• Microsoftovi načrti za strežnike

    Microsoft je predstavil načrte za nove strežnike, vključno s strežnikom Longhorn Server, ki naj bi bil na voljo leta 2007.

    Objavljeno: 13.5.2004
  • Microsoft opušča brezžično omrežno opremo

    Dve leti po vstopu na trg izdelkov za brezžična omrežja so se pri Microsoftu odločili, da opustijo ta program. Glavna razloga naj bi bila predvsem padajoči tržni delež in vse nižje marže. V zadnjem četrtletju je tržni delež Microsofta na tem trgu padel z 9 na 6,6%, po tem ko so bili pred nekaj meseci celo na drugem mestu, takoj za ponudbo družbe Linksys. Obenem se je število ponudnikov povečalo, cene in zlasti marže pa močno znižale. Microsoft pa poudarja, da kljub temu koraku podjetje ostaja velik pobudnik brezžičnih tehnologij, vendar zgolj s podporo v programski opremi.

    Objavljeno: 12.5.2004
  • Nov val prenosnikov s hitrejšimi procesorji

    Intelovi predstavitvi nove generacije procesorjev Pentium M z delovnim imenom Dothan je sledila tudi obajava številnih novih prenosnikov. IBM je tako objavil nove model ThinkPad T42 in T42p, ki prinašata nove procesorje s takti do 2 GHz, vendar tudi druge pomembne novosti. Ta družina lahkih prenosnikov je tako prvič dobila kot možnost tudi 15-palčne zaslone, kar so nekateri tekmeci že ponujali. Modeli T42p so poleg tega namenjeni zahtevnejšim uporabnikom, saj vsebujejo tudi zmogljiv grafični pospeševalnik ATI Mobility FireGL T2 primeren za tehnične programe, kot opcijo pa tudi zapisovalnike DVD. IBM pa še naprej povečuje nabor funkcionalnosti paketa programske opreme ThinkVantage, s katerim omogočajo predvsem večjo varnost delovanja.

    Objavljeno: 12.5.2004
  • IBM WebSphere Business Integration Server Express

    IBM je predstavil novo orodje za integracijo poslovnih programskih rešitev, ki je namenjeno predvsem malim in srednje velikim podjetjem. WebSphere Business Integration Server Express je manjša in precej poenostavljena različica orodja, ki je bilo na voljo že doslej, z ugodnejšo ceno pa je tudi primernejša za družbe manjših velikosti. Namestitev celotnega sistema je mogoče opraviti v enem samem koraku, paket pa že vsebuje adapterje za različne poslovne sisteme ERP in CRM, pa tudi nekatere bolj razširjene programe za elektronsko trgovanje in elektronske kataloge. Paket sodeluje tesno tudi z ostalimi IBMovimi programi na to temo, podjetje pa je na podlagi tega pripravilo še dve izvedbi namenjeni za ožja vertikalna področja rabe. WebSphere Business Integration Server Express stane 6.000 dolarjev na strežniški procesor.

    Objavljeno: 12.5.2004
  • Sony ponuja najmanjši tablični PC

    Sony bo na Japonskem kmalu začel s prodajo tabličnega računalnika z okoljem Windows XP, ki je po dimenzijah najmanjši na svetu. Prenosnik z oznako VAIO VGN-U70 meri le 16,7 x 10,8 x 2,6 cm in tehta 550 gramov. Zaslon ima ločljivost 800 x 600 pik, preklopiti se ga da v navpični in vodoravni način dela, tipkovnica pa ni del sistema, temveč je na voljo kot opcija, podobno ko namenska priklopna postaja. Zanimiva je Sonyeva odločitev, da ob sistemu ne prilaga Microsoftovo različico okolja Windows XP za tablične računalnike, temveč standardno okolje Windows XP Professional, obogateno s Sonyevimi lasnimi rešitvami za razpoznavo pisave in krmiljenje sistema (za zdaj žal le v japonščini). Sicer pa je lahki prenosnik opremljen z ultra varčnim Pentiumom M pri 1 GHz, 512 MB RAM in 20 GB diskom, ob tem pa še vmesniki USB 2.0 in 802.11g. Cena na Japonskem znaša nekaj pod 1.900 dolarji, vendar za zdaj ni načrtov za prodajo na drugih trgih.

    Objavljeno: 11.5.2004
  • IBMova nova spletna pisarna

    IBM je predstavil novo različico paketa Lotus Workplace 2.0, ki omogoča spletno uporabo pisarniških programov, kot so urejevalnik besedil, preglednica in podatkovna zbirka. Poleg omenjenih programov Workplace 2.0 vsebuje še odjemalca za elektronsko pošto, predvsem pa povsem novo orodje za strežniško upravljanje odjemalcev. Čeprav gre za spletno rešitev, so pri IBMu poskrbeli tudi za možnost uporabe programa medtem, ko uporabnik ni priključen na strežnike. V tem primeru se vsebina vnovič sinhronizira ob prvi priključitvi. Paket deluje na različnih operacijskih sistemih in celo malih mobilnih napravah, optimizirana pa je tudi za počasnejše povezave.

    Objavljeno: 11.5.2004
  • Cisco in Intel prinašata 10 Gb/s v podatkovne centre

    Intel je predstavil nov omrežni vmesnik, ki omogoča vzpostavitev povezav ethernet s prepustnostjo 10 Gb/s, namenjen pa je zlasti strežnikom. Kartica z oznako Intel PRO/10GbE SR deluje prek optične povezave s stikali družbe Cisco, ki je sodeloval pri projektu zagotovitve celovite omrežne podpore za visoko hitrost prenosa podatkov. Kartico je mogoče priključiti na stikala družine Catalyst 6500 na dolžinah do 300 metrov, zanjo pa je treba odšteti zajetnih 4.800 dolarjev.

    Objavljeno: 11.5.2004
  • Microsoftova NT konferenca 2004

    Ta teden poteka v Portorožu Microsoftova NT konferenca 2007, ki je letos privabila 2000 udeležencev in ponuja več kot 200 predavanj.

    Objavljeno: 11.5.2004
  • Wal-Mart začel s testiranjem oznak RFID

    Največja ameriška trgovska veriga Wal-Mart je v Teksasu pričela s preizkušanjem identifikacije izdelkov s pomočjo oznak RFID. Preizkus, v katerega je vključenih 7 trgovskih centrov, 8 proizvajalcev in 21 skupin izdelkov naj bi odpravil težave in preveril delovanje sistema v napovedi na širšo uporabo oznak RFID po vseh trgovskih centrih Wal-Mart, ki je napovedan za začetek naslednjega leta. Za zdaj so se omejili na označevanje posameznih paketov in palet, s čimer računajo na znaten prihranek pri logistiki in na večjo natančnost in učinkovitost planiranja.

    Objavljeno: 10.5.2004
  • IBM predstavlja razvojno različice nove generacije DB2

    IBM je uporabnikom dal na možnost preizkus razvojne različice podatkovnega strežnika DB2, znane pod delovnim imenom Stinger. Nova različica bo vsebovala čez 200 novih izboljšav, ki so namenjene pretežno samodejnemu upravljanju sistema in učinkovitejšemu razvoju rešitev. Novi modul DB2 Design Adviso bo omogočal samodejno optimizacijo podatkovne baze, s čimer naj bi v nekaterih primerih dosegli celo 6,5-kratno pohitritev delovanja. Zelo pomembna je novost, ki bo omogočala samodejni preklop uporabnika na rezervni strežnik, če glavni odpove poslušnost, brez da bi se uporabnik ali program tega zavedala. DB2 Stinger bo vseboval tudi orodje za učenje in spremljanje poizvedb (LEO, learning optimizer), s katerimi bo mogoče samodejno optimizirati postopke za hitrejši odziv in strežbo podatkov. Po sedanjih načrtih naj bi bila nova različica strežnika DB2 Stinger na voljo jeseni, za okolja Windows, Linux in Unix.

    Objavljeno: 10.5.2004
  • Cisco postavlja brezžične povezave v osrčje omrežij

    Cisco je predstavil nov modul, ki omogoča vključitev brezžičnih omrežij v svoja največja stikala Catalyst 6500. Ta korak obenem odraža prepričanje proizvajalca, da je danes brezžična omrežna tehnologija dosegla zadostno stopnjo varnosti in zmožnosti tavanja, s čimer odpirajo vrata v največja podjetja. Novi modul Wireless LAN Services Module (WLSM) omogoča priključitev na stikalo družine 6500 tja do 300 dostopnih točk s skupno do 6.000 uporabniki.

    Objavljeno: 10.5.2004
  • Novi Pentium M že na voljo

    Intel je predstavil novo generacijo procesorjev Pentium M. Novi procesorji temeljijo na jedru z razvojnim imenom Dothan.

    Objavljeno: 10.5.2004
  • OKI je prenovil ponudbo tiskalnikov

    Podjetje OKI, eden največjih proizvajalcev laserskih tiskalnikov, je prevetrilo svojo ponudbo in predvsem v spodnjem in srednjem cenovnem razredu prenovilo svojo paleto izdelkov.

    Objavljeno: 10.5.2004
  • Athlon 64 tudi za prenosnike

    AMD je predstavil nove energijsko varčne procesorje Athlon 64 2700+ in 2800+, ki so namenjeni predvsem za rabo v prenosnih računalnikih. AMD je s tem obdržal obljubo, da bo mobilne rešitve Athlona 64 predstavil do sredine 2004, s čimer daje nov izziv večnem tekmecu Intelu. Nova procesorja porabita 35W energije, 44% manj kot dosedanji izdelki, poleg tega pa imata tudi manjše ohišje. Procesorji bodo uporabljali tudi novo zmožnost okolja Windows, ki bo uvedena s paketom popravkov Windows XP SP2 z imenom Execution Protection, ki že na nivoju procesorja loči podatke od programov in s tem povečuje zanesljivost delovanja sistema. Prvi bo nove AMDjeve procesorje uporabil Acer v svojih prenosnikih podpisani s strani avtomobilske hiše Ferrari.

    Objavljeno: 9.5.2004
  • Gama System bo ponudnik spletnih storitev v slovenski različici Microsoft Office 2003

    Podjetje Gama System je podpisalo pogodbo s podjetjem Microsoft o integraciji spletnih storitev v slovensko različico Microsoft Office 2003. Spletne storitve Gama System OfficeResearch so prilagojene potrebam slovenskega trga, vključujejo pa module za prevajanje iz slovenskega v angleški jezik (Ambeis), iskanje po člankih (Dnevnik, Večer), generiranje črtne kode (Euro Plus) ter iskanje poštnih številk (Pošta Slovenije). Pogodba, ki sta jo podpisala partnerja, določa, da bodo v slovenske različice Microsoft Office 2003 že ob namestitvi na voljo tudi spletne storitve za slovenske uporabnike.

    Objavljeno: 9.5.2004
  • Lotusovi programi na mobilnih napravah

    Podjetje iAnywhere je predstavilo programski strežnik Pylon Application Server, ki omogoča uporabo programov narejenih za strežnik Lotus Domino na različnih mobilnih napravah. Različica 6.0 prinaša nova orodja, ki omogočajo relativno enostavno priredbo obstoječih programov za rabo na mobilnih napravah, kot so ročni računalniki in mobilni telefoni. Nova različica prinaša tudi podporo za JavaSript in upravljanje z napravami. Oboje omogoča bolj interaktivno delo na mobilnih napravah, kar doslej ni bilo mogoče. Pylon Application Server 6.0 stane 150 dolarjev na uporabnika, podpira pa okolja PalmOS in Windows Mobile (PocketPC).

    Objavljeno: 9.5.2004
  • Acer Aspire 2010

    Acer je prenovil svoj večpredstavni prenosnik, ki se ponaša s širokim zaslonom z diagonalo 15,4-palcev. Aspire 2010 je opremljen s procesorjem Pentium M s taktom 1,5 GHz, kompletom Centrino Pro/Wireless 2200BG (802.11b/g), 51 MB RAM, diskom velikosti 60 GB, predvsem pa ga je možno naročiti tudi z zapisovalnikom DVD+/-RW. Poleg vmesnikov firewire, USB 2.0, in video izhoda gre omeniti predvsem čitalec za štiri tipe pomnilniških kartic.

    Objavljeno: 8.5.2004
  • Trije novi fotoaparati iz Kodaka

    Kodak je razširil družino digitalnih fotoaparatov Easyshare z modeli DX7440, CX7530 in CX7330. Model DX ima tipalo s 4 milijoni pik, pomembna značilnost pa je kakovostni objektiv Schneider-Kreuznach Variogon s 4-kratnim optičnim zumom. Fotoaparat je tudi zelo hiter, saj zmore narediti sliko v le 0,2 sekunde. Modela CX7330 in CX7530 imata tipalo s 3 oziroma 5 milijoni pik ter trikratni optični zum. Za najcenejšega je treba odšteti 150 angleških funtov, za najdražjega pa 300 funtov.

    Objavljeno: 8.5.2004
  • Lexmarkova pomladna kolekcija

    Lexmark je predstavil novo družino brizgalnikov in večfunkcijskih naprav namenjenih domačim uporabnikom in majhnim podjetjem. V novih napravah je prvič uporabljena nova izboljšana tehnologija brizganja črnila sestavljena iz šestih barv, poleg navadnih črnil pa so uporabljena še posebna pigmentirana.

    Objavljeno: 8.5.2004
  • Septembra prihajata 802.11e in 802.11i

    Združenje Wi-Fi Alliance bo septembra začelo s certificiranjem brezžičnih izdelkov, ki so skladni z novimi predlogi protokolov IEEE 802.11e in 802.11i. Prvemu bodo v združenju nadali ime Wireless Media Extensions (WME), v brezžičnih izdelkih pa bo zagotavljal kakovost storitev. Na podlagi podatkovne vsebine bo protokol dodeljeval prioritete in na ta način zagotovil dovolj prepustnosti za občutljive podatke, kot so video posnetki in telefonski pogovori VoIP. Protokol bo imel tudi podsistem Wi-Fi Scheduled Media (WSM), s katerim bo moč del pasovne prepustnosti rezervirati za določene namene kot so navidezna zasebna omrežja.

    Objavljeno: 7.5.2004
  • Novell predstavlja Mono

    Novell je predstavil prve rezultate projekta Mono, Linux izvedbe Microsoftove arhitekture .NET Framework. Z njim naj bi bilo mogoče na Linuxu in Unixih poganjati programe, pisane za .NET zgolj s ponovnim prevajanjem na ciljnem OS. Za zdaj je na voljo testna različica, ki vsebuje navidezni stroj za .NET, potrebne knjižnice z razredi in prevajalnik za programski jezik C#. Novellovo podjetje Ximian je to uspelo narediti zgolj na podlagi javno objavljenih dokumentov o arhitekturi .NET. Končna različica bo na voljo poleti.

    Objavljeno: 7.5.2004
  • EMC pripravlja usmerjevalnik za virtualizacijo pomnilnikov

    Družba EMC pripravlja nov izdelek, ki bo omogoča prenos in razporejanje podatkov med različnimi pomnilniškimi podsistemi, kar pa bo povsem nevidno za strežnike in programe. Izdelek bo v obliki >>pomnilniškega usmerjevalnika<<, ki bo lahko nadziral pomnilniške sistem različnih proizvajalcev, ter jih ciljnim sistemom prikazal kot eno samo navidezno celoto.

    Objavljeno: 7.5.2004
  • GFI Network Security Scanner 5

    Podjetje GFI Software je objavilo novo različico programa za analizo varnostnih nastavitev in iskanje varnostnih lukenj v omrežnih delovnih postajah in strežnikih. Program GFI Network Security Scanner 5 ima povsem nov uporabniški vmesnik, ki olajšuje identifikacijo najdenih težav in ugotovitev pravega postopka za sanacijo. Avtorji so povsem na novo pripravili podsistem za poročanje, ki nudi več nivojev poročil, s katerimi je mogoče iz omrežja priti do podrobnosti na samem računalniku. Poročila je mogoče izvoziti tudi v obliko XML in jih uvoziti v druge programe ali podatkovne zbirke za kasnejšo analizo.

    Objavljeno: 6.5.2004
  • 64-bitna namizja hitreje od pričakovanj?

    Analitska družba Meta Group meni, da se bo prehod v osebnih računalnikih iz sedanje 32-bitne v 64-bitno arhitekturo zgodil precej prej, kot je bilo doslej pričakovano. Raziskava trga je namreč pokazala, da se bo najbrž večina uporabnikov odločila za prehod na 64-bitno platformo že v naslednjih dveh letih, vendar ob pogoju, da bodo tudi proizvajalci programske opreme držali svojo besedo in zagotovili prenos ključnih programov. V ta namen nekateri proizvajalci, v prvi vrsti Microsoft in Intel, močno pospešujeta razvoj na področju 64-bitne arhitekture, zato analitiki pričakujejo, da bodo ključni elementi nared že pred letom 2006, ko bo nared nova različica okolja Windows >>Longhorn<<, ki bo imela že v osnovi 64-bitno podporo.

    Objavljeno: 6.5.2004
  • Tudi Computer Associates bo podrl odprt kodo

    Po družbah IBM in Sun tudi velikan Computer Associates napoveduje podporo za odprto kodo, s čimer želijo spodbuditi prodajo storitev. V isti sapi želijo spodbuditi razvoj izdelkov skladnih s svojim protfeljem izdelkov, ter izkoristiti ugodne trenutek, ko se velike družbe vse bolj odločajo za Linux, pri čemer na novi platformi potrebujejo nova orodja za upravljanje, zaščito in druge funkcije. CA bo program za odprto kodo podprl tako finančno, kot tudi z nekaterimi svojimi izdelki, čeprav za zdaj podrobnosti še niso znane.

    Objavljeno: 6.5.2004
  • ATI Radeon X800 -- novi tekmec za prestol grafike

    ATI je uradno predstavil novo generacijo grafičnih procesorjev Radeon X800, ki bodo tekmovali za grafični prestol z še svežimi procesorji Nvidia GeForce 6800. Novi procesor, ki so ga razvijali pod kodnim imenom R420 ima podobno zasnovo kot GeForce 6800, kar pomeni, da vsebuje 16 cevovodov za procesiranje pik, ki so organizirani v štiri banke. Podobno kot Nvidia ima tudi ATI že v osnovi dva modela - za Radeon X800 XT Platinum Edition veljajo zgornji podatki, medtem ko ima nekoliko šibkejši Radeon X800 Pro aktiviranih le 12 cevovodov (tehnično gre za en sam model, le da pri različici Pro ena od bank ne dela).

    Objavljeno: 5.5.2004
  • Red Hat tudi za namizne računalnike

    Red Hat je najavil, da bo v kratkem predstavil svojo prvo različico operacijskega sistema Linux, namenjeno poslovnim uporabnikom, s čimer naj bi neposredno tekmovali z Microsoftom in Okni. Po desetih letih obstoja je to prva potrditev, da se Red Hat podaja tudi na namizja, kjer je doslej ponujal predvsem rešitev za tehnične delovne postaje. Glavni trg za izdelke družbe Red Hat so bili doslej strežniki, tekmovali pa so zlasti proti ponudnikom Unixa.

    Objavljeno: 5.5.2004
  • WinHEC 2004

    Srečanje razvijalcev strojen opreme za Microsoftova okolja WinHEC vsako leto postreže z obilico novosti, tako s strani Microsofta, kot tudi partnerjev. Letošnji dogodek ni bil izjema. Že na otvoritvi je Bill Gates prikazal osveženo vizijo osebnega računalnika za domačo rabo. Skupaj s Hewlett-Packardom so razvili računalnik z delovnim imenom Windows Home Concept PC, ki nakazuje, kako bi lahko izgledal osebni računalnik prihodnosti. Računalnik ima vgrajen zaslon LCD, operacijski sistem Windows Media Center, upravljamo ga z daljinskim upravljavcem, vgrajen pa ima tudi kabelski modem, dvojni sprejemnik za TV z visoko ločljivostjo (HDTV), zmožnost snemanja video posnetkov in hkratno predvajanje programov v realnem času, dodali pa so še sistem za biometrično varnost in podporo za internetno telefonijo (VoIP). Računalnik bo seveda ostal le prototip, vendar lahko pričakujemo, da bodo nekatere sestavine prišle v računalnike že proti koncu leta.

    Objavljeno: 5.5.2004
  • IBM načrtuje naslednjo stopnjo v virtualizaciji sistemov

    S predstavitvijo novih strežniških sistremov eServer i5, ki temeljijo na procesorjih Power5, je IBM odprl novo poglavje na področju virtualizacije, ki bo kulminiralo s predstavitvijo programskega kompleta Virtualization Engine. IBM je zmožnosti za virtualizacijo vgradil že v sam procesor Power5, ki ima nekatere nove mehanizme za uspešno particioniranje in simultano poganjanje navideznih strežnikov. Doslej je IBM lahko namreč v sistemih iSeries in pSeries le toliko procesorskih particiji, kot je bilo procesorjev. Novi sistemi pa omogoča vzpostavitev do 10 navideznih sistemov na procesor, prinašajo pa tudi tehnologije, ki izvirajo iz večjih sistemov zSeries (Hypervisor).

    Objavljeno: 4.5.2004
  • Acer TravelMate 8000

    Acer je predstavil nov prenosnik z imenom TravelMate 8000, namenjen profesionalcem, ki potrebujejo zmogljivost, dolgo trajanje delovanja in brezžične komunikacije. Novinec je zasnovan na procesorjih Pentium M in najnovejših kompletih Centrino, ki podpirajo brezžične vmesnike pri hitrosti 802.11g. Pomnilnik DDR333 je v osnovi velik 512 MB, disk 80 GB, kupci pa lahko izbirajo med enoto CD-RW/DVD-ROM in DVD+/-RW zapisovalnikom. Zaslon je velik 15 palcev z ločljivostjo 1400 x 1050 pik, za grafiko pa skrbi pospeševalnik ATo Radeon Mobility 9700 s kar 128 MB RAM. Vmesnikov je na obilico: 4 x USB 2.0, 2 x PCMCIA, firewire, S-Video in celo digitalni video izhod DVI. Posebnost je vgrajeni bralnik za štiri tipe kartic (SD, SmartMedia, MMC in Memory Stick), v reže PCMICA pa lahko prek dodatka priključimo tudi kartice CompactFlash. Kljub vseh opremi Acer trdi, da prenosnik v povprečju nudi trajanje delovanja čez 5 ur.

    Objavljeno: 4.5.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji