Teme - laser

  • Canon Pixma MP630

    Canon ima v svoji seriji večopravilnih brizgalnikov Pixma širok razpon naprav, od najcenejših do najdražjih in seveda najzmogljivejših. Tokrat preizkušeni model MP630 se uvršča proti vrhu te lestvice, poleg sorodnega MP620. Razlika med modeloma je predvsem tiskanje na obe strani pri prvem ter omrežni in brezžični vmesnik pri drugem.

  • Canon Pixma MX850

    V Canonu so zopet poskrbeli za osvežitev ponudbe večnamenskih naprav, ki so namenjene zahtevnejšim uporabnikom. Pixma MX850 je bogato opremljena večnamenska naprava, ki združuje zmogljiv tiskalnik s petimi ločenimi kartušami, optični bralnik z nadstandardno ločljivostjo ter faksirno napravo. Pri domači rabi faksirna naprava verjetno ne bo pogosto uporabljena, zagotovo pa je dobrodošel dodatek k optičnemu bralniku, ki ga ima večina faksirnih naprav, torej avtomatski podajalnik listov. Ker gre le za naprednejšo napravo, podajalnik omogoča branje obeh strani, to pa posledično omogoča zelo udobno fotokopiranje obeh strani.

  • Canon Pixma MP540

    Canonove jesenske osvežitve ponudbe je bila deležna tudi zlata sredina večnamenskih naprav, Pixma MP520, ki tokrat nosi nekoliko višjo oznako, Pixma MP540. Navzven ni doživela izrazite stilske preobrazbe, za notranjost pa to ne velja. Zamenjali so celotni tiskalniški del, ki tokrat ponuja visoko ločljivost izpisa 9600 × 2400 pik na palec. Primerljiv je z zmogljivejšimi večnamenskimi napravami, vendar na žalost ne po hitrosti. Ta je nekoliko manjša kot pri prejšnjem modelu.

  • Xerox Phaser 3100 MFP-X

    Črno-beli laserski tiskalniki so še vedno delovno živinče današnjih pisarn. Dodatek optičnega bralnika in kopirne naprave pa to njihovo vlogo še okrepi. V cenovno dostopnejšem delu Xeroxove ponudbe najdemo napravo Phaser 3100 MFP-X. Malce višja naprava, ki pa jo lahko kljub vsemu postavimo tudi na mizo, seveda če ta zdrži Phaserjevih 23 kilogramov. Omislimo si lahko tudi različico s črko "S" na koncu imena, bistvena razlika je predvsem to, da pri slednjem ni samodejnega podajalnika. Napravo priklopimo na računalnik prek USB, žal ni omrežnega vmesnika.

  • Nashuatec SP C420DN

    Nashuatec je nekoliko osvežil svojo ponudbo in namesto dveh modelov SP C410DN in SP C411DN predstavil model SP C420DN, ki nekako združuje lastnosti predhodnikov. Gre za zmogljivejši Nashuatecov barvni laserski tiskalnik z navedeno hitrostjo 30 strani na minuto, tako barvnih kot tudi črno-belih. Torej bistvenih razlik v primerjavi s predhodnikom praktično ni. To hitro ugotovimo s primerjavo izmerjene hitrosti tiskanja. Razmeroma hitro tiskanje prve strani omogoča, da petnajst strani dokumenta natisnemo v štiridesetih sekundah, zajeten kup petdesetih listov pa le v minuti in triinpetdesetih sekundah. Iz tega lahko ocenimo, da SP C420DN sicer absolutno ne dosega navedene hitrosti, se pa ji zelo približa. Za tiskanje fotografije A4 pri polni ločljivosti porabi šestinštirideset sekund, v posnemanju PostScripta3 pa slabe pol minute več. Pohvaliti gre tudi enoto za tiskanje na obe strani, ki nalogo opravlja precej urno. Razlika med tiskanjem sedemindvajset strani barvnega poročila na normalen način ali na obe strani je le 10 sekund.

  • HP Color LaserJet CP1215 in CP1515n

    Preizkusili smo nekoliko kompaktnejša Hewlett Packardova barvna laserska tiskalnika Color LaserJet CP1215 in CP1515n. Gre za najbolj osnovna tiskalnika, namenjena predvsem rabi doma, zmogljivejši model Color LaserJet CP1515n pa je zavoljo opreme primeren tudi za nezahtevno pisarniško rabo. Modela sta si precej podobna. Njuna navedena hitrost je le 12 črno-belih strani na minuto in osem barvnih. Predalnik je nekoliko majhen in sprejme le 150 listov, dodatnih predalnikov ali samodejne obračalne enote pa žal ne moremo dokupiti. To je nekako posledica dokaj majhnega ohišja in je po eni strani tudi prednost, saj ga lahko uporabljamo kot namizni tiskalnik, poleg tega pa med delovanjem ne povzroča preveč motečega hrupa.

  • Epson Aculaser M2000dn

    Epsonov Aculaser M2000dn je namenjen predvsem pisarnam, hvali pa se z majhnostjo, tihim delovanjem in ugodno ceno, hkrati naj bi bil dovolj zmogljiv tudi za večjo količino tiskanja. Kar zadeva majhnost, se nekoliko strinjamo, saj je glede na mesečno zmogljivost (20.000 strani) res dokaj kompakten, kar zadeva tišino, pa je tih le takrat, ko ne tiskamo. Sicer gre za glasno napravo, ki bo motila vse v bližnji okolici. Še dobro, da imamo na voljo tudi omrežni priključek, tako da jo lahko postavimo v kak oddaljen kot.

    Objavljeno: 20.10.2008 00:16 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor September 2008 | Teme: preizkus, tiskalnik, laser, nenehni testi
  • Epson Stylus Photo R285

    Samostojnih brizgalnih tiskalnikov, namenjenih tiskanju fotografij, je zlasti zaradi večopravilnih naprav vedno manj. Epsonov model Stylus Photo R285 meri na začetnike v digitalni fotografiji, ki iščejo ugodno rešitev za domače tiskanje fotografij velikosti do A4. Za kakovost tiska skrbi šest samostojnih kartuš, poleg standardnih CMYK (cyan, magenta, rumena in črna), pa še svetla cyan in svetla magenta.

  • Hewlett Packard Officejet Pro L7590

    Hewlett Packard je med bolj znanimi izdelovalci tiskalnikov, vsekakor ima tudi enega izmed največjih prodajnih spektrov v svetu tiskalnikov. Njihov model Officejet Pro L7590 se uvršča proti vrhu večopravilnih brizgalnih naprav, namenjen pa je (kot lahko sodimo po imenu) zahtevnim uporabnikom, ki želijo v eni napravi poleg kakovostnega barvnega tiska tudi optični bralnik, kopirni stroj in faks.

  • Epson B-500DN in B-300

    Tako kot na drugih področjih se tudi v računalništvu tu in tam dogaja, da se podjetja trudijo spremeniti predsodke o določenih vrstah naprav. Eno izmed takih je (povsem upravičeno) mnenje, da je tisk na laserskih tiskalnikih hitrejši in cenejši kot pri brizgalnih, a ponujajo slednji boljši izpis grafike, hkrati pa tudi predstavljajo cenejši nakup. Zakaj je tako, smo tudi v Monitorju že veliko pisali, v Epsonu pa želijo vse skupaj obrniti na glavo.

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji