• Urejanje v Google Docs prihaja na iPade in Androide

    Google je v svojem blogu objavil, da so uspešno prikazali novo tehnologijo, ki bo omogočala urejanje dokumentov s storitvijo Google Docs na mobilnih napravah z operacijskim sistemom Android in priljubljenih tabličnih računalnikih Apple iPad.

    Objavljeno: 21.9.2010
  • Fring izziva Skype

    Skype, ki že vrsto let ponuja enega najcenejših načinov za opravljanje mednarodnih telefonskih klicev, dobiva močnejšo konkurenco v obliki storitev družbe Fring. Podjetje, ki že ponuja internetno telefonijo in storitve spletnega kramljanja, je objavilo novo storitev FringOut, s katero lahko uporabniki opravljajo mednarodne klice za ceno od 1 dolarskega oziroma 0,75 evro centa na minuto dalje. Za primerjavo, Skype nudi klice v 30 držav za ceno 1,9 evro centa na minuto. Predstavniki podjetja trdijo, da s storitvijo pokrivajo čez 200 držav.

    Objavljeno: 21.9.2010
  • Telekom podal predlog za začetek stečaja T-2

    Iz Telekoma Slovenije so sporočili, da so konec prejšnjega tedna na sodišče v Mariboru podali predlog za začetek stečajnega postopka telekomunikacijske družbe T-2. Po mnenju Telekoma je bil ta korak nujen zaradi neplačevanja obveznosti in domnevne insolventnosti družbe. Kot je že znano, je T-2 že dlje časa v finančnih težavah pri Telekomu pa trdijo, da že od leta 2008 ne izpolnjujejo pogodbenih obveznosti. Družba je v letih 2008 in 2009 izkazala izgubo, ki je presegla polovico kapitala, kar je ustreza merilom za insolventnost.

    Objavljeno: 20.9.2010
  • Kensington za 15 ur delovanja iPadov

    Podjetje Kensington, ki je znano po najrazličnejših dodatkih za mobilne naprave, je predstavilo družino dodatkov za tablične računalnike iPad. Najbolj zanimiva novost je dodatek z imenom PowerBack, ki združuje tri stvari v enem: za začetek je to zaščitna ovojnica za tablični računalnik, med tem ko ga prenašamo. Priložnostno je tudi stojalo za iPad, ki ga lahko uporabimo v treh različnih položajih (navpično, vodoravno ali oloženo za lažje tipkanje. Predvsem pa ima PowerBack vgrajen dodaten akumulator z zmogljivostjo 4.400 mAh, ki iPadu doda kar 5 dodatnih ur delovanja brez potrebe po napajanju. Tako opremljen iPad bo ob polnem vgrajenem akumulatorju zmogel čez 15 ur neprekinjenega delovanja. Cena novega dodatka znaša 130 dolarjev.

    Objavljeno: 20.9.2010
  • Dell Inspiron Duo

    Dell je na Intelovi konferenci IDF v San Franciscu prikazal prototip miniaturnega prenosnega računalnika, ki se po potrebi spremeni v tablični računalnik. Prenosnik z imenom Inspiron Duo je posebnež v tem, da je notranji pokrova z zaslonom vred vrtljiv, vendar drugače, kot pri dosedanjih podobnih računalnikih. Okvir pokrova ostane vedno fiksno vpet z dvema pregibnima tečajema nad tipkovnico, zaslon pa enostavno zavrtimo okoli osi znotraj tega osnovnega okvirja. Na ta način so dosegli predvsem večjo trdnost vpetja zaslona.

    Objavljeno: 20.9.2010
  • Tudi Motorola pripravlja tablico

    Motorola je v zadnjem času uspela zbuditi nekaj pozornosti z mobilnim telefonom Droid, ki teče na operacijskem sistemu Android in se poskuša uveljaviti kot ena izmed alternativ iPhonu.

    Objavljeno: 19.9.2010
  • Facebook z Googlovo pomočjo nad Google

    Facebook se že nekaj časa poskuša otresti vtisa, da ponuja zgolj še eno spletno storitev ali aplikacijo, zato poskuša utrditi svoj imidž kot mobilna platforma in menda na skrivaj razvija programsko opremo za mobilne telefone.

    Objavljeno: 19.9.2010
  • OpenIndiana

    Potem ko je Oracle udaril s tožbo Googla zaradi uporabe Jave v mobilnem operacijskem sistemu Android in kasneje še z ukinitvijo odprtokodnega operacijskega sistema OpenSolaris, mu odprtokodna skupnost vrača udarec.

    Objavljeno: 18.9.2010
  • Tudi Intel ima "App Store"

    Največji izdelovalec polprevodnikov Intel je predstavil spletno storitev AppUp, ki ponuja programe za uporabnike netbookov, tako za operacijski sistem Windows kot tudi za Linux.

    Objavljeno: 18.9.2010
  • Diaspora predstavila kodo

    Majhna skupina razvijalce Diaspore je predstavila trenutno stanje svojega distribuiranega socialnega omrežja skupaj z izvorno kodo in napovedala izid različice alfa za oktober. Diaspora je zbudila pozornost javnosti pred nekaj meseci, ko so njeni avtorji najavili idejo o razvoju socialnega omrežja po vzoru Facebooka, a z velikim poudarkom na spoštovanju zasebnosti uporabnikov.

    Objavljeno: 17.9.2010
  • Mozilla ima svoj test izvajanja JavaScripta

    Mozilla se pri razvoju 4. generacije Firefoxa veliko ukvarja s hitrostjo brskalnika, tako da npr. objavlja tedenska poročila o hitrosti zagona programa, spletna stran Are We Fast Yet? pa ponuja dnevno sveže rezultate izvajanja JavaScripta.

    Objavljeno: 17.9.2010
  • Iz našega arhiva: iPad : drugi - 1 : 0

    Uspeh Applove tablice iPad je pri tekmecih povzročil pravcato paniko. Tablični računalniki zato nastajajo domala povsod, tudi v valilnici idej družbe Google, kjer je Android najbrž najresnejši tekmec iPada. V roke smo dobili enega prvih primerkov teh naprav iz daljne Kitajske, a žal ne dosega tega, kar ponuja Apple. Najbrž bo treba počakati katerega izmed uglednejših izdelovalcev in morda tudi novo revizijo Androida.

    Objavljeno: 17.9.2010
  • Internet Explorer 9: prva javna beta

    Microsoft je predstavil prvo javno razvojno različico beta Internet Explorerja 9 (IE9), s katero se poskuša vrniti v tekmo z ostalimi spletnimi brskalniki na trgu, ki so mu v zadnjih letih precej zmanjšali tržni delež.

    Objavljeno: 16.9.2010
  • Prenova Twitterja

    160 milijonov uporabnikov mikroblogerske storitve Twitter bo v prihodnjih nekaj tednih postopoma spoznavalo nov spletni uporabniški vmesnik, ki predstavlja prvo večjo posodobitev enega izmed najbolj priljubljenih socialnih omrežij.

    Objavljeno: 16.9.2010
  • HTC z novima Androidoma

    Proizvajalec pametnih mobilnikov HTC je danes predstavil dva nova »pametnjakoviča« na osnovi Android. Mobilnika še nadgrajuje povezanost s spletnim mestom HTCSense.com, ki uporabniku omogoča napredno upravljanje, nadzor ter prilagoditev telefona in uporabniške izkušnje.

    Objavljeno: 15.9.2010
  • Tri nove Nokie

    Nokia World je postregel s tremi novimi pametnimi mobilnimi telefoni finskega podjetja z operacijskim sistemom Symbian^3, snemanjem videa v ločljivosti 720p ter ohišji iz jekla in aluminija.

    Objavljeno: 15.9.2010
  • Boxee Box prihaja novembra

    Boxee in D-Link sta že začela sprejemati prednaročila za večpredstavni predvajalnik Boxee Box. Skupaj sta ga začela razvijati že lansko leto, vendar bo atraktivna črno-zelena odrezana kocka v primerjavi z uvodnimi napovedmi nekoliko spremenjena.

    Objavljeno: 15.9.2010
  • Kiberpipa ponovno odpira vrata

    Ljubljanska Kiberpipa prekinja poletni odmor in začenja novo sezno. Tako kot običajno ob torkih je danes ob 18. ur na sporedu Pipin odprti termin, kjer se bodo srečali ljubitelji Linuxa in Drupala.

    Objavljeno: 14.9.2010
  • Svobodnejši razvoj aplikacij za iOS

    Apple je popustil pritiskom razvijalcev in regulatorjev ter sprostil vse omejitve pri uporabi orodij za razvoj aplikacij za operacijski sistem iOS. Aplikacije v skladu z novimi pravili ne smejo edino prenašati kode.

    Objavljeno: 14.9.2010
  • Sandy Bridge osrednja novost IDF

    Zadnji letošnji Intel Developer Forum poteka v San Franciscu, kjer največji izdelovalec čipov na svetu strokovni javnosti predstavlja zadnje novosti, ki bodo v bližnji prihodnosti postale del našega vsakdana.

    Objavljeno: 14.9.2010
  • Prehod na digitalni signal odložen?

    RTV Slovenija, upravitelj prvega multipleksa prizemeljske televizije (DVB-T), bi morala do 1. decembra zagotoviti 95-odstotno pokritost države z digitalnim signalom, saj naj bi bil analogni na ta dan izključen.

    Objavljeno: 13.9.2010
  • Odhaja dan pred Nokia Worldom

    Anssi Vanjoki je odstopil z mesta izvršnega podpredsednika in člana upravnega odbora Nokie, kar pomeni, da je Nokia dan pred svojo osrednjo konferenco ostala brez šefa svojega ključnega oddelka - Mobile Solutions.

    Objavljeno: 13.9.2010
  • Google Instant Search v Chromu

    Minuli teden je Google predstavil izboljšavo najbolj razširjenega iskalnika po spletu imenovano Google Instant Search, ki prikazuje rezultate iskanja ob vnosu vsakega znaka in ne le ob uporabnikovi ročni potrditvi celotnega iskalnega niza.

    Objavljeno: 13.9.2010
  • Naslednja generacija za Revo

    Po tem, ko je Intel osvežil svojo ponudbo procesorjev Atom, je bilo le vprašanje časa, kdaj bodo ponudniki osvežili svoje izdelke na tej osnovi. Acer je tako predstavil drugo generacijo na trgu dobro sprejetih miniaturnih računalnikov Revo, ki so mišljeni kot večpredstavni dodatek za hišni kino in za manj zahtevno rabo v domačem okolju.

    Objavljeno: 12.9.2010
  • VLC za iPade

    Tablični iPad bo kmalu dobil pomemben nov program - avtorji priljubljenega večpredstavnega predvajalnika VLC namreč svoj izdelek prenašajo na Applov izdelek. Nova različica, ki bo obenem še naprej odprtokodni projekt, bo po obljubah omogočala predvajanje filmov v domala vseh zapisih, brez predhodne pretvorbe v zapis H.264, ki ga je Apple predvidel za iPade. Povrh vsega bo program na voljo brezplačno v trgovini AppStore.

    Objavljeno: 12.9.2010
  • Arm Cortex-A15 MPcore - mobilna revolucija?

    Podjetje Arm, ki je avtor večine procesorjev v današnjih mobilnih napravah, je predstavil nov model, ki obljublja kar petkrat večjo zmogljivost od današnjih modelov. Novi Coretx-A15 MPcore je naslednik dosedanje družine procesorjev Coretx, ki poganja večino priljubljenih naprav, kot so Apple iPhone, iPad in večina telefonov s platformo Android.

    Objavljeno: 11.9.2010
  • Iz Microsofta na čelo Nokie

    Nadzorniki in lastniki družbe Nokia so za novega generalnega direktorja družbe imenovali 46-letnega Stephena Elopa, ki v finsko družbo prihaja kot dosedanji direktor Microsoftovega oddelka za poslovne informacijske sistem Business Systems Division. Nokia je namreč odstavila dosedanjega direktorja Olli-Pekka Kallasvuo, ki očitno ni poskrbel za primeren odziv na padajoči tržni delež finskega velikana na področju mobilnih telefonov.

    Objavljeno: 11.9.2010
  • Kar 5 tablic iz Archosa

    Francosko podjetje Archos je na sejmu IFA predstavilo kar pet različnih tabličnih računalnikov, ki so zasnovani na operacijskem sistemu Google Android 2.2 (Froyo). Archos predvsem stavi na različna pričakovanja kupcev glede velikosti zaslona, zato so na voljo modeli z diagonalami zaslona od 2,8, 3,2 4,3, 7 in 10,1 palcev kar pomeni, da segajo od malih naprav PMP do pravih tablic velikosti Apple iPada.

    Objavljeno: 10.9.2010
  • Microsoft Arc Touch Mouse

    Microsoft je predstavil svojo doslej nedvomno najlepše oblikovano miško, ki prinaša oneme tudi površino občutljivo na dotik. Arc Touch Mouse ima nenavadno lastnost, da jo lahko iz ploščate oblike upognemo v lok, kjer se zaskoči in nudi uporabniku ergonomsko obliko pri rabi. V osnovni ploščati obliki pa zavzame zelo malo prostora in je zato enostavnejša za prenašanje.

    Objavljeno: 10.9.2010
  • Google TV v sliki

    Google naj bi še v septembru uradno predstavil platformo Google TV, ki bo omogočala spremljanje TV in spletnih vsebin na domačih televizorjih. Medtem pa je Sony na letošnjem sejmu IFA v Berlinu nekoliko sramežljivo že kazal demonstracijo izdelka, pa čeprav samo v nekaterih delih. Zahvaljujoč slikam, ki so jih naredili pri spletnem portalu Engadeget, je mogoče razbrati, kakšen bo uporabniški vmesnik programa, ki v veliki meri spominja na dosedanji stil družbe Google.

    Objavljeno: 10.9.2010
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji