• Linux cenejši za šolnike

    Red Hat in SuSE Linux, dva vodilna svetovna ponudnika rešitev na osnovi Linuxa, sta se odločila, da bosta izobraževalnim organizacijam ponudila določene popuste za svoje komercialne izdelke. Uporaba Linuxa je sicer zastonj, vendar brez podpore, to dejstvo pa sta začela izkoriščati Red Hat in SuSE Linux, saj posamezne izvedbe Linuxa prodajata, vendar za to tudi nudita podporo in nadaljnji razvoj.

    Objavljeno: 30.11.2003
  • Resnično zasebna GSM komunikacija

    Nemško podjetje CryptoPhone je predstavilo istoimenski mobilni telefon, ki dodatno šifrira pogovor, s čimer je onemogočeno, oziroma vsaj zelo oteženo prisluškovanje pogovoru.

    Objavljeno: 30.11.2003
  • Gericom Beetle - ljudski prenosnik

    Po zgledu legendarnih Volkswagnovih avtomobilov, je Gericom predstavil nov prenosnik, ki že s svojim imenom Beetle nakazuje, da je namenjen najširšim množicam. Prenosnik je pravzaprav zelo prilagodljiv, saj je na voljo v več različicah s procesorji Pentium 4, pa tudi AMD Mobile Athlon XP. Prav tako je mogoče izbirati med 14 in 15-palčnimi zasloni LCD, diski pa so na voljo v velikostih do 80 GB.

    Objavljeno: 30.11.2003
  • Dell izpolnil pričakovanja

    Dell je v tretjem trimesečju ustvaril 10,6 milijarde dolarjev prometa, kar je bilo za 16 % več kot v enakem lanskem obdobju, povečal pa se je tudi dobiček - in sicer s 561 na 677 milijonov dolarjev. Dell ima tako za sabo že peto zaporedno obdobje rasti, podobno gibanje pa napovedujejo tudi v prihodnjem trimesečju. Podjetje je največ zaslužilo s prodajo strežnikov in pomnilniških sistemov, ti proizvodi pa bodo še naprej predstavljali glavni generator rasti. Sicer pa se je prodaja strežnikov na letni ravni povečala za 30 %, prodaja sistemov za hranjenje pa za 68 %.

    Objavljeno: 29.11.2003
  • Delo na daljavo ni uspešnica

    Finska Univerza Tampere je presenetila z raziskavo, v kateri ugotavljajo, da se delo na daljavo oziroma na domu ni tako zelo uveljavilo, kot so napovedovali nekateri vizionarji. Šlo naj bi za podobno idejo, kot je bila tista pred leti, ko so zagovorniki osebnih računalnikov v podjetjih trdili, da bodo tako lahko odpravili papir iz pisarn in uvedli popolnoma elektronske delovne postopke. Finci so s študijo ugotovili, da je tudi fizično tesno sodelovanje pri projektih zelo pomembno. V tem naj bi tudi tičal razlog, zakaj se delo na daljavo ni najbolj prijelo, vlogo pa igrajo tudi nekoliko staromodni hierarhični sistemi v podjetjih.

    Objavljeno: 29.11.2003
  • Ali Nokia prevzema Psion?

    Čeprav predstavniki obeh podjetij ne želijo komentirati govoric, se že nekaj časa med analitiki šušlja, da naj bi Nokia nameravala prevzeti britansko podjetje Psion, znano po nekdaj priljubljenih žepnih računalnikih, zadnje čase pa predvsem kot eden glavnih lastnikov podjetje Symbian, ki razvija istoimenski operacijski sistem za t.i. pametne mobilne telefone.

    Objavljeno: 29.11.2003
  • Oracle pripravlja orodja za gradnjo spletnih dveri

    Oracle je predstavil preliminarno različico programskega orodja za razvoj spletnih dveri na osnovi jave. Orodje podpira standarda Java Specification Request (JSR) 168 in Web Services Remote Portlets (WSRP). Orodja so združljiva s preostalimi Oraclovimi izdelki za izdelavo spletnih dveri. Rešitve spletnih dveri običajno združujejo podatke iz več programskih rešitev in jih prikažejo v enotnem spletnem uporabniškem vmesniku. Ker Oraclova orodja omogočajo razvoj rešitev v poljubnem spletnem strežniku, ki podpira standard WSRP, bodo lahko rešitve za spletne dveri bolj prenosljive med različnimi okolji in preprostejše za vzdrževanje.

    Objavljeno: 28.11.2003
  • Linux za namizja

    Red Hat, IBM in odprtokodni konzorcij OSDL so na konferenci Desktop Linux Conference v Bostonu napovedali, da bodo vložili več truda v reklamiranje sistema Linux za namizne računalnike, ne le za spletne in druge strežnike sistemih. Konzorcij OSDL je sicer napovedal ustanovitev posebnega komiteja za načrtovanje razvoja Linuxa za namizja že v prvem četrtletju letu 2004. Posebna delovna skupina pa naj bi skrbela za koordinacijo problematike.OSDL sicer že ima podobne delovne skupine za razvoj Linuxa za velika podatkovna središča.

    Objavljeno: 28.11.2003
  • Japonska, Kitajska in J. Koreja združile odprtokodne moči

    Združenja za informacijske tehnologije Japonske, Kitajske in Južne Koreje so tudi uradno ustanovile posebno združenje za razvoj in promocijo programske opreme, ki temelji na odprti kodi. Vsa tri združenja skupaj štejejo skoraj 1500 podjetij. Ena izmed osnovnih nalog združenja Partnerstvo Japonska-Kitajska-Koreja za promocijo odprtokodne programske opreme bo tudi sodelovanje na področju razvoja, ki ga opravljajo odprtokodna združenja v posamičnih državah.

    Objavljeno: 28.11.2003
  • Standardi proti Ciscovih načrtih v WLANu

    Na pobudo proizvajalcev brezžičnih izdelkov in družbe NTT DoCoMoja se je sestalo združenje za standarde Internet Engineering Task Force (IETF), ki bo pripravilo standard za komuniciranje WLAN stikal s t.i. tankimi dostopnimi točkami, kar bi omogočilo povezovanje brezžičnih stikal in dostopnih točk različnih proizvajalcev v eno omrežje.

    Objavljeno: 28.11.2003
  • SAP in Sybase za mala podjetja

    Podjetje SAP je podpisalo pogodbo o sodelovanju s proizvajalcem podatkovnih baz in orodij Sybase, s katerimi ciljajo predvsem na trg poslovnih informacijskih sistemov za mala podjetja. Po pogodbi naj bi SAP tako ponujal podatkovno zbirko Sybase v kombinaciji z lastnim paketom Business One, namenjenim manjšim podjetjem. Kasneje naj bi podjetji orodja Sybase uporabili tudi pri razvoju nove generacije mobilnih rešitev za poslovne namene.

    Objavljeno: 28.11.2003
  • Microsoft bo olajšal vzdrževanje zbirke podatkov

    Microsoft je predstavil orodja, s katerimi namerava olajšati upravljanje obstoječe in prihodnje različice podatovnega strežnika SQL Server. Zlasti ponuja možnosti za poenostavitev vsakodnevnega rutinskega vzdrževanja zbirke podatkov, zato bodo upravniki bolj učinkoviti pri svojem delu in bodo imeli več časa, da se posvetijo bolj zahtevnim opravilom. Eno izmed novih orodij je Best Practices Analyzer, ki je na voljo za trenutno različico strežnika SQL Server 2000. Orodje pregleda zbirko podatkov in svetuje upravniku, kako bi jo lahko prilagodil, da bi nudila boljšo odzivnost. Microsoftova ponudba bogatejših in učinkovitejših orodij za upravljanje zbirk podatkov je odgovor na pritisk poglavitnih dveh konkurentov, Oracla in IBMa, ki se oba trudita čim bolj zmanjšati stroške lastništva zbirke podatkov s ponudbo podobnih orodij za lažje vzdrževanje in upravljanje.

    Objavljeno: 27.11.2003
  • Sun objavil novo različico J2EE

    Sun je objavil novo različico platforme Java 2 Enterprise Edition 1.4, ki bo med drugim omogočila uporabo spletnih storitev v javanskih programskih rešitvah. Hkrati bodo izdali tudi novo različico programskega strežnika Java System Application Server 8. Spletni strežnik bo podpiral J2EE 1.4 in bo v osnovni različici na voljo brezplačno, kar bi naj privabilo čim večje število razvijalcev v tem okolju. Če bodo uporabniki želeli več zmogljivosti programskega strežnika, kakor jih ponuja osnovna brezplačna različica, bodo lahko dokupili module z dodatnimi funkcionalnostmi.

    Objavljeno: 27.11.2003
  • Microsoftova brezplačna odprtost XML

    Microsoft je nedavno objavil novo strategijo brezplačnega licenciranja odprtega zapisa datotek zbirke Office 2003 v zapisu XML. Referenčne sheme naj bi bile na voljo od decembra - shema za Word pa je že na voljo. Tako naj bi podjetja lažje uporabljala dokumente, ustvarjene z zbirko Office 2003, predvsem pa naj bi tudi ponudniki drugih rešitev tako dobili možnost integracije svojih orodij v sisteme z nameščeno zbirko Office.

    Objavljeno: 27.11.2003
  • Prvi mobilni telefon "pritisni in govori"

    Nokia je predstavila prvi mobilni telefon s funkcijo >>pritisni in govori<< (push to talk), ki jo proizvajalci mobilnih telefonov propagirajo že dobro leto. Pritisni in govori dejansko omogoča takojšnjo vzpostavitev povezave z drugimi uporabniki znotraj skupine, deluje pa podobno kot walkie-talkie, torej je potrebno držati tipko, medtem ko govorimo, ostali uporabniki v skupini pa lahko slišijo vse pogovore.

    Objavljeno: 27.11.2003
  • Matematični procesor za super-računalnike

    Mlada družba ClearSpeed Technology namerava izboljšati delovanje super-računalnikov in strežnikov z novim vezjem, ki bi prevzelo matematične operacije. Ko-procesor CS301 je vezje z več jedri, namenjeno kompleksnim, a ponavljajočim se matematičnim računanjem, kot so stiskanje podatkov ali končno senčenje animacij in filmov.

    Objavljeno: 27.11.2003
  • Ultimus z novo različico orodja za upravljanje poslovnih procesov

    Podjetje CREA, pooblaščeni prodajalec rešitev Ultimus na slovenskem trgu, je najavilo novo različico orodja za upravljanje poslovnih procesov Ultimus BMP Suite 6.0. Rešitev podjetjem olajša načrtovanje, modeliranje, avtomatizacijo, upravljanje in optimizacijo poslovnih procesov. Novosti v različici 6.0 so razvojno okolje BPM Studio, razširjena podpora razvoju lastnih rešitev, možnost povezave s spletnimi storitvami, možnost izbora obrazcev, izboljšane možnosti upravljanja in podpora za okolje .NET in operacijski sistem Windows Server 2003.

    Objavljeno: 26.11.2003
  • 20 let računalniških virusov

    Računalniški virusi so dočakali svojo dvajseto obletnico, saj mineva prav toliko let odkar je študent računalništva Fred Cohen predstavil svojo doktorsko dizertacijo na konferenci o računalniški varnosti. Teoretiki so predvideli delovanje programov, ki jih poznamo kot računalniške viruse že pred tem, vendar je Cohen bil prvi, ki je tak program dejansko izdelal. Danes je dokumentiranih že več kot 60 tisoč virusov.

    Objavljeno: 26.11.2003
  • IBM nakazal sposobnosti Blue Gene-a

    Družba IBM je predstavila prvi vpogled v sposobnosti prihodnjega super-računalnika z imenom Blue Gene/L, ki lahko opravi za zdaj 1.400 milijard matematičnih operacij v sekundi. Že v začetni izvedbi sodi računalnik na 73. mesto med najhitrejšimi 500 računalniki sveta. Toda leta 2005, ko bodo sistem opremili z izboljšanimi 1.024 procesorji in povezali med seboj 127 enakih sistemov, pa pri družbi IBM upajo na prvo mesto.

    Objavljeno: 26.11.2003
  • Nosilci za modre laserje z 2x hitrostjo zapisovanja

    Družba Matsushita je napovedala lastno tehnologijo za izdelavo kompaktnih plošč za uporabo z modrimi laserji, ki omogočajo večkratni zapis, imele pa bodo zmogljivost 50 GB. Na plošče bodo zapisovali podatke na eni strani, a v dveh slojih, snemanje pa bo potekalo z dvakratno hitrostjo, kar znaša 72 Mb/s. Pri Matsushiti so prvi plasti dodali sloj materialov, ki omogočajo hitro zapisovanje.

    Objavljeno: 26.11.2003
  • Intel nadaljuje z miniaturizacijo

    Intel je uspelo vnovič zmanjšati velikost tranzistorjev in drugih gradnikov sodobnih čipov, saj so prvič izdelali funkcionalen pomnilniški čip SRAM, zgrajen v 65-nanometrskem tehnološkem procesu. 65-nm tehnologija izdelave predstavlja naslednjo generacijo, ki obljublja še višje delovne takte pri procesorjih, obenem pa nižjo porabo energije kot današnji izdelki. Trenutni časovni načrt predvideva množično proizvodnjo 65-nm čipov leta 2005.

    Objavljeno: 26.11.2003
  • Nov izdelek za povezavo različnih virov podatkov podjetja InterSystems

    Podjetje InterSystems, bolj znano kot izdelovalec post-relacijske zbirke podatkov Cache, je predstavilo nov izdelek Ensemble, namenjen povezovanju različnih virov podatkov med seboj. Glavna značilnost izdelka je možnost izdelave programskih rešitev, pri katerih je lahko vključena funkcionalnost obstoječih programskih rešitev v podjetju. Razvijalci delajo z grafičnim uporabniškim vmesnikom, ki s pomočjo XML modelira in avtomatizira poslovne procese, dostop do obstoječih sistemov pa je mogoč prek spletnih storitev v okolju J2EE ali .Net. Izdelek vsebuje metapodatke in vse informacije v zvezi z izmenjavo sporočil in statusom.

    Objavljeno: 25.11.2003
  • 53 milijonov digitalnih fotoaparatov v letu 2004

    Družba za tržne raziskave InfoTrend navaja, da bodo kupci leta 2004 kupili kar 53 milijonov digitalnih fotoaparatov, kar predstavlja enega najhitreje rastočih segmentov na področju zabavne elektronike. Poleg tega naj bi se hitra rast nadaljevala tudi v naslednjih letih in z okoli 15% letno rastjo leta 2008 dosegla že letni promet v višini kar 82 milijonov enot.

    Objavljeno: 25.11.2003
  • Mono zamuja

    Predstavniki Novella so sporočili, da bodo rezultati projekta Mono, pod katerim nastaja odprtokodna različica Microsoftovega ogrodja .NET za operacijske sisteme Linux in Unix, na voljo nekoliko kasneje kot načrtovano. Novell je postal nosilec projekta z nakupom družbe Ximian, ki je bila prvotni pokrovitelj projekta pod vodstvom guruja Miguela de Icaze.

    Objavljeno: 25.11.2003
  • Intel s 4 GHz v letu 2004

    Eden od glavnih Intelovih ciljev za leto 2004 je procesor Pentium 4 s taktom, ki bo dosegel ali presegel mejo 4 GHz. To naj bi dosegli z novo generacijo procesorjev z delovnim imenom Prescott, ki bo izdelana v 90-nanometerski arhitekturi. Po zadnjih informacijah naj bi prve primerke novih procesorjev spravili v prodajo že pred koncem leta 2004, vendar analitiki menijo, da bodo prave količine na voljo šele v začetku leta 2004.

    Objavljeno: 25.11.2003
  • Poceni plastični pomnilnik

    Raziskovalci na Univerzi Princeton v ZDA in družbe Hewlett-Packard so predstavili material na podlagi plastike in tankega sloja silicija, ki bi lahko postal poceni način za zapis digitaliziranih podatkov. Taka pomnilniška tehnologija omogoča enkratni zapis kapacitete več GB. Plastična snov je polimer imenovan PEDOT (polietilendioksitiofen), ki je električno prevoden. Če skozi material steče dovolj velik tok, pa postane izolator - logične >>ničle<< in >>enice<<.

    Objavljeno: 25.11.2003
  • Oracle tekmuje z Microsoftom pri zbirki podatkov

    Oracle bo z novo različico svoje zbirke podatkov 10g ponudil tudi izdajo za manjša do srednje velika podjetja, s katero namerava neposredno tekmovati z Microsoftom, ki je sicer vodilni na tem trgu. Pri Oraclu zatrjujejo, da je različica ena pomembnejših v njihovi zgodovini, saj bo omogočala delovanje v razpršenem računalniškem omrežju. Posledično bodo podjetjem prihranili precej denarja, saj bodo ta lahko imela zmogljivo zbirko podatkov, ki bo delovala v omrežju večjega števila cenejših računalnikov.

    Objavljeno: 24.11.2003
  • Bitka za denar

    Večina direktorjev IT oddelkov je že objavila investicijske načrte za leto 2004, v katerem naj bi se vlaganja v opremo IT povečala od 1 do 3 odstotke. IT proračuni so se v zadnjih letih drastično zmanjšali - tudi do 15 odstotkov, kar že negativno vpliva na delovanje sistemov IT. Ponekod imajo direktorji IT premalo sredstev celo za vzdrževanje in posodabljanje najosnovnejše opreme kot so strežniki, pomnilniški sistemi in podatkovne zbirke. Ko v takih primerih pride do težav, ki jih mora reševati oprema IT, se požari le gasijo, namesto da bi imela podjetja jasno in dolgoročno vizijo IT vlaganj.

    Objavljeno: 24.11.2003
  • Zasloni prihodnosti

    V svetu obstaja kar nekaj novih tehnologij ploskih in tridimenzionalnih zaslonov, hitro rast prodaje pa napovedujejo predvsem za novo tehnologijo ploskih zaslonov OLED. Prodaja naj bi tako s sedanjih 219 milijonov do leta 2009 narasla na 3 milijarde ameriških dolarjev. Pri zaslonih OLED uporabljajo kot polprevodniški material organske polimere in svetleče diode, zasloni pa so lahko zato tanki in lahki, zorni kot pa je širok. Zaenkrat so problemi pri trajnosti zaslona in pri reprodukciji modre barve. Lepo prihodnost napovedujejo tudi za gibke zaslone, ki se dajo zvijati kot papir, vendar je tu tehnoloških problemov kar nekaj.

    Objavljeno: 24.11.2003
  • Sun stavi na Opterone

    Podjetje Sun bo v začetku leta 2004 predstavilo svoje prve strežnike, ki so zgrajeni na 64-bitnih procesorjih AMD Opteron. Z novimi sistemi naj bi zapolnili luknjo med današnjimi strežniki s procesorji UltraSPRAC in 32-bitnimi strežniki s procesorji Intel Xeon, ki tvorijo vstopno točko v ponudbi. AMD načrtuje, da bo na trgu ponudil dvoprocesorske in štiriprocesorske strežnike z AMDjevo tehnologijo, bržkone pa jih bodo uvrstili v družino izdelkov Fire. Novi sistemi bodo lahko uporabljali operacijski sistem Linux, toda Sun predvsem stavi na uspeh sistema Solaris, ki bo za novo platformo na voljo sredi leta 2004.

    Objavljeno: 24.11.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji