih tablic.

    Objavljeno: 2.5.2016 01:00
  • Microsoft raziskuje pomnilnik za hrambo milijarde terabytov

    Microsoft skupaj s partnerskimi podjetji eksperimentira z nenavadnimi tehnologijami, ki obetajo velikanski preskok v sposobnosti hrambe podatkov v zelo majhni količini snovi. Za ta preskok je potrebna radikalno drugačna platforma, biotehnologija.

    Objavljeno: 2.5.2016 01:00
  • HP Chromebook 13

    HP ima nared nov prenosnik, ki se zlahka postavi na vrh ponudbe Chromebookov. Medtem, ko drugi proizvajalci ciljajo predvsem na spodnji del trga, tako po ceni, kot tehničnih lastnostih, novi HP Chromebook 13 cilja na zahtevnejše uporabnike in poslovneže.

    Objavljeno: 2.5.2016 01:00
  • Nemčija načrtuje močno podporo za prodajo električnih avtomobilov

    Nemška vlada je sklenila dogovor z izdelovalci avtomobilov, kjer bodo skupaj investirali 1,2 milijardi evrov v pospešitev prodaje električnih avtomobilov. Šlo bo predvsem za subvencije, s katerimi bodo kupci privarčevali do 4000 evrov pri nakupu električnega avtomobila, pri nakupu hibridnega pa do 3000 evrov. Pri tem naj bi država prispevala polovico, polovico pa izdelovalci. Program naj bi začel maja, cilj je seveda pohitriti prodajo in razvoj električnih vozil.

    Objavljeno: 1.5.2016 15:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji