• Linux tudi v blagajnah

    Število računalniških blagajn z operacijskim sistemom Linux se je v letu 2002 povečalo za 185 odstotkov, vendar to še vedno predstavlja le 4-odstotni delež na trgu, kjer prevladujejo Microsoftova Okna z 69 odstotki in IBM-ov blagajniški sistem 4690 s 17 odstotki, ugotavlja IHL Consulting Group. Linux pridobiva delež tudi v restavracijah, vendar ga čaka še veliko dela pri osvajanju trga. Že tako majhno število uporabnikov namreč namešča Linux tipično le v posamezne blagajne, ne v celotno mrežo trgovin ali restavracij.

    Objavljeno: 2.5.2003
  • Peta generacija tračnih enot DAT

    Hewlett Packard je prvi proizvajalec, ki je začel s prodajo pete generacije tračnih enot, ki nosijo oznako DAT 72. Na kaseto pete generacije lahko spravimo do 72 GB podatkov brez uporabe kompresije (oziroma okoli 150 GB z uporabo kompresije, ki tipično dosega razmerje 2:1), hitrost prenosa podatkov pa je 6 MB/s. Da bi kupci lažje razlikovali nove nosilce od dosedanjih, imajo kasete za DAT 72 ohišje živo modre barve. Seveda pa so nove enote povsem združljive z dosedanjimi kasetami, ki lahko snemajo do 40 GB podatkov brez uporabe kompresije.

    Objavljeno: 2.5.2003
  • DARPA ne bo več podpirala OpenBSD

    Ameriška vojaška agencija DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), ki je zaslužna tudi za nastanek interneta, je napovedala umik podpore operacijskemu sistemu OpenBSD. Zato so že odpovedali hackerski razvijalski maraton - Hackathon -, napovedan v Calgaryju za dva tedna med 8. in 20. majem. Kljub temu naj bi prvega maja letos luč sveta ugledala nova različica operacijskega sistema OpenBSD 3.3.

    Objavljeno: 1.5.2003
  • Intel še spreminja načrte za Itanium

    Pri Intelu bodo do konca leta ponudili programsko opremo, s pomočjo katere bodo lahko uporabniki optimizirali delovanje 32-bitnih programov v novem procesorju. Procesorji Itanium imajo namreč vgrajen tudi elektronski sklop, ki omogoča delovanje 32-bitnih programov za procesorje z arhitekturo IA-32, kot so procesorji Xeon in Pentium. Vendar pa taki programi v Itaniumu delujejo zelo počasi - zato so pri Intelu takšno uporabo procesorjev odsvetovali.

    Objavljeno: 1.5.2003
  • Microsoftovi projekti prihodnosti

    Microsoftov oddelek za raziskave in razvoj v Redmondu je predstavil nekaj futurističnih projektov, s katerimi skušajo olajšati delo z računalnikom v prihodnosti. Zelo pomembna tehnologija, ki ji je Microsoft v preteklosti posvečal premalo pozornosti so iskalniki; v prvi vrsti razvijajo orodja, ki bodo omogočala lažje iskanje po spletu, hkrati pa razvijajo tudi tehnologije, ki naj bi omogočale lažje iskanje med podatki po računalniku.

    Objavljeno: 1.5.2003
  • Invensys prodaja Baan

    Baan ne predstavlja naše osnovne dejavnosti, zato ga bomo najverjetneje prodali, sporočajo iz Invensysa, družbe s sedežem v Londonu. Invensysova glavna dejavnost bo odslej upravljanje proizvodnje, kamor sodijo avtomatizacija ter sistemi za nadzor in optimizacijo procesov za industrijske stranke. Poleg tega se bodo usmerili tudi v nadzorne sisteme za železnice, elektrarne na veter in pri proizvodnji elektronike.

    Objavljeno: 1.5.2003
  • Nesoglasja okoli standarda za spletne poslovne storitve

    IBM, Microsoft, SAP, BEA Systems in Siebel Systems naj bi se v maju med telekonferenco dokončno dogovorili o prihodnosti in tehničnih podrobnostih novega spletnega standarda za spletne storitve BPEL (Business Process Execution Language for Web Services). Ta bo omogočal avtomatizacijo zapletenih poslovnih procesov med in v podjetjih.

    Objavljeno: 30.4.2003
  • Lexmark s kopico novosti

    Lexmark se z novo paleto tiskalnikov trudi tržni delež na področju, kjer z izdelki kraljuje družba Hewlett Packard. V ZDA je lani HP tako imel več kot polovico trga pri brizgalnikih in celo 52% pri večfunkcijskih napravah, medtem ko je Lexmark na obeh področjih zasedel drugo mesto (19% pri brizgalnikih in 36% pri večfunkcijskih napravah). Zato pa sta oba proizvajalca na področju teh dveh kategorij izdelkov dosegla izjemne rezultate, saj se je kljub gospodarski krizi prodaja brizgalnikov in večfunkcijskih naprav povečala za kar 172% glede na leto 2001 in dosegla nivo 4,4 milijone enot. Pri družbi Gartner ocenjujejo, da se bo ugoden trenutek za tiskalnike nadaljeval tudi letos, ko naj bi predvidoma prodali že 8 milijonov izdelkov.

    Objavljeno: 30.4.2003
  • Cisco bo junija predstavil WiFi telefon

    Največji proizvajalec omrežne opreme Cisco Systems bo junija na trg poslal telefon, ki za povezovanje uporablja brezžični ethernet (WiFi). Cisco 7920 bo pravzaprav nadgradnja modela Cisco 7960, stacionarnega IP telefona, ki za prenos govora uporablja omrežja in internetni protokol. Cena za Cisco 7920 še ni znana. Podoben izdelek že prodaja manjše podjetje SpectraLink, vendar ima Cisco znatno prednost, saj je velik del omrežne opreme za brezžični ethernet in IP telefonijo njihove izdelave. Iz Cisca zaenkrat še niso sporočili, ali nameravajo WiFi telefonu dodati tudi možnost povezovanja v mobilna omrežja.

    Objavljeno: 30.4.2003
  • Prodaja notesnikov raste

    V lanskem letu je bilo prodanih okrog 30,5 milijona prenosnih računalnikov, kar je bilo po IDC-jevih podatkih skoraj četrtina (23,5%), po Gartnerjevih pa dobra petina (21,8%) vseh prodanih računalnikov. Leta 2001 so bili deleži prenosnikov 22,5 odstotka (IDC) oziroma 20,2 odstotka (Gartner). Katere koli podatke vzamemo v obzir, ostaja dejstvo, da prodaja prenosnih računalnikov raste že štiri leta zapored. Prejšnje leto so bili še posebej popularni - zaradi povečanega zanimanja za mobilno računalništvo, padajočih cen, pa tudi zato, ker so videti precej bolje kot starejši, namizni bratje.

    Objavljeno: 30.4.2003
  • Intel: skromno a pozitivno

    Prvo fiskalno trimesečje se je za Intel končalo za las bolje od že tako znižanih pričakovanj, saj je prodaja čipov in pomnilnikov še vedno precej zadržana. Intel je v tem obdobju ustvaril 915 milijonov dolarjev zaslužka, kar je bilo 2% manj kot v enakem lanskem trimesečju. Skupni prihodki od prodaje so se ustavili pri številki 6,75 milijarde dolarjev. Povprečna cena za Intelove procesorje se je med četrtletjem povečala, medtem ko je bilo dobavljenih izdelkov manj. Prodaja po posameznih oddelkih je pokazala, da je bil oddelek procesorjev Intel Architecture malo pod lansko ravnjo, prav tako področje pomnilnikov Flash RAM. Prodaja v ZDA se je zmanjšala, v Evropi in azijsko-pacifiški regiji pa se je za malenkost povečala.

    Objavljeno: 30.4.2003
  • Novi Mac OS X bo osredotočen na uporabnike

    Pri Applu so napovedali, da bo v novi različici operacijskega sistema Mac OS X 10.3 - s kodnim imenom Panther - še več pozornosti namenjene uporabniku in lažji uporabi. Sistem bo predvidoma na voljo septembra.

    Objavljeno: 29.4.2003
  • SAS nadaljuje z dobrim poslovanjem

    Eden od vodilnih ponudnikov programov za poslovno inteligenco, družba SAS, je že 26. leto zapored zabeležila rast prihodkov. V letu 2002 so ustvarili 1,18 milijarde dolarjev prihodkov, kar je bilo 4,4 odstotka več kot v letu 2001. Ob tem so povečali število zaposlenih za 6 odstotkov, v razvoj in raziskave pa so vložili četrtino prihodka. Rast prihodkov so zabeležili povsod po svetu, večino prihodka pa so ustvarili v obeh Amerikah (49%) in območju EMEA (42%), ostalo pa v azijsko-pacifiški regiji. Po sektorjih so največjo rast ustvarili pri ponudnikih finančnih storitev in bankah (25%), 7% pa v zavarovalništvu.

    Objavljeno: 29.4.2003
  • Sun ponovno z dobičkom

    Sun Microsystems je objavil poslovne rezultate za tretje četrtletje, ki so pokazali, da je podjetju kljub nižjim prihodkom uspelo doseči dobiček. V istem obdobju lani je Sun sicer zabeležil 3,11 milijarde dolarjev prihodkov, a 37 milijonov izgube, letos pa le 2,79 milijarde prihodkov ob štirih milijonih dobička. Čeprav analitiki niso navdušeni nad Sunovimi poslovnimi rezultati in načrti podjetja, pa vodstvo Suna napoveduje boljše čase za podjetje s predstavitvami novih tehnologij kot so procesorji z več jedri, vključevanjem vmesniške programske opreme v paket Solaris in tehnologije Zones, ki bo vključena v naslednjo različico Solarisa in bo omogočala hkratno particioniranje več različic operacijskega sistema na enem strežniku.

    Objavljeno: 29.4.2003
  • Microsoft Office 2003 šele jeseni

    Microsoft je sporočil, da bodo pisarniški paket Office 2003, ki so ga napovedovali za začetek poletja, objavili šele v tretjem četrtletju. Odločitev je padla le nekaj dni za predstavitvijo operacijskega sistema Windows 2003, pri Microsoftu pa sporočajo da je glavni razlog v novih izboljšavah, ki jih načrtujejo kot rezultat uspešnega preskusa javne razvojne različice Beta 2. Predstavniki podjetja ne želijo razkrivati podrobnosti izboljšav, vendar so obenem potrdili, da bo Microsoft zagotovo izdal še eno razvojno različico izdelka pred dokončno objavo paketa. Microsoft je razvojno različico Office 2003 Beta 2 razdelil okoli 600.000 uporabnikom po vsem svetu, s čimer gre za enega največjih javnih testiranj doslej.

    Objavljeno: 29.4.2003
  • Apple prodaja digitalno glasbo

    Apple je predstavil novo generacijo žepnih predvajalnikov glasbe iPod, obenem pa so javno objavili začetek prodaja digitalne glasbe v spletni trgovini iTunes Music Store. Apple bo vsako skladbo prodajal za 99 ameriških centov, v knjižnici pa že zdaj premorejo čez 200.000 skladb, med katerimi tudi nekatere ekskluzivne, kot so pesmi Boba Dylana in skupine U2.

    Objavljeno: 29.4.2003
  • IBM-ov ThinkPad, tokrat G

    IBM je svojo paleto prenosnih računalnikov obogatil z novim modelom. Cenejši in zmogljivejši prenosniki ThinkPad G so namenjeni rabi v majhnih podjetjih, kjer načrtujejo zamenjavo namiznih računalnikov s prenosniki.

    Objavljeno: 28.4.2003
  • Bo Windows CE prehitel PC-je?

    Tržno-raziskovalna družba eTForecasts je osupnila z napovedjo, da bodo v roku petih let prodali več naprav s platformo Windows CE kot osebnih računalnikov PC. Podatki iz lanskega leta nam ne dajejo ravno najboljše osnove za tako hipotezo, saj je bilo prodanih 126 milijonov PC-jev in devet milijonov naprav z okoljem Windows CE. V letu 2008 naj bi bilo na prodajnih policah 190-200 milijonov osebnih računalnikov in kar 200-220 milijonov naprav Windows CE. Če bi bilo temu res tako, bi prodaja na področju PC rasla po 7-9% letni stopnji, od leta 2005 pa bi bila rast dvoštevilčna; prodaja naprav WinCe pa bi morala v letih 2004-06 doseči neverjetnih 250%, do leta 2010 pa v povprečju ne bi smela pasti pod 50%.

    Objavljeno: 28.4.2003
  • Brezžični ethernet do 320 Mb/s

    Med tem ko se brezžični ethernet po standardu IEEE 802.11g z deklarirano hitrostjo prenosa podatkov 54 Mb/s šele uveljavlja, je standardizacijska organizacija IEEE že ustanovila razvojno skupino za standard 802.11n, ki bo dosegal hitrosti prenosa od 108 Mb/s do 320 Mb/s. Skupina razvija standard, ki bo predvidoma omogočal dejanske prenose na takšnih hitrostih, z že upoštevanimi izgubami zaradi popravkov napak, šifriranja podatkov in urejanja prometa, torej hitrosti kot jih opazi uporabnik. Hkrati naj bi brezžična omrežja s tem standardom bilo znatno lažje postavljati in upravljati. Kljub svetlim napovedim pa čaka razvojno skupino za 802.11n še veliko dela, saj so napovedali, da standard naj ne bi bil končan pred koncem leta 2005 ali celo 2006.

    Objavljeno: 28.4.2003
  • Dvomi o zunanjem izvajanju

    Pri Gartnerju napovedujejo, da polovica projektov pri oddajanju del in storitev zunanjim izvajalcem (outsourcing) v letu 2003 ne bo izpolnila pričakovanj naročnikov. Zunanji izvajalci se namreč pogosto soočajo s težavami pri komuniciranju s strankami in zadovoljevanju njihovih potreb, zato bi se morali pogodbeni partnerji večkrat srečevati in pregledati, kako poteka sodelovanje. Družbe najemajo zunanje strokovnjake zato, da na določenih področjih dela zmanjšajo stroške in se ukvarjajo le s svojo glavno dejavnostjo.

    Objavljeno: 28.4.2003
  • LCD-ji s 30-odstotnim deležem

    Do 30-odstotna pocenitev je povzročila, da so v četrtem trimesečju 2002 prodali skoraj deset milijonov monitorjev LCD, kar je pomenilo 54-odstotno povečanje v primerjavi z enakim obdobjem v letu 2001, ugotavljajo pri DisplaySearchu. Do takšnega skoka v prodaji je prišlo predvsem zato, ker se potrošniki odločajo za zamenjavo starih monitorjev s katodno cevjo, v kompletih z novimi računalniki pa še vedno prevladujejo modeli CRT.

    Objavljeno: 27.4.2003
  • Via predstavila majhno osnovno ploščo

    Via je predstavila osnovno ploščo, ki vključuje mnoge lastnosti in podobnosti z napravami zabavne elektronike. Epia M10000 je dovolj majhna, da jo je mogoče vgraditi v komponente velikosti predvajalnika DVD, hkrati pa že ima vgrajeno podporo za večpredstavnost kot sta strojni dekodirnik MPEG-2 za predvajanje DVD-jev in podpora za petkanalni prostorski zvok. Središče plošče je procesor Via C3 s taktom 1 GHz.

    Objavljeno: 27.4.2003
  • 23,3 GB na nosilec velikosti CD-ja

    Sony je izdelal optično enoto, ki lahko na nosilec s premerom 12 centimetrov shrani do 23,3 GB podatkov, v prodaji pa bo konec leta. Nova enota, ki uporablja tehnologijo modrih laserjev, omogoča zapisovanje podatkov na nosilce z enkratno možnostjo zapisovanja, kot tudi na tiste z možnostjo brisanja in pisanja podatkov. V tej vlogi bo Sonyeva enota predstavljala alternativo dosedanjim magneto-optičnim enotam, ki nudijo trenutno do 9,1 GB podatkov na nosilec.

    Objavljeno: 27.4.2003
  • Omrežja za izmenjavo datotek so legalna

    Zvezno sodišče v Los Angelesu je sprejelo nepričakovano razsodbo, v kateri je zapisano, da so orodja in posledično servisi za izmenjavo datotek na internetu povsem legalni. Sodnik Stephen Wilson je s tem oprostil večino obtožb proti družbam Streamcast (avtorji programa Morpheus) in Grokster, ki ponujajo programsko opremo za izmenjavo datotek. Sodnik je primerjal dejavnost obeh podjetij s prodajalci video rekorderjev in fotokopirnih strojev, ki se lahko v praksi uporabljajo za legalna ali ilegalna opravila. Zagotovo pa prodajalci pri temu nimajo nobene odgovornosti.

    Objavljeno: 26.4.2003
  • Apple pripravlja prenovljen iPod

    Viri blizu Appla pravijo, da v podjetju pripravljajo novo različico priljubljenega predvajalnika datotek MP3 iPod. Nova različica naj bi imela 15, ali 30 GB velik disk, med tem ko trenutni različici vsebujeta 5, oziroma 10 GB velik disk. Pri Applu naj bi tudi nekoliko preoblikovali gumbe, ki naj ne bi bili več razporejeni v krogu, glasbo pa bo predvajala prenovljena različica program QuickTime. Poleg vmesnika FireWire naj bi novi iPod vseboval tudi vmesnik za USB 2.0, namenjen predvsem uporabnikom Windowsov, priložena pa naj bi bila tudi zibka programov za bolj preprosto povezavo z računalnikom. Nekateri viri tudi namigujejo, da bo novi iPod vseboval tudi podporo za prenos glasbe preko Applovovega spletnega glasbenega servisa, vendar te govorice niso potrjene. Predvideni ceni za nova modela iPoda naj bi v ZDA znašali 400 oziroma 500 dolarjev, odvisno od velikosti diska, model z 10 GB velikim diskom pa naj bi se pocenil na 300 dolarjev.

    Objavljeno: 26.4.2003
  • Boljša prodaja programske opreme

    Negotov gospodarski položaj in nizko podjetniško zaupanje bosta še naprej vplivala na povpraševanje po programski opremi, kljub temu pa naj bi se prodaja teh izdelkov letos povečala, napovedujejo pri Dataquestu. Lani se je prodaja programske opreme zmanjšala za 0,7 odstotka, letos pa naj bi se povečala za 3,5 odstotka, na 76,1 milijarde dolarjev. Organizacije, ki se bodo odločile za nove programe, bodo pred tem dodobra proučile dobavitelje in lastne prioritete. Večina proizvajalcev programske opreme se bo soočila z nižjimi maržami in podaljševanjem prodajnega cikla.

    Objavljeno: 26.4.2003
  • Prenovljeni Unisys ES7000 podpira kar 108 procesorjev

    Unisys je še tik pred uradno objavo operacijskega sistema Windows Server 2003 prenovil svoj multiprocesorski strežnik ES7000, ki uporablja Intelove procesorje in arhitekturo CMP (cellular multiprocessing). Novinec z oznako ES7000/500, ki so ga razvijali pod delovnim imenom Dylan, bo tako pripravljen za uporabo z najnovejšim Microsoftovim operacijskim sistemom.

    Objavljeno: 25.4.2003
  • IBM z novim osnovnim pomnilniškim sistemom SAN

    IBM je predstavil nov pomnilniški sistem FastT 600, ki bo na spodnjem koncu rešitev za omrežja SAN nadomestil dosedanji model FastT 200. Po podatkih proizvajalca naj bi novi sistem ponujal trikrat večjo prepustnost podatkov kot dosedanji model FastT200, podpiral pa bo diskovne zmogljivosti do 6 TB (skupno do 42 diskov), kar je znatno več od predhodnika (največ 1,47 TB). Nov pomnilniški strežnik podpira povezave SAN s hitrostjo 2 Gb/s. Osnova cena novega pomnilniškega sistema je 15.000 dolarjev, uporabljati pa ga bo mogoče v navezavi s strežniki, ki uporabljajo okolja Windows, Linux ter Unix (IBM, Sun, HP).

    Objavljeno: 25.4.2003
  • DDR 2 tudi z 800 Mb/s

    V organizaciji JEDEC, ki nadzira razvoj pomnilniških standardov, že pripravljajo specifikacijo za pomnilnik DDR 2, ki bo zmogel prepustnost do 800 Mb/s. Proizvajalci pomnilniških vezij že preizkušajo izdelke DDR 2, ki zmorejo prenos podatkov s hitrostmi do 400 Mb/s in 533 Mb/s, preizkusili pa so že prve izdelke s prepustnostjo 667 Mb/s. Toda zaradi majhnega zanimanja za standard DDR 2 in povečevanja prepustnosti obstoječega rodu izdelkov DDR si v JEDEC-u prizadevajo, da bi bil DDR 2 kolikor se le da hitrejši od današnjih rešitev. Po mnenju tržnih analitikov naj bi bili prvi pomnilniki DDR 2 naprodaj v začetku leta 2004, namenjeni pa naj bi bili predvsem strežnikom. V namiznih računalnikih jih lahko predvidoma pričakujemo šele sredi naslednjega leta. Medtem pa v JEDEC-u že pripravljajo standard za module SO-DIMM, s katerimi bodo tehnologijo DDR 2 uvedli tudi v prenosne računalnike. Načrtujejo tudi izdelke s pomnilniki DDR 2, ki bodo namenjeni ročnim računalnikom in mobilnim telefonom.

    Objavljeno: 25.4.2003
  • AMD le nekoliko bolje

    Proizvajalec procesorjev in pomnilnikov Flash RAM, podjetje AMD, je v prvem četrletju povečalo prodajo in zmanjšalo izgubo v primerjavi s prejšnjim četrletjem. Kljub temu so poslovni rezultati bistveno slabši od tistih pred letom. Podjetje je imelo 715 milijonov dolarjev prihodkov od prodaje in 146 milijonov dolarjev izgube -- v istem obdobju lani so prodali za 902 milijona dolarjev izdelkov in imeli devet milijonov dolarjev izgube. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem je AMD prodal za 11 odstotkov več procesorjev in manj kot odstotek več pomnilnikov Flash RAM -- kljub temu so poslovni rezultati bistveno slabši, kot lani. Analitiki menijo, da je podjetje na dobri poti, vendar je potrebno še nekaj časa, da bo spet poslovalo pozitivno. Kljub temu so pri AMD-ju napovedali nadaljnje večanje prodaje na obeh področjih.

    Objavljeno: 25.4.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji