• Iz našega arhiva: Za zdravo telo z GPS na kolo

    Zakaj bi pravzaprav tekač/kolesar potreboval GPS, ko pa je vendar tudi z najcenejšimi kolesarskimi števci mogoče zelo zanesljivo in natančno izmeriti razdaljo in hitrost, z malo dražjimi pa tudi višino? Vsi tisti, ki sta jim kolesarjenje ali tek rekreacija in hkrati osnova za druženje z enako mislečimi, vedo, da je "track" daleč najboljši način za izmenjavo podatkov o prevoženih in pretečenih poteh in primerjavo z drugimi ali celo s samim sabo.

    Objavljeno: 9.9.2010
  • Novi Coolpixi

    Nikon je predstavil nove modele fotoaparatov Coolpoix med katere sodi žepni model S80, ki ima med prvimi vgrajen zaslon s tehnologijo OLED, model Coolpix S8100, ki podpira snemanje videa v ločljivosti 1080o ter model P7000, ki se uvršča v sam vrh kompaktnih ne-SLR aparatov.

    Objavljeno: 9.9.2010
  • Apple iOS 4.1 že na voljo

    Apple je držal obljubo in objavil novo revizijo operacijskega sistema za mobilne telefone iPhone 3G, 3GS in 4 ter predvajalnike iPod Touch od generacij 2 do 4. Nova različica prinaša številne popravke, pa tudi nekaj zanimivih novosti. V prvo kategorijo sodijo popravek delovanja tipala za bližino, izboljšali so zelo počasno delovanje iOS 4 na telefonih iPhone 3G. Popravili pomanjkljivo združljivost med iPhoni in bluetooth slušalkami ter nekaterimi avtomobilskimi prostoročnimi sistemi.

    Objavljeno: 9.9.2010
  • Google Instant Search

    Google je predstavil izboljšavo svojega osrednjega iskalnika, ki omogoča prikaz rezultatov že med tipkanjem iskanega izraza. Novost, ki so jo poimenovali Google Instant Search omogoča ob že doslej znanem prikazu oziroma dopolnjevanju izraza v samem vnosnem polju (auto complete) tudi trenutni prikaz seznama zadetkov. Raziskovalci trdijo, da tak način delovanja omogoča precej hitrejše iskanje in prihranek od 2-5 sekund na iskani izraz. Seveda bodo uporabniki lahko ob tem še naprej uporabljali tradicionalni način iskanja podatkov.

    Objavljeno: 9.9.2010
  • Sony Bloggie Touch

    Sony je prenovil svoje miniaturne video kamere Bloggie, ki zdaj omogočajo snemanje video posnetkov v visoki ločljivosti, vsebujejo pa tudi zaslon občutljiv na dotik. Video kamere, ki so namenjene manj zahtevnim uporabnikom in so mišljene predvsem za zajem in hitro objavo posnetkov na spletu, so zdaj na voljo v dveh različicah. MHS-TS20 premore pomnilnik velikosti 8 GB, MHS-TS10 pa 4 GB. V obeh primerih lahko snemamo video posnetke z ločljivostmi 1080/30p in 720/60p v zapisu MP4, fotografije pa so narejene pri ločljivosti kar 12,8 milijonov pik.

    Objavljeno: 9.9.2010
  • Fennec 2.0 prihaja na telefone Android

    Mozilla je objavila prvo alfa različico spletnega brskalnika Fennec 2.0 za platformo Google Android. Novi Fennec, ki temelji na isti različici jedra Gecko, kot prihajajoči namizni brskalnik Firefox 4, bo sodeč po lastnostih postal eden najbolj vročih brskalnikov za mobilne naprave ta hip.

    Objavljeno: 8.9.2010
  • Uradni servis za Apple iPhone tudi v Sloveniji

    Kljub temu, da telefonov iPhone in nekaterih drugih izdelkov družbe Apple v Sloveniji še ni mogoče uradno kupiti, jih lahko odslej uradno servisiramo. Podjetje PRO Servis, del skupine FMC Group in uradni servis za Apple v Sloveniji, je namreč pridobil potrdilo, da je usposobljen za popravilo iPhonov, enako potrdilo pa je pridobil tudi drugi Appleov partner - podjetje EPL. To jima omogoča servisiranje in popravilo telefonov v garancijskem roku, kupljenih kjerkoli v tujini.

    Objavljeno: 8.9.2010
  • Optično omrežje z nekaj bakra

    Telekom Slovenije je prejšnji teden v sodelovanju s slovenskim podjetjem IPS najavili nov izdelek MiniMSAN, ki bo predstavljal potrebni most med optičnim in bakrenim omrežjem. Tako kombinirano omrežje bo v mestih do 40 odstotkov in na podeželju do 60 odstotkov ceneje kot gradnja čistega optičnega omrežja (FTTH) do končnega uporabnika. En modul MiniMSAN lahko namreč poveže do štiri telefonske naročnike na eno optično vlakno. Naročniki, ki so do sedaj imeli hitrost dostopa samo kakšna 2 Mb/s, lahko na ta način z obstoječo opremo ADSL dobijo povezavo potrebne hitrosti (vsaj 20 Mb/s) za »trojno igro«.

    Objavljeno: 7.9.2010
  • Drugi multipleks televizije DVB-T vključen

    Prejšnji četrtek je bila v Mestnem muzeju v Ljubljani uradna otvoritev drugega multipleksa prizemeljske televizije (DVB-T), ki ga je zgradilo norveško podjetje Norkring. Otvoritve se je razen direktorja podjetja Christiana Skottuna udeležila tudi veleposlanica kraljevine Norveške v Sloveniji ga. Guro Katharina Helwig Vikør in s svojo prisotnostjo poudarila pomen sodelovanja med Norveško in Slovenijo. Drugi multipleks uradno deluje od 1. septembra, vendar sta na njem od osmih trenutno zasedena samo dva kanala s programoma Pink in TV3, medtem ko se drugi televizijski ponudniki menda pritožujejo nad previsoko ceno najema multipleksa.

    Objavljeno: 7.9.2010
  • Tretja generacija bralnikov Sony Reader

    Sony kot kaže še vedno močno verjame v namenske bralnike elektronskih knjig, saj so predstavili že tretjo generacijo, ki pa se sooča z čedalje močnejšo konkurenco. V novi generaciji je Sony prav vse bralnike opremil z zasloni občutljivimi na dotik, ki so bili doslej namenjeni le dražjim izdelkom. Najmanjši je odslej model Pocket Edition PRS-350 s 5-palčnim zaslonom, za katerega j v ZDA potrebno odšteti 180 dolarjev.

    Objavljeno: 7.9.2010
  • Množični prihod 3D televizorjev

    Kot je bilo za pričakovati, je večina večjih proizvajalcev televizijskih aparatov na sejmu IFA v Berlinu predstavila nove modele, ki znajo prikazovati sliko v treh dimenzijah. Nekateri, kot je japonski Pansonic, so na sejmu prikazali že naslednjo generacijo modelov, kjer so na voljo tudi modeli z manjšimi diagonalami. Nova plazemska modela Viera 42VT20 in 46VT20 obljubljata nižjo vstopno ceno, obenem pa najsodobnejšo tehnologijo, ki omogoča kontrastno razmerje 5 milijonov proti ena in tehnologijo 600 Hz. Cene se pričnejo pri 1900 evri. Še cenejši pa je model TX-P42GT20, za katerega je potrebno odšteti manj kot 1.600 evrov.

    Objavljeno: 7.9.2010
  • 3D prenosniki na pohodu

    Za televizorji se 3D prikaz slike čedalje hitreje seli tudi na področje prenosih računalnikov. Na sejmu IFA v Berlinu je bilo tako moč zaslediti veliko število novih modelov ali prototipov, ki omogočajo uživanje video posnetkov in iger v 3D tehniki. Hewlett-Packard je tako predstavil veli prenosnik Envy 17, ki premore kar 17,3-palčni zaslon s tehnologijo 3D Ultra BrightView, ustrezna očala, povrh vsega pa tudi enoto Blu-ray, ki podpira 3D posnetke. Za celoto sloni AMDjeva grafika Radeon HD5850 in Intelov Core i7. Prenosnik, ki ga lahko kupimo s kar 2 TB diskovnega prostora, bo v prodaji predvidoma pred novoletnimi prazniki za ceno okoli 2.000 dolarjev.

    Objavljeno: 7.9.2010
  • Google SketchUp 8

    Google je ob deseti obletnici nastanka programa za prostorsko modeliranje SketchUp objavil novo različico, ki ta zanimiv program pomika še bližje internetu in CAD programom. SketchUp je pravzaprav tiha uspešnica internetnega velikana, saj po nekaterih ocenah uporabniki na teden objavijo čez milijon novih modelov narejenih s programom, večinoma pa so ti prosto dostopni drugim uporabnikom.

    Objavljeno: 6.9.2010
  • Sharp pripravlja 3 x 3D

    Kot kaže časi, ko bomo 3D snemanje in prikazovanje posnetkov (brez očal) srečali v mobilnih napravah, niso več tako daleč. Sharp je na sejmu IFA prikazal prototip mobilne naprave, ki je imela vgrajene kar tri 3D tehnologije. Za začetek ima neimenovan mobilnik, po velikosti podoben številnim napravam z okoljem Google Android, vgrajen 3,7-palčni zaslon LCD, ki zmore prikazati sliko v treh dimenzijah, to pa lahko spremljamo brez uporabe namenskih očal.

    Objavljeno: 6.9.2010
  • Toshiba vstopa med tablične računalnike

    Toshiba je na sejmu IFA v Berlinu predstavil svoj prvi pravi tablični računalnik, ki so mu dali ime Folio 100. Gre za izdelek, ki temelji na 10,1-palčnem zaslonu občutljivem na dotik in operacijskem sistemu Google Android 2.2 (Froyo), s čimer se bo neposredno spopadel z Applovim iPadom.

    Objavljeno: 6.9.2010
  • Poravnava za Buzz vredna 8,5 milijona

    Buzz je ena izmed manj uspešnih Googlovih storitev, saj je takoj po uradni predstavitvi dvignila veliko prahu zaradi privzetih nastavitev, ki so posegle v zasebnost uporabnikov preko sprejemljive meje.

    Objavljeno: 5.9.2010
  • Craigslist umaknil vsebine za odrasle

    Priljubljeno spletno omrežje za oglaševanje Craigslist je prenehalo s spornim objavljanem storitev za odrasle v Združenih državah, kar naj bi bila posledica pritiskov tožilcev in odvetniških skupin.

    Objavljeno: 5.9.2010
  • Oktober je čas za nov Ubuntu Linux

    Vsako leto aprila in oktobra izide nova različica Ubuntu Linuxa in ker je slednji mesec že pred vrati, so že znane številne novosti Ubunta 10.10, ki med drugim prinaša nov program za delo s fotografijami in izboljšano izkušnjo pri uporabi večpredstavnosti.

    Objavljeno: 4.9.2010
  • iOS prehitel Linux

    Analitska hiša Net Applications je izračunala, da je Applov operacijski sistem za mobilne naprave iOS postal tretji najbolj priljubljen na internetu, saj je že julija prehitel Linux.

    Objavljeno: 4.9.2010
  • Chrome je star 2 leti

    Že dve leti sta minili, odkar je Google predstavil lasten spletni brskalnik Chrome s pogonom Webkit, ki je prevetril ponudbo spletnih brskalnikov in postavil nove smernice na področju hitrosti in uporabniških vmesnikov.

    Objavljeno: 3.9.2010
  • Cisco kupuje Skype?

    Po poročanju TechCrunchu naj bi se Cisco Systems aktivno pripravljal na prevzem Skypa, postopek pa naj bi bil celo tako daleč, da je Cisco že oddal ponubo v vrednosti pet milijard dolarjev.

    Objavljeno: 3.9.2010
  • Windows Phone 7 končan

    Pol leta po prvi uradni najavi mobilnega operacijskega sistema Windows Phone 7 je Microsoft sporočil, da je razvoj končan in pripravljen na distribucijo izdelovalcem strojne opreme.

    Objavljeno: 2.9.2010
  • Samsungova galaktična tablica

    Galaxy Tab je prva izmed poleti napovedanih Samsungovih tablic, ki jo poganja Android 2.2 (Froyo), diagonala zaslona z ločljivostjo 1024 x 600 pik meri 7 palcev, z njim pa lahko tudi telefoniramo.

    Objavljeno: 2.9.2010
  • Steve Jobs je znova imel svoj dan

    Apple je na posebnem dogodku za povabljene predstavnike sedme sile predstavil kopico novosti v svoji ponudbi izdelkov iz področja zabavne elektronike. Prevetril je ponudbo iPodov ter predstavil nov Apple TV in iTunes 10.

    Objavljeno: 2.9.2010
  • Prihaja webOS 2.0

    Palm je predstavil novosti v drugi različici operacijskega sistema za mobilne naprave webOS, ki jo je skupaj z novimi programskimi orodij tudi ponudil v preizkušanje razvijalcem.

    Objavljeno: 1.9.2010
  • Gmail ima prednostni predal

    Poleg številnih nespornih prednosti, ki jih ima elektronska pošta pred drugimi oblikami komunikacije, uporabnikom greni življenje tudi z nekaterimi nevšečnostmi, med katerimi je vse bolj pogosto poplavljanje poštnih predalov z veliko količino pošte.

    Objavljeno: 1.9.2010
  • AutoCAD za Mac, iPad in iPhone

    Autodesk je uradno naznanil, da bo po 18-letnem postu znova ponudil programsko opremo AutoCAD za arhitekte, oblikovalce in inženirje tudi za Applov operacijski sistem Mac OS X.

    Objavljeno: 1.9.2010
  • Novi Monitor

    Medtem ko se šolarji šele poslavljajo od počitnic, smo že pridno pripravili naslednjo številko revije Monitor. Glavna zvezda tokratne revije je Applov novi pametni telefon, iPhone 4. Seveda smo preverili vse nove lastnosti kot tudi velikokrat omenjene hibe. Da ne bi ostal osamljen, smo pripravili tudi večji preizkus pametnih telefonov, ki so trenutno na voljo v Sloveniji. Od različnih telefonih, ki so opremljeni z operacijskim sistemom Android (HTC Desire, Samsung Galaxy S, itd.) pa do Blackberryjev, Nokij, in da, tudi iPhone (tudi prejšnje generacije, torej 3GS). Zanimiv je tudi Samsungov telefon Wave, ki uporablja Samsungov lastni operacijski sistem, imenovan Bada. Izčrpno pišemo tudi o novi različici vedno bolj priljubljenega operacijskega sistema za pametne telefone, Android 2.2.

    Objavljeno: 31.8.2010
  • Intel prevzema brezžični oddelek Infineona

    Intel je za 1,4 milijarde dolarjev prevzel brezžični oddelek nemškega podjetja Infineon Technologies, ki se med drugim ukvarja z razvojem komunikacijskih čipov za Wi-Fi, 2G, 3G, WiMAX in LTE.

    Objavljeno: 31.8.2010
  • Nokia postavlja poštne strežnike v Indiji

    Nokia bo še pred letošnkim novembrom v Indiji vzpostavila strežnike za storitev potisne elektronske pošte, ki jo bo v tej državi ponujala poslovnim uporabnikom v skladu z vladnimi regulativami.

    Objavljeno: 31.8.2010
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji