• Opera 7.5 hkrati na štirih platformah

    Podjetje Opera je prvič razvojno različico istoimenskega brskalnika, ki je prvič hkrati na voljo v različicah za Windows, MacOS, Linux in FreeBSD. Nova različica 7.5 pa ni zgolj majhna nadgradnja zaradi poenotenja objav. Prinaša namreč povsem prenovljen uporabniški vmesnik, ki ima manjše ikone in hitrejšim dostopom do glavnih funkcij. Prvič v kompletu ni samo brskalnik, temveč tudi poštni odjemalec (Opera Mail), odjemalec za trenutno sporočanje združljiv z IRC ter pregledovalnik novic RSS. Paket podpira tudi indeksiranje besedil v elektronski pošti, črkovalnik, orodje za zaščito pred nezaželeno pošto in še kaj. Končna različica bo kmalu na voljo, prodajna politika pa ostaja enak kot doslej: brezplačna različica z oglasi ali plačljiva brez njih.

    Objavljeno: 4.5.2004
  • Microsoftova nova protipiratska orodja

    Microsoft je predstavil tehnologijo, ki so jo razvijali pod imenom Janus, za preprečevanje piratstva vsebin v mobilnih in domačih omrežjih.

    Objavljeno: 4.5.2004
  • Prvi strežniki IBM s procesorji Power5

    IBM je predstavil novo generacijo procesorjev Power5, ki predstavljajo pomemben korak za bodočo strategijo in ponudbo strežnikov podjetja. Power5 je 64-bitni procesor, ki uporablja koncept več jeder na sistem, tekmoval pa bo s konkurenčnimi tehnologijami podjetij Intel, Sun in Hewlett-Packard. Novi procesorji prinašajo višje delovne frekvence, optimizacijo za večnitno delovanje in druge izboljšave. IBM napoveduje, da novi procesorji predstavljajo velik skok na področju virtualizacije, saj lahko posamezen procesor pogajanja do deset virtualnih strežnikov v primerjavi z enim, kot doslej.

    Objavljeno: 3.5.2004
  • Sunovi načrti za J2EE 1.5

    Sun bo na razvojni konferenci junija odprl razpravo o novosti, ki jih načrtuje za razvojno platformo Java 2 Enterprise Edition 1.5. Medtem, ko je bil v nedavno predstavljeni različici J2EE 1.4 glavni poudarek na podpori za spletne storitve, bo naslednja različica usmerjena zlasti na postopek za lažjo pripravo programov in rešitev, ki temeljijo na tej tehnologiji. J2EE 1.4 bo prinesla tudi podporo za meta podatke, ki jih bo mogoče povezati z javanskimi razredi, vmesniki in podatki. Novost bo tudi generični tip podatkov, ki bo omogoča razvijalcem orodij razvoj skupnih funkcionalnosti za različne tipe podatkov. Sun se o pri pripravi nove različice precej zgledoval po novostih, ki so jih uvedli v različici Java 2 Standard Edition 1.5 ter v prihajajočem razvojnem orodju Java Studio Creator. Po sedanjih načrtih naj bi funkcionalnosti J2EE določili sredi letošnjega leta, končna različica pa bo predvidoma na voljo čez leto dni.

    Objavljeno: 3.5.2004
  • Mozilla in Gnome skupaj proti Longhornu

    Dva izmed najbolj znanih odprtokodnih projektov bosta sodelovala, da s skupnimi močmi ponudita alternativo prihajajočemu Microsoftovemu okolju Windows >>Longhorn<<. Kot je že znano, bo ena izmed glavnih značilnosti Longhorna tesna povezanost grafičnega vmesnika in operacijskega sistema s spletnim brskalnikom in spletnimi storitvami. Spletni brskalnik kot samostojni program pravzaprav ne bo obstajal več.

    Objavljeno: 3.5.2004
  • Microsoft bo povezal digitalne naprave prek spleta

    Microsoft bo ponudil programsko opremo za povezovanje OS Windows z različnimi digitalnimi napravami.

    Objavljeno: 3.5.2004
  • Microsoft prenavlja OneNote

    Microsoft pripravlja komplet popravkov in novih funkcionalnosti za elektronsko beležko OneNote 2003, s čimer želijo še bolj povečati interes za program. Paket je bil prvič predstavljen v okviru pisarniškega paketa Office 2003, namenjen pa je tako uporabnikom tabličnih računalnikov kot tudi ostalim. Microsoft je prisluhnil mnenju prvih uporabnikov in zato pohitel z novimi zmožnostmi. OneNote bo poleg dosedanjih zmožnosti tako omogočal dodajanje opomb v obliki zvočnih in video posnetkov, vstavljanje dokumentov iz drugih programov paketa Office ter souporabo beležk med uporabniki v realnem času. Microsoft je rahlo spremenil tudi uporabniški vmesnik in poskrbel za nov programski vmesnik API, ki omogoča dodajanje novih zmožnosti programu. Poskrbljeno je tudi za varnost s šifriranjem podatkov in gesli, bolje pa je mogoče organizirati informacije v imenovane podstrani. Komplet popravkov Service Pack 1 bo na voljo poleti, na spletu pa je za zdaj na voljo razvojna različica.

    Objavljeno: 2.5.2004
  • Boj proti virusom in spamu kot storitev

    IBM je v ZDA predstavil novo storitev, ki prvič na področje malih do srednje velikih podjetij prinaša zaščito pred virusi in spamom, upravljano s strani zunanjega ponudnika storitev. Storitev se imenuje Dekstop Management Services, omogoča pa nadzor obrambe pred virusi in nezaželeno elektronsko pošto na daljavo, med tem ko sta programska in strojna oprema nameščena na lokaciji stranke. IBM skrbi za dnevno ažuriranje programske opreme in nadzor nad zaščito, ki je združljiva z različnimi poštnimi in omrežnimi sistemi. Storitev je usmerjena v podjetja s tja od 100 do 1000 zaposlenimi, cena najema pa znaša od 40 dolarjev dalje na mesec na uporabnika.

    Objavljeno: 2.5.2004
  • DivX predvajalnik s HDTV podporo

    Podjetje Kiss razvija nov predvajalnik DVD s podporo za posnetke DivX, ki bo omogočal predvajanje filmov z visoko ločljivostjo HDTV. Predvajalnik nastaja skupaj z družbo DivXNetworks, ki bo poskrbel za primerne kodeke, optimizirane za učinkovito in gladko predvajanje posnetkov z visoko ločljivostjo. Kiss pričakuje, da bo povpraševanje po predvajalnikih za posnetke HDTV močno naraslo, saj je zlasti v ZDA, pa tudi drugod po svetu vse več vsebin na voljo tudi v tej obliki. V ZDA računajo predvsem na uporabnike, ki želijo s predvajalnikom predvajati doma posnete oddaje v standardu HDTV, kar na obstoječi video opremi ni mogoče.

    Objavljeno: 2.5.2004
  • Strma rast prodaja zapisovalnikov DVD

    Sodeč po raziskavi japonske družbe Jeita, so proizvajalci v letu 2003 prodali 22,92 milijonov zapisovalnikov DVD, kar je 416% več kot v letu 2002. S tem pa rast prodaje zapisovalnikov še narašča, saj naj bi po napovedih v letu 2006 prodali skupno že več kot 88 milijonov zapisovalnikov, nekje na sredi poti do tja pa bodo zapisovalniki DVD prehiteli prodajo enot CD-RW. Danes kljub temu zapisovalniki DVD predstavljajo še razmeroma majhen delež celoten prodaje optičnih enot, saj so jih lani po celem svetu prodali kar 222 milijonov.

    Objavljeno: 1.5.2004
  • Novi evropski raziskovalni center Microsofta

    Microsoft je v nemškem mestu Aachen odprl nov raziskovalni center, s katerim naj bi sodelovali v projektih, ki so sponzorirani s strani Evropske Unije. Novi evropski center za inovacije (EMIC), kot ima naziv Microsoftova pridobitev, se bo ukvarjal z razvojem in raziskavami na področjih spletnih storitev, varnosti, zasebnosti in brezžičnih tehnologij. Osredotočeni bodo na tri ciljne trge in sicer poslovno računalništvo, vgradne sisteme in računalniško podprte domove. Pri projektih nameravajo sodelovati z evropskimi akademskimi ustanovami in drugimi partnerji. Center že sodeluje na projektih e-zdravja in e-učenja, ki so del šestega strukturnega sklada za razvoj, vreden 17,5 milijarde evrov v obdobju do leta 2006.

    Objavljeno: 1.5.2004
  • Symbian bo vodilni

    Raziskovalna družba ABI Research je objavila raziskavo v kateri napovedujejo, da bo Symbian vodilna platforma na področju pametnih mobilnih telefonov vsaj do konca tega desetletja. Symbian naj bi zaradi trdnih odnosov z lastniki, med katerimi so Nokia, Sony Ericsson in Samsung, uspešno kljuboval Microsoftovi in drugim platformam, ki se borijo za tržni delež na tem donosnem področju. Raziskava je sicer pokazala, da danes le okoli 2% vseh telefonov (okoli 10 milijonov enot) uporablja standardizirane operacijske sisteme, medtem ko jih ima kar 98% namenske sisteme razvite za vsak telefon ali proizvajalca posebej. Toda to naj bi se spremenilo, saj bo do leta 2009 že okoli četrtina vseh prodanih naprav imela standardni (skupni) operacijski sistem.

    Objavljeno: 1.5.2004
  • Google gre na borzo

    Podjetje za priljubljenim iskalnikom Google bo kmalu opravilo začetno javno ponudbo delnic, s katero načrtujejo zbrati kar 2,7 milijarde dolarjev. S tem se začenja eden od najbolj pričakovanih vstopov na borzni trgu med podjetji IT v zadnjih letih, kar je po mnenju analitikov tudi dober znak za celoten trg po nekaj letih suše, ki je sledila polomu pikakom podjetij v začetku desetletja. Google je skupaj z vlogo za vstop na borzo objavil tudi nekatere rezultate, ki so bili doslej neznani, saj je podjetje kot zasebna družba poslovne in druge podatke skrbno držalo zase.

    Objavljeno: 30.4.2004
  • Sunovi strežniki tudi za Okna

    Sun je na podlagi dogovora z Microsoftom objavil, da bodo njihovi strežniki z arhitekturo x86 kmalu na voljo tudi za operacijski sistem Windows Server. Strežnike s procesorji Xeon in Opteron so že poslali na test v Windows Hardware Quality Labs (WHQL), s čimer naj bi dobili certifikat ustreznosti za Microsoftove operacijske sisteme. Med tovrstnimi sistemi so Intelovi strežniki V60x in V65x ter AMDjevi sistemi V20z. Čeprav Sun za zdaj še ni potrdil, da bodo strežnike prodajali z okoljem Windows, bodo uporabniki strežnikov na podlagi testov WHQL dobili podporo s strani Microsofta, kar doslej ni bilo možno. Sun sicer nadaljuje s širitvijo ponudbe na strani operacijskih sistemov, saj na strežnikih poleg lastnega Solarisa nudijo tudi Linuxe družb Red Hat in SuSE (Novell).

    Objavljeno: 30.4.2004
  • IBM in Cisco krepita sodelovanje

    Podjetji IBM in Cisco sta oznanili nov val sodelovanja med družbama, s katerim naj bi izdelki družbe Cisco postali tesneje povezani z IBMovimi strežniki, programsko opremo za upravljanje in storitvami. Sodeč po besedah predstavnikov obeh podjetij naj bi sodelovanje omogočalo nižje stroške in porabo časa za implementacijo rešitev pri strankah. Lep primer novega sodelovanja je novo gigabitno stikalo, ki bo izdelano v obliki strežniških rezin za IBMov sistem eServer BladeCenter. Stikalo bo na voljo maja, upravljati pa ga bo mogoče z istimi orodji kot same strežniške rezine. IBM sicer že dlje časa tesno sodeluje z družbo Cisco, ki je preferenčni dobavitelj omrežne opreme v projektih in storitvah družbe.

    Objavljeno: 30.4.2004
  • Apple iTunes: pod pričakovanji, nove omejitve

    Družba Apple je ponudila novo različico večpredstavnega programa in spletne prodajalne iTunes.

    Objavljeno: 30.4.2004
  • Novo vodstvo HP Slovenija

    Hewlett-Packard Slovenija ima novo vodstvo, direktor pa je odslej Robert Trnovec. S to odločitvijo pri HP-ju nadaljujejo začrtane plane za agresivno rast na tržnih segmentih podjetij, javnih/vladnih organizacij, manjših in srednje velikih podjetij ter potrošnikov. Ob tem pa bodo sledili globalni strategiji družbe HP, zlati na področjih, kjer je so izdelki proizvajalca že uveljavljeni in med vodilnimi na trgu. Trenutno je v HP Slovenija zaposlenih blizu 40 IT strokovnjakov, glede na poročilo IDC 2003 pa ima HP Slovenija 18,6 odstotni tržni delež na področju prodaje prenosnih in namiznih računalnikov ter strežnikov.

    Objavljeno: 29.4.2004
  • NAB 2004

    Las Vegas je konec aprila gostil letno konferenco ameriškega nacionalnega združenja video profesionalcev NAB, na katerem je računalniška tehnologija igrala centralno vlogo. Nič čudnega torej, če je otvoritveni govor imel predstavnik računalniškega podjetja, v tem primeru družbe Hewlett-Packard. Carly Fiorina je v svojem govoru poudarila, da se področje digitalne televizije in videa vse bolj digitalizira, nastajajo pa nove storitve, ki doslej niso bile možne.

    Objavljeno: 29.4.2004
  • Prestavljena predstavitev Windows XP SP2

    Microsoft je potrdil vest, da bo naslednji komplet popravkov za okolje Windows XP objavljen kasneje, kot sprva načrtovano. Sprva so planirali objavo konec prvega polletja 2004, zdaj pa vse kaže na to, da paket Service Pack 2 ne bo nared v končni obliki pred koncem poletja. Kot je že znano, bo novi paket SP2 prinesel predvsem dolgo pričakovane spremembe in izboljšave na področju varnosti, vendar se tu razvoj odvija počasneje od pričakovanj. Microsoft si še vedno prizadeva upoštevati povratne informacije preizkuševalcev, s čimer naj bi zmanjšali težave z združljivostjo in zanesljivostjo delovanja. Visoka usmeritev v dvig kakovosti kode okolja Windows se že kaže v drugih projektih Microsofta, saj ti vsi po vrsti zaradi tega zamujajo. Najbolj naslednja različica okolja Windows, ki ne bo nared pred letom 2006.

    Objavljeno: 29.4.2004
  • Intel v prvem četrtletju z 8,1 milijarde dolarjev

    Intel je v prvem četrtletju zabeležil prihodke v višini 8,1 milijarde dolarjev, kar je 7% manj glede na prejšnje četrtletje, a 20% bolje od enakega obdobja lani. Dobiček je znašal ob tem 1,7 milijarde dolarjev, kar je 89% bolje od prvega četrtletja 2003. Pri Intelu trdijo, da so rezultati skladni z načrti, manjši vpad prihodkov pa pripisujejo sezonskemu gibanju, poleg tega so imeli kar nekaj stroškov na račun nakupov in poravnav z drugimi podjetji (na primer Intergraphom). Za nadaljevanje leta so zelo optimistični, daj v kratkem načrtujejo predstavitev novih strežniških in mobilnih procesorjev, ki predstavljajo že doslej najhitreje rastoča področja delovanja.

    Objavljeno: 28.4.2004
  • Cisco pripravlja novi IOS

    Sredi poletja bo Cisco predstavil novo generacijo operacijskega sistema Internetwork Operating System (IOS), osrednjega dela proizvajalčevih usmerjevalnikov, stikal in drugih omrežnih naprav. Z novo različico naj bi dosegli lažje upravljanje, večjo varnost ter možnost prilagajanja potrebam kupcev. Novi IOS bo predstavljen sočasno z novim vrhunskim usmerjevalnikom, ki je za zdaj znan pod delovnim imenom Huge Fast Router (HFR). Dosedanji podatki kažejo na to, da bo usmerjevalnik kot prvi podpiral optične povezave s hitrostjo 40 Gb/s, interna prepustnost sistema pa bo kar 640 Gb/s, dvakrat več od najbližjega tekmeca. Več podrobnosti o HFR bo na voljo sredi leta.

    Objavljeno: 28.4.2004
  • HP predstavlja rezine PC

    Hewlett-Packard je v okviru svoje iniciative za zmanjšanje stroškov upravljanja z imenom Consolidated Client Infrastructure (CCI) predstavil prve izdelke v obliki rezin PC. Novi sistemi nosijo oznako HP Blade PC bc1000, za razliko od običajnih osebnih računalnikov pa se ne nahajajo na lokaciji uporabnika, temveč so shranjeni na varni lokaciji v podatkovnem centru, poleg strežnikov, kjer jih je mogoče lažje upravljati, nadgrajevati, dodajati ter varovati. Uporabniki namesto računalnika dobijo na delovno mizo tanke odjemalce, ki so prek omrežja povezani z osebnim računalnikom v centru. Na ta način uporabniki ohranijo večino značilnosti in prednosti osebnih računalnikov, hkrati pa upraviteljem zmanjšajo stroške upravljanja.

    Objavljeno: 28.4.2004
  • Intelov Dothan za prenosnike

    Intel naj bi 10. maja ponudil novi procesor za prenosne računalnike, imenujejo ga Dothan. Gre za novo različico procesorja Pentium M z 2 MB predpomnilnikom in frekvenco 2 GHz, junija pa bodo na voljo tudi s frekvenco 1,7 in 1,8 GHz.

    Objavljeno: 28.4.2004
  • Intel načrtuje kvalitetnejšo zvočno podporo

    Intel je objavil končno različico specifikacije High Definition Audio (HD Audio) 1.0, ki obljublja precej kvalitetnejšo zvočno podporo v osebnih računalnikih. Nova specifikacija prihaja precej let za dosedanjim standardom AC97, zato predstavlja zelo velik kakovostni skok. HD Audio bo tako podiral digitalni zvok z ločljivostjo 32 bitov in frekvencami vzorčenja do 129 kHz. Povrh vsega bo specifikacija podpirala prostorski zvok s tja do osmimi neodvisnimi kanali (7.1) in več vhodov ter izhodov kot doslej.

    Objavljeno: 27.4.2004
  • Imation načrtuje zmogljivejše trakove

    Podjetje Imation je predstavilo novo tehnologijo, ki obeta bistveno večjo gostoto zapisa podatkov na trakove, kot pri današnjih izdelkih. Nova tehnologija ima ime Tera Angstrom, s čimer so želeli nakazati, da lahko dosežejo zmogljivost 1 TB na kaseto, magnetni sloj pa je debel le nekaj angstromov (desetinka nanometra). Novost je nov proizvodni postopek, ki omogoča bistveno bolj enakomerno porazdelitev magnetnih delcev, s tem pa zanesljivost zapisa na magnetni trak. Imation bo sprva začel proizvajati trakove velikosti 400 GB, vendar naj bi že v letu ali dveh dosegli zmogljivost 1 TB, s tem pa tehnološke meje menda še niso povsem izkoriščene. Za zdaj še ni znano, kdo vse bodo proizvajali tračnih enot in kdaj bodo prišle v prodajo.

    Objavljeno: 27.4.2004
  • 300 GB na nosilec

    Podjetje Optware je na konferenci ODS 2004 prvič javno prikazalo nov tip optične enote, ki uporablja hologramske nosilce. Za razliko od dosedanjih poskusov različnih podjetij, ki doslej še niso obrodili sadove, Optware stavi na poenostavljen bralno-pisalni mehanizem in tehnologijo, ki ji pravijo polarizirana kolinearna holografija. Bistvo novega sistema je nov postopek, s katerim lahko nosilni in podatkovni signal modulirajo skozi isti sistem leč, kar lahko znatno poceni proizvodni postopek, prispeva pa tudi k manjšemu številu napak. Optware trenutno prototipe že ponuja nekaterim proizvajalcem, sistem pa deluje z zadovoljivo hitrostjo in z majhnim številom napak. Optware računa, da bi lahko že leta 2005 skupaj s partnerji predstavili komercialni izdelek, ki bi na 12-centimetrski disk shranil med 200 in 300 GB podatkov. Za leto 2006 nato načrtujejo še cenejše in preprostejše bralnike za tovrstne optične diske.

    Objavljeno: 27.4.2004
  • Computer Associates išče novega direktorja

    Zaradi finančnega škandala je odstopil dosedanji direktor in predsednik družbe Sanjay Kumar, ki je tako nase prevzel posredno odgovornost. Škandal se je začel pred nekaj meseci, ko je inšpekcija za delniške trge ugotovila napake v prikazovanju prihodka in poslovnih rezultatih za leto 2000, zaradi česar je družba imela koristi na borzi. Sledila je interna preiskava, na podlagi katere so odpustili devet zaposlenih iz pravnega in finančnega sektorja. Kumar je sicer dokazal, da ni neposredno vpleten v nelegalno početje, vendar je vseeno odstopil, saj je bil v tem času direktor in s tem odgovoren za nadzor. Kumarja bo začasno na mestu predsednika zamenjal član nadzornega sveta Lewis Ranieri, novega direktorja pa še iščejo. Analitiki menijo, da bo izbira težka, kandidatov, ki bi jih zanimalo mesto pa razmeroma malo.

    Objavljeno: 26.4.2004
  • Vmware tudi na 64 bitih

    Podjetje Vmware, v lasti družbe EMC, načrtuje podporo za 64-bitne operacijske sisteme in procesorje v svojih prihodnjih izdelkih. Potrdili so, da že pripravljajo posodobitev za najmanjši izdelek Vmware Workstation, ki bo podpiral 64-bitne ukaze v procesorjih AMD Opteron in novi generaciji Intelovih Xeonov s 64-bitnimi razširitvami (Xeon Extender). Nova različica bo poleg tega lahko delovala na 64-bitnem gostitelju SuSE Linux ali prihajajoči 64-bitni različici Windows XP. Glavna prednost bo vsekakor podpora za večje pomnilnike, kar nudi 64-bitno okolje.

    Objavljeno: 26.4.2004
  • HP vse bolj s procesorji AMD

    Hewlett-Packard predstavlja niz novosti, ki uporabljajo procesorje družbe AMD tako na nivoju strežnikov, kot poslovnih računalnikov. Nedavno so tako začeli s prodajo prvega štiriprocesorskega strežnika HP ProLiant DL585, ki sledi dosedanjemu dvoprocesorskemu modelu ProLiant DL145. Slednji je poleg tega postal član strežniških kompletov za gruče LC Series 3000, ki nudi sisteme s tja od 4 do 128 procesorji. ProLiant DL585 vsebuje štiri procesorje AMD Opteron, na kupce pa cilja predvsem z ugodno ceno - 8.300 dolarjev za osnovni sistem, kar je precej manj od modelov z Intelovimi procesorji. DL585 bo na voljo s procesorji od 1,6 GHz do 2,2 GHz, opremiti pa ga je mogoče s tja do 64 MB RAM.

    Objavljeno: 26.4.2004
  • IDC: Nokia še kraljuje, Windows Mobile se krepi

    Družba IDC ugotavlja, da Nokia še vedno vodi pri prodaji pametnih mobilnih telefonov, da podjetja kupujejo predvsem ročne računalnike HP, posamezniki pa predvsem palmOne.

    Objavljeno: 26.4.2004
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji