• Novi Palmi: Zire 71 in Tungsten C

    Palm je predstavil dva nova ročna računalnika, ki v prinašata brezžični omrežni vmesnik in digitalni fotoaparat. Prva novost je model Palm Zire 71, ki stane 300 dolarjev, kljub nižji ceni pa kupcem nudi vgrajeno digitalno kamero za zajem fotografij z ločljivostjo 640 x 480 pik. Zire 71C ima barvni zaslon z ločljivostjo 320 x 320 pik, 16 MB velik pomnilnik, zmore pa predvajati tudi digitalno glasbo. Vgrajen je litijev akumulator, ki zagotavlja dolgo trajanje delovanja. Oblika ohišja je rahlo spremenjena, vgrajen pa je tudi novi razpoznavalnik pisave Grafitti 2. Oba novinca imata vgrajene pomnilniške enote za kartice SD Card.

    Objavljeno: 25.4.2003
  • AMD uradno predstavil prvi 64-bitni procesor Opteron, pridobil podporo družbe IBM

    Tako, kot po napovedih je AMD uradno predstavil svoj prvi 64-bitni mikroprocesor Opteron, ki je namenjen zlati strežniškim sistemom. Novi procesor predstavlja prvi razkorak v AMD-jevi strategiji glede združljivosti z Intelovimi izdelki, saj ubira svojo lastno pot, ki je drugačna od Intelovega Itaniuma. Opteron je sicer 64-bitni procesor, vendar je pretežno nadgradnja dosedanje 32-bitne arhitekture x86, kar procesorju zagotavlja večjo združljivost z 32-bitnimi programi. Intel je pri svojih izdelkih Itanium ubral drugačno pot, ki je vsaj za zdaj videti bolj težavna.

    Objavljeno: 25.4.2003
  • Windows Server 2003 uradno predstavljen

    Microsoft je uradno predstavil strežniški operacijski sistema Windows Server 2003, ki predstavlja prvo veliko nadgradnjo na področju strežnikov Windows od leta 2000. Windows Server 2003 predstavlja Microsoftovo letošnjo najbrž največjo novost, ki poslovnim okoljem ponuja zmogljivost, storilnost in visoko stopnjo varnosti, istočasno pa naj bi zagotovil nižje stroške lastništva.

    Objavljeno: 25.4.2003
  • HP prenavlja strežniške rezine

    Hewlett Packard bo v začetku jeseni predstavil nove strežniške rezine z enim procesorjem, ki bodo uporabljale Intelove procesorje Pentium M (Banias), sicer uporabljene v najnovejši prenosnih računalnikih. S tem bodo nadomestili doslej uporabljene ultra varčne Pentiume III, ki delujejo s taktom 900 MHz. Novi Pentiumi M pa delujejo s taktom 1 GHz, vsebujejo dvakrat večji predpomnilnik (1 MB namesto 512 KB) ter podpirajo pomnilnike DDR DRAM. Obenem so procesorji Pentium M zaradi sodobnejše arhitekture pri istem taktu znatno zmogljivejši od procesorjev Pentium III.

    Objavljeno: 24.4.2003
  • Bolj podjetniški Office

    Microsoft bi rad najnovejši različici pisarniške zbirke Office vtisnil bolj podjetniški pečat, zato ji dodaja priponko Systems, notranji programi pa so dobili predpono Office. Tako naj bi dobili Office Systems 2003, v njem pa med drugim tudi Office Word 2003 in Office Outlook 2003. Z vključevanjem jezika XML pa naj bi Office Systems postal nekakšna enotna platforma za podjetja in ne več samo zbirka posameznih programov.

    Objavljeno: 24.4.2003
  • Vdor v sistem s 5,6 milijona kreditnih kartic

    Skupina hekerjev je vdrla v sistem podjetja, ki za spletne trgovce obdeluje plačila s kreditnimi karticami, in pridobila podatke o 2,2 milijona lastnikih plačilnih kartic MasterCard, 3,4 milijona lastikih kartic Visa, okradenih pa je bilo tudi nekaj lastnikov kartice American Express. Upravi MasterCarda in Vise sta podatke o ukradenih številkah takoj posredovali finančnim ustanovam, ki so se samostojno odločale o blokadi kartic. Vsi izdajatelji kartic so spremljali, ali je prišlo tudi do dejanskih zlorab, v preiskavo pa se je vključil tudi FBI. Zloraba kartic gre sicer na škodo lastnika, saj izdajatelji po pogodbi niso odgovorni v primeru neavtorizirane uporabe kartice.

    Objavljeno: 24.4.2003
  • Sunovi strežniki Enchilada -- resni tekmeci

    Sun je predstavil nove strežnike s procesorji Sparc, s katerimi bodo skušali na spodnjem koncu cenovne lestvice premagati neposredne tekmece. Novi strežniki -- nastajali so pod delovnim imenom Enchilada -- nosijo uradne oznake Sun Fire V210 in Fire V240, osnovni model pa stane v ZDA manj kot 3000 dolarjev, kar je zelo poceni. Oba modela sta namenjena vgradnji v omaro, prvi je visok le 1,75 palca (1U), drugi pa 3,5 palca (2U). Oba imata vgrajene kar štiri gigabitne omrežne vmesnike, dokupimo pa lahko posebne dodatne kartice, s katerimi močno pospešimo šifriranje -- denimo pri spletnih transakcijah. Novi sistemi imajo vgrajeno tehnologijo za popoln daljinski nadzor, poleg tega pa lahko vse nastavitve strežnika shranimo v pomnilniško kartico in jih hitro in učinkovito prenesemo v drugi sistem.

    Objavljeno: 24.4.2003
  • Orodja SAS bodo preprostejša za uporabo

    Podjetje SAS je predstavilo novo različico sistema SAS 9.1, ki bo vseboval izboljšana orodja za končne uporabnike, posebej prilagojena posameznim vrstam uporabnikov, od referentov do direktorjev. Za prenovo orodij so se pri SAS odločili zaradi odzivov uporabnikov, saj so orodja SAS pretežavna za uporabo večini povprečnih uporabnikov. Podobno kakor konkurenca tudi pri SASu razmišljajo, da je treba omogočiti uporabo izdelkov za poslovno inteligenco čim širšemu krogu uporabnikov v podjetjih. Ocenjujejo, da bo zaradi izboljšanih uporabniških vmesnikov in zlasti preprostejše uporabe delež uporabnikov poslovne inteligence v podjetjih narasel na 80 odstotkov vseh zaposlenih.

    Objavljeno: 23.4.2003
  • Microsoft s skoraj 8 milijardami dolarjev v četrtletju

    Kljub gospodarski krizi, ki še naprej močno omejuje uspešnost računalniške industrije, je Microsoft zabeležil še eno nadvse pozitivno četrtletje. V prih treh mesecih leta 2003 so tako prodali za okoli 7,84 milijarde dolarjev izdelkov in storitev, kar je 8% bolje kot v letu 2002. Skupno so imeli za 2,79 milijarde dolarjev dobička, kar je tudi zelo dober rezultat.

    Objavljeno: 23.4.2003
  • SNIA objavlja standard za pomnilniške sisteme

    Po dolgih letih zavlačevanj in razhajanj je združenje proizvajalcev pomnilniških izdelkov SNIA (Storage Networking Industry Association) uspelo sprejeti standard za centralni nadzor pomnilniških izdelkov različnih proizvajalcev v pomnilniških omrežjih SAN. Združenje SNIA predstavlja okoli 300 proizvajalcev strojne in programske opreme novi standard pa bo znan pod imenom Storage Management Initiative 1.0 (SMI), doslej bolj znan pod delovnim imenom Bluefin.

    Objavljeno: 23.4.2003
  • Cene Opteronov so že znane

    AMD je sporočil cene za prihajajoče 64-bitne procesorje Opteron, ki so namenjeni novi generaciji strežniških izdelkov. Opteron 240 s taktom 1,4 GHz bo tako stal 340 dolarjev, modela Opteron 242 in Opteron 244, ki bosta delovala s 1,6 GHz oziroma 1,8 GHz pa bosta stala 800 oziroma 900 dolarjev. Zanimivo, da na začetku v prodaji ne bo Opterona s taktom 2 GHz ali več, kar je po mnenju nekaterih manjše razočaranje. Menijo pa, da zaradi nove politike oznak AMD-jevih procesorjev kupci tega ne bodo toliko opazili. Na prvi pogled so cene Opteronov ugdone, saj imajo vsi procesorji 1 MB velik drugonivojski predpomnilnik, s čimer naj bi nudili večjo zmogljivost od Intelovih Xenov, proti katerim se bo AMD brez dvoma najbolj boril.

    Objavljeno: 23.4.2003
  • Vse različice paketa Office 2003

    Microsoft je sporočil, da bo novi komplet pisarniških programov Office 2003 na voljo v več različicah, kot doslej, s čimer želijo kupcem ponuditi različne možnosti glede na dejanske potrebe. Osnovna različica bo zdaj nosila oznako Office 2003 Basic Edition, vendar bo na voljo le z novimi računalniki. V kompletu bodo urejevalnik Word, preglednica Excel in program Outlook. Tako kot doslej bo Office 2003 Standard Edition na voljo tudi kot škatla za maloprodajo, poleg omenjenih modulov pa je tu vključen še predstavitveni program PowerPoint.

    Objavljeno: 22.4.2003
  • Prihodnost operacijskega sistema NetWare je Linux

    Novell je na letni konferenci BrainShare razkril svoje dolgoročne načrte glede prihodnosti operacijskega sistema NetWare. Na presenečenje javnosti so se namreč pri Novellu odločili, da bo NetWare 7.0, ki pride na vrsto čez približno dve leti, predstavljal predvsem komplet storitev, ki bodo lahko delovale tako na jedru NetWare, kot Linux. Novell se je torej odločil, da bo svoj razvoj zasukal v smer Linuxa, čeprav v isti sapi še naprej trdijo, da jedra NetWare ne nameravajo opustiti.

    Objavljeno: 22.4.2003
  • Network Associates širi ponudbo

    Družba Network Associates, ki razvija med drugim protivirusno programsko zaščito McAfee, je napovedala nakup podjetja Entercept Security Technologies, kar je že drugi nakup v zadnjih nekaj dneh. Pred tem so namreč kupili družbo IntruVert Networks, ki se tako kot Entercept ukvarja z varovanjem strežnikov in omrežij pred elektronskimi vdori.

    Objavljeno: 22.4.2003
  • IDC zmanjšuje pričakovanja za porabo IT

    Družba IDC je za letos napovedovala 3,7-odstotno rast porabe za opremo IT, vendar je to napoved znižala na 2,3 odstotka oziroma 852 milijard dolarjev prometa. Za nižje napovedi sta krivi vojna v Iraku in nadaljnja gospodarska nestabilnost. V najslabšem primeru smo lahko tudi priča dvoštevilčnemu padcu porabe, opozarjajo v IDC, kljub temu pa ostajajo optimistični.

    Objavljeno: 22.4.2003
  • Sony pričel izdelavo procesorja Cell

    Iz Sonyja so sporočili, da so pričeli z izgradnjo najsodobnejše tovarne za proizvodnjo procesorjev, ki bo služila za proizvodnjo revolucionarnega procesorja Cell; tega razvija Sony skupaj s Toshibo in IBM-om. Glede na izjave iz podjetja naj bi ta procesor ponujal nekaj stokrat več računske moči kot trenutni procesorji uporabljani v osebnih računalnikih in drugih napravah. Bistvena prednost procesorja Cell je v arhitekturnem pristopu k izgradnji procesorjev, saj naj bi procesorje Cell bilo mogoče sestavljati v večje strukture, pač glede na zahteve po procesorski moči, poimenovan pa je že bil strežnik na procesorju. Cell naj bi med drugim poganjal prihajajočo različico Sonyjevega igralnika PlayStation 3.

    Objavljeno: 22.4.2003
  • Podjetja potrebujejo več orodij za poslovno inteligenco

    Svetovalno podjetje Meta Group je objavilo rezultate najnovejše raziskave trga orodij za poslovno inteligenco. Ugotavljajo, da morajo podjetja pri vpeljavi rešitev za poslovno inteligenco izbirati med orodji iz štirih kategorij: orodja za poročanje, orodja za poizvedovanje in analizo podatkov, strežnike za mnogorazsežnostni prikaz podatkov in analitične rešitve, na primer za podporo uravnoteženemu sistemu kazalnikov. V naslednjih štirih do petih letih se bo število kategorij izdelkov po napovedih Meta Group zmanjšalo, tako da bodo podjetja izbirala vsa orodja pri enem ponudniku, morda pa bodo imela še eno do dve dopolnilni orodji drugih ponudnikov.

    Objavljeno: 21.4.2003
  • Novi Pentiumi 4-M in Celeroni

    Po tem, ko so pri Intelu predstavili novo generacijo mobilnih izdelkov Pentium M/Centrino, so naredili naslednji korak tudi pri dosedanjih procesorjih Pentium 4M in Celeron. Odslej najhitrejši procesor za prenosnike deluje s taktom 2,5 GHz, medtem ko Celeron zdaj deluje s taktom 2,2 GHz. Intel je sočasno predstavil tudi ultra varčni Celeron za mini prenosnike, ki deluje s taktom 1,26 GHz. Večina proizvajalcev prenosnikov je že napovedala, da bo nove procesorje uporabila v svojih izdelkih. Cene novih procesorjev se gibljejo od 107 dolarjev do 562 dolarjev za najzmogljivejši model.

    Objavljeno: 21.4.2003
  • Dell nadaljuje s prenovo prenosnikov

    Kljub temu, da so pri družbi Dell v preteklem mesecu predstavili cel niz novih prenosnikov, se prenova kot kaže še ni povsem zaključila. Tokrat so prišli na vrsto nekoliko manj zmogljivi in skromneje opremljeni modeli, ki pa običajno predstavljajo največji delež v prodaji. V družini prenosnikov Inspiron sta novosti dve - model Inspiron 500m in Inspiron 600m, med prenosniki za poslovno rabo pa je novost tudi Latitude D500.

    Objavljeno: 21.4.2003
  • Philips pripravlja digitalni predvajalnik MP3 z diskom

    Trg predvajalnikov MP3, ki na diskih nudijo prostor za nekaj tisoč skladb, bo kmalu dobil novega tekmeca iz hiše Philips. Informacije iz krogov blizu podjetja govorijo o izdelku, ki bo najmanjši in najlažji na trgu, poleg tega pa bo imel glede na tekmece vsaj eno poglavitno prednost - poleg predvajanja zvoka, ga bo mogoče uporabljati tudi kot prenosnik snemalnik zvoka. Poleg posnetkov MP3 bo znal predvajati tudi skladbe WMA (Windows Media Audio), vsaj na začetku pa bo na voljo v izvedbi z diskom velikosti 15 GB. Za razliko od drugih snemalnikov bo imel Philipsov izdelek vgrajen mikrofon, kar bo olajšalo rokovanje z napravo. Model z imenom HDD 100 bo vseboval med drugim vmesnik USB 2.0, ki omogoča znatno hitrejši prenos skladb kot v primeru vmesnika USB 1.1. Predvidena sta tudi daljinski upravljavec ter zaslon s programsko nastavljivimi funkcijami.

    Objavljeno: 21.4.2003
  • Prvi mobilni telefoni z milijoni pik

    Japonski mobilni velikan NTT DoCoMo je predstavil dva nova modela mobilnih telefonov, ki vsebujeta digitalne fotoaparate z ločljivostjo milijon slikovnih elementov in več. S tem korakom so mobilni telefoni prvič uporabni tudi kot pravi fotoaparati saj je takšna ločljivost primerljiva s tisto iz običajnih digitalnih fotoaparatov.

    Objavljeno: 20.4.2003
  • Windows CE kot odgovor na odprto kodo

    Microsoft je predstavil novo licenčno politiko za dostop do izvorne kode za operacijski sistem Windows CE, ki omogoča proizvajalcem več svobode. Mnogi vidijo ta korak kot odgovor na priljubljenost odprte kode, kjer imajo proizvajalci specializiranih naprav, kot so mobilni računalniki, telefoni in industrijski krmilniki, več možnosti v vgradnjo novih funkcionalnosti, s tem pa tudi razlik glede na tekmece.

    Objavljeno: 20.4.2003
  • Nadgradnje za vmesnike Serial ATA

    Zdaj, ko sta Seagate in Maxtor že pričela s prodajo prvih diskov, ki podpirajo novi vmesnik Serial ATA, so se na trgu pojavili razni dodatki, ki povezujejo staro in novo tehnologijo. Podjetje Addonics je tako predstavilo pretvornik, ki omogoča, da nove diske z vmesniki Serial ATA priključimo na računalnik, ki je opremljen na navaden vmesnik ATA (EIDE).

    Objavljeno: 20.4.2003
  • Dell prehitel HP, Toshiba z največjo rastjo

    Družbi za raziskave Gartner in IDC sta objavili podatke o prodaji osebnih in prenosnih računalnikov ter strežnikov z Intelovimi procesorji za prvo četrtletje 2003, ki so postavili Dell ponovno na prvo mesto. Ob združitvi HP-ja in Compaqa je združeno podjetje za nekaj časa povedlo, sedaj pa se je Dell ponovno zavihtel na prvo mesto. Na svetovnem trgu je Dell dosegel 16,9 odstotni tržni delež, kar je 24,4 odstotka več kot v istem obdobju lani, medtem ko je HP-jev tržni delež znašal 15,6 odstotka, kar je 5,7 odstotka manj kot sta v istem obdobju lani dosegla HP in Compaq skupaj. Celotno tržišče računalnikov naj bi se v tem četrtletju povečalo za 5,5 odstotka, saj je po Gartnerjevih ocenah bilo proizvedenih 34,5 milijona računalnikov.

    Objavljeno: 19.4.2003
  • OpenOffice z dodatkom za razvojnike

    Združenje OpenOffice.org je napovedalo izid programskega orodja, ki omogoča, da programerji sami gradijo nove module za njihov pisarniški paket s prosto izvorno kodo OpenOffice.org. Kot je znano, je OpenOffice alternativa pisarniškemu paketu Microsoft Office, saj dovolj uspešno bere in zapisuje dokumente v zapisih slednjega. S pomočjo novega razvojnega orodja lahko programerji dodajajo lastnosti, kot so na primer nove formule za preračunavanje podatkov iz tabel.

    Objavljeno: 19.4.2003
  • Philipsovi DVD zapisovalniki s pretočnim videom

    Philips je v referenčni model DVD zapisovalnika Nexperia DVD+RW dodal podporo za širokopasovno povezavo v splet in predvajanje pretočnih video zapisov, kar kaže na vse večjo podporo spletu in pretočnim zapisom tudi na področju zabavne elektronike. Nov referenčni model bo zaradi dodatnega procesorja za povezavo v splet in predvajanje posntekov MPEG-4 (tudi Divx) stal 30 dolarjev več, a so pri Philipsu povedali, da bo dejanska razlika v ceni končnih izdelkov najverjetneje precej višja, saj bodo morali proizvajalci naprav dodati še programsko opremo, ki bo to omogočala. Prvi bodo ta referenčni model dobili japonski in korejski izdelovalci zapisovalnikov DVD, evropski in ameriški pa šele čez kakšno leto. Vzrok za takšno potezo je zagotovo tudi v dejstvu, da podoben izdelek pripravlja tudi Sony.

    Objavljeno: 19.4.2003
  • Sun bo izpustil Tigra

    Pred izidom nove različice platforme J2SE 1.5 (Java 2 Standard Edition) prihodnje leto, je eden od ciljev družbe Sun, kako povečati privlačnost in dostopnost programiranja z jezikom java. Doslej je bila za programerje funkcionalnost jezika Java skoraj nespremenjena vse od različice 1.1 dalje. V novi različici imenovani Tiger bodo tako dodatki JSRs (Java Specification Requests), kar naj bi poenostavilo delo na štirih področjih: enostavnosti pri razvoju, boljšem pregledovanju kode in optimizaciji lastnosti (v javanskem navideznem stroju HotSpot JVM), podpori za XML ter podpori za spletne storitve na uporabnikovi strani.

    Objavljeno: 18.4.2003
  • Nova različica Mandrake Linuxa

    MandrakeSoft je izdal novo različico svoje distribucije Linux. Različica 9.1 prinaša uporabnikom izboljšan in preprostejši namestitveni postopek, posamezne dele operacijskega sistema pa so nadgradili z novejšimi različicami. Nova različica distribucije tako temelji na jedru različica 2.4.21, grafičnih uporabniških vmesnikih KDE 3.1 in Gnome 2.2, distribucija pa vsebuje tudi drugo različico spletnega strežnika Apache, spletni brskalnik Mozilla 1,3 in pisarniški paket OpenOffice.org 1.0.2.

    Objavljeno: 18.4.2003
  • Yahoo! izboljšal iskalnik

    Najpopularnejši spletni imenik Yahoo.com si ponovno skuša pridobiti tudi naziv najboljšega iskalnika, kjer v zadnjih letih kraljuje Google.com. Med poglavitnimi novostmi so videz iskalnika, pomanjšane reklame in dodatne možnosti iskanja, kot je denimo iskanje grafik, iskanje strani v določenih jezikih in iskanje po posameznih domenah ali časovnih obdobjih. Kljub temu, da se pri Yahooju bojujejo z Googlom, pa še zmerom deloma uporabljajo njihovo tehnologijo za iskanje, deloma pa so prešli na rešitev podjetja Inktomi, ki so ga prevzeli lansko leto. Ponudbo iskanja nameravajo v naslednjih mesecih še dopolnjevati z novimi storitvami.

    Objavljeno: 18.4.2003
  • Exchange 2003 bo vseboval orodja za boj proti virusom in nezaželeni pošti

    Microsoft je na konferenci RSA Security napovedal, da bo bodoči poštni strežnik Exchange Server 2003, ki ga pričakujemo lahko sredi letošnjega leta, vseboval orodja za učinkovitejši boj proti virusom in nezaželeni pošti. Danes je jasno, da je prav elektronska pošta v največji meri sredstvo za širitev novih virusov, vse večji problem pa postajajo tudi sporočila, ki jih uporabniki dobivajo od raznih spletnih oglaševalcev in drugih nadlegovalcev. Zato je za Microsoft odločilnega pomena, da v ta namen nudijo vsak delni odgovor. Delni zato, ker se kljub vsemu ne želijo odreči podpore partnerskih podjetij, ki so bolj specializirana za boj proti tem nadlogam.

    Objavljeno: 18.4.2003
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji