• Sendo toži Microsofta

    Po tem, ko je angleško podjetje Sendo nepričakovano prekinilo pogodbo z Microsoftom o razvoju pametnega telefona, zdaj toži bivšega partnerja zaradi domnevne kraje tehnologije in kupcev. Sendo je bil še pred nekaj meseci ključni Microsoftov partner za velikanov vstop na področje mobilne telefonije, ki je letno vredno 400 mobilnih naprav. Razvoj se je bližal koncu, nakar je Sendo nepričakovano in brez javne obrazložitve prekinil pogodbo in le nekaj dni za tem podpisal pogodbo s konkurenčnim Symbianom.

    Objavljeno: 26.12.2002
  • Yahoo kupuje Inkotomi

    Družba Yahoo, lastnik največjega spletnega iskalnika je kupila podjetje Inktomi, da bi se obvaroval vse bolj uspešnega napredovanja iskalnika Google. Nakup predstavlja nekakšno vrnitev tehnologije Inktomi, ki je služila za osnovo iskalnika Yahoo že med leti 1998 in 2000. Kasneje se je Yahoo odločil in kot jedro iskalnika uporabil tehnologijo družbe Google. Že nekaj časa se je govorilo, da bi Yahoo lahko celo kupil Google, vendar je to ostalo le na govoricah, zdaj pa se je v prvem planu zopet pojavil Inkotmi.

    Objavljeno: 26.12.2002
  • Do leta 2005 poldruga milijarda uporabnikov mobilne telefonije

    Direktor Nokie Jorma Ollila je v intervjuju za britanski Financial Times izrazil smele napovedi glede visoke rasti števila uporabnikov mobilne telefonije v prihodnjih letih. Po njegovih ocenah, ki se dokaj skladajo z napovedmi raziskovalnega podjetja Gartner Dataquest, naj bi do leta 2005 bila po svetu kar poldruga milijarda uporabnikov mobilne telefonije. Trenutna številka se giblje okrog milijarde, s tem da je bila rast števila uporabnikov v zadnjih dveh letih precej nizka. Po Ollilievih ocenah naj bi večina novih uporabnikov prišla iz ZDA, Kitajske, Rusije, Indije in Vzhodne Evrope. Po drugi strani pa pri Nokii in Gartner Dataquestu pričakujejo povečanje prodaje novih telefonov tudi v sicer nasičenih trgih Zahodne Evrope, saj z novimi storitvami kot so večpredstavna sporočila MMS nastaja potreba po aparatih, ki to omogočajo.

    Objavljeno: 25.12.2002
  • Red Hat predstavlja Phoebe

    Red Hat je svojim uporabnikom za božič podaril Phoebe, novo testno različico njihove distribucije Linuxa. Testno ime do določili po eni izmed glavnih junakinj priljubljene nadaljevanke Prijatelji, različica pa je že na voljo za prenos s spleta, oziroma na šestih nosilcih CD, pri čemer je na treh shranjena koda. Glavne novosti, ki jih prinaša Phoebe so izboljšan uporabniški vmesnik, dodana Mozilla 1.2.1 in knjižnica glibc-2.3.1, ki podpira večnitnost (hyperthreading).

    Objavljeno: 25.12.2002
  • Sodišče: Microsoft mora vključiti javo

    Zvezni sodnik J.Frederick Motz je izdal preliminarno razsodbo, da mora Microsoft v operacijski sistem Windows in spletni brskalnik Internet Explorer vključiti navidezni javanski stroj, ki je združljiv s Sunovo Javo. Sodnik je namreč v preliminarni razsodbi ugotovil, da je Microsoft kršil Sunove zaščitene pravice in intelektualno lastnino, podjetje pa se mora zato do konca postopka prilagoditi začasni razsodbi.

    Objavljeno: 25.12.2002
  • Tudi SiS z zmogljivejšimi grafičnimi procesorji

    SiS, tajvansko podjetje, sicer bolj znano po sistemskih naborih kot grafičnih procesorjih, v spodnjem delu trga z ATIjem in nVidio že nekaj časa tekmuje s svojim grafičnim procesorjem Xabre 400. Z novim procesorjem, Xabre 600, pa naj bi obema velikanoma konkurirali tudi pri zahtevnejših kupcih. Novi procesor bo izdelan v 0,13-mikronski tehnologiji, deloval pa bo pri taktu 300 MHz. SiS Xabre 600 naj bi pri testiranjih za več kot 20 odstotkov presegel zmogljivosti štiristotice, ob tem pa naj bi bil na voljo za nižjo ceno kot primerljivi procesorji drugih proizvajalcev. Prve kartice z novim Xabrejem naj bi bile na voljo konec iztekajočega se leta, izdelke, ki temeljijo na šeststotici, pa so že napovedali Chaintech, C.P. Technology, DFI, ECS in Triplex.

    Objavljeno: 25.12.2002
  • Zapisljivi DVD-ji - velika uspešnica 2003

    Zapisovalniki DVD, bodisi po standardu DVD-R(W), bodisi po standardu DVD+R(W), bodo velika uspešnica leta 2003, ugotavljajo analitiki in predstavniki računalniške ter zabavne industrije. 2001 je bilo po svetu prodanih milijon zapisovalnikov DVD, večinoma v Applovih računalnikih, medtem ko za letošnje leto velja splošna ocena, da je bilo prodanih okrog 3 milijone enot, torej 300 odstotno povišanje. Naslednje leto naj bi se rast v odstotkih še nekoliko dvignila in tako naj bi 2003 bilo prodanih kar 10 milijonov enot.

    Objavljeno: 24.12.2002
  • DSL postaja vse bolj popularen

    Združenje DSL Forum, ki ga sestavljajo telekomunikacijska podjetja in proizvajalci opreme za povezave DSL je sporočilo, da se je število uporabnikov širokopasovnega dostopa do interneta preko povezav DSL, kamor sodi tudi ADSL, povečalo na 30 milijonov, s čimer se DSL že približuje kabelski povezavi. Daleč največ uporabnikov je v Aziji, pri čemer vodi Južna Koreja. ZDA, kjer večina uporabnikov prisega na kabelske povezave so na drugem mestu, sledijo pa Japonska, Nemčija in Kitajska. Člani foruma predvidevajo, da se bo število DSL uporabnikov najbolj povečalo v Franciji in Italiji, kjer se kabelski dostop do interneta ni uveljavil, največja pričakovanja pa so seveda na kitajskem tržišču.

    Objavljeno: 24.12.2002
  • Symbolov ročni računalnik z XScaleom

    Iz Symbol Technologies prihaja ročni računalnik PPT 8800, ki predstavlja robustnost in odpornost proti udarcem po kateri so Symbolovi izdelki znani, hkrati pa ponuja visoko zmogljivost z Intelovim procesorjem XScale, vgrajenim brezžičnim ethernetom ali bluetoothom ter operacijskim sistemom Windows CE .NET 4.1.

    Objavljeno: 24.12.2002
  • Rudi Bric napovedal odstop

    Tako so se končala ugibanja o spremembah v samem vrhu največjega slovenskega računalniškega podjetja. Bric je za javnost komentiral svoj odstop takole: "Po obsežni razpravi, najprej z omenjenim odborom, z nadzornim svetom in na željo večine soustanoviteljev družbe, sem se odločil, da je prišel čas za prestrukturiranje vodstva skupine Hermes SoftLab.

    Objavljeno: 24.12.2002
  • Rudi Bric napovedal odstop

    Tako so se končala ugibanja o spremembah v samem vrhu največjega slovenskega računalniškega podjetja. Bric je za javnost komentiral svoj odstop takole: "Po obsežni razpravi, najprej z omenjenim odborom, z nadzornim svetom in na željo večine soustanoviteljev družbe, sem se odločil, da je prišel čas za prestrukturiranje vodstva skupine Hermes SoftLab.

    Objavljeno: 24.12.2002
  • Strežniki s procesorji Intel posegajo med zvezde

    Pri družbi Hewlett-Packard so predstavili njihov najzmogljivejši strežnik, v katerega so vgradili procesorje Itanium in tako strežnike Intel popeljali v najvišji razred. Predstavili so strežniški sistem Superdome, na katerem so hkrati delovali trije operacijski sistemi: Microsoft Windows, Linux in HP-UX.

    Objavljeno: 23.12.2002
  • Cenejša različica pomnilniških sistemov Hitachi

    Oddelek za pomnilniške sisteme družbe Hitachi je predstavil novo serijo cenejših diskovnih polj Thunderbox srednjega razreda. Model Thunder 9500V je 2,3 krat hitrejši od predhodnika, za kar gre zahvala zamenjavi prejšnjega procesorja v krmilniku diskovnega polja z najnovejšo različico procesorja PowerPC družbe IBM in nadaljnjem razvoju diskovnih procesorjev ASIC.

    Objavljeno: 23.12.2002
  • Lexmark W812 -- A3 za vsakogar

    Lemxark je predstavil nov laserski tiskalnik, ki ponuja odlično razmerje med ceno in zmogljivostjo med izdelki, ki tiskajo na papir velikosti A3. Ponudba laserskih tiskalnikov, ki zmorejo tiskati na večje velikosti papirja sicer ni ravno veliko, pa tudi cena tiskalnikov tipično ni najbolj dostopna.

    Objavljeno: 23.12.2002
  • Microsoft MapPoint .NET 3.0

    Microsoft pospešeno nadaljuje z razvojem spletnih storitev povezanih z geografskimi informacijskimi sistemi in zemljevidi. Nedavno so tako predstavili že tretjo različico izdelka, spletne storitve MapPoint .NET 3.0, ki med drugim omogoča lokacijsko določanje in s tem povezane obdelave.

    Objavljeno: 23.12.2002
  • Maxell LTO Ultrium 2

    Pri podjetju Maxell so razvili drugo generacijo trakov LTO za hranjenje velikih količin podatkov. Maxell LTO Ultrium 2 omogoča hitrost prenosa kar 20 MB v sekundi, na en sam trak pa lahko shranimo 200 GB podatkov, kar pa lahko postane 400 GB z uporabo kompresije podatkov. Podatkovni trakovi Maxell LTO Ultrium 2 so prvi, ki so uspešno prestali izjemno rigorozen program preverjanja ustreznosti in skladnosti, postavljen s strani združenja največjih proizvajalcev računalniške tehnologije, med katerimi so Hewlett Packard, IBM in Seagate. Najnovejša tehnologija trakov omogoča več kot milijon prehodov, kar kljub visokim hitrostim zagotavlja pravilno arhiviranje podatkov. Posebnost so tudi keramični in posebej obdelani kovinski deli, ki preprečujejo oksidacijo sestavnih delov in s tem uničenje trakov. Pri Maxellu so si za lažje prepoznavanje med trakovi LTO Ultrium 1 in 2 ter čistilnimi trakovi umislili celo različne barve ohišij.

    Objavljeno: 22.12.2002
  • Obramba pred hackerji, virusi in neučinkovitostjo

    Podjetje TrendNET iz Velenja je razvilo napravo Networks Defender za povečanje varnosti, nadzora, stabilnosti in učinkovitosti računalniških omrežij. Networks Defender je izdelek, ki združuje sistem za obrambo pred nepooblaščenimi dostopi do lokalnega omrežja, antivirusno zaščito, preverjanje podatkov, rešitev za aktivni nadzor nad pasovnimi širinami in možnost vzpostavitve navideznega zasebnega omrežja. Celota je združena v samostojno napravo, ki jo je mogoče vgraditi v strežniško omaro, upravljamo pa jo prek spleta.

    Objavljeno: 22.12.2002
  • Nove specifikacije za varnost spletnih storitev

    Podjetja BEA, IBM, Microsoft, RSA Security, SAP in Verisign so razvila napredne specifikacije za poslovne potrebe in potrebe varnosti na področju spletnih storitev. Z uporabo novih specifikacij bodo lahko podjetja s pomočjo standardnih orodij in postopkov zagotovila izmenjavo podatkov med aplikacijami ter organizacijami.

    Objavljeno: 22.12.2002
  • Najmanjši tranzistor na svetu

    Pri družbi IBM trdijo, da so razvili najmanjši silicijev tranzistor na svetu. Pri velikosti šest nanometrov (milijardinko metra) je vsaj desetkrat manjši od tranzistorjev, ki so trenutno v proizvodnji. Do teh rezultatov so prišli z zmanjšanjem debeline rezin SOI (silicij na izolatorju), tako da je debelina kanala pod vrati novega tranzistorja meri le 4 do 8 nanometrov, kar je bilo mogoče z uporabo litografskega postopka z svetlobo valovne dolžine 248 nanometrov.

    Objavljeno: 21.12.2002
  • Prenovljena filozofija programa WebLogic

    Pri družbi BEA Systems bodo v prvi polovici prihodnjega leta predstavili preurejen paket programskih orodij WebLogic. Nova različica, imenovana Gibraltar, naj bi tesneje povezala njihovo javanskim strežnikom (durmi) z razvojnimi orodjem WebLogic Workshop. Razvijalci bodo lahko neposredno programirali s pomočjo programa WebLogic Workshop in tako lažje vgrajevali druge programske pakete, kot na primer informacije o vnosu vsebin ali o stanju podatkovnega strežnika Oracle.

    Objavljeno: 21.12.2002
  • Sun N1 - najboljši med strežniškimi rezinami?

    Prve strežniške rezine družbe Sun Microsystems naj bi se pojavile na tržišču v začetku prihodnjega leta. Sistem N1 naj bi združeval veliko število računalnikov, navzven pa naj bi se obnašal kot en računalnik. Strežniške rezine, ki v tankih modulih vsebujejo osnovne računalniške sisteme, so v bistvu pomanjšana različica dragih "računskih centrov". Pri družbi Sun so sicer napovedovali izdelavo strežniških rezin že na začetku leta 2002.

    Objavljeno: 21.12.2002
  • Novi Plus! Digital Media Edition

    Microsoft bo januarja začel s prodajo prenovljene različice dodatka za okolje Windows XP z imenom XP Plus! Digital Media Edition, ki bo vseboval nova orodja za zabavo in večpredstavnost. Med glavnimi novostmi bodo med drugim končne različice paketov Windows Media 9 in Windows Movie Maker 2, ki so že nekaj časa na voljo v razvojnih izvedbah na spletu. Poleg teh orodij so novosti tudi novi dodatki za Windows Media Player, kot so novi 3D >>plesalci<<, ki se gibljejo glede na glasbo, ki jo predvajamo s predvajalnikom. Tudi sicer je Plus! Party Mode skupina orodij za predvajalnik, ki omogoča digitalno zabavo na zvočnem in vizualnem področju.

    Objavljeno: 20.12.2002
  • Sony AIT z zmogljivostjo 1 TB že v prodaji

    Sony je nekoliko presenetljivo prehitel glavne tekmece in najavil začetek prodaje tračnih izdelkov, ki bodo omogočali hraniti čez 1 TB podatkov na posamezno kaseto. S tem so pri Sonyu prehiteli Quantuma in združenje Ultrium, ki bodo svoje izdelke z zmogljivostjo 1 TB začeli prodajati v najboljšem primeru šele čez pol leta.

    Objavljeno: 20.12.2002
  • Rubikov princip za pomnilniški prostor

    Raziskovalci podjetja IBM razvijajo nov način zlaganja in povezovanja diskov v pomnilniških sistemih, ki po organizaciji spominja na znamenito Rubikovo kocko. Projekt z imenom Collective Intelligent Bricks vsebuje tehnologije in povezave, ki omogočajo izgradnjo izredno zmogljivih pomnilniških sistemov, ki pa bodo prostorsko precej manjši od današnjih izdelkov.

    Objavljeno: 20.12.2002
  • Število poštnih virusov se je podvojilo v letu 2002

    Elektronska pošta postaja hitro glavni način za širjenje in razmnoževanje računalniških virusov. Po podatki podjetja MessageLabs, ki se ukvarja z filtriranjem in analizo elektronske pošte je danes že skoraj vsako dvestoto sporočilo okuženo z virusom, kar je dvakrat več kot v letu 2001. Raziskava je pokazala, da je bilo okuženih 9,3 milijona sporočil od skupno 2 milijarde sporočil, kolikor so jih obdelali pri družbi MessageLabs.

    Objavljeno: 20.12.2002
  • Sony in Matsushita razvijata lasten Linux

    Japonska velikana zabavne elektronike Sony in Matsushita Electric sta napovedala, da bosta razvila lastno različico operacijskega sistema Linux za platformo za razne digitalne naprave. Čeprav se Linux predvsem uporablja kot operacijski sistem za strežnike in osebne računalnike, vse pogosteje najde svoje mesto tudi v napravah, ki sodijo na področje zabavne elektronike; med drugim poganja tudi posebno različico Sonyjevega igralnika PlayStation 2. Nova različica Linuxa naj bi našla mesto predvsem v digitalnih avdio in video napravah, ki bodo dostopale do spleta.

    Objavljeno: 19.12.2002
  • Le še dva tedna podpore za Windows NT 4.0!

    Microsoft bo nudil običajno podporo za Windows NT 4.0 le še dva tedna, oziroma do 31. decembra 2002. Temu sledi eno leto dodatne podpore za katero je treba plačati, a bo na voljo zgolj do konca 2003. Po tem datumu bo potrebno plačevati tudi za vsak popravek, kar lahko povzroči znatne varnostne težave, saj bo hekerjem jasno, da novih varnostnih lukenj večina uporabnikov ne bo krpala. Glavne težave seveda ne predstavljajo osebni računalniki, temveč strežniki, ki so pogosto povezani v splet in torej še bolj izpostavljeni. Takšno Microsoftovo ravnanje očitno kaže, da največjo konkurenco Windowsom predstavljajo njegove starejše različice in da se pri Microsoftu tega še predobro zavedajo.

    Objavljeno: 19.12.2002
  • Gigabit na sekund prek brezžične povezave

    Havajsko podjetje Loea je napovedalo novo tehnologijo, ki omogoča zelo visoke komunikacijske hitrosti prek brezžičnih povezav. Tehnologija, ki so jo poimenovali Virtual Fiber, naj bi omogočila hitrosti prenosa okoli 1,25 Gb/s prek brezžične povezave, kar je lep korak naprej v primerjavi z današnjimi izdelki, ki dosegajo največ 54 Mb/s.

    Objavljeno: 19.12.2002
  • Varnostne naprave na pohodu

    Družba IDC napoveduje, da bodo v letu 2003 eno največjih rasti v računalniški industriji doživele naprave, ki v računalniških omrežjih zagotavljajo večjo varnost. Po napovedih naj bi tudi v prihajajočem letu prodaja rasla vsaj tako hitro kot doslej, kjer sicer večjo rast od povprečja - 34% letno. Najhitreje pa rastejo rešitve za preprečevanje vdorov v omrežja, kjer je letna rast 62%.Samo z prodajo naprav, kot so požarni zidovi, VPN strežniki in protivirusni prehod, naj bi proizvajalci presegli mejo milijarde dolarjev letno.

    Objavljeno: 19.12.2002
  • Prva razvojna različica naslednjega SQL Serverja kmalu nared

    Microsoft bo najbrž že februarja ali marca objavil prvo razvojno različico naslednika podatkovnega strežnika SQL Server, ki ga razvijajo pod delovnim imenom Yukon. Poročila prvih preizkuševalcev bodo tudi podlaga za odločitev o datumu prihoda končne različice strežnika. Po ocenah analitikov je Yukon eden pomembnejših mejnikov za podjetje Microsoft, saj bo predstavljal temeljni kamen za razvojna orodja in poslovne rešitve v naslednjih letih.

    Objavljeno: 19.12.2002
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji