• HP na vrhu po prodaji prenosnikov

    Sodeč po poročilu družbe IDC je družba Hewlett-Packard v zadnjem četrtletju prodala največ prenosnikov na svetu. Skupno naj bi prodali okoli 2,3 milijona prenosnikov, kar je več od najresnejšega tekmeca, družbe Dell. Zanimivo, da se je na tretje mesto po nekaj časa povzpela Toshiba. Prodaja prenosnikov HP je v zadnjih mesecih v porastu, saj so četrtletni rezultati boljši od celoletnih za 2004, kjer je HP pristal na drugem mestu s skupaj 7,4 milijoni enot. Zmagovalec leta 2004 je namreč Dell s 7,9 milijoni prodanih prenosnikov.

    Objavljeno: 4.3.2005
  • OpenOffice.org kmalu v drugi različici

    Na spletni strani OpenOffice.org je na voljo razvojna različica pisarniške zbirke OpenOffice.org 2.0. V drugi različici bo odprtokodna pisarna ponudila delovno okolje, ki bo skoraj povsem identično tistemu v paketu MS Office, tako da se bodo v programih hitro znašli tudi manj vešči uporabniki, izboljšali pa so tudi podporo Microsoftovim zapisom dokumentov. Največ sprememb je bil deležen urejevalnik besedil Writer. OpenOffice.org 2.0 Beta je na voljo vsem na domači strani organizacije OpenOffice.org, tako kot doslej pa bo novi paket na voljo brezplačno.

    Objavljeno: 3.3.2005
  • Sir Bill Gates

    Bill Gates je od angleške kraljice Elizabete dobil uradni naziv viteškega poveljnika najvišjega reda angleškega imperija. Toda naziv ni dobil zaradi svoje uspešne in prodorne poslovne kariere, temveč zaradi zaslug povezanih s humanitarnimi dejanji, zlasti na področju medicinske pomoči za revne, tudi v državah Commonwealtha, kar je eden od pogojev za tak naziv.

    Objavljeno: 3.3.2005
  • Novosti z IDF

    Intel je na konferenci IDF razkril nekaj podrobnosti v zvezi z virtualizacijsko tehnologijo Vanderpool, ki jo napoveduje že dalj časa. Za začetek so ji dali uradno ime - Intel Virtualization Technology. Gre za strojni vmesnik VMM (Virtual Management Manager), ki bo omogočal hkratno izvajanje več operacijskih sistemov na isti strojni opremi oz. procesorju. Tako kot to že desetletja znajo veliki računalnik in tako kot to v zadnjem času znajo specializirani programi kot je VMware (predvsem v strežniški različici), vendar veliko bolj zanesljivo.

    Objavljeno: 3.3.2005
  • Zmogljivost akumulatorjev pod Sonomo

    Na konferenci IDF (Intel Developers Forum) v San Franciscu so v središču pozrnosti novosti, ki jih prinaša mobilna platforma Sonoma oz. Centrino 2. Prvi prenosniki z Intelovim naborom Sonoma namreč že prihajajo na trg in prvi preizkusi kažejo, da trajanje delovanja akumulatorja prav nič ne presega tistega, kar so dosegali modeli s prvo generacijo kompleta Centrino.

    Objavljeno: 2.3.2005
  • Umrl eden od pionirjev družbe Apple

    V 61 letu starosti je za posledicami raka umrl Jef Raskin, eden od ključnih avtorjev računalnika Apple Macintosh. Raskin je bil med drugim človek, ki je predlagal ime temu legendarnemu računalniku, poleg tega pa je zaslužen za ključne elemente grafičnega uporabniškega vmesnika, revolucionarnega koncepta za leto 1984, ko je bil računalnik predstavljen. Raskin je pred prihodom v Apple delal v znamenitem centru Xerox PARC, kjer je razvijal koncept grafičnih uporabniških vmesnikov. Zanimivo, da je Raskin zapustil Apple še pred uradno predstavitvijo Macintosha, zaradi spora s tedanjim šefom Stevom Jobsom.

    Objavljeno: 2.3.2005
  • Novi Sony Walkman je v bistvu telefon

    Sony je obudil znamenito ime Walkman, tokrat v podobi večpredstavno opremljenega telefona s polnim imenom Sony-Ericsson W800. Telefon, ki tehta le okoli 100 gramov, premore digitalni fotoaparat z ločljivostjo 2 milijona pik, podporo za izmenljive pomnilniške kartice Memory Stick Duo (do velikosti 512 MB) in posebne tipke za upravljanje glasbenega predvajalnika. Vgrajeni akumulator zadostuje za 15 ur delovanja, predvajalnik pa lahko deluje tudi pri izključenem telefonu, v tem primeru pa se trajanje delovanja podvoji.

    Objavljeno: 2.3.2005
  • Brother z novimi laserji

    Brother je predstavil dva nova cenovno ugodna laserska tiskalnika. Nova modela s kompaktnim ohišjem sta zanimiva zlasti za uporabo, kjer ima prostorska stiska velik poudarek. Prva novost je model HL-2030 s hitrostjo izpisa 16 strani na minuto, medtem, ko zmogljivejši model HL-2040 podpira hitrost 20 strani na minuto. Oba nudita podajalnik z zmogljivostjo 250 listov, ločljivost 2400 x 600 pik na palec, tiskanje pa poteka prek sistema Windows GDI. Manjši model ima vmesnik USB, večji pa poleg tega še vzporedni vmesnik. Cena novih modelov je zelo konkurenčna, saj sta na voljo za ceno 33.900 SIT (HL-2030) oziroma 47.990 SIT, kar že vključuje DDV.

    Objavljeno: 1.3.2005
  • Podvodno ohišje za Olympus E-300

    Olympus je prvi proizvajalec fotoaparatov, ki je predstavil podvodno ohišje za zrcalnorefleksni digitalni fotoaparat. V ohišje PT-E01 lahko namestimo aparat Olympus E-300, podpira pa tudi priklop več objektivov iz Olympusove družine Zuiko in celo priklop bliskavice FL-36. Objektive in bliskavico namestimo v ločena podvodna ohišja, ki jih je Olympus predstavil hkrati z ohišjem za aparat. Celoten komplet podvodnih ohišij podpira slikanje pri globini do 60 m. Cena ohišij še ni znana.

    Objavljeno: 1.3.2005
  • Microsoft razkriva pot v 64-bitno dobo

    Poleg 64-bitnih različic okolja Windows XP in strežnikov Windows 2003 Server pri Microsoftu pripravljajo še cel niz novosti za 64-bitne procesorje. Analitiki ocenjujejo, da je hitrost prihoda 64-bitnih programov iz Microsofta izrednega pomena za hitrost prodora 64-bitne tehnologije, tako na področju strežnikov, kot osebnih računalnikov. Po sedanjih načrtih naj bi za operacijskimi sistemi prvi na vrsti bil podatkovni strežnik SQL Server 2000, ki bo nared predvidoma že marca. V prvi polovici leta 2005 bosta nato prišli na vrsto 64-bitna različica SQL Serverja 2005 (Yukon) in razvojnega orodja Visual Studio .NET 2005 (Whidbey).

    Objavljeno: 1.3.2005
  • Dell z novo paleto izdelkov za domačo rabo

    Dell je predstavil niz novosti na področju prenosnih računalnikov in spremne opreme, ki so namenjeni pretežno domači rabi. Prva novost je prenosnik Inspiron XPS Gen2, ki je namenjen pretežno ljubiteljem iger. Odlikujejo ga procesor Pentium M s taktom 2 GHz, grafični procesor nVidia GeForce Go 6800 Ultra s 256 MB RAM in 17-palčni monitor LCD.. Cena prenosnika znaša v ZDA 2.750 dolarjev. Druga novost je model Inspiron 9300, ki ima prav tako 17-palčni zaslon, vendar je nekoliko lažji in znatno cenejši - odšteti je treba le 1.600 dolarjev.

    Objavljeno: 28.2.2005
  • Microsoft razkriva ponudbo SQL Server 2005

    Microsoft je objavil zgradbo in cene novih različic podatkovnega strežnika SQL Server 2005, ki bo v prodajo prišla poleti. Novi podatkovni strežnik bo na voljo v štirih različicah: Enterprise, Standard, Workgroup in Express. Cene se bodo povišale v povprečju za 25%, kar naj bi opravičili z vgrajenimi funkcionalnostmi, za katere je bilo treba doslej plačevati posebej.

    Objavljeno: 28.2.2005
  • Via vstopa na področje strežnikov

    Tajvansko podjetje Via Technologies pripravlja nov sistemski nabor in procesorje, s katerimi želijo prodreti na področje strežnikov za vgradnjo v druge sisteme in gruče za obsežne računske naloge. Inženirji podjetja Via v ta namen pripravljajo nabor, ki bo omogočal vgradnjo do štirih procesorjev Via C3 v vgradno ohišje majhnih dimenzij - govori se celo o višini 1U. Strežniki naj bi za ta namen uporabljali osnovne plošče mini-ITX, ki so tako majhne, da zlahka v strežnik postavimo dve. Novi strežniki naj bi poleg tega porabili izredno malo energije, le okoli 20W na procesor, kar je znatno manj od današnjih strežnikov z Intelovo in AMD-jevo tehnologijo.

    Objavljeno: 28.2.2005
  • Naslednji Radeon s kar 512 MB RAM

    Podjetje ATI je potrdilo govorice, da bo naslednja različica procesorjev Radeon podpirala grafične kartice s tja do 512 MB RAM. To je dvakrat več kot pri dosedanjih najzmogljivejših grafičnih karticah in celo več, kot pri večini osebnih računalnikov, ki so danes v rabi. Naslednik procesorja x850 bo namenjen predvsem ljubiteljem iger, čeprav bosta procesor in kartica zanimiva tudi za druga področja 3D rabe.

    Objavljeno: 27.2.2005
  • BSplayer 1.22

    Slovensko podjetje Webteh je predstavilo novo različico priljubljenega DivX predvajalnika BSplayer, ki prinaša zlasti v plačljivi različici obilico novosti. BSplayer Pro 1.22 za ceno 30 evrov prinaša vgrajen urejevalnik podnapisov, podporo predvajanje in zajem video posnetkov iz TV sprejemnikov in boljši prenos podatkov prek omrežnih povezav. Avtorji so dodali nov izenačevalnik (ekvalizer) zvoka, boljšo podporo za VMR9 posnetke, izboljšave pa je moč videti tudi drugod.

    Objavljeno: 27.2.2005
  • nVidia GeForce Go 6800 Ultra

    Podjetje nVidia je predstavilo najhitrejši grafični pospeševalnik, namenjen za prenosne računalnike. Procesor GeForce Go 6800 Ultra je mobilna različica najzmogljivejšega procesorja za namizne računalnike, optimizirana za manjšo porabo energije. Poleg grafične zmogljivosti je posebnost tehnologija PureVidio, ki omogoča dekordiranje HDTV video posnetkov na prenosnem računalniku. Med prvimi računalniki, ki bodo uporabljali novi grafični pospeševalnik je Dell Inspiron XPS Gen2.

    Objavljeno: 26.2.2005
  • IBM opušča Itanium

    Po virih blizu družbe naj bi IBM povsem opustil izdelke in nadaljnje načrte v zvezi z Intelovimi procesorji Itanium. Nedavno predstavljena tretja generacija arhitekture Enterprise X Architecture (EXA) tako ne podpira procesorjev Itanium, kar pomeni, da Intelovih 64-bitnih procesorjev ne bo v nasledniku dosedanjega modelov x455. IBM naj bi procesorje opustil postopoma tudi v drugih izdelkih, saj povpraševanje po tej platformi močno zaostaja za pričakovanji. Za Intelovo 64-bitno arhitekturo je to še en udarec, po tem, ko so podporo odpovedali tudi nekateri drugi veliki proizvajalci.

    Objavljeno: 26.2.2005
  • Apple vnovič z osveženimi iPodi

    Apple je opravil osvežitev prenosnih večpredstavnih predvajalnikov iPod, ki imajo zdaj še več prostora za vsebino. Najmanjši iPod Mini je dobil tako nov disk velikosti 6 GB, proti 4 GB, kolikor je imel doslej, zmogljivejši pa je tudi akumulator. Najzmogljivejši iPod Photo pa ima zdaj disk velikosti 60 GB, kar je obilica prostora, tako za glasbo, kot fotografije. Slednjega je mogoče prek posebnega vmesnika priključiti neposredno na fotoaparate. Novinca bosta na prodaj za 250 oziroma 450 dolarjev, na voljo pa je tudi iPod Photo s 30 GB diskom za 350 dolarjev.

    Objavljeno: 25.2.2005
  • Združitev ponudnikov Linuxa

    Francoska družba Mandrakesoft je napovedala prevzem brazilskega distributerja Linuxa Conectiva. S to potezo, vredno okoli 2,3 milijona dolarjev, si družbi obetata večji tržni delež, zlasti na trgih, kjer glavna tekmeca Red Hat in Novell/SuSe nista tako prisotna ali uspešna. Obe podjetji bosta kljub združitvi imela promet komaj okoli 9 milijonov dolarjev, kar je zelo majhen delež v primerjavi z neposrednimi tekmeci.

    Objavljeno: 25.2.2005
  • Fujitsu Siemens Celsius H230

    Fujitsu Siemens pripravlja novo prenosno delovno postajo, namenjeno pretežno zahtevnim uporabnikom. Prenosnik temelji na procesorju Pentium M in kompletu Centrino z vodilom PCI Express, udarna lastnost pa bo predvsem grafični podsistem. Vgrajen bo namreč grafični pospeševalnik ATI Mobility FireGL V5000 s 256 MB RAM, ki bo na 15-palčnem zaslonu z ločljivostjo 1600 x 1200 pik in tehnologijo IPS (in-plane switching) omogočal širok zorni kot in učinkovito delo s kompleksno 3D grafiko.

    Objavljeno: 25.2.2005
  • PMA 2005 -- digitalci za vsak žep

    Photo Marketing Association Show (PMA) je največji ameriški sejem namenjen fotografiji, tudi letos pa je na njem bilo moč videti obilico novih digitalnih fotoaparatov. Čeprav analitiki opozarjajo, da naj bi v letošnjem letu rast prodaje teh izdelkov začela upadati, je absolutni obseg prodaje že danes tako velik, da si domala nihče ne more privoščiti ostati korak za konkurenco. Zato proizvajalci še naprej izboljšujejo zmogljivost in tehnične lastnosti, tako med najcenejšimi modeli, kot tudi na vse bolj uspešnem segmentu digitalnih zrcalno-refleksnih fotoaparatov (SLR) za zahtevnejše ljubitelje fotografije.

    Objavljeno: 24.2.2005
  • AMD tudi z dvojedrnimi procesorji za računalnike PC

    AMD je predstavil prototip dvojedrnega procesorja Athlon 64 s kodnim imenom Toledo. Procesor, ki ga bomo lahko namestili na podnožje 939, bo združljiv z obstoječimi osnovnimi ploščami s tem podnožjem (ob nadgradnji sistema BIOSa), procesor pa naj bi imel kljub dvema jedroma le malenkost višjo porabo energije od enojedrnih Athlonov 64. AMD je s predstavitvijo dvojedrnih procesorjev pohitel in tako prehitel Intel. Ta naj bi prve prototipe dvojedrnih Pentiumov 4 predstavil na konferenci IDF, ki bo konec februarja v San Franciscu.

    Objavljeno: 24.2.2005
  • Windows Update s samodejno namestitvijo SP2

    Microsoft je objavil, da bo z 12. aprilom vsem uporabnikom, ki imajo vklopljene samodejne posodobitve sistema preko spletnega servisa Windows Update, namestil drugi paket popravkov za Windows XP. Podjetje zato opozarja vse uporabnike, da naj si paket popravkov namestijo čim prej, saj bo v aprilu zaradi velikega števila uporabnikov, ki bodo nameščali SP2, dostop do spletnega mesta Windows Update nekoliko počasnejši. Microsoft se je za ta korak odločil, ker pri podjetju menijo, da je preizkusno obdobje za SP2 končano in da je paket tako primeren tudi za najbolj kritična okolja.

    Objavljeno: 24.2.2005
  • Samsung s prvimi moduli DDR3

    Samsung je predstavil prvi pomnilniški čip DDR3. Prototip z zmogljivostjo 512 megabitov in s hitrostjo prenosa podatkov 1066 Mb/s bo svojo končno različico uzrl že v začetku leta 2006, ko naj bi prvi pomnilniški moduli DDR3 bili na voljo končnim kupcem. Zmogljivost novih pomnilniških modulov naj bi bila ob enakem taktu delovanja dvakrat večja kot pri DDR2 in kar štirikrat višja kot pri pomnilniku DDR. Pomnilnik deluje pri napetosti 1,5 V, kar je precej nižje kot pri današnjih, tako da bodo DDR3 na začetku vgrajevali predvsem v mobilne naprave. Do leta 2009 pa naj bi novi pomnilnik zasedal kar 65 % vsega trga s pomnilniškimi čipi.

    Objavljeno: 23.2.2005
  • IBM predstavlja arhitekturo X3

    IBM je predstavil novo generacijo arhitekture za zmogljive strežnike na Intelovi osnovi, ki prinaša na to področje lastnosti iz mainframe računalnikov. Arhitektura X3, katere sestavni del je sistemski nabor Hurricane je plod nekajletnega razvoja in investicije čez 100 milijonov dolarjev, od katere si IBM obeta veliko. Tako kot pri predhodniku z imenom Summit, je IBM sistemski nabor razvil samostojno, kar je edinstven pristop med proizvajalci strežnikov na Intelovi osnovi, saj večina drugih proizvajalcev uporablja sistemske nabor podjetij Intel ali ServerWorks.

    Objavljeno: 23.2.2005
  • Visoka rast prodaje računalnikov v Sloveniji

    V Sloveniji je bilo v zadnjem lanskem četrtletju prodanih za 8,9 odstotka osebnih in kar 32,3 odstotka več prenosnih računalnikov, kot v enakem obdobju 2003. Sodeč po družbi IDC se je v istem obdobju število prodanih strežnikov zmanjšalo za 7,1 odstotka, vse tri skupine izdelkov pa so močno povečale obseg glede na tretje četrtletje 2004 (od 34,8 odstotka pri osebnih računalnikih do 62,2 odstotka pri prenosnikih). Na prvem mestu po številu prodanih enot je Comtron s 18 odstotkov trga, sledila pa sta mu HP s 16,3- ter IBM z 9,8-odstotnim deležem. Po vrednosti pa je razmerje povsem drugačno, saj je na prvem mestu HP (21,8 odstotka), sledila pa sta mu IBM s 15,4 in Comtron z 12,8 odstotka.

    Objavljeno: 22.2.2005
  • Intel pospešuje prenos podatkov

    Intel je predstavil tehnologijo, ki obljublja znatno pohitritev prenosa podatkov prek računalniških omrežij. S pomočjo tehnologije imenovane I/O Acceleration Technology naj bi pospešili prenos podatkov med programi za okoli 30 odstotkov, brez da bi za potrebovali dodatne strojne komponente. Sistem uporablja obstoječe procesorje, sistemske nabore in omrežne vmesnike, omogoča pa bolj učinkovito procesiranje in dostop do podatkov v pomnilniku s strani omrežnih vmesnikov. Podrobnosti bo Intel razkril na pomladni razvojni konferenci.

    Objavljeno: 22.2.2005
  • LinuxWorld Expo zima 2005

    Boston je sredi februarja gostil srečanje LinuxWorld Expo, kjer se je vnovič zbralo rekordno število obiskovalcev in razstavljavcev. Med slednjimi srečamo seveda tradicionalne ponudnike Linuxa in z njim povezane rešitve, kopico malih podjetij in organizacij, pa tudi vse več globalnih proizvajalcev računalniške opreme in storitev, ki v Linuxu in odpri kodi vidijo vse večjo priložnost za zaslužek. Na srečanju so tako sodelovala podjetja, kot so AMD, Apple, BMC, Computer Associates, Fujitsu, HP, IBM, Intel, Novell, Oracle, Sun, in Unisys.

    Objavljeno: 22.2.2005
  • Prvi 64-bitni Pentiumi 4

    Intel je uradno predstavil družino procesorjev Pentium 4 600, ki prvič prinašajo 64-bitne ukaze znane pod imenom EMT64. Novi Pentiumi 4 prinašajo tudi predpomnilnik velikosti 2 MB, dvakrat več kot pri dosedanjih različicah tega procesorja. Novi modeli so na voljo z delovnimi takti od 3 GHz do 3,6 GHz, vsi pa imajo sistemsko vodilo s taktom 800 MHz. Cene se gibljejo od 224 do 605 dolarjev. Intel je sočasno predstavil tudi zmogljivejši model Pentium 4 Extreme Edition, ki deluje s taktom 3,73 GHz in premore sistemsko vodilo s 1.066 MHz, namenjen pa je predvsem navdušencem nad igrami. Intel na tem področju ni prvi s 64-bitnimi ukazi, saj njegov tekmec AMD že dalj časa ponuja procesorje Athlon 64 z lastnim naborom 64-bitnih ukazov. Oba procesorja bosta lahko brez težav poganjala novo 64-bitno različico okolja Windows XP, ki bo na voljo čez nekaj mesecev.

    Objavljeno: 21.2.2005
  • Konferenca RSA 2005

    V San Franciscu se je odvijala letna konferenca RSA 2005, ki je posvečena vsem vidikom varnosti v računalniških sistemih. Govora je bilo o varnostnih mehanizmih, algoritmih za šifriranje in digitalno upravljanje pravic (DRM) ter orodjih za zagotavljanje varnosti pri rabi računalniških sistemov. Proizvajalci so seveda dogodek uporabili za prestavitev novih izdelkov in iniciativ, s katerimi obljubljajo korak naprej v boju proti internetnim in drugim nevarnostim.

    Objavljeno: 21.2.2005
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji