• Android L s šifriranjem po sledeh iOS 8

    Prihodnja verzija operacijskega sistema za mobilne naprave Android L bo podobno kot iOS 8 privzeto uvedla šifriranje podatkov, s čimer želijo otežiti dostop do podatkov nepoklicanim očem.

    Objavljeno: 20.9.2014 05:00
  • Čudežni Alibaba

    Svetovna finančna industrija ima novega ljubljenčka, kitajskega spletnega velikana Alibaba, ki je na borzi v New Yorku opravil izredno uspešno začetno ponudbo delnic na trgu. V prvem dnevu trgovanja je podjetje za vsako delnico iztržilo 93,89 dolarjev, kar je kar 38% več od začetne ponudbe postavljene na 69 dolarjev.

    Objavljeno: 20.9.2014 01:00
  • Amazon predstavil nove Kindle

    Amazon je začel s predprodajo novih e-bralnikov, ki nadgrajujejo dosedanje modele. Najmočnejši in najzanimivejši je model Voyage, ki bo nadomestil sedanji model Paperwhite. Slednji je bil pred časom prvi e-bralnik z vgrajeno sprednjo osvetlitvijo zaslona, zaradi katere je zaslon v resnici skorajda bel, kot je bel papir v knjigi. Voyage to osvetlitev nadgrajuje s tipalom, ki svetlost prilagaja okoliški svetlobi, tako kot to počnejo telefoni in tablice. Nadgrajen je tudi sam zaslon, ki je po novem še višje ločljivosti (300 pik na palec, do sedaj 212 pik na palec) in nekoliko višje kontrastnosti. Prva poročila testnih uporabnikov pravijo, da je ostrina besedila zato bistveno višja, predvsem manjše črke (brskanje po slovarju) pa še veliko bolje berljive. Kindle Voyage je tudi nekoliko tanjši, zaslon pa je prevlečen s steklom in ne s plastično membrano, kot do sedaj. Kljub temu zaslon k sreči ni svetleč. Za pohvaliti je, da so razvijalci ponovno uvedli možnost listanja strani s pritiskom na rob bralnika, saj listanje s pritiskom na zaslon, kot ga pozna Paperwhite, v resnici ni preveč praktično. Pri Voyagu je dovolj rahlo stisniti rob zaslona, kar bo naprava zaznala kot navodilo za skok na naslednjo stran.

    Objavljeno: 19.9.2014 12:00
  • Apple nima dostopa do šifriranih podatkov v iOS 8

    Apple je šifriranje podatkov v novem mobilnem operacijskem sistemu iOS 8 uredil tako, da podjetje ne bo imel niti teoretične možnosti za dostop do podatkov, so zapisali v novi politiki zasebnosti.

    Objavljeno: 19.9.2014 05:00
  • Varnostne kopije iCloud sedaj – varne?

    Zadnja »afera«, ko so nekatere znane osebnosti ostale brez svojih intimnih fotografij, je bil dokaj hitro zaključena z ugotovitvijo, da so krive same, saj so nepridipravi le zlorabili njihovo uporabniško geslo. Appleov sistem iCloud menda s tem nima nič.

    Objavljeno: 18.9.2014 12:00
  • Prve težave z iOS 8

    Apple je tik pred javno objavo novega operacijskega sistema iOS 8 iz trgovine umaknil aplikacije, ki so bile nadgrajene za delovanje z novim sistemom HealthKit. Slednji naj bi bil ena glavnih novosti v iOS 8, vendar se je v njem očitno v zadnjem trenutku prikazala napaka, zaradi katere aplikacije zanj še ne bodo na voljo. Apple je napako potrdil in obljubil, da bo odpravljena s popravkom in to nekje »do konca meseca«.

    Objavljeno: 18.9.2014 08:00
  • IBM je predstavil Watson Analytics  

    Watson Analytics je napredna kognitivna storitev, ki deluje na podlagi naravnega jezika in ki podjetjem zagotavlja dostop do visoko zmogljivih in vizualnih analitičnih orodij. Prva različica storitve bo vključevala tudi t. i. freemium različico njene storitve v oblaku, ki je namenjena namiznem računalniku in mobilnim napravam.

    Objavljeno: 18.9.2014
  • Taksi po novem

    V Frankfurtu je sodišče v začetku meseca začasno prepovedalo eno od storitev ameriškega podjetja Uber, ki uporabnikom omogoča priklic prevoza s telefonom prek mobilne aplikacije. Sedaj je prepoved umaknilo. Združenje nemških taksistov pravi, da se bo na odločitev pritožilo.

    Objavljeno: 17.9.2014 10:15
  • Apple iOS 8 in novi dodatki zanj

    Uporabniki Applovih mobilnih naprav lahko danes pričakujejo novo nadgradnjo svojega operacijskega sistema – iOS 8. O njem smo že pisali, v Monitorju smo preizkusili različico za razvijalce. Morda še bolj zanimivo je, da bodo hkrati z novim operacijskim sistemom na voljo tudi dodatki neodvisnih proizvajalcev, ki do sedaj na iPhonih in iPadih niso bili mogoči – dodatne programske tipkovnice. Konkretno bosta že z današnjim dnem na voljo Swype in Swiftkey.

    Objavljeno: 17.9.2014 10:00
  • Applov album U2 – darilo ali spam?

    Apple je ob splavitvi novih iPhonov vsem uporabnikom iTunes brezplačno podaril najnovejši glasbeni album skupine U2, Songs of Innocence. Pohvalili so se, da je s tem postal najbolj razširjen album vseh časov, saj je uporabnikov iTunes kar 500 milijonov. Žal pri Applu očitno niso pomislili, da najverjetneje velika večina od teh 500 milijonov pač ni navdušenih nad glasbo te irske skupine. Samo za primerjavo – najbolj prodajani album vseh časov je Thriller Michaela Jacksona, ki »obstaja« v 29 milijonih kopijah (v ZDA). Zadnji album U2 se je prodal v »borih« 2 milijona kopijah (tudi v ZDA). Sklepali bi torej lahko, da je 498 milijonov uporabnikov iTunes podarjeni album vzelo za – spam. Neželeno »pošto«.

    Objavljeno: 17.9.2014 09:00
  • T-2 v stečaju

    T-2, telekomunikacijsko podjetje, ki je nastalo z denarjem »cerkvenih« skladov Zvon, trenutno pa je v lasti podjetja, ki je zanj gradilo optično infrastrukturo, je pristalo v stečaju. Tja ga je že pred časom poskušal poslati eden večjih upnikov (in največji konkurent) Telekom, tokrat je uspelo Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), Hypo Alpe-Adria Bank in Banki Celje. Proti sklepu o začetku tečaja je še vedno možna pritožba, ki jo lahko vložijo tudi družbeniki T-2, poroča Dnevnik.

    Objavljeno: 16.9.2014 13:00
  • Microsoft zares kupil Minecraft

    Govorice so se uresničile in Microsoft je zares kupil podjetje Mojang, ki izdeluje izredno priljubljeno, skorajda kultno, igro Minecraft. Skupnost, ki se je izoblikovala okoli igre upa, da bo Microsoft do nakupa vsaj toliko toleranten, kot je bil do Skypea, ki je še vedno na voljo za množico platforme, kot je bil tudi prej. Nekateri namreč špekulirajo, da je Microsoft podjetje kupil le zaradi tega, ker se mu do sedaj z njim ni uspelo dogovoriti, da bi napisali različico za telefone s sistemom Windows Phone. Sedaj, 2,5 milijarde dolarjev kasneje, jo zagotovo bodo. Pa čeprav brez treh ustanoviteljev, ki so podjetje, z malce težjimi žepi, že zapustili.

    Objavljeno: 16.9.2014 11:00
  • Bi odigrali Doom na – tiskalniku?

    BBC poroča, da je britanec Michael Jordon za hekersko konferenco 44Con pripravil zanimivo demonstracijo varnostne luknje v Canonovih brizgalnikih Pixma – na enega izmed njih je uspel namestiti igro Doom! Po njegovih besedah namreč Pixme z omrežnim vmesnikom za dostop do svojega nadzornega spletnega sistema ne zahtevajo vnosa uporabniškega imena in gesla, zato so zelo »primerne« za hekerske napade, še posebej, če je njihov naslov IP viden tudi v spletu (hitro iskanje z iskalnikom Shodan pravi, da je takih zelo veliko).

    Objavljeno: 16.9.2014 10:15
  • Poceni telefoni Android One

    V razvitem delu sveta so pametni telefoni prisotni na vsakem koraku, prodaja le teh je že nekaj časa večja od prodaje »navadnih« oz. »neumnih« telefonov. V nerazvitem svetu pa je drugače – zaradi visoke cene naprav, zaradi visoke cene podatkovnih povezav in zaradi slabe pokritosti s slednjimi.

    Objavljeno: 16.9.2014 10:00
  • Dobra (pred)prodaja novih iPhonov

    Vajeni smo že, da se Applovi nove naprave izredno dobro prodajajo in to neodvisno od tega, ali jih novinarski prispevki popljuvajo ali pohvalijo in tudi tokrat je tako. V 24 urah, od kar so novi iFoni (6 in 6 plus) na voljo za prednaročilo, so jih prodali 4 milijone, kar je (ponovno) veliko več od dosežene prodaje prejšnje različice (2 milijona).

    Objavljeno: 16.9.2014 09:00
  • NSA ima interaktivni zemljevid naprav na internetu

    NSA in GCHQ imata sistem, ki omogoča vizualizacijo ustroja interneta in vseh nanj povezanih naprav v realnem času, podobno kot lahko površje gledamo z Google Earth. Program Treasure Map prikazuje interaktivni zemljevid interneta, do njega pa imajo dostop agentje skupine Petero oči – ZDA, Velika Britanija, Kanada, Avstralija in Nova Zelandija.

    Objavljeno: 16.9.2014 05:00
  • Tudi HTC proti GoProju

    GoPro (oz. njegov ustanovitelj Nick Woodman) je pred časom zadel terno z odločitvijo o izdelavi majhne in zmogljive kamere za športno snemanje. Tako zelo, da se nekateri veliko večji proizvajalci zabavne elektronike že leta trudijo, da bi ga dohiteli, pa jim ne uspeva. Eden takih je npr. Sony, katerega kamero pravkar preizkušamo za naslednji Monitor.

    Objavljeno: 15.9.2014 14:00
  • Video 4K zahteva svoje

    Glede na to, da vedno več fotoaparatov in celo telefonov omogoča zajemanje videa v ločljivosti 4K, ne čudi, da so se zbudili tudi proizvajalci pomnilniških medijev. Sandisk je tako predstavil kartico SD z zmogljivostjo kar 512 GB (da, pol terabajta!), že februarja pa 128 GB različico microSD, kar je bo bolj pravi format za vgradnjo v telefone. Mimogrede, telefon Sony Xperia Z3, ki ga trenutno preizkušamo, izdeluje video ločljivosti 4K (3841 × 2160 pik), ki zasede 440 MB na minuto. »Na približno« bi torej lahko rekli, da bo največja microSD kartic zadostovala za okrog 5 ur videa 4K. Kar nekaj.

    Objavljeno: 15.9.2014 13:00
  • Konec revolucije iPod

    Apple je iz svojih trgovin umaknil še zadnjega izmed »pravih« glasbenih predvajalnikov iPod. Da, iPoda, ki je še vedno uporabljal značilni krožni izbirnik in je imel vgrajen disk. iPoda, ki je pred leti pomenil revolucijo in ki je Apple končno izvlekel iz blata in počasi ponesel na pot najuspešnejšega podjetja zadnjih let. iPoda, ki ga je Steve Jobs na predstavitvi predstavil z besedami, da »omogoča hranjenje celotne glasbene knjižnice v žepu, kar doslej ni bilo mogoče«.

    Objavljeno: 15.9.2014 08:00
  • Torino bo s prehodom na Linux prihranil 6 milijonov evrov

    Po dolgoletnem projektu mesta München, kjer so po desetih letih še vedno neodločeni, ali ostati na Linuxu ali raje preiti nazaj na Microsoftove platforme, se bodo prehoda na Linux lotili še Italijani. V mestu Torino namreč računajo, da bodo v petih letih s prehodom iz okolja Windows XP na Ubuntu Linux privarčevali okoli 6 milijonov evrov. Gre za prehod 8.300 namiznih računalnikov, oziroma okoli 300 evrov na računalnik, ta številka pa naj bi se z leti še povišala. 

    Objavljeno: 14.9.2014 08:00
  • Prve meritve kažejo le manjši napredek za iPhone 6

    V javnost so pricurljale prve meritve hitrosti procesorja v novem iPhone 6, ki pa ne kaže takega napredka, kot smo ga bili vajeni doslej. Novi 64-bitni dvo-jedrni procesor A8 (njegov takt naj bi bil 1,4 GHz) je na preizkusu Basemark X benchmark dosegel rezultat 21.204, kar ga sicer uvršča na sam vrh lestvice, za njim je lanskoletni iPhone 5S, čigar rezultat je 20.253 – razlika je torej manj kot 5%.

    Objavljeno: 13.9.2014 14:00
  • Amazon ugaša WebPay

    Amazon bo svojo storitev WebPay, namenjeno prenosu denarja, do 13 oktobra opustil. Govorice o tem so se sicer pojavile že v začetku poletja, sedaj pa so uporabnikom poslali še elektronsko sporočilo. Po njihovih besedah storitev nima resnih prednosti pred ostalimi podobnimi storitvami (predvsem PayPal), predvsem pa se WebPay ni nikoli zares prijel.

    Objavljeno: 13.9.2014 13:00
  • Predstavljen Nikon D750

    Pri Nikonu so na novinarski konferenci predstavili nekaj novosti, med njimi je najbolj zanimivi novi DSLR, model D750. Gre za aparat s tipalom polnega formata (kar pri Nikonu označujejo z FX) s 24 milijoni pik, razpon občutljivosti pa gre od ISO 100 do ISO 12.800 (to se da sicer razširiti vse do ISO 51.200).

    Objavljeno: 13.9.2014 13:00
  • Microsoft kupuje razvijalca igre Minecraft

    V zadnjih tednih postajajo vse glasnejše govorice, da naj bi se pri Microsoftu zelo resno zanimali za nakup podjetja Mojang, ki sicer razvija izredno priljubljeno igro Minecraft. Po zadnjih govoricah naj bi Microsoft za švedskega razvijalca ponudil okoli dve milijardi dolarjev. Do sedaj naj bi prodali okoli 54 milijonov kopij omenjene igre, slednja je na voljo tudi za Xbox One in PlayStation 4. Ustanovitelj studia, Markus »Notch« Persson, je bil v preteklosti sicer kritičen do Microsofta, češ da vse bolj zapirajo sistem Windows, po govoricah sodeč pa naj bi v primeru prodaje podjetja ostal le nekaj mesecev.

    Objavljeno: 12.9.2014 12:00
  • Nov član oddelka Google X

    Google je kupil podjetje Lift Labs, ki je razvilo jedilni pribor z vgrajeno »stabilizacijo«, ki nevtralizira tresljaje, ki jih priboru povzroča roka. Izdelek je pomemben in koristen za obolele s Parkinsonovo boleznijo, ki sem ji roke nekontrolirano tresejo. Nova naprava, Liftware, bo vilice ali žlico namreč dovolj umirila, da bo bolnikom omogočila samostojno kosilo. Liftware deluje na podoben način kot današnji optični stabilizatorji v fotoaparatih, po besedah proizvajalca pa umiri do 70% tresljajev.

    Objavljeno: 12.9.2014 11:00
  • Trajnost ni več v modi

    Po izjemni priljubljenosti aplikacije Snapchat, ki uporabnikom omogoča izmenjavo sporočil, ki se takoj po ogledu izbrišejo, se podobnih prijemov lotevajo tudi velikani družbenih omrežij. Facebook tako v Novi Zelandiji preizkuša novo zmogljivost svojega odjemalca, ki omogoča nastavljanje trajanja določene objave. Pri Facebooku pojasnjujejo, da za tovrstno zmogljivost obstaja interes uporabnikov, ki bi radi v omrežju objavili nekaj, kar je zanimivo in ima smisel le krajši čas, ohranjanje v arhivu pa ni smiselno. Po poteku nastavljenega časa se objava izbriše.

    Objavljeno: 12.9.2014 09:00
  • V javnost prišle zaslonske slike Windows 9

    Nemške spletne strani Computer Base in WinFuture sta objavili nove zaslonske slike prihajajočega sistema Windows 9. Konkretno gre za t.i. tehnični predogled (»Technical Preview«), ki ga sicer pričakujemo konec meseca. V njih se vidi novi Start meni, ki deluje kot kombinacija menija, ki ga poznamo že iz Windows 7 (in tudi predhodnikov) ter vmesnika, nekoč znanega kot Metro, torej ploščic, ki delujejo kot ikone programov. Na slikah se tudi vidi nekatere programe, ki so sicer namenjeni uporabi v omenjenem vmesniku, a tu tečejo v namiznem okenskem okolju. Zanimiv je tudi dodatek namenske tipke za iskalnik, ki se nahaja poleg omenjenega Start menija.

    Objavljeno: 11.9.2014 14:00
  • Video: IFA 2014

    O sejmu IFA, ki vsako leto poteka v Berlinu, smo pripravili tudi kratko video predstavitev.

    Objavljeno: 11.9.2014 11:00
  • Nokia in Windows Phone se počasi poslavljata

    Več spletnih strani je objavilo načrte Microsofta, da namerava v svojih reklamah proti koncu leta opustiti imeni Nokia in Windows Phone. Spletna stran GeeksOnGadgets je namreč prišla do internega Microsoftovega dokumenta, ki opisuje opustitev imena proizvajalca (torej Nokie). Naprave bodo oglaševane pod znamko Lumia, namesto Windows Phone pa bodo oglaševali le še Windows, ne glede na napravo, na kateri teče sistem. Seveda se s tem nič zares ne spremeni, kaže pa na Microsoftovo željo, da poenostavijo množico naprav in izdelkov, za katerimi stojijo.

    Objavljeno: 11.9.2014 10:00
  • V Turčiji (pa še marsikje) cenzura interneta

    Turčija je še poostrila svojo zakonodajo, ki predpisuje strog nadzor nad internetom in omogoča blokado strani in sledenje uporabnikom.

    Objavljeno: 11.9.2014 05:00
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji